515
Views

CRONICA IDEILOR – ARHITECTURA 31 – Episodul 18 – ILIE SI RAVNA LUI!

Motto: “Decat o viata intreaga cioara mai bine o vara vultur” – arh. Gheorghe Petrescu Autori: Arh. Gheorghe si Stanuta Petrescu, World Youth Foundation, Washington, DC. USA – Sponsor: Adrian Dobrovolschi – USA

1 Regi 19,13. Cand l-a auzit Ilie, si-a acoperit fata cu mantaua, a iesit si a statut la gura pesterii. Si un glas i-a vorbit ,zicand: „Ce faci tu aici, Ilie?”

Al patrulea fenomen, a venit ca un susur bland si subtire, unde Ilie i-a recunoscut glasul lui Dumnezeu. Aici se poate vedea ca, acest prooroc, a fost iubit de Providenta Divina prin simplul fapt ca i-a inteles vocea. A luat atitudine prin acoperirea fetei si a iesit sa-l intampine pe cel ce i-a zis: „Ce faci tu aici, Ilie?” Este a doua oara cand i se pune de catre Dumnezeu, aceasta intrebare si culmea, el da literalmente acelasi ciudat raspuns lui Iehova. Ilie a avut posibilitatea dupa cele patru fenomene naturale sa i-a o atitudine de cercetare si reflectie la toate evenimentele petrecute cu el, cu poporul Israel, cu coroana regala condusa de Ahab si Izabela, cu marea minune de pe muntele Carmel, cu decapitarea proorocilor falsi ai vremii, cu hrana ce i-a dat-o Domnul pentru lunga calatorie de 40 de zile si nopti, si multe altele. Ilie, nu a luat in calcul tot acest bine ce l-a primit de Sus, de la Tatal Luminilor, si nu s-a pus in concordanta cu Cel de Sus.

Din pacate, el a repetat aceeasi melodie fara sens, si mai mult, nu, a scos in evidenta cum Dumnezeu l-a protejat pana in acel moment de mare importanta pentru el, pentru poporul lui Israel si viitorul acestuia. A scos in evidenta numai meritele lui, de parca el ar fi facut totul. Ravna, care o specifica el ca a avut-o fata de Domnul, Dumnezeul ostirilor, pare a fi de natura omeneasca, fara sa scoata in evidenta ca daca nu era Dumnezeu cu el, nu avea nici un rezultat notabil in viata lui de credinta. La amenintarea coroanei regale el a parasit platoul de lupta si a intins-o spre Beer-Seba, ca sa nu fie decapitat de Ahab si Izabela. Frica de cine? Cand s-a adus jertfa de seara, de catre Ilie, cei 450 de prooroci ai lui Baal si cei 400 prooroci ai Astarteei cari mancau zilnic la masa reginei Izabela, erau terminati psihic si fizic. Sangele rezultat in urma taieturilor facute pe trupurile lor in cinstea celor doua zeitati, curgea de pe trupurile lor, dovedind un atasament sacru fata de ele.

Pe Ilie atunci nu l-a impresionat, si nu i-a fost frica de Ahab care putea sa faca orice in aceea situatie plina de tensiune. Dar, pendularea de la o situatie la alta, Ilie a dat dovada ca este pamantean si deciziile luate de el insusi, nu au avut efecte pozitive in viata lui spirituala. Ba dimpotriva, Dumnezeu l-a condus spre liman, de nenumarate ori dar, trecandu-l, din vina lui, prin experiente greu de imaginat. Ca el a raspuns pozitiv la multele incercari din partea Domnului, dovedeste ca a fost un mare prooroc, dar daca se consulta de fiecare data cu Dumnezeu si nu facea de capul lui multe lucruri, era scutit de multe experiente supraomenesti. Vezi calatoria fara oprire de 40 de zile si 40 de nopti. Rezultatul examenului lui Ilie a doua oara a fost din nou la negativ ca si la primul. Dumnezeu l-a avertizat din nou, trecandu-l prin teribile si mari experiente, dar, nu a priceput. A scos in evidenta ravna lui pentru pentru Domnul, Dumnezeul ostirilor si a dat gres. Nu a scos in evidenta carul de binecuvantari ce s-a revarsat asupra lui din partea Divinitatii. Consecintele acestea le vom examina in numarul urmator. Nu-i asa ca de multe ori luam decizii ce nu sant aprobate de Isus?

prophet-elijah-statue-mukhraka-israel-33433197

Imaginea #1. Ilie si decapitarea proorocilor lui Baal si Astarteei. In total 850 de capete omenesti au fost rapuse de sabia lui Ilie Tisbitul. Sculptura celebra .

Elijah_in_cave_C-117

Imaginea #2. Ilie se roaga la gura pesterii.

ilie acoperit

Imaginea #3. La anuntul unui susur bland si subtire Ilie si-a acoperit capul si fata, din rescpect fata de Marele Eu Sant. Picture celebra.

CRONICA IDEILOR-ARHITECTURA 31-EPISODUL 18-ILIE SI RAVNA LUI!

| Articole / Stiri |
About The Author
-