20
Views

SEMNELE SFARSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 30 Iunie 2011

Tulburari care se extind. Lumea occidentala a salutat plina de entuziasm revolutiile din tarile arabe, ca un semn al democratiei. Iata insa ca dupa atatea luni de la izgonirea dictatorilor, situatia nu este deloc mai buna. In Tunisia nu au avut loc alegeri, iar procesul expeditiv la care a fost supus in contumacie Ben Ali, fostul presedinte a lasat opinia publica profund nemultumita si in efervescenta. Acelasi lucru se intampla si in Egipt, unde mii si mii de persoane continua sa manifesteze impotriva masurilor luate de armata. Situatia nu este mai buna nici in alte tari, ca sa nu mai vorbim de Libia unde au loc lupte crancene intre fortele loiale lui Gadafi si opozitie si unde in ciuda a peste 3 luni de bombardamente efectuate de trupele NATO, nimeni nu poate prezice care, si mai ales cand se vor incheia ostilitatile. In Siria presedintele Bashar el-Assad ignora cererile opozitiei si ii trateaza ca pe niste criminali. Iata insa ca aceasta tendinta de a evita alegerile democratice si a instala cu forta un regim sustinut de o parte din societate, nu totdeauna majoritara dar cea mai galagioasa si agresiva, incepe sa se extinda si in alte tari africane cat si europene. In Senegal actualul presedinte Abdoulaye Wade, in varsta de 85 de ani este la putere din anul 2000. Totusi el doreste sa-si continue domnia, dar pentru aceasta acum in aproprierea alegerilor avea nevoie de o ,,mica” revizie a constitutiei, care urma printre altele sa creeze si un post de vicepresedinte la care candida fiul sau ca in caz de ceva, sa aiba succesiunea asigurata. Numai ca populatia nu a vrut aceasta revizie a constitutiei si a iesit in strada dand foc cladirilor oficiale, masinilor si magazinelor si chiar atacand armata. Numai ca acestia au primit comanda sa faca ordine, ceea ce au si facut reprimand cu forta pe manifestanti. Mbacke Ndiaye, purtatorul de cuvant al presedintelui a declarat ca ,,s-a incheiat cu gluma” ordinea trebuie sa fie restabilita. Camerunul, o alta tara africana care se pregateste anul acesta de alegeri, un alt veteran presedintele Paul Biya, in varsta de 78 de ani, in post din 1982, se pregateste sa se prezinte din nou la alegeri, ceea ce nu place opozitiei. Numai ca dupa atata vreme nu exista un adevarat candidat de opozitie. Multimea inceraca sa-l indemne pe cardinalul Christian Tumi, numai ca acesta are 80 de ani si nu este prea doritor sa candideze. Intr-o recenta declaratie, acesta a subliniat ca adevarata problema a tarii este ,,cancerul coruptiei” si ca singura solutie ar fi ca populatia sa se intoarca la Dumnezeu. Ce sa mai vorbim de Grecia, a carei economie este intr-o stare disperata, dar unde populatia refuza cu indaratnicie sa accepte masurile de austeritate, singura conditie sub care institutiile finaciare sunt de acord sa le imprumute bani. Asa ca de saptamani au loc pe strazi manifestatii uriase la sfarsitul carora au loc lupte inversunate cu politia, sunt distruse masini, magazine si istitutii de stat.

Iranul si progresul tehnologic. In ciuda agitatiei diplomatice si a sanctiunilor internationale, Iranul isi continua programul nuclear si mai recent se pregateste sa trimita in spatiu o racheta in care va fi o maimuta. Este probabil, ceva care ne face, astazi in vremea cand se trimit in spatiu rachete sofisticate, sa zambim, dar sa nu uitam ca asa au inceput si celelalte state, cu animale, ca astazi sa fie unde sunt. Nimeni nu isi face iluzia ca iranienii sunt interesati in cercetari astronomice, ei vor sa trimita rachete in spatiu ca sa poata sa le foloseasca in scopuri militare. Rachetele iraniene pot lovi bazele americane din Afganistan, precum si din Iran. Rachetele noastre au fost concepute pentru a viza potentiale amenintari din partea SUA si a regimului sionist, a spus comandantul departamentului aerospatial, citat de Irna. Iranul ar fi testat rachetele balistice Shahab-3, cu o raza de actiune de 2.000 de km, ce ar putea lovi orice parte din Israel. Raza de 2.000 de km este obiectivul nostru, nu vrem si nici nu avem nevoie de o raza de actiune mai mare, a subliniat comandantul.

