50
Views
   

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.   

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 16 Septembrie 2010

Tratativele de pace. Exista vreo speranta? Depinde pe cine intrebi. Ca intotdeauna in ultimii 20 de ani de cand au loc tratative de pace intre israelieni si palestinieni, nimic nu este simplu, nimic nu este clar. Pe de o parte George Mitchell, mesagerul special al Statelor Unite declara ca tratativele prezente sunt purtate cu seriozitate si eficienta, ca in intervalul scurs de la tratativele din Irlanda de Nord care au avut loc in 1990, niciodata nu s-a dat dovada de mai mult interes. Pe de alta parte, colaboratorii primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, s-au grabit sa tempereze entuziasmul american precizand ca inghetarea implantarilor de colonii in Cisiordania nu va fi prelungita asa cum cer palestinienii. In adevar, una din cele mai spinoase subiecte de discutie este soarta celor peste 100 de colonii israeliene implantate in  Cisiordania. Pe de o parte colonistii israelieni au inceput deja fara sa astepte termenul oficial de 26 septembrie, noi constructii, in timp ce palestinienii din zona localitatii Hebron, cer nu numai incetarea implantarilor de noi colonii, dar si distrugerea celor existente. De fapt de ambele parti locuitorii sunt foarte sceptici, si nimeni nu poate concepe ca peste noapte inamicii dintotdeauna, fratii vitregi vor accepta sa coexiste. De fapt dincolo de gimnastica diplomatica, comentatorii politici subliniaza ca de la masa tratativelor lipseste hamasul care controleaza Fasia Gaza, si care nici nu vrea sa auda de tratative sau de pace. Un alt element important este acela ca mandatul presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a expirat, si ca din motive strategice s-a evitat tinerea de alegeri, dar ca el este in varsta si, candva in viitor aceste alegeri vor fi inevitabile si foarte probabil un radical va ajunge la putere.

Vizita papala. Inca inainte de a incepe, vizita papei in Anglia a starnit controverse. Incepand de joi, papa va vizita Londra, Birmingham, Edinburgh si Glasgow, si va avea o audienta cu regina Elizabeta, se va intalni cu primul ministru David Cameron si va oficia o slujba impreuna cu arhiepiscopul de Canterbury, liderul bisericii anglicane, biserica care s-a despartit de Vatican in secolul al 16-lea. Scopul principal al acestei vizite este slujba de canonizare a Cardinalului John Henry Newman, care a trait in secolul al 19-lea. Vizita este controversata din mai multe puncte de vedere: catolicii reprezinta in Anglia o minoritate, doar 10%, vizita va fi foarte scumpa, iar opinia publica este de parere ca in aceasta vreme de criza, banii ar putea fi folositi in alte scopuri mai importante. Cu aceasta ocazie, guvernul englez va cheltui 18 milioane de dolari, iar cei care vor participa la diversele slujbe, vor trebui sa plateasca un bilet de intrare de 38 dolari. Dar cel mai serios motiv este scandalul legat de abuzurile sexuale facute de preotii catolici, abuzuri musamalizate si tolerate de catre Vatican. <i ca si cum nu ar fi fost destul, Cardinalul german Walter Kasper, expert in relatiile cu biserica anglicana, a trebuit sa se retraga din delegatia papala, datorita declaratiilor facute in presa. Intr-un interviu dat revistei germane Focus, el a comparat Anglia cu o tara din lumea a treia, datorita diversitatii grupurilor etnice ce o compun, el a deplans ,,ateismul agresiv” caracteristic britanicilor, notand ca Anglia este o tara ,,seculara pluralista” in care portul public al unei cruci poate fi interzis. El facea referinta la un incident care a avut loc in 2006, cand compania aeriana British Airways a interzis unei salariate sa poarte o cruce deasupra uniformei. Ca sa dea si mai mare amploare, papa Benedict va incalca traditia si se va intoarce tot asa cum a venit, cu un avion al companiei italiene Alitalia, si nu cu un avion al companiei nationale a tarii vizitate, cum este traditia. Dar campioni ai opozitiei impotriva vizitei papei sunt asociatiile care apara victimele abuzurilor preotilor si alte asociatii laice care s-au alaturat si care au promis ca isi vor face simtita opozitia in timpul vizitei care se anunta animata.

