15
Views

SEMNELE  SFÂRȘITULUI          MATEI  24

Christoși mincinoși. Războaie. Cutremure de pământ. Foamete și ciumi. Persecuții. Înmulțirea fărădelegii. Evanghelia propovăduită în toată lumea. 

       ,,Când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului

                                                       este aproape, este chiar la uși“

                                                       Semnele săptămânii 1 Martie 2012

Realități contemporane. În ultima săptămână, prima pagină a ziarelor și jurnalele televizate, au abundant în imagini din Afganistan, unde mii și mii de persoane au protestat în mod violent pentru că într-o închisoare, armata americană a ars documente, printre care și exemplare din Coran. Armata, guvernul american și președintele Obama s-au scuzat pentru acest incident, fapt care a inflamat și mai tare mulțimile care au ars clădiri guvernamentale au asasinat militari americani, unii dintre ei consilieri de rang înalt chiar în biroul lor, acolo unde se credeau în siguranță. Mulțimea furibundă striga slogane antiamericane și pro Taliban. În urma acestor evenimente personalul misiunilor străine care asistau guvernul afgan a fost evacuat, dar guvernul american a declarat că își va menține trupele în Afganistan, circa 90.000 de oameni, în ciuda acestui resentiment, deoarece sunt convinși că fără suportul american țara va recădea în mâinile Talibanului. Faptele ca atare sunt greu de cunoscut, armata susține că coranul era utilizat să transmită mesaje secrete între deținuți și că cei care l-au ars nu știau exact ce conțin. Cei care demonstrază nu au informații precise; ziarele în Afganistan sunt foarte rare, radioul nu foarte răspândit, totul se bazează de fapt pe zvonuri. Desigur desacralizarea oricărei cărți sfinte este condamnabilă, dar tot așa și uciderea unor oameni nevinovați chiar dacă sunt experți militari, or și mai grav simpli cetățeni afgani, care s-au aflat în calea manifestanților. În același timp în nordul Pakistanului, un grup de musulmani suniți majoritari în țară au atacat un convoi de autobuze în care se aflau alți musulmani, dar șhiiți, au selecționat 16 dintre ei și i-au executat fără milă. Un comandant al acestui grup a făcut o declarație succintă despre această “acțiune”, “ei erau șhiiți necredincioși și muhajedinii i-au executat unul câte unul lângă autobuzele în care călătoriseră”. Nimeni nu s-a revoltat, nimeni nu a demonstrat, viața își urmează cursul “normal”. Exact în același timp în Iran, Youcef Nadarkhani, un pastor creștin care a fost odată musulman, a fost condamnat la moarte pentru “apostazie”. Singura lui șansă să fie grațiat ar fi dacă ar renunța la convingerile religioase și s-ar întoarce la islamism, ceea ce el refuză. În urma presiunilor occidentului, guvernul a amânat pentru moment execuția, dar nimic nu este sigur, nimeni nu poate prezice care este sorta acestui om. Nadarkhani s-a convertit la creștinism când avea 19 ani, dar a devenit suspect pentru autorități în 2006 când a aplicat ca să-și înregistreze biserica. Dar ceea ce    i-a semnat sentința a fost faptul că în 2009 s-a plâns pentru faptul că copiii lui sunt îndoctrinați cu forța la școală de către autoritățile islamiste. Atunci el a fost arestat și condamnat pentru apostazie de către tribunalul din Gilan, în provincia Rasht.

O călătorie de vis, care a devenit coșmar. Atunci când s-au îmbarcat la bordul vaporului de croazieră Costa Allegra, cei 636 de pasageri erau convinși că vor avea o croazieră de vis, că accidentul petrecut cu vasul soră Costa Concordia, era de domeniul trecutului, că totul va fi ireproșabil. Dar iată că luni când vaporul abia părăsise Diego Suarez în Madagascar, călătorind în mijlocul Oceanului Indian spre portul Mahe în Seychelles, a avut loc o pană a generatorului de electricitate. Fără curent electric vasul a rămas paralizat într-o zonă puțin circulată și bântuită de pirați. După o vreme, vasul în derivă a fost întâlnit de Trevignon, un vapor francez care pescuia ton în acea regiune. Vasul francez l-a remorcat și a început o lentă călătorie spre Victoria capitala insulelor Seychelles. Fără electrcitate, deci fără aer condiționat, într-o căldură înăbușitoare, fără mâncare, cei 636 pasageri și 413 membri ai echipajului s-au îngrămădit pe puntea superioară sperând să se răcorescă la briza produsă de viteza de melc a vasului de pescuit care îi remorcase. Elicoptere le parașutează pâine și alte alimente care nu au nevoie de a fi preparate. Câțiva membri ai echipajului au făcut parte din echipajul vasului eșuat în Italia, o doamnă se plângea că are doi copii, unul a fost pe vasul eșuat, altul este pe cel în derivă în oceanul Indian. Cu siguranță că în aceste zile nu este un lucru de invidiat să lucrezi sau să călătorești pe vapoarele companiei Costa. Iată cum o călătorie de vis plătită cu bani grei, a devenit un coșmar.

