9
Views

SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 13 Septembrie 2012

Libia. Ambasadorul american ucis la Benghazi. Ambasadorul american în Libia, Chris Stevens, a fost ucis în urma unui atac, în zona Consulatului din Benghazi. Potrivit unor noi informații, oficialul american se afla într-o mașină, care urma să-l ducă într-un loc sigur. Adjunctul ministrului de interne, Wanis al-Sharef, și apoi vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur, au confirmat moartea ambasadorului SUA, precum și a trei funcționari. Se pare că automobilul a fost atacat cu o rachetă. Președintele american Barack Obama condamnă „atacul cumplit” de la Benghazi și spune că Stevens „a fost un curajos și exemplar reprezentant al Statelor Unite”. Autoritățile libiene susțin că au început o acțiune în forță pentru depistarea criminalilor. Premierul Mustafa Abushagur a etichetat atacul drept unul „laș”. O fotografie postată pe Facebook, însă neconfirmată ca fiind veridică, arată o mulțime care târăște corpul lui Stevens pe pământ.

Benghazi, Libia (AP) – Statele Unite ale Americii au expediat un grup de soldați de elită la Tripoli, miercuri, după atacul terorist care a ucis pe ambasadorul Statelor Unite și alți trei americani. Oficialii investighează dacă a fost o reacție la un film anti-islamic, cu legături cu creștinii copți, sau un motiv pentru a coincide cu aniversarea atacurilor teroriste din 9/11. Atacul de marți împotriva Consulatului din Benghazi, reprezintă o sarcină descurajantă pentru anchetatorii americani și libieni căutând vinovați într-un oraș plin de arme grele, miliții multiple, grupuri armate islamiste și de poliție. Clădirea consulatului a devenit o epavă, totul ars, după ce mulțimea furioasă, înarmată cu mitraliere și grenade propulsate de rachete a trecut prin ea. Sloganuri de ,,Dumnezeu este mare” și ,,Mohamed este profetul lui Dumnezeu” au fost mâzgălite pe zidurile sale arse. Civilii libieni se plimbau liberi în camerele cu mobilier carbonizate și lucrări presărate peste tot. Președintele Barack Obama a promis că va aduce în fața justiției”, pe cei care au ucis pe ambasadorul Chris Stevens, pe managerul de informații Sean Smith, și doi americani. Trei alți americani au fost răniți. Stevens a fost primul ambasador american ucis în ultimii 30 de ani. ,,Noi respingem toate eforturile pentru a denigra convingerile religioase ale altora, dar nu există absolut nici o justificare pentru acest tip de violență fără sens. Niciuna”, a spus Obama, care a ordonat, de asemenea, măsuri crescute de securitate la posturile diplomatice americane în străinătate. În același timp, nave de război americane se îndreaptă spre Libia după moartea ambasadorului SUA.

Egipt. Ambasada americană la Cairo, luată cu asalt. Aproximativ 2.000 de oameni au înconjurat marți seară ambasada SUA în Egipt, în semn de protest față de difuzarea unui film realizat de creștini copți care trăiesc în America și considerat ofensator la adresa Islamului. Câțiva protestatari au sărit chiar zidurile ambasadei și intrați în curte, au smuls drapelul american, pe care l-au rupt și l-au înlocuit cu unul negru cu o declarație de credință musulmană, ,,Nu este nici un Dumnezeu, dar Dumnezeu și Mahomed este profetul lui”. Au fost primele asalturi împotriva ambasadelor americane din țară, într-un moment când atât Libia și Egipt se luptă pentru a depăși criza în urma înlăturării liderilor, Moammar Gadhafi și Hosni Mubarak, în revoltele de anul trecut. Protestele din ambele țări au fost declanșate de un film de ridiculizare a lui Mahomed produs de un american din California și de a fi promovată printr-o extremă anti-musulmană militant egiptean creștină în Statele Unite ale Americii. Extrase din filmul dublat în arabă au fost postate pe YouTube. Ministerul egiptean de externe a promis într-o declarație că va oferi siguranța necesară pentru misiunile diplomatice și ambasade și a avertizat că ,,astfel de incidente vor avea un impact negativ asupra imaginii de stabilitate în Egipt, care va avea consecințe asupra vieții cetățenilor săi”.

