442
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 9 Octombrie 2014

Spania. Ebola. Primul caz de contaminare cu Ebola pe teritoriul Europei. In Spania a fost diagnosticat primul caz de Ebola in care pacienta a fost infectata in afara Africii de Vest care este pentru moment zona epidemica. Dupa cazul lui Thomas Eric Duncan, care a venit din Liberia si a dezvoltat simptome de Ebola dupa ce a ajuns in Dalas, iata ca o infirmiera care a facut parte din cele 30 de persoane care l-au ingrijit pe Manuel García Viejo, preotul misionar spaniol care a fost repatriat din Siera Leone si a murit intr-un spital din Madrid. Desi s-a sustinut si se sustine cu tarie ca toate masurile au fost luate si ca acesti bolnavi sunt tratati cu cea mai mare atentie, aceasta infirmiera care a venit in contact cu bolnavul doar de doua ori a fost diagnosticata cu Ebola. Nu se stie inca cum a avut loc contaminarea, in ciuda procesului de selectionare si instruire special la care au fost supusi cei care au venit in contact cu bolnavul. Si mai grav, preotul Pajares a murit pe 12 august, in ziua urmatoare ea a plecat in vacanta si s-a prezentat la o institutie medicala pe 30 septembrie prezentând simptome usoare de boala. Autoritatile medicale spaniole au asigurat populatia ca situatia este sub control desi aceasta situatie prezinta serioase semne de intrebare. Se spune ca perioada de incubatie este de 21 de zile dar ea a prezentat semne de boala la 44 de zile de la ultimul contact cu bolnavul. Câte persoane au venit in contact cu ea in vacanta? Multe semne de intrebare si neliniste, care arata ca este numai o chestiune de timp pâna ce epidemia din Africa va deveni globala.

Ebola situatia se agraveaza cu fiecare zi. Nu este zi in care sa nu apara noi evolutii, una mai ingrijoratoare decât alta. Luni presedintele american Obama a anuntat masuri de control stricte pentru calatorii care vin din Liberia, Sierra Leone si Guinea, aceasta in speranta ca vor fi depistati cei care sunt purtatorii virusului. Pe de alta parte liberianul Thomas Eric Duncan, primul bolnav declarat pe teritoriul american a decedat la spitalul din Dalas. In acelasi timp autoritatile au probleme sa identifice si urmareasca pe cei care au venit in contact cu el. In Spania infirmiera bolnava se afla in stare critica si alte 3 persoane care au venit in contact cu ea sunt spitalizate preventiv. Autoritatile au intentia sa-i eutanazieze câinele care poate fi purtatorul virusului, ceea ce a strârnit manifestatii de protest. De asemenea au organizat manifestatii de protest cadrele medicale care critica autoritatile pentru lipsa de echipament si pregatire in repatrierea celor doi bolnavi de Ebola. In Norvegia a fost de asemenea repatriata o doctorita de 30 ani care lucra in Siera Leone pentru organizatia Medecins sans frontiers si care este si ea bolnava.

In nord Mali jihadistii sunt mai activi ca niciodata. In ianuarie 2013 trupele Franceze au ,,eliberat” cu mare pompa nordul Mali de ocupatia jihadistilor islamisti apartinând fractiunilor Aami, Ansar Dine si Mujao. Insusi presedintele francez s-a deplasat la fata locului aclamat ca un adevarat erou. Iata insa ca odata cu retragerea francezilor, jihadistii care de fapt s-au retras in desertul muntos din nord, un teritoriu cu care sunt extrem de familiari si care le ofera o protectie naturala perfecta, au revenit mai puternici ca oricând. Un reprezentat al autoritatilor locale din Tombouctou declara recent ca ,,islamistii au revenit, ba inca si-au intarit pozitiile” controlând zone imense in nordul tarii si terorizând populatia. Este drept ca ei se tin la distanta de Gao, Kidal si Tombouctou, capitalele administrative ale celor trei provincii din nord, insa chiar si seful fortelor ONU de mentinere a pacii Herve Ladsous, a recunoscut ca islamistii nu se mai ascund si ca fortele ONU sunt departe de a asigura pacea. Potrivit aceluiasi sef militar, este cu siguranta o legatura strânsa intre aceasta situatie si cea din sudul Libiei care a devenit un adevarat sanctuat al extremistilor jihadisti. Ei sunt mai echipati si mai activi decât oricând inainte atacând fara sfiala fortele internationale in rândul carora au facut 30 de victime, dintre care 20 in luna septembrie.

