47
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”
Semnele saptamanii 16 Iunie 2011

Aniversare. Desi foarte putin popularizata, in Belgia s-a aniversat implinirea unui an decand tara nu are un guvern ales. Anul trecut pe vremea aceasta au avut loc alegeri, si nici un partid nu a obtinut un numar suficient de voturi ca sa poata forma un guvern, deci trebuia sa formeze o coalitie, numai ca nu s-au inteles nici pana in ziua de astazi cine sa guverneze. In aceste conditii fostul guvern are grija de afacerile curente, dar nu poate aplica nici o reforma sau masura importanta. Asa s-a ajuns la acest record absolut, nici o democratie din istoria recenta nu a ramas asa de mult fara guvern. Aceasta situatie ridica cateva semne de intrebare: primul ar fi la ce servesc politicienii, deoarece iata ca o tara poate supravietui si fara guvern. Ba mai mult, in timp ce tari cu guverne legitime cum ar fi Grecia, Portugalia, Spania, si Italia, au probleme finaciare serioase, Belgia o duce mult mai bine. De fapt cauza acestor dispute este una lingvistica, tara fiind divizata in trei regiuni: cea de sud vorbind franceza, cea de nord vorbind olandeza, iar Bruxelul, unde se vorbesc tot felul de limbi fiind sediul Uniunii Europene si un loc in care se afla foarte multi emigranti. In mod paradoxal se pare ca faptul de a fi emigrant este singura trasatura comuna pentru multi dintre belgieni. In ultima instanta chiar si regele Belgiei este urmasul unui emigrant. Primul rege al Belgiei Leopold I incoronat pe 21 iulie 1831, a fost German. Numele lui complet a fost: Leopold Georg Christian Friedrich, Print de Saxe-Coburg-Saalfeld, Duce de Saxony. Aceasta situatie este ilustrarea perfecta a faptului ca picioarele de lut si fier, sunt mai neunite ca niciodata, popoarele neputand convietui nici macar in granitele unei singure tari, cu atat mai putin intr-un continent.

Nu vrem clasa de religie. Aceasta este cererea pe care au adresat-o Curtii Supreme, o familie din Drummondville, Quebec. Ei sunt foarte suparati pentru faptul ca copiii lor trebuie sa participe la o clasa in care se predau cunostinte despre religie: crestina, iudaism si traditii aborigene. De fapt ei nu sunt singurii; circa 2.000 de familii din provincia canadiana Quebec au cerut ca copiii lor sa fie scutiti de aceste clase. Aceste familii sunt catolice si ele obiecteaza faptul ca aceste clase invata pe copii ca exista si alte religii, ca exista protestantism, iudaism, etc., si ca aceste religii au influentat cultura canadiana. Dincolo de aspectul anecdotic al acestei povesti juridice, care dureaza din 2008, se poate constata ca desi sunt crestini si ar trebui sa aprecieze faptul ca elevii sunt sensibilizati la ideea de religie si etica, acesti parinti sunt foarte preocupati de faptul ca copiii lor sa nu afle ca exista si alta religie decat a lor, ceea ce spune foarte mult. De cealalta parte a spectrului, noua legislatie pentru functionarea gradinitelor, abia intrata in vigoare in Quebec, mentioneaza ca pentru a beneficia de subventii guvernamentale, acestea ,,trebuie sa se abtina de la orice fel de activitate religioasa”. Aceasta inseamna ca in nici un caz personalul gradinitelor sau un reprezentant al unei biserici nu poate face o rugaciune, invata pe copii un cantec religios, sau a face orice referire la religie, inclusiv comentarii despre semnificatia sarbatorilor religioase. Sunt de asemenea incluse activitatile practice, cum ar fi coloratul, cusutul sau decupatul imaginilor cu subiect religios, scenete, etc. Asociatiile religioase sunt infuriate de aceasta masura si o coalitie a gradinitelor evreiesti si catolice au intentat o actiune juridica ca sa blocheze aceasta masura, argumentand ca contravine libertatilor religioase garantate de Canadian and Quebec Charters of Rights and Freedoms. Asociatiile evreiesti care opereaza 17 gradinite cu peste 3.000 de copii, se plang ca legislatia este probabil in mod intentionat foarte generala si ca in cazul lor aspectele religioase istorice si culturale sunt imposibil de separat.

