41
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 27 Octombrie 2011

Turcia. Catastrofă. Un cutremur puternic, de 7,2 grade, a lovit duminică la prânz estul Turciei. În cursul nopții, forțele de salvare au continuat acțiunile de eliberare de sub dărâmături a eventualilor supraviețuitori în orașul Van.  Echipele de salvatori au reușit, la 91 de ore de la cutremur, să scoată viu dintre dărâmături un adolescent de 19 ani. Potrivit celui mai recent bilanț, mișcarea telurică a ucis mai bine de 520 de persoane, rănind alte 1.650. Temperaturile scăzute și zăpada abundentă înrăutățesc situația oamenilor rămași fără adăpost. Van se află la o altitudine de 1.700 de metri. Nopțile sunt friguroase aici. Numeroasele replici au scos din case zeci de mii de oameni. Ajutoarele au pornit deja către locul catastrofei, după cum anunță Ahmet Lüfti, reprezentantul Semilunii Roșii și coordonatorul acțiunilor de salvare. “Corturi, pături și bucătării de campanie au fost trimise către zona catastrofei. Primele transporturi au ajuns deja, a început ridicarea taberelor de corturi. Cea mai afectată este localitatea Erciș. Peste 1.300 de salvatori din întreaga turcie caută cu înfrigurare supraviețuitori. Germania, Grecia, Israel și Statele Unite și-au oferit, între altele,  ajutorul încă de duminică seara. În marile orașe turcești, precum Istanbul și Ankara, mulți oameni au donat sânge pentru numeroșii răniți și au adunat haine, pături și alimente. Însoțit de mai mulți miniștrii, premierul Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat chiar în cursul serii de duminică în zona calamitată. El le-a dat asigurări oamenilor că ajutoarele vor sosi cât se poate de repede.

Gaddafi este mort, revoluția a învins. Așa a declarat Mustafa Abdel-Jalil, președintele Consiliului Național de Tranziție. Duminică în cadrul unei ceremonii care a reunit în orașul Benghazi o mulțime entuziastă care striga triumfătoare “Alah este mare”. La trei zile de la moartea, eventual asasinarea colonelului Muammar el Gaddafi, o masă de revoluționari și-a manifestat satisfacția că războiul care a opus vreme de 8 luni revoluționarii și armata condusă de Gaddafi și fii săi, a luat sfârșit. Aceasta nu ar fi putut avea loc fără aportul direct al avioanelor și elicopterelor NATO, care au luptat zi și noapte fără răgaz de partea revoluționarilor. Însăși acest termen de revoluționari indică confuzia care domnește în Libia, nimeni nu știe exact cine sunt aceștia, de unde vin, ce intenții au. Fără nici o îndoială Gaddafi a fost un despot de o cruzime rară, un suporter al terorismului internațional necontestat, motiv pentru care puțini sunt cei care îl plâng. Totuși opinia internațională se întreabă încă cine și cum l-a asasinat, deoarece atunci când a fost capturat era viu, și imaginile arată că a fost maltratat și eventual împușcat în cap. Cât privește fiul său Muatassim, este clar că imaginile îl arată în arestul revoluționarilor viu și nevătămat, ca apoi să apară mort. Istoria recentă este plină de exemple în care dictatori au fost judecați și lichidați în mod expeditiv, începând cu Ceaușescu, Sadam Husein, etc. Totuși ca într-o țară musulmană în care tradiția cere ca cadavrele să fie respectate și îngropate imediat, faptul că corpul neînsuflețit al lui Gaddafi și al fiului său Muatassim, au fost expuse în frigiderul folosit pentru păstrarea cărnii în hala pieței din Misrata, iar publicul a fost liber să viziteze și batjocorească cadavrele întinse pe o saltea, spune mult despre starea de spirit a acestor oameni.

Mai mult Peter Bouckaert de la Human Right Watch, a anunțat că s-a descoperit în grădina unui hotel din Sirt, cel puțin 53 de cadavre ale unor foști miniștrii și demnitari ai fostului regim, ei prezentau semnele unei execuții sumare, adică erau împușcați cu mâinile legate la spate. Pe măsură ce situația se liniștește ies la iveală osemintele celor uciși de Gaddafi, precum și cadavrele celor uciși de revolutionari, și devine evident că țara va fi încă multă vreme pradă luptelor tribale răzbunărilor diverselor grupări. Având în vedere cantitatea imensă de arme care  circulă în țară, și lipsa de structură politică sau administrativă a noului regim, Libia este într-adevăr țara tuturor posibilităților.

