24
Views

 SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                                                            Semnele săptămânii 19 Aprilie 2012

În Afganistan Talibanul a lansat ofensiva de primăvară. Săptămâna trecută capitala Afganistanului a fost confruntată cu un atac de o rară violență. Marcând începutul tradiționalei ofensive de primăvară, 30 de militanți taliban extrem de bine înarmați și antrenați, au luptat până la moarte timp de 18 ore cu forțele guvernamentale. Ei au atacat în mod simultan parlamentul, ambasadele occidentale și baze NATO în Kabul și alte 3 provincii.  Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că ei s-au antrenat timp de peste 2 luni, că au construit machete ale obiectivelor și au exersat cum să le cucerească și cum să le mențină cât mai mult cu putință. El a menționat de asemenea că armele, inclusiv armament greu au fost introduse în locațiile strategice cu mult înainte cu ajutorul forțelor speciale afgane, care deși în solda guvernului, simpatizează cu talibanul. Scopul mărturisit a fost nu numai acela de a ucide și produce pagube materiale, dar și de a umili forțele occidentale și a crea teroare în țară. În urma acestor atacuri, președintele Hamid Karzai i-a numit pe militanții talibani “frați” și i-a invitat să facă ceva bun pentru țară. De fapt el nu era supărat pe ei ci pe forțele militare occidentale care i-au provocat (arderea coranului, asasinatele produse de militarul american) cât și de faptul că serviciile secrete nu au fost în stare să afle că aceste atacuri vor avea loc.

Gafe regale. Era o vreme când capetele încoronate puteau să facă ce voiau și nimeni nu îi judeca, dar această vreme este deja de domeniul istoriei. În ultima vreme curtea regală a Spaniei a fost subiectul mai multor scandaluri. Mai întâi în februarie a avut loc procesul ginerelui său Inaki Urdangarin, soțul infantei Cristina, care a fost judecat de tribunalul din Palma de Majorque pentru deturnare de fonduri publice. Regele Juan Carlos însuși în vârstă de 74 a avut în ultimii 2 ani probleme de sănătate, totuși aceasta nu l-a împiedicat să-și continue pasiunile sportive: vapor cu pânze, și mai ales vânătoare în pădurile tropicale. De fapt de aici i s-a tras și ultima neplăcere, când fiind în vizită particulară în Botswana, ca să vâneze elefanți, regele a alunecat și și-a fracturat șoldul în 3 locuri. Ca urmare a trebuit să fie repatriat și operat de urgență. Așa că o vizită de care nu știa nimeni, nici măcar primul ministru Mariano Rajoy, deși primul ministru ar trebui să fie înștiințat de tot ce face și unde se află regele. Acest accident a devenit subiect pe prima pagină a ziarelor, nu din milă pentru bătrânul rege care suferă, ci de revoltă pentru nepăsarea lui față de suferințele poporului. Spania este într-o situație economică extrem de gravă călcând pe urmele Greciei cu un șomaj de 23%. Nu de mult regele declara că este foarte îngrijorat de aceasta, ba că și-a pierdut și somnul, dar iată că el se plimbă fără grijă în Botswana, la vânătoare de elefanți. Asociațiile de apărare a animalelor, și una din reprezentantele lor de vază Brigitte Bardot,  au profitat de ocazie să adauge criticile lor.

Tokyo, văzut de la înălțime.Al doilea cel mai mare turn din lume. Sute de jurnaliști au urcat ieri în turnul Sky Tree din Tokyo. Clădirea va fi dată în exploatare abia luna viitoare, dar proprietarii au vrut să demonstreze tuturor cum se vede capitala niponă de la înălțime. Turnul Sky Tree măsoară 634 de metri și va fi un magnet pentru turiști. Asta cred proprietarii care preconizează că 5 milioane de vizitatori vor trece pragul turnului în primul an. Unii localnicii se tem că modul lor de viață va avea de suferit după ce Sky Tree își va deschide porțile pentru publicul larg. Alții, dimpotrivă, abia așteaptă să urce. Vizitatorii acestuia vor avea la dispoziţie săli de cinema, un acvariu şi mai multe centre comerciale. Enorma construcție a fost finalizată la sfârșitul lunii februarie însă, abia acum, jurnaliștii au putut urca aproape de vârful acesteia. Lucrările au durat 4 ani și au fost estimate la aproximativ 800 de milioane de dolari.

Sudul Franței, sub nămeți. Iarna nu se lasă dusă cu una cu două din Franța. Zeci de localități au fost îngropate în nămeți de până la un metru, în doar câteva ore. Deși credeau că au scăpat de iarnă, francezii din sudul țării au fost nevoiți să pună din nou mâna pe lopeți pentru a face pârtii. Gerul a pus stăpânire pe mai multe regiuni, iar temperaturile sunt mult sub limita normală a acestui anotimp. Cel mai greu este pentru șoferi, ai căror mașini au rămas blocate în drum, din cauza lipsei echipamentului de iarnă. Ei sunt nevoiţi să aştepte salvatorii ore în șir.

