486
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 30 Octombrie 2014

Ierusalim. Ciocniri violente. In estul Ierusalimului au izbucnit ciocniri violente intre fortele de securitate israeliene si tineri palestinieni, la o zi dupa ce un barbat inarmat aflat pe o motocicleta a impuscat si a ranit grav un rabin de extrema dreapta. Israelul a anuntat inchiderea moscheei al-Aqsa ca urmare a incidentelor de miercuri din Yehuda Glick. Nici credinciosii evrei sau musulmani nu au fost lasati sa viziteze locasul, care a ramas inchis pâna la noi ordine, conform declaratiei ministrului israelian al securitatii publice. Joi, politia israeliana l-a impuscat mortal pe Mutaz Hijazi, un palestinian care, conform politiei, a tras focuri de arma asupra rabinului de origine americana cunoscut pentru promovarea dreptului la rugaciune al evreilor in moscheea al-Aqsa. Surse au informat Al Jazeera ca Hijazi, in vârsta de 32 de ani, a fost ucis in cartierul al-Thori din Ierusalimul de Est. El a petrecut mai mult de 11 ani intr-o inchisoare israeliana – cea mai mare parte in regim de izolare, pâna la eliberarea sa in 2012, conform Societatii Palestiniene a Prizonierilor. Actiunile desfaurate ameninta cu escaladarea conflictului in Ierusalim, datorita ciocnirilor din ultimul timp dintre protestatarii palestinieni si politia israeliana. Ultimul conflict armat a avut loc in afara unei conferinte ce promova accesul evreilor la situl sfânt localizat pe un deal, in orasul vechi al Ierusalimului. Moscheea al-Aqsa este al 3-lea sit sfânt al Islamului, dar este recunoscut ca fiind cel mai sacru loc pentru evrei care il numesc Templul Muntelui. Desi non-musulmanilor li se permite sa intre in sit, evreii nu sunt primiti sa se roage acolo.

Ungaria. O noua zi de proteste. Zeci de mii de oameni au iesit din nou in strada, in Ungaria, pentru a protesta fata de decizia guvernului de a impune o taxa pe Internet. Protestele s-au extins in zece orase. Oamenii dadusera Guvernului condus de Viktor Orban termen pâna astazi sa renunte la aceasta taxa, insa oficialii de la Budapesta au refuzat sa dea curs cererii protestatarilor. Yvette Mirza, reporter Digi24, transmite de la Budapesta ca nu au fost incidente majore. Oamenii au scandat lozici impotriva Guvernului condus Viktor Orban. Insa, la finalul protestului, atunci când jurnalistii unui post de televiziune si-au facut aparita li s-au adresat injurii. Protestul de astazi a inceput dupa amiaza, in centrul orasului, unde s-au tinut discursuri, iar la aceasta ora are loc ultima faza a protestului de la Budapesta. Cei 20.000 de oameni s-au oprit in dreptul podului cu lanturi din Budapesta, mai exact in Piata Clark Adam. Protestul din aceasta seara a fost mult mai bine organizat decât cel de duminica. In urma cu doua zile manifestantii au spart mai multe geamuri ale partidului Fidesz. Acum, manifestantii au parcurs pe jos circa 5 km si nu s-au inregistrat incidente. Ei au scandat lozinci impotriva Guvernului, insa au fost foarte linistiti. Pâna la aceasta ora reprezentantii Guvernului nu au oferit nici o explicatie despre aceasta taxa pe internet pe care vrea s-o impuna. Manifestatii cu privire la aceasta taxa au avut loc inclusiv in Varsovia, capitala Poloniei.

Vatican. Suveranul Pontif a declarat ca teoria Big Bang, care pune aparitia universului pe seama unei explozii imense, si teoria lui Darwin privind evolutia speciilor, nu se opun credintei in Dumnezeu care a creat Pamântul si omul. El a precizat ca ambele teorii stiintifice cer existenta unui creator. Potrivit liderului Bisericii Catolice, atunci când citim despre creatie in Biblie exista riscul sa ni-l imaginam pe Dumnezeu drept un magician care poate sa faca orice fara sa tina seama de o dezvoltare rationala. Papa Francisc spune ca adevarul este ca Dumnezeu creeaza fiintele si apoi le lasa sa se dezvolte singure. „Inceputul lumii nu este opera haosului care si-ar datora originea vreunui alt principiu, ci deriva direct dintr-un principiu suprem care creeaza din dragoste. Big Bang-ul, care astzi este considerat a fi la originea lumii, nu contrazice interventia creatoare divina, ci mai degraba o cere. Evolutia in cadrul naturii nu se opune notiunii de creatie pentru ca evolutia presupune creatia fiintelor care evolueaza”, a spus Papa Francisc.

