373
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 4 Septembrie 2014

Papa Francis in plina activitate. Este clar ca papa Francis este decis sa cucereasca opinia publica prin gesturi iesite din comun. Asa se face ca Vaticanul a anuntat ca papa va oficia pe 14 septembrie la Basilica Sfântul Petru din Roma casatoria a 20 de cupluri. Acestea sunt toate de la Episcopia Romei, la care papa este episcop. Papa Francis nu este primul papa care efectueaza o ceremonie de nunta, numai ca predecesorul sau, Benedict al XVI-lea nu prezida orice ceremonie de nunta. Iar John Paul II a celebrat în octombrie 2000, casatoria a opt cupluri pentru a coincide cu celebrarea jubileului familiei, si a mai condus o alta ceremonie comuna în 1994. La o audienta speciala organizata pe 14 februarie anul acesta (St Valentine’s Day) pentru 10.000 de cupluri care erau logoditi, papa a vorbit despre nevoia de casatorii crestine, construite pe ,,stânca dragostei“. In predica sa a spus: ,,ca dragostea lui Dumnezeu este stabila si dureaza pentru totdeauna, vrem ca dragostea pe care se bazeaza o familie sa fie stabila si sa dureze toata viata”. ,,În rugaciunea Tatal nostru ne spune, ,,pâinea noastra cea de toate zilele dane-o noua astazi“. De asemenea, cuplurile casatorite, sa invete  sa se roage, ,,sa ne dea dragostea noastra de zi cu zi“, ne învata sa ne iubim unul pe altul.

Un  pasionat de fotbal. Papa Francis a organizat luni seara la Roma un meci de fotbal pentru a promova pacea si cooperarea inter-religioasa. La aceasta partida au participat jucatori renumiti inca in activitate, sau care s-au retras. Afara de faptul ca erau vedete de renume, ei aveau si religii deosebite, aceasta fiind de fapt ideea papei, ca sportul ii poate unii. Inaintea acestei partide, papa a acordat o audienta papala speciala pentru jucatori si organizatori, la care au fost prezenti circa 400 de persoane. Încasarile de la acest meci vor merge la Scholas, un proiect sustinut de catre papa care urmareste sa conecteze scoli si retele educationale din diferite culturi si credinte din întreaga lume si Fondatia Pupi, organizata de fostul fotbalist Javier Zanetti, pentru a ajuta copiii saraci din Argentina. Ca reactie la aceasta actiune, Mehmet Görmez, seful directoratului Cultelor din Turcia, a avut o replica dura la adresa papei acuzându-l ca nu contribue suficient la reconcilierea dintre diferitele religii, si a declarat ca pacea nu poate fi stabilita prin jocuri de fotbal sau actiuni publicitare ieftine. In cadrul unei conferinte de presa, Görmez a subliniat faptul ca lumea islamica trece printr-o perioada extrem de dificila, când milioane de musulmani sunt asupriti, în timp ce numeroase organizatii, precum auto-proclamatul stat Islamic din Irak si al-Sham (ISIS) si altii actioneaza în contradictie cu principiile religiei. El a mentionat faptul ca aproximativ 34 moschei din Germania au fost atacate în 2013, ca sentimentele islamofobe sunt în crestere în toata lumea, ca musulmanii sunt vizati în mod intentionat pentru religia lor si sunt etichetati ca o amenintare la adresa securitatii. Recunoscând ca musulmanii si institutiile islamice nu reusesc sa faca fata situatiei, Görmez a declarat ca Vaticanul si toate celelalte autoritati religioase ar trebui sa se ocupe de aceasta situatie. ,,Aceasta problema nu poate fi rezolvata prin organizarea de meciuri de fotbal interconfesionale, sau spalarea picioarelor unor detinuti“. El a mai spus ca astfel de actiuni sunt foarte ineficiente, chiar daca sunt pornite din bune intentii”. Cu alte cuvinte inaltul prelat musulman il invita pe papa sa se investeasca in cauza musulmanilor, ceea ce stim ca Vaticanul abia asteapta ca sa-si poata intari suprematia mondiala.