Cadou de aniversare. La inceputul lunii iunie, seicul Tamim bin Hamad al-Thani, printul mostenitor al Quatarului, a implinit 31 de ani, si in chip de cadou de aniversare si-a oferit cel mai renumit club de fotbal din capitala Frantei, PSG. La averea lui nu a avut nici o problema sa scoata 40 de milioane de euro si sa cumpere pentru inceput 70% din club, ceea ce ii da dreptul sa comande. Se asteapta ca in curand sa cumpere si restul, deoarece lui nu ii place sa imparta puterea cu nimeni. <i daca tot are un club de fotbal, de ce sa nu cumpere si drepturile de difuzare ale meciurilor de fotbal din campionatul francez, pentru care a platit 195 de milioane de euro. Numai ca televizunea din Quatar, care nu este alta decat Al Jazzera, nu are in mod oficial programe in Franta, asa ca seicul este in cautarea catorva posturi de televiziune pe care sa le cumpere. Se pare ca ofertele nu lipsesc si ca emirul va fi in curand proprietarul lui Orange Sport, si Canal Foot, doua dintre cele mai prestigioase posturi de televizune sportive. Aceasta situatie nu este izolata, multe cluburi europene au proprietari straini, rusi, americani, chiar si arabi, cum ar fi clubul spaniol Malaga, achizitionat in mai 2010 pentru suma de 50 milioane de euro de catre varul sau seicul Abdullah bin Nasser al-Thani. Pe langa sport, emirii arabi sunt proprietarii unor hoteluri de lux, parcuri de distractii si uzine industriale. Este clar ca opinia publica si mai ales suporterii sunt incantati deoarece noul proprietar, putred de bogat, are o avere estimata la 60 miliarde de dolari, va aduce jucatori si antrenori renumiti, care vor face ca echipa sa mearga bine. Asa se face ca suporterii stau cu orele la coada sa obtina abonamente anuale pentru meciuri care promit sa fie de calitate. Desigur ca o asemenea personalitate are influenta si in viata politica. Presedintele Frantei il apreciaza si onoreaza pe seic; in 2010 el a fost decorat cu Legiunea de Onoare, una din cele mai prestigioase decoratii Franceze.

Lupte de strada la Buenos Aires dupa un meci de fotbal. Duminica de cosmar pe strazile capitalei argentiniene Buenos Aires, dupa ce echipa de fotbal River Plate, a retrogradat. Corespondentii aflati la fata locului spun ca intre fanii echipei si politisti au avut loc adevarate lupte, soldate cu peste 40 de raniti. In jurul stadionului au fost comasati circa 2.200 de politisti pentru a tine sub control zecile de mii de fani ai echipei River Plate. Dupa 80 de ani de prezenta in prima liga de fotbal a Argentinei, echipa a retrogradat.

Kabul. Talibanii au atacat un hotel de lux. <apte talibani au atacat hotelul Intercontinental din Kabul, intr-o operatiune atent orchestr ata ce a inceput marti noapte si a continuat miercuri, sfarsindu-se dupa circa sase ore, cu moartea lor si a altor 11 persoane, a anuntat politia. ,,Inca mai verificam hotelul. Numarul mortilor ar putea creste”, a declarat seful serviciilor de investigatii penale, Mohammad Zahir, citat de CNN. Se pare ca 12 persoane au fost ranite in atac, a adaugat el. In zorii zilei de miercuri, forte de securitate le-au permis reporterilor sa se apropie de hotel, iar unii clienti au fost vazuti plecand. Talibanii au trecut de dispozitivul de securitate al hotelului, care de obicei este foarte strict, iar unul dintre ei a detonat o bomba la etajul doi, a declarat Erin Cunningham, jurnalista la The Daily din Kabul. Apoi, grenade propulsate de rachete au fost lansate de pe acoperisul hotelului spre casa prim vicepresedintelui. Dupa cateva momente, hotelul a fost zguduit de alte trei explozii. Forte americane au fost desfasurate la fata locului. In jurul orei 2.00, la circa patru ore de la inceperea atacului, elicoptere ale ISAF au deschis focul asupra insurgentilor aflati pe acoperis, omorand pana la trei persoane inarmate, a declarat purtatorul de cuvant al fortei internationale, maiorul Tim James.

Christine Lagarde este noul director al FMI. Christine Lagarde a devenit prima femeie care ocupa functia de director al FMI, cei 24 de membri ai consiliului de conducere aproband-o pentru acest post. Ministrul francez de finante s-a luptat pentru aceasta functie cu guvernatorul Bancii Centrale din Mexic, Agustin Carstens. Lagarde va avea un mandat de cinci ani. Ea ii urmeaza in functie lui Domini|ue Strauss-Kahn. Acesta si-a dat demisia dupa ce a fost arestat la New York pentru tentativa de viol.

