25
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

Semnele saptamanii 14 Aprilie 2011

Cat de departe este prea departe. In goana dupa profit, sau luptand ca sa supravietuiasca, cateodata unii oameni ajung sa comita fapte care au urmari grave. In ultimii ani, odata cu cresterea pretului metalelor, au aparut noi tipuri de delicventi: hotii de metale. Dupa ce au terminat de furat guri de canale si alte piese metalice de pe strazi, cablurile electrice din depozitele de constructii, tevile de apa de pe santierele de constructii, etc., hotii s-au orientat spre alte ,,surse”. Unele din cele mai spectaculare situatii au fost cele in care hotii au furat cablurile electrice de la liniile de cale ferata, perturband traficul feroviar, sau chiar producand accidente. Iata ca saptamana aceasta s-a ajuns la un nou stadiu si mai neobisnuit. In Franta hotii au inceput sa fure decoratiile si inscriptiile din metal de pe placile funerare. Acestea sunt de obicei din bronz, sau cositor, metale care au devenit in ultimii ani scumpe. Cimitirele sunt mult mai accesibile decat instalatiile feroviare sau depozitele de materiale de constructii. Un alt fapt divers si mai iesit din comun, este acela al unei femei de 75 de ani din Georgia. Batrana care locuieste in satul Ksani, aflat la nord de capitala Tbilisi, era in cautare de metal ca sa-l vanda. Tot sapand ea, a gasit cablul de internet care deserveste Georgia si Armenia. In ciuda faptului ca instalatia era bine protejata, batrana a dovedit o indemanare deosebita, si a taiat o bucata de cablu ca sa o vanda. Ca urmare 90% din traficul internet in Armenia a fost complet intrerupt pentru 12 ore; de asemenea traficul internet in Georgia a avut de suferit. Batrana a fost arestata si apoi avand in considerare varsta, a fost eliberata. Ea asteapta sa fie tradusa in judecata si risca 3 ani de inchisoare. De vanzare. Acesta este un semn foarte comun in zilele noastre: case particulare, comerciale, palate si chiar biserici, sunt de vanzare. Ceea ce este deosebit in istoria care urmeaza este ca o biserica catolica din Vandoeuvre-les-Nancy in Franta, a fost vanduta unui om de afaceri care va deschide in ea un centru comercial. Biserica a fost construita in anii 1960 si a fost prevazuta pentru a primi peste 700 de credinciosi. Numai ca populatia cartierului s-a schimbat, si dioceza din Nancy-Toul a trebuit sa se resemneze si sa scoata in 2007 la vanzare biserica acum aproape pustie. In ciuda reticientelor si a incercarilor de a o salva, biserica a trebuit sa fie vanduta, cu singura garantie ca nu se va deschide in acea cladire: bar, sala de jocuri, case de prostitutie, sau al comert suspicios. Este inca un fapt rar, dar se pare ca in viitor va deveni mai frecvent, deoarece profilul etnic si religios al locuitorilor din diverse cartiere, evolueaza foarte rapid.

