15
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 8 Decembrie 2011

 Daniel 2,43-44. Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul… dar nu vor fi lipiți unul de altul… Dar în vremea acestor împărați, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăție, care nu va fi nimicită niciodată…   

Europa. Picioarele de fier și lut au dificultăți să stea unite. Atunci când a fost lansată Uniunea Europeană, și mai ales în ultimii ani când ea a fost extinsă, opinia publică și mai ales politicienii au fost cuprinși de un entuziasm nemărginit: monedă comună, constituție comună, guvernare comună, totul în comun, o adevărată uniune care trebuia să producă cea mai mare entitate din lume, o forță politică și mai ales economică formidabilă. Una câte una, țările bogate au aderat, au urmat cele mai puțin bogate și chiar de-a dreptul sărace. Câteva statistici falsificate, promisiuni că vor fi ascultătoare și vor munci mai mult, și iată că uniunea a ajuns să aibă astăzi 27 de țări, iar zona euro 17 țări. Iată că exact ceea ce trebuia să facă forța, numărul lor a devenit dezavantajul lor, deoarece țări cu nivel economic scăzut: Grecia, Portugalia, sau cu datorii imense: Islanda, Italia, Spania, au devenit o povară pentru moneda europeană. În ultimele luni, președintele Franței, Nicolas Sarkozy și cancelara Germaniei Angela Merkel, s-au străduit din răsputeri să găsească o soluție și să salveze o corabie care ia apă peste tot. Săptămâna aceasta a fost parafat al treilea acord care recunoaște de fapt o Europă cu trei viteze, tările care nu sunt în zona euro și care probabil nu vor mai intra niciodată, cele care sunt în zona euro dar au probleme financiare, și cele de prim rang care au decis să stabilească reguli draconiene menite să echilibreze bugetul. Aceste reguli înseamnă reducerea pensiilor, a ajutoarelor de șomaj și boală, înăsprirea vieții de fiecare zi pentru cei săraci. Aceste măsuri sunt extrem de nepopulare și chiar guvernele care le aplică o fac cu tristețe. Este probabil caracteristic momentului, secvența care a avut loc când noul guvern italian anunța măsurile ce vor fi aplicate, iar ministra cu afacerile sociale nu a putut să-și termine fraza în care anunța care vor fi reducerile; ea a izbucnit în plâns. Nemaiputând să continue, primul ministru a terminat prezentarea. Dar ei nu au de ales, deoarece agenția de notație financiară Standard & Poor’s, a pus deja sub observație 15 țări din zona euro. Dacă nu restabilesc economia, aceste țări își vor vedea nota scăzută, ceea ce înseamnă că vor plăti o dobândă mult mai mare pentru banii care îi împrumută, și toate țările trăiesc din bani împrumutați.

Franța sărăcia se extinde. La sfârșitul lui noiembrie și-au deschis porțile în toată Franța pentru al 27-lea an consecutiv “Les Restos du coeur”(restaurantele de inimă). În toamna anului 1985, Coluche, un comedian excentric, renumit pentru vulgaritatea și îndrăzneala monologurilor sale îndreptate mai ales împotriva oamenilor politici, a avut ideea de geniu să înființeze o organizație caritativă care să ofere celor săraci o masă pe zi.

La început organizatorii au fost convinși că va fi ceva temporar, că în curând situația se va ameliora și nu va mai fi nevoie de ajutorul lor. Din nefericire an după an localurile asociației au cunoscut o afluență tot mai mare. Este interesant de subliniat că cei care sunt ajutați, se înscriu după ce au demonstrat cu acte că sunt într-adevăr săraci, și nu au cu ce trăi. În sezonul 2010-2011 au fost distribuite 109 milioane de mese la 860.000 de persoane. În ultimii 3 ani numărul celor care apelează la această formă de ajutor a crescut cu 25%, fiind nevoie de 60.000 de voluntari care să participe la prepararea mâncării sau distribuirea de produse alimentare celor care sunt în stare să le prepare ei înșiși. Nu de mult Les Restos du coeur și alte asociații caritative au fost foarte îngrijorate deoarece Uniunea Europeană voia să întrerupă contribuția financiară pe care o aduce. Din fericire, după discuții aprinse s-a decis să o mai acorde pentru încă 2 ani.