Libia post Gaddafi. Imediat ce a fost declarată victoria împotriva forțelor loiale lui Gaddafi, șeful consiliului național de tranziție Moustapha Abdeljalil, a anunțat că noua constituție libiană va avea la bază codul de legi islamice saria (Charia) ceea ce îngrijorează pe observatorii occidentali. După luni și luni de intervenție militară, după ce au investit sume uriașe în această revoluție, occidentalii simt gustul amar al deziluziei. Politologul Belgian Baudouin Dupret, expert în problemele islamului, directorul Centrului de Cercetari Jackues Berkue din Rabat, explica: “această orientare nu este nici originală nici surprinzătoare, marea majoritate a constituțiilor arabe au la bază principiile sariei”.  Este sigur că atunci când occidentalii au susținut această revoluție, ei se așteptau la o democrație de tip occidental ceea ce este clar că nu va avea loc.

Tunisia alegeri. Duminica trecută au avut loc în Tunisia alegeri generale. La nouă luni după răsturnarea regimului dictatorial al fostului președinte Ben Ali, au avut loc alegeri pentru noua adunare națională care va avea sarcina de a redacta noua constituție. Așa cum era de așteptat partidul islamist Ennahda a realizat o victorie clară obținând majoritatea locurilor din această adunare națională. S-a înregistrat o participare record, mulțimi entuziaste au așteptat ore întregi în fața birourilor de vot. In general votarea s-a desfășurat în mod pașnic și democratic. Ali Laredi, unul din șefii partidului spunea că se așteaptă ca reprezentanții partidului său să obțină peste 50% din locuri. Partidul Ennahda se descrie ca un “cel mai modernist partid islamist” care vrea să arate calea spre democrație și pluralism celorlalte națiuni din regiune.

Indiferența. Opinia publică internațională a fost șocată de un filmuleț care a făcut ocolul planetei. În China o fetiță de 2 ani a fost lovită de o furgonetă care a trecut pur și simplu peste ea cu roțile din față. șoferul nici măcar nu a încetinit, continunându-și drumul. Mai mult, deși era o stradă relativ aglomerată, trecătorii nici măcar nu au băgat în seamă pe fetiță care sângera în mijlocul străzii. Filmul arată cel puțin 18 persoane care trec pe lângă fetiță fără să facă un singur gest. Singură o femeie care mătura strada o luat-o din mijlocul străzii și a pus-o pe bordură.

Mi-am adus aminte că am mai văzut un alt film care arăta cum un hoț de buzunare fura cu ajutorul unor bețișoare folosite în restaurantele chinezești. Am remarcat că hoțul nu era prea îndemânatic și că singurul motiv pentru care reușea era faptul că trecătorii îl ignorau și nu se sinchiseau de faptul că el fura din buzunarele trecătorilor distrați.

Tradiții și integrare. In aparență Mohammad Shafia arăta ca un emigrant bine integrat, purta haine occidentale, nu purta barbă cum este tradiția în Afganistan de unde emigrase în Canada. Pentru vecini și prieteni era un om așezat și un bun cetățean. În iunie 2009 trei din ficele sale, Zainab, 19 ani, Sahar, 17, ani și Geeti 13 ani, și-au pierdut viața împreună cu mătușa lor Rona Amir Mohammad, într-un tragic accident de mașină. Mașina lor a părăsit șoseau și a ajuns într-un canal în orașul Kingston din provincia Canadiană Ontario. In primele zile după accident, el și familia s-au arătat devastați de accident și au colaborat cu poliția la elucidarea accidentului. Poate că una din fiice  care nu avea carnet condusese, poate că faptul că mașina era abia cumpărată și nu erau obișnuiți cu ea, etc. Poliția a avut însă bănuieli și a pus microfoane în mașina și casa lui. Ascultând la conversațiile lor, poliția a aflat foarte curând că întrega familie, adică tatăl Mohammad Shafia, mama  Tooba Mohammad Yahya, și fiul lor Hamid, plănuiseră și executaseră un adevărat asasinat machiat în accident. Motivul, fiicele lui încurajate de mătușa lor care era de fapt prima soție a lui  Shafia, dar care nu putuse avea copii, nu respectau tradiția musulmană, aveau prieteni non musulmani, se duceau la petreceri, într-un cuvânt se purtau ca niște adevărate tinere canadiene. În convorbirile înregistrate de poliție, Mohammad Shafia declara că ele își meritaseră, că nu regreta și că ar face-o din nou fără ezitare. Shafia un musulman practicant, dorea să aibă avantajele vieții în occident , era proprietarul unui mall, avea o casă luxoasă, dar voia să își crească familia după cele mai stricte tradiții musulmane, iar când aceasta nu s-a întâmplat, crima pentru a salva onoarea familiei a fost singura soluție după el. El plecase din Afganistan în 1992, emigrase în Canada în 2007 și își adusese a doua soție ulterior spunând că este o rudă.

