20
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 7 Iulie 2011

Religia si America. Odata cu sarbatoririle de 4 iulie, ziua idependentei Statelor Unite, istoricieni, folozofi si prelati, nu pot sa nu se opreasca asupra rolului pe care l-a avut religia in fondarea statului american. In lucrarea sa despre istoria infiintarii Statelor Unite, profesorul Thomas Kidd, este de parere ca la constituirea Statelor Unite a stat o coalitie neobisnuita intre evanghelisti, liberali si deisti, care aveau ca singur tel, libertatea religioasa si desfiintarea religiei de stat. Idealul revolutiei americane a fost desfiintarea discriminarii religioase si libertatea propovaduirii Evangheliei, care sa pregateasca tara pentru a doua venire a lui Isus. Datorita diversitatii orientarii lor religioase au fost obligati sa se uneasca pe alte baze sociale si politice care erau prezentate sub forma generalizata de libertate de constiinta. De fapt stipularea constitutiei ca ,,congresul nu trebuie sa dea legi care sa favorizeze o religie” a fost o concesie facuta baptistilor si altor evanghelisti care se opuneau notiunii de constitutie. In acest context ideea de libertate nu avea totdeauna in vedere libertatea religioasa, ci mai ales libertatea pur si simplu. Acesta este de fapt si motivul pentru care uniunea a fost posibila, si state cum au fost Massachusetts, care era Congregationalist, Maryland Catolic, Virginia Anglican si Pennsylvania Quaker, fiecare ar fi dorit ca religia lor sa fie cea dominanta, deci un stat fara religie a fost solutia ideala. Pana in secolul 20 atitudinea oficiala a fost foarte ostila impotriva religiilor necrestine; este bine cunoscuta indiferenta lui Jefferson fata de ateisti si politeisti, si ostilitatea fatise a lui George Washington fata de drepturile evreilor si a musulmanilor.

Intre protest si delicventa. Adesea, prea adesea in zilele noastre protestul de ordin politic, social, capata forme violente. Manifestantii si politistii ajung la spital, pe unde a trecut manifestatia arata ca dupa razboi, totul este numai dezastru. Cateodata aceste manifestatii au scop practic revendicarii politice, sociale, economice. Cateodata aceste motive sunt mult mai obscure. In ultimele saptamani opinia publica internationala este ocupata cu repetarea actiunii de protest a unor activisti care vor sa strapunga blocada pe care statul Israel o face teritoriului palestinian. Din punct de vedere practic este ceva iluzoriu sa crezi ca aceste ambarcatiuni care mai de care mai ruginite si prapadite vor scapa de urmarirea vedetelor militare israeliene. Din punct de vedere legal ori cat de nedrept ar parea, blocada este acceptata din punct de vedere international, la fel ca si cea a Statelor Unite impotriva Cubei. Din punct de vedere practic, incarcatura acestor vapoare este cateodata nesemnificativa pentru nevoile reale ale populatiei. Asa de exmplu un vapor este incarcat cu scrisori in care americanii isi exprima urarile de bine populatiei palestiniene. Ma indoiesc ca o populatie infometata, care se straduieste din rasputeri sa fabrice bombe si rachete, are nevoie de scrisori cu urari de bine. In ultimile zile flotila care se pregateste sa ,,invadeze” Gaza, a suferit cateva acte de sabotaj, desi nimeni nu poate dovedi aceasta, Israelul este acuzat, iar mai apoi autoritatile grecesti au interceptat si adus inapoi in port vasele care incercau sa plece. Desi autoritatile americane si canadiene au fost clare specificand ca aceste actiuni sunt ilegale si ca autorii lor vor fi tradusi in judecata, militantii insista sa afirme ca actiunea lor este laudabila. Mai recent membri ai echipajelor interceptate de autoritatile grecesti au fost arestati. Marti un grup de militanti ocupa ambasada spaniola din Atena cerand ca guvernul spaniol sa intervina in favoarea lor.

Japonia isi testeaza centralele atomice. La aproximativ patru luni de la catastrofa petrecuta la centrala nucleara de la Fukushima, toate celelalte centrale atomice ale Japoniei vor fi supuse unor asa-numite testuri de stres. Ministrul nipon al Industriilor si Economiei, Banri Kaieda, a comunicat ca, in vederea evitarii unei penurii de curent electric, centralele vor fi testate pe rand si reconectate la retea in termen cat mai scurt posibil. In clipa de fata, in stare de functionare nu sunt decat 19 din cele 54 de centrale atomice ale japoniei. Reactoarele inchise sunt fie avariate fie au fost plasate in stare de conservare din precautie. De aceea, de saptamani, Japonia se confrunta cu o penurie de energie electrica. Intreprinderile si populatia au fost chemate sa economiseasca curent, sub amenintarea unor amenzi consistente.

