15
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                                                       Semnele săptămânii 15 Martie 2012

Kofi Annan, vizita în Siria. Kofi Annan, fostul diplomat și secretar general al ONU, a fost numit emisar special al Națiunilor Unite și al Ligii Arabe, și trimis la Damasc. Misiunea sa a fost să-i convingă pe președintele Siriei, Bashar al Assad, și pe insurgenții înarmați să încheie un armistițiu. Assad, care pe săptămână ce trece este vinovat de moartea tot mai multor oameni, a rămas totuși inflexibil. În fața teroriștilor, a spus el, nu trebuie cedat. La prima vedere, misiunea lui Annan nu a avut succes. În loc să aprobe un armistițiu, președintele sirian și-a trimis trupele pentru a lua cu asalt bazele rebelilor din Idlib, o provincie muntoasă din nord-vestul țării, la granița cu Turcia. Totuși, sarcina mediatorilor internaționali, între care se numără și Kofi Annan, este în primul rând să transmită regimului de la Damasc că nu mai poate supraviețui politic, chiar dacă plecarea lui Assad de la putere mai poate întârzia o vreme. Dacă tot mai mulți militari vor dezerta, situația economică se va agrava și Rusia își va schimba atitudinea față de guvernul de la Damasc, atunci Assad va fi nevoit să înțeleagă că nu este posibilă revenirea la situația de acum un an, înainte de izbucnirea protestelor. Până acum comunitatea internațională nu a fost în stare nici măcar să adopte o rezoluție a Consiliului de Securitate, în care să fie condamnate crimele de care s-a făcut vinovat, iar SUA și occidentul se feresc să intervină în Siria de teamă că astfel întreg Orientul Mijlociu ar putea fi aruncat în haos și un conflict militar ar duce la o scumpire și mai accentuată a petrolului. Până de curând, opțiunea militară în cazul Siriei, la Washington era exclusă. Dar vărsarea prelungită de sânge a împins toleranța dincolo de limite, astfel că șeful Casei Albe, Barack Obama, nu exclude nici o variantă. Ultima știre: trei ofițeri de rang înalt, între care doi generali, au dezertat din armata siriană, refugiindu-se în provincia turcă Hatay împreună cu alte 230 de persoane, care au traversat, în ultimele două zile, granița comună. Conform televiziunii de știri TRT de la Ankara, aproximativ 12.000 de cetățeni sirieni se află în Turcia de la izbucnirea, în urmă cu un an, a represiunii ordonate de Damasc.

Mali. Rebelii tuaregi avansează. Așa cum fac în fiecare dimineață, treceam și astăzi în revistă știrile și am fost șocat de multitudinea și mai ales gravitatea știrilor negative, mai ales a faptului că nu erau catastrofe naturale ci conflicte produse de oameni care se luptă orbește unuii împotriva altora, adesea fără sens. Am aflat că în Mali, rebelii tuaregi controlează o treime din țară, armata guvernamentală pierzând teren în fața rebelilor și mai ales orașe importante și aeropoarte, ultimul în dată orașul Tessalit, sediul unei garnizoane și a singurului aeroport din regiune. Rebelii tuaregi revendică independența unei vaste regiuni numită Azawad. Acest conflict cu motivații neclare a făcut numeroase victime. Nimeni în acea zonă nu se obosește să raporteze numărul de victime, de asemenea nu există observatori să le constate. Peste 80.000 de malieni s-au refugiat în țările vecine: Algeria, Niger, Mauritania și Burkina Faso, unde trăiesc în condiții teribile și sunt cauza și victimele unei crize alimentare fără precedent.

 Conflictul sirian se exportă în Belgia? Luni seara un bărbat a făcut erupție într-o  moschee din Bruxel, și după ce a insultat pe cei care participau la rugăciunea de seară, a vărsat un bidon cu benzină și i-a dat foc. În cursul incendiului care a urmat, imamul moscheei un bărbat de 46 de ani, și-a pierdut viața, iar o altă persoană a fost rănită. Ministrul de interne belgian Joelle Miluăet, este de părere că acest atentat este urmarea conflictului dintre musulmanii șhiiți și salafiștii suniți din Siria. În ultimele luni moscheea frecventată de șhiiți a primit scrisori de amenințare din partea suniților salafiști.

