36
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

         ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                                         este aproape, este chiar la uși“

                                                         Semnele săptămânii 19 Ianuarie 2012

O călătorie de vis care a devenit un coșmar. Este greu de imaginat că în secolul 21 o tragedie asemănătoare cu cea a Titanicului se poate reproduce, și totuși aceasta s-a întâmplat. Vasul de croazieră de lux Concordia a eșuat în apropierea coastelor Toscanei și a produs naufragiul a 4.200 de persoane. Arestat pentru scurtă vreme căpitanul vasului, italianul Francesco Schettino, a fost eliberat și își așteaptă procesul în orașul său natal Meta di Sorrento, lângă Naples, unde familia prietenii și tot orașul îl apără cu înverșunare declarându-l erou. Ca urmare a naufragiului au fost recuperate 11 cadavre și se mai caută încă alte 24 de persoane. Justiția reproșează căpitanului că a deviat de la cursul normal, aparent ca să le arate locuitorilor de pe insula natală ce vapor minunat comandă, că nu a condus în mod corect evacuarea; de fapt a părăsit vasul înaintea pasagerilor. Acum el spune că a “alunecat” într-o barcă de salvare.

Reacția Comunității Europene la noua constituție Ungară. Miercuri după amiază, primul ministru maghiar Viktor Orban s-a prezentat în fața deputaților europeni reuniți în ședință plenară la Starsboug, încercând să calmeze spiritele foarte înfierbântate. Comisia europeană l-a somat să se explice în legătură cu legile abia promulgate, caracterizate ca o derivă autoritară. Comisia anunțase cu o zi înainte lansarea a 3 proceduri de infracțiune referitor la 3 aspecte ale acestei noi constituții, și anume controlul asupra băncii centrale, limitarea independenței judecătorilor și controlul autorității care controlează datele personale ale cetățenilor. Spre deosebire de ocaziile precedente când Viktor Orban a sfidat pur și simplu Parlamentul European, de această dată el a adoptat un ton conciliator și rezervat promițând să ajusteze aceste legi ca să acomodeze cererile Europei. Aceasta nu înseamnă că aceste legi au fost abrogate și nu este încă clar cât și cum vor fi modificate. Criticii nu au lipsit să sublinieze, ca de exemplu deputatul ecologist Daniel Cohn-Bendit, care a estimat că Orban a luat aceeași orientare ca dictatorii de trist renume cum ar fi: Chavez, Castro, și alții de teapa lor. Marie-Christine Vergiat, deputata franceză de stânga este de părere că primul ministru Orban folosește acestă situație ca să-și întărească puterea în sânul guvernului său. Ea deplânge faptul că deși se știa de aceste măsuri încă din iulie, președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, a reacționat numai în decembrie. Un alt fapt demn de remarcat este că prevederile care limitează, sau eventual interzic anumite religii printre care se pot număra și adventiștii, nu au fost de fapt discutate și nu este clar ce va urma.

Protestele din România. În ultimele zile au avut loc proteste în orașele mari din România. Mii de români protestează față de măsurile de austeritate și au participat la a treia zi de proteste sâmbătă, în București și alte orașe, furioși din cauza unui proiect de lege care face parte din reforma în domeniul sănătății și împotriva măsurilor guvernamentale de austeritate. Guvernul a retras proiectul de lege privind reforma medicală în domeniul sănătății, vineri, după proteste de stradă și critici vehemente, dar nu a reușit să aline furia mulțimii, care a cerut alegeri anticipate și demisia președintelui Traian Băsescu, scrie Reuters. Protestatarii au scandat și au purtat bannere pe care scria “Ajunge cu furtul”, “Ne-ați mințit și ne-ați jefuit” și “Plecați și lăsați-ne în pace“. Unii dintre ei au intrat în conflicte cu polițiștii, degenerând în lupte de stradă, cu răniți de ambele părți. Protestele au început, joi, în sprijinul adjunctului ministrului Sănătății, Raed Arafat, care a demisionat în această săptămână după ce a criticat proiectul legii de reformă medicală și a generat un conflict cu președintele Băsescu, un susținător al proiectului. Jandarmeria română a aruncat cu gaze lacrimogene în protestatarii adunați în Piața Universității din București. Protestele din aceste zile au fost cele mai violente manifestații împotriva lui Traian Băsescu de când acesta a venit la putere.

