25
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 23 Ianuarie 2014

Egipt. Noua Constitutie. Egiptenii au aprobat cu o majoritate covârsitoare noua Constitutie, legitimând astfel regimul instaurat de generalul Abdel Fattah al-Sisi, dupa înlaturarea de la putere a presedintelui Morsi de catre armata. Constitutia a fost votata cu voturile a 98,1% dintre egiptenii care s-au prezentat la vot, a anuntat sâmbata Comisia electorala egipteana, însa rata de participare la referendum a fost de numai 38,6%. Din cei peste 53,4 milioane de alegatori eligibili, la referendum s-au prezentat 20,6 milioane de persoane, 19,98 milioane votând în favoarea noii Constitutii. Referendumul a fost asteptat cu emotii si îngrijorare de guvernul interimar, numit de armata, care a sperat sa obtina un prag de prezenta la urne mai bun decât cel de la referendumul pentru Constitutie organizat în 2012 de fostul presedinte Morsi (32,9%), pentru a legitima astfel destituirea si arestarea acestuia, ca fiind o expresie a vointei poporului egiptean. Cu câteva zile înainte de scrutin, generalul al-Sissi, cel mai puternic om din Egipt la acest moment, legase de rezultatele referendumului chiar posibilitatea de a candida la presedintie, declarându-se pregatit sa acceada la aceasta functie daca ,,poporul” i-o va cere. ,,Amintiti-va de eroii din armata tarii. Ei au restaurat speranta într-un viitor mai bun si mai sigur în Egipt“, s-a grabit sa declare Nabil Salib, seful comisiei electorale, imediat dupa anuntarea rezultatelor scrutinului pentru Constitutiei. Reamintim ca scrutinul a fost puternic contestat de Fratia Musulmana, adepti ai fostului presedinte egiptean. Peste 350 de persoane au fost arestate în timpul celor doua zile de scrutin pentru încercari de a preturba votarea. Marti, noua persoane au fost ucise în cursul unor manifestatii pro-Morsi în timp ce la Cairo a explodat o bomba chiar înaintea deschiderii sectiilor de votare. Din noua Constitutie au fost îndepartate o serie de clauze ce deschideau calea unei islamizari a legii – motivul revoltei împotriva lui Morsi, însa puterile institutionale au fost modificate nesemnificativ, consolidând si mai mult influenta armatei în viata politica.

Republica Centrafricana in plina actualitate. In mai toate localitatile tarii, ba chiar si in capitala in ciuda prezentei trupelor franceze, militiile crestine si musulmane continua sa se lupte, agentiile de presa arata zilnic cum cadavrele celor linsati din ambele tabere sunt târâte pe strazi, arse in mijlocul satelor, gropi comune cu zeci si sute de cadavre sunt descoperite iarasi si iarasi, zeci de cadavre intrate in putrefactie zac peste tot. In acest context de violenta si actiuni care sunt clasate ca genocid, un parlament de tranzitie a ales luni un presedinte de tranzitie. Va rog sa notati ideea de tranzitie de provizoriu de incertitudine. Noul presedinte o presedinta, se numeste Catherine Samba-Panza, o avocata de profesie, si-a facut studiile in Franta si a fost pâna acum primarul capitalei Bangui. Imediat dupa ce a depus juramântul a adresat un mesaj emotionant grupurilor care se ucid fara mila, numindu-i copiii ei. Ea i-a indemnat sa abandoneze armele si sa faca pace. Desigur un apel cu o retorica impresionanta asa cum se asteapta de la un avocat cu experienta, numai ca cei interesati nu s-au lasat impresionati. Luptele continua, cadavrele se insira in continuare pe marginea drumurilor. Pentru a asigura un minim de securitate, contingentul de 1.600 soldati francezi va fi intarit cu 500 de militari provenind din alte tari europene si cu 4.400 militari din fortele africane de mentinere a pacii. ONU a anuntat ca a alocat aproape 500 de milioane de dolari pentru a ajuta tara sa se refaca de pe urma distrugerilor masive provocate de acest conflict.

