16
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  9 Decembrie 2010

Craciunul obiect de controversa. Din ce in ce mai devreme, evident din motive comerciale, campania de pregatire pentru craciun ajunge culmi de neinchipuit. Vitrinele magazinelor, strazile oraselor sunt impodobite in mod ostentativ, cu scopul de a ne determina sa participam la ceea ce este una din cele mai costisitoare sarbatori ale anului, chiar daca auxiliara preocupare religioasa exista. Asa se face ca la granitele dintre New York si New Jersey, are loc un adevarat razboi al panourilor publicitare. Calatorul care iese din New York, este intampinat de un panou publicitar instalat de o asociatie ateista care il asigura ca craciunul este un mit, ca Isus nu a existat. La drumul de intoarcere, imediat ce se intra in New York, acelasi calator este asigurat de un alt panou instalat de o asociatie catolica, care scrie ca Isus este real, si craciunul este aniversarea nasterii sale. Dar controversa nu se opreste aici. In statul Pennsylvania, in Chester County, autoritatile au trebuit sa intervina intr-o controversa care dureaza de 4 ani. O organizatie ateista, Freethought Society, si-a facut obiceiul de a instala un ,,pom al cunostintei”, in care erau expuse in loc de ornamentele traditionale, carti care criticau religia si propovaduiau ateismul. Dar aceasta propaganda ateista a deranjat pe crestinii care vizitau centrul istoric unde era expus acest pom, asa ca s-a decis interzicerea lui, pastrandu-se numai decoratiile traditionale de craciun. Val DiGiorno, reprezentantul comisiei care reprezinta autoritatile, a spus: craciunul este un sezon sfant, iar exponatul societati ateiste, nu numai ca ironizeaza crstinismul, dar este chiar insultator.

Controversa despre religie. In acelasi context al apropierii craciunului, a avut recent loc saptamana trecuta in Toronto, o dezbatere publica intre Tony Blair fostul prim ministru al Angliei, un catolic devotat, si Christopher Hitchens, un alt englez renumit prin a fi un ateist notoriu. Inaintea acestei dezbateri publice, cei doi au stat de vorba cu reporterii unuia din cele mai reputate ziare Canadiane, The Globe and Mail. In ciuda faptului ca Christopher Hitchens, crede ca a te preda religiei este periculos, el a recunoscut ca atata vreme cat copiii lui au fost mici, au avut pom de craciun, si deoarece el si sotia lui sunt evrei, celebreaza Pasoverul. Tony Blair vine dintr-o familie unde tatal Leo, este un militant ateist, iar mama sa protestanta irladeza, dar fara interes in religie. In recenta sa carte autobiografica, fostul prim ministru marturiseste ca a fost mult mai interesat de religie decat de politica, motiv pentru care in 2007, dupa ce a parasit postul de prim ministru, a devenit catolic. Dupa parerea lui, locul religiei in era globalizarii este esential, si este singura cale de a asigura convietuirea pasnica intre natiuni. Ca dovada a interesului public pentru acest subiect, toate biletele s-au vandut in mai putin de 3 ore, un adevarat record pentru Roy Thomson Hall,  sala unde a avut loc evenimentul. Am fost surprins de faptul ca un ateist convins ca Christopher Hitchens, sarbatoreste pasoverul si a avut ani la rand pom de craciun in casa sa, dovada ca semnele exterioare de religiozitate nu au nimic deaface cu ceea ce este in suflet. Un alt aspect interesant, desi are cancer de esofag in stadiul 4, si stie ca va muri, el insista sa nege existenta lui Dumnezeu, si spune ca nu ii pasa daca diverse persoane religioase s-au oferit sa se roage pentru el.

Coasta de Fildes, lupte pentru putere. De obicei se constata cu regret diferentele dintre civilizatia occidentala si cea in curs de dezvoltare, deplangandu-se de obicei contrastul dintre abundenta din nord si saracia din sud. Iata insa ca recenta situatie din Coasta de Fildes, contrazice aceasta regula din pacate in sens negativ. Dupa 5 ani de tergiversari, pe 28 noiembrie au avut in sfarsit loc alegeri parlamentare. Numai ca in urma lor, fostul presedinte Laurent Gbagbo, care oricum ramasese in functie 5 ani, a pierdut alegerile. In conditii normale el ar fi trebuit sa se retraga si sa lase pe cel ales de popor sa preia puterea. Dar el nu a vrut sa faca aceasta, asa ca Coasta de Fildes are acum 2 presedinti si 2 guverne. Pe de o parte fostul presedinte Laurent Gbagbo, care si-a format un guvern si are de partea lui armata, pe de alta parte noul presedinte Alassane Outtara, sustinut de trupele ONU si de comunitatea internationala. Trupele ONU sunt in Coasta de Fildes pentru ca tara a fost prada in ultimii ani unor lupte interne, si ele au venit sa restabileasca ordinea. Deci acum Laurent Gbagbo tine consiliu de ministrii in palatul prezidential, iar Alassane Outtara, intr-un hotel transformat in fortareata si aparat de catre militarii ONU. In acelasi timp suporterii se bat pe strazile capitalei. Si cand te gandesti ca din vara, Belgia nu reuseste sa aiba nici macar un guvern. Poate ca ii imprumuta Coasta de Fildes unul, ca tot au ei unul in plus.