Care îți este obiectivul? Se pare că 2012 este anul alegerilor prezidențiale. În diverse țări vor avea loc anul acesta alegeri pentru postul de președinte. Campania electorală este adesea teatrul unor incidente dramatice, sau a unor situații interesante dacă nu chiar amuzante. Dacă în țări fără tradiție democratică numărul candidaților și mai ales lipsa lor de experiență și calificare pentru slujbă este oarecum explicabilă, nu tot așa este pentru țări cu lungă tradiție democratică unde se așteaptă ca președintele să fie o persoană competentă având în vedere influența și puterea pe care o au. Am fost șocat de evoluția campaniei electorale în două țări: Statele Unite și Franța. În Franța de exemplu, cu mult înainte de începutul oficial al campaniei, o multitudine de candidați s-au manifestat ținând conferințe, participând la emisiuni de radio și TV, publicând cărți și articole în ziare. Acești candidați aparțin unor formațiuni politice extrem de diverse; de la ecologie, la comunismul cel mai pur, de anarhiști care doresc o revoluție, până la liberali. Desigur fiecare are dreptul să-și exprime părerea, să-și promoveze crezul, numai că mulți dintre ei știu cu certitudine că nici măcar nu vor participa la alegeri, pentru simplul motiv că pentru a se înscrie trebuie să aibă 500 de semnături de la primari în funcțiune, și ei știu că nu le vor avea. Alții speră să le aibă, dar știu că nu au nici o șansă, dar totuși continuă să facă campanie. Am văzut într-un interviu televizat, cum candidatul unui partid radical comunist, un muncitor într-o fabrică de automobile, a fost întrebat ce va face dacă va fi ales președinte. La aceasta omul profund jenat a răspuns că nu apreciază gluma; cine poate crede că el va ajunge președinte. În Statele Unite, campania a început cu preliminariile în care cele două partide, democrat și republican își desemnează candidații. La fel în ciuda evidențelor, o mulțime de candidați au pornit la cutreierarea țării și a studiourilor de televiziune făcând cele mai fanteziste propuneri. Dacă în viața politică aceste practici își pot avea un rost, dorința de a fi cunoscut și eventual recrutat pentru o altă funcție, dorința de a-și exprima ideile în fața publicului, etc. nu pot deloc să înțeleg care poate fi sensul unora care insistă să se numească creștini când viața lor nu are nimic deaface cu aceasta. Din păcate adesea se pot vedea persoane care nu cred, și mai ales nu trăiesc o viață de creștini, dar totuși insistă să se numească așa. Dacă în viața politică se pot întâmpla accidente, și cineva poate fi ales chiar dacă nu are șanse, nu tot așa este cu cerul. Nimeni, niciodată nu va ajunge acolo din greșeală. Deci poate ar fi timpul să ne întrebăm care ne este obiectivul, și dacă nu ar fi timpul să ne schimbăm atitudinea.

Bagdad. Explozie. 10 oameni au murit, iar alți 50 au fost răniți în urma unor explozii produse, într-un cartier șiit din capitala irakiană Bagdad. În urma deflagrațiilor, mai multe clădiri din apropiere au fost avariate, iar câteva automobile, printre care și un autobuz școlar, au fost distruse. Irakul nu își găsește liniștea după retragerea trupelor americane. Zilnic se produc atentate în urma cărora zeci de oameni își pierd viața. Autoritățile se tem de izbucnirea unui conflict de proporții între șiiți și suniți. Trupele americane au părăsit Irakul în decembrie anul trecut, după nouă ani de conflict militar, iar autoritățile locale par incapabile să restabilească ordinea în țară.

Afganistan. Explozie. Explozie de proporții la un aeroport militar din estul Afganistanului. Cel puțin nouă oameni au murit, iar alți 12 au fost răniți, după ce o mașină capcană a explodat. Potrivit autorităților afgane, interiorul aeroportului nu a fost afectat. Atacul a fost revendicat imediat de talibani, care spun că s-au răzbunat pentru arderea Coranului. Acesta este cel mai recent incident violent, după ce săptămâna trecută copii ale cărții sfinte musulmane au fost arse, din greșeală, la o bază NATO din Afganistan.