Vocea constiintei. In repetate ocazii politicieni de toate culorile si orientarile pretind ca sunt ,,vocea constiintei” alegatorilor, si ca actioneaza in interersul general. Singura problema este ca din ce in ce mai frecvent realitatea cotiniana arata ca viata personala a politicienilor este departe de a fi un model de comportare din punct de vedere moral sau legal. Adevarul este ca atunci cand au nevoie de bani sau sunt in campaniile electorale, politicienii sunt gata sa apeleze la cele mai neobisnuite solutii ca sa echilibreze bugetul, sau sa fie alesi. Am gasit interesante doua exemple recente din Canada. Canada se pregateste pentru alegeri, si in cadrul campaniei electorale, fiecare partid si candidat incearca sa castige inima alegatorilor, fiecare promite avantaje pentru alegatorii pe care ii vizeaza. Partidul Verzilor (Green Party) care are ca principal obiectiv promovarea ecologiei, are o strategie interesanta ca sa echilibreze bugetul. Elisabeth May, sefa partidului, a prezentat programul ei de guvernare indicand ca doreste sa devina ,,vocea constiintei si a logicii”, care include printre altele legalizarea si respectiv taxarea marihuanei, care va aduce dupa estimarile ei un venit de 2.5 miliarde de dolari. Un alt exemplu socant este propunerea pe care consilierul municipal din districtul 7 York west din Toronto, Giorgio Mammoliti, a facut-o recent, cerand legalizarea prostitutiei in insula Toronto. Intr-adevar Toronto, cel mai mare oras din Canada, este situat pe malul lacului Ontario, si are la foarte mica distanta o insula cu parcuri si vile luxoase, un loc in care familii din Toronto isi petrec zilele de vacanta insorite in timpul verii. Dar familiile care isi petrec o dupa amiaza in familie nu produc prea mult venit pentru oras. Inghetata, baloanele si berea pe terasa bodegilor de pe malul lacului, nu sunt prea productive. Giorgio Mammoliti este convins pe buna dreptate, ca un cartier in care prostitutia ar fi legala, ar aduce mult mai mult venit, milioane si milioane de dolari. Se pare ca locuitorii nu sunt impotriva acestei idei, de fapt ei au aprobat deja amenajarea unei  plaje pentru nudisti. Mammoliti argumenteaza ca asemenea cartiere sunt deja organizate ,,cu succes” in Olanda, Germania, Tailanda si alte locuri in Asia, de ce nu si in Toronto. Si cand te gandesti ca acesti politicieni pretind ca sunt ,,vocea constiintei si a logicii” ca vorbesc si actioneaza in numele nostru.

Franta in cruciada impotriva voalului Islamic. Inca din prima zi in care a intrat in vigoare noua lege care interzice portul in public al semnelor religioase ostentative, agentiile de presa si activistii de tot felul au inceput sa se agite. In primul rand un grup de manifestanti au organizat o demonstratie neautorizata (orice grup care vrea sa faca o manifestatie trebuie sa obtina pentru aceasta aprobarea municipalitatii). Asadar dorind sa sfideze legea si autoritatile, un grup de musulmani printre care femei voalate, au manifestat luni in fata catedralei Notre Dame de Paris, un loc turistic de mare circulatie. Cativa dintre manifestanti, printre care si 2 femei, au fost arestati, dar agentiile de presa au mentionat peste tot doar cele 2 femei si faptul ca erau voalate. Este de subliniat ca ele nu locuiesc in acea parte a orasului si ca venisera din cartierul lor ca sa faca agitatie intr-un loc unde sa fie vazute, deoarece nici un ziarist nu s-ar aventura in cartierele lor. De fapt toate tarile europene sunt confruntate cu aceasta situatie, doar ca Franta are cel mai mare numar de musulmani; 5 milioane, dintre care circa 2.000 de femei poarta voalul integral care le acopera in intregime, cateodata chiar si ochii. Majoritatea populatiei, inclusiv organizatiile musulmane, sunt de acord cu aceasta lege care de fapt nu specifica direct voalul musulman. In Belgia, o legislatie asemanatoare este in curs de a fi votata, ea are suportul majoritatii partidelor politice, cu exceptia verzilor. De fapt in diverse localitati voalul este deja interzis pe baza unor legi existente care interzic deghizarea. In Spania nu exista planuri sa se adopte o asemenea lege la nivel national, dar orasul Barcelona si alte orase mici in Catalonia, au adoptat legi care interzic burka. In Anglia si in Olanda, si de asemenea multe alte tari europene nu au legi care sa interzica voalul, dar scolile, si alte institutii publice  sunt libere sa adopte regulamente care sa interzica voalul. Cel mai interesant este cazul Turciei, o tara predominant musulmana, care de 85 de ani de cand Mustafa Kemal Ataturk a fondat republica, ca o tara laica, interzice voalul si basmalele in locurile publice.