Biserica catolica din Belgia in mijlocul controversei. Saptamana aceasta, biserica catolica din Belgia a incercat fara succes sa contracareze efectul devastator al ultimelor luni, in care o avalanse de revelatii a confruntat preotii catolici cu acuzatii de abus sexual, si conducerea bisericii cu actiuni de musamalizare si descurajare a victimelor de a reclama aceste abuzuri. Dar iata ca recenta publicare a unui raport intocmit de o comisie prezidata de un psihiatru independent, profesorul Peter Adriaenssens, a produs o adevarata explozie. Comisia a scos la lumina faptul ca in numai cateva zile de la inceperea lucrarilor, au fost pur si simplu axfixiati cu reclamatii, peste 500 de victime prezentandu-se in fata lor. Ei au putut stabili cu precizie ca cel putin 13 persoane s-au sinucis ca urmare a abuzurilor suferite de la preoti. In fata acestor acuzatii grave, sefii bisericii au tinut o conferinta de presa in cursul careia nici macar nu s-au scuzat; este adevarat ca daca s-ar scuza ar insemna ca isi recunosc vinovatia, si aceasta ar da loc la cereri de despagubiri. Aceste manevre politice au scarbit opinia publica din Belgia, in care victimele si asociatiile care ii sustin, cer cu insistenta ca preotii sa fie tradusi in judecata si sa plateasca pentru crimele comise.

Statuia discordiei. Centrul orasului francez Lyon, este dominat de silueta maiestoasa a catedralei St Jean. Ridicat in secolul al 12-lea, mai precis intre anii 1180 – 1440, acest edificiu are o importanta istorica si culturala deosebita pentru regiune si cultura franceza in general. Dar ca orice edificiu vechi, catedrala a avut nevoie sa fie renovata, ceea ce avand in vedere importanta ei, nu a fost dificil de realizat. Iata insa ca acum cand lucrarile sunt terminate, un ,,mic detaliu” legat de traditie starneste discordia. Potrivit unei traditii seculare, artizanii care executa lucrari importante, isi lasa chipul undeva in edificiu. In frescile care impodobesc catedralele cele mai celebre, se afla undeva si autoportretul pictorului. In cazul catedralelor, constructorul sau seful santierului, in cazul renovarilor face la fel. In general chipul lui se afla reprezentat intr-o himera, o sculptura care reprezinta capul unui fel de sarpe balaur prin a carui gura se scurge apa de la streasine. Deci potrivit acestei traditii, seful santierului de renovare a catedralei de la Lyon, a facut la fel, a servit de model la una dintre statuile care servesc de streasina pe fatada cladirii. Problema este insa intr-un detaliu care deranjeaza; seful santierului se numeste Ahmed Benzizine, este musulman, iar pe piedestalul statuii se afla in franceza si araba inscriptia ,,Alah este mare”. Daca pentru arhiepiscopul de Lyon, acesta este un simbol de ecumenism, iar pentru rectorul moscheii o maniera de a reprezenta prietenia crestino-muslmana, marea majoritate a catolicilor se simt jigniti. Unii vad in aceasta, manifestarea unui islam acaparator, altii au spus ca musulmanii isi insusesc catedralele catolice, cu complicitatea ierarhiei bisericii. Cat despre Ahmed, el a declarat ca si-a facut doar meseria, ca de peste 30 de ani renoveaza catedrale, moschei, si sinagogi, fara deosebire.

