425
Views

SEMNELE  SFÂRSITULUI  MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 22 Mai 2014

Nigeria. Masacru. Cel putin 118 persoane au fost ucise, iar alte 56 au fost ranite, marti, în centrul orasului nigerian Jos, în urma unui dublu atac cu bomba, au anuntat serviciile de urgenta din Nigeria. „Numarul mortilor se ridica la 118 oameni. Acestea sunt victimele ale caror trupuri au fost recuperate de la fata locului. Totusi, numarul celor care si-au pierdut viata ar putea fi si mai mare”, a declarat coordonatorul centrului de asistenta medicala din oras, Mohammed Abdulsalam. Prima explozie violenta a avut loc într-o piata aglomerata a orasului Jos. Apoi, la un interval de circa 30 de minute, cea de-a doua deflagratie a avut loc în apropierea unui spital, au anuntat surse din cadrul politiei. Pâna în prezent, nici o grupare nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacuri, însa autoritatile suspecteaza organizatia Boko Haram ca fiind cea care a pus la cale aceste explozii, mai ales ca gruparea a fost una activa în ultima perioada. Peste 1.000 de persoane au fost ucise în atacurile comise de Boko Haram în acest an. Presedintele Nigeriei, Goodluck Jonathan, a condamnat atacurile si le-a caracterizat ca fiind „un act de agresiune asupra libertatii umane”. „Presedintele asigura nigerienii ca autoritatile vor ramâne pe deplin angajate în lupta împotriva terorismului”. Orasul Jos, aflat în centrul Nigeriei, este deseori scena ciocnirilor violente dintre organizatiile musulmane din nord si cele crestine din sud.

Potop in Balcani. Intemperii grave in Balcani: 62 de persoane si-au pierdut viata în ultimele zile, în urma celor mai grave inundatii din ultimii 120 de ani în Serbia si Bosnia-Hertegovina. În Serbia, puhoaiele ameninta centrala electrica Nikola Tesla, care alimenteaza cu electricitate cea mai mare parte din tara, iar un oras, situat la sud-vest de capitala Belgrad, a fost înghitit aproape în totalitate de ape. Situatia este disperata si în tara vecina, Bosnia-Hertegovina. În multe localitati nivelul apei depaseste doi metri. Hidrologii se tem ca o noua crestere a nivelului apelor râului Sava si Morava vor ameninta noi localitati din Serbia si Bosnia. Orasul Samac din nordul Bosniei, de unde au fost evacuati aproape în totalitate cei 26.000 de locuitori, se afla în continuare sub ape, situatie înregistrata în zeci de localitati din nord-estul Bosniei. Râul Sava a inundat mai multe sate din aceasta regiune, unde 6.000 de persoane au fost evacuate. Sinistratii au relatat ca nivelul apelor a ajuns la trei metri. Autoritatile din Serbia si Bosnia au cerut ajutor international pentru gestionarea situatiei. Paisprezece tari membre UE s-au mobilizat pentru a furniza material si experti, a anuntat sâmbata Comisia Europeana. Primul transport al ajutorului din partea ONU, continând generatoare de curent electric, pompe de apa si barci de salvare a ajuns sâmbata pe aeroportul international Nikola Tesla din Belgrad. Al doilea transport trimis de Natiunile Unite, continând în principal alimente si apa, a ajuns luni în Serbia. Franta a trimis 40 de lucratori specializati în aparare contra inundatiilor, alaturi de echipament adecvat si barci de salvare. Echipe de salvatori din 17 state, echipati cu pompe de mare capacitate si barci de salvare, conlucreaza cu autoritatile sârbe pentru evacuarea sinistratilor. Din partea Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, în orasul Obrenovac actioneaza 76 de salvatori. Rusia a mai trimis înca doua avioane-cargo încarcate cu ajutoare umanitare, barci de salvare si echipament specializat. Germania, Elvetia, Belarus si Macedonia, precum si misiunea EULEX au trimis elicoptere. Alte sapte elicoptere de salvare din Ungaria si Slovenia sunt coordonate de unitatea de elicoptere din cadrul Ministerului sârb de Interne. Azerbaidjanul a trimis barci cu motor, generatoare diesel, pompe de drenaj si alte echipamente, acestea ajungând luni la Belgrad. Croatia si Macedonia au trimis 25 de tone de apa potabila, iar reprezentati ai diasporei sârbe trimit de asemenea în Serbia alimente si apa potabila. Ajutoare au mai trimis si Israelul, Turcia, si SUA.