Orientul Mijlociu. Armistițiu. Militanți palestinieni au lansat din Fâșia Gaza rachete asupra teritoriului israelian, aviația israeliană a ripostat. Mai bine de 20 de palestinieni au fost uciși. Acum a intrat în vigoare un armistițiu, mijlocit de Egipt. Agenția internet Ynet relatează că scutul balistic „cupola de fier” interceptează 85% din rachete. Matan Vilnai este ministrul protecției civile și vorbește despre un răsunător succes. „Sistemul este foarte eficient. Nu am crezut contrariul, dar văzând procentul de doborâri constatăm că este din multe puncte de vedere chiar mai bun decât ne-am așteptat. De teama unor noi atacuri palestiniene cu rachetă, și astăzi rămân închise numeroase școli și grădinițe, chiar dacă este în vigoare un armistițiu încheiat cu mediere egipteană. În ciuda încetării focului, șeful Marelui Cartier General al Tsahal, generalul Benny Gantz a avertizat: „Supraveghem în continuare cele ce se întâmplă în sud și vom vedea dacă organizațiile teroriste vor sista cu adevărat tirurile. Armata israeliană va acționa în consecință: liniștei îi vom răspunde cu liniște, focului cu foc. Suntem pregătiți și pentru acțiuni de amploare”. La primele ore ale dimineții au explodat în apropierea orașului Ashkelon două rachete artizanale Kassam și un obuz de mortieră. Către prânz s-a vorbit de alte trei obuze de mortieră, lansate de palestinieni din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Jihadului Islamic a declarat că organizația sa intenționează să respecte armistițiul. <i el a vorbit despre victorie și despre o mare realizare. În realitate, problematica situație nu este rezolvată pentru niciuna din părți. Israelul este îngrijorat că grupările palestiniene din Fâșia Gaza dețin rachete cu rază mai lungă decât cele 200 trase în ultimele patru zile. Concomitent, guvernul israelian a declarat că își rezervă opțiunea de a ucide din nou oricând prezumtivi teroriști din Gaza. De partea cealaltă Hamas, care controlează Fâșia Gaza, nu mai poate împiedica o escaladare a situației de una singură, fiind acum dependentă de Egipt. Jurnalistul palestinian Sami Abed a declarat la radioul israelian: „Hamas poartă în prezent discuții sau negocieri cu noul guvern egiptean, cu frățiile musulmane. Egiptenii sunt în prezent interesați să fie liniște și de aceea au avut grijă să se încheie armistițiul. Între israelieni și Hamas nu există negocieri directe”. Primejdia unei escaladări rămâne actuală. În ultimele zile 26 de palestinieni au fost uciși în timpul raidurilor aeriene israeliene. Alți 80 au fost răniți. În tabăra israeliană, medicii vorbesc despre pacienți răniți cu fragmente de proiectil. Cei mai mulți dintre răniții israelieni au fost tratați fiindcă suferiseră un șoc.

Nigeria violențe împotriva creștinilor. Din nefericire se pare că violențele religioase au devenit moneda curentă în Nigeria, și că știrile despre ele s-au banalizat, așa încât aproape că trec neobservate. Aceasta însă nu face ca ele să fie mai puțin dramatice și sângeroase. Numai în ultimele zile în orașul Jos, la numai câteva ore de la un atac sinucigași într-o biserică în care și-au pierdut viața 10 persoane, alți 3 creștini au fost împușcați în plină stradă lângă un punct de control al poliției din satul Chugwi. Într-un incident separat în orașul Kano din nordul țării, persoane înarmate au tras focuri de armă dintr-o mașină în mers spre o stație de poliție rănind 2 ofițeri. În orașul Kano a avut loc pe 20 ianuarie cel mai sângeros atac efectuat de grupul Boko Haram împotriva creștinilor. Atacul s-a soldat cu moartea a 185 de persoane. Kano, este cel de-al doilea oraș ca mărime din Nigeria.

Vulcan. Japonia. Un vulcan erupe violent în sudul Japoniei. Agenția Meteorogică niponă a anunțat că aceasta a fost cea mai puternică erupție din ultimii trei ani. Lavă și bucăți imense de rocă vulcanică au fost aruncate la aproape doi km, însă nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Vulcanul Sakurajima este unul dintre cei mai activi din Japonia. În acest an, a erupt de peste 300 de ori.

Elveția. Accident de autocar. Cel puțin 28 de persoane, printre care 22 de copii, au murit, în urma unui accident produs în Elveția, unde un autocar plin cu turiști a intrat în zidul unui tunel. Alți 24 de copii au suferit răni. Porivit ministrului belgian de externe, majoritatea copiilor au în jur de 12 ani. În tunelul din apropierea orașului Sierre (sudul Elveției), șoferul autocarului, care transporta turiști din Belgia, a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un zid al tunelului.

