25
Views
Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica, de Petre si Paul Gheorghe

                     SEMNELE SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși“

                        Semnele săptămânii 7 Martie 2013

Coreea de Nord amenință SUA cu atacuri nucleare preventive. 7 martie. Coreea de Nord a amenințat azi, cu atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite, cu câteva ore înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, care ar urma să întărească sancțiunile împotriva Phenianului ca reacție la testul nuclear desfășurat la 12 februarie, relatează agențiile internaționale de presă. Consiliul de Securitate a aprobat noi sancțiuni contra Coreei de Nord, ca răspuns la testul nuclear al Phenianului de luna trecută. Rezoluția se referă la diplomații nord-coreeni, transferurile de bani și accesul la bunurile de lux, precizează BBC. Impune înghețarea bunurilor și interzice călătoriile în cazul a trei persoane și două firme care au legătură cu armata nord-coreeană. Amenințări de război. „Războiul nu se va limita la peninsula coreeană”, a avertizat „Rodong Sinmun”, jurnalul oficial al partidului unic nord-coreean, făcând aluzie la arsenalul balistic al țării, capabil, potrivit acesteia, să lovească teritoriul american, conform AFP. „În timp ce Statele Unite vor căuta un război nuclear, forțele noastre armate revoluționare își rezervă dreptul de a lansa un atac preventiv nuclear”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe, citat de agenția oficială KCNA. Coreea de Nord pregătește manevre militare „pe scară extinsă”, acestea urmând să se desfășoare săptămâna viitoare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. Oficialul de la Seul a confirmat și o altă serie de manevre, de o amploare mai redusă, pe care armata nord-coreeană le-a desfășurat zilele trecute. „Coreea de Nord desfășoară mici exerciții separate ale forțelor sale terestre, navale și aeriene și credem că săptămâna viitoare vor fi manevre pe scară extinsă”, afirmă sursa citată de agențiile internaționale. Coreea de Nord a acuzat Washingtonul că folosește exercițiile militare din Coreea de Sud ca o rampă de lansare a unui atac nuclear și convențional. Phenianul amenință că va desfășura mai multe teste nucleare ca răspuns la sancțiunile promovate de SUA.

Un asteroid descoperit recent de mărimea unui teren de fotbal va trece prin apropierea pământului la sfârșitul acestei săptămâni, la doar câteva zile după ce un altul a făcut o abordare mai aproape de planeta noastră. Asteroidul 2013 ET va fi doar la 600.000 de mile (960.000 km) de pământ sâmbătă 9 martie. Când asteroidul 2013 ET va trece pe lângă pământ, va fi la o distanță echivalentă cu de 2,5 ori distanța dintre planetă și lună. Nu există nici un pericol că 2013 ET va lovi pământul, nu reprezintă o amenințare spun cercetătorii, cu toate că cei doi asteroizi au fost descoperiți doar câteva zile în urmă. Obiecte nedetectate poate lovi pământul fără avertisment, ca explozia de meteoriți surpriză în Rusia luna trecută, când un asteroid cu diametru de 17m ca o mingie de foc a explodat în atmosferă înainte ca astronomii să știe că a existat. Mulți oameni de știință subliniază necesitatea urgentă de a extinde și îmbunătății   eforturile de detectare a asteroizilor.

Vaticanul în febra alegerilor. Demisia neașteptată a papei Benedikt XVI a pus lumea catolică în efervescență. Înainte de toate este prima dată în istoria recentă când un papă demisionează. În al doilea rând de obicei papa este bolnav înainte de a muri, așa că dă ocazie cardinalilor să facă campanie, să tragă puțin sforile. Este exact ceea ce se întâmplă zilele acestea la Vatican, când cardinalii se consultă, primesc mesaje și își exprimă dorința de a reforma obiceiurile bisericii. Cardinalul German Walter Kasper, vorbea chiar de „revoluție” în contextul obiceiurilor contemporane, surse anonime, indiscreții de tot felul au început să transpire. Unii dintre cardinali vedeau în această situație o oportunitate să dea loc la o dezbatere, se prevedea organizarea de conferințe de presă, etc. Dar iată însă că miercuri Colegiul Cardinalilor, urmare a articolului publicat de către Andrea Tornielli, reporter acreditat la Vatican pentru ziarul La Stampa, s-a săturat de atâtea comentarii și transmitere de informații confidențiale, așa că a decis să suspende orice conferință de presă sau comunicare cu presa. Această măsură este privită ca un afront la adresa cardinalilor americani care doreau să dea o conferință de presă, care doreau să dezbată în mod public și să impună un stil mai modernist și mai deschis, să promoveze un nou tip de papă, care se pare că nu întrunește asentimentul celorlalți cardinali.