Irak. Morti si raniti. Confruntarile din Irak continua. Luni, o serie de atentate cu bomba au facut peste 30 de victime în Bagdad, capitala irakiana fiind tinta atacurilor frecvente în urma conflictelor dintre fortele guvernamentale si afiliatii gruparii teroriste Al-Qaeda. Atentatele au avut loc în doua dintre pietele publice ale orasului si în doua instante de judecata. Exploziile au venit în timp ce fortele guvernamentale irakiene au început ofensiva împotriva Al-Qaeda, si a militantilor aliati ei, în vestul tarii. Cea mai dezastroasa dintre explozii a lovit o piata publica din sudul capitalei. În urma acesteia sapte persoane si-au pierdut viata si alte 13 au fost ranite. O bomba a fost amplasata pe una din strazile comerciale din apropiere. Explozia a omorât doua persoane si a ranit alte sapte. În suburbia nordica, atentatele au ucis trei persoane si au ranit alte sase. De asemenea, doua masini capcana au fost detonate în apropierea unei instante de judecata din Bagdad. Sapte persoane si-au pierdut viata si alte 22 au fost ranite. Armata si triburile aliate locale din provincia vestica Anbar au demarat recucerirea oraselor Ramadi si Fallujah, controlate de militantii grupului de insurgenti denumit Statul Islamic al Irakului si Levant, afiliati ai Al-Qaeda.

Kiev. Proteste. A patra zi de violente, la finalul careia au fost declarate moarte patru persoane si 300 de raniti, potrivit ajutoarelor medicale venite sa îngrijeasca ranitii. Protestatarii radicali continua sa arunce cu pietre si cocktailuri Molotov spre politistii care au format linii de aparare. Opozitia ucraineana a acordat autoritatilor „24 de ore pentru a opri varsarea de sânge”. Politistii rutieri au blocat unele dintre cele mai importante strazi ale capitalei, spunând ca au început lucrarile de curatire a zapezii, în timp ce protestatarii sunt convinsi ca este o alta încercare a fortelor de securitate de a înabusi protestul ucrainenilor furiosi. Liderii opozitiei i-au cerut miercuri seara presedintelui Viktor Ianukovici sa organizeze o reuniune de urgenta a parlamentului ucrainean pentru a anula legea care incrimineaza protestele. Liderul de la Kiev „va relua mâine discutiile privind legile”, a spus Arseni Yatsenuk, deputat în parlamentul ucrainean. Oleg Musii, coordonator al serviciului medical din mijlocul protestelor, a spus jurnalistilor ucraineni ca numarul persoanelor ucise în timpul revoltelor a crescut la cinci oameni. El a învinovatit fortele speciale ale politiei, care nu ar fi permis serviciilor medicale de urgenta sa ajunga la raniti. De asemenea, numarul ranitilor a crescut la aproximativ 300 de oameni, potrivit aceleiasi surse.

Angela Merkel. Cancelarul german a adresat un apel pentru continuarea dialogului cu opozitia care sa conduca la rezultate concrete, cerându-i sa retraga legile care limiteaza drepturile cetatenilor de a participa la manifestatii, informeaza un comunicat oficial al Biroului Angelei Merkel. Uniunea Europeana s-a declarat socata de violentele din Ucraina, avertizând Kievul cu posibile actiuni si consecinte asupra relatiilor bilaterale.

Conferinta aprinsa la Geneva II. Pace pace, si pace nu este. Miercuri, la Montreaux s-au desfasurat negocierile de pace pe tema conflictului sirian. Acestea au adus fata în fata, pentru prima oara, ambele tabere din Siria, si au fost presarate cu discutii aprinse, în timp ce puterile mondiale si-au accentuat parerile contrare privind desfiintarea guvernului Bashar al-Assad. Initial a fost stabilit ca negocierile sa înceapa de vineri, miercuri fiind programat  doar o ceremonie formala la marginea lacului Geneva. În timpul ,,discutiilor” regula de 10 minute sustinuta de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a fost ignorata aproape în totalitate. Liderul Coalitiei Nationale Siriene, Ahmed Jarba l-a acuzat pe presedintele Bashar al-Assad de ,,crime de razboi comise în stil nazist” si a cerut delegatiei guvernamentale sa semneze, pe loc, un plan pentru cedarea puterii. Ministrul de Externe Sirian, Walid al-Moualem a subliniat ca nu vor asculta niciodata cererile din exterior, iar apoi s-a folosit de un limbaj colorat pentru a descrie atrocitatile rebelilor ,,teroristi”, comise cu ajutorul statelor Arabe si Occidentale, prezente de asemenea în sala. Cele doua puteri participante la negocieri, Rusia si Statele Unite, si-au manifestat diferentele de opinii privind guvernul Assad chiar din prima zi, atunci când ar fi trebuit sa aiba loc introducerile formale. Secretarul de Stat american John Kerry a tunat ca nu se poate ca Assad sa ramâna la putere, conform acordului din 2012, si a cerut formarea unei coalitii interimare. Ministrul de Externe rus, Sergei Lavrov a precizat ca toate partile trebuie sa aiba un rol si a criticat interpretarea asa-zis unilaterala a pactului din 2012. Discutiile nu au reflectat contextul privind îngrijorarile globale cu privire la razboiul din Siria, în urma caruia 130.000 de persoane si-au pierdut viata si alte câteva milioane au fost evacuate, foarte multi oameni fiind obligati sa fuga din tara. Conferinta nu a lasat loc de prea mult optimism, mai ales în rândul rebelilor islamisti din Siria, care i-a catalogat pe liderii opozitiei drept tradatori pentru ca au acceptat sa fie în aceeasi camera cu delegatia lui Bashar al-Assad.