Seful Bancii centrale a Afganistanului s-a refugiat in SUA. <eful Bancii Centrale a Afganistanului, Abdul Kadir Fitrat, s-a refugiat in SUA, de unde si-a declarat demisia din functie. In motivatie, el afirma ca, dupa ancheta de coruptie pe care a derulat-o la Kabul Bank, viata sa este in pericol in Afganistan. Banca Centrala a trebuit sa acorde in 2010 credite de urgenta bancii Kabul Bank, pentru a se evita intrarea acesteia in incapacitate de plata. Potrivit mass-media, banca a intrat in dificultati fiindca managerii i-au devalizat conturile. Lipsa in gestiune s-a ridicat la echivalentul a 630 de milioane de euro. Actionar al bancii este si Mahmud Karzai, fratele presedintelui Afganistanului. Un purtator de cuvant al presedintelui Karzai a declarat ca Fitrat a fugit din Afganistan de frica unui proces penal, el insusi fiind implicat in devalizarea Kabul Bank.

Un incendiu de vegetatie ameninta laboratorul american de cercetare nucleara Los Alamos. Un incendiu de vegetatie ameninta luni laboratorul de cercetare nucleara Los Alamos din New Mexico si a dus la evacuarea a mii de persoane din zona. Incendiul a izbucnit duminica, in padurea Santa Fe, si a distrus pana acum 50.000 de acri de vegetatie. Pana in prezent, mai multe mii de persoane au fost evacuate din orasul Los Alamos, ce are o populatie de circa 12.000 de locuitori. Potrivit autoritatilor locale, pompierii au reusit sa scada intensitatea incendiului in apropiere de centrul nuclear. Oficiali din cadrul Los Alamos National Laboratory, au dat asigurari ca toate materialele radioactive depozitate la laborator sunt in siguranta. Laboratorul este inchis cat timp pompierii monitorizeaza incendiul. Los Alamos National Laboratory, care se ocupa de siguranta si eficienta arsenalului nuclear american, a fost infiintat in 1943, in cadrul proiectului Manhattan. In 2009, Departamentul american al Energiei a avertizat intr-un raport ca pompierii din comitatul Los Alamos nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a face fata unor eventuale incendii ce ameninta materialele radioactive sau periculoase din zona.

Hugo Chavez se afla in stare critica dupa o operatie de urgenta. Cetatenii Venezuelei sunt ingrijorati de starea de sanatate a presedintelui Hugo Chavez. Surse apropiate de serviciile secrete ale SUA informeaza ca seful de stat, in varsta de 56 de ani, se afla in stare critica, dupa ce a fost operat de urgenta. Ministrul venezuelan de Externe, Nicolas Maduro, s-a aratat si el ingrijorat. Potrivit surselor oficiale, Chavez a fost operat cu mai bine de doua saptamani in urma in Cuba, din cauza unui abces in zona bazinului. Circula insa zvonul ca el ar suferi de cancer la prostata.

Spatiul Schengen – 26 de ani de la infiintare. UE sarbatoreste 26 de ani de la infiintarea spatiului Schengen fara control la frontiere, cu aproape o saptamana dupa ce a amanat pe termen nedefinit aderarea Romaniei si Bulgariei. Intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana pe site-ul sau de Internet, comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, prezinta beneficiile acestui spatiu fara control la frontiere, care s-a extins de la cinci tari initial, la 25 in prezent (toti membri UE cu exceptia Romaniei, Bulgariei, Ciprului, Marii Britanii si Irlandei – ultimele doua optand sa nu adere la aceasta zona, carora li s-au alaturat Norvegia, Islanda si Elvetia). ,,Crearea spatiului Schengen, este una dintre achizitiile cele mai tangibile, mai populare si mai de succes ale Uniunii Europene, si daca va fi necesar, va trebui sa gasim modalitati sa il imbunatatim, a declarat Malmstrom. Ea a subliniat responsabilitatea tarilor de a-si proteja granitele externe in numele celorlalte state membre Schengen, salutand activitatea excelenta a agentiei Frontex. Numai ca libertatea de miscare in Europa va putea fi reingradita in cazuri exceptionale. Pe fundalul valului de refugiati din nordul Africii, sefii de stat si de guvern ai tarilor UE s-au aratat dispusi sa permita controale vamale limitate in timp si spatiu. Comisia Europeana a fost insarcinata sa prezinte pana in septembrie propuneri de modificare a tratatelor Schengen. Acestea stipuleaza ca intre majoritatea statelor membre ale UE nu au loc controale ale documentelor de calatorie. Elvetia, Norvegia si Islanda fac parte din spatiul Schengen, desi nu sunt membre ale UE.