Parisul este ,,uluit” de amenintarile Bruxellesului. Parisul este uluit de criticile survenite in urma evacuarii mai multor mii de romi catre Romania si Bulgaria. Dupa evacuarea in masa a romilor, Franta ar putea fi supusa unor sanctiuni, anuntul fiind facut la Bruxelles, de reprezentanti ai Comisiei Europene. Responsabila pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding s-a declarat convinsa ca nu mai exista o alta cale in dialogul cu Parisul. Ea a numit regimul aplicat romilor in Franta drept ,,rusine” pentru administratia Sarkozy. Reding a acuzat Parisul si de duplicitate in relatiile cu Uniunea Europeana. Comisara crede ca procedura infrigement pentru incalcarea Tratatelor Europene in chestiunea romilor ar putea fi lansata in cateva saptamani.

Noua circulara a Frantei privind demolarea taberelor ilegale. Ministrul francez de interne Brice Hortefeux a semnat o noua circulara privind taberele ilegale, care prevede demolarea lor indiferent nationalitatea sau etnia ocupantilor, dupa polemica provocata de un document intern care viza in principal evacuarea romilor. Hortefeux a tinut sa semneze personal noul ordin de continuare a evacuarii taberelor, indiferent de ocupanti. Presa franceza a publicat sambata un document semnat de directorul de cabinet din Ministerul de Interne, Michel Bart, care le amintea prefectilor ,,obiectivele precise” fixate de presedintele Nicolas Sarkozy: ,,300 de tabere ilegale vor trebui evacuate in decurs de trei luni, avand prioritate cele de romi”. Anterior, ministrul imigratiei Eric Besson daduse asigurari ca ,,Franta nu a luat nici o masura specifica vizand romii”. Romii nu sunt considerati ca atare, ci in calitate de cetateni ai unei tari, a afirmat el, precizand ca Parisul nu face expulzari colective.

Castro afirma, pe tema romilor, ca Sarkozy este pe punctul de a-si pierde mintile. Fostul presedinte cubanez Fidel Castro afirma, intr-un articol publicat luni, ca expulzarea romilor din Franta arata ca presedintele francez Nicolas Sarkozy este pe punctul de a-si pierde mintile si isi exprima, totodata, ingrijorarea fata de puterea nucleara a Parisului. Fidel Castro reaminteste ca Franta este cea de-a treia putere nucleara din lume si afirma ca ,,Sarkozy are, de asemenea, o valiza cu coduri pentru a lansa una dintre cele peste 300 de bombe pe care Parisul le detine”, potrivit RIA Novosti. ,,Sa presupunem ca Sarkozy isi pierde mintile dintr-o data, ceea ce pare ca este pe punctul de a se intampla. Ce ar face in acest caz Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite cu Sarkozy si valiza sa?” se intreaba liderul revolutiei din insula comunista. ,,Ce s-ar intampla daca extrema-dreapta franceza ar decide sa-l oblige pe Sarkozy sa aplice o politica rasista in contradictie cu normele Comunitatii europene?” adauga fostul lider de la Havana. Fidel Castro, in varsta de 84 de ani, a apreciat vineri ca romii expulzati de Franta sunt victimele unui ,,altfel de Holocaust rasial”. ,,Ultimul lucru la care ne puteam astepta este expulzarea romilor francezi, victime ale cruzimii extremei-drepte franceze, care a lovit deja 7.000 dintre ei. Sunt cu totii victime ale unui altfel de Holocaust rasial”, a declarat Castro intr-un mesaj citit la prezentarea celei de a doua parti a autobiografiei sale. In replica, Parisul a calificat drept inacceptabile declaratiile fostului lider cubanez. ,,Este o utilizare a Holocaustului de catre Fidel Castro, ce arata ignoranta sa in ceea ce priveste istoria si dispretul sau fata de victime. Astfel de declaratii sunt inacceptabile”, a declarat Bernard Valero. ,,Faptul ca Fidel Castro este interesat in sfarsit de drepturile omului, este cu adevarat revolutionar”, a adaugat el.

