16
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

         Semnele saptamanii 3 Martie 2011

Trupele lui Gaddafi ataca fortele de opozitie. Trupele loiale liderului Muammar el Gaddafi au atacat doua orase aflate sub controlul opozitiei. La Sawija, la 50 de km vest de capitala Tripoli, fortele guvernamentale au fost respinse de protestatari, transmit agentiile de presa, citand rapoarte ale martorilor oculari. Militiile lui Gaddafi ar fi folosit in atacuri tancuri si rachete de aparare anti-aeriana. In localitatea Misurata, trupele lui Gaddafi nu ar fi reusit sa sparga rezistenta protestatarilor. Tabere militare de langa orasul Ajdabiya au fost bombardate de avioane militare, a spus un lider tribal, in timp ce fortele proguvernamentale avanseaza spre orasul controlat de opozitie, relateaza CNN. Liderul tribal a spus ca tinerii din Ajdabiya s-au strans si se indreapta spre zona de conflict, pentru a apara orasul. Unele baze militare din estul Libiei au cazut in mainile protestatarilor, in conditiile in care multi membri ai armatei l-au abandonat pe Muammar Gaddafi si s-au alaturat protestatarilor. Circa 10.000 de protestatari inarmati se duc spre Ajdabiya, spun surse din Benghazi. Un martor ocular a spus ca soldati inarmati au preluat controlul asupra principalului punct de control din orasul estic Brega, unde se afla un mic aeroport si o rafinarie. Capitala Tripoli ramane sub controlul regimului Gaddafi, iar fortele opozitiei controleaza Benghazi si alte orase din est.

Situatia refugiatilor este dramatica la frontiera libiano-tunisiana. ONU este alarmata de situatia din ce in ce mai grea in care se afla refugiatii la granita Libiei cu Tunisia. Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) a relatat la Geneva ca in fiecare zi in regiunea de frontiera sosesc 15.000 de noi refugiati. Comitetul International de Cruce Rosie a cerut ajutoare umanitare urgente pentru cei aflati in zona de granita si cai sigure de acces spre vestul Libiei. Potrivit datelor Natiunilor Unite, violenta din Libia i-a alungat din tara pe mai bine de 110.000 de oameni, majoritatea cautand adapost in Tunisia. Cei mai multi dintre cei care depind acum de tabere provizorii, de ajutor alimentar si medical oferit de comunitatea internationala sunt egipteni, dar si muncitori sezonieri din China, Banglades, si Vietnam. ONU si organizatii umanitare au lansat un apel statelor invecinate din Africa, dar si din Europa, sa-si dechida granitele pentru oamenii alungati de violentele din Libia.

Noi proteste in Yemen si Oman. Zeci de mii de persoane s-au adunat din nou in capitala Yemenului, Sanaa, pentru a cere demisia presedintelui Ali Abdallah Saleh. Potrivit unui reporter al agentiei France Presse, demonstrantii au blocat mai multe strazi in apropierea Universitatii. Reprezentanti ai opozitiei au respins ieri propunerea lui Saleh, de a se alatura unui guvern de uniune nationala. In orasul industrial Sohar din sultanatul Oman, sute de demonstranti au fost dispersati de fortele de ordine in cea de-a patra zi de proteste.

Austria a inghetat activele libiene din sectorul sau financiar. Austria a anuntat ca a inghetat conturile liderului libian Muammar el-Gaddafi, si ale apropiatilor acestuia. Potrivit bancii centrale de la Viena, valoarea activelor libiene depozitate in institutii financiare austriece se ridica la 1,2 miliarde de euro. Nu s-a stabilit inca partea exacta din acest total care apartine celor vizati de sanctiuni. Austria a pus astfel in aplicare sanctiunile convenite de UE impotriva regimului de la Tripoli. Pe de alta parte, blocul comunitar este pe cale sa stabileasca legaturi cu autoritatile libiene care se ocupa de tranzitie, a spus un purtator de cuvant al sefei diplomatiei europene Catherine Ashton. Opozantii din Libia au anuntat formarea unui Consiliu national libian, care va reprezenta opozitia. Sediul sau se afla la Benghazi, oras controlat de protestatari. Consiliul nu va juca rolul de guvern provizoriu, dar va fi organismul de putere al revolutiei. Fostul ministru al justitiei de la Tripoli, Mustafa Abdel-Jalil, a inceput formarea unui guvern provizoriu in Benghzi. Acesta a spus ca guvernul nu va functiona mai mult de trei luni, timp in care vor fi organizate alegeri.

