9
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                               Semnele săptămânii 29 Decembrie 2011

Vatican. Papa a denunțat dorința omului de a se substitui lui Dumnezeu. Papa Benedict al XVI-lea a denunțat, la începutul mesajului său de crăciun ”Urbi et Orbi”, dorința omului ”de a se substitui lui Dumnezeu, de a decide ce este bine și ce este rău” și de a se crede ”stăpânul vieții și al morții”. De la balconul Bazilicii Sf. Petru, papa a declarat în fața a zeci de mii de credincioși, că Isus Hristos a fost trimis pe pământ ”pentru a ne salva mai ales de răul profund, înrădăcinat în om și istorie, care este separarea de Dumnezeu, orgoliul și pretenția de a acționa prin sine însuși”. Acest rău constă ”în a intra în concurență cu Dumnezeu și de a se substitui Lui, de a decide ceea ce este bine și ceea ce este rău, și de a fi stăpânul vieții și al morții. Acesta este marele rău, marele păcat”, a spus papa. Discursul papal a surprins pe mulți, mai ales că papa este considerat ca reprezentantul Domnului Isus pe pământ și că în acord cu rezoluția Primului Consiliu de la Vatican din 1870, papa este declarat ca infailibil. De asemenea papa, precum și preoții catolici, insistă că ei au puterea să ierte păcatele omenilor, lucru care este în directă contradicție cu Sfânta Scriptură. De asemenea, numele de papă, sau părinte sfânt pe care conducătorul bisericii catolice îl folosește, este în contradicție cu textul din Matei 23.9: Tată să nu numiți pe nimeni pe pământ; pentru că Unul singur este Tatăl vostru: Acela care este în ceruri. Benedict al XVI-lea a denunțat periodic dorința societății din țările occidentale decreștinizate de a adopta noi legi pe teme care afectează cele mai sacre valori ale vieții, precum avortul și eutanasia. ”Dumnezeu este salvatorul, noi suntem cei aflați în pericol. El este medicul, noi suntem bolnavii. Recunoașterea Lui este primul pas spre salvare, spre ieșirea din labirintul în care noi ne închidem prin orgoliul nostru ”, a declarat papa.

Amnistie fără precedent în ajunul vizitei papei în Cuba. Raul Castro a anunțat vineri o amnistie fără precedent, a aproape 3.000 de deținuți, din motive umanitare, dintre care 86 străini, reafirmându-și voința de a promova lent o reformă a legii imigrației, relaxând restricțiile de călătorie impuse cubanezilor de o jumătate de secol. Însă măsura nu i se va aplica și americanului Alan Gross, deși condamnarea acestuia, în martie, la 15 ani de închisoare, constituie un obstacol major în calea ameliorării relațiilor dintre Statele Unite și Cuba.

„Aproximativ 2.000 deținuți au părăsit deja închisorile în cele 15 provincii ale țării, majoritatea fiind condamnați pentru delicte minore”, a afirmat Elizardo Sanchez, directorul Comisiei cubaneze pentru drepturile omului și reconciliere națională, aflat în ilegalitate. Caracterul atât de limitat al amnistiei a provocat proteste în anumite închisori, cel mai puternic dintre ele la închisoarea Națională din Boniato, în provincia Santiago de Cuba, la 900 de km est de Havana, unde  zece deținuți și-au cusut gura și au intrat în greva foamei. Alte proteste au fost raportate, însă de mai mic impact, în alte închisori. Comisia, tolerată de autorități, a estimat că există circa 70.000-80.000 detinuți la 1,5 milioane de locuitori, de amnistie beneficiind 4% dintre ei. Sancez a dezvăluit că printre persoanele eliberate la sfârșitul acestei săptămâni, se află și medicul Carlos Martinez, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „dezvăluirea de secrete de stat”, după ispășirea a patru ani de detenție. Potrivit lui Sancez, acest medic este singurul deținut politic amnistiat.

