20
Views

                     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 4 Octombrie 2012

Turcia atacată de Siria. Atacul cu obuze care a avut loc miercuri la frontiera dintre Turcia și Siria este ,,un incident foarte grav”, avertizează vicepremierul turc Besir Atalay, citat de AFP. Cel puțin cinci persoane au murit și alte nouă au fost rănite în Turcia, într-un atac cu obuze lansate din Siria, într-o zonă situată la frontiera dintre cele două state. Obuzele au lovit un imobil de locuit, iar printre persoanele decedate se numără un copil în vârstă de șase ani. Doi dintre răniți sunt agenți de poliție. Ca represalii, Turcia a bombardat miercuri ținte situate pe teritoriul sirian, a anunțat premierul turc Recep Tayyip Erdogan. Turcia a invocat articolul 4 din Tratatul NATO, conform căruia orice țară din cadrul Alianței poate să ceară consultări ,,de fiecare dată când, în opinia sa, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată”. Reuniunea, de la sediul organizației din Bruxelles, a reunit ambasadorii celor 28 de țări membre, la solicitarea Turciei. Ambasadorul turc a prezentat colegilor săi ceea ce s-a petrecut joi după-amiază în sudul Turciei, potrivit unei surse diplomatice. ,,Alianța (Nord-Atlantică) susține Turcia”, unul dintre cei 28 de membri ai săi, și reclamă încetarea imediată a unor asemenea acte agresive față de un aliat”, se arată într-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii. Aceste tiruri ,,sunt o sursă de foarte mare îngrijorare pentru aliați, care le condamnă cu fermitate”, se arată în document, care subliniază ,,spiritul indivizibilității, securității și solidarității” membrilor NATO. La 26 iunie, Consiliul Atlanticului s-a reunit deja în același format, în urma doborârii unui avion militar turc de către apărarea siriană și moartea celor doi piloți ai acestuia. NATO și-a exprimat, în urma acelei reuniuni, ,,susținerea puternică” și solidaritatea față de autoritățile de la Ankara. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a declarat că securitatea Alianței Nord-Atlantice este ,,indivizibilă”. Parlamentul turc a adoptat joi o moțiune depusă de Guvernul islamo-conservator care autorizează armata să desfășoare, ,,dacă este necesar”, operațiuni în Siria, la o zi după incidentul de la frontieră soldat cu moartea a cinci civili turci și care a provocat o ripostă a Ankarei, relatează AFP. Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru și 129 împotrivă în Adunarea Națională, care s-a reunit în sesiune specială cu ușile închise, potrivit posturilor de televiziune turce. Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că România a sprijinit adoptarea declarației Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie, solicitând încetarea oricăror acțiuni agresive împotriva unui aliat. ,,În comunicatul de presă al MAE, dat publictății joi, se mai mai arată că ,,în calitate de membru NATO și în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, România manifestă întreaga sa solidaritate cu Turcia și poporul turc, exprimând compasiune față de victime și familiile lor”.

Iran. Iran și-a intensificat în ultimele săptămâni demonstraț,iile sale ca putere militară, în timp ce se amplifică tensiunile cu Israelul, inamicul său declarat. Liderii israelieni amenință constant că vor lovi instalațiile nucleare iraniene pentru a împiedica această țară să se doteze cu armament nuclear, chiar dacă Teheranul insistă asupra caracterului civil al controversatului său program. Israelul, considerat unicul posesor de arme atomice în regiune, este de părere că programul nuclear iranian reprezintă o amenințare pentru existența sa. Sâmbătă, generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul-șef al Gardienilor Revoluției (Pasdaran), a avertizat că țara sa este pregătită și va distruge statul evreu. Generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul aviației iraniene, a afirmat a doua zi că este posibil ca Teheranul să lanseze un atac preventiv, în cazul în care un atac israelian ar părea iminent. Iranul nu acordă nici un fel de atenție amenințărilor cu atacuri israeliene asupra instalațiilor sale nucleare, a declarat luni președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad în cadrul unei intervenții în fața compatrioților săi înainte de Adunarea generală a ONU, relatează AFP. Națiunea iraniană nu acordă nici un fel de atenție sioniștilor inculți care o amenință. Iranienii sunt pregătiți să se apere și nu cred că amenințările (israeliene) au o importanță fundamentală, a mai declarat Ahmadinejad în cadrul unei reuniuni la care au asistat și jurnaliști. Președintele iranian a reafirmat apoi că sancțiunile occidentale afectează mai degrabă economia europeană în loc de cea a statului său și a negat că Teheranul încearcă să obțină bomba nucleară.Occidentul și Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil. Iranul afirmă că programul său de îmbogățire a uraniului vizează doar producerea de energie și izotopi medicali. Iranul, vizat de mai multe serii de sancțiuni, și marile puteri sunt angajați de mai mulți ani într-un proces foarte dificil de discuții ce caută obținerea unei soluții diplomatice la aceste diferende. Însă ultima reuniune de la sfârșitul lunii iunie la Moscova între negociatorii iranieni și cei ai celor șase mari puteri (Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania) s-a încheiat cu un blocaj.