Germania. Demonstrații împotriva capitalismului. În mai multe orașe germane au avut loc demonstrații împotriva capitalismului, la sfârșitul săptămânii. La Berlin s-au adunat câteva sute de oameni. Protestatarii au scandat lozinci anticapitaliste, cerând o schimbare radicală a sistemelor politice, economice și sociale, sub motto-ul „Democrație adevărată acum!“. Acțiunile au fost organizate de grupările Attac și Occupy Europe, demonstrații asemănătoare având loc în peste 20 de orașe germane, printre care Bonn, Frankfurt pe Main, Hanovra și Erfurt. De altfel, activiștii Occupy anunțaseră o acțiune de protest la nivel mondial, pentru sfârșitul săptămânii trecute. Inegalitatea socială îi ține pe activiștii Occupy pe stradă de câteva luni. La Berlin s-au adunat aproximativ 800 de oameni, conform informațiilor oficiale, în jurul gării centrale a capitalei și în Alexanderplatz. Nu au fost semnalate incidente. Cu câteva zile înaintea acestor proteste însă, poliția a fost nevoită să intervină pentru evacuarea activiștilor Occupy Berlin de pe spațiul pe care urmează să se construiască o clădire a Ministerului Federal al Învățământului. Un grup de până la 25 de oameni ocupase spațiul respectiv timp de mai bine de două luni, montând și acolo pancarte cu lozinci împotriva băncilor și a conjuncturii politice în societatea vestică.

Israel. Manifestații organizate de ultraortodocși. În mod greșit poate se crede că singurul obstacol în calea păcii în Orientul Mijlociu sunt organizațiile palestiniene care adesea practică, sau cel puțin încurajează terorismul. De partea israeliană sunt de asemenea grupuri de ultraortodocși zeloși care sunt foarte active în ultima vreme. Săptămâna trecută a avut loc la Ierusalim o manifestație organizată de aceste grupuri. Cu această ocazie provocarea a mers foarte departe, ei făcând să defileze băieți înbrăcați cu uniformele lagărelor de concentrare, purtând steaua galbenă și inscripția “Jude”, pe care evreii trebuiau să le poarte în Europa înainte de război. Clasa politică și organizațiile foștilor prizonieri au reacționat vehement la această provocare de prost gust. De fapt aceste organizații au devenit  ținta opiniei publice și a presei naționale și internaționale, datorită faptului că vor să impună reguli stricte, mai ales în ce privește segregarea și excluderea de la viața publică a fetelor și a femeilor. O stație de TV israeliană a relatat cazul unei fetițe de 8 ani din orașul Beit Shemesh, fiica unui emigrant american membru al unui asemenea grup ultraortodox, care a fost agresată în drum spre școală de un grup de bărbați care au insultat-o și scuipat-o numind-o prostituată pentru că nu era îmbrăcată destul de modest după părerea lor. Săptămâna trecută un bărbat a insultat o femeie soldat, cerându-i să treacă în spatele autobuzului. Organizațiile ultraortodoxe numesc reacția autorităților la adresa lor, “holocaust spiritual”. Datorită caracterului lor excesiv, aceste manifestații și acțiuni deși conduse de un număr restrâns de persoane, au un mare ecou în opinia publică din Israel. Ehud Barak, ministrul apărării și Avner Shalev, președintele organizației Yad Vashem, autoritatea oficială în materie de holocaust, și-au exprimat profunda dezaprobare considerând aceste manifestații inacceptabile. O altă problemă pentru societatea israeliană este că 60% din bărbații ultraortodocși preferă să studieze Torah în loc să lucreze, trăind din ajutoare de la stat și cer să fie scutiți de serviciul militar obligatoriu pentru orice cetățean israelian, bărbat sau femeie.

