22
Views

SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii  13 Decembrie 2012

Corea de Nord în drumul spre arma nucleară. Săptămâna aceasta regimul comunist din Corea de Nord a lansat o rachetă care a pus pe orbită ceva care seamănă a satelit. Autoritățile de la Pyongyang au insistat că este vorba de un satelit științific. Până la ora actuală nimeni nu știe exact ce este și dacă funcționează. Dar de fapt toți observatorii politici și militari sunt de acord că acesta este un pas mai aproape de arma nucleară. Început în anul 2009, acest program a cunoscut eșecuri, dar și reușite, ultima lansare fiind considerată un succes. Într-o țară în care populația moare în mod efectiv de foame, guvernul a cheltuit între 2.8 și 3.2 miliarde de dolari pentru a-și realiza această ambiție. Adăugată la exploatarea reactorului nuclear, aceasta dovedește în mod clar ambiția tânărului dictator Kim Jong-un, de a se impune pe arena internațională ca un interlocutor serios. Înaintea acestei ultime lansări, ONU a votat o rezoluție în care interzicea această acțiune. Statele Unite și Corea de Sud au condamnat-o cu tărie, dar nimic nu a schimbat poziția Nord Coreană. După această nouă provocare, ONU, Statele Unite și Corea de Sud, se întreabă ce altceva ar putea face în afară de a protesta. Regimul din nord este izolat și pedepsit atât cât se poate, dar se pare că fără mare rezultat. Se părea că regimul nord corean dorește să facă presiuni ca să obțină un tratat de pace cu Washingtonul, recunoaștere diplomatică și bani ca să iasă din criza în care se află. Întrebarea este, cine va avea încredere în acest stat care minte și are ca deviză că „pacea se află la gura tunului”.

Egiptul se îndreaptă spre un vot al noii constituții islamiste. După manifestații de o amploare considerabilă, după confruntări adesea sângeroase, opoziția a cedat și a acceptat ca referendumul care va valida noua constituție să aibă loc pe 15 și 22 decembrie. De fapt având în vedere că numeroși magistrați refuză să participe la acest referendum, ținerea lui în două zile era singura soluție realistică. În ciuda speranțelor opoziției și a occidentului, noua constituție are toate șansele de a fi adoptată deoarece țara este sătulă de toată această debandadă, și vede într-o ordine islamistă severă mijlocul de a aduce ordine și stabilitate.

Siria. Atentate. O serie de atentate produse marți în centrul Siriei s-au soldat cu moartea a 125 de persoane, într-un sat alawit, o minoritate religioasă din care face parte președintele Bashar Al-Assad, anunță Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Siria. Regimul Assad în derută? Rebelii sirieni câștigă teren cu fiecare zi ce trece. Regimul încearcă să facă presiuni cu folosirea armelor chimice, dar aceasta ar însemna verde pentru intervenția occidentului. Un ultim fapt extrem de îngrijorător pentru Assad, este declarația lui Mikhail Bogdanov, deputat la ministerul de externe rus și trimisul special al Kremlinului în Orientul Mijlociu. El a spus că din nefericire victoria opoziției siriene nu poate fi exclusă. Este clar că după 20 de luni de război civil, regimul pierde teren și nu poate controla mare lucru. De fapt șeful forțelor militare NATO, este de părere că regimul lui Assad este gata să se prăbușescă și că rebelii nu au nevoie de intervenție din afară ca să obțină victoria. Presa locală din Siria a anunțat un nou incident în suburbia Damascului, Qatana, soldat cu 16 morți, printre care și 7 copii.

Ambasadorul României în Siria a părăsit țara devastată de război. Cea mai mare parte a personalului Ambasadei României la Damasc, inclusiv ambasadorul, a fost relocată la Beirut, în Republica Libaneză, din rațiuni de securitate, informează MAE, precizând că în Capitala Siriei va fi menținut personal consular. Situația s-a deteriorat în Siria și prezintă riscuri de securitate pentru diplomații români. „Ministerul Afacerilor Externe analizează în permanent dinamica situației de securitate din Republica Arabă Siriană, inclusiv din perspectiva evaluării riscurilor menținerii Ambasadei României la Damasc funcționale, la o capacitate care să-i permită să continue să acorde sprijin specific cetățenilor români aflați încă pe teritoriul acestui stat. Deteriorarea semnificativă a situției generale de securitate, inclusiv în zone centrale din capitala siriană, a condus la necesitatea restrângerii activității Ambasadei României la Damasc și la reducerea personalului diplomatic”, se arată într-un comunicat al MAE. Ministerul reiterează apelul către cetățenii români să părăsească cât mai curând posibil teritoriul sirian prin mijloacele comerciale de transport încă operaționale.

