380
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita In toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                               Semnele saptamânii 5 Iunie 2014

Europa in plina framântare. In aceste zile când noul parlament European se pregateste sa-si inceapa lucrarile si, când sefii de guverne duc tratative aprige privitor la cine va fi noul presedinte al consiliului, comentariile sunt mai aprinse si diverse ca oricând. In primul rând se intreaba observatorii politici: ramâne de vazut cât de uniti si agresivi vor fi deputatii partidelor de extrema dreapta care acuza Europa de toate relele si de fapt, o vor desfiintata. De fapt adesea directivele uniunii si felul in care se amesteca in treburile interne ale tarilor membre ajungând pâna la anularea subventiilor si amenzi, nu face decât sa le dea dreptate. Un alt punct de intrebare este cine va fi presedintele consiliului: un conservator care va urma indicatiile cancelarului german Angela Merkel, sau un liberal care va fi ingaduitor cu abateriile de la disciplina bugetara. In acest context tulbure, Anglia este un caz special. Ea este membra a Uniunii, dar nu a adoptat euro ca moneda, si la fiecare alegere se discuta de retragerea din Uniunea Europeana. Primul ministru englez David Cameron, a promis ca in 2017 va organiza un referendum ca sa decida daca mai ramân sau nu in Uniunea Europeana. Mai mult, ziarul german Der Spiegel, relateaza cum cu ocazia negocierilor pentru desemnarea presedintelui comisiei, primul ministru britanic a amenintat ca daca Jean-Claude Juncker va obtine acest post, Anglia va parasi Uniunea chiar mai devreme. In acest context Michel Rocard fost prim ministru socialist francez a publicat un interviu in ziarul Le Monde, in care il acuza pe premierul britanic de santaj si lipsa de sinceritate. El li se adreseaza direct si spune ca daca englezii au de gând sa se retraga, sa o faca inainte de a distruge Uniunea Europeana. Fostul prim ministru acum in vârsta de 83 de ani, continua acuzând pe englezi de a adera la Uniunea Europeana numai din interes, pentru a-si favoriza legaturile comerciale. El isi incheie articolul spunând ca ,,a fost o vreme când eleganta era sinonima cu a fi englez. Lasati-ne sa reconstruim Europa. Redeveniti eleganti si recapatati-va stima de voi insiva.

Afganistan. Un sfârsit responsabil. Barack Obama a promis un sfârsit responsabil, a celui mai lung razboi în care a participat vreodata Statele Unite, cel din Afganistan, dar a trebuit, de asemenea, sa accepte refuzul presedintelui Hamid Karzai sa-l întâlneasca la baza Bagram, în afara Kabulului. Presedintele american Barack Obama a efectuat o vizita surpriza, duminica 25 mai, în Afganistan în ajunul Memorial Day, o zi în care americanii comemoreaza soldatii cazuti pe câmpul de lupta. La fel cum s-a întâmplat în Irak si în Afganistan, interventia militara a SUA – chiar daca a servit prabusirii rapide a regimurilor anterioare – nu a adus pace, securitate si prosperitate, ci din contra, în multe cazuri a agravat situatia. Chiar si Obama a recunoscut de mai multe ori problemele create de aceste doua conflicte si ieri a trebuit sa ia, de asemenea, nota de pozitia lui Karzai, care nu a vrut sa mearga la baza militara Bagram, în schimb l-a invitat pe Obama la palatul sau din Kabul. În cei 10 ani de razboi din Afganistan au fost ucisi peste 3.400 de militari NATO, peste 2.000 dintre ei fiind americani. Armata româna a pierdut si ea 21 de soldati, majoritatea dintre acestia fiind victime ale unor atacuri cu bombe artizanale. Talibanii nu au încetat sa existe, si în ultimele luni, atacurile lor s-au intensificat. Relatiile dintre SUA si Afganistan s-au deteriorat puternic – dupa refuzul presedintelui Hamid Karzai de a semna acordul de securitate cu SUA – subminând suportul si asa insuficient pentru razboiul din Afganistan. Washingtonul a transmis deja semnalul ca ar putea retrage toate trupele dupa 2014, daca nu este semnat un acord. Aceasta ar face ca fortele de securitate afgane, sa actioneze singure.