Iran. Război economic. Tările occidentale poartă ,,un război economic” la scară globală împotriva Iranului pentru a-l face să se plieze, a declarat președintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, într-o conferință de presă retransmisă de Televiziunea de stat, informează AFP. ,,Inamicul a impus sancțiuni contra vânzărilor de petrol. O mare parte a banilor noștri provin din petrol. Mai rău, sancțiunile impuse tranzacțiilor bancare blochează virarea banilor. Este un război ascuns și dur, la scară planetară”, a spus Ahmadinejad. Occidentul a impus sancțiuni dure Iranului din cauza suspiciunilor că ar încerca să se doteze cu arme nucleare. ,,Prietenii noștri de la Banca centrală încearcă și reușesc să găsească mijloace pentru evitarea sancțiunilor. Este o luptă. Occidentalii au reușit să ne scadă vânzările de petrol, dar vom compensa. Inamicul crede că poate zdrobi rezistența poporului iranian, dar se înșeală” adaugă Ahmadinejad. Rialul iranian a atins marți un nou minim istoric în raport cu dolarul. Oficialii israelieni au subliniat, săptămâna trecută, că sancțiunile impuse regimului de la Teheran au adus economia iraniană în pragul colapsului. Aceste declarații sugerează că un eventual conflict militar nu va avea loc prea curând, potrivit The Guardian. Pierderile financiare cauzate de embargoul impus exporturilor petroliere vor ajunge la 45-50 de miliarde de dolari până la finele anului.

Cerere de azil în SUA. Un cameraman care l-a însoțit pe Ahmadinejad la New York cere azil în SUA. Avocatul acestuia, Paul O’Dwyer, care susține că lucrează cu autoritățile americane în numele lui Hassan Golkanbhan, afirmă că clientului său îi este teamă de persecuții din cauza percepției asupra convingerilor sale politice. ,,Este perceput ca nefiind un susținător, sau ca un oponent al regimului iranian”, a declarat O’Dwyer. ,,Cineva care a trădat regimul și în care nu se mai poate avea încredere”, a explicat avocatul. O’Dwyer susține că Golkanbhan nu era suspectat de nimic înainte de călătoria la New York. Însă ,,au fost lucruri pe care ar fi trebuit să le facă și pe care nu se simțea confortabil să le facă” și ,,în timp ce era aici, poziția sa în anumite privințe a devenit cunoscută Guvernului iranian”. O’Dwyer a completat o cerere de azil în numele lui Golkanbhan, care în prezent așteaptă să fie chemat la un interviu de autoritățile americane, într-un loc care nu a fost dezvăluit. Potrivit avocatului, soția și cei doi copii ai acestuia au fugit din Iran.

