14
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii  18 Noiembrie 2010

Haiti. Holera se extinde. Violente. In Haiti, holera se extinde de maniera vertiginioasa. Miercuri 17 noiembrie, se inregistrasera peste 1.100 de morti si peste 19.000 de bolnavi spitalizati. Rony Brauman reprezentantul organizatiei umanitare Doctori Fara Frontiere, nota ca extinderea epidemiei este in continua crestere, ca se asteapta ca ea sa mai dureze cateva saptamani si ca mai apoi cand se va stabiliza, sa mai fie prezenta cel putin cativa ani. In acelasi timp autoritatile din Republica Dominicana au anuntat ca s-a inregistrat primul caz pe teritoriul lor, deci epidemia a trecut granita odata cu bolnavii care se deplaseaza in regiune. Pe acest fundal de mizerie, cand sute de mii de persoane traiesc sub o simpla prelata pe maidane pline de gunoaie, sub amenintarea furtunilor si a epidemiilor, violenta cunoaste paroxisme extreme. Din cauza instabilitatii si a banditismului care domnea in Haiti inca inainte de cutremurul din 12 ianuarie, trupele ONU se afla in tara ca sa pastreze ordinea. Iata insa ca a fost nevoie de un simplu zvon, cum ca soldatii nepalezi au adus boala, ca mii de locuitori au atacat cu pietre trupele ONU in orasul Cap Haiti din nordul tarii si in orasul Hinche,  din centru. Luptele au fost extrem de violente, si soldatii ONU au trebuit sa faca apel la gloante reale ca sa scape cu viata din ambuscada. In cursul acestor lupte si-au pierdut viata cateva persoane, si au fost ranite cateva sute. Mai mult, din cauza baricadelor ridicate, accesul la bolnavii care au nevoie de ajutor, este limitat in mod drastic. In alte parti ale tarii, multimi infometate au atacat depozitele de alimente apartinand organizatiilor umanitare, pradand tot ce au gasit, si dand foc localurilor. Presedintele tarii, Rene Preval, a lansat un apel la calm. Oficialitatile sanitare incearca sa lamureasca populatia ca nu soldatii straini au adus boala. spiritele sunt foarte agitate. Am remarcat ca aceasta se raspandeste in randul unei populatii in care spiritismul si credintele pagane sunt adanc inradacinate. Am vazut in diverse reportaje, cum familiile bolnavilor erau convinsi ca incantarea unor invocatii la zeii locali vor vindeca bolnavii, sau ca o simpla pulverizare cu deodorant va alunga ,,spiritele rele”. Desigur, ca atunci cand nu exista speranta, cand nivelul de educatie si intelegere este intunecat de misticism, este greu sa-ti pastrezi calmul si sa ai speranta.

Pentru binele nostru. Din ce in ce mai frecvent, autoritatile locale sau federale ,,ingrijorate” pentru binele populatiei iau masuri cateodata surprinzatoare. Desigur substanta acestor masuri: grija pentru sanatatea publica, sunt laudabile, numai ca principiul de a legifera viata particulara a cetatenilor este cu totul impotriva ideii de democratie si libertate atat de laudata de ideologia occidentala. Mai ales decand sistemul comunist a facut faliment, stiind ca in opinia publica, pericolul ca cineva sa spuna ca asa se proceda in alte parti ale globului este minim. Dupa ce s-au promulgat legislatii care interzic fumatul in locurile publice, ba chiar si in propiria ta casa, New Yorkul se pregateste sa faca o lege care va interzice fumatul si pe strada sau in parcurile publice. Grasimile din mancare sunt un alt cal de bataie al legislatorilor, care grijulii de arterele cetatenilor, vor sa-i protejeze de arteroscleroza chiar si impotriva vointei lor. Ultima lege este cea pe care orasul San Francisco a adoptat-o, de a interzice companiilor de fast food, de a acompania asa zisul Happy Meal, de o jucarie, deoarece spun ei, aceasta va incita copiii sa manance nesanatos si va promova obezitatea; de fapt ei au de gand sa continue aceasta actiune si sa prescrie care trebuie sa fie compozitia meniului in aceste restaurante. Primarul orasului, Gavin Newsom, are de gand sa se opuna acestei masuri si sa opuna vetoul sau la ea, dar se pare ca nu are importanta, legea va fi aplicata oricum. Veti spune ca este bine ca autoritatile sa se ingrijoreze de sanatatea populatiei, dar pe de alta parte atunci cand te gandesti ca tara care are ca insemn statuia Libertatii, si propovaduieste libertatea, lucreaza activ sa o restranga, este motiv de ingrijorare. De fapt eu ma intorc la ceea ce sunt convins de o buna bucata de vreme, ca toate aceste masuri restrictive sunt de fapt repetitii, sunt antrenamente care sa acrediteze ideea ca autoritatile stiu mai bine decat noi ce trebuie sa facem, si atunci cand se va promulga legea duminicala, toata lumea sa fie deja obisnuita cu acest fel de masuri restrictive.

