340
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 14 August 2014

Papa Francis va beatifica primii martiri sud-coreeni. Se asteapta ca peste un milion de credinciosi sa participe pe 16 august in capitala Coreei de Sud Seul, la slujba de beatificare a unui numar de nobili coreeni decapitati in secolul al XVIII deoarece s-au convertit la religia catolica. La 30 de ani dupa papa Jean-Paul II, care a facut din Corea de Sud cea de a patra tara din lume in ce priveste numarul de sfinti (103) papa Francis onoreaza din nou una din bisericile cele mai active din Asia in ciuda faptului ca este minoritara numarând numai 5.3 milioane de credinciosi adica circa 10 % din numarul total al populatiei. Catolicismul a fost introdus in Corea de Sud in 1784 de catre laicii care predicau in limba chineza, ca dupa 50 de ani sa apara primii misionari francezi. Primul  martir catolic intr-o Coree de religie confuciana, a fost Paul Yun Ji-chung care a fost executat in 1791, an care a marcat debutul persecutiilor care au facut 10.000 de victime in decurs de un secol. La ultimul recensamânt care a avut loc in 2005, 30% dintre coreeni se declarau crestini, in majoritate protestanti, insa catolicismul este cel care se dezvolta cel mai rapid. Mai relevant 20 % dintre membri parlamentului se declara catolici, iar dintre cei sase presedinti alesi din 1987 când au avut loc primele alegeri libere, trei au fost crestini, dintre care Kim Dae-jung, a fost catolic practicant. Demn de mentionat este si faptul ca dincolo de procentajul populatiei, biserica catolica este cunoscuta ca fiind biserica celor bogati. Un alt factor care a favorizat aceasta crestere rapida a fost hotarârea consiliului Vatican II care permite tinerea slujbei in limba coreeana in loc de latina.

Un tablou ingrijorator. Intre categorile care sunt preocupate de situatia din lume se numara si oamenii de afaceri, deoarece nimeni nu vrea sa investeasca intr-o tara sau regiune care nu este sigura, unde guvernul nu este stabil si ordinea sociala asigurata. In Germania exista un indice de masura: barometrul ZEW care ia in considerare situatia din diferite regiuni ale globului si indica un coeficient care masoara câta incredere pot avea cei care investesc in economia mondiala. Daca in luna iulie acest indice era de 27.1 in prezent este de 8.6 ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 2012 si este pentru a opta oara la rând când scade. Conflictul israelo-palestinian, situatia din Siria, din Irak, tensiunea dintre Ucrauina si Rusia, tensiunile dintre Rusia si restul lumii occidentale, sunt numai câteva din elementele care ingrijoreaza pe bancherii germani. Datorita tuturor acestor elemente, cresterea si productia economica a cunoscut o incetinire marcata, exporturile au scazut si aceasta se repercuteaza asupra increderii bancherilor si se traduce prin pesimismul consumatorilor care ezita sa cumpere bunuri de lunga durata.

Irak dezastru fara precedent. Atunci când credeam ca am vazut si auzit totul, iata ca un nou episod din saga sângeroasa a istoriei tragice a Irakului modern este scrisa cu comunitatea yazidi care este exterminata de catre teroristii suniti islamisti. In ultimele zile islamistii au declarat un razboi deschis tuturor celor care nu sunt musulmani si mai ales crestinilor, cerându-le sa se converteasca, sa-si renege credinta, sa plateasca un impozit noului cafifat, sau sa fuga parasindu-si astfel proprietatile, pamânturile si tot ce aveau. Comunitatea yazidi sunt adeptii uneia din cele mai vechi religii crestine monoteiste din Orientul Mijlociu tragându-si originile din religia iudaica si crestina. Ei numarau inaintea inceperii acestui conflict, 600.000 de persoane locuind in Irak, in special in regiunea Kurdistanului. Alti 180.000 sunt stabiliti in foste republici sovietice: Georgia, Armenia, Rusia, de asemenea in Germania circa 50.000, cât si in alte tari europene, in Statele Unite si Canada. Odata cu invazia islamistilor si cucerirea orasului Singar si a teritoriului inconjurator, ei au fost nevoiti sa se refugieze in muntii din zona, o regiune extrem de arida cu pante abrupte lipsite de apa si orice forma de vegetatie, unde temperatura este de 45°C. Lipsiti de apa alimente si adapost, multi dintre ei, mai ales femeile, copiii si batrânii, mor inainte de a putea fi ajutati sa se refugieze in zonele controlate de kurzi sau in nordul Siriei. Se relateaza despre sute de persoane executate prin decapitare, altele ingropate de vii, despre sute de femei luate sclavi, scene greu de descris sau suportat de vazut, reprezinta materialul de propaganda al califatului care atrage noi combatanti printre care si destui occidentali.