Evacuare. Câțiva locuitori ai unui cartier rezidențial din Marsilia au evacuat și au dat foc unei tabere de romi așezate în apropierea locuințelor lor, anunță presa franceză. Cei 35 de romi evacuați s-au instalat la începutul acestei săptămâni pe un teren gol aparținând cartierului Creneaux, care face parte dintr-o zonă săracă a Marsiliei, locuită în principal de imigranți. Locuitorii s-au plâns joi primarului, Samia Ghali, acuzându-i pe romi de furturile care au avut loc în zona respectivă. Sabrina, o rezidentă a cartierului, a declarat pentru publicația La Provence, că autoritățile le-au spus că trebuie să aștepte câteva luni pentru a putea lua vreo măsură împotriva romilor. „Ni s-a dat de înțeles că trebuie să rezolvăm singuri problema”, a precizat femeia. „<i așa am făcut. După-amiază ne-am telefonat și ne-am adunat cu toții în fața taberei. Totul s-a întâmplat foarte repede”, povestește femeia. Francezii au dat foc taberei improvizate a romilor. Când oamenii legii au ajuns la fața locului i-au găsit pe romi plecând și nu au putut identifica „nici o dovadă de violență”, scrie Le Monde. Polițiștii au înregistrat incidentul, fără să raporteze vreo infracțiune. Caroline Godard, membră a unei asociații care protejează drepturile romilor în Franța s-a declarat îngrozită de modul în care a fost făcută evacuarea.

Accidentul nautic. 8 morți și zeci de răniți după ce un remorcher s-a ciocnit cu un pachebot la Hong Kong. Accidentul nautic s-a petrecut în apropiere de Insula Lamma. La bordul feribotului care s-a ciocnit cu un remorcher se aflau aproximativ 120 de persoane, scrie Washington Post. Acestea urmau să urmărească un spectacol de artificii de Ziua Națională a Chinei.

Scientologie, droguri, închisoare, trista viață a lui Johnny Lewis. Săptămâna trecută poliția din Los Angeles l-a găsit pe actorul Johnny Lewis, mort pe o aleie lăturalnică. Citind articolele despre moartea sa, am reținut întâi și întâi o tristă realitate. Cele mai multe referiri erau făcute la tatăl, un producător în Hollywood, și fosta lui iubită,  o cântăreață celebră, și mult mai puțin la el un actor specializat în roluri secundare. Articolele arătau că în ciuda faptului că venea dintr-o familie bogată și avea toate condițiile, a început să se drogheze de tânăr, ceea ce a făcut ca să-și încheie viața la 28 de ani. După ce sub influența drogurilor și-a ucis proprietăreasa și pisica ei, cu mâinile goale, s-a urcat pe acoperișul casei de unde a căzut, ceea ce i-a produs moartea. Tatăl lui un membru influent al bisericii de Scientologie, l-a încurajat să participe la programul Narconon, un program de ajutor pentru drogați. În ciuda eforturilor făcute, el a  continuat să se drogheze. În primele luni ale anului 2012 a fost arestat de mai multe ori pentru că a atacat fără motiv diverse persoane datorită faptului că drogurile care le folosea îl făceau să fie agresiv. Am găsit că cel mai trist era faptul că singurul lucru semnificativ care se putea spune despre un actor talentat era referința la tatăl său și fosta iubită, nu la ceea ce a realizat el însuși.

În Franța se instalează o noua ordine socială. Noul președinte socialist care a preluat puterea în Franța în vara aceasta, a început să-și pună amprenta pe viața economică introducând măsuri, cum ar fi mărirea taxelor, mai ales pentru cei bogați dar și unele de ordin social. Cu ani în urmă un alt guvern socialist a creat un fel de contract social pentru ca homosexualii să poată legaliza relația lor. De fapt cei care au folosit această formă legală de uniune nu au fost homosexualii ci cuplurile obișnuite care au vrut să evite cheltuielile și bătaia de cap a divorțului și să folosească avantajele fiscale ale situației de necăsătorit. Acum noul guvern se pregătește să introducă o legislalție care va legaliza căsătoria în bună formă a homosexualilor și va schimba termenul de soț și soție în cel de partener. Potrivit acestei legislații ei se vor putea căsătorii și adopta copii. În ciuda protestelor asociațiilor creștine și de protecție a familiei, printre care și primatul catolic de Gaules, cardinalul Barbarin, guvernul este hotărât să-și aducă la îndeplinire planurile. Această atitudine s-a făcut resimțită până și în alocuțiunea pe care președintele francez Francois Hollande a adresat-o în fața adunării generale ONU, unde el a invitat liderii din lumea întreagă să decriminalizeze homosexualitatea. În această controversă s-a introdus și cântăreața Lady Gaga, care a susținut aceeași idee adăugând că ,,nimeni nu se sinchisește de ce gândește papa”. Revenind însă la măsurile sociale ale guvernului francez, o altă îmbunătățire este faptul că în curând avortul va fi gratuit pentru oricine, bogat sau sărac. Până acum anumite categorii de femei trebuiau să plătească o parte din preț. Vă las să judecați singuri ce înseamnă aceste măsuri pentru moralitatea societății.