Marina americana a intors din drum o nava nord-coreeana. O nava nord-coreeana suspectata ca transporta ilegal tehnologie de rachete spre Myanmar, a fost interceptata de marina americana, relateaza New York Times. Nava a fost obligata sa se intoarca, dupa ce a fost interceptata si in urma presiunilor dipolomatice din partea SUA si natiunilor asiatice, au spus oficiali americani. Comertul cu tehnologie de rachete pare sa se intensifice intre Coreea de Nord si Myanmar, doua natiuni sanctionate de Occident pentru incalcarea drepturilor omului. Phenianul este vizat si de sanctiuni ONU din cauza programului sau nuclear militar.

Situatia Greciei produce ingrijorare majora in UE. Presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, s-a pronuntat impotriva unei participari suplimentare a bancilor emitente la actiuni de sprijinire a Greciei. Intr-un articol publicat de ziarul Sueddeutsche Zeitung, Weidmann scrie ca aprobarea de noi fonduri pentru salvarea de la faliment a Greciei tine exclusiv de domeniul politic. Totusi, sistemul euro ar reusi sa supravietuiasca si dupa o intrare in incapacitate de plata a Republicii Elene. Astfel, seful Bancii Centrale a Germaniei il contrazice pe ministrul federal de Finante, conservatorul Wolfgang Schauble, care a facut din participarea creditorilor privati o preconditie pentru acordarea de noi ajutoare guvernului de la Atena. Comisarul european pentru politici monetare, Olli Rehn, a declarat aceluiasi ziar ca unele din tarile europene nu sunt de acord cu pozitia germana. Cu toate acestea, identificarea unei solutii comune se afla la indemana, a mai declarat responsabilul. Astazi, ministrii de Finante europeni se reunesc din nou la Bruxelles intr-o sedinta de criza. Ieri, agentia de rating Standard & Poor, a coborat suplimentar indicele de bonitate al Greciei.

Vizita in Israel si teritoriile palestiniene. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a initiat un turneu in Israel si teritoriile palestiniene, printr-o vizita pe Muntele Maslinilor din Ierusalim. De acolo el a vrut sa vada concret extinderea coloniilor evreiesti in partea de est a orasului, anexata de Israel. De acolo, seful diplomatiei germane s-a deplasat la Ramallah, in Cisiordania, pentru o intrevedere cu premierul palestinian Salam Faiad. In cursul dupa-amiezii de azi, el are programate intalniri la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu si cu ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman. Discutiile vor fi axate mai ales pe impasul in care se afla procesul de pace din Orientul Mijlociu. Intr-un interviu acordat televiziunii germane, Westerwelle a avertizat cu privire la o eventuala proclamare unilaterala a Statului Palestina. Aceasta ar pune in pericol procesul de pace la fel de mult ca si o continuare a extinderii coloniilor evreiesti pe teritoriile arabe, a spus responsabilul. Liberalul Westerwelle este insotit de colegul sau de partid Dirk Niebel, ministrul federal al Dezvoltarii, care doreste sa se informeze in Fasia Gaza, despre stadiul in care se afla o serie de proiecte germano-palestiniene.

Westerwelle viziteaza Benghazi. Germania a recunoscut Consiliul Rebelilor din Benghazi ca reprezentant legitim al populatiei libiene, a declarat luni un reprezentant al luptatorilor anti-Gaddafi, dupa intalnirea cu seful diplomatiei germane Guido Westerwelle. ,,A spus ca a venit aici pentru a sprijini revolutia libiana si consiliul national. Cred ca suntem reprezentantii legitimi ai poporului libian”, a declarat pentru reuters Abdel Hafiz Ghoga, vice-presedintele Consiliului National de Tranzitie. Este un pas foarte mare pe care il apreciem, a mai adaugat sursa citata.

O groapa comuna cu cadavre ale soldatilor. Televiziunea publica siriana a prezentat imagini cu ceea ce sustine ca ar fi o groapa comuna cu cadavrele mutilate ale unor membri ai fortelor de securitate, ucisi in provincia Idleb, potrivit agentiei SANA. Respectivele cadavre au fost gasite decapitate si prezentand rani de gloante. Agentia oficiala a mai informat ca unitatile armatei au reinstaurat securitatea luni in Jisr al-Shaghur, dupa ce au curatat orasul de grupuri teroriste. Insa activistii spun ca orasul este atacat masiv din elicoptere militare si cu tancuri. Cel putin 1.300 de persoane au fost ucise si peste 10.000 au fost arestate de la declansarea protestelor, in martie, spun activistii. Duminica, televiziunea siriana a prezentat marturiile unui membru al unui grup terorist din Jisr al-Shugour. Acesta spunea ca el si altii au comis violuri si au ucis membri ai fortelor de securitate, ale caror cadavre ar fi fost apoi aruncate intr-un rau, saptamana trecuta.