Vulcanul Tungurahua. Alarma de urgenta. Expertii avertizeaza fata de o noua eruptie a vulcanului Tungurahua din Ecuador. Autoritatile au luat deja masuri de urgenta. Mai multe localitati au fost evacuate, o autostrada fiind inchisa. Incepand de ieri activitatea vulcanului situat in Anzi la o altitudine de peste 5.000 de metri si la o distanta de 130 de km de Quito, au luat amploare. Din anul 1999 au loc repetate eruptii ale vulcanului Tungurahua.

Haiti. Gardienii pacii aduc moartea. In pofida faptului ca situatia din Haiti nu se mai afla pe prima pagina a ziarelor, epidemia de holera continua sa faca ravagii. Numarul mortilor a depasit 2.000 si epidemia este in continua expansiune. Ca sa faca lucrurile si mai complicate, situatia politica nu este nici ea mai buna. In urma alegerilor prezidentiale nu s-a desemnat un castigator clar. O parte din cei 18 candidati contesta alegerile, altii se pregatesc pentru turul al doilea. In acesta stare de confuzie, mizerie si instabilitate politica, epidemia de holera face ravagii. Au fost la inceput zvonuri razlete, cum ca soldatii ONU care au venit sa pastreze ordinea, inca inainte de cutremur; banditismul era in Haiti o ocupatie curenta, au adus boala. S-a spus ca sunt zvonuri, ca nu se poate asa ceva. Dar iata ca un raport al profesorului francez Renaud Piarroux, un epidemiolog de renume international, care a facut o ancheta oficiala, confirma aceste zvonuri. Inca din luna octombrie un raport al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Epidemiilor cu sediul in USA, preciza ca originea vibrionului din Haiti, se afla in Asia de Sud. Acum expertul francez arata ca intr-adevar infectia a fost masiva, a provenit de la excremente umane si si-a avut sursa in fluviul Artibonite, exact unde se afla tabara militarilor nepalezi. Ca sa faca situatia si mai clara, cu putin inainte ca contingentul sa paraseasca Nepalul, a fost semnalata o recrudescenta a holerei in regiunea de unde vin soldatii, ceea ce este obisnuit in acea zona. Dar iata ca in Haiti, pe fondul mizeriei, intr-o populatie nevaccinata si fara imunitate naturala, traind in conditiile precare in care traiesc cei care au supravietuit cutremurului, epidemia a luat proportii.

Israelul si extinderea coloniilor. SUA au renuntat la eforturile de a incerca sa convinga Israelul sa puna capat extinderii coloniilor din teritoriile palestiniene. Potrivit purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Philip Crowley, concentrarea pe obtinerea unui moratoriu pentru constructiile evreiesti in Cisiordania nu reprezinta o baza solida pentru un acord de pace israeliano-palestinian. Crowley a spus ca nu este vorba de o schimbare de strategie din partea Washingtonului, ci doar de folosirea unei tactici diferite. Importanta este reluarea negocierilor directe de pace dintre cele doua parti, potrivit SUA. Negociatori isralieni si palestinieni vor veni saptamanile viitoare la Washington pentru discutii in acest sens.

Fondatorul Wikileaks ramane in arestul Scotland Yard. Fondatorul controversatei platforme online Wikileaks, Julian Assange, ramane in arestul politiei britanice. Un tribunal londonez a respins eliberarea acestuia pe cautiune, judecatorul aratand ca are motive sa creada ca inculpatul ar putea sa nu se prezinte la urmatoarea audiere, daca este lasat sa plece. Australianul de 39 de ani, dat in urmarire prin Interpol de Suedia sub acuzatii de viol si molestare, s-a predat de bunavoie politiei. Assange neaga acuzatiile si sustine ca acestea fac parte dintr-un complot al serviciilor secrete americane. Avocatii sai se tem ca, daca Assange va fi extradat in Suedia, el ar putea fi trimis de acolo in SUA. Autoritatile americane au declansat o ancheta impotriva fondatorului Wikileaks, pentru periclitarea sigurantei nationale, prin informatiile secrete publicate de siteul sau.