California. Incendii. Mii de persoane au fost nevoite miercuri sa-si paraseasca propriile locuinte, în sudul Californiei, din cauza unor incendii, si de asemenea, a fost inchisa o importanta autostrada. În orasul Carlsbad, peste 23.000 de persoane au fost evacuate, potrivit primarului din aceasta localitate, Matt Hall. De asemenea, autoritatile au constatat declansarea altor incendii, inclusiv unul la CampPendleton, între Los Angeles si San Diego. Jennifer Gray de la serviciul meteorologie al CNN a precizat ca situatia va fi din ce în ce mai grava în zona de sud a Californiei. California este afectata frecvent de incendii pe perioadele verii si toamnei, iar în ultimii ani, incendii importante au izbucnit neobisnuit de devreme. Temperaturi de peste 38 de grade Celsius se înregistreaza în prezent în California si mai ales zona orasului Los Angeles.

China. Atentat. O explozie puternica a avut loc joi dimineata într-o piata în aer liber din Urumai, capitala regiunii musulmane Xinjiang, în vestul Chinei, a anuntat agentia oficiala China Noua. Atentatul s-a soldat cu un numar ,,nedeterminat”de morti si raniti. În jurul orei locale 7.50 doua vehicule de teren au intrat în multimea din aceasta piata în aer liber, situata în centrul orasului, în apropiere de Parcul Poporului. Ora la care s-a produs atentatul este unul dintre momentele zilei când pietele chineze de cartofi si carnuri sunt foarte aglomerate. Toti ranitii au fost transportati la spitale. Atentatul intervine a doua zi dupa anuntul privind condamnarea la Xinjiang a 39 de persoane, acuzate ca au difuzat înregistrari video teroriste, la pedepse grave, saptamâna aceasta. Provincia Xinjiang este afectata în mod periodic de tulburari din cauza tensiunilor puternice între etnici han, majoritari în China, si etnici uiguri, musulmani turcofoni. Autoritatile acuza în mod invariabil activistii uiguri de terorism.

Thailanda. Lovitura de stat. Armata a preluat puterea. Lovitura de stat a fost anuntata în direct la televiziunea nationala, de seful armatei. Pentru ca tara sa revina la normal, fortele armate trebuie sa preia puterea chiar din acest moment, a spus generalul, dupa ce armata decretase cu doua zile în urma legea martiala. Astazi, seful armatei le-a cerut localnicilor sa ramâna calmi si s-au impus restrictii de circulatie în tot regatul. Comandantul armatei a declarat ca a decis sa preia controlul guvernului pentru a reforma structura economica a tarii. Anuntul privind lovitura de stat a fost facut dupa o noua runda de negocieri între armata si reprezentantii opozitiei. Tara trece de sapte luni printr-o criza politica, presarata cu numeroase demonstratii împotriva guvernului, în timpul carora 28 de oameni au murit în ciocniri cu fortele de ordine. Generalul a spus ca relatiile externe ale tarii nu se vor schimba. „Le spunem ambasadorilor, consulilor si organizatiilor internationale, inclusiv strainilor care traiesc în Regatul Thailandei, ca va vom proteja, iar relatiile cu alte state vor fi neschimbate”, a mai spus comandantul armatei. În ultimii 80 de ani, în Thailanda au avut loc 18 lovituri de stat, ultima fiind în urma cu opt ani.

Agentia spatiala rusa, a declarat vineri, pentru Itar-Tass, ca o racheta ruseasca de tip Proton s-a prabusit în timp ce încerca sa lanseze pe orbita un satelit european. La mai putin de 10 minute de la lansare, racheta, care fusese lansata de la centrul spatial rus Baikonur din Kazahstan, a luat foc în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Oceanului Pacific, dupa care s-a prabusit. Racheta transporta satelitul de comunicatii Express-AM4P, care potrivit Channel One era conceput pentru a oferi acces la Internet, la preturi accesibile, persoanelor care traiesc în partile îndepartate ale Rusiei. În 2013, autoritatile ruse l-au demis pe directorul Roscosmos Vladimir Popovkin dupa o serie de lansari esuate si incidente repetate, iar nou numitul Oleg Ostapenko a primit ordin de la presedintele rus Vladimir Putin sa reformeze sectorul, beneficiind totodata de un buget suplimentat cu câteva miliarde de dolari.