Dublu atentat devastator in Irak. Doua atentate cu bomba comise in orasul irakian Tadji, s-au soldat, potrivit politiei, cu uciderea a cel putin 37 de persoane si ranirea altor mai bine de 50. Ministrul adjunct al Sanatatii, Khamis al Saad, a declarat ca un atentator a detonat o bomba in fata unei cladiri guvernamentale din oras. Ulterior, o alta explozie a fost declansata cand civili si politisti s-au grabit sa ofere ajutor victimelor primei deflagratii. Orasul Tadji se afla la 20 de km nord de capitala Bagdad.

Siria. Civili, ucisi de militari in orasul sirian Hama. In orasul sirian Hama, un bastion al adversarilor regimului condus de presedintele Bashar el Assad, soldati si membri ai serviciilor secrete au ucis cel putin 22 de civili, potrivit unor activisti ai drepturilor omului. Mai bine de 80 de oameni au fost raniti, relateza seful organizatiei siriene pentru drepturile omului, Ammar Kurabi. Membri ai opozitiei au relatat de asemenesa despre numeroase perchezitii la domiciliu, arestari si crime comise in randul localnicilor. Locuitorii au ridicat pe strazi baricade din anvelope de cauciuc si saci cu nisip. Luni, armata a blocat toate caile de acces spre Hama. Vinerea trecuta, o jumatate de milion de oameni au iesit acolo pe strada, pentru a demonstra impotriva regimului de la Damasc.

Salvarea euro-datornicilor, judecata la Curtea Constitutionala. Curtea Constitutionala Federala de la Karlsruhe dezbate astazi ajutorul economic pentru statele europene aflate in criza datoriilor. Pachetul de salvare a fost contestat de deputatul crestin-social Peter Gauweiler din Bavaria si de un grup de profesori si juristi euro-sceptici. Acestia argumenteaza ca pachetele de salvare pentru statele amenintate de faliment nu sunt constitutionale, amenintand stabilitatea monedei euro. In opinia lor, numai o retragere a Greciei din zona euro urmata de o absolvire partiala de datorii poate scoate statul elen din faliment. Verdictul Curtii de la Karlsruhe este asteptat peste cateva luni.

Noua Zeelanda. Cutremur. Un cutremur de 7,8 grade a fost consemnat in zona insulelor Kermadec din nord-estul Noii Zeelande. Un avertisment de tsunami a fost lansat pentru insula aflata in regiunea epicentrala, Noua Zeelanda si Tonga. Situatia, in ciuda alertei, a fost calma si nici nu au fost consemnate valuri uriase.

Rusia-NATO, pozitii neschimbate in chestiunile divergente. Scutul antiracheta al Aliantei Nord-Atlantice suscita in continuare reactii adverse la Moscova. Summitul Rusia – NATO de la Soci, la care a participat secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, nu a schimbat nimic in acest context. Moscova nu a reusit sa obtina acordul privind participarea cu drepturi egale a Rusiei la edificarea scutului, chiar daca ambele parti sustin oportunitatea unui instrument comun de securitate a Europei din perspectiva pericolului unor atacuri cu racheta. Dezacord a fost consemnat si la capitolul Libia, Rusia nefiind de acord cu operatiunile aliatilor impotriva pozitiilor controlate de regimul de la Tripoli. Rusia s-a abtinut, in luna martie, cand Consiliul de Securitate a supus la vot rezolutia privind interventia NATO in statul nord-african.

Bangladesh realitati de necontestat. In Bangladesh Awami League formatiunea politica care conduce tara, ar dori sa revina la constitutia din 1972, o constitutie care este laica si seculara. Dar ,,realitati de necontestat” au fortat guvernul sa mentina islamul ca religie de stat. Avand in vedere aceste considerente practice, parlamentul a aprobat un amendament care recunoaste islamul ca religie de stat si desfiinteaza sistemul existent care era unul nonpartisan, nereligios. Syed Ashraful Islam, ministru si secretar general pentru Awami League, a declarat ca guvernul nu este cu totul satisfacut de acest amendament, ca ar fi dorit sa revina la forma initiala din 1972, dar ca realitatile prezente i-au obligat sa arate respect fata de dorinta populatiei. Aceasta masura a produs proteste viguroase din partea minoritatii hiduiste care se vede defavorizata de acest amendament la constitutie si a promis sa lupte impotriva ei.