Franța. Captură. Doi chinezi au fost prinși de polițiști cu 1,8 milioane de euro ascunși în mașină. Polițiștii de la un punct de control din Franța situat în apropiere de Strasbourg au arestat doi chinezi care ascunseseră bani lichizi în sumă totală de 1,8 milioane de euro în scaunele de la mașina în care se aflau. Captura realizată de vameșii de la punctul de control de pe autostrada A4, Schwindratzheim, consta în 38.000 de bancnote de 20, 50, 100, 200 și 500 de euro ascunse în spătarul scaunelor unui autoturism Audi A6, informează Daily Mail. Chinezii care au fost arestați trăiau în Portugalia și veniseră la Paris cu avionul. De acolo, ei au luat autoturismul în care au ascuns banii și voiau să ajungă la Viena, unde să petreacă o mică vacanță, după cum au declarat în fața autorităților franceze, în custodia cărora se află în prezent. Deocamdată ancheta este în curs de desfășurare și nu se știe de unde proveneau banii și nici cum intraseră chinezii în posesia lor. Numele celor doi chinezi arestați nu au fost date publicității

Indonezia. Cutremur. Un cutremur de 7,1 grade a avut loc, în cursul nopții de luni spre marți, în Marea Bandă, în estul Indoneziei, fără însă a fi generat vreun tsunami semnificativ, anunță Institutul american de geofizică (USGS), citat de AFP.  Cutremurul a avut loc la o adâncime de 157 de km. Epicentrul a fost la 229 de km nord-vest de Saumlaki, 338 de km de Tual și 361 de km sud-est de Ambon.

Budapesta. Proteste  împotriva antisemitismului. Mii de oameni au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în capitala Ungariei împotriva propunerii făcute în Parlament, de un deputat al partidului de extrema dreaptă „Jobbik”, de întocmire a unor liste cu evrei, câtă vreme aceștia ar reprezenta o amenințare pentru securitatea națională. Numeroși participanți au sosit la Budapesta din provincie pentru a lua parte la demonstrație. Unii dintre ei au purtat prinsă în piept steaua lui David. Politicieni ai celor mai importante partide democratice au promis la unison că Ungaria își va proteja toți cetățenii în fața extremei drepte, indiferent de credința sau etnia lor. Rasismul sau genocidul nu vor mai fi încă odată tolerate, au subliniat ei. Demonstrația a avut loc duminică în fața Parlamentului, după ce săptămâna trecută un deputat al formațiunii de extrema dreaptă „Jobbik”, care a întrunit la ultimele alegeri mai bine de 16 la sută din voturi, fiind al treilea partid, ca pondere, al țării, a cerut întocmirea unor liste cu evrei, de vreme ce aceștia ar putea reprezenta un risc pentru securitatea națională. Comunități evreiești, organizații pentru drepturi civice și partide democratice au chemat în reacție la o demonstrație de amploare, sub titulatura „NEM – mișcarea împotriva neonaziștilor”. Săptămâna trecută, Márton Gyöngyösi, vicepreședintele grupului parlamentar al formațiunii „Jobbik”, în traducere „cei mai buni”, a cerut de la tribuna Parlamentului, în cursul unei dezbateri privind ofensiva israeliană în Fâșia Gaza, întocmirea unor liste cu evreii care trăiesc în Ungaria, și verificarea lor, mai ales a celora care se află în guvern și parlament, pentru a se vedea în ce măsură constituie un risc pentru securitatea țării. Reacția la cerere a fost laconică. Secretarul de stat din Ministerul de Externe, Zsolt Németh, a declarat că „nu există de fapt” nici o legătură între conflictul din Orientul Apropiat și numărul evreilor care se află în guvernul Ungariei.