Montreal. Demonstrații studențești. Este un fapt bine cunoscut, că cei care au avantajiile cele mai mari se plâng cel mai tare, că lucrătorii cei mai bine plătiți fac grevă deoarece vor salarii și mai mari, că copiii cei răsfățați se plâng că nu au destul, etc. Un ultim exemplu este acela al studenților din Montreal, oraș în care taxele școlare sunt cele mai mici din Canada și respectiv din Nord America, totuși studenții vor să plătească și mai puțin, unii dintre ei vor școala gratuită. Anul trecut ei au manifestat și făcut grevă luni la rând protestând împotriva dorinței guvernului de a mări taxele cu câțiva dolari pe an, fapt care a dus în cele din urmă la căderea guvernului și alegeri generale. Noul guvern care face parte dintr-un partid diferit, care a fost susținut de sindicatele studențești, a avut discuții îndelungate cu ei. În cursul acestor negocieri noul prim ministru Pauline Marois, a explicat în mod clar și irevocabil că taxele vor crește cu 70 de dolari pe an, adică mai nimic. Totuși studenții sunt nemulțumiți și au început să demonstreze din nou marți seara. Circa 4.000 dintre ei erau adunați în Place Emilie-Gamelin, un loc simbolic pentru mișcarea lor. La scurtă vreme demonstrația a devenit violentă, grupuri de manifestanți au atacat poliția, au spart geamurile magazinelor și al băncilor din centrul orașului, și au avariat mașinile de poliție.

Israel. Autobuzele rezervate palestinienilor crează polemică. Pe scurt acest fapt divers care a luat proporții internaționale, este că lucrătorilor palestinieni care călătoresc în fiecare zi din Cisiordania la Ierusalim, li s-a pus la dispoziție autobuze speciale, ca să nu mai fie nevoie să călătorească cu colonii evrei. Numai că această măsură menită să protejeze pe evrei de atentate, pe palestinieni de disprețul colonilor și de tarifele exorbitante ale unor șoferi, a fost interpretată ca segregație, mai mult protestelor s-a adăugat fapta de a doua zi de la inaugurare, două autobuze au fost deja incendiate. Aș vrea numai să remarc că erau autobuze nou nouțe, foarte elegante, nici nu se compară cu cele cu care călătoresc eu în fiecare zi la birou, în Toronto, cel de al 4-lea oraș nord american.

 Israel. Invazie de lăcuste. În acest potop de știri: războiul din Mali, moartea lui Chavez, demisia papei și alegerea unui nou papă, criza dintre cele două Coree, situația din Israel abia dacă își face loc în paginile cotidienelor occidentale, și dacă a ajuns a fost aceea despre autobuzele cu palestinieni. Ziarele israeliene spun că săptămâna aceasta țara a început să fie invadată de lăcuste. La fel ca în relatarea Bibliei despre cea de a 8-a plagă, în prima noapte lăcustele venind din Egipt au acoperit 800 de hectare de deșert. Autoritățile au întreprins acțiuni energice de pulverizare de insecticide ca să le distrugă. Ministerul agriculturii a caracterizat invazia de mijlocie și că daunele vor fi reduse. Ultima invazie de lăcuste a avut loc în sudul israelului în 2004. Dar iată că în timp ce agricultorii sunt îngrijorați și își verifică polița de asigurare ca să fie siguri că au asigurare împotriva atacului lăcustelor, faimosul bucătar șef Moshe Basson, a apărut într-un program de TV nu mai puțin faimos, prezentând câteva feluri de mâncare sofisticate și apetisante preparate din lăcuste, adaptate pentru prânzul de Pasover. Un comentator spunea: când Dumnezeu îți dă lăcuste fă-le tocană în loc să te plângi. Ele sunt cosher, iudaice, sănătoase, ieftine, și nu poluează mediul înconjurător.

