52
Views

SEMNELE SFÂRSITULUI MATEI 24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamânt. Foamete si ciumi. Persecutii. Înmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita în toata lumea. ,,Când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”.

                   Semnele saptamânii 6 Martie 2014

Ucraina. Criza ucraineana continua sa fie cel mai fierbinte subiect dezbatut la cel mai înalt nivel diplomatic, în timp ce Peninsula Crimeea ramâne sub ocupatia trupelor ruse. Armata rusa a comunicat ca o racheta balistica intercontinentala de tip Topol RS-12M a fost lansata de la poligonul militar Kapustin Yar, situat în apropiere de Volgograd, la Marea Caspica. „Racheta care poate fi dotata cu încarcatura nucleara a atins tinta cu succes”, precizeaza Ministerul rus al Apararii. Racheta a cazut controlat în zona Sari Shagan din Kazahstan. Rachetele de tip Topol RS-12PM (SS-25 Sickle, conform terminologiei NATO) au o raza de actiune de 10.500 de km. Nave ale Flotei ruse de la Marea Neagra continua sa blocheze ambarcatiuni militare ucrainene în largul Portului Sevastopol, în Crimeea. Conform unor surse din cadrul serviciilor de spionaj citate de CNN, doua nave militare ruse si o nava militara ucraineana au intrat marti în Marea Neagra, venind din Marea Mediterana, si se îndreapta spre sudul Ucrainei. Fortele Navale ucrainene intentioneaza sa evite orice confruntare cu nave militare ruse. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a fost joi la sediul NATO, unde a declarat ca guvernul sau ,,nu are o optiune militara pe masa”, îndemnând Rusia ,,sa faca primul pas înapoi”. ,,Suntem hotarâti sa solutionam aceasta criza în mod pasnic”, a declarat Iateniuk dupa ce s-a întâlnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen la sediul Aliantei Nord-Atlantice, la Bruxelles. ,,Nu exista o optiune militara pe masa, dar sa fie clar: Rusia este cea care este necesar sa faca primul pas înapoi”, a adaugat el. ,,Ei au început, tot ei sa se opreasca”, a spus Iateniuk. Întrebat despre o eventuala cerere de aderare la NATO, premierul Ucrainei a raspuns ,,nu este pe radarul nostru”.

Sanctiunile împotriva Rusiei. UE se opune sanctiunilor împotriva Rusiei cerute de SUA. Pentagonul a anuntat luni seara ca Statele Unite au suspendat toate legaturile militare cu Kremlinul dupa ce rusii au intervenit în regiunea autonoma ucraineana Crimeea. Totodata americanii le-au cerut aliatilor europeni sa impuna sanctiuni economice Rusiei, însa marti Uniunea Europeana a refuzat. Încetarea legaturilor militare dintre SUA si Rusia include exercitii si întâlniri bilaterale, exercitii navale comune si conferinte pentru planificari militare, a declarat purtatorul de cuvânt al Apararii SUA, amiralul John Kirby. Totodata, SUA a cerut UE sa impuna sanctiuni economice Rusiei însa nu au avut succes în aceasta initiativa. Principalul stat care s-a opus acestei perspective a fost Marea Britanie care a argumentat ca o astfel de masura trebuie luata doar în contextul în care Rusia ar prelua controlul asupra Crimeei, reiese dintr-un document guvernamental secret publicat de The Guardian si The Telegraph.

Bruxelles sprijina financiar Ucraina. Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri un plan de ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu grave probleme financiare, a declarat purtatorul de cuvânt al Executivului de la Bruxelles, Pia Ahrenkilde-Hansen. Comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger,  va propune si acordarea unui ajutor financiar pentru plata facturilor la gazele importate din Rusia de catre Ucraina, dupa ce Gazpromul a somat Kievul sa execute platile.  La Kiev a sosit marti Secretarul de Stat, John Kerry, într-o vizita efectuata în semn de sustinere fata de noul regim ucrainean, oficiali americani afirmând ca sunt „alarmati” din cauza unei „consolidari” a prezentei militare ruse în Crimeea. Cu ocazia acestei vizite simbolice de câteva ore a lui Kerry, Statele Unite ofera totodata o asistenta economica Kievului, promitând acordarea sumei de un miliard de dolari în cadrul unui împrumut international. Moscova risca „izolarea internationala” daca nu va pune capat „agresiunii” militare în Ucraina, avertizeaza secretarul de Stat american, John Kerry, precizând ca Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia. De celalata parte, membri noului Guvern pro-european de la Kiev, format dupa demiterea presedintelui Viktor Ianukovici, au avut primele contacte, „timide”, cu omologii lor rusi, anunta premierul interimar ucrainean, Arseni Iateniuk.