Victime in protestele din regiunea Kasmir. Cel putin 11 persoane au fost ucise luni in confruntarile dintre politie si demonstrantii anti-guvernamentali si pro Coran din Kasmirul indian. Potrivit politiei locale, incidentele s-au amplificat dupa ce mii de protestatari musulmani au incendiat o scoala crestina si cladiri guvernamentale din doua districte ale Kasmirului. Protestele au fost initiate si de anuntul unui pastor radical din Statele Unite, referitor la distrugerea unor exemplare din Coran, actiune care nu a mai avut loc. Politia sustine ca demonstratiile anuntate cu acesta ocazie s-au transformat rapid in proteste impotriva guvernului central indian. Doar in ultimele trei luni, in Kasmir au avut loc proteste impotriva conducerii indiene, cel putin 70 de protestatarii fiind ucisi in ciocnirile cu fortele de ordine.

Venezuela. Accident aviatic. 15 persoane si-au pierdut viata si alte 36 au fost ranite in accidentul de avion din sud-estul Venezuelei. Avionul ATR-42, detinut de compania de stat Conviasa, avand 47 de pasageri la bord si patru membri ai echipajului, venea din insula Margarita din Caraibe si s-a prabusit la putin timp inaintea aterizarii la 10 km de orasul Puerto Ordaz. Aparatul s-a rupt in doua si a fost cuprins de flacari. Statul venezuelean Bolivar, a decretat trei zile de doliu.

Rusia si Norvegia isi rezolva disputa teritoriala din Marea Barents. Rusia si Norvegia au pus capat unei dispute teritoriale de 40 de ani, semnand un acord privind frontiera lor arctica. Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul norvegian Jens Stoltenberg au prezidat ceremonia de semnare a intelegerii la Murmansk, port rusesc la Marea Barents, in apropiere de granita norvegiana, langa Cercul Arctic. Teritoriul disputat se intinde pe 175.000 de km patrati, o suprafata echivalenta cu jumatate din teritoriul Germaniei, aflata in majoritate in Marea Barents. De ambele parti, rusa si norvegiana, s-au descoperit rezerve importante de titei si gaze naturale, iar acordul incheiat permite inceperea exploatarii regiunii de catre cele doua tari.

Pakistan. Atac american cu rachete. Cel putin 11 rebeli si-au pierdut viata in urma unui nou atac american cu rachete in regiunea pakistaneza Waziristan. Mai multe case din Miranshah, cel mai mare oras din regiune, au fost vizate de sapte rachete lansate de o drona, au declarat reprezentanti ai armatei pakistaneze. In decurs de numai o zi, 26 de insurgenti au fost eliminati in urma unor atacuri similare americane. Regiunea Waziristan este considerata un bastion al talibanilor si al retelei teroriste al Qaida. Folosirea dronelor in astfel de atacuri a starnit insa si multe resentimente anti-americane in randul populatiei pakistaneze.

Soldati irakieni, ucisi intr-un atentat la Mosul. Noua soldati irakieni si-au pierdut viata miercuri intr-un atentat in apropiere de orasul Mosul, din nordul tarii. Alte sase persoane au fost ranite, intre care cinci militari. Asupra autobuzului in care se aflau acestia a fost detonata o incarcatura exploziva plasata la marginea drumului. Soldatii erau in afara orelor de serviciu si se indreptau spre casele lor pentru o perioada de concediu. Orasul Mosul este considerat ultimul bastion urban al retelei al Qaida in Irak. Insurgentii au lansat atacuri dese asupra fortelor armate si de politie din Irak in ultimele saptamani, in timp ce armata americana si-a incheiat operatiunile combatante din Irak si s-a retras din aceasta tara, dupa peste sapte ani de ocupatie.