Președintele Venezuelei Hugo Chavez a decedat. După luni de zvonuri și incertitudine, după săptămâni în care speculațiile despre soarta președintelui Hugo Chavez, grav bolnav de cancer și urmând tratament în Cuba, iată că vestea morții sale a fost în sfârșit dată publicității. Liderul comunist venezuelean în vârstă de 58 de ani, la putere de 14 ani și proaspăt reales pentru alți 6 ani, a decedat înainte de a putea depune jurământul, ceremonia din 10 ianuarie a fost amânată fără termen. Un comunist înfocat, prieten intim cu Fidel Castro pe care îl vizita regulat, l-a desemnat ca succesor pe vice-președintele Nicolas Maduro, deși constituția prevede că purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale Diosdado Cabello, trebuia să preia conducerea statului. S-a declarat doliu național pentru o săptămână, mii și mii de persoane se vaită și își exprimă disperarea pentru această pierdere. Chiar și în Franța partidul de stânga mai comunist decât cel comunist și șeful său Jean-Luc Mélenchon, sunt în doliu. Steagul venezuelean în doliu, discursuri patetice, atacuri înverșunate împotriva imperialismului și a celor care nu au apreciat un gigant al politicii contemporane. Un orator elocvent bântuit de excese, cuvântările sale la ONU, când l-a numit pe președintele Bush demon, acuzațiile că boala sa a fost provocată de imperialism, Chavez a știut să folosească petrolul ca să amelioreze situația populației. Totodată aducând țara în sapă de lemn. Într-adevăr analfabetismul a scăzut de la 9,1% în 1999 la 4,9% în 2011,  83% din tineri au acces la învățământul superior, mortalitatea infantilă a scăzut de la 19,15% la 13,95%, iar speranța de viață s-a lungit cu 2 ani. În 1999 jumătate din populație trăia sub pragul sărăciei, astăzi numai un sfert. Într-adevăr indexul Gini, adică inegalitatea între venitul bogaților și al celor săraci s-a redus în 10 ani de la 0,46 la 0,39 (zero înseamnă egaliate perfectă) totuși el este ridicat. De exemplu în Franța este de 0,28 deoarece în urma revoluției lui Chavez, a apărut o nouă burghezie socialistă care nu s-a jenat să se îmbogățească.

Italia. Poporul este pe mâini bune. După orice alegere democratică populația este de obicei mulțumită deoarece a putut să-și aleagă conducătorii care și-i dorea. Așa ar trebui să fie și în Italia, și cei aleși încearcă să asigure populația că au făcut o alegere potrivită. Totuși privind la lista noilor deputați și senatori, nu te poți opri să nu ai dubii, cum vor fi capabili noii aleși să guverneze o țară a cărei economie este la pământ, ale cărei datorii sunt exorbitante. Examinând această listă este frapant faptul că mulți dintre noii aleși sunt tineri fără experiență politică sau educație. Șeful partidului M5S, marele învingător în aceste alegeri este un actor comic renumit pentru glumele fără gust și dorința de a dărâma sistemul politic. Noua senatoare Ivana Simeoni, are 62 de ani și a fost operatoare telefonică la o stație de urgență, fiul ei Cristian, un electrician de 39 de ani a fost ales deputat. În total partidul M5S are 53 de noi senatori majoritate femei și 108 deputați în camera comunelor. Noii parlamentari recunosc că nu prea știu ce au de făcut, ca nu au un plan de bătaie, dar promit să facă tot ce pot. Din nefericire pentru ei bursele internaționale nu sunt tot așa de entuziaste despre capacitatea lor de a redresa economia Italiei.

Grecia. Fost ministru elen, condamnat la ani grei de detenție. Justiția de la Atena a pronunțat încă o sentință cu rol de avertisment pentru politicieni. Fostul ministru al Apărării și Economiei, Akis Tohațopulos, a fost condamnat la opt ani închisoare și plata unei amenzi de 520.000 de euro. Un tribunal de apel din Atena l-a găsit pe fostul politician, în vârstă de 73 de ani, vinovat de evaziune fiscală. Tohațopulos este acuzat că a încercat să ascundă faptul că deține o vilă în centrul Atenei, precum și conturi și acțiuni în valoare de 100.000 de euro. Tribunalul a ordonat confiscarea vilei, cu vedere spre Acropole, care urmează a fi vândută silit la licitație. Potrivit apărării, sentința a fost deosebit de aspră. Leonidas Kotsalis, avocatul fostului ministru, a declarat într-un interviu oferit postului TV Skai că este uluit de decizia tribunalului.

