469
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 27 Noiembrie 2014

Maroc. Inundatii. Dupa ploile torentiale care cad neîntrerupt de vineri, 21 noiembrie, Marocul este devastat de inundatii care au provocat victime si pagube materiale: 17 persoane au murit, cel putin 40 au disparut si multe case s-au prabusit. Conform informatiilor raportate de catre ministrul marocan de Interne, numai în orasul Gelmin sunt 13 morti si 15 disparuti. Alte trei victime au fost înregistrate în Bouizakarne, în sudul tarii, unde, conform unui raport al agentiei oficiale de presa de astazi, 24 noiembrie, un autobuz s-a prabusit într-un râu provocând disparitia a 12 persoane. Din zonele inundate au fost salvate peste 200 de persoane, inclusiv doi cetateni de nationalitate franceza, care au fost evacuati cu elicopterele. Autoritatile continua cautarea persoanelor disparute, însa datorita ploilor care continu sa cada, acest lucru este foarte dificil. Regiunile cele mai afectate de vremea rea sunt Guelmim, Agadir, Tiznite, Ouarzazate si Marrakech. Fenomenul este considerat extrem deoarece ploile torentiale sunt foarte rare în regiunea de semi-desert.

Capul Verde. Vulcan. Vulcanul Fogo din arhipelagul Capul Verde a intrat în eruptie sâmbata seara, pentru prima data în ultimii 20 de ani. Eruptia a fortat autoritatile locale sa ceara evacuarea a aproximativ 5.000 de oameni din satele învecinate. De asemenea, o coloana imensa de fum, care era vizibila dintr-o insula învecinata, a început sa se ridice duminica din vulcanul Pico do Fogo, care are o înaltime de aproape 3.000 de metri. Un geofizician care studiaza vulcanul a declarat ca activitatea seismica din zona a fost neobisnuita timp de mai multe zile. Conform datelor oferite de vulcanologi, aceasta eruptie este mai puternica si mai rapida decât cea din 1995 – în care nu a fost ucis nimeni si existând doar câtiva raniti – dar similar cu cea din 1951, care a fost considerata a fi cea mai mare eruptie înregistrata în Capul Verde. Fosta colonie portugheza este situata în Oceanul Atlantic la 500 de km de Senegal si este formata din zece insule, dintre care numai opt sunt locuite.

Demisie surprinzatoare. Secretarul Apararii, Chuck Hagel, a renuntat la postul pe care îl ocupa de aproape doi ani. Potrivit presei demisia vine în contextul în care liderul de la Casa Alba, Barack Obama, a fost nemultumit de modul în care Hagel a gestionat lupta împotriva gruparii teroriste Statul Islamic. În plus, surse din Administratia americana sustin ca el nu a reusit sa se integreze în cercul de colaboratori apropiati ai lui Barack Obama. Veteran al razboiului din Vietnam, Chuck Hagel era singurul republican dintre responsabilii pe probleme de securitate ai administratiei.

Trupele americane vor ramâne în Polonia si în statele baltice în 2015 pentru a descuraja agresiunea ruseasca, a declarat duminica comandantul trupelor americane în Europa. ,,Vor exista trupe militare americane în Lituania, Estonia si Letonia, precum si în Polonia, atâta timp cât este nevoie pentru a descuraja agresiunea ruseasca”, a declarat generalul-locotenent Ben Hodges. ,,Am planuit rotatii pe durata anului urmtor si au fost desemnate unitatile pentru efectuarea acestor rotatii”, a declarat Hodges reporterilor în capitala lituanian Vilnius. Statele Unite au trimis în luna aprilie aproximativ 600 de soldati în fostele state sovietice din zona Baltica si în Polonia, fosta membra a Tratatului de la Varsovia, ca raspuns la tensiunile provocate de Rusia în Ucraina. Pe de alta parte, aliatii europeni ai NATO au trimis si ei soldati pentru desfasurarea unor exercitii militare în lunile recente. Alianta si-a intensificat si prezenta aeriana în regiune. Hodges a declarat ca NATO ar trebui sa îsi pazeasca unitatea într-un moment în care Rusia încearca sa îsi intimideze vecinii cu exercitii militare si încalcari repetate ale spatiilor lor aeriene. ,,Disciplina si unitatea natiunilor sunt foarte importante în acest punct, astfel încât un mic incident sa nu conduca la ceva ce nu ar trebui sa se întâmple”, a afirmat generalul. NATO a acuzat Moscova ca trimite soldati si armament pentru a ajuta separatistii prorusi din estul Ucrainei. Rusia a negat orice implicare în conflict desi ofera rebelilor, în mod deschis, atât suport politic cât si ajutoare neletale.