Pâna unde se poate ajunge in cautarea drepturilor. In general traditia nord americana este de parere ca odata cu educatia fiintele umane devin mai intelepte, mai ingaduitoare, mai elevate fata de traditii obscurantiste si fanatism. Din nefericire numeroase situatii din ultimii ani demonstreaza contrariul. Asa de exemplu cei care au adus la indeplinire sau au incercat fara succes sa faca atacuri teroriste in Anglia, Toronto, Montreal, Boston si New York, aveau sau se pregateau sa obtina doctorate, erau oameni educati si aparent rafinati. Un ultim exemplu din fericire nu asa de dramatic dar semnificativ s-a petrecut la una din universitatile canadiene din Toronto. Un student al carui nume nu a fost facut public a cerut profesorului care tinea un curs care se desfasura in mare parte in line, sa fie dispensat din motive religioase, de participarea la seminar deoarece o sa fie in prezenta colegilor de sex feminin care de alfel constituiau majoritatea clasei. Intrigat de aceasta cerere unica in istoria universitatii profesorul Paul Grayson a tras concluzia ca studentul poate fi musulman sau evreu ortodox, asa ca in dorinta de a se asigura ca ia o decizie corecta a consultat un expert in teologie rabinica si doi teologi in islam. In mod categoric acestia au confirmat ca nu exista nici o prevedere doctrinara nici in islam nici in religia iudaica care sa interzica relatiile profesionale intre sexe. Pe baza acestor opinii profesorul a refuzat cererea studentului, cerându-i sa participe la seminarii ca toti ceilalti studenti, mai ales ca era vorba de seminarii unde studentii nu aveau nici un fel de contact fizic. Studentul s-a conformat a participat la seminar chiar i-a scris profesorului o scrisoare multumindu-i pentru experienta pe care a avut-o la seminar. Numai ca vestea a mers mai departe si cineva din conducere a inceput sa faca comentarii fiind de opinie ca ar fi trebuit sa accepte cererea. Reprezentantii sindicatului studentilor si organizatiile feministe s-au revoltat, deoarece aceasta cerere era de fapt injositoare pentru studente considerate ca fiind inferioare. De fapt disputa este departe de a fi incheiata.

Franta. Inundatii. Cel putin doua persoane au murit, iar un alt localnic a fost dat disparut, dupa ce ploile torentiale au afectat, duminica, mai multe regiuni din sud-estul Frantei. Un barbat în vârsta de 37 de ani a murit în propria sa locuinta, iar un altul a decedat în masina sa, luat de ape, în zona Pierrefeu. O alta persoana a fost data disparuta dupa ce ambarcatiunea în care se afla nu a mai putut fi localizata, în regiunea La Londe-les-Maures, potrivit autoritatilor. Ploile torentiale din sud-estul Frantei au început sa cada înca de vineri, iar meteorologii au anuntat ca vor continua pâna luni. Din cauza apelor, autoritatile franceze au dispus evacuarea persoanelor aflate în zonele sinistrate. Circa 155 de oameni au fost luati cu elicopterul din regiunile inundate, iar duminica seara, mai multi locuitori din Oratoire (Hyeres) au fost evacuati cu ajutorul ambarcatiunilor. „Am avut foarte putin timp, deoarece casa a fost inundata foarte repede”, a declarat o femeie, care a fost salvata cu elicopterul, alaturi de fiica ei în vârsta de 5 ani. „Situatia este foarte îngrijoratoare si nu se va ameliora în cursul acestei nopti”, a informat reprezentantul local, Laurent Cayrel, precizând de asemenea ca s-a constatat un „record istoric de precipitatii” pentru orasul Hyeres. Autoritatile franceze au decis de asemenea sa deschida cel putin sase centre de adapost în regiunile inundate. Ploile torentiale din sudul Frantei au cauzat si blocarea a 20 de drumuri departamentale care au devenit impracticabile. Totodata, aproximativ 4.000 de locuinte au ramas fara curent electric în cursul dupa-amiezii. Alte drumuri închise au fost raportate si în zona Alpes-Maritimes, acolo unde alunecarile de teren au blocat soselele, precum si accesul în unele sate.