Puternica explozie in apropiere de San Francisco. Cel putin sapte persoane au murit, in urma exploziei unei conducte de gaze in apropierea metropolei californiene San Francisco. In localitatea San Bruno, situata aproape de aeroportul international San Francisco, un intreg cartier a fost cuprins de flacari. Peste 50 de imobile au ars in incendiul ce a urmat exploziei.

Diversificare sau infiltrare? In contextul unei situatii economice dificile si a unor tensiuni sociale evidente, Franta face fata unei probleme foarte interesanta. Grupul de restaurante fast food Quick, a deschis la inceputul anului in orasul Roubaix, un restaurant care vinde numai produse halal, adica certificate conform cu traditia musulmana. La scurta vreme, in ciuda opozitiei politicienilor, alte restaurante au fost deschise, ajungandu-se astazi la 8 restaurante, alte 14 se vor deschide in curand. Daca in general populatia musulmana este bucuroasa ca poate manca la aceste restaurante fara sa se spurce, primarii si deputatii acelor localitati vad un comportament comunitar, o stigmatizare a acestei populatii. In ciuda criticilor, conducerea grupului isi freaca mainile, afacerea merge bine, vanzarile s-au dublat, restaurantele sunt pline, au trebuit sa angajeze noi salariati. De fapt singura critica care vine de la conducerea comunitatii musulmane, este ca aceste restaurante nu respecta in intregime traditia musulmana, vand alcool, personalul nu face rugaciunile traditionale, etc  Dupa esecul rasunator al echipei Frantei la campionatul mondial de fotbal din Africa de Sud, si remanierile care au urmat, mancarea halal apare iarasi ca punct de discordie. Fostul antrenor al echipei nationale Raymond Domenech, a vrut sa faca pe placul jucatorilor musulmani, care erau se pare majoritari, si le-a oferit in timpul cantonamentelor numai mancare halal. Iata insa ca noul antrenor Laurent Blanc, a renuntat la aceasta masura si a acceptat numai sa excluda porcul din meniu. Iata cum din dorinta de a place unui grup, fostul antrenor a obligat toti jucatorii sa se conformeze traditiei musulmane.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Creierul si execitiu fizic. Indiferent de varsta, exercitiu fizic contribuie la inbunatatirea functiilor creierului, este concluzia cercetatorilor americani publicata recent intr-un articol din revista Frontiers in Aging Neuroscience. In articol se relateaza ca mai multi voluntari au fost supusi la 40 de minute de exercitiu fizic moderat in intensitate, de trei ori pe saptamana, pentru o perioada de un an. Voluntarii cu o viata sedentara inainte de acest studiu, au avut o varsta cuprinsa intre 59 si 80 de ani. Ei au participat la trei sesiuni saptamanale de exercitiu, care au constat in mers pe jos lejer, si exercitii de incordarea a muschilor. Rezultatele au aratat ca aceste persoane au inregistrat o imbunatatire semnificativa a functiilor cognitive. Rezultatele nu sunt noi, sau surprinzatoare; mai multe studii stiintifice din trecut au aratat o corelatie intre exercitiul fizic si functiile creierului, atat la copii, oameni tineri sau mai in varsta. In anii 1960, specialisti de la NASA au observat ca functiile mentale ale astronautilor plecati in spatiu erau mai incetinite, cu cat misiunea spatiala era mai lunga. Cercetatorii au facut imediat legatura intre lipsa de exercitiu fizic si incetinirea functiilor mentale, si asa s-a nascut programul de exercitiu fizic numit Aerobics. Medicii sfatuiesc populatia sa participe la un program de exercitiu fizic, indiferent de varsta. Aceste activitati au un rezultat pozitiv asupra oargansimului in general, si al creierului in mod special.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,A Ta, Doamne, este si bunatatea, caci Tu rasplatesti fiecaruia dupa faptele lui”. Psalmul 62,12

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 37/2010

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-