Atac sangeros in orasul irakian Bakuba. In cursul unui atac armat asupra unei cladiri guvernamentale din orasul irakian Bakuba, au fost ucise cel putin opt persoane, alte aproximativ 30 fiind ranite. Potrivit autoritatilor, atacatorii au comis mai intai un atentat sinucigas si au detonat o masina-capcana inainte de a lua cu asalt cladirea si a lua o serie de ostatici.

Rebelii libieni trimit arme prin Tunisia in vestul Libiei. Rebelii libieni trimit arme prin Tunisia in vestul Libiei, pentru a se lupta cu fortele colonelului Muammar Gaddafi, relateaza BBC News. Un traficant libian a declarat pentru BBC ca pusti AK47 si lansatoare de grenade sunt transportate peste granita. Intre timp, fortele lui Gaddafi se afla la granita cu Tunisia si trag in persoanele suspecte. Guvernul interimar tunisian, instalat de putin timp la putere, se teme sa ofere prea multa sustinere rebelilor, iar granicerii au ordine sa verifice fiecare masina care intra in Libia. Cu toate acestea, libienii aflati in strainatate finanteaza achizitia de arme de foc mici, pentru a le trimite in vestul tarii lor natale. Multi tunisieni inteleg cauza rebelilor si ii ajuta sa se inarmeze. Un comandant rebel din vestul Libiei a precizat ca fortele sale au inregistrat fiecare combatant si seriile armelor care i-au fost date, pentru a le putea strange dupa incheirea razboiului. El a cerut tarilor NATO sa trimita arme mai multe si de mai mare putere, via Tunisia.

Noua Zeelanda. Cutremur. Orasul Christchurch, a fost zguduit de un cutremur de 5,2 grade produs pe plaja Taylors Mistake, la 9,6 km de centrul orasului. Un al doilea cutremur de 6 grade a avut loc o ora si 20 de minute mai tarziu, provocand daramarea unei cladiri in care s-ar afla mai multe persoane.

Un scafandru vrea sa gaseasca trupul lui ben Laden. Un scafandru din California vrea sa gaseasca trupul fostului lider al-Qaida Osama ben Laden, ca dovada ca acesta este cu adevarat mort. ,,Fac acest lucru pentru ca sunt un american patriot, care vrea sa stie adevarul. O fac pentru lume”, a spus antreprenorul californian Bill Warren, in varsta de 59 de ani, relateaza New York Post. Urmarirea fostului lider al Qaida, care a pus la punct atentatele din 11 septembrie 2001, s-a incheiat in 2 mai, cand un comando american l-a ucis intr-un oras din apropiere de Islamabad. Cadavrul teroristului a fost inmormantat in mare. Warren estimeaza costul cautarii la circa 400.000 de dolari, si se va baza pe mai multe barci. Daca va gasi cadavrul, va face teste ADN pe unul dintre vase.

Liderul al Qaida din Africa de Est, ucis in Somalia. Autoritatile somaleze au anuntat ca l-au eliminat pe liderul al Qaida in Africa de Est, Fazul Abdullah Mohammed, pentru a carui capturare FBI oferise o recompensa de cinci milioane de dolari. ,,Putem confirma informatia potrivit careia Fazul Abdullah Mohammed a fost ucis saptamana aceasta de politistii nostri, in cursul unui control de rutina”. Potrivit sursei, teroristul avea asupra sa un pasaport fals si alte acte de identitate. ,,Dupa ce am finalizat ancheta, am inmormantat cadavrul”, a precizat el. Teroristul a fost unul dintre actorii cheie ai atentatelor vizand ambasadele americane de la Nairobi si Dar es-Salaam, din iulie 1998, soldate cu 218 morti. De asemenea, el a fost implicat in atentatele antiisraeliene de la Mumbasa, din 28 noiembrie 2002, soldate cu 15 morti.

30 de ani de inchisoare pentru genocidul din ’94. Fostul comandant al armatei din Rwanda, Augustin Bizimungu, a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru rolul sau in genocidul din 1994. Tribunalul Penal International pentru Rwanda, din Tanzania, l-a condamnat si pe Augustin Ndindiliyimana, fostul sef al politiei paramilitare, dar l-a eliberat, pentru timpul deja petrecut in inchisoare. Alti doi generali au primit cate 20 de ani de inchisoare. Circa 800.000 de persoane au fost ucise in genocidul care a durat 100 de zile.
Cand esti observat. Intr-o incercare de a influenta comportamentul studentilor, universitatea din Newcastle, Anglia, a initiat un studiu foarte interesant. Pornind de la constatarea ca in Anglia se arunca la gunoi in fiecare an 5.3 milioane de tone de ambalaje care ar putea fi reciclate, Anja Thieme, autoarea studiului a instalat camere de luat vederi in lazile de gunoi. De cate ori cineva arunca la gunoi ambalaje care ar putea fi reciclate, fotografia acestora apare publicata pe Facebook. In acest fel se spera ca rusinati de reactia prietenilor si colegilor, studentii sa fie atenti la ce arunca la gunoi. Este foarte interesant de notat ca fiecare crestin ar trebui sa fie constient de faptul ca orice actiune a noastra este inregistrata si ramane in memoria cerului. Cu toate acestea nimeni nu se sinchiseste prea mult, fiecare face ce vrea ca si cum nimic nu ar fi.

