18
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 6 Februarie 2014

Spania. Stare de alerta. Starea de alerta a fost instituita în Spania, unde valuri uriase, de înaltimea unui bloc cu patru etaje, au invadat uscatul. Apele i-au adus la disperare si pe britanicii din sud-vestul arhipelagului: inundatiile dureaza aici de o luna, iar zeci de mii de hectare de culturi agricole au fost distruse. Vremea rea aduce necazuri si de cealalta parte a oceanului, unde o furtuna de zapada a lovit nord-estul Statelor Unite. Furtunile din largul Oceanului Atlantic au declansat valuri de aproape 13 metri în preajma coastei de nord-est a Spaniei. Statiunile de pe marginea tarmului iberic au fost inundate. Furtunile au fost însotite de rafale de vânt de peste 140 de km pe ora si au provocat pagube de aproape 50 de milioane de euro. În sud-vestul Marii Britanii, inundatiile dureaza deja de o luna, iar oamenii au ajuns la capatul rabdarii. Cel mai afectat este comitatul Somerset, unde 52.000 de hectare de teren sunt acoperite de ape, iar recoltele sunt distruse aproape în totalitate. Printul Charles a criticat autoritatile pentru greutatea cu care au intervenit. De cealalta parte a oceanului, nord-estul Statelor Unite se confrunta din nou cu ninsori abundente. În NewJersey, primarul a declasat starea de urgenta. Sute de avioane au avut întârzieri si au fost înregistrate zeci de accidente rutiere. În acest timp, meteorologii sunt îngrijorati de cresterea temperaturilor în Alaska. Aici s-au inregistrat temperaturi chiar si de 22 de grade Celsius luna trecuta, ceea ce a declansat mai multe avalanse.

Vatican. Doi porumbei albi, simbol al pacii, eliberati de copii duminica de la o fereastra a Palatului Apostolic, resedinta oficiala a Papei de la Vatican, au fost atacati de o cioara si un pescarus, pentru al doilea an consecutiv. Zeci de mii de oameni se strânsesera duminica în Piata Sf. Petru, pentru a lua parte la ,,Caravana pacii”, eveniment tinut anual de Vatican. Dupa ce copiii aflati lânga papa Francis, un baiat si o fata, au eliberat porumbeii, spectatorii au ramas înmarmuriti. Un pescarus si o cioara mare neagra s-au napustit asupra acestora. Un porumbel a reusit sa se elibereze din ghiarele pescarusului, pierzând câteva pene pe drum, în timp ce cioara a atacat în mod repetat celalalt porumbel. Porumbeii au reusit în cele din urma sa scape, nefiind clar cât de grav sunt raniti. Aproape exact acelasi lucru s-a întâmplat si anul trecut, la acelasi eveniment, care are loc întotdeauna în ultima duminica a lunii ianuarie. Atunci, doar un singur pescarus a atacat porumbeii eliberati, care au zburat înapoi în palat. Vorbind la fereastra în prealabil, papa Francis a facut apel pentru pace în Ucraina, unde mai multi protestatarii anti-guvern si-au pierdut viata, iar violentele sunt în curs de desfasurare. Porumbelul care tine o ramura de maslin în gura este un simbol international al pacii. Acesta îsi are originea în istoria potopului lui Noe, care a eliberat un porumbel din arca sa în încercarea de a gasi pamânt. Acesta s-a întors în cele din urma cu o ramura de maslin în gura. Comentatorii online s-au grabit sa interpreteze incidentul drept un semn de rau.

Vatican. Preotii pedofili. Comitetul pentru Drepturile Copilului al Organizatiei Natiunilor Unite a cerut, miercuri, Vaticanului sa coopereze cu ancheta autoritatilor cu privire la preotii pedofili din cadrul institutiei si sa defere cazurile cunoscute organelor judiciare competente. Comitetul ONU cere vaticanului „sa elibereze imediat din functie orice persoana suspectata de abuz sexual si sa defere cazurile lor autoritatilor judiciare competente la încheierea anchetelor si urmaririlor”. Organizatia Natiunilor Unite a mai criticat atitudinea institutiei papale care s-a opus anchetelor din trecut. În timpul Papei Benedict al XVI-lea, sub presiunile denunturilor de abuzuri sexuale asupra copiilor comise de membri clerului, vaticanul a caterisit aproximativ 400 de preoti acuzati de pedofilie. Presiunile la adresa Vaticanului au fost facute si de organizatia fostelor victime americane ale preotilor pedofili (SNAP), care a considerat ca masurile disciplinare luate în trecut sunt insuficiente. ,,Papa trebuie sa înceapa sa cateriseasca si preotii care acopera infractiunile sexuale, nu doar pe cei care le comit”, se afirma într-un comunicat SNAP, institutie care a depus o plângere catre Tribunalul International de la Haga împotriva papei Benedict.