În război cu moartea albă. În Iran consumul de droguri este interzis, iar traficul de stupefiante se pedepsește cu moartea. Cu toate că numai în 2011 au fost executate 500 de persoane, numărul dependenților crește. Conform estimărilor, între 14 și 15% din populația țării suferă de dependență. Oficial, consumul de droguri afectează doar 2% din populația Iranului. Medicii susțin că 8% din populație suferă de dependență; situație care plasează țara pe primele poziții în clasamentul mondial al consumului de stupefiante, chiar și înaintea Pakistanului. În aceste statistici nu sunt incluse și persoanele care apelează ocazional la stupefiante sau cele care consumă numai ca să se amuze. Vorbim despre cei care fumează, prizează sau își injectează droguri cu regularitate”, afirmă dr. Ashkon Reza – coordonator al unui centru independent de dezintoxicare din vestul Teheranului. Crack, opium, hașiș sau Crystal. Populația foarte tânără a Republicii Islamice se confruntă cu nenumărate probleme: rata șomajului în rândul tinerilor este foarte mare, economia crește lent, productivitatea este mică, tensiunile sociale capătă amploare, iar restricțiile devin tot mai apăsătoare – susține Avisa Mohamedian, psihiatru. „Problemele de natură socială sunt, cu siguranță, un factor care impulsionează consumul masiv de stupefiante. Tinerii noștri habar nu au cum să-și petreacă timpul liber sau cum să se distreze. Și acest aspect joacă un rol important”. De menționat ar fi și apropierea geografică de Afganistan și Pakistan, țări care aprovizionează piața iraniană cu droguri ieftine. Iranul luptă masiv împotriva drogurilor – susține reprezentantul autorității pentru combaterea traficului cu stupefiante. Numai în 2010 au fost confiscate 430 de tone de narcotice. La granițele cu Afganistan și Pakistan se duce un război continuu între oamenii legii și traficanți. „În ultimii ani, în această luptă, și-au pierdut viața 4.000 de polițiști. Alți 12.000 au fost răniți. Iranul a investit peste 800 de milioane de dolari în echipamente de securitate și supraveghere video.

Ce înseamnă să fii sărac în China. Economiile tuturor țărilor occidentale invidiază China pentru ritmul ei de dezvoltare. În orice magazin ai merge, cantitatea de produse fabricate în China este covârșitoare. De curând China a revizuit nivelul sărăciei ridicând-ul la 1dolar pe zi, acesta este dublul celui dinainte, dar încă sub standardele Băncii Mondiale care au stabilit nivelul sărăciei la 1.25 dolari pe zi. În aceste condiții China numără astăzi 128 de milioane de săraci, mai ales în zonele rurale. În aceste condiții 2.8% din populația Chinei este considerată săracă și beneficiază de ajutor guvernamental, în timp ce în Statele Unite 15% din populație este considerată săracă.

Om bogat, om sărac. O întrebare clasică pentru cei care au perspective de a câștiga bani mulți la jocuri de noroc, concursuri sau chiar muncind, este “ce ai să faci cu acești bani?” Fiecare are un plan, are o dorință adesea frivolă, câteodată nobilă. Am citit un articol despre un australian care câștiga 200.000 de dolari pe an muncind ca miner într-o exploatare de minereuri rare. Am fost șocat să aflu ce făcuse el cu acest câștig obținut în condiții teribile, 12 ore pe zi în deșertul australian, muncă extrem de periculoasă și extenuantă. O mașină 2009 Chevy Ute, care a costat 55.000 de dolari, la care a mai cheltuit 16.000 să-i îmbunătățească motorul, o motocicletă de 44.000 de dolari, până și câinele său a costat 1.200 de dolari. Am înțeles din aceasta foarte clar care îi erau obiectivele în viață, care îi era ținta, și ce conta pentru el.

Tu pe cine urmezi? În zilele noastre tehnologia modernă ocupă un loc tot mai important în viața noastră. Bunici și străbunici corespondează prin Email, comunică cu familia prin Skipe, Facebook și Tweeter. Am notat câteva date semnificative. În Marea Britanie numărul tinerilor de 18 ani care au un cont pe Facebook este dublu decât al celor înscriși pe listele electorale, mai precis 1,08 milioane au cont pe Facebook, dar numai 520.000 sunt înscriși pe listele electorale. Tot în Marea Britanie, Simon Foxley, în vârstă de numai 21 de ani care era un baterist talentat, care ar fi avut un viitor strălucit în muzică, ar fi susținut familia și prietenii; s-a sinucis deoarece fosta prietenă l-a șters de lista prietenilor pe Facebook. Actori și cântăreți, oameni politici sau simpli muritori, își petrec ore și ore ,,comunicând” pe Facebook: ce au mâncat, ce au băut, unde s-au dus, ce au făcut (nu mare lucru), dacă sunt în vacanță, etc. În afară de pierderea de timp, aceasta are și câteva efecte negative. Hoții află cine este plecat în concediu și îi sparg casa, sau șefii unei tinere din Montreal care de aproape 2 ani se declarase foarte bolnavă, au putut vedea fotografiile ei de vacanță în țări tropicale și în diverse baruri ale orașului, așa că au putut să o concedieze. În tot acest labirint de tehnologie și progres tehnic, apare tot mai evident că până și oamenii pot urmări și înregistra mișcările și faptele cuiva, deci cu atât mai mult Dumnezeu. Un alt punct care ași dori să îl subliniez este și acela că mii și milioane se luptă astăzi să fie accteptați ca prieteni sau followers ai unor personalități, în timp ce tot mai puțini se interesează să îl urmeze pe Isus. Este trist foarte trist dar din păcate face parte din peisajul contemporan.