SUA continuă planul de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia. Directorul Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA) a Pentagonului, locotenent-generalul Patrick O’Reilly, a afirmat miercuri, într-o audiere la Senat, că armata continuă planurile de instalare a sistemului antirachetă Aegis Ashore în România şi Polonia. În cursul unei audieri într-o comisie a Senatului american privind cererea de buget a MDA de 7.75 miliarde de dolari pentru 2013, generalul a precizat că armata continuă planurile de instalare pe uscat, în Europa Centrală, a unor interceptori maritimi modificaţi, relatează Washington Times în ediţia online. Sistemul antirachetă Aegis este denumit SM-3 Block IIA şi este dezvoltat împreună cu Guvernul japonez. O’Reilly a adăugat că locurile pentru instalarea sistemului sunt stabilite şi că au fost semnate acorduri în acest sens cu guvernele României şi Poloniei. Interceptorii din România ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia până în 2018. „Sistemul Aegis Ashore este o abordare foarte eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a lua capacitatea dovedită pe mare şi a o muta efectiv pe uscat”, a afirmat el. Versiunea terestră reduce necesarul de sprijin de la 270 de marinari pe fiecare navă Aegis, la mai puţin de 35 de militari pe uscat, a explicat acestaAegis Ashore „are cea mai lungă rază de acţiune dintre sistemele noastre regionale, astfel că aduce un plus apărării antirachetă pe uscat”, a continuat generalul. „Astfel, cu Aegis Ashore şi THAAD şi Patriot şi alte sisteme regionale, putem obţine un efect multilateral”, a precizat acesta. Întrebat despre informaţiile potrivit cărora reprezentantul Departamentului de Stat privind scutul antirachetă, Ellen Tauscher, ar fi promis recent Rusiei garanţii scrise că sistemul nu va fi îndreptat împotriva potenţialului său balistic, O’Reilly a declarat că nu este „la curent cu propuneri specifice”. Pentagonul insistă că sistemul antirachetă din România şi Polonia va fi folosit pentru a contracara eventuale rachete cu rază medie de acţiune lansate de Iran.

Kamceatka, amenințată de vulcan. Cerul deasupra regiunii a devenit din nou nesigur pentru aeronave, din cauza eruperii vulcanului Șiveluch. În urma eruperii, s-au ridicat coloane de cenuşă şi gaze, care au ajuns la înălţimea de 10 km. Autoritățile din Kamceatka au emis cod roșu pentru aviație în legătură cu erupțiile vulcanice. Companiile aeriene, aşa cum este de obicei în astfel de cazuri, schimbă temporar rutele. Cea mai apropiată localitate este situată la 40 km de vulcan. Experţii asigură însă că deocamdată oamenii nu sunt amenințați de vulcan.

Paisprezece cadavre, găsite într-o camionetă abandonată în Mexic. Cadavrele a 14 persoane asasinate au fost descoperite marţi într-o camionetă abandonată în oraşul Nuevo Laredo, în nord-estul Mexicului, în apropiere de frontiera cu Statele Unite, au anunţat autorităţile. „Este vorba despre 14 cadavre care aparent au fost abandonate într-o camionetă la primele ore ale zilei cu un mesaj adresat unui grup aparţinând crimei organizate”, a declarat o sursă din cadrul guvernului din Tamaulipas sub acoperirea anonimatului. Vehiculul a fost găsit pe o stradă din apropierea primăriei oraşului, după un apel telefonic adresat poliţiei, potrivit unui comunicat al autorităţilor. Victimele, bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani, erau introduse în saci de plastic negri, iar camioneta nu avea număr de înmatriculare. Statul Tamaulipas, şi în special oraşul Nuevo Laredo, este una dintre zonele cele mai afectate de violenţe şi crima organizată de mai mulţi ani. Violenţele legate de crima organizată au provocat peste 50.000 de morţi din decembrie 2006, majoritatea din cauza conflictelor între carteluri, potrivit guvernului regional.

Siria. Treisprezece civili au fost ucişi în ţară, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG), ambasadoarea americană la ONU Susan Rice avertizând că misiunea observatorilor va fi pusă în discuţie, în cazul în care violenţele persistă, după ce occidentalii au anunţat că se îndoiesc de voinţa regimului lui Bashar al-Assad de a renunţa la reprimare.