Egipt. Tribunalul pentru Afaceri Urgente din Cairo a interzis toate activitatile grupului Hamas în Egipt si a dispus confiscarea birourilor sale si înghetarea activelor detinute pe teritoriul egiptean de grupul radical palestinian care administreaza Fâsia Gaza. Hotarârea a fost anuntata marti, 4 martie, de catre surse judiciare, care au cerut totusi sa ramâna anonime. Reactia Miscarii de Rezistenta Islamica a fost imediata: ,,Este o decizie care dauneaza imaginii Egiptului si rolului sau în raport cu cauza palestiniana. Aceasta reflecta o forma de ostilitate împotriva rezistentei palestiniene”, a declarat din Gaza purtatorul de cuvânt, Sami Abu Zuhri. Verdictul a încheiat un proces care a fost declansat anul trecut de o plângere înaintata de catre un grup de avocati locali, care a pledat pentru ca Hamas sa fie scos în afara legii si sa fie proclamata drept o organizatie terorista la fel ca Fratia Musulmana – cu care fractiunea palestiniana a avut întotdeauna relatii strânse, culminând cu faptul ca, în 2012, atunci când înca era la putere presedintele islamist Mohamed Morsi, Hamas si-a tinut alegerile interne chiar în Egipt, sub acoperirea secretului absolut. În Cairo, traieste si astazi unul dintre principalii lideri Hamas, Musa Abu Marzouk, care acum risca sa fie arestat.

Israel. Israelul a interceptat o nava cu armament iranian în Marea Rosie. Marina israeliana a interceptat miercuri dimineata, în Marea Rosie, o nava care transporta „o încarcatura iraniana de arme sofisticate” destinata unor grupari armate palestiniene din Fâsia Gaza, au anuntat armata si ministrul israelian al Apararii. „Se pare ca Iranul continua sa fie cel mai mare exportator de terorism în lume”, a declarat Moshe Yaalon, citat într-un comunicat. ,,Aceste arme urmau sa ajunga la organizatii teroriste în Fâsia Gaza, prin Sudan”, adauga el. „Echipajul navei, Klos-C, care naviga sub pavilion panamez, nu a opus rezistenta”. „Zeci de rachete sol-aer de tip M302 au fost gasite. Daca ar fi ajuns la destinatie, ar fi amenintat milioane de israelieni”, a adaugat el.

Delta. Israelianul autointitulat „Delta” s-a remarcat în timpul protestelor masive din Kiev drept conducatorul unitatii „Caschetele Albastre ale Maidanului”, format din 40 de tineri barbati si femei, care au prevenit masacre si au salvat vieti din rândurile fortelor guvernamentale si ale protestatarilor. Revolutionarul a povestit despre experienta si motivele care l-au facut sa renunte la confortul sau pentru a se dedica miscarii de rezistenta. Fostul soldat în armata israeliana, nascut în Ucraina, liderul protestatar s-a autointitulat Delta dupa ce a primit sarcina de a fi comandantul unei unitati de protestatari care au participat la revolta ucrainenilor din capitala. El a vorbit cu jurnalistii agentiei JTA, sub conditia anonimatului, carora le-a dezvaluit cum a ajuns sa-si foloseasca abilitatile de lupta dobândite în perioada în care a facut parte din batalionul de recunoastere Shu‘alei Shimson, brigada de infanterie Givati. Delta a imigrat în Israel în anii 1990 si s-a întors în Ucraina în urma cu mai multi ani. Evreu ortodox, având în jur de 30 de ani, el a pus bazele unei cariere de afacerist. Acesta s-a alturat protestelor pe 30 noiembrie, dupa ce a fost martorul unor violente ale fortelor guvernamentale savârsite împotriva studentilor protestatari. „Am vazut civili neînarmati, care nu aveau pregatire militara, pusi la pamânt de un vehicul militar masiv, iar asta mi-a facut sângele sa fiarba”, a spus Delta. „M-am alaturat (protestelor) numaidecât si am început sa lupt asa cum fusesem antrenat, folosind tehnici de razboi urban. Oamenii m-au urmat, iar eu am realizat ca eram liderul unui pluton de tineri barbati. Mai multi evrei ucraineni, inclusiv rabinul Moshe Azman, unul dintre preferatii pentru titlul de sef rabin în Ucraina, au confirmat identitatea si istorisirea spusa de Delta, noteaza „Haaretz”.