Filipine. Taifunul Bopha. Cultivatorii de banane dintr-o vale din sudul Filipinelor au fost devastați de trecerea Taifunului Bopha. În timpul trecerii în noaptea de marți spre miercuri de săptămâna trecută, taifunul cel mai violent care a lovit arhipelagul în acest an, a provocat moartea a peste 700 de persoane și mai mult de 800 de locuitori sunt dați dispăruți în continuare, majoritatea de pe Insula Mindanao (sud). Pe insulă, rafalele de vânt au distrus a treia parte din plantațiile de bananieri. ,,La început au fost rafale violente de vânt. Apoi, perdele de ploaie. Acoperișul nostru vibra, casa tremura, și în cele din urmă, pereții au zburat”, povestește pentru AFP Jerry Blanco, un agricultor în vârstă de 39 de ani. „M-am uitat spre câmpuri. Toți ciorchinii de bananieri erau căzuți. Recolta noastră a dispărut. Primul lucru la care m-am gândit este că am pierdut viitorul nostru”, adaugă acest tată de patru copii. Situat într-o vale care a devenit centrul culturii de bananieri din Filipine, New Bataan este înconjurat de munți care protejează regiunea de incursiuni ale rebelilor separatiști sau comuniști. Începând din anii 1960, zona atrage imigranți, adeseori săraci, care vin să lucreze pe plantații. Companii mari au cumpărat terenuri și au angajat locuitorii. Filipine a devenit al treilea exportator mondial de banane, aflându-se în spatele Ecuadorului și statului Costa Rica. Peste 200.000 de agricultori și familiile lor trăiesc pe cele 42.000 de hectare de plantații de bananieri de pe Mindanao, dintre care o treime a fost distrusă complet, potrivit unor date provenind din sector. Asociația plantatorilor și exportatorilor de banane apreciază că peste 14.000 de hectare au fost devastate. Potrivit asociației, două luni vor fi necesare pentru a curăța și replanta câmpurile, plus alte nouă luni până la următoarea recoltă. Secretarul pentru Agricultură, Proceso Alcala, se teme că cei care cumpărau banane filipineze se vor orienta către alte piețe, ca Ecuadorul. „Este îngrijorător faptul că în cazul în care îi vom pierde, riscăm să nu-i mai întoarcem”, a spus el pentru postul de televiziune ABS-CBN.

