7
Views

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                                           Semnele săptămânii 18 Iulie 2013

Dezastrul de la Lac-Megantic. La scurtă vreme după accidentul catastrofic în care un tren de marfă cu 72 de vagoane în majoritate cu țiței brut a deraiat producând o explozie de proporții, locuitorii orășelului Lac-Megantic și oficialii din provincia Ăuebec, sunt confruntați cu o dilemă hamletiană. În urma accidentului și-au pierdut viața 50 de persoane, majoritatea se aflau în cârciuma din centru care sâmbătă la ora 1 dimineața era plină. Ei urăsc calea ferată care trece prin mijlocul orașului, dar orașul există deoarece calea ferată trece pe acolo. Mic și mare, primar, localnici, prim ministru, politicieni de opoziție toți au criticat compania de cale ferată, mai ales că este una americană, dar ei au nevoie de calea ferată pentru cele câteva industrii care se află în oraș, deoarece calea ferată le dă posibilitatea să-și aducă materia primă și să expedieze marfa, mai ales în Statele Unite, granița fiind la circa 23 km. Atunci când patronul american a vizitat localitatea, a fost  insultat, interogat de poliție, etc. Toată lumea este de acord că el este de vină deși ancheta se îndreaptă spre mecanicul de locomotivă și pompierii canadieni care au lăsat trenul nesupravegheat, fără să se asigure că toate frânele sunt aplicate. Iată că având în vedere faptul că transportul feroviar va fi suspendat pentru multă vreme, compania a concediat 19 din cei 79 de salariați care lucrează în Ăuebec. Un alt motiv de revoltă pentru locuitori și politicieni.

Franța. Bombă la sediul Partidului Socialist. Localul permanent al Partidului Socialist Francez din Carcassonne, a fost săptămâna aceasta victima unui atac cu bombă. Partidul Socialist este în acest moment la putere, este un partid care se vrea alături de populație și îi vrea binele, totuși atacul care a avut loc în timpul nopții și a produs pagube importante a fost opera comitetului de acțiune a viticultorilor, așa cum reieșea din inscripțiile lăsate pe pereții clădirii. Tot acolo a fost înscris și numele ministrului agriculturii ceea ce indică că această acțiune este urmarea nemulțumirii producătorilor de vin din regiune. Este drept că legislația europeană și competiția internațională a produs pagube viticulturii franceze. Ceea ce este nou este acest mod de ripostă. Până acum agricultorii manifestau cu tractoarele și animalele prin centrul orașelor, deșertau bălegar la poarta miniștrilor, etc. dar nu erau așa de violenți.

Israel. UE și pacea. În timp ce șeful diplomației americane, Kerry, și-a continuat naveta încercând la fața locului să relanseze dialogul israeliano-palestinian, UE a luat măsuri pe cât de controversate, pe atât de potențial pernicioase. UE a transpus o hotărâre mai veche, din decembrie 2012, a miniștrilor săi de externe, și a adoptat noi directive, excluzând așezările evreiești din teritoriile aflate în dispută din orice noi acorduri de finanțare încheiate de comunitatea europeană cu statul evreu. A nu finanța așezările, calificate de palestinieni și de susținătorii lor drept „colonii”, poate părea multora un pas firesc. Dar în delicata balanță israeliano-arabă ar putea avea un enorm efect exploziv și distructiv. Cotată nu doar la Ierusalim ca fiind unilateral pro-palestiniană, măsura UE ar putea avea consecințe deosebit de grave și de neașteptate pentru liderii politici europeni, care afirmă că doresc de fapt promovarea unei păci juste și durabile în Orientul Mijlociu. La Ierusalim, laureatul premiului Nobel pentru Pace, Shimon Peres, a criticat demersul UE, i-a reliefat potențialul de reamorsare a unei crize și a lansat europenilor un apel, cerându-le „să acorde prioritate păcii și să-i dea o șansă” într-un „moment critic” pentru regiune. Într-adevăr, UE comite uneori greșeli impardonabile. În special în politica externă, în care trec uneori decenii, înainte ca Bătrânul Continent să-și articuleze o strategie coerentă și consistentă. O strategie, pe care, apoi, tot europenii o dinamitează, adesea, din lașitate, când e de pildă vorba să se opună unor violări sistematice ale drepturilor omului de către țări puternice precum China ori Rusia. Uitând cât de fragilă e situația într-o regiune marcată nu doar de conflictul dintre evrei și arabi pentru controlul Tării Sfinte, ci și de revoluțiile și contrarevoluțiile arabe și islamiste, de ambițiile nucleare iraniene și de războiul civil sirian, UE a ales să intervină inoportun. Și încă, printr-un demers extrem de problematic. Fiindcă excluderea din viitoare finanțări a așezărilor evreiești edificate în teritoriile cucerite de israelieni în iunie 1967, prefigurează concluzia unor virtuale negocieri israeliano-palestiniene. Decizia UE le face, practic, inutile și contraproductive, sugerând părții arabe că nu ar avea, chipurile, decât de așteptat spre a obține tot ce-și dorește. În acest sens, decizia UE e, incontestabil, o serioasă eroare. Poate chiar una dintre cele mai serioase, comise în ultimele decenii, de responsabilii de la Bruxelles.