Israel. Premierul israelian, BenjaminNetanyahu, a anuntat, sâmbata, ca armata israeliana s-a retras din Fâsia Gaza pentru a se pregati împotriva altor amenintari regionale potentiale, precum Statul Islamic si al Qaeda. ,,Am luptat timp de 50 de zile si am fi putut sa luptam înca 500, dar avem gruparea ultraradicala Statul Islamic la portile Iordaniei, al Qaeda în Golan si Hezbollahul la frontiera cu Libanul”, a declarat Netanyahu. Frontul al-Nusra, ramura siriana al Qaeda, a capturat un teritoriu semnificativ din Înaltimile Golan, saptamâna aceasta, atrgând atentia armatei israeliene. O grupare din cadrul al-Nusra, care ar avea aproximativ 10.000 de militanti, s-a aliat cu gruparea Statul Islamic din Irak si Siria. Hezbollah, care este implicat în razboiul civil din Siria împotriva regimului Bashar al-Assad, a ales sa nu se implice în razboiul dintre Hamas si Israel. Liderul gruparii Hezbollah s-a aratat dispus sa se opuna Statului Islamic, a carui militanti au capturat un oras de granita libanez. La începutul saptamânii, într-o întâlnire cu delegatia Comitetului Serviciilor Armatei a Senatului american, Netanyahu a anuntat ,,o extensie a al Qaeda din Înaltimile Golan a rapit zeci de forte ale ONU. Trebuie sa luam o pozitie comuna pentru a le înfrânge. ,,Am decis sa nu ne împotmolim în Gaza si sa ne limitam la obiectivul nostru, si anume sa aducem linistea pentru cetatenii Israelului”, a adaugat acesta. ,,Avem inamici comuni, teroristi islamici radicali care sunt si lipsiti de scrupule si care terorizeaza oamenii aflati sub controlul lor”, a subliniat Netanyahu. Retragerea israeliana din Fâsia Gaza are loc în timp ce Statele Unite cauta noi metode de interventie armata împotriva Statului Islamic de pe teritoriul Siriei. Casa Alba, care a ordonat deja lansarea atacurilor aeriene asupra militantilor Statului Islamic din Irak, a sporit recent eforturile pentru formarea unei aliante militare menite sa confrunte amenintarea terorista din Orientul Mijlociu. Israelul si organizatia Hamas au încheiat marti un armistitiu pe termen nelimitat, punând capat celor 50 de zile de razboi soldat cu moartea a 2.143 de palestinieni, în mare parte civili, si 71 de israelieni, în mare parte soldati.Într-un raport preliminar s-a estimat ca reconstructia Fâsiei Gaza, care a fost spulberata de fortele israeliene, va dura aproximativ 20 de ani.

Statele Unite ale Americii au salutat miercuri, prin vocea purtatorului de cuvânt al Departamentului de Stat, „decizia înteleapta” a Frantei de a suspenda livrarea primei nave de razboi de tip Mistral Rusiei, relateaza Agence France Presse. Statele Unite au cerut Frantei în ultimele luni, în numeroase ocazii, sa nu respecte contractul cu Rusia, potrivit caruia doua nave de razboi urmeaza sa fie livrate Moscovei în octombrie 2014 si 2015. Un asemenea moment a avut loc la Summitul G7 de La Bruxelles, din iunie, când presedintele Barack Obama si-a exprimat „îngrijorarea”. Conditiile ca Franta sa autorizeze livrarea primeia dintre cele doua nave de razboi de tip Mistral Rusiei „nu sunt îndeplinite pâna în prezent”, având în vedere agravarea situatiei în Ucraina, a anuntat Palatul Elysee miercuri. Contractul franco-rus, semnat în 2011, prevede livrarea catre Moscova a doua nave din clasa Mistral („Vladivostok” si „Sevastopol”) în schimbul sumei de 1,2 miliarde de euro. La jumatatea lui august grupul public rus de armament Rosoboronexport a afirmat ca Moscova a prevazut „plata finala“ catre Franta la receptia celei de a doua nave, a carei livrare este prevazuta în noiembrie 2015. Franta cere încheierea conflictului din Ucraina, în schimbul livrarii navei Mistral catre Rusia. Conditiile pentru ca Franta sa livreze Rusiei nava de razboi Mistral sunt un armistitiu în vigoare si un acord în vederea încheierii conflictului dintre ucraineni si rusi, a anuntat, joi, Ministerul francez de Externe.

Australia.Australia, una dintre cele mai bogate tari în uraniu, a declarat miercuri ca va interzice exportul minereului catre Rusia din cauza actiunilor Kremlinului în Ucraina. Dar desi Rusia este un mare consumator de uraniu, este putin probabil ca sanctiunea sa aiba vreun impact negativ, deoarece Rusia îsi satisface necesarul de uraniu prin importuri de la vecinul sau Kazakhstan. ,,Nu vom mai vinde uraniu catre Rusia pâna când lucrurile nu se vor schimba, iar Australia nu are intentia de a vinde uraniu unei tari care încalca legea internationala asa cum face Rusia”, a declarat prim ministrul australian Tony Abbot. Interdictia ce a avut loc miercuri survine dupa ce Canberra a impus noi sanctiuni catre Moscova, luni, când Abbot a declarat ca actiunile Rusiei în Ucraina se clasifica drept agresiuni.

