30
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

         ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                                         este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 3 Noeimbrie 2011

România peisaj politico-religios. Pentru noi cei care am plecat din România de multă vreme, pentru care viața de toate zilele reprezintă o altă realitate, imaginea României și a vieții ei politic-religioase este o fotografie mai mult sau mai puțin ștearsă, depinde de vârsta la care am plecat. Citind sporadic știrile din România am constatat că din ce în ce mai frecvent apar referințe la religie. În afară de reportajele de la ceremoniile religioase care sunt extrem de frecventate, normal într-o tară predominant ortodoxă, am notat că personaje politice, ale vieții culturale sau show businessului, fac referire la religia lor și la influența acesteia în viața lor profesională. Așa de exemplu am văzut că „imaginea anului în România” pe internet este o fotografie care îl reprezintă pe președintele Traian Băsescu înconjurat de înalte fețe bisericești, imediat după slujba de canonizare a mitropolitului Andrei Saguna. Faptul că această manifestare religioasă și prezența la ea a președintelui, a captat atenția publicului mai mult decât calamnitățile naturale sau evenimentele politice al anului, este un semn sigur de influența religiei în viața publică. Un alt caz recent este cel al lui Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, care declara că și-a înființat luna aceasta, la Târgu Jiu, Partidul Social Democrat al Muncitorilor, și că are intenția să candideze la funcția de Președinte al României. Unul din motivele pentru care fostul lider al mineriadei, crede că are șanse să devină președinte este faptul că de-a lungul anilor, în cursul unor vizite la mânăstiri sau biserici, a primit semne Divine care îl încurajează să creadă că are o misiune de la Dumnezeu.

Din nou Halloween. Ca în fiecare an, ultima zi a lunii octombrie aduce și “sărbătoarea Halloweenului” care dacă înțeleasă în adevăratul ei spirit, nu are nimic de sărbătoare, dar din ignoranță sau spirit comercial a devenit. Aceasta implică dispute cu administrații, ca de exemplu hotărârea lui Michael Davino, superintendentul din districtul școlar Springfield, New Jersey, care a interzis “prezentarea” la școală a costumelor de Halloween. Potrivit tradiției în după amiaza zilei de 31 octombrie, copiii se costumau la școală și făceau o paradă a costumelor. Vă dați seama, presiunea la care erau supuși copiii care nu participau la această mascaradă. Superintendentul a justificat că elevii vin la școală să învețe, și această paradă a costumelor deranjează procesul educațional. Reprezentanta părinților revoltați de această interdicție a făcut turul stațiilor de Tv naționale, spunând că dacă învățătorii trebuie să educe copiii pot să o facă și discutând despre costume. Ca orice lucru în zilele noastre, această sărbătoare are o semnificație comercială. U.S. Census Bureau, a raportat că anul trecut 41 de milioane de copii între 5 și 14 ani au bătut străzile statelor Unite costumați în cele mai ridicule ipostaze cerând bomboane și alte tratații. La aceasta se adaugă adulții și adolescenții care participă. În termeni finaciari se estimează că anul acesta s-au cheltuit pentru costume 2.5 miliarde de dolari, după cum urmează: 1 miliard pentru copii, 1.2 miliarde pentru adulți și numai 300 de milioane pentru câini și alte animale de companie care au fost costumate pentru această ocazie. Cine spunea că America este în criză?

Iarna prematură paralizează coasta de nord-est a SUA. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma venirii premature a iernii pe coasta de nord-est a SUA a ajuns între timp la 11. În statul Pennsylvania un pensionar a fost ucis după ce un arbore încărcat de zăpadă a căzut peste casa în care locuia. În Massachusetts a fost curentat mortal un tânăr de 20 de ani care s-a aflat în apropierea unui stâlp de înaltă tensiune doborât la pământ de viscol. Stratul de zăpadă măsoară pe alocuri 70 de cm. Mai bine de 3,2 milioane de gospodării au rămas fără curent electric. În statele New Jersey, Connecticut, Massachusetts și parțial, în New York a fost instituită starea de necesitate. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea în continuare, va ninge abundent și în intervalul următor iar vântul va ajunge la viteze de până la 100 de km/oră.