Oaia pierduta. S-a petrecut in Noua Zeelanda, si este intr-adevar varianta moderna a parabolei oii pierdute si regasite. In mod normal intr-o tara care are 4.3 milioane de locuitori si de 10 ori mai multe oi, o oaie ratacita nu ar trebui sa fie ceva prea special. Totusi istoria unui berbec pierdut si regasit dupa 6 ani, a facut multa valva. Shrek, un berbec de rasa merinos, s-a pierdut din turma in 1998, si a fost regasit 6 ani mai tarziu intr-o grota din munti. In acest timp blana lui a crescut facandu-l sa para de 3 ori mai mare. Ceremonia tunsului a fost televizata in direct, si telespectatorii au fost martorii faptului ca Shrek, cara 27 kg de lana. Dupa acest episod, Shrek, devenit celebru, a fost folosit la diverse activitati caritative, a fost eroul unor carti pentru copii si asa mai departe. Dar la varsta de 16 ani, batran si bolnav, zilele trecute Shrek, a trecut la odihna. In onoarea lui a avut loc un serviciu funerar la biserica Bunului Pastor din Tekapo. Oare cati din cei care au participat la aceste festivitati s-au gandit ca si ei la randul lor sunt o oaie pierduta?

Minte sanatoasa in corp sanatos.

Soarele si cancerul de piele. Meteorologii avertizeaza publicul ca anul acesta vom avea o vara calduroasa cu soare mult, indiferent pe ce continent te afli. U.S. Food and Drug Administration (FDA) a anuntat saptamana aceasta noi restrictii pentru reclamele si etichetele de pe produsele menite sa protejeze pielea de soare. Pericolul principal provine de la razele ultraviolete A (UVA) care cauzeaza imbatranirea prematura a pielei si melanoma, si ultraviolete B (UVB) care cauzeaza arsuri si multiple tipuri de cancer. Noile regulamente cer companiilor care comercializeaza produse de protectie impotriva soarelui, sa specifice la ce fel de raze proteajeza produsele lor. Numai produsele care specifica pe eticheta SPF 15, sau mai mult, vor putea face reclama ca produsele lor protejeza impotriva la UVA si UVB. Produsele SPF, intre 2 si 14 nu asigura mare protectie impotriva soarelui si nu sunt recomandate. De asemenea FDA va cere eliminarea produselor care se lauda ca ofera protectie SPF peste 50, deoarece cercetarile nu arata ca au un efect special sau sunt mai eficiente.

Fructele si contaminarea cu pesticide. Subiect de controversa. Organizatia americana Environmental Working Group (EWG), publica in fiecare an o lista cu fructele si vegetalele de pe piata americana, care contin cantitatea cea mai mare de pesticide. Clasamentul de mai jos a fost intocmit in urma analizelor de laborator care arata concentratia de chimicale prezenta: 1. Mrele, 2. Telina, 3. Capsuni, 4. Piersici, 5. Spanac, 6. Nectarine de import, 7. Struguri de import, 8. Adei dulce, 9. Cartofi, 10. Afine, 11. Salata.
Clasamentul celor mai curate fructe si vegetale este urmatorul: 1. Ceapa, 2. Porunb, 3. Ananas, 4. Avocado, 5. Asparagus, 6. Mazare, 7. Mango, 8. Vinete, 9. Ppene galben/verde, 10. Kiwi, 11. Varza, 12. Ciuperci.
Cu toate ca unele fructe si vegetale prezinta un nivel ridicat de chimicale, specialistii explica ca aceasta nu ar trebui sa fie un motiv de a reduce sau elimina aceste alimente din dieta zilnica. Chiar daca fructele si vegetalele contin un nivel ridicat de pesticide, consumul lor este de preferat daca consideram alte alternative.
Textul saptamanii. ,,Blandetea voastra sa fie cunoscuta de toti oamenii. Domnul este aproape”. Filipeni 4,5

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 24/2011

About The Author
-