25
Views

     SEMNELE FÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea.  ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

Semnele săptămânii 31 Mai 2012

Vaticanul, politică conspirație și trădare pe fond de pioșenie. Duminica  aceasta fastul sărbătorii Cinzecimii a fost umbrit de vestea scandalului care zguduie de câtăva vreme Vaticanul. Acum o săptămână a fost publicată de către editura Chiarelettere o carte intitulată Sfinția sa, documentele secrete ale lui papa. În această carte sunt reproduse numeroase documente secrete, scrisori adresate în general papei, care pun într-o lumină foarte defavorabilă activitatea de la Vatican. Se pare că principala sursa a acestor informații a fost Paolo Gabriele, majordomul personal al papei. Acesta a fost arestat imediat după publicarea cărții. Profitând de faptul că era în permanență în direct contact, Paolo a “colecționat” documente secrete care îl acuză în principal pe cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat al vaticanului. Prima consecință directă a fost concedierea lui Ettore Gotti Tedeschi, un laic care era directorul băncii Vaticanului. Cercetările continuă și alte persoane laici și clerici, vor fi cu siguranță inculpate. Ziarele italiene Il Messaggero și La Repubblica,  sunt de părere că cel puțin 20 de persoane sunt implicate în această conspirație care este numită “Vatileaks” și că la conducerea grupului se află: cardinalii, secretarele, majordomul; și cei despre care se știe sunt numai o mică parte din operație. Corespondentul la Vatican al ziarului La Stampa, apreciază că majordomul nu avea nici mijloacele, nici interesul să conducă o acțiune de așa anvergură. Dacă pentru civili se va afla câte ceva despre soarta lor, chiar dacă procesele sunt secrete, despre prelații arestați și judecați, opinia publică nu va ști nimic. Așa cum era de așteptat, Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al vaticanului, s-a grăbit să nege că vreun înalt prelat ar fi suspectat. Pe de altă parte el nu a avut nici o explicație pentru acest fapt și a spus că vaticanul investighează cu atenție acest caz. Toată realitatea din jurul acestei întâmplări pare desprinsă din paginile unui roman polițist. Gianluigi Nuzzi, autorul cărții nu l-a întâlnit niciodată pe majordom, nu se știe cine și câți fac parte din această conspirație. Grupul care a organizat această acțiune a declarat că sunt sătui de atâta injustiție, interese personale și minciună încât au trebuit să acționeze sperând că acest scandal va declanșa o reformă în sânul vaticanului.

New York. Comunitatea ortodoxă evreiască, cruciada împotriva internetului. Duminica trecută peste 40.000 de evrei ortodoși s-au întâlnit pe stadionul echipei de base-ball din New York, un stadion întreg plin cu bărbați înbrăcați în ținuta tradițională: costum și pălării negre, cămăși albe; au dat loc la un spectacol cu totul inedit. Scopul acestei manifestații a fost acela de a cere o mai mare severitate în supravegherea Webului, printre care primul incriminat Facebook, și YouTube. Ei au subliniat că familii întregi sunt distruse de acțiunea nefastă a acestor situri, care oferă pornografie la discreție cât și posibilitatea de a discredita pe cineva fără a putea fi pedepsit. Sunt bine cunoscute cazurile în care mai ales adolescenți s-au sinucis din cauză că au fost făcuți de rușine, ironizați sau discreditați pe aceste situri sociale. După opinia lui Eytan Kobre, purtătorul de cuvânt al acestui eveniment și redactorul revistei Mishpacha, a venit vremea ca indivizii raționali să se întrebe în ce măsură noile tehnologii ajută, sau distrug existența noastră. Această manifestație pe cât de neobișnuită pe atât de spectaculară, a stârnit interesul comentatorilor. Potrivit tradiției, femeile nu au avut acces pe stadion, ele se aflau la distanță în săli de spectacol, sau în sinagogi echipate cu tehnologie modernă urmărind prin internet această manifestație în direct.