Când realitatea este diferită de fațadă. În fiecare oraș se află cel puțin un magazin alimentar care excelează prin renumele său și mai ales prin preț. Toronto nu face excepție, unul din aceste magazine se numește Pusateri. Situat într-un cartier cu oameni bogați, magazinul vinde diverse alimente și mâncare gătită, inclusiv specialități kușer. Acolo cumpărători bogați pot cumpăra pentru sume excesive (de 3-4 ori mai scump ca în alte magazine) diverse delicatese. Am vizitat acest magazin de câteva ori, dar ca o distracție nu pentru a cumpăra ceva. Spectacolul a fost extrem de interesant, de la parkingul plin de mașini de lux la clienții îmbrăcați în haine de preț plătind sume exorbitante pentru o marfă care după părerea mea de ignorant nu merita așa ceva, motiv pentru care aproape totdeauna am plecat de acolo fără să cumpăr ceva. Nu mică mi-a fost surpriza când am citit pe prima pagină a ziarelor că magazinul a fost închis “din motive sanitare”. În cursul unei inspecții sanitare de rutină, inspectorii au găsit șoareci, și gândaci în magazia și bucătăria magazinului. Mai întâi conducerea magazinului a spus că este vorba de întreținere de rutină. La insistențele cât de important este mesajul lor. Din păcate mai adesea în spatele acestei fațade sclipitoare, în reporterilor au recunoscut că magazinul a fost închis pentru motive de igienă, dar a spus că și deratizarea este tot întreținere. Mă gândeam că la fel ca și în cazul magazinului Pusateri, multe locuri, clădiri cu fațade poleite, candelabre de cristal, și jocuri de lumini regizate cu grijă, pun în scenă vorbitori iscusiți care conving mulțimi de adepți desprepenumbra culiselor, realitatea este diferită.

În Grecia a intrat în vigoare o nouă lege de austeritate. Pe fundalul grevelor, demonstraţiilor şi ciocnirilor dintre protestatari şi anarhişti, Parlamentul din Grecia a votat graţie majorităţii socialiste un nou pachet de economisire. Acesta prevede reduceri salariale şi concedieri în sectorul bugetar, reducerea pensiilor şi majorarea impozitelor. Această lege a fost o precondiţie pentru primirea unei noi tranşe de ajutor din partea UE şi FMI. Fără această nouă tranşă, Grecia ar intra în scurtă vreme în faliment. În timp ce legea era supusă la vot, în faţa Parlamentului din Atena a avut loc o demonstraţie paşnică, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Aproximativ 500 de extremişti mascaţi i-au atacat însă pe demonstranţi. Un om din mulţime a decedat în urma unui infarct.

Camioane militare americane părăsesc Irakul. Sute de camioane, transportând vehicule blindate și alte echipamente militare americane, părăsesc Irakul, îndreptându-se spre Kuwait au anunțat miercuri oficiali guvernamentali. „Forțele americane au părăsit deja 485 de posturi și baze militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian Ali al-Dabagh. „Aceasta reprezintă o implementare de succes a obligațiilor dintre cele două țări”, a adăugat el.  Vineri, președintele american Barack Obama a declarat că toate trupele SUA vor părăsi Irakul până la sfârșitul anului, după ce discuțiile dintre Washington și Bagdad privind menținerea unor soldați în țară au eșuat. Guvernul irakian a anunțat că nu va permite Statelor Unite să mențină baze militare în țară după retragere. Însă, Bagdadul a lăsat deschisă ușa pentru recrutarea de experți americani pentru antrenarea forțelor irakiene. Trupele SUA au invadat Irakul în martie 2003.

