14
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 30 Decembrie 2010

Fenomene meteorologice iesite din comun, si consecintele lor. In luna decembrie s-au inregistrat in Europa si Nord America, recorduri la mai toate capitolele: temperatura scazuta, cantitate de zapada, etc. Au fost batute recorduri vechi de 40 sau 100  de ani, s-au inregistrat situatii iesite din comun cu consecinte dramatice pentru populatie. In general civilizatia zilelor noastre se mandreste cu performante tehnice deosebite, dar in aceste zile aceasta mandrie a fost pusa la grea incercare. Pe langa circulatia rutiera blocata in mai toata Europa, aeroporturi paralizate, zeci de mii de calatori claie peste gramada in salile de asteptare, sau refugiati in alte locuri publice, zapada a avut si alte consecinte mai putin evidente. Din cauza ca soselele secundare au fost inzapezite, multi locuitori de la sate sau orase mici, nu au putut merge la serviciu, laptele de la ferme nu a putut fi colectat si s-a stricat, animalele care erau la targ pentru a fi vandute nu au putut fi transportate la noul proprietar sau la abator. Legumele nu au putut parasi serele ca sa fie vandute.  Gainile care trebuiau sa fie vandute la o anumita varsta pentru a corespunde la normele europene au crescut prea mari deoarece nu au putut fi trimise la abator. De asemenea aeropoartele din Paris au ramas fara lichid de dezghetat avioanele, ceea ce a produs intarzieri enorme. Primariile au ramas fara sare ca sa dezghete strazile, etc. O societate care depinde de tehnologie si transporturi si-a aratat limitele si punctele slabe. De asemenea in aceste conditii, erori care ar fi trecut neobservate au produs efecte catastrofice. Asa de exemplu un avion al companiei Cathay Pacific care calatorea de la Vancouver la New York, calatorii au ramas blocati in avion pe pista aeroportului  JFK International Airport, timp de 12 ore fara o explicatie plauzibila. Un alt zbor al aceleiasi companii venind tot de la Vancouver a asteptat pe pista 7 ore in acelasi aeroport. In Franta un tren de noapte care calatorea intre Strasbourg si Port Bou, si care trebuia sa parcurga cei 900 de km in 7 ore, a ajuns la destinatie dupa mai mult de 24 de ore. Locomotiva defecta, lipsa de mecanic, zapada, tot felul de incidente i-au facut pe bietii calatori sa aiba un voiaj pe care nu il vor uita curand. La Moscova cele doua aeroporturi au fost blocate timp de trei zile, datorita unei pene de electricitate produsa probabil de vremea rea. Zeci de mii de calatori au stat pe intuneric, frig, fara nici un fel de asistenta. A domnit o debandada totala. Dupa 48 de ore, guvernul a intervenit si a trimis cu trenul pasagerii care calatoreau la mai putin de 1.000 de km.

Australia. Inundatii. Sute de australieni din nord-estul tarii au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele din cauza inundatiilor, care au dus si la inchiderea a peste 300 de drumuri, relateaza BBC. Inundatiile au provocat pagube in valoare de sute de milioane de dolari la culturile de floarea soarelui si bumbac. In urma ploilor torentiale, care au durat mai multe zile, administratia locala din Queensland a declarat mai multe zone calamitate. Capitala statului, Brisbane, a inregistrat cea mai umeda luna decembrie din ultimii 150 de ani. Orase precum Theodore, Chinchilla si Dalby sunt sub ape, iar alte localitati, ca Warra, Alpha si Jericho au fost decretate de asemenea zone calamitate. Locuitorii din Theodore sunt evacuati cu elicopterele.

Noi cazuri de holera in Haiti. Victimele epidemiei de holera din Haiti continua sa creasca. De la debutul bolii in luna octombrie, aproximativ 2.700 de persoane au murit, iar alte 130.000 au fost infectate, anunta autoritatile sanitare din aceasta tara. Expertii internationali sunt de parere ca numarul victimelor cauzate de holera este mult mai mare si estimeaza ca in urmatoarele 12 luni numarul acestora ar putea ajunge la 400.000. Conform presei locale, 40 de preoti vodoo ar fi fost linsati de oameni, fiind considerati responsabili de declansarea epidemiei de holera din Haiti.