Rusia își consolidează poziția de furnizor de gaz către Europa. Prin construcția conductei South Stream, Moscova își diminuează dependența de țara de tranzit Ucraina, subminând totodată proiectul european Nabucco. Pentru președintele care a declarat prioritară ascensiunea Rusiei către statutul de superputere energetică, ziua de vineri, 07.12, reprezintă o bornă de hotar pe acest drum. În acea zi se suda în apropierea stațiunii Anapa de pe litoralul Mării Negre primul segment al conductei South Stream. 900 de km de gazoduct vor traversa Marea Neagră, urmând a ajunge la țărm în apropierea portului bulgăresc Varna. De acolo gazul rusesc va fi pompat în continuare către Serbia, Ungaria, Slovenia și până în Italia. Proiectul de miliarde este derulat de gigantul energetic rusesc Gazprom. Concernul deține jumătate din consorțiul South Stream Transport. Alți participanți sunt firma italiană ENI, care deține 20 la sută din acțiuni, firma franceză EDF și Wintershall, o firmă din subordinea concernului german BASF. Ultimele două dețin câte 15 la sută din acțiuni. Președintele Consiliului de Administrație al consorțiului este germanul Henning Voscherau, fost primar al orașului Hamburg. Proiectul va fi finalizat, potrivit datelor oficiale, la finele anului 2015. Prin conductă vor fi pompați până la 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Acest volum este comparabil cu cantitatea de gaz care se pompează actualmente dinspre Rusia către Europa via Ucraina. Până acum, Ucraina a fost principala țară de tranzit a gazului rusesc. Prin conductele instalate acolo încă din timpurile Uniunii Sovietice, țările UE intră în posesia a 80 la sută din totalul de gaz importat din Rusia. Aceste timpuri au trecut însă. Roland Götz, expert în probleme rusești în cadrul Fundației Știință și Politică din Berlin, declară că Gazprom a adoptat o nouă strategie. Țelul concernului controlat de Kremlin este să ocolească țările de tranzit prin conducte subacvatice. Primul pas a fost finalizarea, în 2011, a conductei North Stream, care transportă gaz din Rusia direct în Germania, prin Marea Baltică. Al doilea pas va fi făcut în sud – South Stream. Văzute pe hartă, cele două conducte seamănă cu un clește care ține strâns Europa. Ucraina nu apare deloc în broșura de prezentare a consorțiului care execută South Stream. În schimb se vorbește despre rute sigure de aprovizionare. Anii trecuți livrările rusești de gaz către Europa au fost în repetate rânduri întrerupte din cauza divergențelor dintre Rusia și Ucraina legate de tariful gazelor. Ucraina se vede victimă a noii politici energetice a Rusiei, fiindcă va pierde importantele taxe de tranzit. Potrivit guvernului de la Kiev, Gazprom a pompat în intervalul ianuarie – octombrie 2012, cu 20 la sută mai puțin gaz către vestul Europei, comparativ cu același interval al anului precedent, și se așteaptă noi scăderi ale cantității. Totuși, rentabilitatea economică a proiectului South Stream este controversată. Conducta prin Marea Neagră va costa, potrivit calculelor inițiale, 16 miliarde de euro, fiind de două ori mai scumpă decât conducta din Marea Baltică. Iar guvernul ucrainean insistă că modernizarea conductelor care tranzitează țara ar costa doar 4,5 miliarde de euro.  Nu este de asemenea clar care va fi cererea de gaz rusesc pe viitor. South Stream se construiește într-o vreme în care piața europeană de gaz suferă modificări, afirmă Roland Götz. Cererea nu crește conform așteptărilor fiindcă noi surse de energie, cum ar fi biogaz, sau gazurile de șist fac piața mai imprevizibilă.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Să mai slăbim câteva kilograme. Obezitatea a devenit o problemă de sănătate pe plan mondial, iar mai recent, chiar și țările sărace, sau în dezvoltare, se confruntă cu statistici îngrijorătoare când vine vorba de kg suplimetare. Peste 50% din europeni sunt considerați obezi sau cântăresc peste limita normală, iar în USA 35% din adulți și 17% din copii. În mare parte această situație se datorează industriei de tip fast food, care comercializează alimente extrem de bogate în calorii, la un preț extrem de redus. Așa că este numai normal ca numărul unu pe lista rezoluțiilor de început de an nou să fie dorința de a slăbi câteva kg. În acest scop, o întreagă industrie recoltează anual miliarde de dolari în profit de pe urma miilor de diete alimentare, care mai de care mai ingenioase și de multe ori frauduloase. Recent însă revista British Medical Journal a publicat un articol în care relatează rezultatele unui studiu internațional care sugerează că numai o modestă reducere în cantitatea de grăsime consumată poate scădea considerabil greutatea unei persoane. La studiu au participat 73.589 de bărbați, femei și copii din USA, Europa și Noua Zeelandă. Cercetătorii au analizat periodic la un interval de șase luni, greutatea, BMI (body mass index) și circumferința participanților la studiu. Apoi au comparat măsurătorile celor care au declarat că au redus grăsimile din aliemtația lor, cu cei care nu au făcut nici o modificare în dietă. Rezultatele studiului au arătat o reducere în greutate în medie de 1.6 kg și în circumferință de 0.5 cm a celor care au redus din grăsimi. „Reducerea în greutate când oamenii au redus din grăsimile din dietă este remarcabilă și consistentă. Cei care au tăiat mai mult din grăsime, au slăbit și mai mult” a explicat Dr. Lee Hooper de la University of East Anglia. Rezultatele au fost dramatice mai ales că participanții nu au modificat nimic din restul stilului lor de viață. Pe lângă kg pierdute, majoritatea participanților au înregistrat și o reducere în BMI și cm din talie. Dr. Hooper conclude că în loc să cheltuiești sute, sau chiar mii de dolari pe tot felul de diete și exerciții menite să slăbești, sau să-ți subțieze talia, cel mai ușor este să reduci din grăsimile consumate. Dr. Carolyn Summerbell de la Durham University, explica că o reducere modestă în consumul de carne, unt, lapte, branză cașcaval, iaurt, precum și preparate de patiserie, poate să ducă la o reducere considerabilă în greutate și colesterol și o reducere a riscului pentru maladii cardiovasculare, diabet de tip 2 și cancer.

Textul săptămânii. „Nu judecați, și nu veți fi judecați; nu osândiți, și nu veți fi osândiți; iertați, și vi se va ierta”.  Luca 6,37

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 50/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-