Franța, cantina școlară model simplificat. De 16 ani la cantina din Arveyeres, o comună de 1.900 de locuitori din Gironde Franța, elevii care nu mâncau porc, puteau mânca alt fel de mâncare. La cantina din această localitate sunt înscriși 180 de elevi, dintre care 28 elevi musulmani sau evrei nu mănâncă porc. Iată însă că primăria a suprimat această regulă și începând de la 1 martie toată lumea va mânca același fel de mâncare cu porc sau fără porc. Părinții elevilor care nu mănâncă porc sunt revoltați și văd aceasta ca o discriminare, mai ales că nu cereau carne halal, sau cosher, ci doar altceva în afară de porc. Primăria spune că nu își poate permite să facă această cheltuială, deoarece două feluri de mâncare costă prea scump, că în anumite situații unii elevi ar fi vrut mâncare fără porc, deși nu aveau nici o restricție și că se prăpădea prea multă mâncare. Este foarte interesant de constatat că într-o țară care este în proces să schimbe definitiv și legislația căsătoriei ca să acomodeze o mică minoritate, nu se poate găsi o soluție ca să hrănească niște copii care nu vor să mănânce carne de porc.

Țările cu cele mai multe arme letale deținute de civili. Campania vine la aproximativ o lună după masacrul care a avut loc la o școală din Newton, soldat cu moartea a 20 de copii și șase adulți. De la acel tragic eveniment, problema deținerii de arme de către civili a devenit un subiect intens dezbătut în opinia publică americană. Gunpolicy.org face un top al țărilor cu cele mai multe arme deținute de civili. Iată ocupantele primelor trei poziții: SUA. Civilii dețin 270 de milioane de arme. În 2011 au murit prin împușcare 32.163 de persoane, adică au fost 10,3 decese la 100.000 de locuitori. În același an s-au sinucis prin împușcare 5,75 de americani la 100.000 de locuitori. O pușcă de asalt Kalașnikov (AK-47) costă, în medie, 500 de dolari. Yemen. Sunt 8 milioane de arme deținute de civili, adică o rată de 54,8 de bucăți la 100 de locuitori. O armă de asalt Kalașnikov costă aproximativ 320 de dolari. Cele mai recente date, din 2009, arată că au fost 4,2 morți prin împușcare raportat la 100.000 de locuitori. Elveția. Sunt 3,4 milioane de arme deținute de civili, însemnând o rată de 45,7 de arme la 100 de locuitori. Însă rata celor care au murit împușcați este mult mai mică față de celelate țări. De exemplu, în 2010 a fost un mort raportat la 200.000 de locuitori.

Un câine a fost mai înțelept decât stăpâna lui. În localitatea Sorgues din Vaucluse în Franța, o comună de munte de circa 18.000 de locuitori, o femeie de 63 de ani a hotărât să își pună capăt zilelor. A ieșit în grădina casei și a exersat cu o carabină de vânătoare cum să se împuște în inimă. Câinele ei, un câine lup, a observat scena și a înțeles intențiile stăpânei. În momentul când ea apăsa pe trăgaci, câinele a sărit pe ea deturnând țeava puștii așa că în loc de lovitura mortală în inimă a suferit numai o rană superficială. Alertat de zgomotul împușcăturii soțul a apărut și a condus-o la spital. Jandarmul care a anchetat cazul relata că în urma acestui incident câinele era foarte afectat. Din nefericire câteodată câinii pun mai multă valoare pe viața umană decât noi, și realizează că viața este un dar prețios.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Varza și conopida. Un articol publicat recent în revista Nature Immunology, arată rolul extrem de important al vegetalelor pentru sănătatea sistemului digestiv și imun. Cercetătorii de la Walters Eliza Hall Institute of Medical Research din Australia, au descoperit că anumite celule numite „innate lymphoid”, celule care fac parte din sistemul imun uman, au funcția de a promova o digestie bună și de a preveni cancerul intestinal, alergiile și inflamația din organism. Ei au observat că materialul genetic numit T-bet este răspunzător pentru producerea acestor celule innate lymphoid.  De asemenea s-a observat că aceste gene T-bet sunt activate de semnale primite de la anumite proteine care se găsesc numai în vegetale din familia Cruciferae, din care fac parte varza, conopida, broccoli, gulia, păstârnacul, varza de Brussels, etc. Prin aceste observații, cercetătorii australieni au tras concluzia că o dietă bogată în vegetale este foarte importantă pentru sănătatea atât a sistemului digestiv cât și a sistemului imun. „Suntem foarte interesați să aflăm cum comunică aceste vegetale cu genele T-bet ca să producă celule innate lymphoid, lucru care ne va explica și mai bine efectul alimentelor pe care le consumăm și influența lor asupra sistemul imun și a bacteriilor din intestine” a declarat Dr. Gabrielle Belz, conducătoarea studiului.

Textul săptămânii. „Încredințează-ți soarta în mâna Domnului, încrede-te în El, și El va lucra”. Psalmul 37,5

Petre și Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 10/2013

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-