Mesajul lui Barack Obama. România nu va fi singura în fata unei agresiuni, transmite din nou Barack Obama. Declaratia a fost facuta la Varsovia, acolo unde liderul de la Casa Alba a participat la o ceremonie organizata cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de când regimul comunist a fost îndepartat de la putere. La ceremonie a participat si presedintele Traian Basescu. Barack Obama a vorbit în fata miilor de polonezi care au participat la ceremonie, despre rolul istoric pe care tara lor l-a jucat în îndepartarea comunismului din Europa de Est. „Acum 25 de ani am fost martorii unui moment pe care îl credeam imposibil. A fost începutul caderii comunismului, nu doar pentru aceasta tara, ci în întreaga Europa. Amintirea acelui an este bine pastrata în memoria noastra. Oamenii care au umplut strazile din Budapesta si Bucuresti, unguri si austrieci îndepartând granitele, protestatarii care si-au dat mâna de la un capat la altul al tarilor baltice, cehi si slovaci si revolutia lor de catifea, locuitori din Berlinul de Est care au urcat acel zid. Polonia nu va fi niciodata singura! <i nu doar Polonia. Estonia nu va fi niciodata singura! Letonia nu va fi niciodata singura! Lituania nu va fi niciodata singura! România nu va fi niciodata singura! <i acestea nu sunt doar vorbe, sunt angajamente de neclintit”, a fost mesajul lui Barack Obama. Presedintele Obama se va deplasa la Bruxelles, pentru a participa la summitul anual al liderilor G7, dupa ce Rusia a fost exclusa din Grupul celor 8, iar întrunirea care trebuia sa aiba loc la Soci a fost anulata. Vineri, liderul de la Casa Alba se va afla în Normadia alaturi de numeroase personalitati europene, dar si de presedintele Vladimir Putin, pentru a comemora 70 de ani de la debarcarea aliatilor pe tarmul francez si începutul eliberarii Europei de sub ocupatia nazista. Desi seful statului francez, Francois Hollande va avea o întrunire cu omologul sau rus, Casa Alba a dezmintit zvonurile care anuntau o întrevedere Putin-Obama. Comemorarea zilei istorice de la 6 iunie 1944, precum si actiunile ultranationaliste ale Rusiei care amintesc de tragediile celui de-al Doilea Razboi Mondial, pot constitui un moment de reîntoarcere spre valorile democratice europene care au marcat evolutia Europei în ultimele decenii. Totodata, pentru a-si consolida relatia cu partenerii europeni, Obama ar putea milita pentru avansarea negocierilor privind acordul de liber-schimb între UE si SUA, dar si realizarea unui cadrul legal care sa vizeze supravegherea în domeniul informatiilor.

Vulcanul Sangeang Api a intrat în eruptie vineri, si cenusa se îndrepta spre sud în directia teritoriului australian. Un vulcanolog oficial indonezian a anuntat ca Sangeang Api erupea sâmbata cenusa pâna la altitudinea de 2.500 de metri. Din cauza acestui nor, companiile aeriene Auantas, Jetstar si Virgin Australia si-au anulat zborurile cu plecare catre Darwin, precum si unele zboruri catre insula indoneziana Bali. Potrivit lui Tim Birch, un nor se va mentine cel putin 18 ore deasupra nordului Australiei, un altul era situat deasupra centrului tarii, iar un al treilea la circa 100 de km de aeroportul Denpasar, în Bali. Compania indoneziana Garuda a fost nevoita sa îsi anuleze trei zboruri catre Denpasar.

In pas cu vremea. A devenit o moda ca fiecare mic sau mare sa aiba tableta, I phone, si nu mai stiu ce dispozitiv electronic. La scoala, in metrou, la serviciu sau la biserica aceste device au inlocuit cartile, ziarele si chiar Biblia. Asa se face ca in situatii oricât ar fi de solemne apare câte un asemenea device. Saptamâna aceasta, Suzy LeVine, ambasadoarea Americana in Elvetia, a depus juramântul cu mâna pe o tableta pe al carui ecran era afisata constitutia Americana. A fost caracterizat ca un juramânt a la secolul al 21. Desi fenomenul nu este nou in USA, Suzy LeVine este primul ambasador care foloseste o versiune electronica a constitutiei. Nici Biblia nu scapa de aceasta moda. In februarie 2013 pompierii din orasul Atlantic City au primit promotia cu mâna pe un IPad care afisa textul Bibliei. Nimeni nu a fost deranjat, nimeni nu s-a gândit ca ar fi mai solemn sa aiba o Biblie de-adevaratelea. Aceiasi situatie in cazul instalarii noului sef al regiunii Nassau, el a depus juramântul pe o tableta.