 Rusia. Cutremur. Un cutremur de 6,8 grade s-a produs în Republica Tuva din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 90 de km de orașul Kîzîl, la o adâncime de aproape 12 km. Mai multe clădiri au fost avariate în urma seismului, iar un râu a ieșit din albie și amenință să inunde mai multe localități. Replici ale seismului au fost înregistrate și în alte șapte regiuni din Rusia, cu magnitudini cuprinse între 1 și 6,4 grade. Un cutremur de 6,7 a fost înregistrat în Tuva și în decembrie 2011. Atunci, mai multe case au fost deteriorate și a fost decretată stare de urgență.

Canada. Accident feroviar. Trei oameni și-au pierdut viața, iar peste 40 au fost răniți, după ce un tren de pasageri a deraiat în apropiere de orașul Toronto, Canada. În tren se aflau 75 de pasageri și patru angajați ai Căilor Ferate. Garnitura venea dinspre Cascada Niagara și se îndrepta spre Toronto. Răniții au fost transportați de urgență la spital, iar trei dintre aceștia se află în stare gravă.

Argentina. Accident feroviar. Un tren care transporta aproximativ 2.000 de pasageri, a intrat în gara Once din Buenos Aires fără a frâna, apoi a lovit tampoanele de la capătul liniei. Bilanțul accidentului a ajuns la 50 de morți și 675 de răniți, multe dintre victime fiind extrase prin acoperișul vagoanelor transformate în mormane de fier în urma impactului. Echipele de intervenție au petrecut patru ore degajând victimele prinse între fiare în primele două vagoane, potrivit autorităților. Acest accident este al treilea cel mai grav din Argentina, după cel de la Benavidez (periferia nordică a capitalei), soldat cu 236 de victime în 1970, și cel produs în 1978 în provincia Santa Fe, soldat cu 55 de morți.

 Mormonii în căutare de noi membri. La fel ca toate celelalte religii, mormonii sunt confruntați cu realitatea societății moderne: indiferența față de religii și lipsa dorinței de a se devota unei cauze religioase. Modalitățile sunt diferite dar poate una din cele mai neobișnuite este practica mormonilor de a boteza morții. Doctrina mormonilor acceptă ideea că sufletul unei persoane decedate poate accepta botezul chiar și post mortem și în acest fel poate fi salvată. De-a lungul anilor, sute de mii de persoane deja decedate au fost “salvate” și câteodată familiile lor au plătit pentru aceasta. Recent s-a descoperit că Asher și Rosa Rapp Wiesenthal, părinții lui Simon Wiesenthal au fost botezați în ceremonii în statele Arizona și Utah, în ianuarie. Simon Wiesenthal, laureat al premiului Nobel, este un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, și celebru vânător de naziști. El are la activul său demascarea și traducerea în judecată a peste 1.000 de foști naziști. El a murit în 2005. În 1995 biserica mormonă s-a angajat să înceteze botezul morților care au fost victimă Holocaustului, dar se știe că ei continuă să o facă. Michael Purdy, purtătorul de cuvânt al bisericii, a declarat că regretă acest  fapt care a fost urmarea acțiunii izolate a unei singure persoane, care și-a pierdut indefinit accesul la banca de informații. Asher a murit în primul război mondial, iar Rosa în 1942 în lagărul de concentrare nazist Belzec din Polonia. Se pare că și numele lui Elie Wiesel și al altor membri ai familiei sale figurează pe lista celor botezați. Dar iată că acestă controversă abia sfârșită și purtătorul de cuvânt terminându-și tirada, că a ieșit la iveală că pe 18 februarie Anne Frank, celebra victimă a ocupației naziste în Olanda, a fost de asemenea botezată. Ca urmare a persecuției naziste în Olanda familia Frank s-a ascuns. În acest timp tânăra Anne a ținut un jurnal care a fost publicat ulterior și a făcut-o celebră. În 1942 ei au fost descoperiți și Anne împreună cu sora ei Margot au fost trimise în lagărul din Bergen-Belsen, unde au murit de tifos în 1945. În scuzele prezentate de biserică se menționează că deși aceasta este o violare a angajamentelor bisericii, trebuie să înțelegem că “din dragoste și respect” unii membri se simt liberi să încalce regulile și să “salveze” un suflet.

