23
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

     Semnele saptamanii 21 Aprilie 2011

Noi stim mai bine ce este bun pentru tine. Asa rasuna un refren prea adesea auzit in copilaria si tineretea noastra a celor care am trait intr-un regim totalitar, care ,,avea grija” de nevoile noastre, care se substituia parintilor, judecatii morale si chiar lui Dumnezeu. In acest context profesorii, activistii de partid, colegii si chiar prietenii, ne dadeau: ,,indicatii” ce sa facem ca sa ne fie bine. Desigur dusul la biserica, cititul Bibliei si alte activitati religioase nu erau pe placul acestor autoritati, si deci presiunea era extrem de mare ca sa uitam de Dumnezeu. Am sesizat cu extrema ingrijorare ca in zilele noastre, pe diverse meridiane ale planetei, apar tendinte asemanatoare. Asa de exemplu in Cecenia presedintele Ramzam Kadyrov, a impus pentru toate femeile din tara, reguli vestimentare islamiste foarte stricte. Femeile ,,sunt incurajate” sa se imbrace dupa moda musulmana, adica sa poarte voal. Cele care nu se supun sunt supuse la injurii si amenintari, ba chiar vanate de fortele de securitate cu gloante de vopsea, care sunt dureroase si desigur fac hainele inbibate cu vopsea, sa fie de nefolosit.  O alta situatie si mai intriganta este aceea a elevilor de la Chicago Little Village Academy, care au fost instiintati ca nu au voie sa-si mai aduca mancare de acasa, ei trebue sa manance la cantina scolii. De precizat ca este vorba de o scoala publica intr-un cartier obisnuit. Directoarea scolii, Elsa Carmona, a asigurat parintii si ziarul local unde acestia s-au plans, ca mancarea de la cantina scolii este de calitate excelenta. Trebuie precizat ca pranzul de la cantina nu este gratuit, el costa 2.25 dolari, cu mult peste cat plateste familia ca sa faca un sandvich pentru copii. In afara de aspectul financiar, am retinut iarasi ideea ,,noi stim mai bine ce este bun pentru tine” un vechi refren care a fost cosmarul copilariei mele, pentru ca si timpul a dovedit-o, eu stiam mai bine decat ei. Dincolo de obligatia de a purta o anume imbracaminte, sau de a manca un anume regim, am remarcat faptul ca fiecare regim politic, indiferent de orientare si continent, experimenteaza mijloace de a-si tine cetatenii sub control si a le influnta deciziile.

Libia. Trupele lui Gaddafi au tras asupra civililor. Comandantul fortelor Nato care actioneaza in Libia, generalul Charles Bouchard, a acuzat trupele lui Muammar el Gaddafi ca au tras asupra civililor in orasul Misrata, ultimul bastion al opozitiei din vestul tarii. Lunetistii lui Gaddafi ar fi tras asupra populatiei de pe acoperisurile moscheilor, a declarat Bouchard pentru televiziunea canadiana. Armata lui Gaddafi s-a plasat cu vehicule blindate in apropierea spitalelor si scolilor din Misrata. Soldatii si-au scos uneori si uniformele, pentru a nu fi recunoscuti de rebelii libieni. Generalul canadian a criticat aceste manevre drept imorale. Bouchard si-a manifestat ingrijorarea pentru situatia civililor din Misrata, oras asediat de mai multe saptamani de fortele lui Gaddafi. Acesta a negociat cu ONU crearea de coridoare umanitare in zona, dar nu a oferit garantii in acest sens. Pe de alta parte, 3.000 de lucratori straini asteapta in portul Misrata sa fie repatriati.

Luptele continua la Misrata. Luptele violente continua la Misrata, un bastion al rebelilor libieni. Unitati ale liderului Gaddafi au bombardat din nou cu obuze orasul asediat, aflat in vestul Libiei. Un purtator de cuvant al rebelilor a anuntat ca cel putin trei camarazi ai sai au fost ucisi. Anterior, in timpul luptelor au fost ucisi si doi ziaristi occidentali. SUA au anuntat pentru prima data ca ii sprijina direct pe rebeli. Hillary Clinton, a declarat ca adversarii lui Gaddafi vor primi medicamente si echipament medical, uniforme, echipamente de protectie si alimente in valoare de 25 de milioane de dolari. Asa-numitul Consiliu National Provizoriu de la Bengazi, ceruse SUA si livrari de armament, insa administratia Obama nu s-a putut decide pana acum sa dea curs solicitarii. In schimb Marea Britanie, Franta si Italia trimit in tara din nordul Africii instructori militari, pentru a-i ajuta pe rebelii ajunsi intr-o situatie aproape disperata.