Luptele s-au desfăşurat la Idleb (nord-vest), unde patru civili au fost ucişi, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian al Drepturilor Omului cu sediul la Londra. La Homs (centru), oraş din care aproximativ 30% se află în continuare în afara controlului puterii, armata a bombardat cu obuze de mortier cartierele Khaldiye et de Bayada, controlate de rebeli. Civili au fost ucişi, de asemenea, la Homs (centru) şi Deraa (sud). În paralel au avut loc manifestaţii masive împotriva regimului, potrivit unor înregistrări video postate de Comitetele Locale de Coordonare (LCC), care conduc mobilizarea pe teren. O înregistrare video prezintă sute de manifestanţi la Idleb „denunţând capitularea internaţională” şi „susţinând Homs şi regiunile vizate” de forţele regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care nu recunoaşte mişcarea de contestare şi afirmă că vrea să termine cu „grupările teroriste”. Misiunea, votată sâmbătă cu unanimitate de către Consiliul de Securitate al ONU, se anunţă foarte riscantă pentru cei şase observatori neînarmaţi, ajunşi deja pe teren, sub conducerea colonelului marocan Ahmed Himmiche. „Fără încetarea focului, fără măcar un început de proces politic, această misiune va fi una dintre cele mai dificile întreprinse vreodată de către ONU”, a apreciat un diplomat din cadrul organizaţiei, chiar dacă bilanţurile victimelor sunt net inferioare celor din zilele de dinaintea intrării în vigoare a încetării focului, pe 12 aprilie. Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului, violenţele s-au soldat cu aproximativ 60 de morţi de la intrarea în vigoare a încetării focului, în timp ce, anterior, în fiecare zi erau înregistraţi zeci de morţi. În cursul celor 13 luni de revoltă, care s-a militarizat în faţa reprimării, au fost ucise aproxiamtiv 11.000 de persoane, majoritatea civili, potrivit acestui ONG. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat Damascul la „reţinere maximă”, iar opoziţia la „cooperare deplină”, în vederea unei reuşite a încetării focului. Rezoluţia 2.042, prima adoptată de către Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Siria de la începutul crizei, pe 15 martie 2011, prevede mobilizarea în următoarele zile a 30 de observatori militari şi stipulează că Damascul este responsabil de securitatea lor. Emisarul ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, autorul planului de pace, doreşte trimiterea a peste 200 de observatori în Siria, însă această misiune va necesita o nouă rezoluţie şi o încetare totală a violenţelor. Prima sarcină a observatorilor va fi „să stabilească un cartier general operaţional” la Damasc, potrivit ONU. Ulterior, ei urmează să intre în contact cu Guvernul şi opoziţia, cu scopul de a le explica rolul lor, după care se vor deplasa în alte oraşe, în vederea stabilirii unor baze. Siria a aprobat această misiune „deoarece nu are nimic de ascuns şi speră ca aceşti observatori vor transmite imaginea reală a ceea ce se petrece pe teren”, a anunţat agenţia oficială Sana. LCC au apelat la crearea unei linii telefonice de tip „hot-line” între militanţii de pe teren şi observatori, destinate facilitării monitorizării. În afară de încetarea ostilităţilor, planul Annan prevde retragerea trupelor în cazărmi, dreptul de a manifesta paşnic, eliberarea a zeci de mii de persoane arestate şi libera circulaţie a presei străine. Potrivit militanţilor, tancurile sunt în continuare în oraşe, iar armata nu a desfiinţat barajele pe care le-a instalat. În plus, arestările continuă. Observatorul Sirian al Drepturilor Omului a anunţat arestarea unei jurnaliste, Marie Issa, şi a soţului său, la domiciliul lor, lângă Damasc. Anwar Buni, un avocat pentru drepturile omului, a anunţat arestarea a 42 de tineri care au manifestat joi în faţa Parlamentului, la Damasc. În urma unei vizite întreprinse la Moscova săptămâna trecută, şeful diplomaţiei siriene Walid al-Muallem a efectuat o vizită în China, celălalt aliat al regimului. La Geneva, Comisia de Anchetă asupra Siriei, creată de către Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU, a denunţat „masacre extrajudiciare ale unor militari capturaţi” comise de rebeli şi s-a declarat „serios îngrijorată” de bombardarea intensivă a oraşului Homs şi utilizarea de armament greu de către armată. De asemenea, reprezentanţi ai unor triburi siriene care se opun regimului, au anunţat la Istanbul că îşi unesc eforturile în cadrul unei „Adunări a Triburilor”.

