41
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

     Semnele saptamanii 17 Martie 2011

Japonia un adevarat apocalips. Comisarul European pentru Energie Günther Oettinger caracteriza situatia din Japonia, un adevarat apocalips. El estima ca autoritatile locale sunt cu totul depasite de evenimente si ca centrala nucleara de la Fukushima este un pericol public extrem de grav. Dupa ce a suferit cel mai mare cutremur din istoria planetei, si un tsunami cu valuri de 10 metri; Japonia isi aduna mortii care zac pe plaje ca scoicile dupa furtuna, dar mai mult decat miile de morti care inca sunt numarati, Japonia face fata exploziei a trei reactoare nucleare care lasa in aer radiatie atomica greu de evaluat. De fapt aceasta produce confuzie si panica deoarece populatia nu are incredere ca guvernul stie sau comunica toata realitatea, si radiatia ucigatoare nu poate fi detectata decat cu aparatura specializata. In afara de pagubele materiale extraordinare si impactul lor asupra economiei mondiale, Japonia este a 3 a putere economica, si datorita acestei catastrofe exporturile cat si consumul de materii prime va scadea considerabil. Desigur este inca prematur de apreciat cat de mult va schimba fata planetei aceasta catastrofa, dar este sigur ca ea va marca istoria ca o tragedie fara precedent. Peste 5.100 de persoane si-au pierdut viata si 8.600 sunt date disparute a anuntat politia. Bilantul va creste in continuare, probabil, in conditiile in care recuperarea cadavrelor continua in zonele de coasta, lovite de tsunami. Premierul Naoto Kan a declarat ca peste 26.000 de persoane ar mai putea fi salvate, dar numarul celor care si-au pierdut viata, sau sunt date disparute a depasit 10.000. In total, 2.300 de persoane au fost ranite in dezastru. De asemenea, peste 100.000 de cladiri au fost distruse complet sau partial, potrivit Agentiei pentru managementul incendiilor si dezastrelor.

Si daca este adevarat. Pe masura ce vestile despre catastrofa din Japonia isi fac drumul in mintea oamenilor obisnuiti si ei realizeaza cat sunt de vulnerabili, ca fara electricitate vor pieri in cateva zile, ca depindem de atatea si atatea avantaje care pot sa dispara intr-o fractiune de secunda. Am stat de vorba cu niste prieteni, care impresionati de aceste evenimente planuiesc sa-si vanda casa si sa-si cumpere un teren pe care sa-si cladeasca o casa in care sa poata supravietui fara electricitate, gaze, etc, unde sa poata cultiva zarzavaturi, si creste gaini etc. Toate sunt bune si frumoase, dar daca este vorba de contaminare nucleara, nu ai unde sa te ascunzi, si apoi restul este foarte greu de realizat si mentinut. Am ramas surprins de faptul ca desi sunt oameni foarte religiosi, nu isi puneau problema ca poate acestea sunt semnele sfarsitului si ca ar fi mai bine sa isi aranjeze relatia lor cu Dumnezeu. Am incercat in cursul conversatiei sa aduc vorba despre aceasta, dar au trecut foarte repede peste sugestia mea si au continuat cu planurile noii case si cum va rezista la orice criza. Din nefericire prietenii mei nu sunt singurii in aceasta situatie, religiosi sau nu, contemporanii nostrii sunt departe de a realiza ca, poate curand, mult mai curand decat credem, ziua finala va veni si ne vom afla fata in fata cu Domnul maririi pentru judecata finala.

 Bahraim a decretat legea martiala. Bahraim micul regat din golful Persic, este si el confruntat cu o criza fara precedent. Dinastia sunita Khalifa, care este pe tron de peste 200 de ani, se crede amenintata de manifestatii apartinand populatiei care este in majoritate siita si care se arata gata de lupta. Ca raspuns, autoritatile au cerut ajutorul arabiei saudite, care a trimis trupe sa intareasca fortele locale si sa stavileasca revolta. In acelasi timp a fost decretata legea martiala. In timp ce Statele Unite care au o baza militara acolo au recomandat autoritatilor sa gaseasca o solutie politica, cel care a atacat cu violenta autoritatile din Manama (capitala regatului), a fost Iranul. Ramin Mehlmanparast, reprezentantul ministerului de externe iranian, a declarat ca populatia are dreptul sa manifesteze. Iranul, care a inabusit in mod sangeros manifestatiile de anul trecut impotriva alegerilor trucate in favoarea actualului presedinte, care a executat fara mila opozantii politici, tocmai pentru ca au manifestat pasnic, are asemenea opinie si mustrare pentru vecinul sau.

