22
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

Semnele saptamânii 2 Ianuarie 2014

Criza politica din Turcia se adânceste. În capitala Ankara, mii de oameni au protestat fata de coruptia din cadrul partidului de guvernamânt si au cerut din nou demisia premierului Recep Erdogan. seful guvernului a repetat însa ca nu are de gând sa renunte la functie. El sustine ca scandalul politico-financiar care zguduie Turcia face parte dintr-un complot international menit sa discrediteze puterea de la Ankara. Parasit de aliati si contestat în strada, Recep Erdogan ramâne inflexibil: „Oricine este implicat în coruptie va avea de-a face cu noi, dar trebuie sa spun ca împotriva noastra a fost declansata o ampla campanie de discreditare”, a spus premierul într-o declaratie publica. El da vina pe opozitie, dar mai ales pe forte din strainatate infiltrate în aparatul de stat. „În spatele afacerii sunt forte internationale. Din nefericire, în cadrul statului e o banda care e pe cale sa devina o organizatie criminala”, a subliniat seful guvernului de la Ankara. Desi nu a dat nume, Recep Erdogan este în razboi deschis cu un lider islamist, Fethullah Gulen, un fost imam care traieste în Statele Unite. Gullen, desemnat de revistat Time printre cele mai influente zece personalitati din lume, este liderul unei miscari religioase si culturale, Hizmet – în traducere Serviciul, care are numerosi adepti în politia si sistemului judiciar din Turcia. Hizmet a declarat razboi premierului Erdogan dupa ce acesta a decis sa desfiinteze scolile particulare, surse importante de venit pentru organizatie. Indiferent de la cine a pornit scandalul, turcii de rând sunt revoltati de dezvaluirile de coruptie la nivel înalt. Mii de oameni au iesit din nou în strada în capitala tarii pentru a cere demisia premierului. Scandalul este urmarit cu atentie de Europa. Germania a cerut Ankarei sa lamureasca acuzatiile ce planeaza asupra guvernului turc, Berlinul considerând ca gestionarea crizei este un test pentru democratia turca.

Tenerife. Cinci turisti au fost raniti sâmbata în Tenerife dupa ce un dozator de bere a explodat lânga piscina unui hotel. Victimele sunt trei britanici, un belgian si un spaniol. O femeie a suferit arsuri grave la fata si cap si este internata într-un spital din capitala insulei Tenerife. Celelalte patru victime, dintre care o fetita de opt ani, au fost ranite usor si au primit îngrijiri medicale la o clinica din Costa Adeje, acolo unde se afla si hotelul în care s-a produs deflagratia.

Ucraina. Proteste. 50.000 de oameni s-au adunat, în centrul capitalei Ucrainei, pentru a protesta fata de agresarea unei jurnaliste, în urma cu cinci zile. La finalul mitingului, 5.000 dintre manifestanti au pornit catre resedinta presedintelui Viktor Ianukovici, de la periferia Kievului. Oamenii au cerut acolo demisia acestuia si a guvernului. Ei sustin ca ziarista agresata a fost batuta la ordinul unor oficiali de la Kiev, pentru ca dezvaluise diverse afaceri în care acestia erau implicati. Jurnalista tocmai publicase un reportaj despre averea ministrului de Interne si investigheaza averile mai multor membri ai regimului ucrainean. Cinci barbati au fost retinuti de politisti, recunoscând implicarea în acest caz. Incidentul vine în contextul crizei politice izbucnite în aceasta tara, dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a refuzat sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Rusia. Volgograd. Atentat. Cel putin 15 persoane au murit si alte 23 au fost ranite în explozia unei bombe într-un troleibuz în orasul rus Volgograd.Atentatul survine la o zi dupa ce 17 persoane au murit într-un atac sinucigas în gara aceluiasi oras. Echipe de psihologi au fost trimise în Volgograd, în conditiile în care locuitorii sunt panicati si multi dintre ei refuza sa mai urce în mijloace de transport în comun sau chiar sa mai iasa din case. Securitatea fusese sporita în toate garile si aeroporturile din Rusia, iar Moscova se declara extrem de îngrijorata de faptul ca gruparile militante intensifica violentele odata cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Soci. Explozia de luni dimineata s-a produs lânga o piata. Printre victime este si un bebelus de 1 an. Potrivit autoritatilor, atacul a fost comis de un terorist sinucigas. Explozia a fost atât de puternica încât geamurile cladirilor din jur au fost spulberate. Ministerul pentru Situatii de urgenta a anunat ca pregateste o cursa aeriana catre Volgograd cu echipament medical si cu doctori. Presedintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu seful FSB (serviciile de securitate), care l-a pus la curent cu situatia. Imediat dupa atentatul din troleibuz au aparut pe Twitter mesaje potrivit carora un alt atac ar fi fost comis într-un tramvai. Informatiile s-au dovedit a fi false.

