24
Views

SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 19 Decembrie 2013

Ieșiți la drumuri și la garduri. Cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, Papa Francis a aplicat la literă acest precept Biblic. Marți când a împlinit 77 de ani, papa a oficiat ca de obicei slujba de dimineață în capela rezidenței Sainte-Marthe, acolo unde și locuiește, departe de fastul apartamentelor papale. La această slujbă au fost invitați în afară de personalul de serviciu (rezidența este un fel de hotel pentru religioși), și patru homeles care trăiesc pe stradă în vecinătatea zidurilor vaticanului. Ei au venit așa cum erau de pe stradă, unul dintre ei cu câinele său. Au participat la slujbă au fost invitați la micul dejun în compania papei, și apoi au stat de vorbă în modul cel mai cordial, ca și cum ar fi fost vechi prieteni. Sâmbătă a avut loc o altă festivitate în care papa a invitat un grup de copii să îi țină companie la suflarea în lumânările de pe tortul de aniversare. Papa s-a jucat cu copiii i-a îmbrățișat și a glumit cu ei. De fapt una dintre recentele fotografii ale papei care face ocolul lumii este aceea în care ține în brațe un copil de 2-3 ani, care se joacă cu el luându-i de pe cap tichia papală. Copilul și papa râd extrem de amuzați de această situație. Este clar că discursul care condamnă inegalitățile și lăcomia lumii contemporane, se însoțește în cazul papei de fapte concrete, de imagini care au puterea de simbol.

Iran accord asupra cercetării nucleare în pericol. Pe 24 noiembrie a fost semnat la Geneva după 5 zile de negocieri intense tratatul caracterizat ca ,,istoric” între Iran și grupul 5+1, adică: China, USA, Anglia, Rusia, Franța și Germania. Acest tratat urma să dea garanții că programul nuclear Iranian este de natură civilă și poate fi supravegheat. Imediat s-au ridicat voci care au condamnat atitudinea considerată de unii laxistă a negociatorilor care au acceptat prea multe compromisuri. Imediat Iranul a amenințat că nu acceptă nici un fel de discuție și că tratatul trebuie executat, adică sancțiunile intenaționale ridicate, indiferent de ceea ce va face Iranul. Numai că Congresul și Senatul American sunt de altă părere și ei au început să facă provizii pentru ce va fi dacă în 6 luni partea Iraniană nu va respecta convenția. In plus administrația Americană a extins lista neagră a organizațiilor teroriste adăugând câteva organizații Iraniene sau occidentale care fac comerț ilicit cu Iranul. Această măsură a înfuriat tare regimul iranian care a anunțat că întrerupe tratativele și reziliază tratatul. Este adevărat că implicațiile comerciale sunt imense: pe de o parte Iranul care este sugrumat de atâția ani de sancțiuni, pe de altă parte cei 79 de milioane de consumatori Iranieni care pot deveni o piață de desfacere pentru produsele occidentale.

John Kerry dă asigurări Israelului. Secretarul de Stat american, John Kerry, a asigurat, joi, că securitatea Israelului figurează pe primul loc în lista priorităților în cadrul discuțiilor pe tema programului nuclear iranian, într-o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Ierusalim. După peste trei ore de discuții, purtate în biroul premierului israelian, la Ierusalim, Kerry s-a deplasat la Ramallah, în Cisiordania, unde a început imediat o întrevedere cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas. „Securitatea Israelului este în această negociere pe primul loc în lista priorităților noastre”, a declarat șeful diplomației americane, reafirmând că Statele Unite vor face tot ce le stă în putere pentru a împiedica Iranul să obțină arma nucleară. „Mă alătur președintelui Barack Obama pentru a exprima poporului israelian angajamentul profund față de securitatea Israelului”, a inistat Kerry. „Legătura dintre Statele Unite și Israel este indestructibilă”, a reafirmat el, recunoscând însă că există divergențe ocazionale asupra măsurilor tactice. Negocierile sunt în curs pentru aplicarea acordului încheiat la sfârșitul lui noiembrie la Geneva, spre nemulțumirea Israelului, între Teheran și marile puteri, între care Statele Unite, care limitează activitățile nucleare iraniene în schimbul unei ridicări parțiale a sancțiunilor occidentale. „Securitatea Israelului este primordială”, a subliniat Kerry, referindu-se la negocierile israeliano-palestiniene. Netanyahu cere ca viitorul stat palestinian să fie demilitarizat și ca Israelul să păstreze o prezență militară pe termen lung în Valea Iordanului, de-a lungul frontierei cu Iordania. Palestinienii refuză orice prezență militară israeliană pe teritoriul lor, dar acceptă o forță internațională, o opțiune respinsă de Israel.