Iranul si-a retras ambasadorul din Bahrain. Regimul din Bahrain continua sa actioneze in forta impotriva demonstrantilor. La o zi de la reprimarea brutala a protestelor din capitala Manama, au fost arestati sase reprezentanti de varf ai opozitiei. Comisara ONU pentru drepturile omului, Navi Pillay, a cerut guvernului din Bahrain sa stavileasca actiunile fortelor de ordine, facand referire la o serie de relatari care includ uciderea, molestarea si arestarea unor demonstranti. In semn de protest fata de violentele la care sunt supusi demonstrantii preponderent siiti, Iranul si-a retras ambasadorul din Bahrain. In aceasta tara de la Golful Persic, aproximativ 70 la suta din locuitori sunt siiti, dar sunt guvernati de sunniti.

Pakistan. Atac cu drone.  Aproximativ 30 de rebeli islamisti au fost ucisi in nord-vestul pakistanului in timpul unui atac american cu drone, cum sunt denumite avioanele teleghidate de mici dimensiuni. Surse pakistaneze de securitate au mai informat ca atacul, executat in regiunea tribala Waziristanul de Nord, s-a soldat si cu ranirea a 10 prezumtivi luptatori talibani. Acesta a fost cel de-al 7-lea atac american cu drone, in rastimp de numai noua zile.

Rebelii libieni pierd tot mai mult teren. Liderul libian Muammar Gaddafi le-a dat rebelilor din Bengazi un ultimatum sa se predea in schimbul unei amnistii si le-a ordonat tuturor unitatilor militare din estul tarii sa se alature trupelor guvernamentale. Intr-un interviu acordat postului national libian de televiziune, el a calificat operatiunea drept o ,,actiune umanitara”. Gaddafi a vorbit si de atacuri decisive in jurul orasului Misrata, atacat anterior cu grenade de fortele guvernamentale. Mai multi civili au fost ucisi iar casele lor au fost distruse. Televiziunea de stat a anuntat si capturarea orasului Ajdabija, aflat la doar 160 de km de Bengazi. Crucea Rosie Internationala si-a retras personalul din al doilea oras ca marime al Libiei, amenintat acum de marsul armatei libiene. Pe de alta parte, Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa ajunga la un acord privind o rezolutie de a apara civilii prin impunerea unei zone de interdictie aeriana si prin eventuale alte masuri, precum raiduri aeriene. Dupa sapte ore de negocieri, membri Consiului nu au reusit sa ajunga la o pozitie comuna privind proiectul de rezolutie, in pofida apelurilor repetate ale rebelilor libieni. Rusia si China au rezerve privind o actiune militara in Libia si au oferit un proiect de contrarezolutie, care cere mai intai o incetare a focului. Proiectul de rezolutie pentru impunerea unei astfel de zone a fost inaintat de Liban, in numele Ligii Arabe, si a fost sustinut de Franta si Marea Britanie.

O nava cu fasole si armament. Nava cu armament retinuta marti de Israel, a fost eliberata miercuri seara, dupa ce autoritatile israeliene au retinut si au expus public incarcatura vasului sub pavilion liberian, relateaza Radio Romania. Autoritatile israeliene au facut public continutul navei Victoria, sub pavilion liberian, care transporta in mod ilegal armament de provenienta iraniana, destinat luptatorilor Hamas din Gaza, si au permis vasului comercial sa isi continue calatoria, fara arme. Ambasadorii si atasatii militari acreditati in Israel au fost invitati pentru a li se prezenta date despre captura de arme si munitii. Alaturi de acestea au fost asezati sacii cu fasole, sub care a fost ascuns arsenalul. In cursul serii, nava Victoria a parasit portul Ashdod pentru a-si continua traseul, dupa ce s-a constatat ca echipajul si comandantul navei nu aveau cunostinta de incarcatura disimulata. ,,Fortele israeliene doresc sa noteze ca Turcia nu are nici o legatura cu acest incident”, a subliniat armata.

SUA suspenda legaturile cu guvernul lui Gaddafi. SUA a suspendat legaturile cu guvernul lui Muammar Gaddafi, a anuntat secretarul de stat american, Hillary Clinton. SUA actioneaza astfel impreuna cu alte tari pentru sporirea presiunii asupra lui Gaddafi. Intre timp, liderul libian a reusit sa alunge rebelii din mai multe zone. Un responsabil al Pentagonului a spus, intr-o audiere in Congres, ca acum momentul pare a fi de partea regimului Gaddafi.