Madagascar. Ciuma bubonica. Un nou focar de ciuma bubonica a lovit Madagascarul, iar bilantul arata deja 40 de morti si cel putin 80 de persoane infectate, a raportat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), avertizând, totodata, populatia de rapândirea rapida a bolii în capitala Antananarivo. Primul caz cunoscut a fost raportat la Soamahatamana, la aproximativ 200 km vest de capitala, la sfârsitul lunii august. În conditiile actuale, situatia din insula a devenit si mai grava datorita nivelului ridicat al rezistentei mustelor la unul dintre principalele insecticide. Bacteriile ciumei se dezvolta initial la sobolani, însa mustele sunt cele care transmit boala. La oameni se dezvolta în forma bubonica si în cazul în care bacteriile ajung în plamâni, persoanele se îmbolnavesc de pneumonie si prin tuse transmit boala la alti oameni. În prezent, ciuma este tratata cu antibiotice, dar forma pulmonara este una dintre cele mai grave si poate ucide în 24 de ore. ,,Moartea Neagra” a început sa se raspândeasca în insula din 2009, iar de atunci au fost înregistrate pâna la 500 de victime pe an. Anul trecut circa 300 de persoane au fost infectate, dintre care 60 au murit. Cei mai vulnerabili în fata bolii sunt copiii. Ciuma bubonica a fost una din cele mai violente pandemii din istoria omenirii. Pe vremea când ,,Moartea Neagra” bântuia Europa, oamenii credeau ca a venit sfârsitul lumii. Transpiratia, frisoanele si durerile îngrozitoare erau principalele semne ca boala s-a instalat. În acelasi timp, în zona axilara, pe gât, si eventual în zona inghinala apareau niste umflaturi pline cu puroi, numite ,,buboane”, care erau initial de culoare roz, apoi deveneau purpurii, iar în final negre – ajungeau si la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice. Într-un studiu publicat recent de The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, cercetatorul american Thomas Butler analizeaza datele despre ciuma, strânse la nivel mondial în perioada 2000-2009. Madagascarul figureaza pe locul doi printre tarile cele mai afectate, cu un numar total de 7.182 de cazuri, fiind devansat doar de Congo (10.581 de cazuri), unde razboiul civil, exodul populatiei si deteriorarea conditiilor de trai au favorizat probabil contacte mai ample între oameni si rozatoare. Pe locul trei figureaza Zambia, cu 1.309 cazuri.

Olanda. Gripa aviara. Autoritatile olandeze au declarat duminica ca au descoperit o tulpina foarte contagioasa a virusului gripei aviare la o ferma de pasari din centrul Olandei si ca urmeaza sa sacrifice 150.000 de pui. Tulpina H5N8 nu a fost detectata niciodata la oameni, dar o epidemie în Coreea de Sud a dus la sacrificarea a milioane de pasari de ferma pentru a opri raspândirea virusului. Cazurile ale H5N8 au fost de asemenea raportate în China si Japonia, desi tulpina a fost raportata pentru prima data în Europa la începutul lunii noiembrie la o ferma germana. Olanda a impus o interdictie de 72 de ore în ceea ce priveste transportul produselor avicole – incluzând carne de pasare, oua, îngrasaminte si paie folosite – atât catre si cât si dinspre fermele de pasari de pe cuprinsul tarii, care este principalul exportator de oua din lume. Autoritatile au declarat ca interzicerea transportului este o procedura standard în cazul gripei aviare. Fermele olandeze de pasari vând peste 6 miliarde de oua în fiecare an în strainatate, desi nu se stie câte din cele 697 de ferme sunt exportatoare. Germania este cel mai mare importator de oua olandeze (75% din toate exporturile), conform unor date publicate de Rabobank. Olanda este de asemenea un principal exportator de pasari de curte. Inspectorii agricoli au început sa sacrifice aproximativ 150.000 de pui la ferma din satul Hekendorp si au interzis transportul pasarilor pe întreg cuprinsul Olandei.

Japonia. Cutremur. Un cutremur de 6,8 grade s-a produs sâmbata în jurul orei locale 22,08, în prefectura Nagano din zona centrala a Japoniei. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 10 km adâncime, în nordul prefecturii Nagano, potrivit Agentiei de Meteorologie nipone. În urma seismului, autoritatile au anuntat întreruperea sistemului de electricitate si a unei parti din traficul feroviar. Cutremurul a putut fi resimtit si în capitala Tokyo, la aproximativ 200 de km distanta.

