298
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 11 Septembrie 2014

Naufragiu etic si moral. In ultima vreme viata politica din Franta este caracterizata prin scandaluri cu repetitie. Mai intâi, principalul candidat la presedintie DSK, pe vremea când era directorul FMI, a fost arestat la New York pentru ca a violat o femeie de serviciu la hotelul de lux unde era gazduit. Succesoarea lui Christine Lagarde, a fost trimisa saptamâna aceasta in judecata in Franta pentru neglijenta intr-o afacere care a fost tratata pe vremea când era ministra a bugetului. Tot saptamâna trecuta a aparut o carte scrisa de ValerieTrierweiler, fosta amanta a presedintelui Frantei Francois Hollande. In numai 4 zile s-au vândut 145.000 de exemplare, librariile ajungând in ruptura de stoc, un succes editorial neegalat de multa vreme. Motivul: ea a spus tot ce stia despre presedinte, l-a dezonorat si aratat intr-o lumina extrem de nefavorabila. La aceasta adaugându-se somajul record si situatia economica catastrofica, cota lui de popularitate a ajuns la 13%, un alt record neegalat in Franta. Fostul presedinte Nicolas Sarkozy este inculpat in probabil 10 dosare juridice pentru fapte petrecute in timpul cât a fost presedinte. Ramâne de vazut daca va fi gasit vinovat, dar insasi faptul ca este inculpat este rusinos. Ultimul ,,eveniment”, noul ministru al comertului exterior Thomas Thevenoud, a fost obligat sa demisioneze la numai 9 zile de la numirea in post, deoarece s-a constatat ca in ultimii 3 ani nu si-a prea platit impozitele. In fata criticilor vehemente ale opozitiei, ba chiar si ale colegilor de partid, a fost de asemenea dat afara din partid, sotia sa care era sefa de cabinet a presedintelui senatului a fost concediata. Numai ca el nu a demisionat si din postul de deputat, deoarece in starea actuala la o eventuala alegere, partidul socialist ar pierde cu siguranta, si odata cu aceasta ar pierde si majoritatea pe care o au in parlament. Vice presedintele comisiei senatului care ancheteaza cazul, a facut urmatoarea remarca ,,acest nou naufragiu etic, politic si moral, trebuia sa aiba consecinte imediate”.

 Sprijin pentru crestinii din orient. Situatia crestinilor din orient in tari cum ar fi: Irak, Afganistan, etc. este pe zi ce trece mai dramatica, ei sunt victima la executii in masa, sunt izgoniti din casele si de pe pamântul stramosesc fara mila, ratacesc prin munti sau zone desertice fara apa, hrana sau adapost. In fata acestei catastrofe fara precedent, puterile occidentale au intreprins actiuni de ajutorare, bombardeaza pozitiile teroristilor si au livrat arme militatilor kurzi. Un alt efect este acela ca musulmanii din occident sunt vazuti cu ochi rai si neincredere de catre opinia publica, fiind toti categorisiti de teroristi, mai ales ca peste 1.500 de persoane din occident au plecat sa faca razboiul sfânt ,,jihad”, unii dintre ei adolescenti, altii cu intreaga familie. In aceasta situatie autoritatile musulmane din Franta s-au simtit obligate sa se desolidarizeze de aceste fapte. Ei au lansat un manifest numit ,,apelul din Paris”, in care mai marii de la moscheea din Paris impreuna cu alte autoritati religioase musulmane, si-au aratat solidaritatea cu ,,fratii lor din orient”, deoarece chiar daca sunt crestini ei sunt totusi arabi, cât si fata de toate celelalte minoritati care sunt victime ale acestei terori. Semnatarii apelului reprezinta pe cei circa 5 milioane de musulmani din Franta. Rectorul Moscheei din Paris, Dalil Boubakeur, a subliniat actul simbolic, fratesc de solidaritate si umanitate fata de crestinii din aceasta regiune. Ei cer autoritatilor politice sa intervina cu forta ca sa opreasca aceasta barbarie care nu are precedent.