New York. Tornadă. Furtuni extrem de violente au lovit regiunile din centrul Statelor Unite. În urma lor au rămas distrugeri însemnate și cinci morți, printre care și un bebeluș de numai patru luni. De vreme rea nu a scăpat nici Coasta de Est. Statul Oklahoma a dat primul piept cu furtunile. Rafale de vânt cu viteze de peste 120 de km pe oră au spulberat un parc de rulote. Locuințele mobile au fost făcute una cu pământul, iar trei oameni au pierit. Trupurile neînsuflețite au fost găsite într-un canal, la câțiva metri distanță. Vântul a suflat cu atâta putere, încât a răsturnat un tir, ca pe o jucărie. <oferul nu a reușit să scape cu viață. În Missouri și Arizona a plouat cu găleata, iar o femeie a murit înecată după ce autoturismul i-a fost luat de șuvoaie. Asta după ce, aceeași regiune a fost lovită cu o zi în urmă de o furtună de nisip, care dat peste cap circulația pe unele șosele. Meterologii au anunțat că furtunile se îndreaptă spre Est și vor ajunge chiar până la malul Atlanticului. Un prim astfel de fenomen a fost înregistrat la New-York. O tornadă s-a format deasupra apei, în largul cartierului Ăueens. De aici a înaintat spre uscat și a lovit câteva construcții de pe mal, fără a face, însă, victime.

Las Vegas. Furtuni. (AP) – Intense furtuni au produs inundații în partea de sud-vest marți, întârziind zboruri și circulația mașinilor în zona Las Vegas. Două parcuri de case mobile au fost inundate. Drumurile inundate și apa noroioasă până la ferestrele de jos ale caselor. O fotografie pe Twitter a arătat zeci de mașini în apă până la farurile lor într-o parcare la Universitatea din Nevada, Las Vegas arena sportivă. Mulți oameni au rămas blocați în mașini. Pompierii și un elicopter au ajutat la salvarea oamenilor. Între timp, unii locuitori din sudul Utah, de asemenea, au de-a face cu inundații, din cauza un dig spart.

India. Naufragiu. 200 de persoane sunt date dispărute după scufundarea unui feribot care transporta aproximativ 250 de pasageri s-a scufundat, luni, într-un râu din nord-estul Indiei, aproximativ 50 de persoane fiind salvate, anunță autoritățile indiene. Feribotul s-a scufundat în râul Brahmaputra, în statul Assam, conform poliției. Aproximativ 200 de persoane sunt dispărute. ,,Nava avea la bord aproximativ 250 de persoane și s-a scufundat în râul Brahmaputra din cauza unei furtuni”, a declarat șeful poliției din districtul Dhubri. Mulți oameni au fost luați de curenții foarte puternici, a declarat un martor.

Australia. Naufragiu. 3 morți și 110 persoane salvate. Trei persoane și-au pierdut viața și 110 pasageri au fost salvați vineri după naufragiul unui vapor, cu aproximativ 200 de imigranți la bord, în largul coastelor insulei australiene Christmas, au anunțat autoritățile locale, citate de Agerpres. ,,Avem 110 persoane salvate și trei morți sunt confirmați”, a declarat un purtător de cuvânt al Autorității australiene de securitate maritimă (Amsa). Unul dintre salvați este un băiat în vârstă de 13 ani. Patru nave al marinei comerciale, două nave ale marinei de război australiene și cinci avioane participă la operațiunile de salvare. Persoanele salvate au sosit în insula Christmas.

Naufragiu în Marea Mediterană. O ambarcațiune cu 100 de imigranți tunisieni s-a scufundat. Despre soarta lor nu se știe nimic. Paza de Coastă a fost anunțată chiar de imigranți. Ei au sunat la serviciile italiene de urgență și au spus că au ajuns în apropiere de orășel și că ambarcațiunea cu care călătoresc are probleme. Paza de Coastă a trimis echipe de intervenție, iar navele continuă să patruleze în zonă în căutarea eventualilor supraviețuitori. Insula italiană Lampedusa este la 130 de km depărtare de continentul african. Imigranții, aflați în căutarea unei vieți mai bune, își riscă viața încercând să traverseze Marea Mediterană spre Italia în bărci de pescuit.