SUA ii cer din nou lui Gaddafi sa demisioneze si sa paraseasca Libia. Statele Unite au respins un apel personal catre presedintele american Obama, al liderului libian  Gaddafi. Obama ii cere lui Gaddafi sa demisioneze si sa plece in exil. ,,Gaddafi stie ce are de facut”, a declarat secretarul american de stat Hillary Clinton, comentand scrisoarea de trei pagini primita de presedinte. Un purtator de cuvant al Casei Albe a raspuns scrisorii lui Gaddafi, spunand ca este nevoie de fapte, nu de vorbe din partea liderului libian. Avioane americane nu mai sunt implicate in raidurile din Libia – o decizie salutata de Gaddafi. Liderul libian i-a cerut lui Obama sa puna capat razboiului injust impotriva unui popor mic, al unei tari in dezvoltare, si a calificat rebelii drept militanti al Qaida. Poporul libian a fost ranit mai mult moral decat fizic, a adaugat el.

Problema refugiatilor africani scindeaza UE. In controversa privind modul de tratare a problemei refugiatilor din nordul Africii, ministrul german de Interne, conservatorul Hans-Peter Friedrich, a avertizat sa nu se transmita semnale false catre oamenii de pe continentul negru. Mesajul ca granitele spre Europa sunt deschise este inacceptabil, a spus el. Friedrich a adaugat ca in privinta celor 20.000 de refugiati care au sosit in ultimele luni pe insula italiana Lampedusa, este vorba de refugiati economici, care incearca sa ajunga cat mai rapid in alte state din spatiul Schengen. Intrebarea cum trebuie sa fie tratati refugiatii, scindeaza UE. Ministrii de Interne europeni au avertizat Italia sa gestioneze singura aceasta criza si sa nu incerce sa paseze responsabilitatea altor tari comunitare. Guvernul de la Roma anuntase anterior ca le va acorda viza temporara tuturor refugiatilor, in asa fel incat acestia sa poata calatori liberi in tarile UE. Aceste intentii au provocat vii critici, respinse insa cu stupoare de ministrul italian de Interne, Roberto Maroni. Acesta s-a intrebat daca are rost ca tara sa sa fie membra a UE. ,,Cand e vorba de salvarea unor banci, a spus el, UE intervine imediat. Cand e vorba insa de solidaritate cu o tara membra, UE se ascunde”.

Germania expulzeaza diplomati libieni. Cinci diplomati libieni au fost expluzati de autoritatile germane. Informatia a fost confirmata de Ministerul de Externe de la Berlin, care a specificat ca diplomatii incercasera sa ii intimideze pe mai multi cetateni libieni care traiesc in Germania. De asemenea, insusi ambasadorul libian a fost chemat la discutii la sediul Ministerului de Externe. Cei cinci diplomati trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Federale in maximum 7 zile.

Mubarak si doi fii ai sai, arestati pentru 15 zile. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, a fost arestat preventiv pentru 15 zile, pentru a fi cercetat pentru acuzatiile de coruptie si abuz de putere. Anuntul a fost facut pe pagina de Facebook a procuraturii generale de la Cairo. In aceeasi situatie sunt si doi fii ai fostului sef de stat, Gamal si Alaa Mubarak. Acestia mai sunt acuzati si ca s-ar fi implicat in ianuarie in organizarea de atacuri asupra demonstrantilor egipteni, prin angajarea unor grupuri de batausi, ale caror actiuni s-au soldat cu moartea unor protestatari. Mubarak a fost deja interogat marti in premiera in legatura cu acuzatiile de coruptie si reprimare a manifestantiilor. El a suferit insa un atac cardiac si a fost internat intr-un spital din statiunea Sharm-el-Sheikh. Pagina de Facebook a ministerului egiptean de justitie a fost creata pentru a-i contacta mai usor pe apropiatii protestatarilor ucisi sau raniti in demonstratiile anti-Mubarak. Miscarea reformatoare din Egipt a reprosat anterior conducerii militare a tarii incetineala investigatiei asupra lui Mubarak, care a fost inlaturat de la putere la jumatatea lui februarie.