Salvador. Vulcan. Stare de alerta în Salvador. Mii de oameni au fost evacuati în urma eruptiei unui vulcan situat la 140 de km est de capitala San Salvador. Serviciul de protectie civila a luat aceasta masura dupa ce din vulcan au început sa iasa coloane de fum si materie. Deocamdata nu au fost semnalate victime, dar locuitorii din apropierea vulcanului sunt speriati din cauza fumului si mirosului de sulf. Potrivit estimarilor, în localitatile din apropiere sunt cinci mii de oameni. În Salvador sunt 23 de vulcani activi. Cea mai recenta eruptie a avut loc în 2010.cutremur de 4,9 grade pe scara Richter s-a produs, duminica seara, în Italia, la ora locala 18.08, la o adâncime de 10 km, anunta Institutul National de Geofizica si Vulcanologie (INGV), conform AFP. Seismul a avut epicentrul în zona seismica San Gregorio. Cutremurul s-a resimtit în toate zonele din Italia, însa cel mai puternic în regiunile Napoli, Avellino si Puglia. Agentia Reuters noteaza ca mai multi oameni au iesit speriati pe strazile din Napoli, precum si în alte regiuni rurale. Momentan nu au fost raportate daune materiale importante sau victime omenesti în urma cutremurului. Conform directorului INGV, Alberto Michelin, seismul a mai avut patru replici, cu magnitudini cuprinse între 2,3 si 2,8.

Grecia. Resedinta ambasadorului german tinta unui atac. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a condamnat dur atacul de luni asupra resedintei ambasadorului german de la Atena, adaugând ca actul nu a reusit sa afecteze relatiile dintre cele doua state, a raportat publicatia The Australian. ,,Acesta este un act pe care îl luam foarte în serios. Nimic, si subliniez nimic, nu poate justifica un astfel de atac asupra unui reprezentant al tarii noastre”, a declarat Steinmeier în Berlin. Ministrul de Externe a precizat ca atacatorii nu vor reusi sa “deterioreze relatiile bune dintre Germania si Grecia si dintre germani si greci”. Politia greaca a declarat ca înspre resedinta lui Wolfgang Doldt din districtul Chalandri, Atena, focurile au fost trase dintr-o pusca de asalt Kalasnikov, la ora locala 3 dimineata. Nimeni nu a fost ranit în atac. Potrivit unui raport al postului de radio Skai, au fost trase cel putin 20 de focuri. Patru gloante au rams în poarta gradinii. Purtatorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, a declarat ca prim-ministrul grec Antonis Samaras a discutat la telefon cu cancelarul german Angela Merkel, despre atac. Acesta a anuntat ca Merkel le-a urat grecilor o buna presedintia a UE în urmatoarele sase luni, adaugând ca Grecia poate conta pe sprijinul germanilor. Guvernul grec a asigurat Germania ca vor fi consolidate masurile de securitate la resedinta ambasadorului si ca vor fi facute eforturi pentru a-i prinde si a-i condamna pe cei vinovatii. Potrivit rapoartelor de presa, politia anti-terorism a arestat deja trei persoane. Resedinta ambasadorului german a mai fost tinta unui atac terorist în 1999, când s-a tras cu o arma anti-tanc în ea. Multi greci dau vina pe pozitia Germaniei cu privire la masurile de austeritate, deci, pentru necazurile lor economice.