Israel. Incendii. Echipele de interventie din Israel continua lupta cu cele mai grave incendii de vegetatie din istoria acestei tari. Flacarile au ajuns la suburbiile orasului Haifa. Peste 40 de persoane si-au pierdut viata pana acum in incendii. Cele mai multe victime sunt gardieni de la o inchisoare, care incercau sa-i aduca in siguranta pe detinuti. Peste 17.000 de locuitori din zonele afectate si-au parasit casele. 30 de km patrati de padure au fost distrusi de focuri. Autoritatile nu exclud o posibila mana criminala drept cauza a incendiilor, care au izbucnit simultan in locuri diferite. Guvernul israelian a descris situatia drept tragedie nationala. Mai multe state au trimis sau vor trimite avioane si pompieri care sa ajute autoritatile din Israel la aducerea sub control a focului. Printre acestea: Romania, Bulgaria, Grecia, Cipru, Azerbaidjan, Turcia, Egipt, Iordania, Franta, Croatia, Rusia si Spania. In total, 20 de avioane straine pentru stingerea incendiilor urmeaza sa aterizeze in Israel.

Atentat in Pakistan, soldat cu cel putin 40 de morti. Un atentat sinucigas comis luni in nord-vestul Pakistanului s-a soldat cu cel putin 40 de morti, au anuntat oficialii locali. Atacul a fost comis in zona unei cladiri guvernamentale, in timp ce oficialii se intalneau cu aliati anti-talibani. Zeci de persoane au fost ranite. Atacul a fost comis de doi teroristi sinucigasi, la 175 km nord-vest de Islamabad. In cladire se aflau mai mult de 100 de persoane. Printre morti figureaza lideri tribali si oficiali ai politiei, precum si cel putin doi jurnalisti. Mii de persoane au murit in atacuri in Pakistan de cand fortele pakistaneze au efectuat un raid la o moschee extremista din Islamabad in 2007.

Mai mult de 60 de persoane au murit in Polonia din cauza frigului de la sfarsitul lui noiembrie. Inca noua persoane au murit in Polonia in ultimele 24 de ore din cauza frigului, bilantul total al deceselor de la sfarsitul lunii noiembrie ajungand la 61, relateaza Radio Polonia. Serviciile de urgenta le cer cetatenilor sa raporteze daca vad oameni fara adapost sau persoane in stare de ebrietate, foarte expuse hipotermiei. Valul de frig din nordul Europei s-au putea incheia in curand. Serviciile meteo din Polonia au anuntat ca vremea se va imbunatati. Luni, temperaturile variau intre minus 2 si plus 2 grade Celsius in Polonia. Noaptea, temperaturile vor ajunge la minus 12 grade Celsius.

Japonia si SUA incep manevre militare comune de amploare. Japonia si SUA au inceput cele mai ample manevre militare comune de pana acum, pe fondul tensiunilor dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Potrivit autoritatilor nipone, exercitiul urmareste sa demonstreze solidaritatea dintre Tokio si Seul. Operatiunile vor dura opt zile si vor avea loc in apele din sudul Japoniei, langa frontiera cu Coreea de Sud. La manevre iau parte 44.000 de soldati, 60 de nave de razboi si 500 de avioane din ambele tari. In premiera, la exercitiile militare comune americano-nipone vor participa observatori sud-coreeni.

Haos pe aeroporturile din Spania. O greva neanuntata a controlorilor, a paralizat traficul aerian spaniol. Sute de zboruri au fost anulate, aeroporturile din Madrid si Barcelona au fost inchise complet. Si pe aeroporturile din Mallorca, Ibiza si Insulele Canare s-a instalat haosul. Peste 330.000 de pasageri au fost afectati de greva controlorilor de trafic spanioli. Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero a decis ca armata sa preia controlul asupra traficului aerian si i-a amenintat pe grevisti cu pedepse aspre. Acestia protesteaza contra prelungirii orelor de lucru, parte a unui pachet de masuri de austeritate anuntat de guvernul de la Madrid.