Hong Kong. Protest. Politia a arestat 113 persoane, printre care doi copii. Un protest la care au participat mii de locuitori din Hong Kong a degenerat duminica noaptea in violente, soldate cu ranirea a cel putin trei politisti si arestarea a 113 manifestanti, inclusiv a doi baieti in varsta de 12, respectiv 13 ani, a anuntat un inalt oficial guvernamental. Manifestantii au protestat fata de prapastia dintre saracii si bogatii din oras, relateaza DPA. Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii stransi in fata sediului Guvernului din Hong Kong, iar mai multi copii, inclusiv unul de opt ani, au fost afectati, a precizat secretarul pentru securitate Ambrose Lee. Lee si-a exprimat regretul fata de ranirea copiilor, dar a subliniat ca politia a avertizat manifestantii inainte de folosi gazele. El a dat asigurari ca fortele de ordine au folosit forta minima, inainte de a aresta activistii. Majoritatea au fost eliberati pe cautiune luni dimineata.

Afganistan. Atentat. Cel putin 33 de persoane au fost ucise intr-un atentat sinucigas comis intr-un centru de recrutare al armatei afgane din orasul Kundus. Potrivit autoritatilor, alte 44 de persoane au fost ranite. Majoritatea victimelor sunt barbati tineri care voiau sa se inroleze in armata afgana. Atentatele, comise mai ales de talibani, sunt la ordinea zilei in Afganistan. >intele predilecte ale islamistilor sunt armata si politia fiindca doresc sa preintampine aderarea afganilor la structurile de securitate si aparare controlate de puterea de la Kabul.

Politia din Yemen a tras in demonstranti. Politia din Yemen a deschis focul asupra demonstrantilor din capitala Sanaa. Potrivit corespondentilor de presa, lunetistii au tras asupra multimii de pe acoperisuri. Cel putin 100 de persoane au fost ranite. Manifestantii au cerut din nou demisia presedintelui Ali Abdullah Salih, aflat de mai multe decenii la conducerea acestei tari. <i in alte orase din Yemen, trupele guvernamentale au intervenit extrem de brutal impotriva protestatarilor. Cel putin sapte opozanti ai regimului au fost ucisi.

Ministrul imigratiei din Danemarca a fost demis. Ministrul imigratiei din Danemarca, Birthe Roenn Hornbech, a fost demis dupa ce mai multor palestinieni le-a fost refuzata cetatenia, relateaza BBC. Hornbech, 67 de ani, a recunoscut ca stia ca departamentul ei a incalcat o conventie ONU in 2008, dar nu a raportat problema decat in 2010. Dupa ce premierul Lars Loekke Rasmussen si-a anuntat decizia, si-a anuntat demisia si ministrul educatiei, Tina Nedergaard, din motive personale. De cand a venit la putere in 2001, coalitia de guvernare liberal-conservatoare a inasprit legile imigratiei si cetateniei, si se sprijina pe sustinerea Partidului Poporului, de dreapta, pentru a ramane la putere. Premierul a anuntat o ancheta independenta ce va analiza modul in care Ministerul Imigratiei a tratat persoanele fara stat.

Benzina E 10 declanseaza o criza a carburantilor in Germania. Ministrul german al economiei Rainer Brüderle, a convocat marti o reuniune de urgenta pe tema noului carburant E10, in urma refuzului a numerosi conducatori auto germani sa alimenteze cu noua benzina cu continut mai ridicat de bioetanol. Guvernul de la Berlin nu vizeaza oprirea introducerii pe piata a noului carburant, ci spera intr-o mai buna informare a consumatorilor. Automobil-Clubul German (ADAC) si organizatiile de protectia consumatorului le cer producatorilor auto sa-si informeze clientii in scris daca automobilul lor poate sa fie alimentat cu E10. Aproximativ trei milioane de masini inmatriculate in Germania nu sunt compatibile cu noul carburant, care contine 10% etanol obtinut din cereale si sfecla de zahar.

Obama aproba noi procese militare la Guantanamo. Controversatele procese militare la lagarul de detentie american de la Guantanamo, pot fi reluate. Aprobarea semnata de presedintele Barack Obama inseamna indirect si ca inchisoarea nu va fi desfiintata in perioada urmatoare. Procesele militare sunt un instrument important in lupta cu terorismul international, a spus seful de la Casa Alba. Directiva acestuia permite incarcerarea in continuare a persoanelor considerate o amenintare la securitatea Americii, fara a fi nevoie ca acestea sa fie puse sub acuzare sau judecate. Obama promisese anterior ca va inchide baza de detentie de la Guantanamo pana la inceputul lui 2010.