Beijing. Pentru a stopa emigrarea oficialilor corupti, Beijingul a înasprit recent restrictiile impuse oficialilor care calatoresc în afara Chinei, cerându-le sa predea pasapoartele. Datorita tulburarilor sociale care stau sa erupa în China, în ultimii ani s-a înregistrat o adevarata epidemie de oficiali chinezi în Vest- în special SUA si Canada. Fugiti din China cu fonduri ilicite, acestia cumpara cu bani gheata proprietati imobiliare si afaceri, asa cum faceau pe vremuri oligarhii rusi în Londra. Departamentul Organizatiei Municipale de la Beijing a publicat recent o noua regula potrivit careia oficiali de la nivel de divizie sau de nivel superior, nu mai au voie sa calatoreasca peste granita pentru motive personale, în conditii normale. În situatii speciale, oficialii pot solicita aprobarea de calatorie din partea liderilor de nivel mai înalt, urmând proceduri stricte. Toti liderii care ocupa pozitii semnificative în organizatiile de stat, trebuie sa fie supusi unei examinari stricte pentru a obtine aprobarea de a merge în strainatate. Noua regula cere de asemenea oficialilor sa înapoieze pasapoartele la departamentul de resurse umane, pentru pastrare, la întoarcerea din alte tari. Odata ce sunt detectate actiuni care arata ca un functionar planuieste sa fuga din China, oficialii din organizatie trebuie sa raporteze, nivel dupa nivel, pâna la Departamentul Central al Organizatiei, în termen de 48 de ore. Emigrarea oficialilor corupti a devenit o problema urgenta în ultimii ani. În 2013, 762 de oficiali au fost capturati în timpul zborului, cu peste 10 miliarde de yuani (1,6 miliarde dolari ), în bani iliciti si bunuri recuperate, potrivit Procuraturii Populare Supreme. In 2012, peste 350 de oficiali care au încercat sa fuga au fost prinsi în punctele de control vamal ale aeroporturilor din Beijing, cu peste 300 de miliarde de yuani (4,9 miliarde de dolari) bani obtinuti ilegal.

Avioane libiene disparute. Avioane libiene disparute,ar putea fi folosite în atacuri teroriste asemanatoare cu cel din 11 septembrie. Militantii islamisti din Libia au preluat controlul luna trecuta a peste zece avioane comerciale. Agentiile de securitate din Occident au emis un avertisment, temându-se ca aceste avioane pot fi folosite în atacuri teroriste în Africa de Nord. Drept raspuns la aceste amenintari, Tunisia a oprit zborurile din alte aeroporturi libiene, din Tripoli, Sirte si Misrata. Guvernul Egiptului a oprit zborurile din si spre Libia.

Uciderea unui alt jurnalist american. Jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) au revendicat marti executia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, într-o înregistrare video care a provocat ,,dezgustul” occidentalilor. Casa Alba a anuntat miercuri ca înregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff este ,,autentica”. Serviciile de informatii americane au analizat înregistrarea video difuzata recent, care îl prezinta pe cetateanul american Steven Sotloff, si au apreciat ca este autentica”, a declarat Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvânt a Consiliului de securitate national.  Presedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri ca Statele Unite nu se vor lasa intimidate de gruparea Statul Islamic, dupa decapitarea unui al doilea jurnalist american, revendicata de insurgentii islamisti. Denuntând un act de o violenta oribil, Obama a dat asigurari în fata presei, la Tallinn, în Estonia, ca obiectivul Statelor Unite este ca gruparea Statul Islamic sa nu mai fie o amenintare pentru regiune. El a subliniat însa ca acest lucru va necesita timp si ca nu se va putea realiza decât în cooperare strânsa cu partenerii din regiune.