Haiti pradă holerei. După cutremurul din 12 ianuarie 2010 și criza politică și economică care a urmat, Haiti se află într-o stare jalnică. La 9 luni de la declarare epidemia de holeră continuă să facă ravagii. Se estimează că până acum și-au pierdut viața 6.500 de persoane, și peste 473.000 au fost contaminate, ceea ce reprezintă 5% din populația țării. Mai grav este însă faptul că datorită blocajului administrativ și politic, și  a corupției,  fondurile exterioare au devenit aproape inexistente, iar organizațiile umanitare încep să părăsească țara. Insalubritatea și mizeria sunt la ele acasă. În lagărele de refugiați fiecare așteaptă ca altcineva să facă ceva, și de fapt nimeni nu face. DINEPA, organismul de stat responsabil cu salubritatea și distribuția de apă și-a încetat activitatea, repararea și vidanjarea toaletelor este treptat abandonată, bolnavi și sănătoși își fac nevoile pe pământ de unde apa de ploaie răspândește vibrionul holerei peste tot.

Sofia. Revolte. Cinci mașini au fost incendiate în noaptea de joi spre vineri în cartierele Mladost 1 și Mladost 2 din Sofia, aceasta fiind cea de-a treia noapte consecutivă în care se înregistrează astfel de incidente. În pofida intervenției rapide a pompierilor locali, autovehiculele au fost grav avariate de flăcări, informează site-ul news.bg. Anterior, 12 mașini au fost incendiate în cartierele Mladost 2 și Mladost 3 din capitala bulgară, marți noaptea și miercuri noaptea. Poliția investighează aceste cazuri, care au probabil același autor. Până în prezent, anchetatorii nu au descoperit nici o legătură între proprietarii vehiculelor. În ultima lună, peste 20 de mașini au fost incendiate în mai multe cartiere din Sofia.

Afganistan. Atenate. Cel puțin 48 de persoane, între care numeroase femei și copii, au fost ucise și alte peste 100 au fost rănite în cursul unui atentat sinucigaș comis în capitala Afganistanului, Kabul, la intrarea unui important centru de pelerinaj șiit. Acolo se adunaseră sute de credincioși, cu ocazia sărbătorii musulmane Ashura. În cursul unui al doilea atentat cu bombă, executat tot în fața unui centru de pelerinaj șiit, aflat în Masar Sharif, au fost ucise patru persoane, alte 17 fiind rănite. Bomba fusese, potrivit poliției, ascunsă pe o bicicletă. Atentatele au avut loc la o zi de la conferința internațională privind viitorul Afganistanului, desfășurată la Bonn, fosta capitală a Germaniei. În cadrul sărbătorii Ashura, musulmanii șiiți comemorează moartea unui nepot al Profetului Mahomed, Imamul Hussein. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a lor, fiind zi liberă în Afganistan.

Moscova. Proteste. După protestele îndreptate împotriva rezultatului alegerilor legislative din Rusia, pe străzile din Moscova și-au făcut apariția unități speciale ale Ministerului de Interne. Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției, forțele de securitate din capitală au fost plasate în stare de maximă alertă. Luni seară, mii de persoane au demonstrat la Moscova și St. Petersburg împotriva victoriei la urne a partidului Rusia Unită, apropiat Kremlinului. Deși a înregistrat un scor simțitor mai mic, comparativ cu alegerile trecute, Rusia Unită tot a reușit să-și asigure majoritatea absolută în viitoarea legislatură. Observatorii apreciază însă că rezultatul este manipulat fiindcă s-au descoperit numeroase nereguli în localurile de vot. Potrivit poliției, la proteste au luat parte 2.000 de persoane, potrivit organizatorilor au fost 10.000. 300 de protestatari, aproximativ, au fost arestați luni seară.

Putin, acuză SUA. După trei zile de proteste împotriva rezultatului legislativelor din Rusia, premierul Vladimir Putin aduce grave acuzații SUA. „Demonstranții au fost instigați și încurajați de șefa diplomației de la Washington, Hillary Clinton”, a declarat Putin. În plus, au fost folosite fonduri din străinătate pentru influențarea rezultatului scrutinului de duminica trecută. Putin a cerut opoziției să revină la dialog, dar a subliniat că forțele de ordine vor sancționa în continuare încălcarea legilor. Miercuri, poliția a acționat din nou în forță împotriva demonstranților la Moscova și St. Petersburg. În total, numărul celor arestați a ajuns la aproximativ 1.000.

False alimente ecologice confiscate în Italia. Poliția din Italia a confiscat mii de tone de alimente ecologice false. Potrivit primelor informații, ingredientele alimentelor au pătruns pe teritoriul Uniunii Europene prin firme din România și Italia, fiind apoi fals etichtetate. O parte dintre alimentele în cauză au ajuns și pe piața germană.