Uniti la bine si la rau? Atunci cand a fost intemeiata, si pana recent, aceasta parea ca este deviza Comunitatii Europene. Din nefericire crizele repetate din ultimul an par sa contrazica aceasta. A fost mai intai Grecia care acum un an a dat semen de slabiciune economica accentuata. Dupa multe tergiversari si negocieri, Comunitatea Europeana si Fondul Monetr International, i-au venit in ajutor acordandu-i un imprumut substantial, dar prescriind si masuri de austeritate. Guvernul a acceptat, mai putin populatia, care a raspuns cu greve si proteste repetate. A urmat saptamanile trecute Irlanda, care din elev fruntas al clasei, a devenit repetent, necesitand un imprumut masiv de peste 100 miliarde de dolari. Acest imprumut este conditionat de asemenea de o reajustare drastica a bugetului tarii. O tara de numai 4.6 milioane locuitori, care pana acum un an avea o economie infloritoare cu un export deosebit de prosper. Toti expertii economici sunt de acord ca acest tsunami economic este departe de fi terminat, in zare se afla alte economii care asteapta sa naufragieze. Portugalia, si Spania sunt foarte aproape de aceasta situatie, Italia nu prea departe. Ca sa evite acelasi dezastru, Anglia a luat masuri extrem de severe, cresterea varstei de pensionare, reducerea beneficiilor sociale, marirea taxelor scolare, etc. Masuri care au fost intampinate cu proteste populare fara precedent. Situatia nu este mai roza nici in restul tarilor din vestul Europei. Franta se lupta cu aceleasi probleme si a trebuit sa ia masuri similare ceea ce a adus pe strazi milioane de manifestanti saptamani la rand. >arile care nu sunt chiar asa de afectate, cum ar fi Germania, sunt agasate de faptul ca trebuie sa bage mereu mana in buzunar sa ajute pe cei saraci, si se pare ca mai in gluma mai in serios, cancelarul german Angela Merkel, ar fi spus ca poate ar fi mai bine sa renunte la Euro. Un economist a descris foarte sugestiv aceasta situatie. El a spus: ganditi-va ca va depuneti salariul intr-un cont la care 27 dintre vecinii vostri au acces, si ca dupa ce v-ati dramuit cu grija banii, si evaluat cu intelepciune cheltuielile, constatati la sfarsitul lunii ca nu mai aveti nici un banut in cont, deoarece unul din vecini i-a cheltuit in mod nechibzuit. Aceasta este dilema Comunitatii Europene, aceasta este drama zonei euro, acesta este motivul pentru care degetele de la picioarele din lut amestecat cu fier al acestui chip profetic, sunt asa de subrede si ameninta sa se dezintegreze. Si dupa cum degetele de la picioare erau parte de fier si parte de lut, tot asa si imparatia aceasta va fi in parte tare si in parte plapanda. Daca ai vazut fierul amestecat cu lutul, inseamna ca se vor amesteca prin legaturi omenesti de casatorie, dar nu vor fi lipiti unul de altul, dupa cum fierul nu se poate uni cu lutul. Dar in vremea acestor imparati… Daniel 2,42-44

Minte sanatoasa in corp sanatos. Dragostea lucreaza pe cai misterioase. Dragostea cucereste totul, chiar si durerea fizica; este parerea cercetatorilor de la Stanford University, California. Cercetatorii americani au descoperit in urma mai multor experimente, ca anumite persoane pot percepe durerea mult mai diminuata atunci cand sunt indragostite. Lucrul si mai interesant este ca dragostea blocheza durerea in creier intr-un mod total diferit de narcotice. Dr. Sean Mackey, profesor la Stanford University, care si-a dedicat intreaga cariera studiului durerilor (pain management) este un expert in durerea fizica. El a pornit de la rezultatele mai multor studii care arata ca persoanele care sufera sentimental, percep durerea fizica mult mai puternic decat ar fi normal. Atunci doctorul Mackey s-a intrebat daca nu cumva dragostea poate avea efecte opuse, sa blocheze in creier perceptia durerii. La studiu au participat un grup de studenti, 15 cupluri care au declarat ca sunt indragostiti. In urma la mai multe experimente si a unor FMRI (functional Magnetic Resonance Imaging), teste radiologice ale creierului menite sa masoare raspunsul creierului la impulsuri dureroase, s-a observat ca cei idragostiti au o rezistenta mai mare la durere. Si mai interesant, sentimentul de dragoste activeaza centri nervosi din creier total diferiti in comparatie cu medicamentele de durere. ,,Am descoperit ca este o legatura intre sistemul de recompensa si felul in care durerea este activata in creier, lucru care sugereaza ca dragostea lucreaza la reducerea dureri”, a declarat Dr. Mackey.

Textul saptamanii. ,,Si noi am cunoscut si am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu fata de noi. Dumnezeu este dragoste; si cine ramane in dragoste, ramane in Dumnezeu, si Dumnezeu ramane in el”. 1 Ioan 4,16

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 49/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-