Rusia. Avion prăbușit. Un avion de tip AN-28 s-a prăbușit în nordul regiunii Kamceatka (Extremul Orient rus). Cel puțin zece persoane și-au pierdut viața în accident, alte patru fiind rănite, a declarat ministerul rus pentru Situații de urgență pentru AFP. Avionul, care efectua o cursă între Petropavlovsk-Kamceatka și Palana, s-a prăbușit la circa zece km de Palana, în nordul regiunii Kamceatka. La bordul avionului se aflau 14 pasageri.

Yemen. Sanaa. (AP). Un atac aerian a ucis pe liderul No. 2 al Qaida, în Yemen, împreună cu alți șase care călătoreau cu el într-o mașină, luni. Este  un progres major pentru SUA în eforturile de a paraliza acest grup în națiunea arabă săracă. Saeed al-Shihri, cetățean saudit care a luptat în Afganistan, și-a petrecut șase ani în închisoarea militară a SUA de la Guantanamo Bay, a fost ucis de o rachetă după ce a părăsit o casă în provincia de sud a Hadramawt, potrivit oficialilor yemeniți. Al-Shihri moartea lui este o lovitură majoră pentru al Qaida Yemen, ramură, care este văzută ca cea mai activă în planificarea și efectuarea de atacuri împotriva unor ținte de pe teritoriul Statelor Unite și în afară. Grupul mod oficial cunoscut sub numele de al Qaida în Peninsula Arabă a profitat de vid politic în timpul tulburărilor inspirat de Primăvara arabă de anul trecut pentru a prelua controlul pe întinderi mari de teren în partea de sud. Dar armata din Yemen a lansat o amplă ofensivă sprijinită de SUA și condusă de militanți din mai multe orașe.

Catalonia. Manifestații. O mare de manifestanți s-a revărsat pe străzile Barcelonei, într-un protest de independență regională, alimentat de criza economică din Spania. De mai mulți ani încoace, pe 11 septembrie, de ziua națională a Cataloniei, în această regiune au loc demonstrații de acest fel. Doar că în acest an numărul de manifestanți a depășit așteptările. Mii de autobuze de pe întreg teritoriul regiunii au adus în capitală protestatari scandând „Catalonia, un nou stat european”, informează skynews.com.au. „Sunt un milion și jumătate de oameni și totul a decurs pașnic”, a declarat un purtător de cuvât al poliției locale. Catalanii au fluturat drapelurile regiunii și au acuzat Spania că i-a atras în criza economică. Regiunea nord-estică a țării, care are o economie mai mare decât cea a Portugaliei, este responsabilă de o cincime din producția totală a Spaniei. Catalonia vrea să aibă posibilitatea de a-și strânge și cheltui propriile taxe. Potrivit CNN, cu câteva ore înaintea protestelor, Artur Mas, președintele guvernului regional al Cataloniei a emis un avertisment public conform căruia, în situația în care guvernul central din Madrid nu va oferi regiunii mai mult control în privința banilor proveniți din impozite, independența ar putea fi o opțiune. „Dacă nu ajungem la o înțelegere din punct de vedere financiar cu guvernul central, drumul spre independență al Cataloniei este deschis”, a declarat Artur Mas. Mulți dintre locuitorii regiunii se plâng că din Catalonia pleacă multe bogății și impozite substanțiale către restul Spaniei, iar banii pe care îi primesc înapoi sunt incoparabil mai puțini. Din Madrid, șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a declarat că țara nu are nevoie acum de proteste pentru independență, ci de unitate și putere pentru a ieși din criza economică.