Franța accident feroviar. Vinerea trecută în ziua când începeau vacanțele și sute de mii de francezi erau în drum spre un loc de viligiatură, trenul de persoane numărul  3657 care circula între gara Paris-Austerlitz cu destinața Limoges, având la bord 382 de persoane a deraiat în gara Bretigny-sur-Orge în Essonne, la numai 28 km de Paris. Acest accident cel mai grav înregistrat în Franța în ultimii 25 de ani a făcut 7 morți zeci de răniți dintre care 14 în stare gravă. Trenul doar trecea prin gară și nu trebuia să se oprească, dar după ce locomotiva și primele vagoane au trecut, ultimele 6 au deraiat urcându-se pur și simplu pe peron. Rezultatele preliminare ale anchetei arată că o bucată de metal care face parte din macaz, grea de numai 10 kg s-a desprins și a produs acest accident. Peste 300 de pompieri și 20 de echipe medicale au venit în ajutorul celor rămași captivi în carcasa vagoanelor deraiate, răniți sau numai îngroziți. Primul ministru și președintele împreună cu miniștri și alți demnitari au vizitat locul sinistrului. Circulația feroviară a fost reluată parțial abia marți, însă se estimează că abia la sfârșitul lunii trenurile vor putea într-adevăr circula mai mult sau mai puțin normal.

India. 21 de elevi au murit  Alți 30 de elevi sunt spitalizați după ce au luat masa de prânz la cantina unei școli din statul indian Bihar, potrivit AFP, alimentele fiind alterate, sau din cauza insecticidelor din legume sau orez, a precizat Amarjeet Sinha, un oficial indian din Educație. Ministrul educației din statul Bihar, P.K. Shahi, a precizat că este vorba de elevi de la o școală publică din satul Masrakh, în regiunea Saran. Copiii, sub vârsta de 10 ani, au servit la masa de prânz orez cu linte, felul de mâncare fiind preparat chiar la cantina școlii. Mai multe sute de persoane au manifestat marți seara. Ele au cerut măsuri ferme împotriva funcționarilor responsabili, în opinia lor, de moartea copiilor, a indicat un oficial local, S.K. Mall. În școlile publice din majoritatea statelor indiene elevii beneficiază de mese gratuite. Bihar, cel mai populat dintre ele, este considerat ca fiind și cel mai sărac. Toxiinfecțiile alimentare din școlile din India sunt frecvente, din cauza nivelului prea scăzut de igienă în bucătăriile instituțiilor școlare și uneori, a proastei calități a hranei servite elevilor. Familiile copiilor decedați au primit câte 3.370 de dolari, iar autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.

Eticheta. Din nefericire societatea modernă este din ce în ce mai decontractată, oamenii obișnuiți cât și personalități de seamă își permit să apară în public în ținute care sunt nepotrivite sau chiar necuviincioase. În cazul artiștilor este pus pe seama faptului că nu le pasă, că poate este o modalitate ca să apară pe prima pagină, că vor în cazul femeilor să-și expună corpul care cred că este reușit, etc. Iată însă că duminica trecută fostul prim ministru al Begiei, Jean-Luc Dehaene, a bătut un record. Cel care a fost la cârma țării între 1992 până în 1999, s-a prezentat pe platourile stației naționale de televiziune ca să vorbească despre semnificația abdicării regelui, în pantaloni scurți, cămașe cu  motive exotice și sandale. Ceea ce este și mai grav este faptul că fostul prim ministru este un bunic de 74 de ani, obez, care nu ar fi trebuit să iasă în public îmbrăcat așa nici în vacanță. El a motivat că uitase de interviu, și când a fost chemat în extremis nu a mai avut timp să se schimbe. Cu motiv sau fără este o dovadă de lipsă de respect pentru telespectatori, o dovadă că chiar și cei care au sau au avut poziții de răspundere nu le mai pasă de nimeni și nimic.