Moș Crăciun nu e cinstit. Un imam turc îl acuză pe Moș Crăciun că nu este cinstit deoarece folosește coșurile caselor pentru a aduce cadourile, în loc să intre pe ușă, așa cum cere Coranul, scrie presa turcă, preluată de AFP. Turcia, țara unde, potrivit statisticilor oficiale, musulmanii reprezintă 99% din populație, nu sărbătorește crăciunul, iar liderii religioși solicită în mod regulat credincioșilor să nu respecte riturile creștine. „Moș Crăciun intră pe ferestre sau prin coșuri. Dacă ar fi fost cinstit, ar fi intrat pe ușă, la noi așa se procedează”, a spus Suleyman Yeniceri, imam din Kesan, un oraș din nord-vestul Turciei, citat de cotidianul Hurriyet. Potrivit legendelor, personajul Moș Crăciun este inspirat de Sfântul Nicolae, patron al copiilor și episcop al orașului antic Myre, astăzi Demre, situat în provincia turcă Antalia (sud). Potrivit imamului, Coranul cere credincioșilor să între pe ușă. „Crăciunul nu este sărbătoarea noastră”, reamintește acesta, solicitând musulmanilor să nu consume alcool.

Moș Crăciun criminal. Un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun a deschis focul asupra familiei sale duminică, omorând șase persoane și apoi s-a sinucis, într-un orășel din Texas (sudul Statelor Unite), potrivit unor surse din poliție citate de AFP. Era o petrecere obișnuită de crăciun, în jurul bradului, tocmai fuseseră deschise cadourile, când s-a întâmplat incidentul, a spus pentru AFP sergentul Robert Eberling de la poliția din Grapevine. Duminică pe la prânz, poliția a primit un apel telefonic de la locul dramei, dar când agentul a ridicat receptorul, nimeni nu a răspuns. Atunci, polițiștii s-au deplasat la adresa de unde fusese dat telefonul. Potrivit sergentului Eberling, polițiștii au găsit în salonul apartamentului șapte cadavre și două arme. Victimele aveau vârste cuprinse între 15 și 58 de ani.

Puncte de vedere. Guvernul Japoniei a prezentat săptămâna trecută scuze Canadei pentru tratamentul inuman aplicat prizonierilor de război canadieni în cursul celui de al doilea război mondial. În cadrul unei ceremonii oficiale, vice ministrul de externe  japonez Toshiyuki Kato, a recunoscut în fața unei delegații de foști combatanți, condusă de ministrul foștilor combatanți Steven Blaney. Faptele s-au petrecut în ziua de crăciun a anului 1941 în cursul bătăliei de la Hong Kong când 290 canadieni și-au pierdut viața, iar 493 au fost răniți și făcuți prizonieri. Prizonierii canadieni și din alte armate aliate erau supuși unui regim extrem de inuman, forțați să lucreze 12 ore pe zi în minele din nordul Japoniei, bătuți în mod groaznic și primind numai 800 de calorii pe zi. Un miner ar trebui să primească cam de 10 ori mai multe calorii. În aceste condiții înainte ca războiul să se termine, 267 dintre ei au murit. Spre deosebire de supraviețuitorii canadieni și familiile celor morți care au primit aceste scuze, supraviețuitorii unei alte practice inumane mai așteaptă încă. Este vorba de așanumitele “comfort women” care în timpul războiului au populat “comfort station”, adică niște bordele amenajate în imediata vecinătate a liniei frontului. Peste 200.000 de femei în majoritate din Korea, fuseseră răpite de pe străzi și trăiau în condiții mizerabile. De mulți ani guvernele occidentale au cerut guvernului japonez să se scuze, dar el refuză. Din 1992 în fiecare săptămână supraviețuitoarele se reunesc în fața ambasadei japoniei din Seul, ca să  protesteze tratamentului la care au fost supuse. Săptămâna aceasta se va împlini 1.000 de săptămâni de când ele manifestă în fața ambasadei. Dar de 1.000 de săptămâni guvernul insistă că nimic nu s-a întâmplat.