Craciun insangerat. Cu ocazia sarbatorilor de craciun, s-au inregistrat violente in mai multe tari. Poate cele mai sangeroase atentate au indoliat Nigeria, unde in nordul tarii in orasul Jos s-au inregistrat 7 atentate impotriva unor biserici crestine si in 2 cartiere crestine in pietele unde oamenii faceau cumparaturi. Ca urmare a acestor atentate, si-au pierdut viata peste 80 de persoane, printre care femei si copii. In ciuda faptului ca guvernul a promis ca faptasii vor fi prinsi si pedepsiti, situatia nu s-a ameliorat. La inceputul saptamanii in orasul vecin Maiduguri, membri sectei islamiste Boko Haram, au asasinat doi politisti si au ranit alte trei persoane. In Filipine, extremistii musulmani au pus o bomba care a explodat in timpul slujbei de craciun de la miezul noptii, care avea loc in biserica din insula Jolo. Aceste situatii au facut obiectul predicii pe care papa Benedict a tinut-o in noaptea de craciun. El a deplorat persecutiie la care sunt supusi crestinii in diverse parti ale gobului. El a folosit expresii ca ,,batele tortionarilor, zgomotul asurzitor al bocancilor soldatilor”, el a evocat de asemenea viziunea ,,mantiile preotilor care sunt acoperite de sange”, ca referire la persecutiile si atentatele la care sunt supusi crestinii si prelatii crestini in multe din aceste teritorii.

Coasta de Fildes in plina deriva. Pe masura ce trece vremea, situatia politica din Coasta de Fildes devine si mai incordata. In urma alegerilor care au avut loc recent, fostul presedinte Laurent Gbagbo, a pierdut postul pe care il detinuse de peste 10 ani, ultimii 5 fara a fi ales, doar profitand de razboiul civil care a devastat tara. Problema este ca Laurent Gbagbo nu vrea sa cedeze fotoliul prezidential in favoarea celui ales de popor, Alassane Ouattara. Gbagbo are spijinul armatei si o parte din populatia din sudul tarii. Ouattara a fost recunoscut de ONU si marea majoritate a tarilor, dar este izolat intr-un complex hotelier din capitala aparat de fortele de pace ONU, si inconjurat de armata tarii care il asediaza inca din seara de dupa alegeri. Ultima mediere si ea infructuoasa a fost cea a unei delegatii a tarilor Unitatii Africane, compusa din presedintii Beninului, Capului Verde si Sierei Leone. Fostul presedinte Gbagbo, insista impotriva evidentelor, ca nu a pierdut alegerile si refuza sa paraseasca palatul prezidential. <i-a format un guvern si ameninta sa expulzeze ambasadorii tarilor care nu l-au recunoscut, si cere ca trupele ONU sa paraseasca tara.Organizatia Unitatii Africane ameninta ca va interveni militar ca sa-l indeparteze de la putere. Charles Blé Goudé, liderul ,,tinerilor patrioti”, un fel de militia loiala lui Laurent Gbagbo, a spus ca oamenii lui vor ataca complexul hotelier unde se afla Ouattara impreuna cu guvernul sau si partizanii lui. Trupele ONU sunt in permanenta atacate si umilite de partizanii lui Gbagbo, care isi incita adeptii la reinceperea razboiului civil si la declansarea unui genocid impotriva adversarilor politici. In acelasi timp partizanii lui Ouattara au inceput sa atace ambasadele Coastei de Fildes din Europa. La Paris au evacuat pe fostul ambasador cu forta, in Elvetia au devastat ambasada care era parasita de fostul ambasador, iar in Spania au incercat sa faca la fel, dar politia i-a impiedicat. Guvernul francez a sechestrat avionul lui Laurent Gbagbo, si a blocat conturile lui bancare. In concluzie este o debandada generala, care nimeni nu stie cum si cand va lua sfarsit.

Madagascar in plina criza. Madagascarul, una din cele mai sarace tari din lume, o insula din Oceanul Indian, situata la sud estul Africii. In ultimii ani la saracie si epidemii s-a adaugat instabilitatea politica. Inca de la inceputul anilor 2000, tara a cunoscut serioase tulburari politice, rivalitati intre pretendentii la putere si tulburari care au facut ca nivelul saraciei, mai ales in zonele rurale sa creasca. La inceputul anului 2009, Andry Rajoelina, pe atunci primarul capitalei tarii Anatananarivo, a lansat intense campanii impotriva lui Ravalomanana, pe atunci presedinte in functie, si l-a obligat sa demisioneze pe 17 martie 2009. Numai ca Rajoelina este pe de o parte prea tanar ca sa fie presedinte, constitutia malgasa prevede ca presedintele trebuie sa aiba cel putin 40 de ani, iar pe de alta parte nu a introdus reformele pe care le promitea cand era opoazant. Cu toate ca opinia internationala si Organizatia tarilor Africane  si-au aratat dezacordul si au impus sanctiuni, Rajoelina a organizat un referendum care printre altele va reduce varsta minima la presedintie. Numai ca in aceeasi zi cu referendul, un grup de miltari condus de colonelul Charles Andrianasoavina, a incercat sa faca o lovitura de stat, care se pare ca a esuat. Rebelii sunt izolati in cateva baze militare, si se pare ca nu au reusit sa afecteze desfasurarea votului, sau activitatile publice in capitala.