Vatican. Lacomia este cea care va duce la sfârsitul lumii. Este avertismentul lansat de papa Francisc în timpul unei conferinte, în fata reprezentantilor Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Suveranul Pontif atrage atentia ca risipa si un consum nesabuit pot duce la distrugerea Planetei. „Este dureros sa vad cum lupta împotriva foametei si a malnutritiei este împiedicat de prioritatile pietei si de punerea profitului pe primul loc. Acest lucru face din alimente niste bunuri, care pot fi folosite în speculatii financiare. Este suficienta mâncare pentru toata lumea, dar nu oricine are ce sa manânce, în timp ce surplusul, risipa, supraconsumul sunt la ordinea zilei. Este un paradox. Din nefericire, acest paradox se mentine în actualitate”, a spus Papa Francisc.

Londra. Explozie. O explozie a sistemului de gaze s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbata într-un hotel de cinci stele din Londra, provocând ranirea a peste 14 persoane si evacuarea a 500 de clienti. Presa italiana a precizat ca, în noaptea când a avut loc explozia, hotelul Churchill Hyatt Regency îl gazduia pe fostul presedinte al pakistanului Asif Ali Zardari. Autoritatile londoneze au mobilizat aproximativ 80 de pompieri în Piata Portman, unde este situat hotelul, pentru a reduce pagubele provocate de explozia petrecuta la scurt timp dupa miezul noptii.

Mexic. Vulcan. Vulcanul Colima a erupt. Coloana de fum si de gaz a ajuns pâna la aproape 6.000 de metri altitudine, iar cenusa a cazut si la 25 de km departare. Pâna acum, autoritatile nu au dat nici un ordin de evacuare. Localnicii sunt sfatuiti sa-si acopere nasul si gura pentru a nu inspira cenusa. Vulcanul Colima depaseste 3.800 de metri înaltime si, din cauza erupciilor din trecut, este monitorizat de experti internationali.