Vizită. Traian Băsescu la Chișinău. Președintele României, Traian Băsescu,  a efectuat o vizită miercuri la Chișinău. Si de această dată șeful statului și-a sfidat garda de corp și a alergat în mulțimea de oameni care îl aplaudau în centrul orașului. Cei adunați în fața monumetului domnitorului Stefan cel Mare au scandat lozinci pro-românești: ,,Basarabia pământ românesc”, ,,Băsescu, Băsescu!”. Sute de oameni s-au înghesuit să-i strângă mâna, să-l îmbrățișeze și chiar să-l sărute. La un moment dat, agenții de pază l-au scos din mulțime aproape pe sus și l-au urcat în mașină. În cadrul întrevederii cu președintele moldovean Nicolae Timofti, președintele Băsescu a asigurat autoritățile de la Chișinău că ,,România va rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce privește drumul european al Republicii Moldova”. „Este o vizită pe care o fac cu multă plăcere și cu dragoste pentru Republica Moldova și cetățenii ei. În 8 ani și jumătate am mers pe toate continentele lumii, dar singura vizită în care mai am emoții este atunci când vin în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu. Potrivit lui, în cazul relațiilor dintre România și Republica Moldova, nu se poate vorbi despre un parteneriat strategic: „Între noi există un parteneriat de sânge, pentru că așa ne-a lăsat Dumnezeu”, a spus emoționat Băsescu.