În același timp în Canada un grup de doamne și domni eleganți și cu figuri distinse protestau și dădeau interviuri deoarece în timpul războiului, guvernul canadian i-a mutat din casele lor de pe malul oceanului undeva în interiorul țării în niște colonii. Mai toate guvernele occidentale au privit cu suspiciune emigranții japonezi care locuiau pe teritoriul lor, suspectându-i că sunt spioni. O bună parte din ei au fost expulzați, cu toate acestea o mare parte, sau măcar copii lor au revenit în Canada. Cu ani în urmă guvernul și-a cerut în mod oficial scuze și i-a despăgubit, totuși ei încă se mai plâng. Am avut ocazia să văd un documentar despre aceste colonii, care acum sunt muzeu, și am putut constata că într-adevăr nu erau hoteluri de lux, dar ofereau condiții decente, nu cu mult diferite de ale canadienilor care locuiau în acele regiuni. Odată cu trecerea vremii se poate vedea cum punctele de vedere diferă, cum fiecare reține din istorie ceea ce vrea, ceea ce îl avantajează.

Strâmtoarea Ormuz va fi inchisă, în cazul unor noi sancțiuni. Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece 40% din traficul maritim petrolier mondial, va fi închisă pentru tranzitul aurului negru în cazul în care se vor impune sancțiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene, a avertizat marți seara un înalt oficial iranian, citat de agenția de presă Irna, preluată de AFP. „Dacă vor fi adoptate sancțiuni împotriva petrolului iranian, nici o picătură de petrol nu va tranzita strâmtoarea Ormuz”, a afirmat prim-vicepreședintele iranian, Mohammad Reza Rahimi. „Nu avem nici un chef de ostilități sau de violențe, dar dușmanii vor renunța la comploturile lor doar în ziua în care îi vom pune la punct”, a adăugat acesta. Statele Unite și o serie de țări europene au în vedere impunerea de sancțiuni împotriva exporturilor petroliere ale Iranului, din cauza controversatului program nuclear al Teheranului. „Este o nouă tentativă de a deturna atenția de la adevărata problemă, care este continua încălcare din partea Iranului a obligațiilor sale internaționale în domeniul nuclear”, a comentat, la Washington, purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat, Mark Toner. Declarația lui Mohammad Reza Rahimi intervine în condițiile în care marina iraniană a început sâmbătă zece zile de manevre militare navale în zona strâmtorii Ormuz. Forțele navale au fost amplasate în estul strâmtorii Ormuz, în marea Oman și în golful Aden, precum și în oceanul Indian. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, operațiunile de lansare a minelor anti-navale și anti-submarin au demarat marți dimineața. Zvonurile privind aceste exerciții au provocat o scurtă creștere a cotației petrolului la începutul lui decembrie. Statele Unite mențin în Golf o puternică prezență navală, flota a V-a, bazată în Bahrain.

Nigeria. Atentate. Comunitatea internațională a condamnat atentatele comise de crăciun împotriva unor biserici din Nigeria, soldate cu 40 de morți, relatează BBC. Casa Albă a spus că a fost „o violență fără sens”, iar ministrul britanic de externe le-a calificat drept „acte de lașitate”. Un atentat comis în fața unei biserici din capitala Abuja s-a soldat cu 35 de morți, iar un polițist a murit în orașul Jos și patru persoane au fost ucise în Damaturu. Președintele nigerian Goodluck Jonathan a spus că atacurile au fost „un afront adresat siguranței și libertății” și a subliniat că nigerienii trebuie să le condamne la unison. Gruparea islamistă Boko Haram este într-o luptă cu autoritățile nigeriene de la înființarea grupării, în 2002. Aceștia cer un stat islamist strict. Nicolas Sarkozy și-a exprimat „solidaritatea cu Nigeria în combaterea terorismului”, iar ministrul german de externe, Guido Westerwelle a spus că „nici măcar de crăciun lumea nu este scutită de actele de lașitate și de teama terorismului”. Israelul a promis că va trimite ajutor medical Nigeriei, iar Vaticanul a subliniat că atacurile au constituit „un act de ură oarbă menit să provoace teamă, ură și confuzie”.