Azil de batrâni distrus de foc. Trei oameni au murit si 30 sunt dati disparuti dupa ce un incendiu urias a distrus complet un azil de batrâni din Quebec. 20 de oameni au ajuns la spital cu arsuri. Nu se stie deocamdata din ce cauza a izbucnit focul, dar flacarile au cuprins imediat tot complexul format din 52 de apartamente. Mai multe echipe de pompieri au încercat sa mai salveze ceva, dar fara succes. Totul a fost facut scrum.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Sistemul Osos. Partea I. Scheletul uman este structura de sustinere a corpului, un miracol de inginerie, proiectat pentru a asigura maximum de rezistenta si mobilitate. Fiecare os are o forma particulara, care indeplineste un rol specific. Ne nastem cu peste 300 de oase, insa la maturitate unele oase se fuzioneza si scheletul adult este alcatuit din numai 206 oase. Oasele sunt extrem de rezistente, pot suporta o greutate de peste 8.000 de kg, de patru ori mai rezistent ca betonul. Fiind legate intre ele prin articulatii si activate de catre muschii atasati la ambele extremitati, oasele formeaza cavitati care adapostesc organele, asigurând in acelasi timp un grad ridicat de mobilitate. Oasele sunt compuse din proteine, cristale de calciu si minerale. Rezultatul final este o structura extrem de rezistenta dar si cu o flexibilitate remarcabila. Scheletul uman este compus din cinci tipuri de oase: lungi, scurte, plate, iregulare si sesmoide. In interiorul oaselor lungi se afla canalul medular, care contine maduva osoasa unde are loc productia celulelor sanguine; peste 500 de miliarde de celule sanguine sunt produse in fiecare zi. Scheletul uman este intr-o continua schimbare. De la nastere pâna la vârsta de 20 de ani, oasele se solidifica, se fuzioneaza, cresc si se maturizeaza. Maturitatea scheletului se atinge intre vârstele de 20 si 25 de ani. Dupa vârsta de 30 de ani, sitemul osos este in declin, iar o persoana la vârsta de 80 de ani va fi in medie cu sapte centimetri mai scunda de cât la vârsta de 30 ani. Fiecare os are forma si constructia lui specifica, dupa scopul si functia pe care o indeplineste. Oasele plate, cum ar fi craniul de exemplu, sunt formate din doua straturi de tesut dur cu un strat spongios intre ele. Acest design ofera o protectie maxima pentru creier precum si alte organe sensibile la trauma. Oasele care formeaza structura fetei prezinta cavitati pline cu aer. Vertebrele sunt construite in forma cilindrica, cu scopul de a asigura protectia pentru maduva spinarii. In coloana vertebrala, vertebrele sunt separate între ele printr-un disc fibrocartilaginos. Portiunea cartilaginoasa a discurilor  intervertebrale, a carui suprafata este lubrificata, previne deplasarea vertebrelor in timpul miscarilor, si are functia de absortie a socurilor. Coloana vertebrala este deosebit de solida datorita segmentelor mici din care este alcatuita, care contribuie la o flexibilitate si rezistenta remarcabila. Cartilajele acopera extremitatile osoase si punctele strategice ale organismului, mai ales articulatiile. Cartilajul fibros are un rol de conectare intre oase si ligamente. Un alt tip de cartilaj, cel elastic, este compact, dar flexibil si intra in constitutia epiglotei, care acopera intrarea in caile respiratorii in timpul inghitirii. Cartilajul elastic formeaza pavilionul urechilor, ca si peretii conductului auditiv extern. Impreuna cu cartilajul hialin, cartilajul elastic participa la structura laringelui si a corzilor vocale. Muschii se leaga de articulatii prin tendoane. Ligamentele, care au o elasticitate redusa, conecteaza oasele articulare si le mentine pozitia prin limitarea miscarilor.

Textul saptamânii. ,,Nu te socoti singur întelept; teme-te de Domnul, si abate-te de la rau! Aceasta va aduce sanatate trupului tau, si racorire oaselor tale”. Proverbele 3,7-8

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 4/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-