Chile. Retea care fura nou-nascuti – deconspirata. Preoti, doctori, asistenti si avocati. Liderii Bisericii Catolice au recunoscut ca stiau despre un sistem în care mamele singure erau presate sa renunte la nou-nascutii lor pentru ca acestia sa fie dati spre adoptie. Biserica Catolica din Chile este în curs de investigare dupa ce mai multi preoti au fost acuzati ca au jucat un rol central într-o retea care fura nou-nascutii de la mamele necasatorite, scrie joi The Guardian. Anchetatorii investigheaza acum zeci de astfel de cazuri în care femeile necasatorite, care au ramas însarcinate, au fost presate de preoti sa renunte la copilul lor pentru a-l da spre adoptie. Cele care au refuzat, au fost anesteziate la nastere si, la trezire, li s-a spus ca, din pacate, copilul lor si-a pierdut viata. Copiii sanatosi erau luati de lânga mamele lor biologice si dati cuplurilor casatorite pentru ca acestia sa fie crescuti în familiile ,,traditionale” catolice. Liderii Bisericii recunosc acum ca stiau de retea de cel putin 10 ani. Spre deosebire de Spania si Argentina, unde erau furati doar copii din familiile considerate a fi prea sarace sau prea nepotrivite pentru a-i creste bine, motivatia retelei din Chile era protejarea reputatiei familiilor bune de proasta reputatie cu care venea o sarcina în afara casatoriei. Cele mai multe cazuri investigate acum dateaza din anii 1970 si 1980, dar unele au fost raportate si în 2005. Agentia de protectie a copilului din Chile, Sername, a deschis acum o ancheta si lucreaza cu detectivii pentru a determina cât de multi copii sunt implicati. Documentele din ancheta Sername descrie modul în care rudele era facute sa creada ca le-a murit copilul.

Japonia. Fukushima. Chiar daca media nu mai pomeneste nimic de tragedia de la Fukushima, asta nu înseamna ca repercursiunile ei au fost reparate sau ca sunt macar tinute sub control. Dimpotriva. Un articol recent din partea agentiei japoneze de stiri Jiji ne reaminteste ca vineri, la cinci dintre punctele de monitorizare a apei din jurul centralei electrice nr. 1 a Fukushimei, radioactivitatea apei a atins cel mai înalt nivel din toate timpurile, conform companiei de energie semi-nationalizate TEPCO. Aceste masuratori survin dupa ce niveluri asemanatoare de radiatii au fost detectate în apele subterane de sub centrala nucleara. De unde provine cresterea nivelului radioactiv? Oficialii TEPCO declara ca „sursa cresterii radioactivitatii apei de mare este necunoscuta”. TEPCO este aceeasi companie care sustine de ani de zile ca nu exista motive de îngrijorare în ceea ce priveste Fukushima; care a ridicat, în mod arbitrar si cum a dorit, pragul maxim admis de expunere la radiatii si care, cu acordul guvernului, si-a dat „girul” ca oamenii se pot întoarce în orasul radioactiv. Asta ne îndreptateste sa punem la îndoiala declaratiile TEPCO, conform carora nu se cunoaste cauza cresterii radioactivitatii apei marine. Japonia are acum mare nevoie de electricitate si din aceasta cauza e fortata sa importe cantitati record de gaz lichefiat care sa substituie energia nucleara. Economia japoneza este sever afectata din cauza cresterilor de import de gaz si a scaderii exporturilor, Japonia folosind cantitati mari de electricitate pentru a mentine scurgerile radioactive în spatele unui zid de gheata. Masurile de protectie includ planuri de a construi un zid de gheata subteran gigantic de jur împrejurul centralei, pentru a preveni ca apa sa patrunda în subsolul cladirilor reactoarelor afectate si sa se amestece cu apa de racire care a fost sever contaminata. Zidul de gheata a costat, conform estimarilor, 31,9 miliarde de yeni, functionarea lui necesitând 45,5 milioane de kilowati-ora, consumul anual a 13.000 de gospodarii normale.  Experti internationali si-au exprimat, îngrijorarea ca zidul nu va fi eficient.