Belgienii incearca o reforma ampla pentru salvarea statului. Premierul belgian Elio Di Rupo a prezentat un amplu program de reformare a statului, menit sa scoata tara din criza existentiala prin care trece de peste un an. Reformele propuse, calificate de unii observatori drept radicale, vizeaza intre altele politicile sociale si functionarea institutiilor tarii. Se are in vedere un plus de competente pentru cele doua regiuni – una francofona, cealalta flamanda – si autonomie financiara sporita. Capitala Bruxelles si regiunea din jurul ei urmeaza sa fie divizate. Proiectul avansat de premier are si note de austeritate, in vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Di Rupo si-a prezentat propunerile la sapte saptamani dupa ce regele Belgiei l-a insarcinat pe politicianul francofon cu formarea unui Executiv, misiune imposibila dupa ultimele alegeri, derulate in urma cu mai bine de un an, din cauza tendintelor separatiste ale nordului flamand.

Danemarca isi controleaza granitele. Copenhaga a lansat controversatele operatiuni de control prin sondaj la punctele de granita cu Suedia si Germania. Guvernul minoritar danez, condus de Lars Loekke Rasmussen s-a conformat, astfel, revendicarilor populistilor de dreapta (DVP), argumentand ca masura se impunea pentru a combate mai eficient criminalitatea internationala, cum ar fi traficul cu droguri sau fiinte umane. Echipe suplimentare de vamesi vor efectua controale pe care atat Comisia Europeana cat si Germania le contesta ca incalcand acordurile comunitare de libera circulatie. Copenhaga a dat Berlinului asigurari ca cetatenii germani aflati la bordul unui autoturism nu vor fi supusi unor astfel de controale.

Opozitia germana cere explicatii in cazul tancurilor pentru Arabia Saudita. Preconizata vanzare de tancuri germane catre Arabia Saudita contravine unui consens transpartinic, este de parere vicepresedintele fractiunii ecologiste din Parlamentul german, Jürgen Trittin. Vicepresedintele fractiunii social-democrate, Gernot Erler, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk ca Guvernul federal va trebui sa dea explicatii. Potrivit relatarilor publicate de saptamanalul Der Spiegel, Germania intentioneaza sa livreze Arabiei Saudite, pentru prima oara, tancuri de lupta de tip Leopard. Consiliul federal pentru securitate a dat recent unda verde exportului.

Tunisia. Proces impotriva fostului presedinte Ben Ali. In capitala Tunis incepe cel de-al doilea proces impotriva fostului presedinte al tarii, Zine el Abidine Ben Ali. El este acuzat de trafic de droguri si posesie ilegala de arme. In plus, fostul sef de stat in varsta de 74 de ani, este acuzat ca a colectionat un adevarat tezaur arheologic, care nu fusese inregistrat. Procesul se desfasoara la fel ca si cel din 20 iunie, in absenta acuzatului, de vreme ce acesta se afla in exil in Arabia Saudita. In primul proces, Ben Ali si sotia sa Leila Trabelsi, au fost condamnati la cate 35 de ani de inchisoare si amenda penala de 45 de milioane de euro, pentru furt din averea statului. Este insa putin probabil ca Ben Ali sa ajunga la inchisoare, fiindca Arabia Saudita nu a reactionat pana acum in nici un fel la cererile de extradare, inaintate de noul regim din Tunisia.

UE ofera ajutor alimentar Coreei de Nord. Coreea de Nord primeste din partea Uniunii Europene ajutoare alimentare in valoare de 10 milioane de euro. Ajutorul este destinat unui numar de 650.000 de persoane care sunt in primejdie de moarte din cauza gravei penurii de alimente din statul comunist. Afectate de foamete sunt mai ales provinciile din estul si nordul tarii asiatice, a anuntat Comisia Europeana. Comisarul european de resort, Kristalina Georgieva, a subliniat ca se va urmari cu atentie sporita distribuirea ajutoarelor catre persoanele care au intr-adevar nevoie de ele, in acest sens fiind incheiat un acord cu autoritatile de la Phenian.