Damasc. Atentate. Atentatele sinucigașe comise vineri la Damasc au fost revendicate de gruparea siriană Frații Musulmani. Incidentele s-au soldat cu cel puțin 44 de morți și peste 150 de răniți, informează AFP. „Una dintre brigăzile partidului a reușit să atace o clădire a Direcției pentru Siguranța Statului, în cartierul Kafar Sousse din Damasc, într-o operațiune la care au participat patru kamikaze. S-au înregistrat numeroși morți dintre oamenii președintelui Bashar al-Assad”, a anunțat gruparea siriană radicală.

Moscova. Aleksei Navalni vrea să candideze la președinție. Aleksei Navalni, activist al opoziței din Rusia și blogger anti-corupție, a afirmat luni că este pregătit să candideze la președinție în 2012, contra lui Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti. „Sunt pregătit să lupt pentru o poziție de lider în cadrul opoziției, inclusiv pentru funcția de președinte”, a spus el la un post de radio din Moscova. Navalni a spus de asemenea că vrea să profite de noile reguli simplificate de înregsitrare a unui partid politic anunțate de președintele Dmitri Medvedev, pentru a își lansa propriul său partid. Activistul în vârstă de 35 de ani a fost închis pentru 15 zile după protestul împotriva fraudării alegerilor în Rusia, pe care l-a organizat împreună cu alți activiști. Organizația Amnesty Internațional l-a numit erou. El este cel care a lansat denumirea alternativă pentru partidul Rusia Unită – „Partidul Escrocilor și Hoților”. Totodată, după protestul din 24 decembrie, Navalni a promis că va strânge 1 milion de oameni la Moscova pentru a protesta împotriva regimului lui Vladimir Putin. „Data viitoare, vom face să coboare un milion de persoane pe străzile Moscovei”.

Doi jurnaliști suedezi, închiși pentru 11 ani în Etiopia. Doi jurnaliști suedezi au fost condamnați la 11 ani de închisoare în Etiopia, pentru că ar fi intrat ilegal în țară și ar fi sprijinit activități teroriste, informează BBC. Martin Schibbye și Johan Persson au fost capturați de forțele armate etiopiene în iulie, după ce au intrat în Etiopia din Somalia, împreună cu rebeli ai Frontului Eliberării Naționale din Ogaden, considerată teroristă de autoritățile etiopiene. Cei doi au admis faptul că au intrat în contact cu rebelii și că au pătruns ilegal în țară, însă susțin că numai așa puteu să investigheze implicarea unei companii petroliere suedeze în regiune, Lundin Petroleum, din managementul căreia ar fi făcut parte actualul ministru de externe de la Stockholm, Carl Bildt. Președintele Uniunii Jurnaliștilor din Suedia, Jonas Nordling, a declarat că motivațiile din spatele condamnării sunt politice, autoritățile încercând astfel să blocheze accesul jurnaliștilor într-o regiune în care s-ar fi comis în mod repetat încălcări ale drepturilor omului.

Mai multe state europene și SUA au boicotat minutul de reculegere de la ONU pentru Kim Jong-il. Delegațiile statelor europene, SUA și Japoniei au refuzat să onoreze amintirea liderului nord-coreean Kim Jong-il la reuniunea Adunării generale a ONU de vineri. Când președintele Adunării, Nassir Abdulaziz al-Nasser, a anunțat un minut de reculegere pentru fostul lider nord-coreean, jumătate dintre diplomați au părăsit sala. După „minutul de reculegere”, care a durat 25 de secunde, reprezentanții respectivelor state au reintrat în sală și reuniunea a continuat. Liderul de la Phenian a murit la 17 decembrie, la vârsta de 69 de ani.