China. Atac armat. Atacurile, comise de mai multi indivizi având cutite, au avut loc într-o gara din apropierea orasului Kunming, capitala provinciei Yunnan. Bilantul atacului, comis sâmbata, este pentru moment de 29 de morti si peste 130 de raniti. Presedintele chinez Xi Jinping a facut apel la dublarea eforturilor în vederea anchetarii atacului si pentru ca atacatorii sa fie pedepsiti conform legii. Conform unor probe de la fata locului, atacul ar fi fost comis de catre separatisti uiguri, musulmani turcofoni care se considera exclusi din proiectele de investitii lansate de Beijing în regiunea lor, si împiedicati sa-si practice religia si cultura. Presedintele Xi Jinping si premierul Li Keaiang au adresat condoleante familiilor victimelor. Politia a împuscat mortal patru atacatori, si continua sa-i urmareasca pe ceilalti. Atacatorii au fost îmbracati în negru, iar unii aveau fetele acoperite.

Arestat în gara din Marsilia. Un barbat suspectat ca a comis atacul asupra Muzeului Evreiesc din Bruxelles, de acum o saptamâna, a fost arestat de politia franceza. Acesta ar fi avut legaturi cu retelele islamiste radicale din Siria, spun oficialii din Hexagon. Barbatul în vârsta de 29 de ani este cetatean francez si a fost prins în gara din Marsilia. El avea asupra sa un Kalasnikov si o alta arma similara cu cea folosita în atacul asupra muzeului din Bruxelles. Patru oameni au murit dupa ce barbatul a deschis focul în plina zi la muzeul din capitala Belgiei.

Grecia. Cutremur. Un cutremur de 6,4 grade a avut loc sâmbata în Marea Egee, în apropierea insulelor Limnos si Samotraki, la circa 70 de km sud de orasul Alexandroupolis. Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la adâncimea de 10 km, iar epicentrul a fost la 18 km sud de Kamariotissa, Grecia. Cutremurul s-a simtit puternic în nord-estul Greciei, dar si în nord-vestul Turciei, precum si în Sofia, capitala Bulgariei. Conform Departamentului turc pentru Situatii de Urgenta, numarul ranitilor este de cel putin 266 de persoane.

Londra. Perfuzie letala în maternitati. Incidentul s-a produs în câteva spitale britanice, unde un medicament nutritional administrat prin perfuzie unor nou-nascuti s-a dovedit fatal. Un copil nou-nascut a murit si alti 14 se lupta sa supravietuiasca dupa ce, în câteva spitale britanice, le-a fost administrat prin intermediul perfuziei un medicament nutritiv care s-a dovedit a fi letal. Lichidul perfuzat continea de fapt o bacterie, care a declansat o forma grava de septicemie la copiii prematuri, care au primit hrana asistata în sectiile de nou-nascuti.

Micutul a decedat duminica, la Spitalul St. Thomas din Londra. Administrarea medicamentului nutritiv a fost suspendata imediat, iar autoritatea de sanatate britanica a lansat o investigatie. Productorul medicamentului este IHT Pharma, cu sediul la Londra, care si-a exprimat regretul profund pentru incident si si-a aratat disponibilitatea de a colabora cu investigatorii. Conform Daily Telegraph, a fost demarata o investigatie a acestui incident, datorat probabil unei contaminari, care ar fi avut loc saptamâna trecuta în fabricile IHT. Bacteria „criminal” este Bacillus cereus, care contamineaza frecvent alimentele preparate pe baza de orez, si ocazional, cele pe baza de paste, carne, legume si produse lactate.