Belgia sub ape. Saptamana trecuta, cea mai mare parte a teritoriului Belgiei si o parte din nordul Frantei, au fost practic sub ape datorita unor ploi torentiale fara precedent. Se raporteaza ca in cursul a numai doua zile a cazut o cantitate de apa egala cu precipitatiile dintr-o luna. Din aceasta cauza solul a devenit saturat, si apele au inceput sa treaca din campuri pe strazile oraselor si a satelor, inundand locuintele si cladirile industriale. S-au produs importante pagube materiale, drumuri si poduri au fost avariate, vehicule luate de ape, mobile si alte bunuri casnice distruse. De asemenea cateva persoane si-au pierdut viata luate de ape.

Germania, baza al Qaeda. Saptamana aceasta ministrul de interne german Thomas de Maiziere, a declarat ca exista dovezi credibile ca in Germania s-au planuit in cursul acestei luni atacuri teroriste. Ca urmare nivelul de alerta a fost ridicat la un nivel superior. Recunoscand aceasta, autoritatile americane au lansat luna trecuta un avertisment pentru turistii calatorind in Europa. Se pare ca un grup jihadist cu baza in orasul German Hamburg, este cel care planuieste aceste atacuri. Daca pana acum se estima ca aceste atacuri pot proveni din tari cu regim instabil, sau cu traditii islamiste, faptul ca aceste actiuni sunt acum initiate in inima Europei, ridica serioase semne de intrebare si motive de ingrijorare. Aparate de regulile democratiei, si beneficiind de mijloace tehnice avansate, amestecate intre milioanele de cetateni care calatoresc si comunica in fiecare zi, acesti teroristi pot produce adevarate dezastre. Daca cineva se putea indoi de declaratiile ministrului de interne, joi Namibia Airports Company, a dat publicitatii un comunicat care informa ca pe aeroportul Windhoek, din capitala Namibiei, a fost interceptat un pachet ,,suspicios” care urma sa fie imbarcat in avionul companiei Air Berlin cursa 7377. Acest pachet continea fire, un fel de racheta si un ceas; nu este clar daca avea si explozibil. Ca urmare fiecare bagaj si calatorii au fost reverificati, ceea ce a intarziat pe cei 296 de calatori si echipajul de 10 persoane. In acelasi timp, politisti inarmati insotiti de caini care detecteaza explozibile patruleaza garile, aeroporturile si locurile turistice importante. Pe masura ce informatiile se clarifica, devine clar ca al Qaeda planuieste pentru sfarsitul lunii noiembrie, atacuri teroriste pe teritoriul Germaniei.

Traficantul de arme Bout, extradat de Thailanda in SUA. Traficantul de arme rus Viktor Bout, a parasit marti Thailanda si se indreapta spre Statele Unite, a anuntat un responsabil din politie, la scurt timp dupa ce agenti americani l-au urcat la bordul unui avion inchiriat, relateaza DPA. Anterior, premierul thailandez Abhisit Vejjajiva aprobase extradarea in Statele Unite a lui Bout, dupa luni de amanari. Rusia a criticat masura, pe care o considera ilegala si luata la presiunile SUA. Autoritatile de la Moscova au promis ca il vor sprijini cum vor putea pe barbatul de 43 de ani, cunoscut si sub apelativul de ,,traficantul mortii”. El a fost arestat la Bangkok in 2008, intr-o operatiune a serviciilor secrete americane.

Shanghai si New Delhi. Accidente. Numarul victimelor incendiului care a avut loc intr-un zgarie-nori din metropola chineza Shanghai, se ridica la cel putin 53, potrivit agentiei de stiri Xinhua. Administratia locala sustine ca flacarile au cuprins imobilul de 28 de etaje in timpul unor lucrari de renovare. Patru persoane au fost arestate in acest caz. Intr-un alt incident, in capitala Indiei, New Delhi, cel putin 65 de persoane si-au pierdut viata. Este vorba de prabusirea unei cladiri rezidentiale. Echipele de interventie cauta in continuare supravietuitori in ruinele acesteia. Se presupune ca ploile torentiale din ultima vreme ar fi slabit fundatia constructiei.