Japonia. Vulcan. Vulcanul de pe muntele Ontake, centrul Japoniei, a erupt pe neasteptate. Saisprezece persoane, suprinse de eruptia vulcanului ramân de negasit la sase zile de la producerea catastrofei, au anuntat vineri dimineata autoritatile locale, preluate de AFP. Cei 16 disparuti se altura celor 47 de morti gasiti si identificati. Cu un asemenea bilant care risca sa creasca, eruptia vulcanica brusca este cea mai grava de acest tip din Japonia dupa razboi. Cei 16 excursionisti dati disparuti au depus declaratii de ascensiune pe muntele Ontake înainte sa mearga la vulcan, iar familiile nu au mai avut vesti de la ei din acea zi. Operatunile de cautare si salvare se desfasoara cu dificultate pe muntele de 3.067 m, acoperit de un strat gros de cenusa si pietre, la care se adauga vaporii, fumul si gazele toxice ce continua sa emane din mai multe cratere. Cautarile fusesera suspendate marti din cauza riscului unei noi eruptii violente, însa miercuri s-au reluat, descoperindu-se alte cadavre. Joi la prânz au fost din nou întrerupte din cauza ploii, iar conditiile meteorologice nefavorabile continua vineri.

China. Cutremur. In provincia Yunnan la 11 mile vest de orasul Weiyuan a fost inregistrat un cutremur de pamânt de 6.6 grade. Seismul a avut loc la ora 9,49 seara urmat de alte 30 mai mici cuprinse intre 2.9 si 4.2 grade. In luna august provincia Yunnan a mai fost atinsa de un cutremur de 6.1 care a distrus zeci de mii de cladiri si a ucis peste 600 de persoane. Seismologistul David Wald, de la United States Geological Society estimeaza ca având in vedere tipul de cladiri din aceasta regiune, si intensitatea cutremurului se asteapta la pagube si victime extrem de importante.

Iran. Explozie. O explozie la complexul nuclear iranian Parchin a ucis cel putin 2 oameni, printre ei aflându-se si un ,,expert nuclear” renumit, conform rapoartelor media iraniene. Rapoartele privind explozia ce a avut loc în interiorul, sau lânga, centrala nucleara Parchin, situata în afara Teheranului, sustin ca aceasta s-ar putea datora unor probleme tehnice. De asemenea, nu a putut fi confirmata informatia ca doi lucratori ai centralei ar fi murit în explozie. Guvernul iranian nu a facut nici o declaratie asupra incidentului si aproape toate rapoartele despre explozie sunt bazate pe stiri publicate pe site-uri din afara Iranului, majoritatea lor fiind conduse de grupuri anti-guvernamentale ce activeaza în afara tarii. În primul comentariu oficial despre incident, sursele oficiale iraniene au declarat ca a avut loc un „incident”, dar nu o explozie, la centrala Parchin. Doi oameni au fost clasificati ca „disparuti”, si nu morti. În plus, sursele au adaugat ca nu se desfasoara nici o activitate nucleara în centrala Parchin. Agentia semi-oficiala de stiri Isna a sustinut ca explozia a avut loc în jurul orei 10 dimineata dupa izbucnirea unui incendiu într-o „unitate de productie ce foloseste materiale explozive”. „Din nefericire, datorita incidentului, doi muncitori ai acestei unitati de productie si-au pierdut vietile”, a raportat site-ul. Alte site-uri de stiri au citat martori care au spus ca o explozie puternica a putut fi auzita de la câtiva km departare. Ziarul de opozitie Sahamnews a sustinut ca explozia a fost atât de puternica încât a spart geamurile unor cladiri situate la 15 km distanta de centrala, ridicând posibilitatea ca s-ar putea sa fi avut loc o explozie mult mai distructiva decât au lasat sa se stie ziarele oficiale. Iranul a refuzat înca din 2005 accesul inspectorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) în centrala Parchin si atât opozitia interna si cât si din afara tarii au acuzat regimul iranian ca foloseste locul pentru a ascunde si desfasura un program ilegal de înarmare nucleara. Luna trecuta, ministrul israelian al securitatii interne, Yuval Steinitz, a declarat ca are „informatii de încredere” ca Parchin a fost folosit pentru testarea secreta a unei tehnologii ce poate fi folosita doar pentru detonarea unei arme nucleare. Iranul se afla în negocieri cu sase puteri mondiale pentru un acord permanent privind industria sa nucleara. Discutiile sunt concentrate pe ridicarea sanctiunilor vestice în schimbul unei limitari a programului nuclear iranian. Termenul limita pentru încheierea unui acord este 24 noiembrie.