Jurnalist de la televiziunea Kremlinului îl denunta pe Putin în direct. Jurnalista Liz Wahl, angajata a televiziunii finantate de Kremlin, Russia Today, si-a dat demisia miercuri în timpul unei emisiuni în direct acuzând televiziunea ca acopera actiunile presedintelui rus, Vladimir Putin. În timpul emisiunii, prezentatoarea trebuia sa sustina ca ultra-nationalistii ucraineni sunt în centrul haosului din Ucraina, sau ca lunetistii care au ucis protestatarii din Kiev erau coordonati de ministrul de Externe al Estoniei si nu de Ianukovici. La începutul acestei saptamâni o alta angajata a televiziunii Rusia Today, Abby Martin, a denuntat interventia Rusiei în Ucraina. Un sondaj de opinie arata ca 63% dintre rusi nu au sustinut interventia Rusiei în Crimeea. Ca reporter la aceasta televiziune ma confrunt cu multe provocari morale si etice”, a precizat Wahl. Wahl a fugit împreuna cu parintii ei de fortele sovietice în timpul revolutiei din Ungaria si a trait în Statele Unite de atunci. ”Sunt fiica unui veteran” de razboi, iar partenerul meu este medic la o baza militara, acolo vede zilnic pretul final pe care îl platesc oamenii”, a adaugat Wahl. Prima jurnalista a Russia Today care a denuntat actiunile cu Putin a fost avertizata de sefii televiziunii ca o vor trimite sa relateze din Crimeea. ,, aceea, personal nu pot sa fiu parte dintr-o retea finantata de catre guvernul rus, care acopera actiunile lui Putin”, a adaugat Wahl. Conform declaratiilor facute de Wahl pentru MSNBC munca sa a fost cenzurata si distorsionata în mod repetat. Misiunea Russia Today este sa faca America sa para baiatul rau si sa inventeze scuze pentru Putin”. Declaratia jurnalistei de la Russia Today este foarte asemanatoare cu declaratia recenta a presedintelui Barack Obama, care sublinia faptul ca Putin nu mai pacaleste pe nimeni”. Televiziunea Russia Today a fost deschisa în Occident acum 3 ani si are un program de propaganda marxist-socialist favorabil Kremlinului.

Crimeea. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat joi ca autorizeaza impunerea unor restrictii în acordarea de vize de calatorie ca raspuns la încalcarea în curs, de catre Rusia, a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. De asemenea, a autorizat prin decret blocarea averilor celor care sunt implicati în mod direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în interventia militara din Crimeea, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Nu sunt singurele masuri. Washingtonul a suplimentat fortele militare în zona Marii Baltice trimitând înca sase avioane de vânatoare de tip F-15, anunta ministrul lituanian al Aapararii, Juozas Olekas. Nave militare ruse si echipaje ale Pazei de coasta au efectuat, luni, exercitii cu munitie reala în Marea Baltica, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de Tarile Baltice, de Germania si Suedia.

Un crucisator american la Constanta. România beneficiaza de o vizita americana. Nava USS Truxtun se va afla, în perioada 8-11 martie, în portul Constanta pentru o vizita de rutina si exercitii comune cu România si Bulgaria, informeaza Ambasada SUA la Bucuresti.

Sanctiuni. UE a decis sa înghete averile presedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici si majoritatii fostilor sai ministri si unor apropiati, în total 18 persoane, acuzate de deturnari de fonduri publice. Sanctiunile includ masuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate”, a adaugat decizia UE.