Demonstratie-mamut la Hong Kong. 25 de ani de la masacrul din Piata Tiananmen. Peste o suta de mii de chinezi s-au reunit miercuri, sub lumina lumânrilor, într-un parc din suburbiile Hong Kong-ului, comemorând cea de-a 25-a aniversare a represiunii protestelor din Piata Tiananmen. Participantii la ceremonie au aprins lumânari în memoria victimelor, acoperind cele sase terenuri de fotbal din Parcul Victoria într-un ocean de lumini sclipitoare. Peste 180.000 de persoane s-au alaturat comemorarii, conform organizatorilor, în timp ce politia a estimat marimea multimii la aproximativ 99,500 de persoane. Activistii pentru democratie au depus o coroana de flori la un memorial improvizat, citind numele celor ucisi în represiunea militara de pe 3-4 iunie, 1989, în inima Beijingului. Represiunea a ucis sute, sau chiar mii, de protestatari neînarmati si privitori. Multi dintre participantii la marsul de miercuri au purtat bentite pe care era scris ,,4 iunie 25” si au intonat slogane îndemnând Partidul Comunist Chinez sa întoarca verdictul dat asupra miscarii de protest. Beijingul sustine si acum ca protestele erau menite sa rastoarne Partidul si sa aduca haosul în China. Protestele ramân un subiect tabu în China continentala, iar Beijingul nu a efectuat niciodata o investigatie completa asupra evenimentelor din timpul represiunii militare sau a numarului total de victime. Însa în Hong Kong, care pastreaza unele dintre drepturile civile care lipsesc cu desvârsire în China continentala, amintirea protestelor din Tiananmen este de neuitat. ,,Când întreaga China este redusa la tacere, cred ca oamenii din Hong Kong, cu libertatea pe care o au acum, sunt responsabili sa aprinda o lumânare pentru ei ”, a declarat Lee Cheuk-yan, un parlamentar pro-democratie si unul din organizatori.

Un tren de marfa a deraiat. Un tren de marfa a deraiat în Kansas, Statele Unite, din cauza vântul extrem de puternic. 52 de vagoane au fost rasturnate de pe sine. Nimeni nu a fost ranit pentru ca trenul nu era încarcat si fusese oprit tocmai din cauza avertismentelor de tornade în regiune. Vârtejul nu a lovit garnitura, dar a provocat curenti atât de puternici, încât vagoanele goale au fost aruncate de pe linia ferata pe câmp.

Falsificatori de bancnote. Trei spanioli au fabricat bilete în valoare de patru milioane de euro. Politia din Spania a descoperit un laborator clandestin în care ar fi fost tiparite bancnote false în valoare de patru milioane de euro. Falsificatorii au reusit sa puna în circulatie mare parte din bani. Trei spanioli se aprovizionau din China cu hârtie si elemente de siguranta. Seful retelei era un profesor de arte grafice, despre care anchetatori spun ca vroia sa obtina copia perfecta a bancnotei de 50 de euro. Cei trei spanioli au fost arestati si risca pâna la 20 de ani de închisoare daca vor fi gasiti vinovati.

Epava navei Santa Maria. Cea cu care Cristofor Columb a descoperit America, în 1492, ar fi fost descoperita în apropierea coastelor nordice a statului Haiti. Cel putin asa sustine o echipa de arheologi submarini, care a precizat ca toate datele geografice, topografia submarina si probele arheologice tind sa confirme ca este vorba despre nava amiral a flotei lui Columb. Arheologi submarini vor acum sa scoata epava din apa si sa o conserve pentru a putea fi prezentata publicului.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Cinismul. Intre cinism si riscul de aparitie a dementei ar putea exista o legatura, este opinia oamenilor de stiinta. Astfel, persoanele care au o atitudine cinica au un risc mai mare de a dezvolta dementa, arata un studiu realizat de un grup de cercetatori de la University of Eastern Finland. Studiul publicat recent in revista ,,Neurology” a monitorizat 1.449 de persoane cu o vârsta medie de 71 de ani. Toti participantii au fost supusi la mai multe teste pentru a diagnostica prezenta dementei.  De asemenea, voluntarii la studiu au raspuns la mai multe chestionare prin care li s-a evaluat gradul de cinism. Pentru acest lucru, ei au raspuns daca sunt sau nu de acord cu afirmatii de genul: ,,Te simti mai sigur sa nu ai incredere in nimeni”, sau ,,Crezi ca majoritatea oamenilor inseala ca sa avanseze in viata”. Pe baza raspunsurilor, cercetatorii au categorizat participantii in functie de gradele de cinism – scazut, moderat sau inalt. Mai mult de opt ani mai târziu, 622 de participanti au fost supusi la teste similare pentru diagnosticarea dementei. Analiza rezultatelor au aratat ca un nivel inalt de cinism este asociat cu un risc de trei ori mai mare de a dezvolta dementa. Dintre cele 164 de persoane cu un nivel inalt de cinism, 14 au aratat semne de dementa, in comparatie cu noua din cei 212 participanti care au avut un nivel scazut de cinism. Mai multe studii internationale anterioare au aratat ca cinismul este asociat cu o probabilitate mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Textul saptamânii.  ,,De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza împreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume, spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau”. Romani 8,28

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 23/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-