O Biblie veche de 1.500 de ani a fost descoperită în Turcia. O Biblie, veche de aproximativ 1.500 de ani, a fost găsită în Turcia. Anunțul a fost făcut de autoritățile de la Ankara, care au subliniat că volumul a fost în căutare timp de 12 ani. Cartea a fost confiscată de politiști de la o grupare de contrabandiști, în urma reținerii acestora. Volumul este format din file subțiri de piele, scrise cu litere de aur, în limbile aramică și asiriană. Cartea se află în Muzeul de Etnografie din Ankara, dar experții spun că trebuie să treacă printr-un lung proces de restaurare. Mai mult, Biblia are avea o valoare lingvistica și istorică importantă și este obiectul unor dispute aprinse între teologi. Vaticanul a făcut deja apel către Ankara pentru efectuarea unei analize complexe, întrucât aceasta ar putea fi una dintre Evangheliile pierdute. Potrivit Euronews, valoare Bibliei se ridică la 20 de milioane de euro.

Coreea de Nord și foametea. SUA au anunțat, miercuri, că regimul comunist de la Phenian a acceptat un moratoriu privind lansările de rachete cu rază lungă de acțiune, testele nucleare și îmbogățirea uraniului la centrala din Yongbyon. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a catalogat decizia Coreei de Nord drept „un pas important în direcția corectă”. La rândul său, Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a afirmat că gestul autorităților comuniste de la Phenian trebuie să fie urmat de fapte. Administrația americană a subliniat în mai multe rânduri că cele 240.000 de tone de alimente ce vor fi trimise Coreei de Nord după ce Phenianul a acceptat moratoriul, „nu reprezintă o recompensă datorată pasului făcut de nord-coreeni” ci sunt rezultatul renunțării guvernului comunist la anumite condiții. În plus, Phenianul a acceptat ca livrările de alimente să fie monitorizate de americani, astfel încât ele să nu fie deturnate (cum s-ar mai fi întâmplat cu livrările anterioare de orez și cereale), ajungând strict la elitele militare și politice ale țării. Astfel, Statele Unite vor trimite Coreei de Nord: ulei, legume și hrană specială pentru bebelușii subnutriți. De-a lungul a 12 luni, ajutoarele vor fi livrate în tranșe a 20.000 de tone. Nu se știe însă când vor începe livrările. Este însă de așteptat ca nord-coreenii să grăbească lucrurile, dat fiind că foametea este o chestiune de urgență majoră. Americanii așteaptă acum de la Phenian un gest de deschidere vizavi de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Unii analiști, dar și o parte din aparatul de stat american, se tem că regimul comunist ar putea brusc să se răzgândească, după cum a mai făcut și în trecut. De pildă în 2005, când au anunțat că renunță la programul atomic, promisiune care nu a devenit realitate.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Omega-3. Persoanele cu o dietă săracă în acizi grași omega-3, pot avea un nivel mai accelerat de îmbătrânire a creierului; este concluzia unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista medicală americană Neurology. Cercetătorii de la University of California, Los Angeles (UCLA), Easton Center for Alzheimer’s Disease Research, Department of Neurology, au studiat 1.575 de persoane cu o vârstă medie de 67 de ani și care nu manifestau semne de demență. Oamenii de știință au observat că persoanele cu un nivel scăzut în sânge de eicosapentaenoic acid (EPA) și docosahexaenoic acid (DHA), au șanse mai ridicate de demență și îmbătrânire prematură a creierului. EPA și DHA sunt două substanțe care se găsesc din abundență în pește, mai ales în salmon și sardine. Uleiul vegetal și de canola, semințele de in, nucile, spanacul, și majoritatea zarzavaturilor cu frunza verde, conțin alpha-linolenic acid (ALA), o substanță pe care organismul o trasformă în EPA și DHA. Prin teste radiologice s-a obeservat că persoanele cu un nivel scăzut de omega-3 au avut și volumul creierului mai redus. De asemenea, s-a observat că acești participanții la studiu au avut și un scor mai scăzut la diferite teste de: memorie vizuală, funcții executive și gândire abstractă. „Este o descoperire importantă care suportă ideea că omega-3 ajută la sănătatea creierului” a declarat Dr. Majid Fotuhi, profesor de neurologie la Johns Hopkins University School of Medicine. El recomandă pacienților lui 1.000 mg pe zi de DHA, substanță care reduce inflamația în organism și crește volumul de sânge din creier. În alte studii s-a observat că DHA poate reduce depresia și îmbunătăți buna dispozie a pacienților cu probleme emoționale. Persoanele care iau medicamente menite să subțieze sângele, cum ar fi Cumadin (Warfarin), sunt sfătuite să evite suplimentele de DHA, a adăugat Dr. Fotuhi.