SUA. Program pentru ajutarea tinerilor de culoare. Presedintele SUA, Barack Obama, a lansat joi un program pentru ajutarea tinerilor de culoare si a evocat momente din viata sa pentru a explica de ce este nevoie de aceasta initiativa, vorbind de tatal sau, despre droguri si rasa. Într-o conferinta la Casa Alba, Obama a descris programul drept ,,unul din motivele pentru care am vrut sa devin presedinte. Nu am avut un tata lânga mine si eram furios din cauza asta, chiar daca nu realizam în acel moment. Am facut alegeri gresite. Ma drogam fara sa ma gândesc întotdeauna la raul pe care îl faceam. Nu am luat mereu scoala în serios, asa cum ar fi trebuit sa fac. Gaseam scuze sa nu o fac”, a povestit Obama. Presedintele SUA s-a comparat pe sine cu tinerii care acum traiesc în aceleasi conditii în care a trait el. ,,Singura diferenta este ca eu am crescut într-un mediu care era mai iertator. Asa ca atunci când am facut o greseala, consecintele nu erau foarte severe. Am avut alaturi de mine oameni care m-au încurajat, nu numai mama si bunicii, dar si profesori minunati si lideri ai comunitatii. Iar ei m-au îndemnat sa muncesc din greu si sa devin mai bun. Daca nu-i ascultam, ei ma îndemnau din nou. Daca tot nu ascultam, ei o ziceau a treia oara si îmi dadeau si a doua sansa si a treia sansa. Nu au renuntat niciodata la mine si eu nu am renuntat la mine însumi”, a continuat Obama. Statistici alarmante: ,,In orice privinta, grupul care are parte de cele mai mari provocari în secolul XXI, în aceasta tara, sunt baietii si tinerii de culoare”, a spus presedintele SUA. Obama a subliniat ca daca esti afro-american, exista 50% sanse sa cresti fara un tata. Daca esti hispanic, sansele sunt de 25%. ,,Ca student de culoare, este mult mai probabil sa nu poti deprinde cititul pâna în clasa a patra, spre deosebire de copii albi si mult mai probabil sa fi exmatriculat pâna ajungi în liceu. Probabilitatea sa ajungi pe mâna justitiei sau ca victima a unei infractiuni comise cu violenta e de asemenea crescuta”, a sustinut Obama. “Cel mai rau e ca am devenit imuni fata de aceste statistici. Nu mai suntem surprinsi. Ni se par normale. Ne asumam ca este o parte a stilului de viata american, în loc sa fim revoltati”, si-a încheiat Obama apelul pentru programul care trebuie sa ajute tinerii de culoare în viata.

Minte sanatoasa în corp sanatos. Dieta vegetariana. Pentru cei care încearca sa reduca tensiunea arteriala, o schimbare în dieta este un început bun, este opinia cercetatorilor Japonezi publicata recent în revista medicala JAMA Internal Medicine. Rezultatul mai multor studii arata o asociere stransa între dieta vegetariana si o scadere a tensiunii arteriale comparativ cu un regim alimentar omnivor. În plus, cercetatorii au descoperit ca ,,efectele asupra tensiunii arteriale sunt similare cu cele observate la modificarea stilului de viata frecvent recomandate, cum ar fi adoptarea unei diete scazute în sodium, sau o reducere a greutatii cu 5kg. Toate aceste modificari aduc un rezultat pozitiv, dar aproximativ pe jumatate din eficacitatea terapiei farmaceutica”, au explicat autorii studiului. Studiul a fost realizat de cercetatori de la National Cerebral and Cardiovascular Center din Japonia, care au analizat datele culese de 39 alte studii stiintifice internationale. Ei au descoperit ca o dieta vegetariana este asociata cu o scadere de 4,8 mm de mercur a tensiunii arteriale sistolice în studiile clinice, si de 6,9 mmHg în studii de observatie. Tensiunea arteriala este masurata cu un aparat numit sphygmomanometer care înregistreaza tensiunea sângelui arterial în milimetri de mercur (mmHg) cu toate ca majoritatea aparatelor nu mai contin o coloana de mercur. Primul numar se numeste sistolic, iar cel de al doilea diastolic; 120/80 mmHg este considerata ca o tensiune normala pentru un adult. Spre deosebire de studiile clinice unde personalul medical culege informatiile, cele de observatie se bazeaza în general pe datele furnizate de pacient. În alte studii recente, s-a observat ca o scadere a tensiunii arteriale sistolice cu 5 mmHg, poate reduce riscul de a muri de o boala coronariana cu 9%, riscul de a muri de un accident vascular cerebral cu 14%, iar riscul de a muri de toate, o combinatie de cauze cu 7%. Cercetatorii au remarcat faptul ca este posibil ca si alti factori ar putea sa joace un rol în asocierea dintre dieta vegetariana si scaderea tensiunii arteriale, inclusiv faptul ca în general vegetarienii au o greutate mai apropiata de cea normala si ca dieta vegetariana tinde sa fie bogata în potasiu, care contribuie la mentinerea unei tensiunii arteriale scazute. Este de asemenea cunoscut ca dietele vegetariene de obicei contin mai pntin sodium, si ca vegetarieni consuma mai putin alcool decât populatia în general.

Textul saptamânii. ,,Dar eu ma încred în Tine, Doamne, si zic: Tu esti Dumnezeul meu!”. Psalmul 31,14

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 10/2014

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-