Populația pământului a ajuns la 7 miliarde. ONU a apreciat că pe 31 octombrie 2011, populația globului va atinge 7 miliarde de locuitori. Cel de al 7-lea miliard a fost Danica May Camacho, o fetiță născută în Fabella Maternity Hospital în Manila. Ca să comemoreze evenimentul care a avut loc cu 2 minute înainte de miezul nopții spitalul a pregătit un tort și a oferit fericitei nou născute un bon ca să-și cumpere o pereche de pantofi. Desigur acesta a fost un gest simbolic, nimeni nu știe cine a fost cel de al 7-lea miliard locuitor al planetei, cu siguranță el s-a născut de ceva vreme. Dar în multe părți ale globului înregistrarea nașterilor se face foarte târziu, sau în China al doilea copil nu este aproape niciodată înregistrat în mod oficial. Guvernul Chinez a instituit regula ca fiecare familie să aibă numai un copil așa că “contravenienții” nu primesc certificat de naștere decât în schimbul unei amenzi foarte serioase pe care multe familii nu sunt în stare să o plătească, așa că acești copii nu au o existență legală, nu se pot duce la școală sau beneficia de asistență medicală, dar aceasta nu înseamnă că nu există. Tot mai multe voci se ridică în favoarea limitării numărului de copii deoarece este clar că planeta nu îi poate acomoda pe toți, cel puțin nu în aceleași condiții ca astăzi. Limitarea numărului de copii este însă dificil de realizat din cauza convingerilor religioase, a tradițiilor locale, a lipsei de asistență medicală și a ignoranței. Din punct de vedere istoric omenirea a atins primul milard de locuitori în anul 1804, apoi al 2-lea miliard în 1927, al 3-lea miliard în 1959, al 4-lea în 1974, al  5-lea în 1987, și al 6-lea miliard în 1998. ONU estimează că populația globului va ajunge la 8 milarde în 2025, și 10 miliarde în 2083. Un alt fenomen îngrijorător este acela că în unele țări cum ar fi India, sunt preferați băieții, așa că părinții “elimină” fetușii sau noii născuți de sex feminin. Așa se face că India țara cea mai populată după China, are 893 de fete pentru fiecare 1.000 de băieți spre deosebire de Statele Unite unde sunt 955 de fete pentru fiecare 1.000 de băieți. Această situație are repercursiuni sociale grave, fetele devin foarte “scumpe” și unele familii nu își pot permite să “cumpere” soție pentru toți băieții.

Insulele Reunion pradă incendiilor. De mai bine de o săptămână Insulele Reunion teritoriu Francez sunt devastate de un incendiu de proporții nemaiîntâlnite. O bună parte din insulă este parc național zonă declarată protejată de UNESCO, însă incendiul care se propagă cu o viteză uimitoare înghițise deja peste 3.000 de hectare, distrugând vegetații și specii de animale rare, sau unice, cât și zone locuite. Franța a trimis pe insulă pompieri din metropolă care să ajute la stăvilirea incediului, dar vântul care bate cu peste 60 km la oră și seceta, favorizează propagarea focului. Cecile Duflot, secretara națională a partidului Europe Ecologie-Les Verts, și Eva Joly, candidată la postul de președinte din partea acestui partid, au caracterizat acestă situație ca o “catastrofă națională”

Atac la ambasada SUA din Sarajevo. Poliția sârbă a reținut 17 persoane, dintre care una cu naționalitate bosniacă, în Sandjak, regiune cu populație majoritar musulmană, aflată în sud-vestul Serbiei. Acțiunea autorităților survine după atacul fără precedent de vineri al unui islamist sârb asupra ambasadei SUA de la Sarajevo. Poliția a declanșat o amplă operațiune împotriva mișcării wahabbite islamiste în zonele Novi Pazar, Sjenica și Tutin, conform ministrului sârb de Interne, Ivica Dacici. Descinderile poliției au avut loc în 18 locuințe, de unde au fost confiscate mai multe computere, CD-uri, cartele telefonice și cărți, a mai precizat ministrul de interne sârb. Vineri, un bărbat a deschis focul cu o armă automată de tip Kalașnikov asupra sediului ambasadei americane la Sarajevo. Atacatorul a fost împușcat în cap de forțele speciale ale poliției, care au sosit rapid la fața locului, însă apucase deja să rănească doi polițiști. Individul în vârstă de 40 de ani era membru al mișcării wahhabite, o ramură importantă a islamului în Arabia Saudită și care propovăduiește un așa-numit islamism „fără impurități”.