Descoperire arheologica. O corabie greceasca veche de mii de ani a fost gasita pe fundul Marii Mediterane. Vasul a fost descoperit la o adâncime de peste 120 de metri, la nord de Sicilia. A fost nevoie de un mic submarin si de câtiva scafandri experimentati pentru a dezgropa corabia acoperita de mâlul marin. Inauntru, scafandrii au descoperit zeci de amfore si recipiente pentru transportul vinului sau al maslinelor. Arheologii au descoperit pe corabie si un altar pentru sacrificii. In ultimii ani, in regiune au mai fost gasite si alte doua ambarcatiuni antice.

Franta. Panica. Un val de panica, declansat de clovni amenintatori ce bântuie orasele, s-a raspândit in sudul Frantei, unde politia a arestat 14 tineri imbracati in costume de clovn, purtând pistoale si cutite de jucarie si bâte de baseball. O sursa a politiei a declarat ca grupul de tineri a fost arestat in parcarea unui liceu din orasul Agde, dupa ce in regiune au fost facute câteva plângeri cu privire la ,,clovni inarmati” ce sperie oamenii. In orasul Montpellier, un barbat deghizat intr-un clovn a fost arestat dupa ce a batut un trecator cu o bara de fier, in timp ce trei soferi din orase diferite s-au plâns ca au fost amenintati de ,,clovni infioratori”. Fenomenul deghizarii intr-un clovn amenintator si al inspaimântarii trecatorilor – un curent care a fost vazut si in SUA si Anglia – a inceput sa se manifeste in nordul Frantei la inceputul lunii octombrie. In orasul Bethune din nordul Frantei, un clovn fals a primit saptamâna trecuta o sentinta de 6 luni de inchisoare cu suspendare dupa ce a amenintat mai multi trecatori, fiind imbracat intr-un costum specific circului. Folosind arme false, acesti clovni au fost zariti in principal in zona scolilor dar si pe drumurile publice, in tufisuri sau in piete. >intele lor sunt deseori copiii mici sau adolescentii dar, de asemenea, si adultii, a declarat o sursa a politiei din nordul Frantei. Teoriile abunda cu privire la originea acestui curent intr-o tara unde Halloween-ul american inca nu a avut loc. Aceste teorii includ o provocare lansata pe retelele sociale, un material video postat pe youtube ce arata un clovn malefic inspaimântând oameni si care a obtinut 31 milioane de vizualizari sau chiar un episod recent din popularul serial American Horror Story in care apare Twisty, clovnul ucigas. Dupa un zvon ca un clovn bântuia orasul estic Mulhouse, cinci adolescenti s-au inarmat miercuri cu o bâta de baseball, o canistra cu gaz lacrimogen, un ciocan si un baston pentru a-i pune pe fuga pe glumeti. Ei au fost arestati si ulterior eliberati, dar incidentul a determinat politia nationala sa ia masuri pentru a calma isteria. De la mijlocul lunii octombrie, un zvon inspirat de materiale video postate pe Internet, ingrijoreaza populatia in legatura cu prezenta clovnilor amenintatori si agresivi in Franta, a sustinut politia nationala intr-o declaratie facuta in aceasta saptamâna. Declaratia a avertizat ca in ciuda numeroaselor sesizari facute politiei, au avut loc doar câteva cazuri in care oameni imbracati in clovni au speriat trecatorii. Acest fenomen poate duce la acte individuale daunatoare si la tulburari ale ordinii publice. Clovnii au avut de mult timp abilitatea de a distra, dar si pe cea de a inspaimânta.