 Germania va debransa temporar 7 centrale nucleare. In reactie la evenimentele din Japonia, cancelarul federal Angela Merkel, a anuntat inchiderea temporar a 7 centrale nucleare din Germania, date in folosinta inainte de 1980. Doamna Merkel anuntase anterior un moratoriu de trei luni cu privire la extinderea timpului de functionare a celor 17 centrale nucleare de pe teritoriul Germaniei, declarand ca cele trei luni vor permite o analiza a stadiului in care se afla reactoarele in uz. Problemele aparute la centrala Fukushima din Japonia, in urma cutremurului de vineri, a reaprins in Germania dezbaterea privitoare la inchiderea unor centrale nucleare si sporirea investitiilor in domeniul energiei regenerabile.

Lufthansa a sistat cursele catre Tokyo. Compania germana va redirectiona cursele catre orase mai spre sud, ca Osaka si Nagoya, a spus un purtator de cuvant. Doua curse au fost deja redirectionate marti. De sambata, compania verfica avioanele care revin din Japonia, pentru a stabili nivelul de radioactivitate. Deocamdata nu s-a descoperit nimic neobisnuit. Pasagerii nu sunt scanati individual.

India, principalul importator de arme din lume. Conform Institutului International pentru Studii ale Pacii (SIPRI) din Stokholm, aproximativ 1.500 de miliarde de dolari sunt cheltuiti anual in scopuri militare, inclusiv pentru achizitionarea de arsenal. La acest capitol, lider este India, care absoarbe 9% din totalul importurilor de profil. Vecinul si rivalul traditional al Indiei, Pakistanul, sta in preajma podiumului, cu 5%. Intre ele, alte doua natiuni din regiune – China si Coreea de Sud (cate 6%). Pe locul cinci se afla Grecia, tara care in perioada analizata de studiul SIPRI (2006-1010) a alunecat pana in pragul falimentului, dar a importat arme in valoare de cinci miliarde de dolari. Conform raportului, Romania a vandut, in perioada studiata, arme in valoare de 44 de milioane de dolari catre Emiratele Arabe Unite, Vietnam si Burkina Faso. In schimb a cumparat tehnica militara de 385 de milioane de dolari, in principal din Germania, Statele Unite si Israel.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Pericol de radiatii nucleare. In timp ce japonezii sunt in alerta sa evite un dezastru nuclear fara precedent, americanii sunt in alerta sa cumpere potasium iodide, un medicament care poate proteja impotriva cancerului de tiroida. ,,In ultimele trei zile am vandut mai multe medicamente ca in ultimi 3 ani” a declarat un purtator de cuvant al companiei farmaceutice suedeze Recipharm, care produce potasium iodide. Medicamentul satureaza tiroida cu iodine, si atunci cand organimsul este expus la radiatiile nucleare, iodina nu se mai depoziteaza in tiroida. Oamenii de stiinta sunt de parere ca goana din America dupa potasium iodide este o piedere de timp si bani. Pentru cei din Japonia care lucreaza sau locuiesc in vecinatatea reactoarelor nucleare afectate de cutremur, probabil ca este de folos acest tratament, insa nu si pentru cei de pe continentul Nord American. ,,Avem un ocean imens intre noi si Japonia; eu am trei copii si nu sunt ingrijorata de loc” a declarat Kathryn Higley, de la catedra de inginerie nucleara si radiatii de la Oregon State University.

Exercitiul fizic. In ultimi ani, tot mai multi medici sunt de parere ca exercitiul fizic este cel mai bun medicament pentru mentinerea sanatatii. Un studiu efectuat recent de cercetatorii de la Michigan State University artata ca 60% din persoanele care au un caine, au indeplinit, sau depasit minimul de exercitiu fizic zilnic recomandat de specialistii in materie; adica cel putin 30 de minute pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana. In comparatie, numai o treime din cei care nu au un caine au indeplinit aceasta recomandatie. <i explicatia este simpla: ,,Cainii au nevoie de miscare la fel ca si noi” a declarat Dr. Rebecca Johnson de la University of Missouri College of Veterinary Medicine.

Textul saptamanii. ,,Sa ascultam dar incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om”. Eclesiastul 12,132

 Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 11/2011

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-