495
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 16 Octombrie 2014

Vaticanul arata ingaduinta. Peste 200 de prelati sunt reuniti in acest moment la Vatican intr-un sinod care trateaza problemele familiei. Acest sinod si-a inceput lucrarile cu un apel caracterizat printr-un neasteptat ton conciliator in ce priveste homosexualii si cei divortati. Ei au invitat pe preotii din lumea intreaga sa fie mai toleranti in ce priveste aceste persoane. Aceasta directie a fost inprimata de papa Francis. Desigur ca nimeni nu se asteapta ca acest sinod sa schimbe doctrina bisericii catolice, dar aceasta conversatie marcheaza o schimbare radicala de ton si cu siguranta de atitudini. Sinodul a invitat preotii sa fie mai ingaduitori si milostivi cu cei care s-au departat de idealul catolic citind ,,nevoia unor alegeri curajoase” din partea preotilor. Ei invita preotii sa arate intelegere pentru homosexuali, care au calitati si talente ce pot folosi bisericii. De asemenea ii sfatuieste sa trateze cu respect pe cei recasatoriti evitând limbaj si atitudini care pot sa ii faca sa se simta discriminati. ,,In fata acestor situatii biserica trebuie sa fie casa Tatalui cu usile totdeauna deschise, unde este loc pentru problemele fiecaruia”, citat din Evangelii Gaudium, a scrisoare apostolica a papei din 2013. Imediat dupa publicarea acestui document care a fost apreciat de asociatile care militeaza pentru drepturile homosexualilor, un grup de prelati conservatori si-a manifestat rezerva si ingrijorarea. Asa de exemplu seful conferintei prelatilor polonezi, Cardinalul Stanislaw Gadecki, a caracterizat acesta opinie ca inacceptabila si o deviatie de la docma bisericeasca. Un alt conservator dur, Cardinalul American Raymond Burke, seful curtii supreme de la Vatican, s-a plâns ca acest document nu este conform cu realitatea discutiilor care nu au aprobat o asemenea atitudine. Este clar ca fiecare va intelege ce vrea si ca liberalii se vor simti liberi sa lase loc unei atitudini laxiste.

Kîrgîzstan. Un pacient a fost operat pe inima la lumina lanternelor. O pana de curent si un generator de electricitate defect, i-au pus pe medici într-o situatie limita. Initial au continuat interventia sub razele oferite de telefoanele mobile, iar dupa un timp au venit si ajutoare: lanternele. Operatia a durat câteva ore si a fost un succes si în aceste conditii. Fosta republica sovietica Kîrgîstan se bazeaza pe electricitate obtinuta de hidrocentrale, iar din cauza nivelului scazut al râurilor, penele de curent sunt tot mai dese.

Avionul militar „spatial” american, care a orbitat in jurul Pamântului aproape doi ani cu o misiune secreta, a revenit la sol. Drona X-37B revine la baza, plina de informatii secrete. Avionul fara pilot al US Air Force si-a petrecut ultimii doi ani orbitând în jurul planetei si era asteptat, ieri, sa se întoarca pe Pamânt. Naveta misterioasa urma sa aterizeze la Baza Aeriana Vandenberg din California. Misiunea sa initiala trebuia sa tina noua luni, dar avionul a înconjurat Pamântul pe o durata mai mult decât dubla fata de estimarea initiala. Aparatul, care functioneaza cu energie solara, e proiectat sa aterizeze în mod automat. Aceasta este a treia misiune completa a avionului, prima fiind în 2010, iar ultima este cea mai lunga de pâna acum: 671 de zile în spatiu. X-37B este prea mic pentru a transporta oameni la bord, însa are o cala suficient de mare pentru a transporta un satelit mic. Având în vedere ca orbita X-37B a trecut pe deasupra Coreei de Nord, Iranului, Pakistanului, Afganistanului si Chinei, au fost voci care au spus ca avionul fara pilot este folosit pentru a spiona telecomunicatiile prin satelit ale acestor state, sau ca ar avea misiunea de a deturna alti sateliti de spionaj.