Icoana restaurată. Zile la rând jurnalele televizate din Europa au relatat despre o întâmplare tragi-comică petrecută în Spania. În satul Borja din nord estul Spaniei, Cecilia Gimenez o doamnă de 80 de ani, a devenit fără să vrea centrul atenției. Biserica locală avea o icoană murală executată în 1910 de către Elias Garcia Martinez, un pictor local. Odată cu trecerea anilor, imaginea lui Isus pe cruce cu cununa de spini pe cap s-a deteriorat. Așa că doamna Gimenez a început să restaureze pictura. La început timid, pe la colțuri a retușat vesmântul lui Isus. Cum însă nimeni nu s-a opus, ea a prins curaj și a atacat figura. Rezultatul a fost catastrofic; cununa de spini a devenit un fel de blană de maimuță, barba un fel de umbră difuză iar buzele și nasul ceva confuz și întinat. Autoritățile locale au fost ultragiate, nepoata pictorului care locuiește încă în sat, devastată să vadă pictura bunicului maltratată în asemenea hal. Dintre toți cea mai nedumerită și nevinovată era autoarea reastaurării, care nu înțelegea de ce atâta agitație; ea a făcut ce a crezut că este bine, preotul și enoriașii au văzut-o când lucra, de fapt ea este o pictoriță cu experiență, a vândut deja peste 40 de tablouri. Și mai surprinzător, imediat ce vestea a ajuns pe internet, cineva a avut ideea să lanseze o petiție de suport afirmând că aceasta este ,,reflexul inteligent al situației politice și economice a zilelor noastre”, că aceasta este ,,o critică subtilă a teoriei creaționiste a bisericii”.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Bolnavii de cancer căsătoriți trăiesc mai mult. Cercetătorii de la University of Maryland Cancer Center, au descoperit că 33% din persoanele căsătorite suferinde de cancer de plămâni au supraviețuit cel puțin trei ani după ce au fost diagnosticați, în comparație cu numai 10% dintre pacienții necăsătoriți. Oamenii de știință nu pot spune cu certitudine care este motivul pentru această diferență semnificativă, însă speculează că suportul fizic și emoțional pe care un soț sau soție îl poate oferi, poate fi elementul care lipsește celor necăsătoriți. ,,Pacienții au nevoie de ajutor cu activitățile cotidiene, cu tratamentul lor, cu îngrijirea de care au nevoie”, a declarat Dr. Elizabeth Nichols, autoarea studiului. Un studiu similar efectuat la Penn State’s College of Medicine și Brigham Young University în 2011, a ajuns la aceeași concluzie când au examinat pacieții cu cancer de colon. Pacienții căsătoriți au avut tendința să fie diagnosticați mai devreme și să primescă tratament mai agresiv, lucru care de cele mai multe ori duce la o durată de supraviețuire mai lungă decât pacienții necăsătoriți.

Aglomerația de lucruri și posesii din viața fiecăruia dintre noi, adesea constituie o sursă de stress inutil. Mulți dintre noi suntem înconjurați de obiecte cumpărate, primite cadou, moștenite sau împrumutate, lucruri de care în mod straniu, deși nu mai avem timpul sau puterea să le ștergem de praf, ne este însă foarte greu să le spunem adio. Cu mai bine de 150 de ani în urmă, un poet american scria că majoritatea așa ziselor necesități ale vieți nu numai că nu sunt indispensabile și nu aduc fericirea, dar devin adevărate obstacole de care, la propriu sau figurat, ne împiedicăm în fiecare zi. Dacă un incendiu ne-ar mistuii toate posesiile, care din aceste lucruri ne-ar lipsi cu adevărat Dacă dorești să-ți reduci stresul și să-ți simplifici viața, renunță la lucrurile care îți complică și aglomerează viața. În fiecare zi identifică cel puțin un obiect care nu-ți mai este necesar, și dăruiește-l unei persoane căreia îi va fi de folos. Dacă ai haine pe care nu le-ai mai îmbrăcat de cel puțin un an, dacă în bucătărie sunt vase pe care nu le mai folosești, dacă ai mobilă care nu-ți mai este de folos, probabil că este timpul să le donezi altora pentru care pot fi o binecuvântare. Un proverb spune că gunoiul unuia poate deveni averea altuia.

Textul săptămânii. ,,Căci la Tine este izvorul vieții; prin lumina Ta vedem lumina”. Psalmul 36,9

 

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ora Profetica 37/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-