Textul săptămânii. ,,Și în altă parte Scriptura mai zice: Vor vedea pe cine au străpuns”. Ioan 19,37

 

                                                       Semnele săptămânii 8 Martie 2012

S-a întâmplat în Statele Unite. Pentru oricine cât de puțin familiar cu istoria Statelor Unite, este o evidență faptul că această națiune a fost întemeiată de cei care fugeau de persecuțiile religioase și că acesta este locul în care fiecare religie și fiecare persoană poate să se simtă liber. Dar așa cum se spune, libertatea noastră se termină acolo unde începe cea a vecinului nostru. În zilele noastre această realitate este tot mai adesea verificată, mai ales în detrimentul creștinilor. Dacă vă mai îndoiați, iată câteva exemple recente. În orașul Cranston din statul Rhode Island, Jessica Ahlkuist, o elevă de 16 ani, studentă la Cranston High School West, a dat în judecată și a câștigat procesul împotriva școlii, cerând ca să fie înlăturată o pancartă care conținea o rugăciune. Această inscripție a fost dăruită școlii de prima promoție în anul 1963 și conținea o rugăciune în care se invoca ajutorul lui Dumnezeu pentru studenți ca ei să învețe bine și să obțină note bune. Dar Jessica Ahlkuist, o ateistă convinsă încă de la vârsta de 10 ani s-a simțit deranjată de această inscripție și a obținut decizia judecătorului ca să fie înlăturată. Din motive financiare, ar fi costat prea scump, școala a renunțat să facă apel. În schimb avocații tinerei cer ca orașul să le plătească onorarii pentru acest proces în valoare de 173.000 de dolari. Pe de altă parte The American Humanist Association, o asociație ateistă a strâns 40.000 de dolari ca să îi plătească o bursă tinerei eleve activiste. În statul Massachusetts o familie care nu vrea să-și dea numele a dat în judecată districtul școlar cerând să fie scoasă din the Pledge of Allegiance, fraza “under God” sub Dumnezeu, deoarece copiii lor fiind ateiști se simt marginalizați de această expresie. Jane Haggerty judecător la curtea superioară va judeca acest caz săptămâna aceasta. În localitatea  Brookline din același stat, un grup numit „Brookline Pax” a cerut ca Pledge of Allegiance să fie retrasă cu totul. În statul Alabama, The Freedom From Religion Foundation, o altă organizație ateistă a depus o plângere la Lauderdale County School District, deoarece aceștia permit să se rostească cu ocazia meciurilor de fotbal  rugăciuni în care este menționat numele lui Isus. Autorul plângerii Jeremy Green, a declarat că el vrea să apere drepturile celor care nu cred și că el crede că școala nu trebuie să aibă nimic deaface cu religia. Aceeași asociație a mai depus înainte plângere în orașul Arab, tot în Alabama, și școala a încetat să mai aibă rugăciune la începutul meciurilor sau al altor evenimente publice. Vanderbilt University din Nashville Tennessee, se află în mijlocul unei controverse extrem de interesante și intrigante. Decanul universității Nicholas Zeppos a hotărât să promoveze ”nondiscrimination”, așa că a decis să oblige membri unei asociații studențești religioase să accepte membri care sunt ateiști, ba mai mult să le permită să candideze pentru pozițiile de lideri. Aceasta înseamnă că oricine poate deveni membru, oricine poate participa la mitingurile acestei organizații, la ceremoniile lor religioase, ba chiar să le conducă. Încercati să vă imaginați ce ar deveni o oră de rugăciune condusă de un ateu. Totuși aș dori să termin într-o notă pozitivă. În Forth Worth Texas, echipa de baschet a lui Beren Academy, a unei școli evreiești a fost programată să joace semifinala campionatului într-o vineri seara. Realizând că nu vor juca în Sabat indiferent de consecințe, școala a cerut forului competent Texas Association of Private and Parochial Schools, să reprogrameze meciul. Aceștia au refuzat la început, dar atunci când un număr de elevi și părinți au amenințat că vor da în judecată pentru discriminare, asociația a acceptat să înceapă meciul mai devreme în așa fel încât să se încheie înainte de apusul soarelui. Am fost plăcut impresionat de declarația antrenorului: “să jucăm în Sabat nu era una dintre opțiuni”.