Donatie. Mark Zuckerberg a anuntat pe contul sau de Facebook ca va dona 25 de milioane de dolari Centrelor de control si prevenire a bolilor din SUA, pentru a sustine lupta împotriva epidemiei de Ebola. „Speram sa salvam vieti”, a scris fondatorul Facebook. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si sotia sa, Priscilla, s-au alaturat luptei împotriva Ebola. Potrivit unei postari publicate pe pagina sa de Facebook, prin aceasta donatie Zuckerberg spera sa poata salva cât mai multe vieti si sa stopeze extinderea epidemiei. „Epidemia de Ebola a atins un punct critic. 8.400 de oameni au fost infectati pâna în acest moment si boala se extinde cu repeziciune. Estimarile arata ca aproape un milion de oameni s-ar putea îmbolnavi în urmatoarele luni. Trebuie sa tinem Ebola sub control pentru a evita extinderea epidemiei la nivel global”, a scris Zuckerberg.

85 de alpinisti sunt dati disparuti în Himalaya, dupa ce furtuni puternice au maturat partea nepaleza a masivului muntos si au provocat avalanse. 23 de oameni au fost salvati pâna acum de pe munte. Echipele de interventie au recuperat, însa, si 24 de trupuri neînsufletite. Zece dintre victime sunt alpinisti straini. Cautarile continua si în zona au fost trimise elicoptere pentru a-i identifica pe oamenii ramasi blocati. Viscolul s-a abatut asupra regiunii Annapurna unde, în aceasta perioada a anului, sunt organizate numeroase expeditii. Meteorologii spun ca trecerea ciclonul Hudhud a provocat furtunile de zapada si ninsorile abundente.

Italia. Ploi torentiale. Ploile torentiale care s-au abatut de la începutul acestei saptamâni asupra nordului si centrului Italiei au provocat alunecari de teren si moartea mai multor persoane, potrivit EFE. O femeie de 73 de ani si-a pierdut viata miercuri în localitatea Muggia, provincia Trieste (nord), fiind acoperita de un val de pamânt. Doua femei, de 65 si, respectiv, 69 de ani, au decedat mart dupa ce vehiculul în care se aflau a fost luat de un torent în regiunea Toscana (centru), în urma puternicelor precipitaiti. Cu câteva zile înainte, inundatiile din Genova (nord-vest) provocasera moartea unei persoane si mari pierderi materiale, o parte a orasului fiind acoperita de apa si noroi. De miercuri dimineata, efective ale armatei italiene s-au deplasat în unele localitati din provinciile Parma si Alessandria pentru a ajuta populatia sa îndeparteze noroiul si sa scoata apa din casele si beciurile inundate. Regiunea Emilia Romagna, în care se afla provincia Parma, a cerut declararea starii de urgenta. La Genova continua lucrarile de îndepartare a noroiului cu ajutorul armatei.

Luptele continuau miercuri la Kobane, unde fortele kurde sprijinite de aviata coalitiei internationale au preluat controlul asupra a doua pozitii ale jihadistilor în nordul orasului sirian, a indicat organizatia neguvernamentala Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), citat de AFP. Miercuri, fortele kurde au ocupat doua pozitii în Kani Arabane, un cartier din nord-estul Kobane situat în apropiere de cartierul lor general aflat sub controlul Statului Islamic, a indicat directorul ODSH, Rami Abdel Rahmane. Începând de luni si dupa intensificarea raidurilor aeriene în aceasta regiune, fortele kurde au reusit sa împiedice orice înaintare în oras a jihadistilor din Statul Islamic, ajungând chiar sa ocupe câteva pozitii ale acestora. Combatantii Statului Islamic controleaza în prezent 50% din orasul situat la frontiera cu Turcia, dupa ce au avansat rapid saptamâna trecuta pâna aproape de centrul Kobane. Emisarul special al Natiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, avertiza în urma cu câteva zile ca, în cazul în care orasul Kobane va cadea în mâinile Statului Islamic, jihadistii vor detine controlul a 400 din cei 900 de km de frontiera dintre Siria si Turcia.

Crime în serie într-un spital Italia. O infirmiera ar fi omorât 38 de pacienti pe care îi considera enervanti. Totul a iesit la iveala dupa ce o batrâna de 78 de ani a murit în mod suspect la spitalul din Lugo, un orasel din nordul Italiei. Familia a cerut autopsie, iar analizele au aratat ca batrâna fusese otrvita cu o doza mare de potasiu, de una dintre infirmierele care se ocupau de ea. Investigatorii au fost socati sa afle ca femeia omorâse, prin aceleasi metode, alti 37 de pacienti pentru simplul motiv ca o deranjau cu cererile lor. Potrivit presei italiene, angajata spitalului si-ar fi facut chiar poze macabre alaturi de cadavrele victimelor sale.