Tripoli. Asasinat. Colonelul al-Souissi a fost asasinat de un grup de necunoscuti, cu cagule, care au deschis focul asupra vehiculului în care se afla acesta. Doi barbati care-l însoteau au fost rapiti în atac, care a avut loc la periferia din estul capitalei Tripoli. Mohamed al-Souissi a participat la o reuniune a Consiliului municipal din Tajoura si se afla în drum spre centrul capitalei în momentul atacului.

Organizatia Natiunilor Unite a decretat urgenta umanitara maxima în Irak. Decizia vine în contextul în care zeci de mii de membri ai unei minoritati religioase sunt încercuiti de militantii Statului Islamic pe un munte din nordul tarii. Alte câteva mii si-au gasit salvarea în tara vecina, Siria. În acest timp, Statele Unite cauta modalitati de a acorda asistenta umanitara civililor irakieni, dar exclud folosirea trupelor americane la sol. Totusi, administratia de la Washington a început sa livreze armament fortelor kurde pentru a putea lupta împotriva militantilor islamisti. Exempul americanilor a fost urmat si de francezi care au decis sa trimita echipamente militare kurzilor. Se dau lupte tot mai intense în nordul Irakului, iar armata iakiana e evident depasita de evenimente. Armele pe care le detine nu sunt suficiente pentru a tine piept militantilor islamisti, care la 29 iunie 2014 si-au proclamat un asa-numit califat, un pseudo-stat cu regim islamic strict. Speriate de avansul Statului Islamic si de pericolul pe care îl reprezinta pentru securitatea regiunii, dar si a propriului teritoriu, Statele Unite au început înca de saptamâna trecuta sa trimita armament si echipamente militiei kurde Peshmerga. Kurzii par singurii care pot încetini ofensiva militiilor islamiste. Desigur, totul se face în coordonare cu guvernul central al Irakului. Cehia, Italia, Olanda si Germania au si ele în vedere trimiterea de echipamente militare. În acest timp, Marea Britanie a anuntat ca va transporta catre fortele kurde material militar al altor state contributoare, pentru a le ajuta sa faca fata ofensivei jihadiste în nordul Irakului. În fata înaintarii teroristilor Statului Islamic, guvernul de la Bagdad a acceptat ca statele occidentale sa le trimita armament si echipamente soldatilor kurzi, desi poate fi o sabie cu doua taisuri. Si asta pentru ca e posibil ca, dupa ce opresc ofensiva militiilor, kurzii sa îsi ceara independenta de Irak. De altfel, liderul regiunii autonome din nordul statului din Golf a afirmat în nenumarate rânduri dorinta separatista. „Am spus-o de nenumarate ori ca independenta este dreptul natural al poporului din Kurdistan. Toate aceste desfasurari ale evenimentelor au reafirmat asta, iar de acum înainte nu vom ascunde ca scopul Kurdistanului este independenta”, a spus Massoud Barzani, liderul regiunii kurde din Irak.

Rusia ofera un ajutor umanitar. De ce se tem Ucraina si Occidentul atât de mult de ,,ajutorul umanitar” oferit de Rusia, în aceste zile, Ucrainei? Pentru ca istoria arata cum asistenta umanitara ruseasca s-a transformat, deseori, într-o invazie. Georgia, tarile baltice, Cehoslovacia – acelasi scenariu, de fiecare data. Rusii au promis ajutoare si-au trimis arme. Lituania, Letonia si Estonia sunt trei dintre statele care stiu cel mai bine ce înseamna un ajutor umanitar venit din partea Rusiei. tarile baltice pastreaza vie amintirea invaziei sovietice din 1940. Moscova a facut presiuni asupra lor sa semneze asa-numitele pacte de asistenta mutuala, care garantau dreptul guvernului sovietic de a stabili aici baze militare. Rusii au folosit apoi acele documente pentru a demara invazii simultane. În doar câteva zile, 500.000 de soldati ai Armatei Rosii au ocupat regiunea baltica, iar cei care s-au opus sistemului au fost deportati. Scenariul se repeta 28 de ani mai târziu, dar de aceasta data în Cehoslovacia. 1968 va ramâne în amintirea tuturor drept anul Primaverii de la Praga, în care oamenii s-au revoltat împotriva conducerii de la Moscova. Oficialii de la Kremlin au sustinut întotdeauna ca misiunea Armatei Rosii a fost una umanitara, fiindca a urmarit salvarea tarii de la reformele liderului de atunci, Alexander Dubcek. Operatiunea a fost, însa, fara îndoiala una militara – soldatii Uniunii Sovietice, Republicii Democrate Germane, Poloniei, Ungariei si Bulgariei au invadat Cehoslovacia si au restabilit ordinea. Georgia, 1993 – este ultima dovada a asa-zisului ajutor umanitar acordat de Rusia. În timpul razboiului dintre Tbilisi si republica separatista Abkhazia, Moscova a trimis ajutoare într-un oras al acestei republici. Însa camioanele rusesti nu transportau doar medicamente, alimente si apa, ci si rachete, mitraliere si alte arme puternice. Ele le-au permis separatistilor sa distruga armata georgiana si sa-si declare independenta. <i înca un detaliu: oficialul rus responsabil de livrarea acelui ajutor umanitar era Serghei Soigu, chiar actualul ministru rus al Apararii.