Corea de Nord, regimul totalitar se manifestă din plin. Tânărul lider suprem corean Kim Jong Un, devine pe zi ce trece un despot plin de cruzime și cinism. După execuția în masă a opozanților politici, a fostei amante și a grupului muzical din care făcea parte, a venit rândul propriului său unchi Jang Song Thaek, să fie executat. Problema este că Jang Song Thaek era un personaj extrem de important considerat al doilea ca putere și influență în cadrul regimului de la Pyongyang. Un militar în vârstă de 67 de ani, el a fost acuzat că era corupt, afemeiat, că folosea droguri și era adicted la jocuri de noroc. Se pare că adevăratul motiv pentru care acest sfătuitor de lungă dată al familiei Kim, era favorabuil reformelor și ar fi promovat o deschidere a societății coreene după modelul chinezesc. Numai că acest lucru l-a deranjat pe tânărul despot care i-a găsit nod în papură și l-a executat fără ezitare. ^n același timp Kim Han-sol fiul lui Kim Jong-nam, fiul cel mai mare al fostului leader Kim Jong-il care trăiește acum în exil în China și Singapore, a devenit invizibil de la dormitorul său de student la Universitatea de Științe Politice din Le Havre Franța. Aceasta dovedește că legăturile de rudenie nu înseamnă mare lucru pentru regimul din Coreea sau așa cum scria ziarul Rodong Sinmun ,,om persoană care poate pune fără ezitare un pistol la tâmpla unuia din familia sa este într-adevăr un om de principiu”.

Japonia. Activități periculoase la Fukushima. În Fukushima săptămâna trecută a început o manevră periculoasă și anume scoaterea barelor de combustibil nuclear din baia de răcire, nesigură, la etajul al treilea al reactorului numărului 4. Până în prezent au fost extrase 22 de bare de combustibil nefolosite. Începând de marți s-a trecut la eliminarea barelor de combustibilul utilizate, care, dacă sunt lovite, scoase din apă sau lăsate să cadă, pot declanșa o reacție nucleară în lanț, necontrolată și necontrolabilă. Se estimează că în cel mai rău caz, radioactivitatea eliberată ar putea fi de 10 ori mai mare decât cea de la Cernobil. Barele sunt scoase din rezervor prin intermediul brațului mecanic al unei macarale. Odată extrase, barele sunt plasate într-un recipient metalic introdus în bazin. Mereu sub apă, recipientul este acoperit și închis ermetic, apoi o altă macara îl ridică și îl pune pe un camion, care, la rândul său, îl transportă într-un bazin de răcire situat în Fukushima, dar la nivelul solului, astfel nu mai există riscul unei prăbușiri din cauza unui cutremur. La acest moment mai trebuie încă transportate 1.511 bare, dintre care 180 noi, 548 folosite parțial (care au fost parcate în bazin pentru lucrările de întreținere de rutină ale reactorului 4 la scurt timp înainte de dezastru) și 783 complet utilizate și răcite de mai mulți ani în bazin. Barele deteriorate înainte de 2011 vor fi eliminate ultimele, căci trebuie încă să se elaboreze o metodă adecvată. Relocarea uraniului îmbogățit reprezintă, de fapt, primul pas pentru dezafectarea totală a centralei atomice. Barele de combustibil reprezintă o adevărată bombă cu ceas în cazul producerii unui seism puternic. Din nefericire pericolul încă nu a trecut.

Japonia. Cutremur. Un nou seism a cutremurat Japonia. Un cutremur de 5,5 grade a fost resimțit în Tokyo, sâmbătă, epicentrul acestuia fiind aproape de coasta prefecturii Tiba, au anunțat agențiile de presă internaționale. Cutremurul a avut un impact vizibil în capitala niponă, unde clădirile s-au clătinat în mod vizibil mai multe secunde, precum și în alte 15 prefecturi. Seismul a fost resimțit și în Fukushima, însă potrivit operatorului Tepco, nu s-a înregistrat nici o defecțiune la echipamentul centralei nucleare ce a fost avariat de cutremurul de 9 grade, urmat de un tsunami devastator la 11 martie 2011. Conform presei nipone, nu a fost emisă nici o alertă de tsunami.