Tunisia a recunoscut Tribunalul Penal International de la Haga. Tunisia este prima tara din nordul Africii care recunoaste oficial Tribunalul Penal International de la Haga. Ambasadorul acestei tari la Natiunile Unite a predat la sediul din New York al organizatiei documentele necesare in acest scop. Tunisia, care se afla intr-o faza de renastere politica dupa schimbarea de regim de la inceputul acestui an, a devenit astfel cel de-al 116-lea semnatar al asa-numitului Statut de la Roma, in baza caruia functioneaza instanta de la Haga. Reprezentantul Tunisiei la ONU a mai declarat ca tara sa va semna saptamana viitoare si Conventiile pentru Drepturile Omului si Anti-tortura.

Mandat de arestare pe numele lui Gaddafi. Tribunalul Penal International a emis un mandat de arestare pe numele liderului libian Moammar el Gaddafi. Procurorul-sef Luis Moreno-Ocampo il acuza pe seful statului libian de crime impotriva umanitatii. Aparent, el ar fi ordonat personal atacuri impotriva unor civili neinarmati. Alte mandate de arestare au fost emise pe numele unui fiu al lui Gaddafi, Saif al Islam, precum, si pe numele sefului serviciilor secrete libiene.

Nationalistul olandez Geert Wilders, achitat in procesul in care este acuzat de rasism. Geert Wilders, politician olandez de extrema-dreapta a fost achitat in procesul in care este acuzat de instigare la ura rasiala si discriminare impotriva musulmanilor. ,,Sunteti achitat pentru toate capetele de acuzare”, a spus, joi, judecatorul tribunalului din Amsterdam unde a avut loc procesul. In octombrie 2010, Wilders a fost acuzat ca in mai multe declaratii publice, dar si in filmul sau, Fitna, a comparat Coranul, cartea sfanta a musulmanilor, cu lucrarea ,,Mein Kampf”, semnata de Adolf Hitler. Wilders a mai spus de asemenea ca islamul este ,,o religie violenta”, spunand ca ar trebui impuse restrictii imigratiei musulmanilor in Olanda. Judecatorul a admis ca afirmatiile politicianului sunt jignitoare pentru multi musulmani, insa ele fac parte dintr-o dezbatere politica legitima. Seful Partidului Libertatii din Olanda, de a carui ,,toleranta” depinde guvernul tarii, a declarat ca nu a sustinut nimic altceva decat ca islamul pune in pericol libertatea si cultura olandezilor. In cazul unei condamnari, Geert Wilders, in varsta de 47 de ani, ar fi fost pasibil de un an de inchisoare si o amenda de pana la 7.600 de euro.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Televizorul si copiii. Vizionarea programelor de TV si jocurile video pot cauza insomnie si cosmaruri la copii, este concluzia unui studiu publicat recent in revista Pediatrics. Seara, organismul trebuie sa se relaxeze si sa se pregateasca de culcare. Programele TV si jocurile video au darul sa stimuleze simturile copiilor si sa deregleze ceasul intern al ciclului normal de zi-noapte al organismului. Aceste forme de distractie pot sa deranjeze si productia hormonului melatonin, care este secretat de catre creier in cantitati mari seara si odata cu caderea intunericului. Ecranul luminos al televizorului, sau de la computer, dezorienteaza organismul sa creada ca inca este ziua, lucru care face ca secretia acestui hormon sa fie diminuata. De asemenea, programe de TV si jocuri video cu un continut violent sau infricosator, pot contribui la insomie si cosmaruri. Studiul a fost condus de cercetatorii de la Seattle Children’s Research Institute, la care au participat 612 de copii intre varsta de 3 si 5 ani. Problemele cele mai accenctuate au fost observate la copiii care au avut televizor sau computer in dormitorul lor. The American Academy of Pediatrics sfatuieste parintii sa limiteze accesul copiilor la TV si computer, mai ales inainte de culcare. Medicii prefera ca inainte de culcare, parintii in loc de televizor sa le citeasca copiilor o poveste.

The Food and Drug Administration (FDA), a avertizat populatia americana saptamana aceasta, sa nu consume rasadurile de alfalfa care sunt comercializate in magazine de catre firma Evergreen Produce. Mai multe cazuri de intoxicare cu bacteria Salmonella au fost indentificate pana acum in statele Idaho, Montana, New Jersey, North Dakota si Washington.

Textul saptamanii. ,,Strang Cuvantul Tau in inima mea, ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta”. Psalmul 119,11

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 26/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-