Liderii germani cer Chinei eliberarea imediata a artistului Ai Weiwei. Politicieni germani de rang inalt solicita eliberarea imediata a artistului chinez Ai Weiwei, arestat fara multe explicatii de regimul de la Beijing. Ministrul de externe Guido Westerwelle a declarat ziarului Bild, ca Germania militeaza pentru dreptul la libertate artistica si de libera exprimare a opiniilor. Guvernul de la Berlin a transmis acest mesaj clar autoritatilor chineze, carora le-a cerut si explicatii cu privire la soarta lui Ai Weiwei. Seful SPD Sigmar Gabriel a precizat la randul sau ca libertatea artistilor si intelectualilor este un instrument de masura important pentru gradul de dezvoltare al unei tari. Lidera ecologista Claudia Roth a declarat la randul sau ca guvernul chinez isi arata adevarata fata, daca permite ca artistul cel mai cunoscut al Chinei sa dispara fara urma.

Minsk. Atentat cu bomba. O explozie puternica s-a produs luni dupa-amiaza in metroul din Minsk, capitala statului Belarus. Potrivit agentiei oficiale BelTA, explozia a avut loc in statia de metrou Oktyabrskaya, una dintre cele mai aglomerate din oras aflata la circa 100 de metri de palatul presedintelui Aleksandr Lukasenko. Explozia a avut loc cand pasagerii coborau dintr-o garnitura de metrou, bomba fiind amplasata sub o banca in statie. Bilantul initial al victimelor a fost de 12 morti si 100 de raniti. Politia din Belarus a arestat doi suspecti, intre care se afla si autorul atentatului a anuntat Parchetul general din Belarus, citat de AFP.  Imaginile video arata clar modul in care suspectul a ajuns la statia Oktyabrskaya, unde a lasat un sac sub o banca si a plecat in timp ce a facut un gest cu mana in buzunarul sacoului, dupa care a avut loc explozia. Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, a declarat miercuri, ca suspectii arestati au marturisit implicarea lor in atentatul de la metrou, precum si in doua atacuri anterioare, relateaza AFP.

Coasta de Fildes. Armata lui Gbagbo il sprijina pe Ouattara. Presedintele ales al Coastei de Fildes, Alassane Ouattara, se poate baza de acum si pe sustinerea sefului armatei predecesorului sau Laurent Gbagbo. Philippe Mangou si toti generalii din armatele terestra, aeriana si speciala din Coasta de Fildes i-au jurat credinta noului sef de stat. Un consilier al lui Ouattara a precizat ca seful armatei a cerut si politiei sa il sustina pe presedintele ales. Intre timp, fostul lider Laurent Gbagbo, arestat de fortele lui Ouattara, a fost plasat in arest la domiciliu. In metropola Abidjan au continuat violentele, in pofida schimbarii politice la varf. Presedintele american Obama l-a felicitat telefonic pe Ouattara pentru preluarea puterii. Cei doi au discutat si despre sprijinul economic american pentru tara vest-africana. Si Franta a anuntat ajutoare de 400 de milioane de euro pentru acest stat.

Premierul japonez a vizitat locul dezastrului. Premierul nipon, Naoto Kan, a vizitat duminica un port devastat de seismul si tsunamiul din 11 martie. Kan i-a spus primarului din Ishinomaki, Hiroshi Kameyama, ca Tokyo va construi 70.000 de unitati de cazare pentru sinistrati, potrivit dpa. Kan s-a oprit si la o baza militara din Higashi Matsushima. Premierul a salutat si ajutorul militarilor americani in operatiunile de asistenta. Bilantul dezastrului din 11 martie era sambata de 12.915 morti si 14.921 disparuti.