 Brazilia. Accident aviatic.  Eduardo Campos, candidat în scrutinul prezidential programat în octombrie în Brazilia, a decedat într-un accident aviatic produs miercuri în orasul Santos. El se afla la bordul unui avion usor de tip Cessna 560XL care s-a prabusit, relateaza postul GloboNews, citat de Reuters. Eduardo Campos, în vârsta de 49 de ani, a fost guvernator al statului brazilian Pernambuco si intentiona sa candideze la presedintia Braziliei în scrutinul din octombrie. Potrivit autoritatilor braziliene, la bordul avionului se aflau în total sapte persoane – cinci pasageri si doi piloti. Toate persoanele aflate la bord au decedat.

Japonia. Taifun. Taifunul Halonga ajuns duminica 10 august, în Shikoku, în sud-vestul Japoniei, dupa ce a provocat anularea a aproximativ 470 de zboruri. Însotit de vânturi de pâna la 200 km/h, ploi abundente si valuri de peste 10 metri pe coasta, taifunul Halong a ajuns în apropiere de Aki, în prefectura Kochi, în jurul orei 6, dimineata, conform celor declarate de catre Agentia meteorologica japoneza. Prefectura Mie, situata la aproximativ 300 de km vest de Tokyo, a fost pusa în stare de alerta maxima de catre Agentia meteorologica, ceea ce înseamna ca exista teama ca taifunul ar putea provoca decese si pagube considerabile. Într-o nota pe site-ul sau, Agentia a facut apel la oamenii din regiune, ca acestia sa fie ,,în alerta maxima din cauza riscului de inundatii si alunecarilor de teren”. Autoritatile din orasele Yokkaichi si Suzuka din nordul regiunii Mie, au sfatuit evacuarea a aproximativ 512.000 de locuitori. În general, în toata Japonia au fost evacuate 1.200.000 de persoane. Televiziunea publica japoneza NHK a raportat ca 52 de persoane au fost ranite si peste 470 de zboruri au fost anulate, provocând perturbari grave pentru mii de turisti blocati în aeroporturile din întreaga tara. Datorita ploilor si furtunii au fost inundate circa 330 de case si avariate aproximativ 70 de locuinte în vestul Japoniei. În urmatoarele 24 de ore se asteapta precipitatii de aproximativ 70 cm pe Shikoku, care a fost deja lovit în weekend-ul trecut de un alt taifun. La Tokushima, în insula Shikoku, sediile autoritatilor au recomandat evacuarea a aproximativ 44.000 de locuitori. Cele mai multe dintre feriboturi si trenuri au fost suspendate, în timp ce drumurile au fost închise în mai multe puncte.

Cutremur de 6.1 grade. Un cutremur puternic de 6.1 grade a fost înregistrat în nordul Japoniei în sud-estul insulei Hokkaido, între prefecturile Tohoku si Hokkaido. Agentia meteorologica japoneza (JMA) a detectat epicentrul la aproximativ 30 km adâncime.

Gaza. Armistitiu de cinci zile. Va fi liniste urmatoarele cinci zile în Gaza, dupa ce reprezentantii Israelui si Gruparii Hamas au cazut de acord la Cairo sa extinda întelegerea de încetare a focului. Armistitiul va oferi oficialilor israelieni si palestinieni timp pentru a discuta si a ajunge la o întelegere pe termen lung pentru a pune capat violentelor.