O geanta cu zeci de steaguri ce ar putea apartine gruparii teroriste Statului Islamic a fost descoperita marti dimineata într-un oras din nordul Israelului. Mai multi muncitori care lucrau în zona industriala Har Yona a orasului Nazareth Illit, zona situata în apropierea comunitatilor arabe Kfar Kana si Ein Mahil, au descoperit în niste tufisuri o geanta cu 50 de steaguri ce ar apartine ISIL. Politia si primarul orasului, Alex Gadalkin, au fost chemati la fata locului. Politia si-a început investigatiile pentru a determina daca steagurile apartin grupului islamist radical care a însângerat Siria si Irakul. Gadalkin a declarat ca ,,atunci când asa ceva este descoperit în inima unui oras evreiesc din Galileea, ar trebui sa fim pusi serios pe gânduri”. Cu câteva saptamâni în urma, ministrul israelian al apararii, Moshe Yasalon, a declarat ca Statul Islamic este un grup terorist. Astfel, orice afiliere publica sau semn de suport pentru acest grup reprezinta o ofensa la adresa securitatii israeliene. Politia a închis zona si în prezent cauta sa afle informatii despre proprietarii steagurilor. ,,Se pare ca cineva le-a aruncat aici. În primul rând, trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt într-adevar steagurile grupului si apoi sa vedem pe unde au fost introduse si unde urmau sa ajunga. Desi, ele par sa fie steagurile Statului Islamic”, a declarat Shalom Avitan, comandantul politiei din Nazareth Illit. Comunitatea araba din Israel s-a opus în mare parte grupului Statul Islamic, desi în saptamânile recente au putut fi remarcate manifestari izolate de sprijin acordat grupului terorist. Un profesor din Wadi Ara a fost arestat pentru ca detinea steaguri ISIL. În aceeasi categorie se poate încadra si cazul barbatului israelian de origine araba plecat sa se lupte alaturi de grupul terorist în Siria si Irak. Varsovia. Spionaj. Serviciile poloneze de securitate au arestat un ofiter de rang înalt din armata, sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei. Identitatea suspectului nu a fost facuta public, dar presa poloneza spune ca ar fi vorba despre un ofiter important si cu acces la informatii extrem de importante. Alaturi de ofiterul polonez, a mai fost retinut un jurist cu dubla cetatenie, rusa si poloneza. Ministerul Apararii din Polonia a confirmat arestarea unui ofiter, dar nu a precizat tara pentru care acesta ar fi spionat. Informatia vine însa în contextul în care Polonia a fost una dintre tarile cele mai vehemente la adresa Rusiei si a tensiunilor pe care Moscova le-a provocat în ultimele luni în Ucraina.

