28
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită [n toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                               este aproape, este chiar la uși“

                   Semnele săptămânii 10 Noeimbrie 2011

Încă o zi de sărbătoare. Săptămâna aceasta, mai precis marți, elevii care aparțin la The Cambridge School System în statul american Massachusetts, au beneficiat de o zi suplimentară de vacanță. Nu a fost din cauza viscolului, sau altor cataclisme naturale, ci ca să poată sărbătorii în tihnă în sânul familiei, Eid al-Adha, în traducere Festivalul Sacrificiului. Eid al-Adha este o sărbătoare musulmană care comemorează actul lui Avraam care a fost gata să-și sacrifice fiul, dar în cele din urmă a sacrificat un berbec pe care Dumnezeu I l-a pus la dispoziție. Studenții acestor școli sunt primii din statul Massachusetts să beneficieze de această măsură care a fost primită cu satisfacție de către comunitatea musulmană Atif Harden. Directorul executiv interim al Islamic Society of Boston Cultural Center, și-a exprimat sentimentele de extaz în fața acestei recunoașteri oficiale a populației musulmane și a tradițiilor ei. Superintendentul Jeffrey Young, declara ziarului Boston Globe, că această măsură este în linie cu respectarea valorilor de respect și includere a autorităților școlare. În același timp Marc McGovern un membru al comitetului, recunoștea că nu toată lumea s-a bucurat, și că au primit reclamații, ba chiar și amenințări.

Nigeria. Violențe cu caracter de confruntare religioasă. Dacă în unele țări arabe ajunul sărbătoarei musulmane de Eid al-Adha a reprezentat motiv de bucurie și sărbătoare, în Nigeria situația a fost cu totul diferită. În nordul țării, mai ales în orașul Damaturu, capitala statului Yobe, membri sectei islamiste Boko Haram înarmați până în dinți, cu mitraliere, au atacat vinerea trecută ore întregi biserici, moschee, comisariate de poliție și alte clădiri oficiale. Întreaga regiune arăta ca o linie de front, străzile și morgile erau pline cu cadavre. Bilanțul este greu de evaluat, se estimează că cel puțin 65 de persoane și-au pierdut viața. În orașul vecin  Maiduguri, la numai 100 km distanță, vineri imediat după terminarea rugăciunii de la mijlocul zilei, trei bombe au explodat în fața unui complex militar. Grupul islamist Boko Haram (nume care înseamnă în limba locală haoussa “Educația occidentală este un păcat”) se revendică aparținând talibanilor afgani și vrea să instaureze în Nigeria legea islamică Sharia. Ei au fost organizați în 2004 de către Mohamed Yusuf, ei au comis numeroase atentate, au fost obiectul unor campanii militare și în ciuda acestor acțiuni rămân activi și foarte influenți. Statele din nord în special Borno cu capitala Maidiguri, sunt răvășite de aceste acte teroriste, motiv pentru care Kashim Shettima, guvernatorul statului Borno a propus începerea de tratative cu grupul Boko Haram.

Regulament. Salariații de la Shorter Southern Baptist University în Georgia, sunt obligați să semneze o declarație în care asigură că nu sunt homosexuali, sau de nu vor fi concediați. Donald Dowless președintele universității a explicat: cei care nu vor să semneze acest document înseamnă că nu sunt de acord cu doctrina bisericii și vor fi dați afară. Noul regulament votat de bord pe 21 octombrie include un “personal lifestyle statement” (declarație asupra stilului de viață personal) în care se angajează să se abțină de la orice activitate sexuală condamnată de Biblie, cum ar fi adulterul, sex înainte de căsătorie și homosexualitate. De asemenea ei trebuie să se angajeze să fie activi în biserică, să nu folosească sau comercializeze droguri, să nu bea alcool în prezența studenților. Adoptarea acestui nou regulament a stârnit vii reacții din partea presei și a organizațiilor de apărare a homosexualilor, care s-au plâns de această viziune extremistă a universității. În acest context Hubert Krygsman, președinte la the Redeemer University College în Ancaster, Ontario, a asigurat că acest fel de regulament nu este caracteristic instituțiilor religioase. El a declarat că multe universități în USA și Canada sunt membre ale the Council of Christian Colleges and University, au diverse forme de regulament, dar nu cunoaște vreun caz în care salariații să fie puși să semneze o declarație așa de explicită.