Palestina devine membră UNESCO. Săptămâna aceasta autoritatea palestiniană a marcat o victorie  diplomatică, dacă nu importantă cel puțin simbolică. A fost aleasă membră a UNESCO, care este un organism aparținând ONU. Acest vot 107 pentru și 14 împotrivă a produs reacții diferite. In timp ce populația palestiniană s-a bucurat, politicienii s-au felicitat de un mare success diplomatic, Statele Unite și Israelul s-au supărat foarte tare. Problema este că Statele Unite participă cu un sfert din bugetul UNESCO, și ca urmare a acestui vot și-au suspendat plățile către UNESCO, ceea ce înseamnă în termen practic, 60 de milioane de dolari care trebuiau să fie vărsate luna viitoare. Statele Unite au amenințat că vor continua să blocheze plata la toate instituțiile care vor primi ca membri pe palestineni.  Situația este foarte complexă pentru că într-adevăr UNESCO și alte organizații similare vor suferi de pe urma lipsei de bani, dar statele membre care nu își achită contribuția pierd dreptul de vot. Printre aceste organizații se află și U.N. World Intellectual Property Organization, care ajută USA să-și protejeze drepturile de autor în domeniul tehnologic și artistic, deci fără drept de vot interesele americane vor avea de suferit. Primul minstru israelian Benjamin Netanyahu, studiază măsurile pe care le va lua ca urmare a cestui vot. Probabil că vor suspenda și ei plata contribuției la fondurile UNESCO, dar mai ales vor intensifica colonizarea teritoriilor în dispută. „Vom construi 2.000 de locuințe, dintre care 1.650 în Ierusalim, restul în coloniile din Maale Adoumim și Efrat”, a spus un oficial israelian. Fondurile pentru palestinieni, blocate acum, în valoare de circa 50 de milioane de dolari pe lună, asigură 30% din bugetul Autorității palestiniene și permit plătirea a 140.000 de funcționari palestinieni. O altă soluție preconizată ar fi aceea de a anula viza demnitarilor palestinieni.

Aeroportul din Varșovia rămâne închis. Aeroportul internațional Chopin din Varșovia este închis pentru toate avioanele de pasageri, până joi dimineață, anunță presa poloneză. Un avion Boeing 767 al cărui tren de aterizare s-a defectat a aterizat de urgență pe aeroport marți. Niciuna dintre cele 231 de persoane aflate la bordul aparatului operat de compania națională de aviație Lot, nu a fost rănită. Avionul venea de la Newark, New Jersey, iar o problemă la sistemul electric a împiedicat echipajul să coboare trenul de aterizare. Experți Boeing se îndreaptă către Varșovia, pentru a ajuta polonezii să scoată aeronava avariată de pe pistă.

Netanyahu caută susținere. Premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să obțină susținere ministerială pentru un atac vizând Iranul, a declarat un înalt oficial israelian citat sub acoperirea anonimatului, de cotidianul Haaretz. În prezent, majoritatea miniștrilor importanți se opun atacării Iranului. Purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu, Mark Regev, a refuzat să reacționeze la informațiile vehiculate în presă. Articolul din Haaretz apare pe fondul concentrării atenției, în presa locală, asupra unui posibil atac vizând Iranul, pentru a pune capăt ambițiilor sale nucleare. Ierusalimul consideră republica islamică principala amenințare la adresa sa, în urma programului atomic al Teheranului și a declarațiilor repetate ale președintelui Mahmoud Ahmandinejad potrivit cărora Israelul ar trebui șters de pe hartă.

Israelul a testat un sistem de propulsie pentru rachete. Israelul a testat un sistem de propulsie pentru rachete la o bază militară din centrul țării, a anunțat Ministerul Apărării. Presa israeliană afirmă că o rachetă balistică a fost lansată. Autoritățile nu au oferit detalii privind tipul de rachetă testat, însă cotidianul Haaretz afirmă că este vorba despre un model nou. Anterior, ziarul a scris că premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să obțină susținere ministerială pentru un atac vizând Iranul.

Proteste la Cannes. Înaintea summitului G-20, programat a avea loc la Nisa, circa cinci mii de manifestanți antiglobalizare, din toată Europa, au protestat cerând liderilor politici „să pună pe primul loc oamenii, nu finanțele”. În cadrul reuniunii vor fi dezbătute, printre altele, criza din zona euro și actuala conjunctură economică la nivel mondial.