Trei sateliti rusi s-au prabusit. Trei sateliti rusi GLONASS-M, lansati duminica de la cosmodromul Baikonur, Kazahstan, s-au prabusit in zona insulelor Hawaii, a declarat o sursa apropiata operatiunii, citata de RIA Novosti. ,,Potrivit calculelor, satelitii s-au prabusit in oceanul Pacific, in largul insulelor Hawaii”, a declarat sursa. Paza de Coasta nu a confirmat informatia. Primele informatii arata ca, dupa lansare, racheta care transporta satelitii a deviat de la traiectorie. ,,O comisie speciala a fost infiintata pentru a descoperi cauza incidentului, si sa definim urmatorii pasi”, a anuntat agentia spatiala rusa, citata de CNN. Cei trei sateliti urmau sa completeze sistemul rus de navigatie GLONASS, un echivalent al GPS-ului american.

Seful Politiei din Mossul a fost ucis intr-un atentat. Doi atentatori sinucigasi au atacat o cladire a Politiei din orasul Mosul, aflat in nordul Irakului, ucigandu-l pe comandant. Autoritatile mai informeaza ca un al treilea atentator a fost ucis de fortele de ordine inainte de a patrunde in cladire. Mass media irakiene relateaza ca atentatul l-a avut drept tinta pe comandantul Politiei, un colonel cunoscut drept adversar redutabil al retelei al Qaida. Mossul se afla la aproximativ 400 de km nord de Bagdad si este ultimul bastion urban al luptatorilor retelei teroriste.

Israel. Incendiu. Zeci de persoane au fost ranite marti in Israel, cand un incendiu a izbucnit intr-un tren de persoane care circula pe principala cale ferata a tarii, a anuntat politia, citata de DPA. Cel putin 107 persoane au fost duse la spital, majoritatea cu rani usoare, a spus un purtator de cuvant al Serviciului de ambulanta. Cinci israelieni sunt in stare moderata, in urma inhalarii de fum sau din cauza arsurilor sau taieturilor. Trenul plecase din portul Haifa, din nordul tarii, si se indrepta spre Tel Aviv atunci cand a izbucnit incendiul intr-unul dintre ultimele vagoane, a declarat purtatorul de cuvant al politiei. Nu pare sa fie sabotaj, a spus acesta. Cel putin doua vagoane au fost avariate grav. Aproximativ 400 de pasageri au fost evacuati din trenul oprit la 20 de km nord de Tel Aviv.

Iran. Spion spanzurat.  Un presupus spion iranian al serviciului secret israelian Mossad, a fost spanzurat in inchisoarea Ewin din capitala Iranului, informeaza agentia Irna, care citeaza surse din procuratura de la Teheran. Conform procurorilor, un iranian, ar fi intretinut legaturi cu ambasada Israelului si s-ar fi intalnit in mod repetat cu persoane de legatura in Turcia, Thailanda si Olanda. El ar fi furnizat acestora informatii despre bazele militare ale Iranului, sau despre dotarea armatei statului islamic. Duminica, procuratura generala din Iran a anuntat ca inca o persoana a fost condamnata la moarte pentru acte de spionaj in favoarea Israelului.