In China se inmultesc milionarii. In vremea când societatile occidentale sunt afectate de criza economica fara precedent, China face dovada unei bunastari economice insolente. Pe lânga faptul ca statul este tot mai implicat in acapararea pietelor economice devenind finantatorul statelor occidentale, in frunte cu Statele Unite. Iata ca potrivit unei anchete intreprinse de Hurun Report, China a depasit un nivel simbolic, numara acum 1.09 milioane de milionari cu 3,8% mai mult decât anul trecut. Desigur tinând cont de numarul global al populatiei, aceasta nu reprezinta decât 1 la 1.245 de locuitori, spre deosebire de Franta unde sunt 1 la 116, numai ca aceasta dovedeste nivelul de prosperitate din China si puterea ei economica si industriala. Un alt factor care defavorizeaza China este si faptul ca in Europa este nevoie 1 milion de dolari venit net pentru a fi considerat milionar, insa pentru China, Hurun Report a fixat bara la 10 milioane de yuan, adica 1.6 milioane de dolari. Studiul arata ca acesti milionari locuiesc in principal in 3 mari aglomeratii: Pekin (17.6% din total), Guangdong (16.5%) si Shanghai (14.6%). Din punct de vedere profesional, ei sunt in general proprietari de uzine (55%), din care activul profesional reprezinta in medie 60% din totalul averii. Investiile in imobile reprezinta 15% din total, in timp ce investitiile la bursa (cele mai fragile) nu reprezinta decât 10%. Concluzia este ca in China nu se duce lipsa de bani, si ca aceasta tendinta va continua sa se dezvolte in anii urmatori.

13 hoti români, condamnati în Franta. Tribunalul coretional din Nantes a condamnat marti,13 hoti români. Suspetii au fost condamnati la pedepse de la sase luni închisoare cu suspendare pâna la sase ani închisoare cu executare, iar presa franceza scrie ca justitia a dat dovada de severitate. Hotii, care operau în echipe de câte trei, nu se cunosteau toti între ei, dar actionau la comanda aceluiasi barbat. În numai câteva seri, banda a dat peste 40 de spargeri. Faptele s-au petrecut în 2013. În cursul investigatiilor, jandarmii au interceptat o furgoneta care rula cu destinatia România. Vehiculul era încarcat cu 200 de obiecte furate.

Fost deputata irakian, a fost decapitata. Gruparea terorista Statul Islamic (SI) a anuntat uciderea unui fost deputat irakian, o femeie pe nume Iman al Salman, potrivit televiziunii Al Sumaria, citat de Agerpres, a fost decapitata de militantii Statului Islamic. Militantii au refuzat sa predea trupul femeii familiei sale, potrivit sursei citate. Peter Kassig este anuntat ca fiind urmatoarea victima occidentala a SI, în filmul decapitarii lui Alan Henning, cel de-al patrulea ostatic occidental decapitat de SI în Siria. Primii trei au fost jurnalistii americani James Foley (19 august) si Steven Sotloff (2 septembrie), si britanicul David Haines (13 septembrie). Si totusi, cu toata atentia îndreptata catre occidentali, majoritatea ostaticilor SI sunt sirieni, irakieni si altii din regiunea unde gruparea a decretat „califat“. „O practica de santaj mai mare o reprezinta rapirea celor bogati, dar si a celor mai putin bogati, cum ar fi sirieni si irakieni. Aceasta este una dintre principalele surse de finantare a SI, dar si a altor grupari din Irak si Siria“, este de parere Peter Bouckaert, de la Observatorul pentru Drepturile Omului, citat de vocativ.com.