Insula Serpilor. În perimetrul de lângă Insula Serpilor câștigat de România, au fost descoperite resurse. La două săptămâni după ce au dat de gaze, cei de la Petrom estimează zăcământul Neptun, de până la 84 de miliarde de metri cubi. Acestea pot închide pentru următorii 50 de ani conducta ce aduce gaze rusești la un chinuitor preț de aproape patru ori mai mare decât cel românesc. Implicațiile economice ale acestui eveniment pot fi colosale. Cei de la Petrom spun că, încă nu sunt siguri că acest zăcământ este sau nu exploatabil, din punct de vedere comercial. Petrom s-a asociat cu americanii de la Exon pentru că pur și simplu doar ei au tehnologia modernă de foraj submarin la mare adâncime. Fiecare zi de funcționare ale acestor echipamente costă un milion de euro. Se pare că cei de la Petrom nu se vor grăbi cu exploatarea din Marea Neagră până nu vor obține liberalizarea pieței de energie de la statul român. Între un gaz scump plătit rușilor și un gaz scump plătit unei companii românești alegerea nu este foarte grea.

Tornade în SUA. Cel puțin 13 oameni au murit, iar alți 100 au fost răniți în urma unor tornade care au devastat vestul mijlociu al Statelor Unite. Cel mai mult au fost afectate statele Kentucky, Illinois, Missouri și Kansas, iar în ultimele două regiuni a fost emisă stare de urgență. Aproape 300 de case au fost distruse, sute de copaci au fost doborâți și mai multe mașini au fost răsturnate, în urma furtunilor. Potrivit autorităților, aproximativ 16 tornade au fost înregistrate în vestul mijlociu al SUA. În prezent, salvatorii înlătură consecințele furtunilor violente și caută supraviețuitori sub dărâmături. De obicei, în Statele Unite sezonul tornadelor începe în luna martie și continuă până în lunile de vara.

Scopul scuză mijloacele? În ultimii ani consumul de stupefiante, mai ales marihuana a devenit ceva obișnuit, deci și traficul lor. Dar cum controalele și pedepsele pentru acest trafic s-au înăsprit, mulți au început să le fabrice în mod artizanal, distilând medicamente obișnuite cele pentru gripă și alergii în special, ca să producă droguri, sau au început să crească în loc de flori plante de marihuana. Numai că aceste plante au nevoie de multă apă lumină și căldură, așa că o modalitate de a depista aceste “culturi” clandestine este verificarea consumului de electricitate. În acest context în British Columbia, una din provinciile canadiene unde aceste culturi sunt cele mai răspândite, cetățenii au început să fie victimele unor practici demne de regimuri de mult apuse. Așa de exemplu în orașul Surrey Mike Baynes, un pensionar de 67 de ani, s-a trezit că îi bate la ușă o comisie de inspectori formată din pompieri, inspectori de la compania de electricitate și politiști. Aceștia au început să caute în toate colțurile casei, dar nu au găsit nici urmă de marihuana. De fapt a fost evident că motivul pentru care Mike consumă multă electricitate era faptul că avea 19 acvarii cu pești exotici care trebuiau încălzite, luminate și ventilate. Totuși inspectorii nu s-au lăsat cu una cu două și i-au dat somație să-și repare instalația electrică care, au spus ei nu era conformă. Așa că omul a trebuit să plătească pentru inspecție și reparații. De fapt el este unul din cei 128 de locuitori din Surrey care au fost vizitați de această echipă de inspecție și au primit somație să facă reparații. Desigur că nimeni nu are curajul să se lupte cu municipalitățile, dar după lege dacă numai atunci când faci renovări trebuie să îți aduci instalația la standardele zilei, altfel proprietarul mai ales dacă el este cel care locuiește în casă, nu are această obligație. Numai că odată ce inspectorii intră în casă nu se pot resemna să plece cu mâna goală; mai dau o somație, o amendă. Chief Len Garis, șeful pompierilor din Surrey declara într-un interviu cu CBC News, că din 2005, când a început această practică au inspectat 2.253 de locuințe și au găsit 1.158 de operații ilegale de cultură de marihuana, proprietarii au primit amenzi între $2.300 și $3.600. Pentru restul de 1.067 locuințe inspectorii nu au găsit nimic ilegal, ba chiar 642 aveau motive să aibă un consum ridicat de electricitate. Alti 425 de locatari au primit somații să facă reparații. David Eby directorul executiv de la the B.C. Civil Liberties Association, pregătește o acțiune în justiție împotriva acestei practici care se va răspândi odată cu instalarea noilor contoare care trimit automat informații detaliate despre consumul unei familii. El sublinia că au fost cazuri când un locatar a fost amendat cu $5.200 doar pentru că creștea castraveți, altul a primit o amendă de $4.500 pentru un Jacuzzi care nu era instalat corect după părerea inspectorilor.