Bilantul eruptiilor recente ale vulcanului indonezian Merapi a ajuns la 259 de morti. Bilantul recentelor eruptii ale vulcanului indonezian Merapi a ajuns la 259 de morti, in conditiile in care echipele de salvare cauta in continuare victime, au declarat responsabili guvernamentali. 511 persoane au suferit arsuri grave si sunt ingrijite in prezent in spitale, a anuntat Haartje Robert Winerungan, de la Agentia nationala pentru administrarea dezastrelor nationale. Luni, activitatea vulcanica a inclus 12 cutremure, 14 avalanse si vibratii continue, potrivit Centrului de vulcanologie si pericole geologice. Merapi a aruncat in continuare cenusa si fum pana la o inaltime de 1.300 de metri. Vulcanul a inceput sa erupa in 26 octombrie, iar aproape 400.000 de persoane au fost evacuate intre timp.

Talibanii au atacat un aeroport si o baza ISAF. Militarii NATO au respins un atac al insurgentilor taliban asupra unui aeroport si a unei baze militare ISAF situata in apropiere. In urma atacului 8 combatanti taliban au fost ucisi – estimeaza intr-un prim moment trupele internationale aflate sub comanda NATO. Martori oculari se refera la zece combatanti ucisi dintre care unul ar fi un atentator sinucigas. De partea militarilor afgani si a fortelor ISAF nu au fost inregistrate victime. Atacul impotriva aeroportului de la Djalalabad si a bazei militare ISAF din apropiere a avut loc la implinirea a noua ani de la rasturnarea regimului Taliban in Afganistan. In ajunul summitului NATO de la Lisabona, talibanii si-au intetit atacurile. Vineri, un atentator sinucigas a provocat moartea a doua persoane la Kabul, atacul fiind cel mai grav inregistrat in ultimele trei luni. Luna viitoare este asteptata prezentarea de catre guvernul american a noilor linii de forta ale politicii in Afganistan.

Kunduz. Atentat. Cel putin 16 persoane, in majoritate civili, au fost ucise si cel putin 18 ranite in urma exploziei unei motociclete capcana intr-o piata din localitatea Kunduz din nordul Afganistanului, comunica autoritatile locale, relateaza France Presse. Potrivit unui raport ONU, peste 1.200 de persoane civile si-au pierdut viata in primele luni ale anului 2010, cu 25% mai mult decat in anul precedent. Insurgentii taliban sunt vinovati de moartea a trei patrimi din numarul total al victimelor. Doar 12% si-au pierdut viata in cursul unor operatiuni militare ale fortelor afgane si internationale.

Karachi. Atentat. Cel putin 15 persoane au murit si alte circa 100 au fost ranite intr-un atentat sinucigas comis la o sectie de politie din Karachi. Un purtator de cuvant al talibanilor pakistanezi a declarat ca acestia au comis atacul. ,,Vom continua astfel de atacuri atat timp cat operatiunile militare impotriva noastra continua”, a spus purtatorul de cuvant. Atentatul a fost comis intr-o zona cu securitate maxima, langa cladiri guvernamentale si hoteluri mari. Consulatul american se afla in apropiere. Cinci persoane inarmate au atacat personalul de securitate, deschizand drumul pentru teroristul sinucigas aflat intr-o masina-capcana.

Romania. Groapa comuna cu evrei ucisi in 1941, descoperita la Iasi. Istoricii si arheologii au descoperit vineri o groapa comuna care adaposteste ramasitele corporale a 100 de evrei ucisi in 1941 intr-o padure din nord-estul Romaniei. In padurea din comuna Popricani, in zona numita Valea Climoaiei, au inceput sa iasa la iveala urmele unui masacru care era doar pomenit in amintirile catorva localnici. Cercetatorii spun ca peste o suta de evrei – barbati, femei si copii – au fost impuscati de Armata romana in 1941, la ordinul maresalului Antonescu, scrie Ziarul de Iasi.

Primul caz de holera in Florida. Epidemia de holera din Haiti a ajuns si in statul american Florida. Autoritatile sanitare au confirmat imbolnavirea unei femei care isi vizitase anterior rudele din Haiti. Sunt cercetate de asemenea si alte cazuri similare. Nu exista insa riscul extinderii epidemiei in intreg statul Florida, in care traiesc aproximativ 240.000 de haitieni.