Londra ameninta Libia cu o interventie militara. Premierul britanic David Cameron a amenintat regimul Gaddafi cu o actiune militara, inclusiv cu instituirea unei zone de interdictie aeriana si livrarea de arme inamicilor sai, relateaza presa de la Londra. El le-a ordonat comandantilor sa stabileasca planuri pentru o zona de interdictie aeriana. Daca regimul Gaddafi ar trimite avioanele sa atace protestatarii, aparatele militare britanice ar putea interveni. In plus, si Pentagonul a inceput sa-si repozitioneze navele militare din zona Libiei. Demersurile vin in urma revoltelor declansate la 15 februarie in Libia. Violentele s-au soldat deja cu aproape 2.000 de morti si peste 4.000 de raniti, iar numeroase state si-au repatriat cetatenii.

Senatul american cere zona de interdictie de zbor deasupra Libiei. Senatul american a adoptat o rezolutie unanima in care cere Consiliului de Securitate al ONU sa instituie o zona de interdictie a zborurilor deasupra Libiei, pentru a impiedica atacurile aeriene ale fortelor lui Muammar el-Gaddafi asupra opozantilor acestuia. In acelasi timp, documentul adoptat de senatorii americani condamna reprimarea protestelor si solicita retragerea lui Gaddafi. Anterior, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a decis excluderea Libiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, in urma violentelor asupra manifestantilor. Editiile online ale publicatiilor americane New York Times si Washington Post, sustin ca liderii opozitiei libiene se gandesc sa ceara occidentului sa bombardeze principalele obiective militare ale regimului condus de Gaddafi. Opozantii acestuia se tem ca fara ajutor extern lupta lor cu regimul ar putea dura foarte mult si ar produce numeroase victime.

Interventie in forta impotriva protestatarilor iranieni. Politia iraniana a folosit gaze lacrimogene impotriva opozantilor, in timpul unei manifestatii in capitala tarii, Teheran. Potrivit site-ului de opozitie Kaleme, fortele de securitate si persoane imbracate in civil au incercat sa disperseze multimea stransa pentru a protesta fata de arestarea liderilor de opozitie Mir Hossein Moussavi si Mehdi Karroubi. Guvernul iranian a negat ca cei doi ar fi fost retinuti, spunand ca acestia se afla la casele lor. Un alt site de opozitie a relatat ca forte de securitate au fost desfasurate pe principalele strazi ale Teheranului, pentru a impiedica sustinatorii opozitiei sa se stranga. Atat Moussavi cat si Karroubi au organizat manifestatii inspirate de miscarile din Tunisia si Egipt, ce au dus la schimbarea regimurilor in cele doua tari.

Arabia Saudita ar fi trimis tancuri in Bahrain. Arabia Saudita a trimis mai multe tancuri in Bahrain, unde protestele antiguvernamentale continua, potrivit presei egiptene. Martorii oculari spun ca au vazut 15 dispozitive care purtau cate doua tancuri, indreptandu-se catre Bahrain, de-a lungul frontierei dintre Bahrain si Arabia Saudita. Protestatarii din Bahrain sunt majoritatea siiti si se plang de discriminare si abuzuri din partea familiei regale, care este sunnita. Cel putin sase persoane au murit si sute au fost ranite in ciocnirile cu politia. Opozitia a amenintat cu noi proteste si o greva generala, daca guvernul nu va demisiona.