Tot despre libertăți. Odată cu teama de activități teroriste, agențiile de spionaj au început să ia măsuri energice ca să prevină acțiuni ostile împotriva țărilor pe care le apără. Așa de exemplu în Canada agenția oficială de spionaj CSIS are obiceiul să facă vizite inopinante în diverse birouri ale administrației și să controleze ce fac salariații, mai ales cum își folosesc computerele cu cine corespondează și ce studiază pe internet. O parte din cei vizitați s-au plâns considerând că aceasta este o acțiune de intimidare. Reprezentanții CSIS au răspuns că agenții sunt instruiți să fie politicoși, discreți și să trateze cu respect pe cei vizitați, dar că nu au de gând să înceteze aceste vizite. În Statele Unite FBI a anunțat săptămâna aceasta că au fost arestați 4 englezi și un american locuind în Chicago. Acești indivizi erau hackers (spărgători de situri internet) aparținând asociațiilor LulzSec și Anonymous hackers, aceste asociații au fost foarte active în ultima vreme intrând în mod fraudulos pe siturile unor mari companii și agenții guvernamentale. Aceste arestări au fost posibile datorită informațiilor obținute de la Hector Monsegur, unul din liderii asociației LulzSec care a fost arestat anul trecut și care a negociat cu U.S. Department of Justice ca să obțină o pedeapsă mai clementă. Nu se știe cât i se va reduce din pedeapsa meritată care este de maxim 124 de ani pentru 12 delicte.

Pe scurt. Liderul de la Casa Albă a declarat că este dispus să dea ordin armatei militare americane să distrugă programul nuclear al Iranului. Asta dacă sancțiunile economice nu vor determina Teheranul să renunțe la ambițiile sale nucleare, scrie BBC.  Casa fostului președinte german a fost percheziționată la solicitarea Procuraturii din Hanovra. Potrivit Der Spiegel, nu a fost nevoie de emiterea unui mandat de percheziție, deoarece Christian Wulff a fost de acord cu operațiunea. Polițiștii au luat, printre altele, un computer. Fostul șef de stat este implicat într-un scandal de corupție.  Ungaria nu va adera la Zona euro înainte de 2018. Bloomberg scrie că deficitul țării ar putea ajunge la 3,25 din PIB, peste limita acceptată de UE. În prezent, statul ungar încearcă să evite acest lucru, pentru a nu pierde subvenții în valoare de 495 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene.  Instituțiile financiare din Zona euro au depus, vineri, peste 700 de miliarde de euro la Banca Centrală Europeană, cea mai mare sumă de până acum. CNN notează că depozitele „peste noapte” au înregistrat un nou record, după ce instituțiile financiare au profitat de oferta Bancii Centrale Europene de împrumuturi ieftine nelimitate.  Sâmbătă noaptea, două trenuri de pasageri s-au ciocnit în sudul Poloniei. Accidentul feroviar a fost calificat drept cel mai grav din ultimii ani.  11 săbii istorice din SUA, trimise prin poșta rapidă în Moldova au fost depistate de colaboratorii vamali de la Aeroport în două colete, care urmau să ajungă în Capitală. Primul pachet conținea 11 săbii cu inscripții, ce demonstrează că piesele sunt unicate, confecționate manual, a fost expediat din Statele Unite. Armele urmau să fie introduse ilegal pe teritoriul țării, iar pe fișa de însoțire era menționat că este un cadou în valoare de 45 dolari SUA. În cel de-al doilea colet, venit de la București, au fost descoperite 2.700 de fiole cu un conținut de culoare albă. În actele de însoțire a mărfii se spunea că sunt sticle din plastic goale, în valoare de 50 de dolari SUA.

Congo. Explozie. Cel puțin 150 de persoane au fost ucise, iar alte câteva sute au fost rănite în urma unor explozii puternice din capitala Republicii Congo. Potrivit Euronews, care citează surse diplomatice, deflagrațiile s-au produs la un depozit de muniții din oraș. Câțiva martori, citați de Reuters notează, că exploziile au avut loc după ce o parte din depozit a luat foc.

 Argentina. Cutremur. Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs luni în nordul Argentinei, potrivit institutul american de geofizică, relatează AFP, potrivit Mediafax. Epicentrul cutremurului, a fost localizat la 111 km sud-est de Santiago del Estero, iar hipocentrul la o adâncime de 550 de km.