Pagini internet israeliene au fost sabotate de hackeri. Numeroase pagini internet ale unor organizații guvernamentale și de securitate israeliene au fost atacate de hackeri. Potrivit ziarului Haaretz, afectate au fost între altele armata, mai multe ministere, precum și serviciile secrete Mossad și Shin  Bet. Paginile internet ale organizațiilor nu au putut fi vizionate ieri, vreme de mai multe ore. Organizația internațională de hackeri, Anonymous, a amenințat cu un astfel de atac în semn de protest față de capturarea, vineri, de către marina israeliană, a două nave având la bord activiști pro-palestinieni. Guvernul israelian a declarat că accesul pe paginile internet a fost bruiat de un defect tehnic.

Campanie de strângere de fonduri pentru artistul chinez Ai Weiwei. Artistul și dizidentul chinez Ai Weiwei, a primit donații de la mai bine de 16.000 de simpatizanți, pentru a-și putea plăti impozitele. Ai a declarat agenției AP că până acum i-au fost virate 3,5 milioane de yuani, echivalentul a 370.000 de euro. Astfel, oamenii au reacționat la acuzațiile statului chinez, potrivit cărora Ai s-ar fi făcut vinovat de evaziune fiscală. Autoritatea financiară i-a cerut lui Ai Weiwei plata a 15 milioane de yuani, impozite restante, stabilind un termen-limită de 10 zile. În cazul în care nu va achita suma solicitată, artistul riscă până la 10 ani închisoare. Ai a fost arestat în aprilie din cauza unor presupuse delicte fiscale, fiind încarcerat aproape trei luni, fără act de acuzare, într-un loc necunoscut.

Liga Arabă avertizează Siria să respecte planul de pace convenit. Liga Arabă a avertizat în termeni fără echivoc Siria, să aplice prevederile planului de încetare a violențelor. Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil el Arabi, a declarat că nerespectarea planului ar avea consecințe dramatice pentru Siria și regiune. În același timp, el a cerut guvernului de la Damasc să treacă la acțiune. În cadrul unei reuniuni la nivel de miniștii de Externe, Liga Arabă va analiza din nou la Cairo, la finele săptămânii viitoare, situația din Siria. Liga Arabă a convenit împreună cu Siria, la mijlocul săptămânii trecute, un plan de încetare a violențelor. Acesta prevede retragerea, în termen de două săptămâni, a militarilor în cazărmi, eliberarea prizonierilor politici și admiterea în țară a unor observatori străini. În ciuda înțelegerii, regimul al Assad recurge în continuare la violență împotriva opoziției. Numai la sfârșitul săptămânii trecute au fost uciși, potrivit unor activiști ai drepturilor omului, mai bine de 40 de persoane, în timpul unor demonstrații în orașele Hama și Homs.

Despre istoria moralității. Adesea în fața situației lamentabile în care se află societatea contemporană din punct de vedere moral, se face apologia timpurilor trecute și se vehiculează ideea că în trecut societatea era mai morală, oamenii mai asezați. Din când în când se găsesc dovezi că nu este chiar așa, se dezgroapă dovezi arheologice care arată că încă din antichitate în diverse părți ale lumii, în diverse epoci, păcatul și desfrâul erau practicate, ba chiar apreciate. Dacă mai era nevoie de o dovadă în plus, zilele acestea ziarul Daily Mail a publicat un articol cu fotografii ca dovadă că în secolul trecut lumea nu era mult mai morală. În timpul lucrărilor de restaurare a palatului Kesington din Marea Britanie, aparținând familiei regale din Anglia, a fost găsită o inscripție cu caracter obscen. Înscrisă pe un panou de lemn ascuns sub lambriurile bogat ornamentate ale intrării palatului, acest grafiti datând din anul 1902, este dovada că nici pe vremea aceea oamenii nu se sfiau să folosească un limbaj obscen ba chiar să îl lase înscris pentru posteritate. Un comentator malițios remarca că singura deosebire față de zilele noastre este faptul că acea inscripție avea o caligrafie foarte îngrijită și era corectă din punct de vedere gramatical. Slabă consolare.

Proteste. De săptămâni în diverse mari orașe, mai ales în Nord America, grupuri de tineri ocupă puncte centrale ale cartierelor de afaceri protestând. Ei vor egalitate în venituri cu oamenii de afaceri și alți “capitaliști” dar nu au nici educația lor și nici nu sunt dispuși să muncească așa cum o fac aceștia. Vor să desființeze marile companii, dar le folosesc produsele, mai ales cele electronice, (pentru că sunt “cool”) și câteodată lucrează pentru aceste companii (pentru că plătesc bine). Odată cu trecerea timpului a devenit evident că aceste “tabere” de protestatari sunt un focar de infecție, un cuib de prostituție, comercializare și folosire de droguri. Ca să întărească acest trist tablou, în Vancouver au avut loc zilele acestea două accidente, dintre care unul mortal. Săptămâna trecută un tânăr care se drogase a fost salvat în ultimul moment de către medicii de la salvare care l-au reanimat. Sâmbătă după amiază Ashlie Gough, o tânără de 23 de ani nu a avut această șansă, ea a fost găsită moartă în cortul ei, mai mult ca sigur tot din cauza drogurilor. Primarul orașului Vancouver, Dean Fortin, insistă că această șatră trebuie desființată, dar manifestanții și suporterii lor sunt de părere că nu este mare lucru, că într-adevăr cei care folosesc droguri mai au și accidente, dar în aceste tabere sau în altă parte, dacă este să moară vor muri oricum. Dacă acesta este viitorul societății, dacă aceștia sunt cei care vor să conducă lumea de mâine, viitorul este foarte sumbru.