Grecia speră să obțină despăgubiri. În timp ce, pentru germani, despăgubirile de război sunt un subiect de multă vreme încheiat, grecii încă mai au întrebări. Ministrul elen al finanțelor a însărcinat o echipă de specialiști cu verificarea posibilităților de formulare a unor eventuale pretenții către Germania. Abuzurile săvârșite de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial revin în atenția grecilor. La Atena se vorbește despre un împrumut – atunci de peste 470 de milioane de mărci, acum în valoare de mai multe miliarde de euro – pe care Banca Centrală l-ar fi acordat forțat Germaniei naziste în 1942 și care, până acum, nu a fost rambursat. Grupul de lucru însărcinat cu verificarea documentelor ar trebui să prezinte primele rezultate până la sfârșitul acestui an. Mulți observatori, inclusiv din Grecia, se întreabă dacă, la aproape 70 de ani de la încheierea conflictului, mai există posibilitatea formulării vreunei cereri. Stelios Perakis, profesor de drept internațional la Universitatea Panteion din Atena, este convins că Grecia ar trebui să ceară, dar și să primească, despăgubiri cât mai curând posibil. Conform Acordului de la Londra (1953), aceste plăți trebuie urmărite până la reglementarea completă a reparațiilor de război. Tratatul de reunificare a Germaniei, semnat în 1990, nu a purtat mențiunea , dar exact acesta era scopul documentului întrucât restabilea suveranitatea deplină a Germaniei”, susține Perakis.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Este laptele un aliment indispensabilț Este întrebrea pe care de mai mult timp specialiști în nutriție și medicină o dezbat cu mare interes. Industria produselor lactate se luptă cu toate resursele și pe toate fronturile să ne convingă că un consum de lapte, sau produse lactate este neapărat necesar. Dacă ne luăm după reclamele de la TV, radio, presă, sau afișele de pe stradă, ar trebuii să tragem concluzia că laptele este o sursă indispensabilă de calcium, care contribuie la un sistem osos sănătos. Însă în ciuda sutelor de milioane de dolari cheltuite de către industria produselor lactate, tot mai mulți specialiști nu sunt cu totul convinși. Calcium este esențial pentru sănătatea oaselor, dar acesta nu se găsește numai în lapte. Mai mult, calciul este bine absorbit dacă este însoțit de magneziu și vitamina D. Lactatele conțin calciu, dar prea puțin magneziu și prea puțină vitamina D, este opinia mai multor specialiști.

Americanii în dietă. În mod suprinzător, o cantitate prea mare de calcium inhibă absorbția de magneziu. Produsele lactate aduc calciu, dar acesta este însoțit de multe grăsimi saturate și colesterol, iar consumul crescut de lactate sugerează o legătură cu un risc soporit de cancer ovarian și cancer de prostată. Pentru cei care sunt obișnuiți și le place consumul de lactate, asta nu înseamnă că produsele lactate trebuie eliminate din dietă, dar ca orice lucru, moderația este de preferat. Laptele poate fi înlocuit de multe ori cu vegetale bogate și în calciu și în magneziu. Pentru un sistem osos sănătos, un adult are nevoie zilnic de aproximativ 2.500 mg de calcium și 360 mg de magneziu. Dieticienii sfătuiesc publicul să găsească alte surse de calcium și magneziu, iar mai jos sunt enumărate câteva alternative: Migdale, soia, grâne, fulgi de ovăz, arahide, cartofi la cuptor, varza, tofu, nuci, și broccoli, reprezintă surse excelente atât de magneziu cât și calcium.

Textul săptămânii. ,,Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste și de chibzuință”. 2 Timotei 1,7

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 40/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-