Obama, Sarkozy si Cameron, cer inlaturarea de la putere a lui Gaddafi. Un viitor al Libiei cu Gaddafi in fruntea tarii este de neconceput pentru administratiile de la Washington, Paris si Londra. In acest caz, lumea intreaga s-ar face vinovata pentru aceasta situatie, precizeaza intr-un articol comun pentru patru mari publicatii internationale, Barack Obama, Nicolas Sarkozy si David Cameron. Acestia il acuza pe liderul regimului de la Tripoli ca incearca sa-si masacreze propriul popor. Ei au dat asigurari ca nu vor pune capat misiunii militare din Libia pana la impunerea rezolutiei ONU. Consiliul de Securitate a aprobat la jumatatea lui martie o interventie militara internationala impotriva conducerii libiene, cu misiunea principala de protejare a populatiei civile de atacurile armatei lui Gaddafi.

Ofiteri britanici vor fi trimisi in Libia pentru a consilia rebelii. Ofiteri britanici vor fi trimisi in Libia pentru a consilia rebelii care lupta impotriva fortelor lui Gaddafi, a anuntat guvernul britanic. Ministrul de externe, William Hague, a spus ca grupul va fi trimis in Benghazi, fieful opozitiei. Fortele lui Gaddafi asediaza Misrata de zile intregi si sute de persoane au fost ucise. Regimul Gaddafi este responsabil pentru moartea a 10.000 de persoane de la declansarea crizei, a declarat ministrul italian de externe, Franco Frattini. ,,Seful Consiliului national de tranzitie ne-a vorbit despre 10.000 de morti si peste 55.000 de raniti”, a spus el la intrevederea cu Moustafa Aboud el-Djeleil, liderul acestui consiliu al rebelilor. Manifestatiile impotriva lui Gaddafi, la putere de peste 40 de ani, au izbucnit la jumatatea lunii februarie, degenerand intr-o contestare armata. Consiliul a fost format in Benghazi, fief al insurgentilor, si s-a autoproclamat singura autoritate legitima a Libiei. El a fost recunoscut de Franta si Italia.

SUA acuza serviciile pakistaneze de informatii ca au legaturi cu insurgentii din Afganistan. Amiralul american Mike Mullen, a acuzat serviciile pakistaneze de informatii ca au legaturi cu militantii ce ataca trupele din Afganistan. El a declarat ca serviciile pakistaneze au legaturi de multa vreme cu o grupare militanta condusa de insurgentul afgan Jalaluddin Hakkani. Mullen a facut declaratia cand a sosit la Islamabad miercuri. Se stie ca serviciile pakistaneze au legaturi de multa vreme cu reteaua Hakkani. Aceasta sustine, finanteaza antreneaza miltantii care ucid americani si parteneri ai coalitiei. Iar eu am obligatia sfanta de a face tot ce pot pentru a ma asigura ca acest lucru nu se intampla, a explicat Mullen. Oficialii pakistanezi au negat acuzatia. Analistii spun ca reteaua lui Hakkani are baza in Pakistan din 2001 si ca serviciile pakistaneze exercita o influenta considerabila asupra ei.

Ciocniri violente intre manifestanti kurzi si politie la Istanbul. Politia turca a intervenit in forta impotriva manifestantilor kurzi si socialisti care s-au strans marti la Istanbul, pentru a protesta fata de excluderea mai multor politicieni de la viitoarele alegeri. Manifestantii s-au strans initial in piata Taksim, dupa care s-au indreptat spre o alta zona, aflata la cativa km de centrul orasului. Politia s-a apropiat, iar tinerii activisti kurzi au inceput sa arunce cu sticle incendiare. Fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene. Potrivit Dogan news, sute de kurzi participau la protestul din Istanbul. In orasul Van, doi politisti au fost raniti cand masina lor a trecut peste o bariera improvizata de protestatari. Kurzii sunt indignati de o decizie a autoritatilor de a interzice participarea unor candidati kurzi la alegeri. Citand condamnari sau lipsa actelor oficiale, Comisia electorala turca a interzis participarea la alegeri a unor candidati independenti sustinuti de un partid pro-kurd.

Comunitatea internationala, ingrijorata de noua Constitutie a Ungariei. Noua Constitutie a Ungariei, adoptata in Parlament de partidul de dreapta al premierului Viktor Orban, care detine majoritatea clara, provoaca ingrijorarea comunitatii internationale. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, le-a cerut in timpul unei vizite la Budapesta presedintelui Pal Schmitt si primului ministru Orban sa respecte acordurile internationale in vigoare. UE critica noua lege fundamentala a Ungariei. Ministerul german de externe pune la indoiala compatibilitatea acesteia cu legislatia europeana. Potrivit criticilor, noua Constitutie ar ingradi drepturile cetatenesti, extinde inacceptabil puterea premierului Orban si poate paraliza activitatea viitoarelor guverne de la Budapesta. Proiectul noii legi fundamentale a fost elaborat de partidul de guvernamant Fidesz, care dispune de o majoritate de doua treimi in legislativ. Opozitia formata din socialisti si liberali a boicotat votul asupra proiectului. Mii de persoane au protestat la Budapesta fata de reforma constitutionala.