Bilanțul busculadei din India a ajuns la 16 morți. Cel puțin 16 persoane au murit într-o busculadă produsă în orașul indian sfânt Haridwar, potrivit unui nou bilanț, relatează BBC. Busculada s-a produs la o ceremonie religioasă ce marca 100 de ani de la nașterea fondatorului unei secte hindu. Circa cinci milioane de persoane veniseră din întreaga țară pentru ceremonia în onoarea lui Sri Ram Sharma, eveniment care a început duminică și durează cinci zile. Cel puțin 50 de persoane au fost rănite. Haridwar, 173 km nord de New Delhi, este un oraș înțesat cu temple și este considerat un loc hindu sacru.

Nord Stream la start. După un an și jumătate de la startul lucrărilor de construcție, primul gazoduct ruso-european Nord Stream a fost dat în folosință. La festivitatea găzduită în localitatea est-germană Lubmin, au luat parte nu doar președintele rus Dimitri Medvedev și Cancelarul Angela Merkel, dar și premierul francez Francois Filon, cel olandez Mark Rutte și comisarul european pentru energie Günther Ottinger. Pipeline-ul cu o valoare totală de 7,4 miliarde de euro, urmează să transporte gaz din Rusia spre Occident. Cu o lungime de peste 1.000 de km, Nord Stream este cel mai lung gazoduct subacvatic din lume. La finele anului 2012, va fi dat în folosință și cel de-al doilea tronson, capacitatea totală de transport urmând să însumeze atunci 55 de miliarde de metri cubi de gaz.

Samariteanul milos recompensat pe loc. Victor Giesbrecht, este un om inimos. Este în vârstă de 61 de ani și locuiește în Winnipeg Canada, dar era în călătorie pe Interstate 94 în nord vestul Statului Wisconsin. La un moment dat, a văzut pe marginea șoselei două doamne care aveau pană de cauciuc. Așa cum făcea totdeauna, el s-a oprit ca să le dea o mână de ajutor. După ce au terminat, fiecare și-a continuat drumul. Iată însă că după câtăva vreme cele două doamne Sara Berg și Lisa Meier, au văzut trasă pe dreapta mașina binefăcătorului lor, iar soția pe marginea drumului făcând semne mașinilor care treceau. Cum abia fuseseră depanate cele două, nu au putut ignora situația și au oprit. Așa au aflat că lui Victor Giesbrecht, i se făcuse rău la volan, soția l-a ajutat să tragă pe dreapta dar starea lui era gravă așa că a ieșit din mașină să ceară ajutor. În timp ce Sara Berg îi făcea respirație artificială, a fost chemată salvarea. Primii care au ajuns la fața locului au fost două patrule de poliție echipate cu aparatură de urgență. Aceste mașini au constatat că starea este gravă, au chemat un elicopter care a aterizat direct pe șosea și l-au dus pe samariteanul milos la spital, unde deși în stare gravă, se reface după un infarct cardiac foarte serios. Dacă nu ar fi fost ajutat la timp, cu siguranță că murea pe șosea. Faptul că s-a oprit ca să ajute pe cineva în nevoie a făcut ca aceste doamne să se oprească la rândul lor și să contribue la salvarea lui.

Refugiați în propriul lor oraș. Aceasta este situația dramatică a majorității locuitorilor din Bankok capitala Tailandei. Pentru un vizitator neavizat, situația nu este prea gravă, aeroportul internațional Suvarnabhumi, protejat de un dig înalt de peste 1 metru funcționează, în cartierele de afaceri străzile sunt uscate, iar magazinele deschise. Dar puțin mai departe în cartierele populare situația este cu totul diferită. La început autoritățile au vrut să protejeze capitala și au sacrificat satele din jur care au fost lăsate în mod intenționat să fie înghițite de apa care vine din nordul țării unde ploile musonice au făcut ravagii. Dar acum trei săptămâni nu s-a mai putut, și barajele au fost deschise și apa a inundat toate cartierele populare. O apă murdară plină de gunoaie, resturi de clădiri, și trunchiuri de copaci, animale moarte și apa de canalizare. Locuitorii se deplasează în apa care este cel puțin de până la nivelul pieptului, până la 2 metri, ceea ce face ca și cei refugiați pe acoperișul caselor sau pe terase să fie în pericol. In aceste condiții industria este paralizată, deplasările se fac doar cu barca, iar mai nou, au apărut crocodilii scăpați din crescătoriile din zonă, aceștia atacă oamenii și animalele. Bankokul ca și întreaga țară este într-o situație dramatică, care riscă să mai dureze încă multe săptămâni. În aceste condiții izbucnirea unei epidemii este mai mult ca probabilă.