Incendiu în mallul din Doha. În ultimii ani, țările petroliere din Golf și-au făcut un obicei din a sfida legile naturii și a realiza construcții care sunt una mai mare ca alta și primește recordul de cea mai înaltă, cea mai mare, etc. Din această categorie face parte și Villaggio Mall, din Doha capitala Ăatarului. Acest complex comercial de o suprafață de 125.000 m2, deschis în 2006, are magazine, restaurante, săli de cinema și este străbătut de canale pe care vizitatorii se plimbă în gondolă. Iată însă că în acest paradis a izbucnit luni un incendiu de proporții care a făcut numeroase victime. Acest incendiu a început în creșa care se afla în mall, și a produs 19 victime, dintre care 13 copii. Toate victimele erau expatriați. Copiii care și-au pierdut viața erau tripleți neo-zelandezi de 3 ani, 4 copii spanioli, unul  american, unul canadian, unul franco-egiptean, unul egiptean, unul sud-african și unul chinez. Adulții erau 3 filipinezi, unul sud-african și 2 pompieri, unul marocan și altul iranian. Cu această ocazie s-a putut constata că în ciuda aspectului modern și cosmopolit, complexul nu avea mijloace de intervenție corespunzătoare și că personalul nu era pregătit să facă față unei asemenea catastrofe. Qatarul are o populație de nici măcar 2 milioane de locuitori, în majoritate expatriați.

Siria. Masacru. Trupele guvernamentale siriene și luptătorii opoziției ucid, torturează și comit abuzuri. În fiecare zi, vin noi informații despre schimburi de focuri, bombardamente și atentate. Ultimele violențe au avut loc vineri și sâmbătă în orașul Hula, din centrul țării. Au fost atacate cu tancuri casele localnicilor. Trupele regimului Assad au atacat, potrivit activiștilor, cartierul Taldo cu tunuri și aruncătoare de rachete. Au fost lansate sute de grenade și rachete. Armistițiul negociat în planul de pace încheiat sub medierea lui Kofi Annan, care ar fi trebuit să intre în vigoare din aprilie, este valabil doar pe hârtie. Tot mai muIți membri ai opoziției se înarmează. Gruparea Armata Liberă Siriană a cerut ONU să pună imediat capăt conflictului, în caz contrar urmând să nu mai respecte armistițiul. O comisie de anchetă a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului a avertizat deja asupra militarizării accentuate a conflictului din Siria. Generalul Robert Mood, șeful misiunii de observatori din Siria, a calificat situația din Siria, în urma ultimelor masacre, drept o tragedie brutală.

Reacții internaționale după masacrul de la Hula. “Ideea unei acțiuni coordonate este în discuție”, a indicat un diplomat european, înaintea reuniunii ambasadorilor celor 27 de state UE, în care va fi abordată situația din Siria, după masacrul de la Hula, de săptămâna trecută, care a provocat moartea a 108  persoane, inclusiv 30 de copii. Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Bulgaria, Olanda, Elveția, Canada, SUA și Australia, au decis să-i expulzeze pe ambasadorii Siriei în aceste țări, au anunțat oficialii acestor state, citați de agențiile internaționale. Circa 40 de reprezentanți ai opoziției siriene (Consiliul Național Sirian, Consiliul Național Kurd și Blocul Național al Triburilor Siriene) s-au reunit ieri lângă capitala bulgară, Sofia, deciși să amelioreze coordonarea între ei, să pună capăt masacrelor din Siria și să ducă la schimbarea regimului de la Damasc, anunță MAE bulgar. Întâlnirea de la Sofia, care a fost ținută secret până în ultima clipă, a fost prima reunindu-i pe reprezentanții celor trei principale forțe de opoziție.

Violențe în Parlamentul ucrainean. Cel puțin un deputat a fost transportat la spital în urma violențelor din Parlamentul ucrainean dintre câteva zeci de deputați pro-putere și din opoziție cauzate de un proiect de lege privind statutul limbii ruse în țară, scrie AFP. Zeci de membri ai opoziției au blocat mai întâi tribuna parlamentară încercând să împiedice adoptarea acestui proiect de lege pregătit de parlamentarii puterii. Textul sporește drepturile de utilizare oficială a limbii ruse în țară, ceea ce înseamnă de fapt, conform opoziției, că i se acordă statutul de a doua limbă a statului, pe lângă ucraineană, chiar dacă formal nu este autorizată. Președintele adunării, care trebuia să înceapă votul legii, a renunțat la această idee însă asta nu i-a calmat pe deputații opoziției. Mai mulți dintre aceștia s-au aruncat asupra adversarilor care au răspuns cu lovituri de pumni. După această încăierare, cel puțin un parlamentar al opoziției a fost rănit la cap și transportat la spital într-o ambulanță, a declarat un responsabil parlamentar. Deputații majorității pro-putere au anunțat apoi că examinarea acestui proiect de lege ar putea fi reluată vineri. Ucraina numără o importantă comunitate vorbitoare de limbă rusă iar statutul rusiei nu încetează să provoace conflicte în această fostă republică sovietică cu 46 de milioane de locuitori, situată între Rusia și Uniunea Europeană. Instituirea limbii ruse ca a doua limbă a statului este una dintre promisiunile electorale ale actualului președinte Viktor Ianukovici al cărui partid ocupă o poziție fragilă, conform sondajelor, o dată cu apropierea legislativelor de la sfârșitul lunii octombrie.