România. Deveselu. Fortele Navale ale Statelor Unite vor prelua vineri comanda bazei militare de la Deveselu, care va gazdui primul sistem anti-racheta Aegis din Europa de Est, relateaza site-ul publicatiei Stars and Stripes. Baza de la Deveselu va gazdui doua sisteme anti-racheta Aegis pâna în 2015, completând scutul anti-racheta care va apara Europa de Est. Urmatorul element al scutului va fi finalizat in Polonia în 2018. Baza militara de Deveselu va avea sute de angajati americani, atât militari si civili. România gazduia luna trecuta cel putin 1.400 de militari americani, dintre care 600 sunt puscasi marini, însa efectivele vor creste progresiv. Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, va deveni noul comandant al bazei din judetul Olt, în timpul ceremoniei de vineri. Constructiile de la Deveselu vor continua în baza unui contract de 134 milioane de dolari acordat de armata Statelor Unite anul trecut. Sistemul anti-racheta va include un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB. Sistemul Aegis, utilizat în versiunea off-shore pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie. Rusia a criticat frecvent proiectul, sustinând ca este îndreptat împotriva arsenalului sau nuclear. Scutul Aegis a devenit mult mai important odata cu noile conflicte din Ucraina si deteriorarea relatiilor dintre Occident si Rusia.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sanatatea mentala. Pentru multa lume, pierderea sau deteriorarea memoriei este una dintre cele mai mari temeri. Nume, cuvinte, fapte si chipuri, nimic nu este crutat. Deteriorarea mentala a fost considerata ca o consecinta inevitabila a procesului de imbatrânire, datorita eroziunii materiei creierului nostru: pierdem aproximativ 0,5% din volumul creierului nostru in fiecare an. Hipocampus – regiune responsabila pentru memorie si invatare, este cea mai afectata. Pâna la vârsta de 90 de ani, pierdem aproximativ o treime din materia cenusie. Din fericire insa, studii recente arata ca anumite regiuni din creierul nostru se pot adapta si chiar dezvolta. In anul 2000, un studiu la care au participat mai multi soferi de taxi din Londra, a aratat ca dupa patru ani de studiu a peste 25.000 de strazi din Londra, cercetatorii au facut o observatie surprinzatoare: o crestere remarcabila in hipocampus, comparativ cu soferii de autobuz care au invatat numai un numar fix de rute. Oamenii de stiinta cred ca prin memorarea hartilor strazilor Londrei, creierul acestor soferi a construit mai multe ,,conexiuni sinaptice“ care permit celulelor creierului sa comunice unele cu altele. Cu alte cuvinte, este posibil de a instrui creierul nostru pentru a compensa pentru o parte din declinul neuronal care are loc odata cu inaintarea in vârsta. Mentinerea unei activitati intelectuale intense ar putea fi modalitatea cea mai buna pentru a pastra un creier sanatos, precum si amintirile noastre. Activitati traditionale, cum ar fi invatarea unui instrument muzical sau a unei limbi straine, ar putea avea efecte excelente asupra memoriei. Mentinerea unui creier activ pe tot parcursul vieti este cea mai buna reteta pentru sanatatea creierului, mult mai important decât orice medicament sau vitamina cumparata de la farmacie. Exercitiul fizic si o dieta sanatoasa sunt de asemenea o parte importanta in protectia impotriva dementei. Un somn bun, o viata sociala activa, contactul regulat cu prieteni si familia, sunt cele mai bune actvitati pe care le putem face pentru a ne pastra creierul sanatos. Desigur, nimic nu poate garanta sanatatea si vitalitatea in anii batrânetii, insa câteva masuri simple ca cele mentionate mai sus, ar putea da cele mai bune sanse pentru conservarea inteligentei noastre impotriva ravagiilor pe care anii le face.

Textul saptamânii. ,,De aceea, noi nu ne descurajam ci, chiar daca omul nostru din afara piere, totusi omul nostru dinauntru este înnoit din zi în zi. Caci necazul nostru usor de purtat si temporar, lucreaza în noi o greutate vesnica de slava, dincolo de orice imaginatie. Noi nu ne uitam la lucrurile care se vad, ci la cele care nu se vad, deoarece cele care se vad sunt trecatoare, dar cele care nu se vad sunt vesnice“. 2 Corintieni 4,16-18

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 42/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-