Germanii arestati in Iran, acuzati oficial de spionaj. Cei doi cetateni germani arestati in Iran au fost prezentati la televiziunea de stat de la Teheran. Potrivit comentariilor jurnalistilor iranieni, cei doi ar fi recunoscut comiterea de greseli, pentru care si-ar fi cerut scuze. Cei doi germani retinuti in octombrie sunt acuzati ca ar fi incercat sa il intervieveze fara autorizatie pe fiul femeii condamnate la moarte prin lapidare. Potrivit presei occidentale, germanii sunt acuzati oficial si de spionaj. Guvernul german intreprinde eforturi diplomatice sustinute pentru a obtine eliberarea celor doi.

Numarul refugiatilor din Coreea de Nord a depasit 20.000. Coreea de Sud a anuntat luni ca numarul refugiatilor din Coreea de Nord a depasit 20.000, in conditiile in care traiul in statul sarac s-a deteriorat, relateaza DPA. Se crede ca zeci de mii de nord-coreeni se ascund in China. Numarul nord-coreenilor care au fugit din tara lor a crescut dupa foametea de la mijlocul anilor ’90, cand doua milioane de persoane si-ar fi pierdut viata, dar a scazut in ultimul an, in conditiile in care China, principalul aliat al Phenianului, a intensificat repatrierile, relateaza Yonhap. Potrivit activistilor, nord-coreenii repatriati sunt inchisi, torturati si chiar ucisi. Cu toate acestea, in ultimii trei ani, peste 10.000 de nord-coreeni s-au refugiat in sud, la fel de multi ca in intreaga perioada scursa de la sfarsitul razboiului intercoreean, in 1953, pana in 2007. Guvernul sud-coreean le ofera nord-coreenilor cursuri de integrare, cetatenie, bani si ajutor in gasirea unui loc de munca, dar acestia se confrunta adesea cu discriminari.

Retea mexicana de traficanti de droguri, anihilata in SUA. Politia din orasul Atlanta, statul american Georgia, a arestat 45 de prezumtivi membri ai unei retele mexicane de traficanti de droguri. Ofiterii din cadrul directiei anti-drog DEA au capturat de asemenea importante cantitati de droguri si arme, precum si peste doua milioane de dolari. Reteaua ,,La Familia” se numara printre cele mai violente bande de traficanti de stupefiante din Mexic, bande care se lupta intre ele, dar si toate impreuna impotriva armatei. Potrivit ziarului mexican Reforma, aceste lupte s-au soldat de la inceputul anului si pana acum cu peste 10.000 de morti.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Poluarea aerului. Aerul din orasele mari a devenit tot mai poluat si toxic, lucru care afecteaza peste un miliard de locuitori ai planetei. Dupa statisticile publicate recent de Natiunile Unite, peste un milion de decese anual sunt atribuite polutiei urbane. Un studiu international publicat in 2007, raporta ca atunci cand polutia aerului atinge numere record, vizitele la camera de urgenta a spitalelor, aproape se dubleaza. Concluzia mai multor studii este ca persoanele care traiesc in orasele mari, sau in vecinatatea lor, isi scurteaza considerabil viata.

Bauturile alcoolice care contin cafeina. The US Food and Drug Administration (FDA) se pregateste sa interzica comercializarea in USA a bauturilor alcoolice care contin cafeina. Senatorul Charles Schumer, NY, a declarat saptamana aceasta, ca FDA a decis ca aceste bauturi prezinta pericole deosebite pentru sanatatea publicului, mai ales pentru tineri. Aceste bauturi comercializate sub numele generic de ,,energy drinks”, contin in medie aceeasi cantitate de cafeina si alcool care se gaseste in trei cani de cafea si trei sticle de bere. De exemplu o cutie de ,,Four Loko” de 700 ml, contine 12% alcool si are ca tinta consumatorii tineri. ,,Aceste bauturi sunt periculoase, deoarece contin mult alcool si cafeina, combinatie care place mai ales tinerilor. Persoanele care consuma aceste energy drinks in cantitati mari, evita traditionalele durei de cap si efectele negative asociate cu intoxicarea cu alcool” a declarat Kevin Clauson, profesor de pharmacie la Nova Southeastern University in Fort Lauderdale, Florida. Statele: New York, Washington, Utah, Michigan si Oklahoma, deja au interzis comercializarea acestor bauturi, iar acum FDA intentioneaza sa le faca ilegale in toata America.  

Textul saptamanii. ,,In ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatra grea pentru toate popoarele”. Zaharia 12,3

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 46/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-