Irak. Execuții. În mod clar, Irak este țara unde este foarte periculos să fii homosexual, sau să fii îmbrăcat ca un occidental, prețul pentru o asemenea faptă, moartea. Cultura și tradițiile irakiene nu au acceptat niciodată homosexualitatea, dar în ultimele luni execuția publică a acestora a devenit un fapt obișnuit. Miliția religioasă patrulează stărzile, și atunci când întâlnesc pe cineva care seamănă a homosexual îl omoară pe loc zdrobindu-i capul cu o cărămidă, de ciment. Este o execuție plină de cruzime care nu are la bază nici o sentință judecătorească, nici măcar fapte dovedite. În ultima vreme în Irak a devenit la modă stilul Emo, care la origine nu are nimic deaface cu homosexualii dar ei așa cred, deci orice tânăr care se poartă ca un Emo va fi executat. Stilul Emo, destul de răspândit în occident, înseamnă portul de haine largi, de obicei negre și o cuafură specifică, fără însă a fi un mod cracteristic homosexualilor. Poliția și guvernul irakian se dovedesc neputincioase în stăvilirea acestui val de violență, de fapt contribuie la ea. Recent ministrul de interne declara că cultura Emo este de origine satanică. Se estimează că în ultima perioadă, circa 200 de persoane și-au pierdut viața în acest mod tragic. Cadavre de tineri cu capul zdrobit sunt în mod regulat aruncate pe stărzile Bagdadului.

Cutremur. Un cutremur puternic de 7,1 grade s-a produs în Oceanul Pacific, în largul arhipelagului Vanuatu. Seismul a avut epicentrul situat la o adâncime de 36 de km și la 1.800 km depărtare de coasta Australiei. Specialișii au anunțat că nu există pericolul producerii unui tsunami devastator, dar este posibil să se formeze valuri mari pe o rază de 100 de km de la epicentrul cutremurului.

Două explozii solare uriașe. Particule de radiații au început să lovească planeta noastră ca urmare a două explozii solare uriașe produse în urmă cu câteva zile. Potrivit experților de la Centrul de previziuni meteorologice spațiale, cantitatea de particule încărcate de gaz electrificat se mișcă cu o viteză de peste trei milioane de km pe oră. Ajunse pe planetă ar putea provoca defecțiuni ale sateliților de transmisiuni și infrastructurii de comunicații. Fenomenul ar putea duce, în următoarele nopți, și la producerea aurorelor boreale în țări precum Marea Britanie, Suedia, Norvegia, sau Finlanda. Potrivit cercetătorilor americani cele mai afectate de exploziile solare recente vor fi planetele Mercur și Venus. Această explozie solară este a doua din decursul anului 2012, prima având loc pe data de 27 ianuarie.

Subiecte de campanie electorală. Așa cum vă mai relatam, Statele Unite și Franța sunt angajate anul acesta în Campania electorală pentru alegerea președinților. În mod tradițional campaniile sunt orientate spre subiecte politice și mai ales economice. Se pare că anul acesta dezbaterile și mai ales controversele se orientează spre un subiect până nu demult tabu, religia. În Statele Unite religia și respectiv poziția candidaților din partea partidului republican este subiect de dezbatere și controverse. Și are de ce să fie: unul dintre ei este mormom, altul catolic ultra conservator altul catolic practicant. Având în vedere aceste diferențe, ei au opinii diferite despre avort, contracepție și alte probleme în care în general se credea că statul nu se amestecă, dar ei sunt gata să legifereze dacă sunt aleși. Este clar că un alt subiect nediscutat, dar care va stârni cu siguranță mult mai puține controverse ar putea fi cel al legiferării unei zile de odihnă unice pentru toată lumea. În Franța situația este și mai interesantă în contextul unei minorități musulmane provenind din imigrație, tot mai numeroase și militante, care invadează încet încet scena politică și mai ales viața socială (restaurante halal, magazine cu marcat profil etnic) moschee și acomodarea practicării ramadanului, etc. Populația locală creștină dar foarte nepracticantă cât și cea evreiască foarte tradiționalistă și bine reprezentată în aparatul de stat, politic și economic, au început să reacționeze. Așa de exmplu Marie Le Pen candidata din partea partidului Frontul Național, un partid de extrema dreaptă ultra naționalist, a declanșat o adevărată polemică plângându-se de faptul că o mare parte din carnea vândută în Franța provine de la abatoare unde este sacrificată după ritul halal. În consecință, regulile europene nu sunt aplicate: animalele sunt conștiente, nu amorțite cum ar trebui, că sângele este scurs în integralitate și că totul are loc pe fundalul unor rituri religioase musulmane cu care nu toată lumea este de acord. De fapt problema majoră este că același abator practică ambele forme de abataj și că nu se mai obosește să eticheteeze care carne provine de la ritualul halal atunci când o vinde pentru consumul general. Disputa a luat proporții, ziariștii au făcut investigații și au ajuns la concluzia că probabil 50% din carnea comercializată în regiunea Parisului este halal. Ministrul de interne Claude Gueant, a făcut declarații pe marginea acestui fapt, iar apoi chiar și primul ministru François Fillon a intervenit, ceea ce a făcut ca controversa să ia proporții. Ca urmare el a avut întâlniri cu reprezentanții cultelor musulmane și evreiești în încercarea de a calma spiritele. Am găsit interesant că în contextul în care Franța are un procentaj de șomaj record, o situație economică dificilă, este afectată de condiții climaterice extrem de nefavorabile, carnea halal a devenit un subiect de campanie electorală așa de disputat.