Vaticanul intre traditie si modernism. Ca orice institutie cu traditii stravechi, Vaticanul este confruntat cu un conflict inevitabil intre traditionalism si modernitate. Ceea ce este mai neobisnuit este poate faptul ca de aceasta data modernismul este promovat de catre papa. Intr-adevar papa Francis demonstreaza o continua tendinta la reforma si indepartare de traditii. Fie ca este vorba de modul in care traieste modest departe de fastul predecesorilor sai, fie ca este vorba de problemele de doctrina declarând nu odata ca lui Dumnezeu nu ii este frica de lucruri noi, desigur nu intotdeauna reuseste, dar incetul cu incetul avanseaza. In cursul recentului Sinod extraordinar, papa a propus o schimbare a atitudinii in ce priveste homosexualii si cei divortati. Chiar daca in final rezolutia a fost respinsa, mesajul papei a fost auzit si fara indoiala preotii liberali se vor simti incurajati sa promoveze aceasta deschidere dorita de papa. Este evident ca fiecare actiune a papei este o ilustratie a acestei dorinte de a inova, de a rupe cu traditia, de a prezenta biserica drept un loc unde omul secolului 21 sa se simta acasa. Un alt fapt anecdotic dar semnificativ este acela ca papa a primit in audienta privata echipa de fotbal Bayern Munchen, dupa ce acestia au administrat o adevarata corectie echipei AS Roma cu scorul de 7-1. In mod normal papa ar fi trebuit sa tina cu enoriasii lui, (el este evec de Roma) dar el s-a aratat impartial si i-a felicitat pe invingatori, a primit de la ei cadouri si mai ales promisiunea ca vor organiza o intâlnire amicala si ca vor dona din incasari 1 milion de euro de care papa va putea dispune asa cum doreste pentru orice actiune, indiferent de religie sau scop.

Ebola controverse. In timp ce epiemia de Ebola face ravagii in Africa, peste 10.000 de cazuri si aproape 5.000 de morti, in occident diverse masuri de protectie stârnesc controverse. Multe companii aeriene au anulat cursele spre tarile afectate. Australia a anulat acordarea de vize pentru calatorii din aceste tari, iar mai multe aeropoarte au instituit masuri de triere a calatorilor in incercarea de a detecta pe cei afectati. Pe de alta parte unele state americane (New Jersey, New York) au impus masuri de carantina obligatorii pentru personalul medical care se intoarce acasa dupa ce au ingrijit bolnavii de ebola. Statele Unite au decis sa tina in carantina la baza din Vicenza, Italy un grup de soldati care s-au intors din Africa de Vest unde au participat la o actiune de ajutor in zonele afectate de epidemie. Printre ei se afla si Major General Darryl Williams, comandantul Armatei americane in Africa, dar soldatii sunt mai disciplinati, asculta de ordine fara sa comenteze. Nu asa se intâmpla cu civilii. Am fost surprins sa citesc despre reactia lor plina de enervare. De exemplu Kaci Hickox o asistenta medicala declara ca izolarea intr-un spital din New Jersey a fost inumana. Am fost de asemenea surprins de faptul ca cei care au ingrijit bolnavi in Africa sau in Statele Unite au dat dovada de o nonsalansa uimitoare, atunci când prezentând simptome usoare, au calatorit cu avionul, au umblat in lung si-n lat in New York cu trenul, au vizitat locuri publice ignorând faptul ca puteau infecta pe altii. Asa se face ca pâna in prezent au fost detectate 9 cazuri de imbolnavire pe teritoriul American.

O piramida veche de 4.600 de ani, mai veche decât Marea Piramida din Giza, a fost descoperita in Egipt de catre un grup de arheologi si egiptologi, pe locul unde se afla in antichitate orasul Edfu. Piramida este localizata in zona de sud a Egiptului, unde cu 4.600 de ani in urma se afla regatul Egiptului de Jos. Arheologii si egiptologii nu sunt siguri carui faraon a fost dedicata piramida, dar aproximând au obtinut doua rezultate posibile. Conform arheologilor Nadine Moeller si Grogory Marouard de la Institul Oriental al Universitatii din Chicago, piramidele dateaza din timpul domniei lui ,,Huni, ultimul conducator al Celei de-a Treia Dinastii, sau posibil a lui Snofru, succesorul acestuia” ce a domnit pâna in anul 2590 i.C. Edificiul istoric are doua constructii destinate ritualurilor si doua coloane sculptate pe care se mentioneaza numele lui Snofru, insa nu se stie cu certitudine daca el a terminat constructia sau doar a continuat opera tatalui sau Huni, au mai explicat cei doi arheologi. Piramida, inalta de aproximativ 14 metri, a fost pradata de mai multe ori de hoti de-a lungul timpului. O caracteristica interesanta a constructiei este reprezentata de hieroglifele inscriptionate pe suprafata sa exterioara. In ciuda faptului ca aceasta nu are o camera funerara, arheologii au gasit ramasitele mai multor copii ingropati in jurul structurii. Cercetatorii sunt de parere ca hieroglifele au fost adaugate ulterior, ceea ce indica faptul ca initial piramida avea alt scop. In zona structurii recent descoperite, exista un complex de 7 piramide, dintre care sase sunt asemanatoare ca dimensiuni si caracteristici. Din cauza faptului ca nu au o camera interioara, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste structuri au fost construite pentru alt scop decât cel funerar.