Angajat al BA, gasit vinovat de terorism. Un expert IT al companiei British Airways a fost declarat vinovat de complot terorist in vederea aruncarii in aer a doua avioane. Rajib Karim, 31 de ani, din Newcastle, s-a folosit de slujba pentru a accesa informatii pentru clericul radical Anwar al-Awlaki. Karim a negat patru capete de acuzare, inclusiv planul de a arunca in aer doua avioane. Juriul insa l-a declarat vinovat, dupa patru zile de deliberari. Karim era dedicat cauzei jihadiste si decis sa devina martir, a spus acuzarea. Barbatul originar din Bangladesh s-a mutat in Newcastle cu sotia si copilul in 2006. El a recunoscut ca a fost implicat in producerea unei inregistrari video pentru o grupare terorista.

Presdintele Germaniei in Quatar. Presedintele Germaniei, Christian Wulff si-a continuat duminica turneul in emiratele din Golful Persic printr-o vizita in AQuatar. Agenda sa include intalniri cu oameni de afaceri, menite sa promoveze interesele economice germane in regiune. Aflat sambata in Kuweit, la aniversarea a doua decenii de la eliberarea tarii de sub ocupatia trupelor irakiene care o invadasera la ordinul  lui Saddam Hussein, seful statului german a criticat Europa. Wulff i-a cerut Batranului Continent sa manifeste mai mult curaj in sustinerea schimbarilor politice din lumea araba.  Presedintele Republicii Federale a mai estimat ca ofertele de sprijin german au incurajat miscarile populare de protest din Tunisia si Egipt.

Germania. Atentat. Un barbat din Kosovo a deschis focul asupra unui autobuz in care se aflau militari americani, omorand doua persoane si ranind alte doua. Victimele sunt soferul autobuzului si un soldat american. Incidentul s-a produs in partea publica a terminalului 2 al aeroportului din Frankfurt, unde se inregistreaza cel mai mare trafic din Europa continentala. Fortele americane au o baza militara importanta in Germania, la Ramstein, in apropiere de Frankfurt pe Main.

Noi victime civile in estul Afganistanului. Cel putin 9 civili au fost ucisi in cursul unui atentat cu bomba executat in provincia Chost din estul Afganistanului. Potrivit politiei, majoritatea victimelor sunt femei si copii. Provincia de la granita cu Pakistanul se numara intre cele mai nesigure din Afganistan. Intre timp, trei rachete au explodat in capitala Kabul. Autoritatile au informat insa ca in urma tirului nu s-au inregistrat victime.

Pakistan. Ministrul crestin al minoritatilor religioase a fost asasinat. Ministrul pakistanez pentru minoritati religioase, Shahbaz Bhatti, a fost asasinat. Potrivit surselor medicale, el a decedat in drum spre spital, in urma ranilor suferite prin impuscare. Seful politiei de la Islamabad a spus ca ministrul a fost lovit de zece gloante. Politicianul crestin se pronuntase anterior impotriva controversatei legi a blasfemiei, care prevede pedeapsa cu moartea pentru cei care ar aduce prejudicii islamului. Ministrul fusese amenintat cu moartea in repetate randuri de catre militantii islamisti. Un rebel taliban a revendicat asasinatul. Vaticanul a condamnat aceasta crima, pe care a numit-o un act incalificabil de violenta.

Irak. Atentat. Un atentator sinucigas, a ucis cel putin 10 persoane si a ranit alte 26 intr-un atac la o banca guvernamentala din orasul Haditha, din nordul Irakului. Victimele erau in majoritate soldati din armata irakiana si isi ridicau salariile la banca de stat Rafidain, cand a avut loc atacul. Actele de violenta comise de teroristi sunt inca frecvente in Irak, chiar daca numarul lor a scazut semnificativ fata de perioada 2006-2007. Sursele medicale spun ca bilantul mortilor ar putea fi mai mare, intrucat printre raniti se inregistreaza multe cazuri grave. Orasul irakian Haditha a devenit cunoscut in 2005, dupa ce trupele americane au fost acuzate ca au ucis 24 de civili irakieni, printre care femei si copii, intr-un act de razbunare pentru uciderea unui militar american intr-un atentat.