Gruparea terorista Statul Islamic continua crimele. Înca un prizonier, al patrulea, a fost decapitat zilele trecute. Este vorba de un soldat libanez. Mama tânarului în vârsta de 20 ani a povestit ca a aflat de moartea fiului ei de pe retelele de socializare, unde liderii Statului Islamic au publicat fotografii cu trupul neînsufletit. Este al doilea soldat libanez pe care jihadistii l-au ucis, de la izbucnirea violentelor în iunie. Teroristii au mai decapitat si doi jurnalisti americani pe care îi tineau captivi. Presedintele american, Barack Obama, promite sa anunte miercuri un plan prin care spera sa învinga gruparea terorista. „Voi descrie care vor fi pasii pentru a trece la o noua faza, dar nu va fi vorba de a trimite militari acolo, nu este echivalentul razboiului din Irak. Vom participa la o coalitie internationala care va lansa raiduri aeriene pentru a veni în sprijinul trupelor irakiene si trupelor kurde. Ceea ce vreau sa se înteleaga este faptul ca, pe parcursul lunilor urmatoare, nu numai ca vom fi capabili sa slabim gruparea Statul Islamic, dar le vom distruge treptat capabilitatile, vom reduce teritoriul pe care îl controleaza si în final îi vom învinge”, a declarat Barack Obama, presedintele Statelor Unite.

Phoenix. Inundatii. Stare de urgenta în orasul american Phoenix, din cauza inundatiilor. Doi oameni au murit luati de ape, în urma ploilor torentiale, iar meteorologii spun ca metropola situata în desert nu a mai vazut asemenea precipitatii de peste 80 de ani. Probleme au fost si la aproape trei mii de km distanta, în statul Virginia, afectat de inundatii masive. În Arizona, zona cu climat semi-desertic, într-o ora a plouat cât pentru trei luni. Iar rezultatul s-a vazut imediat – inundatiile au dat peste cap traficul pe autostrazile transformate în lacuri. Ploile torentiale au lasat fara curent electric zeci de mii de locuinte, în timp ce pompierii au salvat zeci de persoane din masinile blocate în trafic. Inundatiile au dus si la închiderea scolilor din Phoenix.

Kashmir. Bilantul celor mai grave ploi, care au cazut în Kashmir în ultimii 50 de ani, a ajuns, marti, la peste 400 de persoane, în timp ce alte câteva mii de persoane sunt prinse printre darâmaturi sau blocate pe acoperisurile caselor, a relatat Reuters. Pe partea indiana a Liniei de Control militarizat, care divide regiunea Kashmir din Himalaya, ploile au inundat grav orasul Srinagar si alte peste 2.000 de sate. Departamentul de meteorologie al Indiei a anuntat de saptamâna trecuta ca vor fi ploi grele în Kashmir, dar Comisia Centrala de Ap, care emite avertizarile de inundatii, a fost criticata de presa indiana pentru ca nu a avertizat autoritatile la timp. Aproximativ 47.000 de persoane au fost evacuate din casele lor din India, iar pâna marti au fost raportate 217 decese. Indian Air Force a desfasurat peste 550 de tone de ajutoare de urgenta, iar 80 de echipe medicale au ridicat în scoli centre de ajutorare si servicii medicale de urgenta. În Pakistan, numarul deceselor este comparabil. Cel putin 231 de persoane si-au pierdut viata în întreaga tara, potrivit cifrelor oficiale. În Pakistan, oamenii înca îsi amintesc anul 2010, când cele mai grave inundatii din ultimele secole au afectat aproximativ 20 de milioane de persoane si au provocat pagube de miliarde de dolari.

Turcia. Proteste. La Istanbul, Sute de oameni au iesit în strada furiosi dupa moartea a zece muncitori pe un santier. Demonstrantii au protestat din cauza conditiilor de munca. Protestatarii spun ca pe santierele din Turcia, masurile de siguranta sunt rareori respectate si ca autoritatile nu fac nimic pentru a schimba aceasta situatie. Politia a fost nevoita sa foloseasca grenade lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa multimea. Cei zece muncitori care lucrau la ridicarea unui zgârie-nori de 42 de etaje au murit când ascensorul în care se aflau a cazut 32 de niveluri, zdrobindu-se de pamânt. Colegii si familiile victimelor spun ca moartea oamenilor nu este un accident, ci o crima, iar cei vinovati trebuie sa plateasca.