Praga. Explozie. Ambasadorul palestinian în Cehia a decedat dupa o explozie de la resedinta sa din Praga. Resedinta ambasadorului palestinian se afla într-o cladire nou construita din cartierul Suchdol, situat în nord-vestul capitalei cehe. Jamal Al Jamal a preluat oficial functia de ambasador la Praga in octombrie. O purtatoare de cuvânt a politiei pragheze a anuntat ca explozia a avut loc cu putin înainte de prânz miercuri, si ca nimeni altcineva nu a fost ranit în incident. Ministerul palestinian de externe a declarat ca ambasadorul Jamal al-Jamal tocmai se mutase la o noua resedinta, unde a deschis o cutie care a explodat. Purtatoarea de cuvânt a politiei, Andrea Zoulova, a confirmat decesul pentru AFP. ,,Cu regret, confirmam aceasta informatie furnizata de serviciile de urgenta”. Politia ceha cerceteaza incidentul. Sefa serviciului de urgenta, Jirina Ernestova, a declarat pentru AFP ca ,,barbatul, în vârsta de 56 de ani, a suferit arsuri foarte grave (…) Dupa ce i-au fost stabilizate functiile vitale, el a fost transportat la spitalul militar Praga-Stresovice, în coma indusa”. Ernestova a mai notat ca ,,O femeie în vârsta de 52 de ani a primit îngrijiri la fata locului dupa ce s-a intoxicat cu fum, dupa care a fost spitalizata, în stare de soc”. Purtatorul de cuvânt al ambasadei, Nabil el Fahel, a declarat ca toata familia ambasadorului se afla în apartament în momentul exploziei. Potrivit presei locale, explozia ar fi fost provocata de un sistem de alarma antifurt în momentul în care diplomatul a deschis un seif în apartament.

Israelul a pus in libertate 26 de prizonieri palestinieni. Val de bucurie în Fâsia Gaza si Cisiordania, dupa ce autoritatile israeliene au eliberat 26 de prizonieri palestinieni. Punerea în libertate a militantilor arabi are loc înaintea vizitei secretarului de stat american John Kerry în Israel. Masura face parte din acordul de pace israeliano-palestinian, mediat de catre Statele Unite. Cei 26 de fosti detinuti au stat între 19 si 28 de ani în închisorile israeliene pentru crime sau tentative de asasinat. Guvernul israelian a precizat ca daca vreunul dintre cei eliberati astazi se va implica în actiuni teroriste, acela va fi încarcerat din nou.