Sanaa. Atac asupra palatului prezidential. O confruntare armata între soldatii yemeniti care pazesc palatul prezidential din Sanaa si militantii al Qaeda a dus la moartea a patru persoane, potrivit presei locale. Potrivit unei surse din aparatul de securitate al presedintiei, confruntarea armata a început când un grup de persoane au încercat sa patrunda în palatul prezidential cu forta. De asemenea, o explozie a fost auzita în apropierea unei cladiri a serviciilor de securitate. Armata din Yemen desfasoara in prezent o ofensiva puternica împotriva militantilor afiliati al Qaeda. Agentia de stiri Saba a sustinut marti ca fortele de securitate yemenite l-au ucis pe un important lider al Qaeda din regiune, Mohammed Said al-Shabwani. Gruparea terorista s-a orientat în ultimul timp spre rapiri si asasinari ale soldatilor straini aflati pe teritoriul Yemenului, precum si al turistilor occidentali, sustine agentia Saba. Armata a reusit anul trecut sa-i alunge din marile orase yemenite pe militantii al Qaeda, dupa ce acestia aveau un control relativ al mai multor asezari urbane din sudul statului arab.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Alcoolul. Alcoolul ucide 3,3 milioane de oameni in intreaga lume in fiecare an, mai mult decât AIDS, tuberculoza si actele de violenta, este concluzia World Heath Organization (WHO). Organiazatia atrage atentia la faptul ca consumul de alcool este in crestere de la an la an si a deveit o problema de sanatate pe plan mondial. Unul din 20 de decese este cauzat de alcool, inclusiv conducerea sub influenta alcoolului, acte de violente induse de alcool si abuzul, precum un numar mare de afectiuni cauzate de uzul sau abuzul de alcool. ,,Acest lucru se traduce de fapt, intr-un deces la fiecare 10 secunde”, a declarat recent la Geneva Dr. Shekhar Saxena, reprezentantul WHO cu probleme de sanatate si abuz de subtante si alcool. Numai in 2012, alcoolul a cauzat 3,3 milioane de decese, adica 5,9% din decesele la nivel mondial (7,6% pentru barbati si 4,0% pentru femei). In comparatie, HIV/AIDS este responsabil de 2,8%, tuberculoza produce 1,7% din decese, iar violenta este responsabila pentru doar 0,9%, arata studiul. Odata cu cresterea niveului de trai, mai multe tari in care consumul de alcool a fost in mod traditional scazut, cum ar fi China si India, sunt pe punctul de a ajunge din urma tarile cu un consum ridicat de alcool. Consumul de alcool este asociat cu peste 200 de conditii de sanatate, inclusiv maladii cardiovasculare, ciroza hepatica si mai multe forme de cancer. Abuzul de alcool, de asemenea, contribuie la sensibilitatea sporita la mai multe boli infectioase cum ar fi: tuberculoza, HIV si pneumonia. Cele mai multe decese atribuite abuzului de alcool, circa o treime, sunt cauzate de bolile cardiovasculare si diabetul. Accidentele asociate cu consumul de alcool, cum ar fi accidentele auto, s-au clasat pe locul al doilea, reprezentând aproximativ 17,1% din totalul deceselor legate de consumul de alcool. Populatia celor mai bogate natiuni din lume, din Europa si America in special, consuma cea mai mare cantitate de alcool in comparatie cu cei din tarile sarace.  Cresterea bunastarii in economiile in curs de dezvoltare duce la o crestere a consumului de alcool. Raportul WHO arata ca in China si India, odata cu cresterea nivelului de trai, a crescut si abuzul de alcool. Cu toate acestea, Europa de Est si Rusia detine titlul de lideri modiali in consumul de alcool. Barbatii rusi, numai in 2010 au consumat in medie 32 de litri de alcool pur de persoana, urmati de mai multe tari Europene, Canada, Statele Unite, Australia si Africa de Sud. In medie, fiecare persoana in vârsta de peste 15 ani, la nivel mondial consuma aproximativ 6,2 litri de alcool pur pe an, arata raportul. Insa sunt si exceptii. Aproape jumatate din toti adultii din intreaga lume nu consuma nici un fel de alcool, si aproape 62% au declarat ca nu au consumat alcool in 2013. Abstinenta, in special in rândul femeilor, este cel mai frecvent intâlnita in tarile sarace, in timp ce traditiile religioase si normele sociale din majoritatea tarilor musulmane asigura abstinenta de la alcool.

Textul saptamânii. ,,Nu te uita la vin când curge rosu si face margaritare in pahar; el aluneca usor, dar pe urma ca un sarpe musca si inteapa ca un basilic”. Proverbe 23,31-32

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 21/2014

| Articole / Stiri |
About The Author
-