Statul Islamic are capacitatea de a construi ,,bombe murdare”. Un fost comandant al fortelor de protectie împotriva armelor chimice si nucleare din cadrul armatei britanice a avertizat ca Statul Islamic are capacitatea de a construi ,,bombe murdare” (ce contin agenti chimici periculosi) pentru câmpul de lupta, scrie Vancouver Sun. S-a descoperit ca sute de proiectile umplute cu gaz otrvitor sunt depozitate fara nici un fel de paza în zonele controlate de jihadisti. Hamish de Bretton-Gordon, un fost colonel, a avertizat dupa ce s-a aflat ca doua stive de torpile mari umplute cu gaz sarin si iperita nu au fost securizate, nici sub ocupatia americana si nici atunci când fortele irakiene au controlat unele zone la nord de Bagdad, înaintea acestei veri. Bretton-Gordon a spus ca Statul Islamic a aratat ca este determinat sa foloseasca arme chimice în Siria, iar avansul facut în Irak a pus la dispozitia grupului suficiente materiale periculoase. Aceste materiale nu sunt atât de sigure precum am fost facuti sa credem, si acum ele prezinta o amenintare semnificativa pentru coalitia ce lupta în Irak împotriva Statului Islamic. ,,Noi stim ca Statul Islamic a facut cercetari în domeniul utilizarii armelor chimice în Siria în ultimii doi ani si exista rapoarte îngrijortoare dar neconfirmate ca a folosit iperit (cunoscut si sub denumirea de ,,gaz mustar” – n.r.) în ofensiva sa împotriva kurzilor din orasul sirian Kobane. Ei au, cu siguranta, acces la cercetarile facute de al Aaeda în domeniul armelor chimice si vor dori sa foloseasca armele gasite în Irak”. Statul Islamic a capturat în aceasta vara Centrul de Stat Muthanna, locul unde s-a realizat productia irakiana de agenti chimici în anii ’80. The New York Times a raportat miercuri ca, anul trecut, în doua buncare contaminate din Muthanna s-au gasit cianura si rachete cu gaz sarin, precum si alte proiectile ce nu fusesera asigurate si acoperite cu ciment. De asemenea, ziarul a raportat ca un alt buncar mare, unde soldatii marinei americane au descoperit proiectile cu iperit în 2008, era abandonat si napadit de buruieni. Oficialii irakieni au adaugat ca o baza militara din apropierea orasului Tikrit, care a cazut în mâinile Statului Islamic, a gazduit un container de transport ,,plin cu proiectile chimice”. Guvernul irakian a estimat ca aproximativ 2.500 de proiectile chimice au fost depozitate în teritoriul ocupat în prezent de Statul Islamic, dar nu a recunoscut niciodata ca buncarele nu fusesera dezactivate.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Receptori Olfactivi. Mirosul este unul dintre cele mai misterioase facultati umane si cel mai putin inteleasa de catre oamenii de stiinta. Pe la jumatatea anilor 1990, biologii au reusit pentru prima data sa inteleaga si descrie mecanismele interne ale receptorilor olfactivi – adica procesul prin care suntem capabili sa mirosim. Dr. Richard Axel, profesor la Columbia University, NY, si Dr. Linda Buck, de la University of Washington din Seattle, in anul 2004 au primit Premiul Nobel in medicina pentru aceasta descoperire. De atunci oamenii de stiinta au mai descoperit ca receptorii de miros nu se limiteaza numai la cavitatea nazala, ei se gasesc in tot corpul – chiar si in ficat, inima, si rinichii, receptori care joaca un rol esential intr-o serie de functii fiziologice. Recent, o echipa de biologi de la Universitatea Ruhr Bochum din Germania, a constatat ca pielea noastra este si acoperita cu receptori olfactivi. ,,Mai mult de 15 receptori olfactivi care exista in nas, de asemenea se gasesc si in celulele pielii umane”, a explicat Dr. Hanns Hatt. Nu numai atât, dar expunerea acestori receptori la un miros de lemn de santal, cunoscut sub numele de Sandalore, declanseaza o cascada de reactii moleculare care contribuie la vindecarea tesuturilor vatamate. Intr-o serie de teste umane, escoriatii ale pielii s-au vindecat cu 30% mai repede, când au fost expuse la Sandalore, o constatare care ar putea duce la noi tratamente pentru a facilita recuperarea dupa traume fizice. Dr. Hatt, impreuna cu colegii lui, a identificat receptori olfactivi in mai multe alte organe, inclusiv ficat, inima, plamâni, colon si creier. De fapt, specialistii cred ca fiecare organ din corp contine receptori olfactivi. In anul 2009, Dr Grace Pavlath, de la Emory University din Atlanta, a publicat un studiu despre receptori olfactivi din muschii scheletici. Ea a constatat ca o baie in Lyral, un parfum sintetic cu miros de crin, a promovat regenerarea tesuturilor musculare. Când acesti receptori olfactivi au fost blocati, s-a observat ca regenerarea musculara a fost inhibata, ceea ce sugereaza ca receptorii de miros au o functie complexa in procesul de regenerare a tesutului deteriorat. ,,Acest lucru a fost total neasteptat”, a declarat Dr. Pavlath. ,,Ideea ca receptorii olfactivi sunt implicati in repararea tesuturilor a fost o surpriza. Fara indoiala, putini oameni de stiinta si-au imaginat vreodata ca o aroma de parfum ar avea beneficii medicale semnificative”, a spus in concluzie Dr. Pavlath. In ciuda progreselor recente, oamenii de stiinta recunosc ca inteleg foarte putin despre aceasta functie umana si ca au mult de invatat despre functia acestor receptori olfactivi.

Textul saptamânii. ,,Dar lucrurile, care pentru mine erau câstiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos. Ba înca, si acum privesc toate aceste lucruri ca o pierdere, fata de pretul nespus de mare al cunoasterii lui Hristos Isus, Domnul meu. Pentru El am pierdut toate si le socotesc ca un gunoi, ca sa câstig pe Hristos”. Filipeni 3,7-8

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 43/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-