Grecia. Furtuni de zăpadă. Sute de șoferi sunt blocați în mai multe zone din centrul și nordul Greciei, din cauza ninsorii abundente și rafalelor puternice de vânt. Echipajele de urgență au salvat mai mult de 1.000 de șoferi blocați pe șoseaua Egnatia, lângă Kozani și Grebana, dar sute sunt în continuare blocați. Autoritățile au deschis școlile pentru a adăposti persoanele care altfel ar fi fost forțate să petreacă noaptea în mașini. Cozi de km s-au format pe șosea în zona Lamia. S-au înregistrat pene de electricitate în 15 localități lângă Konitsa, în 9 localități lângă Tsoumenka și 20 lângă orașul Karditsa.

Filipine. Taifun. Guvernul din Filipine a anunțat că 1.079 persoane sunt date dispărute în urma taifunului Washi, care a lovit sâmbătă insula Mindanao, relatează BBC. Localități întregi au fost rase de pe fața pământului. Circa 338.000 de persoane au fost afectate și peste 10.000 de case au fost avariate. Zeci de mii de oameni stau în centre de evacuare. Agențiile caritabile au cerut ajutor internațional. ONU vrea să obțină 28,6 milioane de dolari pentru a furniza apă și asistență sanitară victimelor.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Asthma. Rezultatele unui recent studiu publicat în revista The Journal of Allergy and Clinical Immunology, sugerează că o multitudine de alergii și atacuri de asthmă sunt provocate de către animalele de casă, și mai ales de feline. Medicii de la Spitalul Universitar din Verona, Italia, sunt de părere că multe alergii și probleme respiratorii pot fi evitate și chiar eliminate dacă persoanele sensibile la părul și mătreața pisicilor, evită contactul cu aceste animale. Cercetătorii italieni au studiat pe o perioadă de nouă ani mai mult de 6.000 de europeni adulți, și au observat că persoanele care nu au fost expuse, sau nu au avut contact cu feline pe perioada copilăriei, ca adulți au avut reacții mult mai severe la contactul cu pisicile. Dacă suferi de Asthmă sau alergii, ar trebuii să te gândești de două ori înainte de a primi o pisică în casă, explica Dr. Andy Nish de la  Allergy and Asthma Care Center în Gainesville, statul Georgia. Dr. Nish, a adăugat că persoanele cu ashtmă și alergii nu ar trebuii să adopte pisici, și dacă pisicile sunt deja parte din familie, sfatul lui este ca pisicile să nu intre în casă, mai ales în dormitor.

Multiple Sclerosis. Revista The Ăuarterly Review of Biology într-un articol publicat săptămâna trecută, argumentează că Multiple Sclerosis (MS) nu este de fapt o maladie a sistemului auto-imun, așa cum se crede în prezent, ci mai de grabă că MS este cauzată de procesul deficitar de metabolism al proteinelor din organism, proces cunoscut sub numele de peroxisome proliferator-activated receptors (PPARs). MS este caracterizată printr-un proces inflamator urmat de cicatrizarea țesuturilor care acoperă nervii din creier și măduva spinării. Cu timpul aceste cicatrice provoacă daune neurologice. Când procesul de metabolism al lipizilor este deficitar în artere, rezultatul este atherosclerosis, când acest proces are loc în sistemul nervos central, rezultatul este MS. Dacă această ipoteză se dovedește să fie validă, ea constituie o descoperire extrem de importantă care va afectă tratamentul pacienților cu MS. Peste 1.3 milioane de persoane în întreaga lume suferă cu MS în momentul de față, iar majoritatea sunt femei.

Textul săptămânii. ,,Vegheați dar, căci nu știți ziua, nici ceasul în care va veni Fiul Omului”. Matei 25,13

Acum, la sfârșitul anului 2011 și începutul lui 2012, dorim tuturor cititorilor Orei Profetice, multă sănătate, fericire și binecuvântări de la Domnul nostru Isus Hristos.

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 52/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-