Opinii si opinii. Am fost adesea socat in ultima vreme de cât de unilaterale si egoiste pot sa fie opiniile si atituidinea opiniei publice. Este adevarat ca traim intr-o vreme in care fiecare este grabit, culegem informatiile in zbor de la surse mai mult sau mai putin de incredere si cine face mai multa galagie câstiga. Asa de exemplu un fenomen ciudat se manifesta in multe tari dupa ce au loc alegeri, dupa ce opinia publica este drept câteodata credula si neinformata alege pe cineva sa conduca tara; daca nu le place ies in strada si protesteaza cerând sa il dea jos pe cel ales, pretinzând ca manifestatiile sunt mai democratice decât alegerile. ^n acest context este interesant de constatat ca de multe ori observatorii politici iau in considerare numai o opinie, cea care le convine. Ultimele cazuri care sunt inca in desfasurare, Tailanda, unde zeci de mii de manifestanti cer ca primul ministru Yingluck Shinawatra sa demisioneze, si aceste manifestatii sunt intens popularizate desi in afara capitalei Bangkok, milioane de fermieri si oameni saraci sunt fericiti cu ceea ce guvernul a facut pentru ei si nu vor sa fie schimbat. Dar nimeni nu se oboseste sa ii intrebe, si ei sunt ocupati sa munceasca, nu au timp de manifestatii. ^n acelasi timp in Ucraina, o multime manifesta in capitala Kiev impotriva presedintelui Viktor Yanukovich care nu a semnat un tratat foarte vag cu Uniunea Europeana si a acceptat 15 miliarde si o reducere importanta la pretul gazului metan care il importa din Rusia. Foarte rar comentatorii mentioneaza ca desi aceste manifestatii sunt populare in Kiev, in restul tarii populatia nu este de aceeasi parere, mai ales populatia rusofona din estul tarii, dar aceasta nu deranjeaza pe nimeni. Tot in Rusia dupa luni si luni in care s-au facut manifestatii pentru a sustine pe membrele unei formatii de punk rock, numita Pussy Riot, care au facut invazie in catedrala din Moscova, si s-au dat in spectacol insultând presedintele Putin, biserica si folosind cuvinte obscene. De atunci cu regularitate tinere apar in diverse locuri publice din Europa, isi dezgolesc sânii si arata lozinci care sunt de fapt injuraturi vulgare la adresa autoritatilor, a lui Dumnezeu si a bisericii. Fotografiile lor apar cu regularitate pe prima pagina a ziarelor fara ca nimeni sa deplore faptul ca expunerea indecenta si vulgaritatea sunt acceptate si chiar glorificate. ^n cele din urma o alta obsesie este acee a a opiniilor politice corecte. Asa se face ca in special criticarea homosexualitatii a devenit un pacat capital, si cei care se fac vinovati de aceasta sunt adesea dati afara. Ultima victima este Phil Robertson, din emisiunea de telerealitate Duck Dynasty. Duck Dynasty este o emisiune care arata viata de toate zilele a unei familii de americani care au facut avere fabricând un fel de fluere cu care vânatorii imita tipatul ratelor salbatice când le atrag ca sa le vâneze si alte acesorii pentru vânatoare. Aceasta emisiune este in momentul de fata cea mai vazuta din istoria televiziunii americane. Ei sunt oameni simpli, poarta barbi neingrijite si haine ordinare, au familii de care sunt mândrii si sunt foarte credinciosi. De fiecare data când se aseaza la masa sau pleaca la vânatoare fac rugaciunea. Milioane de americani modesti care le impartasesc preocuparile si crezul, ii urmaresc cu sufletul la gura in fiecare saptamâna. Iata insa ca Phil, patriarhul familiei a fost suspendat de catre statia de televiziune, deoarece in cadrul unui interviu a spus ca homosexualitatea este un pacat si ca cei care o practica vor ajunge in iad.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Multivitaminele. Mai mult de jumatate din toti adultii din Statele Unite consuma zilnic multivitamine. Multi fac acest lucru în speranta ca vor preveni boli de inima si cancer, sau pentru a ajuta la mentinerea sau inbunatatirea memorie. Dar un editorial publicat în luna decembrie 2013 in prestigioasa revista medicala Annals of Internal Medicine, spune ca utilizarea suplimentelor si a multivitaminelor pentru a preveni afectiuni cronice este o risipa de timp si bani. Industria de suplimete si vitamine se bazeaza pe credinta oamenilor care spun ,,eu iau aceasta, si ma face sa ma simt mai bine”¸ a declarat Dr. Edgar Miller, profesor de medicina si epidemiologie la Johns Hopkins University. Dar când pui la încercare aceste vitamine, nu exista nici o dovada de beneficiu pe termen lung. Nu este nici o dovada ca multivitaminele pot preveni mortalitatea, accidentele vasculare cerebral sau atacul de cord. Titlul articolului este ,,Destul: Nu mai pierdeti bani pe vitamine si suplimente minerale”¸ si se bazeaza pe trei studii care analizeaza efectele multivitaminelor cu privire la prevenirea atacurilor de inima si a cancerului, precum si imbunatatirea functiei cognitive la barbati cu varsta peste 65 de ani. Un studiu a fost o analiza a 27 de studii la care au participat mai mult de 450.000 de participanti si a carui concluzie a fost ca multivitaminele nu a avut nici un efect benefic asupra prevenirii bolilor cardiovasculare sau a cancerului. Însa, analiza a confirmat ca fumatorii care au luat suplimente de beta-caroten au crescut considerabil riscul de cancer pulmonar. Atunci când multivitamine sunt folosite pentru a preveni atacul de cord, autorii nu au gasit nici o dovada benefica. Al doilea studiu a analizat 1.700 de pacienti care au avut anterior atacuri de cord. Din pacate insa mai mult de 50% dintre pacienti nu au respectat conditiile studilui, lucru care a facut dificil pentru autori sa ajunga la o concluzie stiintifica cu privire la eficacitatea vitaminelor. Studiul final a urmarit aproape 6.000 de barbati cu varsta peste 65 de ani, care au luat fie multivitamine sau un placebo, timp de 12 ani. Participantii au primt periodic teste cognitive, si rezultatele testelor nu au gasit nici o diferenta intre cele doua grupuri. Cercetatorii americani au explicat ca majoritatea americanilor nu au un regim alimentar sanatos si prin urmare, au nevoie de o dieta mai sanatoasa si nu de suplimente de vitamine si mineralele. Industria de supliment de vitamine are un profit de peste $12 miliarde anual si are tot interesul sa perpetueze ideea ca multivitaminele sunt necesare sanatatii. Cercetatorii sunt de parere ca pentru persoanele cu anumite deficiente digestive, probleme de malabsorbtie, si pentru a preveni anumite defecte pe timpul sarcinii, exista motive justificate pentru a lua multivitamine. Pentru restul populatiei insa, o dieta bogata in fructe si vegetale este suficienta pentru o viata sanatoasa.

Textul saptamânii. ,,Eu socotesc ca suferintele din vremea de acum nu sunt vrednice sa fie puse alaturi cu slava viitoare, care are sa fie descoperita fata de noi”.Romani 8,18

Petre si Paul Gheorghe         Ora Profetica ureaza cititorilor sai un an plin de binecuvantari ceresti sub ocrotirea Domnului Isus.

 

Ora Profetica 1/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-