Test anti-racheta. Ministerul israelian al Apararii si agentia de aparare anti-racheta a Statelor Unite au testat, marti, sistemul de interceptare Arrow 2, lansând o racheta din Marea Mediterana spre teritoriul Israelului. Testul are ca scop examinarea capacitatilor ultimei versiuni a sistemului de aparare aerian împotriva viitoarelor amenintari. Rezultatul va fi evaluat de oficialii Securitatii Interne a SUA (HOMA) – proiectul fiind dezvoltat de un departament din cadrul ministerului Apararii si Israel Aerospace Industries. Sistemul de aparare anti-aerian Arrow 2 este proiectat sa blocheze rachetele inamice de raza lunga, si sa formeze un al doilea nivel al sistemului de aparare anti-rachet al Israelului. Tel Avivul acuza Teheranul ca produce rachete cu focoase nucleare, care ar putea fi folosite împotriva Israelului.

Germania. Explozie. O explozie puternica s-a produs marti seara într-o uzina de produse chimice, în apropierea orasului Bremen, în nordul Germaniei. Cel putin o persoana fiind ranita, a anuntat un purtator de cuvânt al pompierilor, informeaz AFP. Deflagratia masiva, produsa în orasul Ritterhude, la ora locala 20.30, a afectat inclusiv cladirile din apropierea uzinei, a mai precizat purtatorul de cuvânt german, Marcus Neumann. Explozia a putut fi auzita la o distanta de câtiva km, iar mai multe cladiri ale uzinei au fost cuprinse de flacari, a mai adaugat purtatorul de cuvânt. Acesta a anuntat de asemenea ca una dintre cladirile uzinei s-a prabusit. La locul incendiului, au fost mobilizati circa 300 de pompieri si 60 de politisti, informeaza publicatia „Bild”. Localnicii au fost rugati sa ramâna în case din cauza fumului gros care se ridica de la locul accidentului. Cu toate acestea, Sky News informeaza ca autoritatile germane au început sa evacueze cele 14.000 de persoane care locuiesc în orasul Bremen. Presa locala noteaza ca uzina apartine companiei Bergolin, care produce vopsea industriala.

Africa de Sud proteste in parlament. Nu este un lucru neobisnuit ca membri parlamentelor din diverse tari sa ajunga la confruntari mai putin elegante, ba chiar fizice. O asemenea confruntare a avut loc joia trecuta in timpul unei sedinte a parlamentului din Africa de Sud când Julius Malema un deputat din opozitie a confruntat in mod violent pe presedintele Jacob Zuma, in legatura cu faptul ca si-a finantat renovarea resedintei personale din banii statului. Impreuna cu alti deputati din opozitie apartinând partidului radical, au inceput sa bata cu pumnii in mese si sa scandeze ,,da banii inapoi”. In fata unei asa revolte, deputatii au fost evacuati de politiea anti-manifestatii. Ministrul apararii a convocat o conferinta de presa si a spus ca parlamentul nu este locul potrivit pentru asa manifestatii si ca deputatii nu sunt mai presus de lege ca sa-si permita sa faca ce vor.

China. Manevre militare. China a început cel mai mare exercitiu militar desfasurat de Organizatia de Cooperare de la Shanghai (SCO). Manevrele, care includ 7.000 de soldati din cinci state membre, sunt menite sa testeze eficacitatea trupelor în combaterea terorismului – sintagma propagandistica folosita pentru operatiunile de înabusire a manifestatiilor civile. Manevrele, denumite propagandistic Misiunea de Pace 2014, se desfasoara între 24 si 29 august, pe teritoriul Regiunii Autonome Mongolia Interioara. La exercitiile militare participa soldati si forte speciale, sisteme de aparare aeriana si unitati de razboi radio-electronica si aviatie. Armata rusa a venit în China cu un grup tactic al Brigazii Motorizate a 36-a din Districtul Militar de Est si o aripa a aviatiei din Fortele de Comanda Aeriana si Trupele de Aparare Aeriana. Contingentul rus este format din peste 1.000 de soldati, 60 de autovehicule blindate, 13 tancuri T-72, peste 20 de sisteme de artilerie si rachete, precum sistemul cu multiple lansatoare de rachete BM-21, peste 60 de vehicule militare, 8 elicoptere Mi-8, 4 avioane de vânatoare Suhoi Su-25 si 2 avioane de transport militar Il-76. Potrivit scenariilor pregatite de generali, forta internationala va elimina grupurile teroriste în diferite situatii si medii. Partidul Comunist Chinez foloseste frecvent fortele armate, inclusiv tancuri, avioane militare si autovehicule blindate, pentru a suprima abuziv grupurile de dizidenti, precum uigurii, tibetanii sau muncitorii care nu-si primesc drepturile.