Iarnă neobișnuită în Orientul Mijlociu. De mai multe zile în Orientul Mijlociu mai multe regiuni din Egipt, între care și periferii ale capitalei Cairo, au fost lovite de un val de frig. Zăpada a acoperit Piramidele din Giza și deșertul din împrejurimi, fapt ce nu s-a mai întâmplat de peste 100 de ani. O furtună puternică de zăpadă și ploi abundente s-au abătut, săptămâna aceasta, asupra Israelului, Fâșiei Gaza, Siriei, Iordaniei și Libanului. Din cauza vremii nefavorabile în regiune, mai multe persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva au fost rănite. Cei mai afectați sunt refugiații din Siria. Din cauza problemelor meteorologice, tranzitul ajutoarelor umanitare este blocat în această țară devastată de războiul civil, declanșat în 2011. Peste 40.000 de palestinieni din Fâșia Gaza au fost afectați de inundațiile ce au venit după ninsorile abundente din ultima săptămână. În Iordania, regele Abdullah al II-lea a provocat o supriză generală, după ce a ajutat un bărbat să își împingă mașina blocată în zăpadă.

Rusia instalează baterii cu rază scurtă la frontierele UE. Rusia a instalat mai multe baterii cu rază scurtă de acțiune la frontierele Uniunii Europene, relatează AFP, ca ripostă la proiectul instalării sistemului antirachetă AEGIS în țările europene membre NATO. Informația a apărut în ediția de sâmbătă a cotidianului Build care relatează că imagini înregistrate prin satelit, confidențiale, a căror proveniență și dată Build refuză să le dezvăluie, arată că un număr cu două cifre de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute și sub numele de SS-26, au fost amplasate în ultimele 12 luni în enclava rusă Kaliningrad, între Polonia și Lituania, și de-a lungul frontierei ruse cu țările baltice. Rachetele de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase convenționale sau nucleare și au o rază de acțiune de aproximativ 500 de km, ceea ce le-ar permite rușilor, să atace Berlinul, capitala germană aflându-se la aproximativ 527 de km de Kaliningrad. Scutul antirachetă pe care Statele Unite urmează să-l instaleze în Europa face parte din cadrul sistemului de apărare antirachetă susținut de NATO, la care țările membre ale alianței pot contribui prin găzduirea pe teritoriul lor național a unor componente. Sistemul va fi implementat în scopul contracarării amenințărilor venite din partea Coreii de Nord și Iranului și a fost o sursă constantă de nemulțumiri în relațiile americano-ruse în ultimii ani.

Rusia. Joi, 12 decembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat într-un discurs susținut în fața ambelor camere din Parlament dispoziția Rusiei privind cursa înarmării militare, făcând o precizare directă la scutul antirachetă pe care NATO îl va construi în Europa. Putin a declarat că superioritatea militară a Rusiei nu va putea fi depășită de nici un alt stat, țara sa fiind dispusă să nu permită nimănui un avantaj atât politic cât și tehnologic în acest sens. „Nimeni n-ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obține superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată așa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor și politice, și tehnologice”, a anunțat Putin.

Tensiune între Afganistan și NATO. „Dacă nu este un acord între Afganistan și Statele Unite probabil nu va fi nici o misiunea NATO după 2014” a declarat un lider de la NATO. Reprezentantul organizației internaționale a specificat că sprijinul financiar care vine odată cu prezența trupelor va fi și el oprit. Problema Afganistanului va fi dezbătută de miniștrii de Externe din cadrul NATO săptămâna aceasta la Bruxelles. Hamid Karzai prin amânarea semnării pactului de securitate cu Statele Unite speră să obțină și sprijinul talibanilor insurgenți, un joc dublu destul de riscant. Președintele Afganistanului dorește amânarea semnării acestui pact până după alegerile prezidențiale din aprilie 2014. Pactul de securitate între administrațiile de la Kabul și Washington trebuie, în primul rând, să stabilească termenii prezenței militarilor americani, după plecare a aproximativ 75.000 de soldați din NATO, la sfârșitul anului 2014.