Turcia. Cutremur. Estul Turciei a fost din nou zguduit de un cutremur de 5,6 grade. În orașul Van din provincia cu același nume s-au prăbușit cel puțin 18 clădiri, între care două hoteluri. Cel puțin șapte oameni și-au pierdut viața, mulți alții se află prinși sub dărâmături. Pe 23 octombrie, aceeași provincie a fost pustiită de un cutremur de 7,2 garde. Peste 600 de oameni au fost atunci uciși, alți câteva mii răniți, nenumărate clădiri s-au transformat în ruine.

Incident sângeros în nordul Kosovo. În cursul unui schimb de focuri care a avut loc în orașul Mitrovica din nordul Kosovo a fost ucis un sârb, alți doi fiind răniți. În incident au fost implicați etnici sârbi și albanezi, potrivit poliției. Guvernul din Kosovo, format din albanezi, a condamnat violențele. Politicienii sârbi din Belgrad le-au cerut sârbilor kosovari să se abțină de la provocări. Situația din nordul Kosovo a ajuns să fie extrem de tensionată în ultimele două luni. Sârbi radicali vor să obțină retragerea polițiștilor de frontieră ai guvernului din Priștina din două puncte de trecere prin blocarea unor drumuri. În schimb, SUA și UE insistă ca guvernul de la Priștina să-și plaseze reprezentanți la frontierele externe.

Fostul președinte al Israelului condamnat. Fostul președinte israelian, Moshe Katzav, trebuie să intre în închisoare. Tribunalul Suprem al țării a confirmat condamnarea sa la șapte ani privare de libertate pentru viol. Apelul lui Katzav împotriva acestei sentințe a fost respins, informează mass media israeliene. Fostul șef de stat a fost găsit vinovat la finele anului trecut de viol și hărțuire sexuală împotriva unor foste colaboratoare. Moshe Katzav, în vârstă de 65 de ani, a respins toate acuzațiile, declarând că sunt motivate politic. Inițial, el fusese scutit de închisoare.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Nucile. Consumul zilnic de nuci, în cantități mici, ajută la menținerea unui organism sănătos, este concluzia cercetătorilor spanioli. Câteva nuci, alune, arahide sau migdale, nu numai că ajută la menținerea unei greutăți normale, dar poate să îmbunătățească și starea de bună dispoziție, arată un studiu publicat recent în revista Journal of Proteome Research. Oamenii de știință au descoperit o strânsă legătură între aceste alimente și un nivel ridicat de serotonin. Serotonin este un hormon secretat de organism și care este responsabil pentru o stare emoțională pozitivă. În plus, acest hormon are și calitatea de a reduce apetitul, în același timp fiind de folos și sistemului cardiovascular. Cercetătorii de la University of Barcelona, au descoperit că numai 30 de grame de nuci, arahide sau migdale crude, consumate zilnic, au efecte pozitive asupra stării sănătății și a psihicului în general. Articolul arată că nucile constituie un aliment extrem de folositor mai ales în cazul celor care suferă de sindromul metabolic, o afecțiune care duce la depozitarea în exces a grasimii în zona abdomenului, la un nivel mare de zahăr în sânge și hipertensiune arterială. Rezultatele studiului au arătat că grupul de participanți care a consumat zilnic o dietă care conținea aproximativ 30 de grame de nuci, arahide, migdale și alune, timp de 12 săptămâni, au avut un nivel ridicat al serotoninei în comparație cu un alt grup care a consumat o dietă lipsită de nuci. Oamenii de știință sunt de părere că o dietă care conține nuci poate avea rezultate pozitive în ceea ce privește o greutate optimă și asupra reduceri riscului de diabet de tipul 2 și maladii cardiovasculare. Însă ca în orice lucru, moderația este elementul cheie. Nucile, precum și alte alimente din această grupă, conțin un număr mare de nutrienți și calorii, așa că o cantitate relativ mică este suficientă.

Textul săptămânii. ,,Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri”. Matei 5,16

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 45/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-