Scandal diplomatic, Spania Argentina. Scandalul diplomatic între Spania și Argentina ia amploare. Argentina refuză în continuare să plătească companiei spaniole petroliere Repsol 8 miliarde de euro despăgubiri pentru exproprierea filialei YPF. Ştirea despre naţionalizarea YPF a provocat un şoc în industria petrolieră la nivel mondial. Intenţia autorităților argentiniene de a prelua controlul  YPF a cauzat o reacţie extrem de negativă a autorităţilor spaniole. Șeful guvernului spaniol, Mariano Rahoy, prezent la Forumul Economic Mondial în  America Latină, a declarat că aceste acțiuni vor rupe legăturile diplomatice dintre cele două țări. Argentina, care se confruntă cu costuri tot mai mari la importul de combustibil, vrea să stimuleze astfel producţia de petrol internă. Mulți argentinienii califică însă acţiunile  preşedintelui, Cristina Fernandez de Kirchner, ca pe o revoluţie.
Guvernul argentinian a expropriat deja 51 % din acțiunile YPF, iar restul ar putea fi distribuite între provincii. Proiectul de lege privind naţionalizarea filialei Repsol trebuie să fie aprobată de Parlament, care este controlat de partidul prezidenţial. Compania  spaniolă a acționat deja în judecată guvernul argentinian. Uniunea Europeană  a criticat dur Argentina şi a menționat că va lua “măsuri concise şi în forţă” ca răspuns la acțiunile Argentinei. Eurodeputaţii reuniți la Strasburg vor emite o rezoluţie privind decizia Argentinei.

Văduvele și copiii lui Osama ben Laden. Cele trei văduve, opt copii și un nepot ai lui Osama ben Laden, vor fi expulzați din Pakistan miercuri dimineața, la 11 luni după raidul american în care a murit liderul al Qaida, în nordul țării, au anunțat avocatul acestora și un oficial pakistanez. Cele trei femei, două saudite și o yemenită, urmează să plece în Arabia Saudită împreună cu cei opt copii și un nepot ai liderului al Qaida deținuți împreună cu ele din mai în Pakistan, potrivit surselor citate. Văduvele și copiii lui ben Laden au fost arestați de autoritățile pakistaneze. Detenția lor prelungită a generat întrebări cu privire la atitudinea autorităților pakistaneze, suspectate că vor să ascundă informații despre ultimii ani ai lui ben Laden, și mai ales despre cum a putut trăi acesta atâția ani în țară fără nici o grijă. După zece luni de detenție fără un motiv oficial, cele trei văduve și două dintre fiicele lor, în vârstă de 17 și respectiv 21 de ani, au fost condamnate recent la 45 de zile de închisoare pentru sejur ilegal în Pakistan, o pedeapsă care se va încheia marți seara. Cele cinci acuzate, care riscau până la cinci ani de închisoare, au fost condamnate și la plata unei amenzi de 10.000 de rupii (82 de euro).

Minte sănătoasă în corp sănătos. Carnea care omoarăConsumul de carne roșie nu numai că ridică nivelul de cholesterol și tesnsiunea arterială, dar poate eleva și riscul de moarte, sugerează un studiu publicat recent în presa americană.  Cercetătorii de la Harvard University School of Public Health din Boston, avertizează că un consum mare de carne roșie, dar mai ales de mezeluri, poate crește în mod dramatic șansele de maladii cardiovasculare și cancer. Pe o perioadă de 20 de ani, recordurile medicale a 121.342 de bărbați și femei au fost examinate. În această perioadă 23.926 de decese au avut loc, dintre care 5.910 de boli de inimă și 9.364 de cancer. Când cercetătorii au privit cu atenție la dieta acestor persoane, au observat o legătură strânsă între decesul prematur și consumul de carne. Concluzia cercetătorilor americani este că un consum ridicat de carne roșie mărește șansele de deces de cancer sau boli de inimă cu 21%.  Consumul zilnic de carne de porc, vită sau miel, ridică șansele de deces cu 13%.  În comparație, consumul de mezeluri, cum ar fi salamuri sau cârnați, ridică riscul cu 20%. “Acest studiu arată clar că un consum regulat de carne roșie, mai ales de mezeluri, contribuie substanțial la o moarte prematură a declarat Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie, și unul dintre autorii studiului. “Pe de altă parte, o alimentație mai echilibrată poate aduce multe beneficii pentru sănătate și o reducere a bolilor cronice precum și a mobidității și mortalității” a adăugat profesorul Hu.  De exemplu, consumul zilnic de nuci, poate reduce rata mortalității cu 20%, produsele lactate (fără grăsime) cu 10% iar grânele cu 14%. World Cancer Research Fund (WCRF) recomandă un consum maxim de 500 grame de carne roșie pe săptămână. WCRF sugerează înlocuirea cărnii cu pește, vegetale, legume și nuci.

Textul săptămânii. ,,Tu auzi rugăciunile celor ce sufăr, Doamne! Le întărești inima, Îți pleci urechea spre ei”. Psalmul 10,17

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 16/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-