Actiuni in forta impotriva opozitiei din Belarus. In fosta republica sovietica Belarus, o tara cu regim autoritar, au fost arestati numerosi adversari ai presedintelui Alexandr Lukasenko, in timpul unor proteste pasnice prilejuite de aniversarea zilei nationale. Fostul presedinte Stanislav Suskevici s-a aflat provizoriu in arest. Martori oculari relateaza ca politia a intervenit in forta impotriva protestatarilor, folosind gaze lacrimogene. Opozitia chemase, dupa model arab, la actiuni de protest pe marginea paradei militare, folosind retelele de socializare in internet. Opozantii presedintelui fusesera incurajati sa il impiedice pe Lukasenko sa-si rosteasca discursul, prin aplauze prelungite.

Ratko Moladici a fost dat afara din sala de judecata. Fostul lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, a fost dat afara din sala de judecata, la scurt timp dupa inceperea unei sedinte a Tribunalului ONU pentru crime de razboi. Mladici intrerupsese de mai multe ori procedura de citire a actului de acuzare. Ulterior, judecatorul a pledat nevinovat in locul lui Mladici care nu mai era prezent in sala. Fostul general, in varsta de 69 de ani, este acuzat de genocid si crime impotriva umanitatii, pe durata razboiului din Bosnia, intre anii 1992-1995. Actul redactat de procurori cuprinde 11 capete de acuzare, intre care masacrul de la Srebrenica si blocada orasului Sarajevo, soldata cu uciderea a aproximativ 12.000 de persoane. Cu ocazia publicarii actului de acuzare, la inceputul lunii iunie, Mladici calificase invinuirile ce i se aduc drept detestabile si monstruoase. Generalul, considerat un erou de multi dintre sarbi, a fost capturat in luna mai, dupa ce traise ascuns vreme de 16 ani.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Inactivitatea face victime. Inactivitatea fizica creste riscul de embolism pulmonar la femei, este concluzia unui studiu publicat saptamana aceasta in revista British Medical Journal. Studiul arata ca persoanele care au o viata sendentara si care petrec majoritatea timpului in inactivitate, au sanse duble de a dezvolta embolism pulmonar in comparatie cu persoanele care au numai un nivel moderat de inactivitate. Embolismul pulmonar este o conditie cauzata de obstructia arterelor pulmonare cu cheaguri de sange care de obicei se formeza in venele de sange periferice si migreaza apoi la plamani. Aceasta conditie este extrem de periculoasa, iar in USA, aproximativ o treime din acesti pacienti isi pierd viata. Cercetatorii britanici au folosit recodurile medicale a 69.950 de asistente medicale pe o perioada de 18 ani, incepand cu anul 1976.  Femeile care au declarat ca au petrecut mai mult de 41 de ore pe saptamana in inactivitate, au fost incluse in categoria cu cel mai mare risc pentru embolism pulmonar, in comparatie cu cele care au avut numai 10 ore sau mai putin de inactivitate; acestea din urma au avut riscul cel mai scazut. O concluzie similara a fost sugerata si de un studiu publicat recent in revista American Journal of Epidemiology. Cercetatorii americani au analizat recordurile medicale a 53.440 de barbati si 69.776 de femei intre anii 1993 si 2006, si au observat ca femeile care au stat pe scaun mai mult de sase ore pe zi, au avut cu 37% mai multe sanse de deces intr-o perioada de 13 ani, in comparatie cu femeile care au stat pe scaun mai putin de trei ore pe zi. In acelasi timp, barbatii cu un nivel similar de inactivitate au avut cu 18% mai multe sanse de deces. Cel mai dezavantajati sunt persoanele care dupa opt ore de stat pe scaun la lucru, cand ajung acasa se aseaza inca trei sau patru ore in fata televizorului sau a computerului. Sfatul specialistilor este sa fim cat mai activi. Chiar daca meseria este de asa natura ca obliga sa stai pe scaun toata ziua, este de preferat ca cel putin odata pe ora sa ne ridicam in picioare si sa mergem pe jos sau pe scari cel putin cinci minute. Mersul pe scari in loc de ascensor, sau parcarea masinii cat mai departe de usa, sunt numai doua sugestii de a creste nivelul de activitate zilnic.

Textul saptamanii. ,,Eu vin curand. Pastreaza ce ai, ca nimeni sa nu-ti ia cununa”. Apocalipsa 3,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 27/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-