Politica sau religie. Aceasta pare sa fie dilema in care se afla the United Church din Canada, dupa ce a luat in mod public initiativa sa propuna boicotul produselor importate din Israel. Ca urmare a acestei pozitii un grup de 9 senatori liberali si conservatori, toti membri ai bisericii, au condamnat acest act exprimând opinia ca biserica si-a depasit limitele si a pierdut credibilitatea. In acelasi context senatoarea Nicole Eaton a spus intr-un interviu ca biserica ar trebui sa se ocupe de operele ei de binefacere nu de politica. Numai ca biserica a raspuns cu energie la aceste critici declarând intr-un comunicat de presa ca ,,pentru biserica a fi politic inseamna a fi credincios”. In plus Mardi Tindal, seful the United Church, si-a exprimat opinia ca sugestia potrivit careia bisericile nu trebuie sa se implice in politica este o parere extremista. In concluzie biserica este de parere ca activitatea politica este inevitabil si parte din activitatea bisericii. Numai ca aceasta controversa are un aspect practic extrem de important. In Canada bisericile se bucura de importante avantaje fiscale, iar câte odata donatiile pentru anumite tari subdezvoltate sunt dublate de catre guvern. Odata ce o biserica depaseste limitele, ea pierde aceste avantaje. In acest context declaratiile bisericii sunt si mai riscante, dar arata clar intentiile ei de a influenta viata politica.

Ucraina. Liderul partidului UDAR, Vitali Kliciko a anuntat marti în timpul sedintei din plenul parlamentului de la Kiev ca refuzul parlamentarilor de a vota asupra revenirii Constitutiei la forma din anul 2004 ar putea conduce la escalarea tensiunilor în cadrul societatii.”>ara este într-o criza politica, nu avem cum sa asteptam o jumatate de an. Avem o idee clara cum sa o facem si am creat o solutie legala si politica. Nu trebuie sa cautam diferentele, trebuie sa gasim o solutie”, a anuntat Vitali Kliciko în fata Radei, în timpul sedintei din dupa amiaza zilei de marti. Forma Constitutiei pe care Ucraina o avea în 2004 acorda mai multe drepturi parlamentului în detrimentul presedintelui, post care detine în acest moment puterea aproape deplina. Înaintea discursului sustinut de liderul partidului UDAR, acesta s-a deplasat la sediul Administratiei Prezidentiale de pe strada Bankova pentru o întâlnire cu presedintele Viktor Ianukovici. În urma refuzului parlamentarilor de a vota asupra unei schimbari a Constitutiei, Kliciko spera ca-l va convinge pe Viktor Ianukovici sa aprobe revenirea Constitutiei la forma din 2004. Pe 6 februarie, <eful Departamentului de Relatii Externe al Uniunii Europene, Catherine Ashton, împreuna cu Asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite, Victoria Nuland, se vor deplasa la Kiev pentru o întâlnire cu Viktor Ianukovici si liderii opozitiei. Duminica, Ashton a sustinut în cadrul unui interviu pentru The Wall Street Journal, ca puterile vestice au început conceperea unui plan de finantare destinat Ucrainei, ale carui cifre „nu sunt mici”, dar care va fi acordat numai dupa formarea unui nou guvern, în nici un caz guvernului Ianukovici si regimului sau.