Cetățean american condamnat în Thailanda pentru lezmaiestate. Justiția din Thailanda l-a condamnat pe un cetățean american la doi ani și jumătate închisoare pentru insultarea familiei regale. Condamnatul în vârstă de 55 de ani, originar din Thailanda, a fost acuzat că a publicat linkuri internet către o biografie interzisă în țara asiatică, a regelui Bhumibol Adulyadei. La data când a publicat linkurile, cel condamnat trăia în statul american Colorado. El a fost arestat în luna mai, în timpul unei vizite în țara natală. În luna octombrie el s-a hotărât să pledeze vinovat, pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară.

Premieră în Republica Moldova. CEDO aprobă despăgubiri pentru un tânăr bătut la protestele din aprilie 2009. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis marți să acorde despăgubiri în valoare de 15.000 de euro unui cetățean moldovean care a participat la protestele din 7 aprilie 2009 și care a susținut că a fost bătut de polițiști, anuntă Mediafax, citând Pro Tv Chișinău. Andrei Taraburca a declarat în fața justiției că a fost luat de pe stradă de polițiști la 7 aprilie 2009, în timp ce voia să se urce într-un taxi. Tânărul, în vârstă de 23 de ani, susține că a fost dus de trei polițiști la comisariatul din sectorul Botanica, unde a fost închis într-o celulă și bătut până a leșinat. Este pentru prima dată când CEDO condamnă Republica Moldova la despăgubiri într-un caz legat de evenimentele din aprilie 2009. Andrei Taraburca a povestit că, după ce a fost bătut de polițiști până a leșinat la comisariatul din sectorul Botanica, a fost transferat la comisariatul general, unde a fost supus unei expertize medico-legale. Deși el susține că leziunile sale erau vizibile cu ochiul liber, medicii nu au depistat urme de violentă, tânărul fiind mutat apoi la penitenciarul 13. În Republica Moldova, Andrei Taraburca a pierdut toate procesele în acest caz, iar apoi s-a decis să depună o plângere la CEDO. După aproape doi ani, instanța a decis că acesta a fost într-adevăr maltratat în aprilie 2009, iar Curtea a obligat statul să îi plătească tânărului despăgubiri în valoare de 15.000 de euro. În urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, sute de persoane s-au plâns că au fost bătute de polițiști. Conducerea de atunci a Ministerului de Interne a negat că cineva ar fi fost arestat. În plus, nici un polițist și nici un oficial moldovean nu au fost pedepsiți de instanțele naționale.

Ce înseamnă o operă de artă. Dintotdeauna artiștii au fost persoane misterioase, neînțelese și adesea excentrice. În ultima vreme însă aceasta duce la situații de-a dreptul grotești. Acum câțiva ani un artist a fost “devastat” când o admiratoare care a sărutat tabloul a lăsat urme de ruj de buze. Motivul, tabloul era pur și simplu o pânză albă. Personal nu am înțeles niciodată care era dilema, cel mai simplu era să-l spele, sau dacă nu să-l înlocuiască cu o altă pânză, dar ce mă pricep eu la arta modernă mi-am spus. Săptămânile trecute la muzeul de artă din Dortmund, a avut loc o altă dramă de proporții. O femeie de serviciu a șters din exces de zel o “operă de artă” în valoare de 1.1 milioane de dolari. Opera în chestiune se intitulează „When it Starts Dripping fom the Ceiling” (Când începe să curgă din tavan) de Martin Kippenberger. Era într-adevăr o baltă pe podea, care reprezenta viziunea artistică a autorului despre situația când acoperișul este găurit. Compania care a angajat personalul de serviciu pusese anunțuri ca nimeni să nu facă curățenie în jurul operei de artă, dar femeia de serviciu nu a băgat de seamă, sau probabil nu a înțeles mesajul. Compania  de asigurări evaluează daunele și colecționarul care deține opera trebuie să hotărască dacă lucrarea va fi sau nu restaurată.