China a ajuns pe Luna. China a devenit a treia țară din lume care reușește aselenizarea, după Statele Unite și fosta Uniune Sovietică. Beijingul a reușit să trimită pe Lună o sondă spațială care transportă un vehicul de explorare teleghidat numit Iepurele de Jad. Este prima aselenizare după 37 de ani, iar misiunea vehiculului este de a trimite spre Terra imagini tridimensionale ale satelitului. Vehiculul a fost botezat în urma votului a peste trei milioane de chinezi. O legendă chinezească spune că Iepurele trăiește pe lună, unde prepară elixirul nemuririi însoțit de zeița lunii, Chang’e-3, nume dat și sondei care l-a transportat pe Lună. Misiunea ilustrează ambițiile Beijingului, care dedică miliarde de dolari programului spațial. China speră să devină prima țară din Asia care va trimite un om pe lună, probabil după 2025.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Tirania Opțiunilor. Partea III. Cu cât opțiunile se multiplică, cu cât numele de firmă devine tot mai important; așa numitul brand name. Astăzi, când consumatorul este asaltat de mulțimea de opțiuni, de multe ori recurge la un brand pe care îl cunoaște, în care are încredere, care promite calitate și valoare. Compania Apple, recent a detronat Coca Cola ca cel mai valoros brand name din lume. Asta înseamnă că atunci când confruntați cu multitudinea de opțiuni, cumpărătorul probabil că se va îndrepta cu mai multă ușurință către un produs Apple pentru că recunoaște numele, are încredere în companie și speră că face decizia cea mai bună. Și hotărârea este luată în detrimentul multor altor produse care îndeplinesc aceeași funcție, sunt probabil tot la fel de bune, și mai mult ca sigur sunt mai ieftine. O strategie similară este folosită și de politicienii. Înainte de alegeri, fie ele de președinte, senator, deputat de cameră parlamentară sau primar, publicul este asaltat cu o avalanșe de reclame în care numele candidatului respectiv este repetat la nesfârșit. Mii de panouri cu numele și chipul diferiților candidați sunt răspândite în tot orașul în speranța că în ziua alegerilor, cetățeanul confruntat cu multitudinea de candidați de pe buletinul de vot, va alege numele cel mai familiar. Tehnologia a transformat radical și modul de distribuție și prezentare a mass-media, și pune la dispoziție o nouă gamă largă de programe menite să satisfacă gusturile specializate în muzică, video, știri sau cuvânt scris al oricărei persoane indiferent de vârstă. Astăzi nimeni nu mai așteaptă până seara să se informeze despre evenimentele zilei. Prin Internet, smartphones, tablete, sau Tv News, poate urmări la orice oră din zi sau noapte unltimele evenimente locale sau internanționale. Trăim în era breaking-news. În 1980, când Ted Turner a debuat postul de news CNN, opinia generală era că și-a pierdut mințile și că nimeni nu va fi interesat să vizioneze știri și informații non-stop. Astăzi CNN are o audiență mondială și cel puțin alte nouă posturi Tv îi fac concurență cu știri, informații și comentarii prezentate 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. Până la jumătatea aniilor 1970, în USA erau numai trei posturi majore de Tv, astăzi peste 350 de canale de televiziune transmit non-stop programe de religie, sport, muzică, filme și din orice domeniu care ți-ar trece prin minte. Pe lângă TV, Internetul oferă o gamă și varietate de informații și divertisment de proporții gigantice. În acest univers în care simțurile noastre sunt asaltate zilnic cu sunet, imagine, culoare și emoție, devine tot mai greu să găsim timp pentru a medita la lucrurile cu adevărat importante. Adesea este imposibil să distingem diferența dintre divertisment și știre, dintre fantezie și realitate. Programe așa numite „Reality Television” sunt de fapt înscenări bine ticluite de regizori și producători iscusiți, să apară cât mai reale, iar reclame de tot felul pentru produse cât mai bizare, sunt prezentate sub masca unui interviu sau segment documentar.

Textul săptămânii. Toate lucrurile sunt într-o necurmată frământare, așa cum nu se poate spune; ochiul nu se mai satură privind, și urechea nu obosește auzind. Ce a fost, va mai fi, și ce s-a făcut, se va mai face; nu este nimic nou sub soare. Eclesiastul 1,8-9

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 51/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-