Comunistii cubanezi voteaza un plan vast de reforme economice. Delegatii Partidului Comunist din Cuba au aprobat la primul congres al formatiunii din ultimii 14 ani reformele economice propuse de presedintele Raul Castro. Participantii au votat la Havana in favoarea celor aproximativ 300 de masuri care urmaresc stimularea initiativei private in cadrul economiei de stat cubaneze. Potrivit acestora, cetatenii cubanezi vor avea voie in curand sa activeze independent in 180 de domenii. Sunt prevazute de asemenea reducerea numarului de angajati din sectorul public, micsorarea subventiilor acordate de stat si descentralizarea aparatului administrativ. Fostul sef de stat si frate al actualului presedinte, Fidel Castro, a confirmat retragerea sa din fruntea partidului unic. El nu va mai candida pentru o functie de conducere in partid.

Franta propune ca UE sa trimita in Romania politisti de frontiera. Ministrul francez de interne, Claude Gueant, aflat in vizita la Bucuresti, a declarat luni ca Franta ar dori sa fie trimisi in Romania politisti de frontiera din alte tari UE, in perspectiva aderarii Bucurestiului la Schengen. Franta se opune in prezent aderarii Romaniei la Schengen, invocand probleme de gestionare a frontierei generate in primul rand de suspiciunile de coruptie care planeaza asupra intregii societati, asa cum arata rapoartele pe justitie ale Comisiei Europene. Din punct de vedere tehnic, rapoartele de evaluare ale grupului Sch-Eval au aratat ca Romania este pregatita sa adere in spatiul european de libera circulatie. Dupa aderarea la Schengen, Romania ar avea de gestionat a doua frontiera externa ca marime a Uniunii Europene, de 2.070 de km.

Un kamikaze a incercat sa il asasineze pe ministrul francez al apararii, aflat la Kabul. Doi soldati si-au pierdut viata si sapte persoane au fost ranite dupa ce un barbat imbracat in uniforma militara a deschis focul in Ministerul afgan al Apararii, din Kabul, incercand sa ii asasineze pe ministrul afgan si pe cel francez al apararii. Cei doi ministri s-au intalnit luni, au spus oficiali citati de LA Times, care precizeaza ca nici unul dintre ei nu pare sa fi fost ranit. Atacatorul, care purta si o vesta cu explozibili, a ajuns la etajul doi al cladirii, unde se afla birourile ministrului apararii si sefului Statului Major. El a reusit sa impuste consilieri ai celor doi oficiali, inainte de a fi ucis de garzile de corp. Potrivit televiziunii afgane, mai multi kamikaze imbracati in uniforme militare au atacat ministerul. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat ca nu are informatii privind eventuale explozii, ci numai despre un incident armat. Talibanii au revendicat atacul si au declarat ca au intentionat sa-l ucida pe ministrul apararii, care este o ,,marioneta” si pe cel francez.

Italia si Franta continua disputa privind imigrantii tunisieni. Tensiunile din interiorul UE privind refugiatii din Tunisia se acutizeaza. Autoritatile franceze au impiedicat trecerea unui tren cu imigranti tunisieni la frontiera de la Ventimiglia. Guvernul de la Roma a protestat fata de aceasta masura a Parisului. Italia a inceput sa le acorde refugiatilor tunisieni permise temporare de sedere in UE, pentru a se putea deplasa spre alte tari din blocul comunitar. Valabilitatea acestor vize speciale este insa contestata puternic de celelalte tari din Uniune. Franta a anuntat ca va permite intrarea pe teritoriul sau doar a acelor imigranti care se pot intretine singuri. Guvernul german a respins preluarea de refugiati tunisieni. Acestia au sosit cu miile pe insula italiana Lampedusa, dupa revoltele populare din nordul Africii, soldate cu schimbari la varf in numeroase tari din regiune.

Seful politiei din Kandahar a fost ucis. Un atentator sinucigas l-a omorat pe seful politiei din provincia situata in sudul Afganistanului, Kandahar. Potrivit martorilor oculari, sinucigasul a spart barierele de protectie si a patruns in sediul central al politiei. Purtatorul de cuvant al institutiei a afirmat ca primele informatii arata ca seful politiei si alti doi colegi ar fi fost ucisi in interiorul cladirii. Provincia Kandahar este locul unde a luat nastere miscarea talibana si continua sa fie scena de lupta intre rebeli si fortele NATO in incercarea de a prelua controlul asupra regiunii.