Benjamin Netanyahu, la Casa Albă. Președintele american, Barack Obama, a dat asigurări că angajamentul SUA față de Israel este ”solid ca o stâncă”, declarație făcută la primirea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la Casa Albă, pentru a discuta despre problema delicată a programului nuclear iranian. Referitor la această problemă, Obama a afirmat că diplomația este încă o șansă în Iran, țară pe care Occidentul o suspectează că vrea să se doteze cu arma nucleară și pe care Israelul a amenințat în ultimele săptămâni că o va ataca unilateral, într-o manieră ”preventivă”. ”Știm toți că este inacceptabil din punct de vedere israelian de a avea o țară cu arme nucleare care face apel la distrugerea Israelului”, a declarat președintele american, dând asigurări că-și ”rezervă toate opțiunile” în cazul Iranului. Netanyahu a apreciat, la rândul său, că Israelul trebuie ”să rămână stăpân pe destinul său” în fața amenințărilor atribuite Teheranului. ”Responsabilitatea mea supremă, în calitate de prim-ministru israelian, este de a veghea ca Israelul să rămână stăpân pe destinul său”, a declarat Netanyahu, exprimându-i mulțumiri președintelui Obama pentru sprijinul său față de dreptul Israelului de a se apăra.

Pușcăriașii din Statele Unite. De curând ziarul the Houston Chronicle scria despre viața pușcăriașilor din închisoarea county jail în Liberty, Texas. Într-adevăr un pic ironic ca o închisoare să fie situată într-un oraș numit Liberty, dar aceasta este o altă istorie, ceea ce este interesant este faptul că ziarul relata că acești pușcăriași nu o duceau rău deloc, aveau televizoare cu cablu, ba chiar și canale cu pornografie. Interesant este faptul că odată ce a ajuns la cunoștința conducerii închisorii, la ce au acces detinuții, au fost necesare numeroase intervenții până când compania de cablu a decis să blocheze aceste canale. Culmea ironiei a fost când reprezentantul companiei de cablu Comcast, declara într-un interviu la postul de televiziune ABC 13 Eyewitness News, că situația nu era chiar așa de gravă, filmele în cauză nu erau foarte porcoase ci doar deochiate.

Minte sănătoasă în corp sănătos. Cancerul și băuturile Cola. Consumul de băuturi răcoritoare acidulate comercializate în USA sub numele generic de Cola sau soda, poate crește riscul de cancer; este opinia organizației nonprofit The Center for Science in the Public Interest (CSPI). Grupul de oameni de știință au cerut ca The Food and Drug Administration (FDA) să avertizeze publicul cu privire la riscul de cancer pe care consumul de Cola îl prezintă. În studii de laborator, cobaii expuși la 4-methylimidazole (4-MI), au dezvoltat cancer. Cola conține subtanța chimică 4-MI care provine din coloranții artificiali adăugați la aceste băuturi. În anul 2009 statul California a clasificat 4-MI ca substanță carcinogenă și declarată ca ilegală comercializarea produselor alimentare sau a băuturilor care conțin 4-MI. CPSP argumentează că nivelul de 4-MI prezent în băuturile Cola comercializate în întreaga lume prezintă un pericol pentru sănătatea publică și că aceste băuturi pot crește considerabil riscul de cancer. Resprezentații organizației American Beverage Association (ABA), care reprezintă interesele industriei băuturilor, a criticat raportul publicat de CPSP, afirmând că produsele Cola sunt sănătoase, bune de consumat și că 4-MI este prezent numai în cantități minuscule care nu pot afecta sănătatea. Un biochimist de la Vanderbilt University este de părere că o persoană trebuie să consume 1.000 de băuturi Cola pe zi ca să-și mărească riscul de cancer. Alți cercetători sunt de părere că chiar dacă nivelul de 4-MI din aceste băuturi este mic, riscul de diabet și obezitate care este asociat cu consumul de Cola ar trebui să fie suficient ca să descurajeze populația să le consume. National Public Radio (NPR) a raportat recent că compania Coca-Cola experimetează cu rețetele băuturilor produse de ei ca să elimine coloranții care conțin 4-MI. Ben Sheidler, reprezentatul companiei Coca-Cola a declarat că băuturile Cola nu reprezintă nici un risc pentru sănătate și în afară de statul California, nimeni un a arătat vreo îngrijorare cu privire la siguranța băuturilor lor.

Textul săptămânii. ,,Ei vor vedea fața Lui, și Numele Lui va fi pe frunțile lor”. Apocalipsa 22,4

Petre și Paul Gheorghe

Ora Profetica 10/2012

| Generale, Ora Profetica |
About The Author
-