Stiinta intre imaginar si certitudine. Am gasit intotdeauna uimitor, cum oamenii de stiinta acuza crestinii ca au incredere in Biblie si relatarile din ea, si cred ceea ce spune ea, fara dovezi stiintifice. Prin deductie ei pretind ca au dovezi stiintifice de nestramutat atunci cand fac tot felul de afirmatii fanteziste. Dar iata ca dupa ce, de decenii au afirmat intr-un fel, ei nu se sfiesc sa faca declaratii cu totul opuse. Ultimul exemplu este un articol publicat in revista americana Proceedings of the National Academy of Sciences. In acest articol autorii contrazic in mod vadit teoria careia omul de Neandertal, presupusul stramos al omului modern, se hranea excusiv cu carne, pe care o manca mai mult cruda. De unde concluzia ca erau niste salbatici lipsiti de notiunile de civilizatie cu care suntem obisnuiti. Profesorul Alison Brooks, de la George Washington University, spunea ca in recente descoperiri arheologice, au fost gasite in dintii apartinand omului de Neandertal, graunte si resturi de plante. O alta teorie care a suferit serios in ultimile luni, este aceea care spunea ca omul modern provine din Africa, dar acum toate teoriile oamenilor de stiinta au fost infirmate, dupa ce o echipa de arheologi au descoperit ramasite umane in Israel. Scheletele gasite in Africa datau de acum 200.000 de ani, dar cele descoperite acum sunt mult mai vechi, de circa 400.000 de ani si apartin tot omului modern. Astfel se crede ca de fapt, originea omului modern sa fie in zona Israelului, nu asa cum se credea initial, anunta Associated Press. Cei opt dinti si cateva bucati de os uman, au fost gasite in apropierea aeroportului israelian Ben-Gurion, din echipa facand parte cercetatori de la universitatea din Tel Aviv. Cand savantii apreciaza varsta diferitelor elemente se bazeaza pe metoda numita Carbon 14, sau datare prin radiocarbon. Aceasta metoda a fost pusa la punct in 1949 de un grup de cercetatori de la University of Chicago, condusi de Willard Libby. Pentru aceasta el a luat premiul Nobel pentru chimie in 1960. Dar metoda nu este unanim acceptata, si sunt multi cei care o critica. De fapt chiar si autorii ei recunosc ca nu au toate datele necesare ca sa faca o estimare absolut sigura. Printre factorii de eroare se numara cantitatea infima care este analizata. Cantitatea de carbon din atmosfera este influentata de radiatile cosmice, activitatea omului, reciclarea rocilor sedimentare, si a faptului ca se stie foarte putin despre conditiile planetei la inceputul istoriei ei. Desigur putem discuta despre sutele de mii de ani despre care savantii zilelor noastre fac referire, ceea ce este important, dupa parerea mea, este faptul ca se creeaza inca odata precedentul ca tot ceea ce au afirmat sus si tare de-a lungul anilor, a fost gresit deoarece era bazat pe presupuneri umane, deci daca au fost odata gresiti pot fi si a doua oara, cu atat mai mult a cine stie a cata oara. Este asa de ciudat cum oamenii sunt dispusi sa creada basme, si refuza sa accepte ceea ce s-a dovedit a fi adevarat.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Efectul Placebo. Medicii, de mai mult timp au suspectat posibilitatea de a trata pacientii cu placebo, adica cu un medicament care nu are nici o calitate terapeutica. Un studiu recent aparut in publicatia stiintifica PLOS ONE, sugereaza exact acest lucru. La studiu au participat 80 de pacienti diagnosticati cu Iritable Bowel Syndrome (IBS), o maladie care afecteaza sistemul digestiv, si care se manifesta prin dureri abdominale severe, constipatie si diaree. In prezent nu exista nici un tratament pentru aceasta boala, in afara de dieta alimentara si masuri de amelioarare a simptomelor care de obicei sunt severe. Participantii la studiu au fost impartiti in doua grupe: o grupa nu a primit nici un tratament, iar alta grupa a primit un placebo. Pacientii din grupa de placebo au fost insa informati ca medicamentul pe care il primesc contine numai pudra de zahar si nu are nici o calitate terapeutica. Amandoua grupuri au fost solicitati sa se prezinte la examinari medicale periodice. ,,Rezultatele au fost socante; 59% din grupul de placebo au spus ca se simt mult mai bine, in comparatie cu numai 35% din grupul care nu au luat nici un medicament” a declarat autorul studiului, Dr. Ted Kaptchuk, profesor de medicina la Harvard Medical School. ,,Efectele tratamentului cu placebo sunt similare cu rezultatele tratamentelor cu medicamente prescrise de medici pentru IBS, medicamente care sunt scumpe si care creeaza de multe ori reactii adverse neplacute” a mai adaugat Dr. Kaptchuk. Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce unii pacienti se simt mai bine chiar si atunci cand sunt tratati cu un medicament fantoma, insa banuiesc ca efectele pozitive asupra creierului creeaza impresia ca se simt mai bine. Iluzia ca un anumit tratament te face sa te simti mai bine, si chiar ca te vindeci de anumite maladii este reala, lucru care de multe ori este speculat de sarlatani care folosesc aceste metode pentru a extrage sume mari de bani pentru tratamente minune, care de fapt nu au nici o calitate terapeutica.    

Textul saptamanii. ,,Cei ce va temeti de Domnul, incredeti-va in Domnul! El este ajutorul si scutul lor”. Psalmul 115,11

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 52/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-