Boko Haram isi continua ofensiva. Dupa ce saptamâna trecuta au atacat cu succes orasul Gamboru Ngala, nord-estul Nigeriei, acum a venit rândul orasului Bama, care a cazut în mâinile  grupului islamist Boko Haram, dupa cum conforima miile de locuitori care l-au parasit in panica. Ei declara ca orasul Bama este acum în mâinile sectei Boko Haram si ca in oras nu a mai ramas nici macar un singur soldat. Bama al doilea oras ca marime din statul Borno, este situat la 70 km sud-est de Maiduguri, capitala statului si este o metropola regionala de 1.5 milioane de persoane. De asemenea, este locul de nastere al sectei care a luat fiinta în 2002 din initiativa unui predicator influent, Mohamed Yusuf. Confruntarea dintre militanti si armata Nigeriana dureaza din primavara anului 2013 când a fost declarata starea de urgenta si a fost lansata o ofensiva majora împotriva lor. Mii de oameni au fugit din Bama la Maiduguri, ei relateaza ca, luptatorii Boko Haram au învins armata si au ocupat baza militara din oras. Ei au povestit ca mai mult de 400 de soldati au fugit cu ei si ca unii dintre soldati nu aveau nici macar pantofi in picioare, altii numai o jacheta, iar altii, nici macar pusca, asa de disperati si grabiti au fost sa scape cu viata. Ca sa faca situatia si mai critica se pare ca armata Nigeriana incercând sa combata pe islamisti a bombardat din greseala pozitiile militarilor nigerieni.

Lumea pierde lupta împotriva epidemiei Ebola. Aceasta este constatarea realistica a presedintelui ONG Medecins sans Frontieres Jeanne Liu. In cursul discursul ei tinut spatamâna aceasta la sediul ONU din New York, ea este de parere ca epidemia care devasteaza in ultimele sase luni Africa de Vest, cea mai severa din istorie, câstiga teren cu fiecare zi si incercarile de a o circumscrie au esuat pâna acum. In lupta cu un virus, împotriva caruia nu exista nici un tratament sau nici un vaccin, stiinta este inca neputinciosa. Pâna la 26 august au fost raportate mai mult de 1.550 decese din 3.069 cazuri de imbolnavire dintre care 694 in Liberia, 430 în Guineea si 422 în Sierra Leone. Se estimeaza ca la rata actuala de contagiune, daca epidemia va mai dura sase la noua luni, vor fi afectate cel putin 20.000 de persoane, iar pagubele materiale se vor cifra la  cel putin 490 milioane dolari. De asemenea Natiunile Unite sunt îngrijorate de penuria de alimente în tarile afectate de Ebola, deoarece lipsa fortei de munca, întreruperea comertului transfrontalier si deficitului economic cauzat de aceasta epidemie în Africa de Vest, sunt un factor major pentru securitatea alimentara în aceste tari si asa sensibile.

Paris. O cladire de patru etaje s-a prabusit duminica dimineata în Paris. Doua femei, un copil si un adolescent au murit, iar alte zece persoane fiind ranite. Cauza prabusirii se presupune a fi o explozie cauzata de o scurgere de gaze.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Dieta de Rosii. Barbatii care consuma cel putin 10 portii de rosii in fiecare saptamâna pot sa reduca cu aproximativ 20% riscul de cancer de prostata, este opinia unui studiu publicat recent in revista Cancer Epidemiology, condus de cercetatorii de la University of Cambridge si Oxford din Marea Britanie. Cancerul de prostata este a doua cauza de deces la barbati dupa cancerul de plamâni. Peste 35.000 de cazuri noi de cancer la prostata sunt diagnosticate in fiecare an, iar in jur de 10.000 de decese sunt raportate anual numai in Marea Britanie. Expertii in materie de cancer recomanda o dieta bogata in fructe si legume si saraca in carne rosie si mezeluri, grasimi si sare. Cercetatorii britanici au analizat dietele si stilul de viata a aproximativ 20.000 de oameni din Marea Britanie cu vârste cuprinse intre 50 si 69 de ani. Ei au descoperit ca barbatii care au consumat mai mult de 10 portii de rosii in fiecare saptamâna, cum ar fi rosii proaspete, conservate, sau suc de rosii, au avut o reducere de 18% a riscului de cancer de prostata. Consumul a cinci portii de fructe sau legume pe zi, a avut darul sa reduca riscul de cancer cu 24%, comparativ cu barbatii care au mâncat numai doua si jumatate portii sau mai putin pe saptamâna. ,,Descoperirile noastre sugereaza ca rosiile pot contribuii la prevenirea cancerului de prostata“, a declarat Dr. Vanessa Er, de la <coala de Medicina de la Universitatea din Bristol. ,,Barbatiilor le recomandam sa consume o varietate cât mai mare de fructe si legume, sa mentina o greutate sanatoasa si sa ramâna activi“, a adaugat Dr. Er. Cercetatorii sunt de parere ca licopen, un antioxidant pe care rosiile il contin din abundenta, contribuie la protectia impotriva cancerului de prostata.

Textul saptamânii. ,,El da tarie celui obosit, si mareste puterea celui ce cade în lesin. 30 Flacaii obosesc si ostenesc, chiar tinerii se clatina; 31 dar cei ce se încred în Domnul îsi înoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla, si nu ostenesc“. Isaia 40,29-31

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 37/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-