Efectele secundare ale sanctiunilor impotriva Rusiei. Una dupa alta Uniunea Europeana si Statele Unite au impus sanctiuni severe impotriva Rusiei ca urmare a contributiei la conflictul din Ucraina. Principalele banci ruse au fost interzise de a face tranzactii in occident, lideri politici si magnati asociati cu guvernul rus si-au vazut conturile bancare blocate si interdisi sa calatoreasca in occident. De asemenea s-au impus restrictii cu privire la exportul si importul de materiale militare si tehnologie industriala susceptibila de a fi folosita in scopuri militare ceea ce poate include orice fel de dispozitiv electronic. Ca raspuns primul ministru rus Medvedev a anuntat cu mare pompa ca Vladimir Putin a semnat un decret care interzice pentru timp de un an importul de fructe, legume, lapte, brânza, carne de porc,  vita si peste, provenind din Uniunea Europeana, Statele-Unite, Canada, Australia si Norvegia. Ca sa ne dam seama de implicatiile acestei masuri trebuie mentionat ca 10% din exportul de produse agricole al Uniunii Europene este destinat Rusie, adica circa 11 miliarde de dolari pe an. Cât priveste importurile din Statele Unite, in 2013 s-au cifrat la 1.5 miliarde de dolari printre care 276.000 tone carne de pasare, adica 8 % din exporturile americane. In ce priveste Franta, ea a exportat in 2013 produse agro-alimentare in valoare 1,17 miliarde de euro. Cele mai afectate de aceste masuri sunt Olanda, Germania si Polonia, care sunt primele exportatoare in Rusia. Luând in considerare faptul ca fructele si legumele nu pot fi stocate multa vreme, aceasta disparitie a unei importante piete de desfaere poate avea consecinte grave. Ca urmare directa camioanele cu asemenea produse au fost refuzate sa intre pe teritoriul rus, iar societatile producatoare si-au vazut actiunile la bursa diminuând in mod substantial. Acesta este un exemplu in plus de cât de mult sunt interpatrunse economiile in ziua de astazi, si ca nu poti pedepsi un stat fara sa nu te pedepsesti pe tine insuti.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Grânele. In ultimi ani, tot mai multe diete moderne recomanda o reducere si chiar eliminarea grânelor, sau a glutenului din alimentatie. Insa, majoritatea specialistilor in dieta recomanda un consum zilnic de cereale, fie provenit din pâine integrala, cereale de micul dejun sau alte produse care au la baza grânele. Numai persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica) sunt sfatuite sa elimine glutenul din alimentatie. Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun care este declansata de ingestia glutenului alimentar. ,,Grânele aduc o multime de b0eneficii pentru sanatate si este un mare pacat sa lipsim organismul de aceste alimente“ explica Lilian Cheung, profesor si lector in nutritie la HarvardUniversity. Când vorbim de cereale integrale, ne referim la bobul care are toate componetele lui prezente. Grânele sunt formate dintr-un invelis exterior, numit spermoderma, germenele si endospermul, un interior fainos care reprezinta 84% din bob. Majoritatea produselor alimentare comercializate astazi, trec grânele printr-un proces de rafinare in care cele mai hranitoare substante continute in spermoderma si germene sunt eliminate. Cerealele integrale contin o varietate larga de substante extrem de folositoare organismului, printre care mentionam numai câteva:

Fibrele dietetice- un adult are nevoie de aproximativ 30 de grame de fibre pe zi. O felie de pâine intergrala contine 3 grame de fibre.

Calcium si Vitamina C – cu toate ca alte produse sunt mai bogate in calcium si Vitamina C, cerealele constituie o sursa importanta care nu trebuie ignorata.

Vitamina B – majoritatea grânelor contin din abundenta thiamin, niacin, riboflavin, si folic acid.

Minerale – fier, magnesium, zinc si selenium sunt numai câteva dintre mineralele gasite din abundenta in grâne. Atat medicii cât si specialistii in dieta sunt de parere ca un consum ridicat de cereale integrale poate ajuta la mentinerea sanatatii precum si la lupta impotriva cancerului, maladiilor cardiovasculare si respiratorii. Concluzia medicilor este ca aceste alimente nu ar trebuii sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica.

Textul saptamânii. ,, Dar noi, dupa fagaduinta Lui, asteptam ceruri noi si un pamânt nou, in care va locui neprihanirea“.  2 Petru 3,13

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 34/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-