Militantii Statului Islamic au ucis miercuri peste 40 de oameni, inclusiv soldati ai armatei irakiene si membri tribali suniti, intr-un oras capturat la inceputul lunii octombrie, conform rapoartelor media. Aceste crime in stil de executie au avut loc in orasul H+t din provincia vestica irakiana Anbar, situat la aproximativ 136 km vest de Bagdad. Grupul islamist a vizat membri ai tribului sunit Albu Nimr, care a luptat impotriva lor in Anbar. Din cele 46 de persoane ucise, 40 au apartinut tribului. Liderii tribali considera ca guvernul irakian, condus de siitul Haider al-Abadi, este vinovat pentru acest masacru. ,,Noi am cerut de multe ori comandantilor securitatii, guvernului irakian si altor lideri ai securitatii sa ne furnizeze arme pentru a putea sa luptam cu Statul Islamic, dar nimeni nu ne-a ascultat pâna sa aiba loc aceste executii”, a declarat Sheik Ghazi Faisal Al-Gu’od, membru al Parlamentului si lider al tribului Albu Nimr, conform unui raport publicat in Wall Street Journal. Conform organizatiei Human Rights Watch, militantii Statului Islamic au executat pâna acum aproape 700 de oameni, majoritatea lor fiind soldati capturati in provinciile vestice irakiene. Totusi, se crede ca este pentru prima data când omorurile in masa sunt indreptate impotriva civililor din provincia Anbar, din care 80% este sub controlul Statului Islamic. Dupa executiile de miercuri, este de asteptat ca neincrederea triburilor sunite in guvernul irakian predominant siit sa se intensifice si chiar sa se manifeste un sentiment de intelegere fata de grupurile teroriste precum Statul Islamic.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Celulele stem. Cercetatorii de la Harvard Medical School au descoperit o modalitate de a face celulele stem sa produca toxine care distrug celulele canceroase din creier, relateaza BBC HeathNews. In experimente pe soareci de laborator, celulele stem s-au dovedit eficace in atacul si distrugerea celulelor canceroase fara a afecta celulele sanatoase. Studiul care a fost publicat saptamâna aceasta in revista Stem Cells, reprezinta o colaborare de mai multi ani intre Massachusetts General Hospital si Harvard Stem Cell Institute. In timpul studiului, o tumoare de pe creier a fost indepartata chirurgical, iar celulele stem au fost introduse intr-un gel biodegradabil pentru a distruge celulele canceroase ramase. Odata ce toxinele ajung in interiorul celulei canceroase perturba capacitatea acesteia de a crea proteine, ducând la moartea celulei in câteva zile. Dr. Khalid Shah, unul dintre conducatorii studiului, a explicat ca in trecut celulele stem au fost folosite cu succes in tratamentul cancerului de sânge, insa ele nu au fost asa de eficace in cazul unor tumori solide. Acest studiu insa arata ca prin ingineria genetica, celulele stem pot fi folosite cu succes impotriva cancerului de creier. ,,Acesta este un studiu inteligent, care semnaleaza inceputul urmatorului val de terapii”, a declarat pentru BBC Dr. Chris Mason, profesor de medicina la University College London. ,,Asta arata ca putem ataca tumorile solide prin introducerea de farmacii microscopice in pacient. Celulele acestea pot sa faca atât de mult; acesta este viitorul terapiei pentru cancer” a spus el in concluzie. In urmatorii ani, cercetatorii americani au in plan sa inceapa cercetarile pe oameni.

Textul saptamânii. ,,Daca ai pastra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta in picioare, Doamne? Dar la Tine este iertare, ca sa fii temut”. Psalm 130, 3-4

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 45/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-