Israel. A fost refuzat sângele donat de o deputata de culoare. Refuzul Magen David Adom, echivalentul Crucii Rosii în Israel, de a accepta sângele donat de o deputata de culoare de origine etiopiana, Pnina Tamano-Shata, a provocat, un scandal în Israel. Deputata a vrut sa doneze sânge cu ocazia unei campanii a Magen David Adom în incinta Parlamentului, la Ierusalim. Dar o reprezentanta a acestui organism, filmata si înregistrata de o camera video, i-a explicat ca, potrivit directivelor Ministerului Sanatatii, nu este posibil sa se accepte sânge special de origine evreiasca etiopiana. Potrivit presei, Ministerul Sanatatii apreciaza ca sângele evreilor de origine etiopiana, care nu sunt nascuti în Israel, este susceptibil sa propage boli precum SIDA. Deputata a criticat, într-un interviu acordat postului de televiziune privat Canal 10, „este un afront împotriva unei comunitati intregi din cauza culorii pielii sale”. „Am 32 de ani, am ajuns la vârsta de trei ani în Israel, mi-am efectuat serviciul militar si am doi copii, nu exista nici un motiv pentru a ma trata în acest fel”, s-a indignat ea. Ea a amintit ca în urma cu 16 ani a avut loc o mare manifestatie a comunitatii evreiesti etiopiene la Ierusalim, în momentul în care autoritatile sanitare se debarasau, fara a-l folosi, de sângele donat de membri acestei comunitati. „De atunci, când eu însami am manifestat, nu s-a schimbat nimic”, a declarat ea. În urma consultarilor, responsabilii Magen David Adom au declarat ca sunt pregatiti sa accepte sângele deputatei, dar ca acesta va fi congelat si nu va fi utilizat, a precizat site-ul de Internet Ynet. Alertat, premierul Benjamin Netanyahu a sunat-o pe parlamentara membra a Yesh Atid, un partid de centru din cadrul coalitiei, pentru a-si exprima „admiratia” si a declarat ca va cere examinarea directivelor aflate la originea acestui caz. În total, peste 100.000 de evrei etiopieni au imigrat în Israel în ultimii 30 de ani, în special în timpul operatiunilor „Moise” si „Solomon” din 1984 si 1991. În prezent, peste 120.000 de evrei etiopieni, dintre care 80.000 nascuti în Africa, traiesc în Israel, unde sunt victimele discriminarii.

Evaziune fiscala. Procesul de evaziune fiscala împotriva presedintelui lui Bayern München ar putea duce si în 2014 la un numar mai mare de autodenunturi. Procedura este de regula benefica pentru cei care-si recunosc datoria la fisc. 2014 este un an important pentru Uli Hoeneß. Presedintele lui FC Bayern München va trebui sa raspunda din 10 martie acuzatiilor de evaziune, în fata tribunalului din München, în sapte dosare, dupa cum relateaza cotidianul de mare tiraj Bild. Barbatul de 62 de ani s-a autodenuntat în ianuarie 2013, iar în iulie Procuratura din München a depus plângere împotriva sa. Biroul avocatului lui Hoeneß, Hanns Feigen, a transmis de asemenea ca nu se va referi public asupra cazului. Feigen l-a reprezentat în 2008 si pe fostul sef al Politiei germane Klaus Zumwinkel, care a recunoscut ca a ascuns de fisc un milion de euro. El a primit atunci doi ani de închisoare cu suspendare.  Uli Hoeneß ar fi avut un cont secret la o banca elvetiana, prin care ar fi ascuns de fiscul german 3,2 milioane de euro. Autodenuntul ar fi trebuit sa-l scuteasca pe Hoeneß de un proces, dar procurorii au considerat ca acesta nu a fost cinstit nici în declaratia de autodenuntare, suma pentru care nu a platit impozite fiind mai mare. Cazul Uli Hoeneß poate da impresia ca persoanele care se autodenunta la fisc nu scapa de proces, a declarat pentru DW consilierul fiscal Matthias Berg. În mod normal, autodenuntul este o cale de evitare a unei pedepse penale. Cine precizeaza exact câti bani a ascuns de fisc, scapa de pedepsele privative de libertate, dar nu si de orice fel de condamnare penala. Taxele trebuie platite, la fel si dobânzile percepute pentru întârzierea platilor, mai spune consilierul amintit. Potrivit acestuia, dobânzile s-ar ridica la 6% pe an. Prin urmare, atunci când suma ascunsa de fisc este foarte mare, la plata impozitelor dupa autodenunt se mai adauga cam 5% din valoarea totala datorata. Procesul lui Uli Hoeneß îi va determina probabil si în 2014 pe multi evzionisti sa se autodenunte. Procesul prevede patru termene de judecata, la finalul carora se va sti daca fostul fotbalist si actualul manager va primi o penalizare financiara, o pedeapsa de închisoare cu suspendare sau, în cel mai rau caz pentru el, daca va trebui sa urmareasca dintr-o celula meciurile echipei sale.