Comuniștii moldoveni cer „retragerea urgentă” a ambasadorului Chișinăului la București. Comuniștii solicită retragerea urgentă a ambasadorului Republicii Moldova la București, Iurie Renița, după ce acesta declarase joi, într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, de 1 decembrie, că vorbește limba română și că părinții săi sunt români. „Amabasadorul nostru Iurie Renita și-a permis declarații care contravin principiilor formării statului Republica Moldova. Cerem deschiderea unei anchete privind distrugerea statalității Republicii Moldova. Fiind și cetățean român, trebuie să vedem în favoarea cui își duce activitatea și primește salarii de la cetățenii Republicii Moldova”, a declarat vineri deputatul comunist Sergiu Stati, citat de Jurnal.md. Totodată, comuniștii l-au chemat pe ministrul de Externe, Iurie Leanca, la Parlament, pentru a da explicații în ceea ce privește declarațiile lui Renița. Întrebat de reporterul de la România Liberă dacă în viitor se va pune problema reunificării celor două țări, Iurie Renița a răspuns: „Îmi vine foarte greu să vorbesc în numele generațiilor viitoare și nu ar fi corect să o privăm de acest drept legitim: avem același fundament istoric, cultural și lingvistic. Sunt adeptul abordărilor în stil german – să trăim mai bine și să punem în practică obiectivele și proiectele comune curente, dar și de perspectivă, inclusiv cele elucidate mai sus. În context, trebuie să recunosc că vorbesc limba română, iar părinții mei, ambii, s-au născut români, de unde și clarificarea de rigoare vis-a-vis de apartenența mea etnică”.

Arctica continuă să se încălzească. Zona Arctică continuă să se încălzească și să devină mai verde, antrenând în ultimii ani o bulversare durabilă a ecosistemului din regiune, afirmă un grup internațional de oameni de știință, într-un raport publicat joi de guvernul american și citat de AFP. Aceștia notează că topirea masivă a ghețurilor reduce habitatul urșilor polari, dar oferă un acces sporit pentru dezvoltare și exploatarea resurselor naturale. Potrivit acestor experți, „un număr suficient de date anuale a fost colectat pentru a permite indicarea unei schimbări în sistemul oceanului Arctic începând cu 2006”. Având în vedere proiecțiile de continuare a încălzirii planetare, „este foarte probabil ca aceste schimbări majore vor continua în anii viitori cu impact climatic, biologic și social crescut”, scriu autorii, în acest raport intitulat „Arctic Report Card”. Raportul privind evoluția Arcticii este publicat anual în ultima perioadă de Agenția națională oceanică și atmosferică americană (NOAA). „Aceste cercetări efectuate de 121 de oamenii de știință din 14 țări concluzionează că Arctica continuă să se încălzească, cu mai puțină gheață în ocean și o vegetație mai abundentă pe sol”, spune Monica Medina, un înalt responsabil la NOAA (Național Oceanic and Atmospheric Administration). „O Arctică mai verde și mai caldă va face, probabil, obiectul unei mai mari dezvoltări și un raport că acesta ne ajută să ne pregătim din timp în ceea ce privește cererile de exploatare a bogățiilor arctice și să luăm cele mai bune decizii pentru gestiunea și protejarea resurselor din ce în ce mai accesibile”, a adăugat ea. Regiunea este bogată în special în petrol și gaze naturale.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Arsenicul din sucuri. Arsenicul este un carcinogen care nu este de dorit în nici o cantitate, indiferent cât de mică. Cu toate acestea, arsenicul apare în tot mai multe băuturi comercializate în magazinele americane. Standardele federale stabilite de Food and Drug Administration (FDA), indică că arsenicul din sticlele de apă potabilă nu trebuie să depășească 10 părți pe miliard (ppm). Organizația americană Consumer Reports a publicat recent rezultatele unui studiu în care arată că din 88 de teste efectuate pe sucurile de fructe cumpărate din mai multe magazine din Nord-estul americii, 10% au avut peste 10 ppm arsenic, iar 25% dintre ele au avut nivelul de plumb mult mai elevat decât este acceptabil. Nivelul de arsenic din sucurile de mere au ajuns până la 13.9 ppm, iar în sucul de struguri până la 24.7 ppm. Un alt studiu efectuat de Dr. Mehmet Oz, arată un nivel îngrijorător de mare de arsenic în sucurile de mere. FDA la acel timp a criticat acest raport și a catalogat studiului Dr. Oz ca alarmist. Acum însă în lumina acestor noi descoperiri, un purtător de cuvânt pentru FDA,  a declarat că sunt dispuși să studieze situația, însă rezultatele testelor efectuate în trecut de FDA, nu au dat motive de alarmă. Un reprezentant al organizației Național Center for Health Statistics’ Național Health, este de părere că consumul de sucuri de fructe contribuie la expunerea la arsenic, care poate provoaca cancer și că consumul acestor sucuri ar trebuii limitat. Publicul este sfătuit să consume sucuri în moderație, și mai ales să reducă expunerea copiilor și a persoanelor mai în vârstă la aceste băuturi.

Textul săptămânii. ,,Adu-ți aminte de Făcătorul tău în zilele tinereții tale”. Eclesiastul 12,1

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 49/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-