Bombe și toleranță. Am fost totdeauna șocat să văd persoane care nu au mare idee despre ce se întâmplă în alte părți ale lumii, apărând cu entuziasm și energie cauze îndepărtate. Un laimotiv clasic este, cât de democratice și deschise la modernizare sunt societățile din alte continente. Adesea privim femei îmbrobodite până sub ochi, eventual purtând și mănuși ca să nu se vadă pielea mâinilor, explicându-ne ce fericite sunt “protejate” de privirile celor din jur, etc. O altă temă clasică a zilelor noastre este apologia islamului și a islamiștilor, a faptului că nu trebuie să ne fie frică de ei, sunt cei mai toleranți și pașnici locuitori ai planetei. Săptămâna aceasta un fapt ieșit din comun a adus un argument suplimentar în favoarea celor care se îngrijorează de intoleranța și agresivitatea islamiștilor. Redacția revistei franceze satirice Charlie Hebdo a fost atacată cu o bombă incendiară, a doua zi după ce publicația a anunțat că profetul Mohamed este redactorul său șef pentru următorul număr, a anunțat poliția franceză. Pe coperta revistei a fost publicată o caricatură a profetului Mohamed, spunând „100 de lovituri de bici dacă nu mori de râs”. În revistă apare un editorial atribuit profetului și alte caricaturi, dintre care una în care Mohamed apare cu un nas de clovn. Jurnaliștii au explicat că au vrut astfel să „sărbătorească” victoria unui partid islamist în alegerile de luna trecută din Tunisia, și informațiile potrivit cărora viitoarea legislație din Libia va avea la bază sharia. Aceștia au dat asigurări că nu au încercat să provoace pe nimeni. De asemenea websitul a fost scos din funcțiune de hackers cu sediul în afara Franței. Când deschizi pagina de introducere găsești scris: “No god but Allah”, nimeni nu este dumnezeu decât Alah. În vizită la locul sinistrului, ministrul de interne Claude Gueant, a calificat acest act ca “un atac terorist în regulă”. Acest act este interpretat ca răspuns la publicarea numărului din această săptămână intitulat “Sharia Hebdo”, în care ziarul ironizează islamul și instituirea legii islamiste sharia. Charlie Hebdo face parte dintr-o veche tradiție franceză potrivit căreia presa ironizează oamenii politici. Încă de pe vremea reginei Marie Antoinette, până în vremurile moderne, președinți, oameni politici, regina Angliei, Vaticanul, oricine și orice, au simțit satira caustică a jurnalului, și nimeni nu s-a supărat. Iată însă că după ce a publicat acum câțiva ani caricaturile cu Mahomed, inițial publicate în Olanda, ziarul a recidivat și nu a mai fost tolerat.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Fericirea. Nu este nici un secret că, în general, persoanele care au tot timpul zâmbetul pe buze și se declară fericiți, au și o calitate a vieți mai bună. Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, arată însă că aceste persoane au în plus o sănătate mai bună și trăiesc și mai mult în comparație cu restul populației. Cercetătorii de la University College, London, au investigat sentimentele și starea sufletească a 3.853 de bărbați și femei britanici cu vârsta între 52 și 79 de ani, pe o perioadă de o singură zi. Tehnica respectivă se numește Ecological Momentary Assessment și constituie în mai multe chestionare administrate de patru ori pe zi și care au scopul de afla starea sufletească, de fericire, tristețe sau axietate a acestor persoane într-o perioadă definită de timp. Apoi, pe o perioadă de 5 ani acești voluntari au fost observați, și cercetătorii au înregistrat starea lor de sănătate precum și numărul de decese din rândul lor.  Rezultatele au arătat că cei care au avut o stare sufletească pozitivă și au declarat că se simt fericiți, au avut cu 35% mai puține șanse de deces prematur. Persoanele care au primit scorul cel mai mare pe scara așa zisei fericiri, au trăit cel mai mult în comparație cu cei care au primit un scor mic. „Am fost surprins că efectul fericiri în viața individului a fost așa de puternic, chiar la persoanele cu boli cronice” a declarat Dr. Andrew Steptoe, autorul studiului și profesor de epidemiologie și psihologie la University College, London. Autorul a mai adăugat că este important pentru populația geriatrică să aibă un sentiment de calm, optimism și mulțumire, lucru care contribuie nu numai la o viață lungă, dar și fericită.

Textul săptămânii. ,,Ferice de cei fără prihană în calea lor, care umblă totdeauna după Legea Domnului ”. Psalmul 119,1

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 44/2011

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-