Libia. Arme chimice. Libia a confirmat recent ca a distrus în totalitate stocul sau de arme chimice mostenit din timpul fostului dictator Muammar Gaddafi. Anuntul a fost facut de ministrul libian de Externe, Mohamed Abdelaziz, care a mentionat ca tara sa a intrat într-o noua etapa dupa acest „moment istoric”. „Libia a devenit în prezent complet lipsita de arme chimice utilizabile, care ar putea prezenta o posibila amenintare pentru securitate”, a declarat Mohamed Abdelaziz, ministrul libian de Externe, într-o conferinta sustinuta alaturi de Ahmet Uzumcu, directorului general al Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Ministrul libian de Externe a mai adaugat ca reusita tarii sale nu ar fi fost posibila într-un timp atât de scurt fara ajutorul international, precum si fara suportul logistic al Canadei, Germaniei si Statele Unite. De asemenea, oficialul din Libia a mentionat ca procesul de distrugere a armelor chimice a fost finalizat la 26 ianuarie. Directorul general al OIAC a multumit guvernului libian pentru ca a inclus programul de distrugere a armelor chimice printre prioritatile sale. Ahmet Uzumcu a facut recent o vizita într-un oras situat la circa 700 de km de Tripoli, loc în care se afla unul dintre cele mai mari stocuri de arme chimice. Statul libian a început sa distruga arsenalul sau de arme chimice începând cu anul 2014, atunci când a decis sa se alature tratatului international pentru interzicerea acestora, aderând la OAIC. În 2004, Libia detinea circa 25 de tone de arme chimice. Arsenalul de arme chimice distruse recent în Libia face parte din „prima categorie”, a informat Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Urmatoarele depozite care vor fi distruse sunt cele din categoria a doua (produse chimice din fazele de productie a armelor) pâna în decembrie 2016. Organizatia (OAIC) functioneaza sub egida ONU, principalul sau rol fiind sa monitorizeze conventia semnata în 1997 privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si utilizarii armelor chimice.

China. Gripa. Expertii din domeniul medical sunt alarmati de o noua radacina a gripei aviare aparuta în China. Virusul este denumit H10N8 si are un potential „ce nu ar trebui subestimat” de a se transforma într-o epidemie. Prima victima a virusului este o femeie în vârsta de 73 de ani din orasul Nanchang. Aceasta a fost infectata cu radacina H10N8 dupa ce a vizitat o piata de animale, însa sursa infectiei nu a fost determinata cu precizie. Pentru moment o a doua victima a fost raportata în provincia Jiangxi din China. Oamenii de stiinta care au studiat noua radacina sunt îngrijorati deoarece potentialul virusului de a produce o epidemie „nu ar trebui subestimat”, informeaza si The Lancet. Doctorul John McCauley, Directorului Centrului pentru Gripa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a precizat ca o situatie asemanatoare a aparut si în cazul „infectiilor cu radacina H7N9, pe care initial le-am subestimat. Acum trebuie sa luam în considerare si infectiile cu H10N8”. În ultimele luni, China s-a confruntat deja cu izbucnirea unei epidemii cauzate de un virus gripal similar denumit H7N9, care a omorât circa un sfert din persoanele infectate.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Strugurii si cancerul. Un studiu recent realizat de cercetatorii de la University of Missouri (UM) arata ca resveratrolul, un compus gasit in struguri, poate face anumite celule canceroase mai vulnerabile la radioterapie. Acest studiu s-a concentrat pe tratamentul celulelor de cancer de piele (melanoma), insa un studiu anterior a aratat rezultate similare in tratamentul cancerului de prostata. ,,Studiul nostru a investigat modul prin care resveratrol si radioterapia inhiba supravietuirea celulelor de melanoma”, a declarat Michael Nicholl, MD, profesor de chirurgie la UM si medic oncolog chirurg. Studiul a constatat ca celulele de melanoma pot deveni mai sensibile la radiatii atunci când pacientii au fost tratati mai intâi cu resveratrol. Cercetatorii americani au constatat ca atunci când cancerul a fost tratat numai cu resveratrol, 44% din celulele canceroase au fost ucise. Când celulele canceroase au fost insa tratate cu o combinatie de resveratrol si radiatii, 65% din celulele tumorale au murit. Dr. Nicholl a explicat ca aceste rezultate ar putea duce la mai multe posibilitati de a trata cancerul cu compusi naturali. ,,Vad posibilitati mari in viitor si se pare ca resveratrol ar putea fi foarte important in tratarea la o varietate de tipuri de cancer”, a adaugat Dr. Nicholl. Studiul a fost publicat recent in Journal of Surgical Research, si in revista medical Association for Academic Surgery. In cazul in care studii suplimentare au succes si arata rezultate similare, cercetatorii de la UM au intentia de a dezvolta o terapie bazata pe acest compus natural care se gaseste in struguri. 

Textul saptamânii. ,,Si pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, va va pazi inimile si gândurile în Hristos Isus”. Filipeni 4,

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 6/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-