Views


Cristina Voicu & Lucian Chiță; ”7.5 Împodobiţi cu smerenie (st7 Conducători care slujesc)”

Miercuri, 10 mai – Împodobiţi cu smerenie

Societatea în care trăia Petru era foarte stratificată. Elita conducătoare ocupa vârful ierarhiei. Pe treptele inferioare, se aflau diferite clase de oameni, iar pe ultima erau sclavii. Smerenia era atitudinea pe care trebuiau să o aibă cei de rang inferior faţă de cei de rang superior. Cuvântul grecesc pentru „smerenie” are sensul de atitudine a celui umil, neînsemnat, slab, sărman, şi era utilizat în legătură cu oamenii care nu aveau un statut bun şi autoritate în societate. În afara iudaismului şi creştinismului, era asociat cu oamenii de rang inferior, iar smerenia nu era considerată a fi o atitudine potrivită pentru oamenii liberi,

5. Ce sfat al lui Petru este surprinzător, dat fiind contextul şi timpul în care l-a scris? 1 Petru 5:5-7

În Biblie, smerenia este privită altfel decât în societatea în care a trăit Petru. El citează din Proverbele 3:34, un verset citat şi în Iacov 4:6. În Vechiul Testament, o parte a lucrării lui Dumnezeu a constat din doborârea trufiei celor mari şi puternici (Isaia 13:11; 23:9; Iov 40:11).

Smerenia este atitudinea adecvată a omului înaintea lui Dumnezeu (1 Petru 5:6), dar şi conduita creştinului faţă de fraţii de credinţă ar trebui să fie caracterizată de smerenie şi nu de mândrie (vers. 5).

Toţi creştinii, inclusiv conducătorii bisericii, ştiu că sunt nişte păcătoşi mântuiţi prin harul lui Dumnezeu, De aceea, suntem cu toţii egali şi ar trebui să stăm smeriţi în faţa Domnului. Şi în relaţiile cu ceilalţi, şi îndeosebi în relaţiile cu cei din subordinea noastră, ar trebui să dăm dovadă de smerenie. Sigur că oricine poate fi smerit înaintea lui Dumnezeu, Creatorul cerului şi al pământului. Şi sigur că este relativ uşor să fim smeriţi faţă de cei superiori nouă, faţă de cei cu autoritate peste noi, faţă de „mai-marii” noştri. Însă testul suprem de smerenie este modul în care ne raportăm la cei subordonaţi nouă, la cei care nu au nicio putere asupra noastră. La această smerenie se referă Petru aici.

Ce mesaj al jertfei de la Golgota şi ce semnificaţie a ei ar trebui să ne ajute să rămânem mereu smeriţi?

Pentru mai multe materiale de scoala de sabat va invitam sa vizitati pagina noastra web accesand urmatorul link:

www.7adventist.com/studiu/

7.5 Împodobiţi cu smerenie (st7 Conducători care slujesc)

About The Author
-