Spania. A murit ducesa de Alba. Cea mai cunoscuta si bogata aristocrata a Spaniei, ducesa de Alba, a murit în Sevilia la vârsta de 88 de ani. Cayetana Fitz-James Stuart a fost internata duminica în spital cu pneumonie si posibile probleme la inima, dupa ce, cu câteva zile mai devreme, avusese unele probleme la stomac. Rapoartele anterioare din cursul saptamânii sugerau ca ducesa îsi revine, dar marti a fost dusa acasa pentru a fi împreuna cu cei sase copii ai ei si alaturi de Alfonso Diez, 64 de ani, sotul ducesei. Moartea ducesei a fost confirmata de primarul Seviliei, orasul în care aceasta si-a petrecut ultimii ani de viata. El a declarat ca ducesa mereu a avut un loc în inima ei pentru Sevilia si prin urmare, ea va ramâne mereu în inima Seviliei”. De-a lungul vietii, ducesa excentrica si boema a ocupat un loc special în inimile multor spanioli. Cel de-al treilea mariaj al ei cu Alfonso Diez, un functionar public, în octombrie 2011 a fost o sursa de fascinatie în întreaga tara, care a fost mult timp amuzata de modul ei liber si neconventional în materie de îmbracaminte. Ducesa a fost ruda îndepartata a Reginei Elizabeta. Ea detine recordul mondial pentru cele mai multe titluri nobiliare, fiind ducesa de sapte ori, contesa de 19 ori si marchiza de 23 de ori. Numele ei complet este Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva. Ca sef a Casei de Alba, ce are o istorie de 530 de ani, ea avea dreptul de a intra cu calul în Catedrala Seviliei. Unii genealogi sustin chiar ca regina Elizabeta trebuie sa se încline în fata ei, tinând cont de faptul ca ducesa este o descendenta a regelui James al II-lea prin fiul sau nelegitim James Fitz-James, în timp ce regina apartine liniei Saxa-Coburg-Gotha. Ducesa si-a pierdut primul sot, Luis Martínez de Irujo y Artacoz în 1972 din cauza leucemiei. Casatoria celor doi, în 1947, a fost considerata ultima mare nunta feudala din Spania, crema nobilimii spaniole adunându-se acolo pentru a fi martori la unirea tinerei mostenitoare cu un ofiter naval. Cuplul a avut sase copii: Carlos, mostenitor al Casei de Alba, Alfonso, Jacobo, Fernando, Cayetano si Eugenia. Dupa sase ani de la decesul primul sot, în 1978, Cayetana de Alba s-a casatorit cu fostul iezuit Jesus Aguirre. Acesta a murit în 2001. Cu ultimul sot, Alfonso Diez, s-a casatorit în 2011. A fost greu, pentru ca nu avea sprijinul copiilor, dar perseverenta sa si un contract privind averea, încheiat cu câteva luni înainte, au netezit drumul. Ducesa lasa în urma ei o mostenire care include vaste proprietati în Madrid, Marbella, Ibiza si Sevilia – principala sa resedinta. Printre comorile sale se numara si o colectie de documente istorice, care include prima harta a lui Cristofor Columb despre America, ultimul testament al lui Don Fernando Catolicul precum si o biblioteca în valoare de 20.5 milioane de euro, în colectia de carti regasindu-se si prima editie a cartii Don Auijote din 1605. Ea a avut, de asemenea, una dintre cele mai bune colectii private de arta, continând lucrari de Rembrandt, Reubens, Velazauez si Titian. Vineri, ducesa de Alba va fi mutata în Salonul Colon din Sevilia – cel mai mare spatiu public disponibil – pentru ceremonia sa funerara.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sistemul digestiv. Partea IV. Vezica biliara, sau colecistul, secreta un lichid care neutralizeaza aciditatea si dizolva grasimile. Grasimile din mâncare o determina sa secrete lichidul biliar pentru descompunerea acestora. Vezica biliara retine bila pentru a o putea elibera când bolul alimentar intra in stomac. Ficatul – este plasat sub diafragma si cântareste aproximativ 1,5 kg. Substantele nutritive absorbite in sânge prin intermediul stomacului, al intestinului subtire si al colonului, sunt filtrate de catre ficat, care indeparteaza toxinele. Sângele astfel filtrat este ulterior transportat catre toate celulele corpului. In afara de secretia de bila, care este depozitata in vezica biliara, ficatul indeplineste si rolul de centru de comanda care creeaza proteine pentru organism. In ficat se creeaza si o rezerva de glucoza – sub forma de glicogen – care ne foloseste când avem nevoie de energie. Ficatul este organul vital detoxificare a sângelui de agentii nocivi organismului. Intestinul subtire – este cel mai lung segment al tubului digestiv, are aproximativ sase metri lungime de la orificiul pilor pâna la valva ileo-cecala si are un diametru de 2,5 cm. La nivelul intestinului subtire chimul gastric este transformat in chil intestinal in urma continuarii procesului de digestie. In intestinul subtire (duoden, jejun, ileon), digestia continua prin reducerea glucidelor la nivel de zaharuri simple, a lipidelor in monogliceride si in acizi grasi, a proteinelor in aminoacizi sau in peptide. Mai precis, are loc desfacerea mai departe a zaharidelor cu ajutorul enzimelor lactaza, maltaza, sucraza in molecule si mai mici de glucoza, fructoza, galactoza si manoza, molecule care pot fi deja absorbite prin peretele intestinului subtire. Proteinele partial digerate in peptide vor fi descompuse in aminoacizi de catre enzima peptidaza (tripsina, chimotripsina si carboxipeptidaza). Aminoacizii pot fi absorbiti prin peretele intestinal. Lipidele, care apar sub forma de picaturi, vor fi la inceput emulsionate de bila si lecitina in solutii cu particule mai mici, care vor fi descompuse de enzima lipaza in acizi grasi (monogliceride), ce pot traversa peretele intestinal lipofil. Sucul intestinal este secretat de glandele intestinale si contine enzime ca: enteropeptidaze, erepsina, tripsina, chimotripsina, lactaza, maltaza si sucraza. Pentru a se continua digestia, intestinul subtire are nevoie si de secretiile pancreasului si ale bilei, care se varsa in portiunea numita duoden. Intestinul subtire este locul in care se produce stimularea pancreasului sa produca enzimele specifice. Acestea neutralizeaza acidul adus din stomac si descompun alimentele ramase intregi. Secretia pancreatica este bogata in enzimele amilaza pancreatica, lipaza pancreatica si tripsinogen necesare digestiei proteinelor, glucidelor si lipidelor. Deoarece sucurile digestive ce actioneaza la acest nivel sunt alcaline, nivelul pH-ului este crescut in intestinul subtire ceea ce favorizeaza actiunea enzimelor din aceasta zona.

Textul saptamânii. ,,Dar voi, prea iubitilor, ziditi-va sufleteste pe credinta voastra prea sfânta, rugati-va prin Duhul Sfânt, tineti-va în dragostea lui Dumnezeu, si asteptati îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viata vesnica”. Iuda 1,20-21

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 50/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-