Realitățile politicienilor. În ultimele luni Franța a făcut o demonstrație interesantă despre ce înseamnă ținerea promisiunilor și prioritățile politicienilor. Atunci când se afla în campanie electorală, actualul președinte Francois Hollande a făcut multe promisiuni și a trebuit în vederea obținerii de voturi să se alieze cu partidele de extrema stâgă și cu ecologiștii, deși în realitate nu îi păsa de idealurile lor. Odată ales, extrema stângă nici nu a vrut să audă de el, a rămas în opoziție, dar ecologiștii au acceptat să intre în guvern unde au obținut 3 posturi de miniștri. La scurtă vreme președintele a început să-și pună în aplicare agenda din Campania electorală, și a început cu căsătoria homosexualilor, că nu îl costa nimic. Când peste un milion de persoane au defilat pe străzile parisului a spus că nu poate renunța așa a promis așa a fost ales. În schimb cu alte promisiuni a fost mai puțin riguros. Așa de exemplu șomajul a crescut și a ridcat din umeri, ce putem face, a mărit impozitele cum niciodata mai înainte, Franța ajungând să aibă taxele cele mai mari din Europa,  deși promisese că nu le va atinge. A spus ce putem face, trebuie. Și așa mai departe în multe alte domenii a ignorat total ce promisese. Ultimul exemplu ecologia, deși promisese că va lua măsuri să promoveze ecologia, președintele nu a făcut absolut nimic, ba mai mult atunci când Delphine Batho, ministra ecologiei a comentat că ministerul ei a suferit reducerile de buget cele mai drastice, a fost dată afară în aceeași zi. Iată cum atunci când este vorba de măsuri care distrug structura morală a societății politicienii sunt grijulii să-și respecte promisiunile, iar în rest, când se poate, cum se poate, adică mai deloc.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Acizi Grași Omega-3 și Cancerul de Prostată. Ce este bun pentru inimă poate fi însă dăunător altor organe, este concluzia unui studiu recent care face legătura între consumul de acizi grași omega-3 și un risc elevat de cancer de prostată. Mai multe studii știițifice publicate în ultimii ani în reviste medicale de mare reputație, arătau că uleiurile de pește găsite în specii, cum ar fi somon, păstrăv și ton, au fost asociate cu un risc scăzut de maladii cardiovasculare și chiar Alzheimer. Aceste studii relatau faptul că pesoanele cu o dietă bogată în pește gras au tendița să aibă o rată mult mai scăzută de boli cardiovasculare în comparație cu restul populației. De fapt, cele mai recente indicații dietetice publicate de Dietary Guidelines for Americans în 2010 recomandă substituirea surselor de proteine cu grăsimi provenite din pește gras. Nu este surprinzător că imediat vânzarea uleiul de pește a crescut foarte mult, devenind cel mai popular supliment din Statele Unite. Un nou studiu publicat săptămâna trecută în Journal of the National Cancer Institute, arată însă că, concentrații mari de omega-3 în sânge prezintă un risc cu 43% mai mare de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu bărbații care au avut cele mai mici niveluri de omega-3 în sânge.  În momentul de față, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer întâlnit la bărbați. În timp ce un sfert de milion de americani sunt diagnosticați cu cancer de prostată în fiecare an, aproximativ 30.000 din aceste cazuri sunt fatale, și aproape toate dintre ele implică cancer de grad înalt. Cele mai recente cercetări sugerează că un nivel ridicat de omega-3 în sânge poate fi răspunzător pentru cancerul de prostată. Cercetătorii nu sunt siguri de ce acizii grași omega-3 au potențialul de a predispune la cancer de prostată, și admit că acizii grași pot avea efecte mult mai complexe asupra organismului decât se credea anterior sau decât oamenii de știință sunt capabili să înțeleagă în momentul de față. ,,Avem tendința să vorbim despre alimente bune și alimente rele, de substanțe nutritive bune și substanțe nutritive rele”, spune Dr.Theodore Brasky, profesor la Ohio State University Comprehensive Cancer Center și autorul principal al studiului. Situația este însă mai complicată. Substanțele nutritive frecvent întâlnite în pește, au calitatea de a reduce inflamația din organism, dar în același timp ele pot accelera procesul de oxidarea a DNA-ul din celule, proces similar cu efectele de stres, care poate creea un teren fertil pentru cancer, explică Dr. Brasky. Studiul a măsurat nivelul de omega-3 din sânge la bărbații care au participat la studiu, însă nu au inclus și informații cu privire la obiceiurile lor alimentare, așa că cercetătorii nu au putut diferenția între efectele acizilor grași din pește și cele de suplimente de omega-3. Cu toate acestea, marea majoritate a participanților nu au luat suplimente de ulei de pește. Pe baza acestor rezultate, Dr. Brasky spune că bărbații cu o istorie de cancer de prostată în familie ar trebui să discute cu medicul lor dacă suplimente de ulei de pește sunt recomandate pentru ei, deoarece aceste capsule conțin doze concentrate de omega-3 – suplimente care conțin între 30% și 60 % dintr-o porție de pește. Dacă un supliment de ulei de pește este luat zilnic, așa cum este recomandat, asta adaugă la o cantitate mare de ulei de pește în organism. Dr. Brasky, de asemenea, sugereză că oamenii ar trebuii să limiteze consumul de pește gras la cel mult două porții pe săptămă, dar nu sfătuiește eliminarea lui completă din dietă. Andrew Vickers, cercetător specializat în cancerul de prostată de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York, este de acord, spunând că suplimentele de ulei de pește pot reprezenta un risc relativ mai mare pentru cancerul de prostată decât peștele din dieta. ,,Problema apare atunci când omul ia componentele naturale ale unei diete și le pune într-o capsulă”, spune Vickers. O altă ipoteză ar fi că datorită poluării apelor, peștele, mai ales cel oceanic, conține tot mai mult mercur, iar efectele lui toxice pot contribuii la numărul tot mai ridicat de cazuri de cancer de prostată. În timp ce acizii grași omega-3 pot aduce daune celulelor de prostată, un regim alimentar sănătos care include fructe și legume, ar putea contracara aceste efecte negative ale unei diete bogate în acizi grași omega-3. Deoarece studiul nu a interogat participanții cu privire la dieta lor, este dificil de spus care a fost consumul de alte alimente cum ar fi fructele și vegetalele. Cei mai multi experți în sănătate recomandă o dietă sănătoasă, echilibrată care include cât  mai multe fructe și vegetale pentru a proteja organismul împotriva bolilor și a multiplelor tipuri de cancer, și să se apeleze la suplimente numai în cazul în care este strict necesar.  De aceea, American Cancer Society nu recomandă în prezent ca oamenii să ia suplimente de ulei de pește, a declarat Dr. Marjorie McCullough, director de epidemiologie nutrițională a societății. Pentru vegetarieni, sau cei care nu doresc să folosească suplimente de uleiuri de pește, articolul sugerează alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 cum ar fi: semințele de in sau ulei din semințe de in, semințe de chia, semințele de cânepă, conopidă, hummus, sau varză de Bruxelles

Textul săptămânii. ,,Al șaptelea a vărsat potirul lui în văzduh. și din Templu, din scaunul de domnie, a ieșit un glas tare, care zicea: ,,S-a isprăvit!” și au urmat fulgere, glasuri, tunete, și s-a făcut un mare cutremur de pământ, așa de tare, cum de când este omul pe pământ, n-a fost un cutremur așa de mare”. Apocalipsa 16,17-18

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 29/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-