Amsterdam. Atac. Sapte persoane au murit si 16 au fost ranite in atacul comis intr-un complex comercial de langa Amsterdam, sambata, a anuntat politia. Trei dintre raniti sunt in stare critica. Autorul atacului s-a sinucis, impuscandu-se in cap. Tanarul de 24 de ani a tras cu o arma automata. Suspectul este olandez si locuia cu tatal sau. Echipamente informatice si alte materiale au fost confiscate din apartament, dupa atac. Un bilet de adio a fost gasit in locuinta mamei suspectului. Tanarul scrisese ca plasase explozibili in mai multe zone comerciale din Alphen. Zonele au fost evacuate, dar nu s-a gasit nici o bomba.

Referendum. Va relatam despre politicieni si standardele lor in ce priveste moralitatea si bunul simt. Ar fi de asteptat ca o natiune in totalitatea ei sa aiba mai mult bun simt si moralitate. Se pare ca nu este totdeauna cazul, cel putin asa demonstreaza recentul referendum din Islanda. In cadrul acestui referendum populatia a fost intrebata daca guvernul trebuie sau nu sa-si respecte obligatiile financiare, si sa  plateasca cele 4 miliarde de eoro, care reprezinta datoriile pe care banca Icesave le-a lasat in urma falimentului. Aceasta banca era finantata de guvernul Islandez si datorita situatiei finaciare bune pe care tara o avea inainte de criza, avea multi clienti din Anglia si Olanda. Atunci cand banca, ca de alfel si tara, au dat faliment, guvernul Englez si Olandez astepta ca guvernul Islandez care era responsabil de banca sa le dea banii inapoi. Dar iata ca fiind o suma importanta, guvernul a supus decizia unui referendum in care 60% din populatie a spus: nu vrem sa platim. Nu este prima data cand aceasta problema este supusa la referendum. In martie 2010, 93% din populatie a refuzat o intelegere care avea intr-adevar conditii mai putin severe. Primul ministru Johanna Sigurdardottir, deplangea acest rezultat care are consecinte extrem de grave pentru tara. In primul rand insemna ca aderarea la Uniunea Europeana va fi stopata deoarece Anglia si Olanda vor opune vetoul lor, insemna ca suma care trebuia platita, care era negociata va fi mai mare datorita costului procedurii legale si a faptului ca odata sentinta judecatoreasca pronuntata, vor fi executati pe loc, nu in rate cum prevedea intelegerea care a fost refuzata de populatie. Dincolo de aspectul politic, apare aspectul moral. Cum poate o natiune intreaga sa spuna ca nu vrem sa ne platim datoriile? Cum pot spune milioanele care au manifestat in ultimele luni pe strazile din Grecia, Portugalia si Spania, nu ne pasa de altii, nu ne pasa de viitorul tari, ceea ce conteaza este interesul meu personal.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Afinele. Cercetatorii de la Harvard University si University of East Anglia, Marea Britanie, sunt de parere ca afinele (blueberries) pot reduce tensiunea arteriala (hipertensiune). Consumul a numai o jumatatea de cupa pe saptamana poate reduce hipertensiunea cu 10%. Anthocyanin este un component din familia de substante numite generic flavonoids, care in afara de protectia impotriva cancerului, are si proprietatea de a reduce hipertensiunea. Anthocyanin se gaseste din abundenta in afine, precum si in zmeura si coacaze negre. Cercetatorii au observat dieta a 34.000 de femei si  47.000 de barbati, pe o perioada de 14 ani. Participantii la studiu au fost recrutati din randul cadrelor medicale, si la inceputul studiului nu au avut hipertensiune. Pe perioada studiului insa, 35.000 dintre participanti au dezvoltat hipertensiune. Dupa ce cercetatorii au analizat dieta fiecarui participant, au descoperit ca persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare de anthocyanin au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte hipertensiune. Rezultatele acestui studiu au fost publicate luna trecuta in revista American Journal of Clinical Nutrition.

Textul saptamanii. ,,Dar cand va veni Fiul Omului, va gasi El credinta pe pamant?” Luca 18,8

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 15/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-