Proteste în Ucraina, la o zi după bătaia din Parlament. Oamenii nu vor ca rusa să devină cea de-a doua limbă oficială a Ucrainei. Protestatarii susțin că legea ar afecta independeța culturală a Ucrainei. “Protestăm față de proiectul de lege al lui Kivalov, privind statutul limbii ruse care ar face ca aceasta să devină cea de-a doua limbă oficială a statului”, a declarat Yarina Chernoguzov, membră a mișcării cetățenilor Vidsitch. Protestul are loc la o zi după ce parlamentarii s-au luat la bătaie în plen, în timpul discuțiilor despre aceeași propunere.

Grecia. Violențe. Confruntări violente într-un oraș din vestul Greciei. Timp de două zile, susținătorii extremei drepte s-au bătut cu poliția. Mulțimea a luat cu asalt o fabrică părăsită, unde se adăposteau zeci de imigranți ilegali. Violențele de la Patras fac parte dintr-o serie de asemenea revolte ale extremiștilor greci împotriva imigranților ilegali. Polițiștii au încercat să-i țină pe demonstranți la distanță și totul a degenerat într-o luptă de stradă. Mai multe persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor. Violențele au izbucnit după o crimă comisă în orașul Patras, din vestul Greciei. Anchetatorii au anunțat că principalii suspecți erau trei imigranți ilegali care locuiau într-o fabrică părăsită. Enervați la culme, extremiștii de dreapta au decis să ia legea în propriile mâini. Ei au încercat să intre cu forța în fabrică și să-i atace pe imigranții aflați înăuntru. Clădirea a fost înconjurată de poliție, care a reușit să țină mulțimea la distanță. Când au văzut că nu pot pătrunde în fabrică, protestatarii și-au îndreptat furia spre forțele de ordine. Manifestanții a aruncat în polițiști cu pietre și coctailuri molotov. Ei au incendiat gunoaie la intrarea în fabrică și au avariat mai multe clădiri. Violențele s-au mai calmat aseară, dar autoritățile se tem că ar putea reizbucni.

Italia. Cutremur. Cel puțin 15 persoane au murit. Italia a fost lovită marți de un nou cutremur de 5.8 grade, la 51 de km nord-est de Parma, potrivit presei italiene. Epicentrul seismului a fost localizat în Emilia-Romagna, regiune deja afectată în urmă cu zece zile de un seism soldat cu șase morți și mii de sinistrați. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din nordul Italiei. Cel puțin 15 persoane au murit și altele sunt rănite. Nordul Italiei continuă să fie zguduit de replici ale cutremurului, unele dintre ele cu peste 5 grade.

Operațiunea militară împotriva Iranului este gata de aplicare. Un război în Iran pare din ce în ce mai probabil. Operațiunea militară împotriva Iranului a fost elaborată și este gata de a fi pusă în aplicare, a declarat secretarul de stat american al apărării Leon Panetta, într-un interviu în cadrul emisiunii “This Week” de pe canalul ABC News. “Premisa de bază este că nici SUA, nici comunitatea internațională nu vor permite Iranului să dezvolte arme nucleare”, a spus Panetta, adăugând că Statele Unite vor face tot posibilul pentru a nu le permite iranienilor să-și dezvolte arme de distrugere în masă. A fost făcută planificarea necesară pentru ca totul să fie pus la punct”. Suntem gata pentru orice fel de surprize în această parte a lumii”, a mai adăugat ministrul american al apărării. La începutul lunii mai, Panetta a avut o întâlnire cu ministrul israelian al apărării Ehud Barak la Pentagon în scopul coordonării strategiei SUA înaintea celei de-a doua runde de negocieri între puterile occidentale și Iran în problema dosarului nuclear la Bagdad.

Franța avalanșe de sinucideri. Duminica trecută, datorită sărbătorii Cinzecimii, transportul feroviar din Franța a fost perturbat în mod grav, de o serie de sinucideri într-un număr neobișnuit de ridicat. Nu mai puțin de 12 persoane s-au aruncat în fața trenului cu intenția vădită de a-și curma zilele. Poate cel mai dramatic a fost cazul unui bărbat de 34 de ani care s-a aruncat în fața trenului la Condat-sur-Vienne, în departamentul Haute-Vienne, având în brațe fiica lui de 19 luni. În medie în Franța se înregistrează 12.000 de sinucideri pe an. Cele care au loc pe calea ferată sau prin incendiere sunt cele mai spectaculare și au ca scop să interpeleze opinia publică asupra unor situații de disperare, adesea legate de situații financiare, sociale sau de familie. Din nefericire aceste mesaje nu găsesc mare ecou în rândul opiniei publice. Situația de duminica aceasta a atras atenția mai mult poate deoarece într-un caz, în urma accidentului, locomotiva a fost avariată și faptul că s-au produs în serie a dat loc la întârzieri importante. Peste 8.000 de pasageri au ajuns la Paris la ora 2 dimineața când mijloacele de transport în comun nu mai circulau.