SUA formuleaza inca 22 de acuzatii vizandu-l pe soldatul arestat in legatura cu WikiLeak. Armata americana a formulat inca 22 de capete de acuzare vizandu-l pe Bradley Manning, un soldat arestat in legatura cu scandalul WikiLeaks. Printre noile acuzatii figureaza ajutarea inamicului, care este pasibla de pedeapsa capitala, dar procurorii au declarat ca nu vor cere pedeapsa cu moartea. In aceste conditii, Manning risca inchisoare pe viata, daca va fi gasit vinovat. Analistul serviciilor de informatii este tinut la izolare, intr-o inchisoare militara de la baza Quantico, din Virginia. El este suspectat ca a furnizat WikiLeaks 620.000 de documente diplomatice si militare. Manning, care s-a alaturat armatei americane in 2007, a fost inculpat in mai, pentru 12 capete de acuzare, precum downloadarea si publicarea ilegala a unei operatiuni militare americane secrete, si a unor documente secrete militare si diplomatice.

Apeluri pe Internet la proteste in China. Opozanti ai regimului de la Beijing au facut apel prin Internet pentru organizarea de proteste antiguvernamentale. Potrivit chemarii lansate pe mai multe siteuri, sute de cetateni chinezi ar fi trebuit sa iasa pe strazi in mai multe orase ale Republicii Populare, pentru a protesta fata de politica guvernului. Apelurile la proteste vin de la grupurile de opozitie din exil. Fortele de securitate au luat insa masuri ferme, pentru a stopa orice tentativa de protest. Numarul politistilor a crescut pe strazile principalelor orase, unii activisti au fost arestati iar siteurile de Internet au fost cenzurate.    

Regele Marocului promite reforme. Victime in urma ciocnirilor din Maroc. Potrivit unei surse oficiale, cinci persoane si-ar fi pierdut viata in timpul ciocnirilor de duminica, dintre demonstranti si fortele de ordine. In paralel, regele Mohammed al VI-lea al Marocului, promite o serie de reforme, a anuntat duminica Ministerul de Interne al tarii, dupa ce mii de persoane au manifestat in 20 de orase din tara, relateaza DPA. Nu au fost inregistrate ciocniri importante, dar participarea la Ziua mandriei a fost sub asteptari – probabil din cauza ploii abundente de la Rabat si din alte zone. Inspirati de revoltele din Africa de Nord si din lumea araba, manifestantii au cerut demisia guvernului, dizolvarea Parlamentului si reforme constitutionale pentru a limita prerogativele regelui. Marocul nu a fost afectat pana acum de valul de proteste politice din tarile arabe. Statul are numeroase partide politice si un Parlament ales liber, desi puterile guvernamentale sunt restrictionate in domenii cheie, in care monarhul are drept de decizie. De asemenea, regele numeste principalii ministri. Regele Marocului se bucura de popularitate in tara, spre deosebire de alti monarhi din regiune, iar manifestatiile au fost concentrate in mare parte impotriva guvernului, Parlamentului si coruptiei. Majoritatea partidelor politice au criticat mitingurile.