Italianul rapit in Fasia Gaza a fost ucis. Cetateanul italian rapit in Fasia Gaza este mort. Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al fortelor de securitate ale Hamas. Potrivit acestuia, cadavrul italianului a fost gasit pe o strada din orasul Gaza. Doi barbati suspectati ca l-ar fi rapit pe italian au fost arestati. Activistul de pace pro-palestinian a fost rapit anterior de o grupare necunoscuta de salafisti. Acestia au amenintat pe Internet cu uciderea italianului, daca nu vor fi eliberati din inchisoare tovarasi ai lor din aceeasi grupare. In Fasia Gaza exista cinci grupari salafiste mari, care practica o forma stricta a islamului sunit. Salafistii sunt dusmani ai gruparii Hamas.

Protest. Artistul american Andres Serranoa, a expus in galeriile Lambert din Avignon in Franta, o statuie care il infatiseaza pe Isus intr-o maniera care frizeaza blasfemia. Dar proprietarii galeriei nu au vazut nimic jignitor in aceasta si au acceptat opera de arta asa cum era. Nu insa si catolicii din regiune, care in frunte cu asociatia numita lnstitutul Civitas, au chemat la o manifestatie impotriva acestei sculpturi. Dar pana cand sa aiba loc manifestatia, o persoana neidentificata a vandalizat scuptura atacand-o cu un ciocan. Desigur ca nici o asociatie nu si-a asumat responsabilitatea; autorul, sau autorii preferand sa ramana anonimi. Am aflat insa cu aceasta ocazie ca lnstitutul Civitas isi propune ,,o recucerire politica si sociala vizand recrestinarea Frantei”. Preotul Regis de Cac|ueray, unul din conducatorii institutului, nu isi ascunde veleitatile de a promova cat mai multi primari catolici devotati in Franta, care sa participe la triumful lui Isus ca rege. In aceasta miscare religioasa integrista se numara foarte multi intelectuali si militari; de fapt presedintele lnstitutului este amiralul François de Penfentenyo. Nu uitati ca aceasta se intampla intr-o tara care inca din 1905 a legiferat despartirea dintre biserica si stat, care are traditii republicane solide.

Guvernul Japoniei aloca 600 de milioane de dolari pentru evacuatii de la Fukushima. Guvernul japonez a aprobat un plan in valoare de 600 de milioane de dolari ce prevede acordarea de compensatii provizorii pentru persoanele evacuate pe o raza de 30 de km in jurul centralei nucleare Fukushima I. Platile vor incepe in aprilie, iar fiecare familie evacuata va primi un milion de yeni (12.000 de dolari). Persoanele care nu au familii vor primi 750.000 de yeni (9.000 de dolari). Compensatii mai mari vor fi platite in viitor, au anuntat autoritatile si compania operatoare Tepco. Deocamdata, drept la despagubiri ar avea in jur de 48.000 de familii. Aceste compensatii ar acoperi costurile pe care le-au avut de suportat cetatenii obligati sa-si paraseasca de urgenta locuintele. Intr-o situatie foarte grea sunt si agricultorii si pescarii din regiunea afectata. Pe 11 martie, un cutremur devastator, urmat de un tsunami, s-a produs in nord-estul Japoniei. Dezastrele s-au soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti si au provocat probleme majore la centrala nucleara Fukushima I.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Afinele. Cercetatorii de la Harvard University si University of East Anglia, Marea Britanie, sunt de parere ca afinele (blueberries) pot reduce tensiunea arteriala (hipertensiune). Consumul a numai o jumatatea de cupa pe saptamana poate reduce hipertensiunea cu 10%. Anthocyanin este un component din familia de substante numite generic flavonoids, care in afara de protectia impotriva cancerului, are si proprietatea de a reduce hipertensiunea. Anthocyanin se gaseste din abundenta in afine, precum si in zmeura si coacaze negre. Cercetatorii au observat dieta a 34.000 de femei si 47.000 de barbati, pe o perioada de 14 ani. Participantii la studiu au fost recrutati din randul cadrelor medicale, si la inceputul studiului nu au avut hipertensiune. Pe perioada studiului insa, 35.000 dintre participanti au dezvoltat hipertensiune. Dupa ce cercetatorii au analizat dieta fiecarui participant, au descoperit ca persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare de anthocyanin au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte hipertensiune. Rezultatele acestui studiu au fost publicate luna trecuta in revista American Journal of Clinical Nutrition.

Textul saptamanii. ,,Toate cararile Domnului sunt indurare si crediciosie, pentru cei ce pazesc legamantul si poruncile Lui”. Psalmul 25,10

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 16/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-