O lume in deruta. Când sociologii si alti experti care se ocupa de societatea contemporana, evalueaza starea ei, au in vedere mai multi parametrii. Existenta conflictelor militare este unul dintre indicatori, si numarul acestora este in continua crestere, fie ca este vorba de Siria, Irak, Afganistan, Ucraina, etc unde au loc razboaie in adevaratul sens al cuvântului, tari unde au loc conflicte intre guvern si traficantii de droguri cum sunt Mexic, Columbia, sau tari unde au loc miscari de eliberare nationala a unor minoritati asuprite de un regim majoritar cum ar fi Papua Noua Guinee, Somalia, Sudan etc. Urmeaza apoi saracia care in pofida prezicerilor optimiste si a eforturilor sustinute, face inca ravagii. Una din modalitatile de a o evalua este reprezentata de un indicator numit PoU (prevalenta malnutritiei) ONU a estimat ca intre 2010 si 2012 au existat 870 de milioane de persoane, adica 12.5% din populatia globului, sau 1 din 8 care sunt infometati in mod cronic. O alta statistica arata ca 2 miliarde nu au in alimentatia lor destule minerale si vitamine. Acest fenomen nu este limitat la tarile in curs de dezvoltare. In Statele Unite se evalueaza ca 14.5% din familii erau in 2012 in situatie de insecuritate alimentara, Canada nu este departe cu aproximativ 10%. O alta statistica publicata recent de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii completeaza acest tablou trist. OMS a publicat ultimile cifre despre sinucideri care arata ca la fiecare 40 de secunde undeva pe glob cineva isi curma viata, ceea ce reprezinta peste 800.000 de persoane pe an. Sinuciderea este a doua cauza de mortalitate la tinerii intre 15 si 29 de ani. Este interesant de subliniat ca Europa cu 12% se situeaza peste media mondiala, iar tari ca Bielorusia 35.5% Lituania 28.2% Rusia 19.5% Ungaria 19.1% au un procent ingrijorator de mare. Dar campionii mondiali in materie sunt din pacate mult mai avansati Guyana 44,2%, Corea de Nord 38,5%, Corea de Sud 28,9%. Ceea ce statisticienii evita sa spuna este ca probabil in afara foamei si a somajului, o alta cauza importanta este lipsa de speranta, excluderea sistematica a lui Dumnezeu din viata publica si personala. Aceasta dilema este asa de bine exprimata de David Lester, profesor de psihologie si expert in sinucidere la Richard Stockton College of New Jersey, care declara ,,suntem ignoranti despre cauzele care conduc oameni sa-si curme viata, cum devin ei asa de mizerabili, depresati si fara tinta”

Minte sanatoasa in corp sanatos. Statul pe scaun. Traim intr-o societate care incurajeaza sedentarismul. Daca luam in considerare ca un adult in America cheltuieste aproximativ 34 de ore pe saptamâna in fata televizorului, si ca profesiile care necesita efort fizic au devenit tot mai rare, sanatatea publica Americana este in mare pericol. Inactivitatea este acum asociata cu riscuri la care fumatorii se expun. Cercetatorii atrag atentia ca o viata petrecuta in fata computerului si a televizorului mareste considerabil riscul de obezitate, diabet, maladii cardiovasculare si cancer. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Regensburg, Germania, intr-un articol publicat recent in Journal of the National Cancer Institute, sugereaza ca o viata sedentara creste riscul de cancer de colon cu 8%, endometrial cu 10% si de plamâni cu 6%. Persoanele care stau mult pe scaun sunt sfatuite sa mearga mai des pe jos, de mai multe ori pe zi, pentru a limita efectele sedentarismului. Este recomandata o plimbare pe jos de cinci minute la fiecare ora petrecuta pe scaun, lucru care ajuta la mentinerea functiei arteriale si a circulatiei sanguine. Mai mult efort fizic, o dieta sanatoasa si cât mai putin timp petrecut pe scaun este prescriptia pe care medici o recomanda.

Textul saptamânii. ,,Ce bine-i merge omului care face mila si împrumuta pe altul, si care îsi rânduieste faptele dupa dreptate!“ Psalmul 112,5

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 38/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-