Invitația. Hunter Mills este un elev din Calgary Alberta Canada care se pregătește să termine liceul. Ca orice adolescent în această situație, el a dorit să sărbătorească acest eveniment și a afișat așa cum se face în zilele noastre, o invitație pe contul sau Twitter. Ceea ce Hunter aștepta era ca circa 50-60 de prieteni, colegi și vecini să răspundă invitației sale ca să aibă o mică petrecere între prieteni. Spre surpriza sa mesajul a trecut din persoană în persoană, a depășit granițele orașului, s-a răspândit în toată Canada, ba chiar și în Australia, Africa și Orientul Mijlociu. Desigur Hunter este foarte flatat de acest succes planetar, numai că poliția nu este de aceeași părere. Așa că i-au pus în vedere tânărului petrecăreț că nu vor tolera nici o manifestare zgomotoasă în cartierul rezidențial unde el locuiește. Dar Hunter nu se lasă păgubași, el plănuiește să organizeze această petrecere cu cât mai monstruoasă și zgomotoasă, cu atât mai memorabilă, ea va fi în alt loc ținut secret până în ultimul moment. Citind această relatare m-am gândit că de secole Isus a lansat o invitație universală neamului omenesc chemându-l la un praznic ceresc. Nu cred că vreun muritor cât ar fi de bogat sau renumit, poate oferi ceva asemănător cu ceea ce oferă Isus, și totuși milioane și milioane ignoră oferta lui. În schimb ei sunt electrizați de invitații frivole unde nu au mare lucru de văzut, sau sunt gata să participe la festivități la care nu au fost nici măcar invitați.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Vitaminele. Flushing money down the toilet, este o expresie americană care se poate traduce “să arunci banii la WC”. Când vine vorba de vitaminele produse de companiile farmaceutice, în opinia mai multor specialiști în nutriție,  expresia conține mai mult adevăr decât te-ai aștepta. Numai în America, peste $28 miliarde sunt cheltuite anual pe suplimente nutritive și vitamine. Dr. David Agus, autorul cărții “The End of Illness” (Sfârșitul Bolilor) argumentează că suplimentele de vitamine nu numai că sunt o risipă inexplicabilă de bani, dar în anumite cazuri, aceste vitamine pot fi chiar dăunătoare sănătății. În peste 50 de studii științifice efectuate pe scară largă de către instituții medicale cu reputație ireproșabilă, beneficiile aduse de suplimentele de vitamine au fost imposibil de documentat sau interpretat. Numeroase studii menite să dovedească că suplimentele de vitamine pot ajuta împotriva cancerului și a maladiilor cardiovasculare au dezamăgit atât pe cercetători cât și pe participanții la studii. În anumite cazuri, studiile științifice au sugerat că un consum de suplimente de vitamine poate să dăuneze sănătății. Un studiu sponsorat de National Cancer Institute și publicat în 2011 de către Journal of the American Medical Association, arată că bărbații care au luat vitamina E, au avut cu 17% mai multe șanse să dezvolte cancer de prostată decât cei care nu au luat suplimente de vitamine. “Noi americanii avem obiceiul să spunem: cu cât mai mult, cu atât mai bine, însă când vine vorba de vitamine, lucrul aceasta nu este neapărat valabil”, a declarat Dee Sandăuist, dietetician și purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition and Dietetics. Și când vine vorba de exces, vitamina A și C sunt numai două exemple din multitudinea de suplimente. Vitamina A, provenită din suplimente nutriționale, poate atinge în organism un nivel toxic care produce probleme la ficat, defecte de naștere și dereglări ale sistemului nervos central. Dovezile științifice că organismul are nevoie de suplimente de vitamine sunt slabe și de multe ori contradictorii. În cantități mari, vitamina C poate produce crampe abdominale, diaree și pietre la rinichi. În majoritatea cazurilor suplimentele de vitamine sunt eliminate de organism prin urină și ajung în mod literar, bani aruncați la WC. Specialiștii în nutriție sunt de părere că organismul își extrage toate vitaminele și nutrienții necesari din alimentație. O dietă bogată în fructe, vegetale, grâne, nuci și pește, pune la dispoziție organismului materia primă pentru toate vitaminele de care are nevoie.

Textul săptămânii. ,,Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, se va întâmpla aidoma: oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, zideau; dar, în ziua când a ieșit Lot din Sodoma, a plouat foc și pucioasă din cer, și i-a pierdut pe toți. Tot așa va fi și în ziua când Se va arăta Fiul Omului”. Luca 17,28-30

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 11/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-