Despre moravurile contemporane. În ultimii ani toate sporturile pe toate continentele au cunoscut scandaluri legate de dopaj. Campioni cunoscuți sau simpli anonimi au fost testați pozitiv la diverse droguri, stimulente sau substanțe interzise. Și mai grav, câteodată suspiciunile nu au putut fi dovedite, dar performanțele au rămas umbrite de aceste bănuieli. În această toamnă lumea sportivă a început să se întrebe de ce sportivii spanioli au devenit peste noapte extrem de performanți, în: ciclism, fotbal, baschet, și alte câteva sporturi, ei au ajuns pe cele mai înalte trepte ale podiumului învingând echipe cu vechi tradiții. Zilele trecute făcându-se ecoul acestor șoapte de culuoar, fostul campion de tenis Yannick Noah, a declarat fără jenă că probabil spaniolii se droghează, că au descoperit o ,,poțiune magică” care îi face să câștige toate competițiile, și poate ar fi timpul ca să se accepte ca fiecare să utilizeze această ,,poțiune” ca să fie pe picior de egalitate. Interesant de subliniat că deși persoanele cu poziții oficiale au criticat această opinie, în general ideea nu a stârnit valul de dezaprobare așteptat. Din când în când câte un sportiv ieșit la pensie, recunoște că la vremea lui a folosit substanțe interzise ca să-și îmbunătățească performanțele. Deci încet încet, se acreditează ideea că dacă tot se folosesc droguri, să se facă o regulă pentru toată lumea. În aceeași ordine de idei se vehiculează ideea că fumatul marihuanei nu este mare lucru, și ar fi bine să se legalizeze. În consecință să se taxeze, și ar rezolva multe probleme.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Resveratrol și vinul roșu. De mai bine de 10 ani, numeroase studii științifice trâmbițează beneficiile vinului roșu. Este bine cunoscut că multe plante conțin Resveratrol (trans-3,5,4′-trihydroxystilbene), o grupă de substanțe care poate contribui la reducerea inflamației în organism și să ajute organismul în lupta împotriva maladiilor cardiovasculare și a cancerului. De asemenea, se știe că coaja strugurilor roșii conține Resveratrol în cantități relativ modeste. Săptămâna trecută, ziarul New York Times, raporta că respectatul Dr. Dipak K. Das, cercetător la prestigioasa University of Connecticut, este investigat pentru fraudă. În ultimii 12 ani, Dr. Das a publicat cel puțin 588 de articole în 11 reviste științifice de mare reputație. Dintre aceste 588 de articole, 117 din ele promovează beneficiile vinului roșu și miracolul pe care Resveratrol îl prezintă pentru sănătatea organismului. În unele din aceste articole, Dr. Das nu numai că nu găsea nimic rău în consumul de alcool, dar chiar încuraja consumul de vin roșu pentru menținerea sănătății și vitalității. Puțini au fost criticii care au sugerat că numai câteva boabe de struguri roșii pot avea aceleași beneficii ca și un pahar de vin roșu, evitând în felul acesta efectele negative ale consumului de alcool. Investigația în activitatea științifică a doctorului Das a început în 2009, când un alt cercetător a alertat oficialitățile în legătură cu mai multe iregularități observate în aceste studii științifice publicate. O analiză a articolelor științifice publicate de Dr. Das, a dezvăluit cel puțin 145 de cazuri în care Das a falsificat, fabricat sau manipulat datele științifice în așa fel încât să sugereze o concluzie dorită de el. În urma acestor descoperiri, oamenii de știință au devenit mai prudenți în recomandarea vinului roșu ca „tratament medical” și sfătuiește că dacă cineva dorește să beneficieze de calitățile substanței Resveratrol și nu doresc să consume alcool, pot să consume struguri, sau un pahar de suc de struguri roșii pe zi.

Textul săptămânii. ,,Încredințează-ți lucrările în mâna Domnului, și îți vor izbuti planurile”. Proverbele 16,3

Petre și Paul Gheorghe

 

 

 

 

 

 

Ora Profetica 3/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-