Forțe speciale americane, parașutate în Coreea de Nord. Trupe speciale din Coreea de Sud și SUA au fost parașutate pe teritoriul nord-coreean pentru a aduna informații despre facilitățile militare din acest stat totalitar. Phenianul ar fi construit mii de tuneluri de la războiul coreean până în prezent, a dezvăluit generalul Neil Tolley, comandant al forțelor speciale americane din Coreea de Sud, potrivit The Telegraph. “Întreaga infrastructură de tuneluri e camuflată de sateliții noștri. Așa că am trimis militari sud-coreeni și americani în recunoaștere specială. După 50 de ani, tot nu știm prea multe despre capabilitățile underground. Cel puțin unul dintre tuneluri trece pe sub Zona Demilitarizată ce separă Coreea de Nord de cea de Sud”. Trupele au fost trimise cu echipament minim pentru a avea libertate de mișcare și a minimaliza riscul de a fi detectați de forțele nord-coreene.

Bulgaria. Pericol nuclear. Centrala nucleară bulgară Kozlodui a fost nevoită să oprească unul dintre reactoarele sale de 1.000 de megawați în urma unei probleme la nivelul unui generator, a anunțat duminică, conducerea centralei, relatează AFP. “La 26 mai, reactorul de 1.000 de megawați numărul șase a fost întrerupt de la sistemul electric în urma activării automate a unui sistem de protecție a generatorului său”, a explicat conducerea centralei. Singura centrală nucleară bulgară, Kozlodui funcționează cu două reactoare, după ce a închis alte patru, mai vechi, la presiunea Uniunii Europene. Generatorul se află la exteriorul circuitului radioactiv al reactorului, a precizat conducerea centralei, adăugând că incidentul nu a provocat scurgeri radioactive. “Problema tehnologică” aflată la originea acestei proceduri a fost depistată, a afirmat comunicatul, fără să ofere mai multe precizări. “Închiderea generatorului nu a avut drept consecință activarea unei închideri de urgență a reactorului”, ceea ce înseamnă că reactorul a fost deconectat manual. Reactorul ar trebui să fie reconectat luni la circuitul electric al centralei.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Vrei să trăiești 100 de ani? Fi vesel! Persoanele în vârstă care demonstrează o atitudine optimistă, se bucură de compania altora, și le plac să glumească, au în general o viață mai lungă decât alții; este concluzia cercetătorilor de la Albert Einstein College of Medicine din new York. Oamenii de știință americani au observat activitatea și modul de viață a 243 de voluntari evrei emigrați din Europa de est, și care acum trăiesc în USA. Media de vârstă a participanților la studiu a fost de 97.6 ani, iar majoritatea, 75%, au fost femei. Este bine cunoscut că materialul genetic are o influență majoră în longevitatea unui individ, însă și personalitatea și modul în care îți trăiești viața are o mare importanță în durata vieții, a explicat Dr. Nir Barzilai, conducătorul studiului. Nimic deosebit nu a fost observat la acești voluntari, care în general au același procentaj de fumători și consumatori de alcool ca și populația americană. Majoritatea participanților au declarat că le place să râdă, au un grup social larg și se bucură să petreacă timpul în compania prietenilor. În plus, nu au o personalitate rigidă și se pot adapta ușor la schimbări și circumstanțe asupra cărora nu au control. “În general, personalitatea unei persoane are tendința să se schimbe după vârsta de 70 de ani și nu se știe dacă aceste persoane au avut aceeași atitudine optimistă și în tinerețe. Cu toate acestea, noi am descoperit că aceste persoane trecute de 100 de ani au o trăsătură comună în cea ce privește personalitatea care împreună cu materialul genetic moștenit oferă o durată de viață extraordinară”, a declarat în încheiere Dr.  Barzilai.

Textul săptămânii. ,,Doamne Dumnezeul nostru, cât de minunat este Numele Tău pe tot pământul! Slava Ta se înalță mai presus de ceruri”. Psalmul 8,1

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 22/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-