Programul american de dezmembrare a bombelor nucleare s-a încheiat. Ultima dintre cele mai puternice bombe nucleare construite în Statele Unite în perioada Războiului Rece – B53 – a fost dezmembrată în Texas. Cu o greutate de peste 4,5 tone, B53 avea mărimea unui microbuz și ar fi fost de 600 de ori mai distructivă decât bomba atomică lansată la Hiroshima, în Japonia, în 1945. B53 a fost dată în folosință în 1962, în timpul Războiului Rece, și a rămas în arsenalul Statelor Unite până în 1997.  Bomba a fost proiectată pentru a lovi ținte subterane, precum buncăre în care s-ar putea ascunde lideri militari și civili. Primele B53 au fost distruse în anii ’80, dar multe au rămas în uz până în 1997. Un program special de dezmembrare a trebuit să fie pus la punct pentru acest model de bombe atomice, construite folosind tehnologie mai veche, de oameni de știință care între timp s-au retras sau au murit. Administrația americană pentru securitate nucleară a anunțat că, prin demontarea acestei ultime bombe, programul a fost finalizat cu un an înainte de termen. După dezmembrare, încărcătura de uraniu va fi depozitată temporar la uzina Pantex, din apropiere de Amarillo, Texas unde a avut loc operațiunea. Acesta este singurul centru de asamblare și dezasamblare a armelor nucleare din SUA.

Inundațiile din Thailanda au ajuns la un nivel critic. Inundațiile se agravează în capitala Thailandei, Bangkok. Sefa executivului, Yingluck Shinavatra, a declarat că situația a devenit critică. În prezent se impune pomparea apei în sistemul de canalizare pentru a micșora presiunea asupra digurilor de protecție din nordul metropolei. Digurile de pe râul Chao Phraya rezistă încă, dar șuvoiaele din regiunile inundate aflate mai la nord se scurg cu mare viteză în râu, iar acesta nu-și poate deversa la fel de rapid apele în Golful Thailandei. Debitul râului va atinge nivelul maxim la finele acestei săptămâni. Mii de persoane se folosesc de vacanța de cinci zile decretată de guvern, pentru a părăsi cu ajutorul autocarelor, trenurilor, avioanelor și mașinilor proprii, capitala amenințată de potop.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Masa în familie. În agitația permanentă a vieții contemporane, când fiecare membru al familiei aleargă dintr-o direcție în alta, mesele în familie au devenit un ritual demodat, o amintire îndepărtată pentru cei mai mulți dintre noi. Dacă te uiți la o întreagă familie: mama, tata și copiii, așezați la o masă, probabil că vizionezi un film din anii 1950-1960, sau ai deschis un album vechi de fotografii. Astăzi, marea majoritate a americanilor vin acasă deja sătui, fiecarea apucând ceva repede în drum spre casă. În cazurile în care încă mesele sunt servite acasă, de obicei asta are loc în grabă, fiecare în camera lui, cu ochii la televizor sau în fața computerului. Din păcate însă, în această goană, nu numai sentimentul de unitate al familiei este pierdut. Recent revista The Journal for Nurse Practitioners, a publicat un articol în care erau discutate rezultatele unor sondaje de opinie efectuate în rândul a 2.000 de elevi americani de liceu. Rezultatele au arătat că elevii care au declarat că au obiceiul să servească masa împreună cu familia, au avut în general mai mult success academic decât restul elevilor. În mai multe studii s-a observat că, copiii care de la o vârstă fragedă au avut obiceiul să mănânce cel puțin o masă pe zi împreună cu restul familiei, au un vocabular mai avansat, citesc mai bine, nu au o predispoziție la violență, depresie și au aptitudini sociale mai dezvoltate. Timpul petrecut la masă cu familia are darul să cimenteze relațiile de familei, dă posibilitate copiilor să se apropie emoțional de părinți și să discute subiecte care poate în alte circumstanțe nu s-ar simți confortabili să o facă. De asemenea implicarea copiilor în prepararea mâncării, a așezării mesei și a curățeniei după masă, creează o atmosferă plăcută și amintiri care durează o viață întreagă. De asemenea, masa în familei încurajează copiii să formeze obiceiuri mai sănătoase și reduce riscul de supra-alimentare sau de înfometare voluntară. Specialiștii în nutriție sunt de părere că copiii lăsați de capul lor, de cele mai multe, ori vor gravita către alimentele nesănătoase și fast food, lucru care contribuie la un număr tot mai mare de copii obezi.

Textul săptămânii. ,,Dar când va veni Fiul Omului, va găsi El credință pe pământ?”. Luca 18,8

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 43/2011

| Articole / Stiri, Ora Profetica |
About The Author
-