Germania. Dezbatere privind integrarea, generata de premierul turc Erdogan. Afirmatiile premierului turc Recep Tayyip Erdogan, privind integrarea conationalilor sai care traiesc in Germania, continua sa genereze controverse in Republica Federala. Intr-o vizita la Düsseldorf, Erdogan a afirmat ca copiii turci din Germania trebuie mai intai sa invete limba turca si abia apoi germana. Responsabila pentru integrare in guvernul de la Berlin, Maria Böhmer a respins insa aceasta solicitare. Limba tarii in care traieste o persoana trebuie sa aiba prioritate, potrivit politicianului german conservator. Seful comisiei parlamentare pentru afaceri externe Ruprecht Polenz, nu crede insa ca afirmatiile lui Erdogan ar fi gresite. Acesta le-a cerut turcilor din Germania si sa se axeze mai mult pe educatie si cariera. Cancelarul Angela Merkel a reactionat de asemenea cu retinere – multi turci veniti in urma cu zeci de ani in Germania s-ar fi integrat bine in aceasta tara tocmai datorita cunostintelor de limba germana, potrivit sefei executivului de la Berlin.          

Minte sanatoasa in corp sanatos. Poluarea aerului si atacurile cardiace. Este bine cunoscut ca obezitatea, un nivel ridicat de colesterol in sange si tensiunea arteriala sunt factori de risc care contribuie la un atac cardiac. Pe de alta parte, stresul, emotiile negative si activitatea fizica, pot declasa si ele un atac cardiac. Dar nici unul dintre acesti factori nu sunt atat de periculosi precum calitatea aerului pe care il respiram. Cercetatorii din Belgia si Elvetia, au analizat rezultatele a 36 de studii epidemiologice, pentru a ajunge la aceasta concluzie. Cercetatorii au analizat mai multi factori care pot declansa un atac cardiac, cum ar fi stresul, efortul fizic, consumul de cafeina, cocaina, nicotina si alcoolul, expunerea la traficul rutier, si multi alti factori de risc. Opinia cercetatorilor europeni este ca expunerea la traficul rutier cauzeaza cele mai multe atacuri cardiace, si reprezinta 7.4% din totalul cazurilor studiate. Aceasta se explica prin faptul ca aglomeratia rutiera ridica tensiunea arteriala, iar gazele produse de masini, care sunt absorbite de organismul uman, in final afecteaza negativ sistemul cardiovascular. Pe locul doi s-a clasat efortul fizic cu 6% din incidente, iar consumul de alcool, cofeina si poluarea aerului cu 5% din incidente. Oamenii de stiinta sunt de parere ca, chiar si o modesta imbunatatire a calitatii aerului pe care il respiram poate reduce cu 2% incidentele de atacuri cardiace. Analiza acestor studii a fost publicata in luna februarie in revista The Lancet.

Criticii noilor legi medicale din USA, se tem ca sistemul american de sanatate va ajunge ca cel britanic. Un nou studiu publicat in revista Radiology, arata ca de fapt aceasta nu ar fi un lucru chiar negativ. Cel putin in ceea ce priveste abilitatea medicilor de a diagnostica rezultatele mamografiilor, medicii britanici sunt superiori medicilor din USA. In Marea Britanie, medicii radiologi pot evalua mamografiile numai daca examineaza cel putin 5.000 de astfel de radiografi anual; in USA, numai un minim de 960 este necesar. Explicatia este ca medicii radiologi britanici au mai multa expertiza in materie, pentru ca sunt obligati sa examineze un numar mai mare de mamografii in fiecare an. Iar aceasta lipsa de expertiza in USA se traduce in cazuri de diagnosticuri fals pozitive, mult mai mare in comparatie cu Marea Britanie. In afara de trauma si stresul pe care pacientul il indura, aceste diagnostice eronate de cancer de san, in USA costa anual 1.6 miliarde de dolari. Dupa estimarile specialistilor de la American Cancer Society si National Cancer Institute, peste 5.2 miliarde de dolari sunt cheltuiti anual cu biopsi si tratamente inutile pornite de la diagnosticuri fals pozitive. Concluzia studiului este ca o suma importanta de bani ar putea fi economisita anual daca medicii radiologi care analizeaza mamografiile ar fi obligati sa presteze un numar mai mare anual, similar cu medicii britanici.

Textul saptamanii. ,,Odata a vorbit Dumnezeu, de doua ori am auzit ca: Puterea este a lui Dumnezeu”. Psalmul 62,11

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 9/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-