21
Views

Gradinita “Betania”Timisoara este o unitate de invatamant particulara infiintata de Asociatia Familia Sperantei Romania.

Asociatia Familia Sperantei Romania a luat fiinta in anul 2000 prin contributia membrilor Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Timisoara III. Printre alte obiective, asociatia si-a propus ca unul din obiectivele sale institutii scolare prin care sa asigure sprijin, protectie si educatie copiilor. Gradinita “Betania”Timisoara a fost prima gradinita infiintata de Asociatia Familia Sperantei Romania si prima institutie de invatamant a Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din Conferinta Banat.

In continuare prezentam sumar istoricul infiintarii gradinitei.

In data de 9 octombrie 2000,la Inspectoratul Scolar Judetean Timis s-a inaintat de catre aceasta asociatie, o solicitare pentru a se infiinta o gradinita. La inceputul anului 2001 in cele trei bisericii adventiste din Timisoara s-a facut oferta de servicii. Tot in acest an,s-au solicitat sponsorizari, atat in bisericile din Timisoara cat si in Germania. In data de 25 martie 2001 s-a depus o cerere pentru obtinerea unei autorizatii sanitare, tot in aceasta luna s-au facut anunturi pentru inscrieri la gradinita.

In data de 4 mai 2001 se infiinteaza consiliul Gradinitei “Betania”. Incepand din data de 2 octombrie 2001 gradinita cu un numar de 7 copii isi incepe activitatea,educatoare fiind Cotarlea Iulia. A fost gasit un spatiu adecvat pentru scopuri educative, in incinta Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea Timisoara de pe strada Independentei numarul 19.

Din partea Inspectoratului Scolar Judetean s-a primit acordul ca sa functioneze aceasta unitate de invatamant particular. In data de 6 martie 2001 s-a primit avizul provizoriu de functionare. Din 15 septembrie 2002 educatoare la Gradinita “Betania” Timisoara este Simona Dragos. In data de 30.10.2002 a avut loc un control efectuat de catre Inspectoratul Scolar Timis si s-a impus realizarea dosarului de autoevaluare pentru obtinerea avizului de incredere. Numarul copiilor, in 2002, era de 10,  numarul de grupe 1. Gradinita a functionat ca gradinita cu program normal. In anul 2004 se primeste autorizatia de incredere. Numarul de copii a crescut in fiecare an si solicitarilor parintilor gradinita si-a transformat programul din program normal in program prelungit. Din anul 2006 au fost angajate Hornea Andreea si Aga Ana. Copii care frecventeaza gradinita noastra apartin diferitelor confesiuni religioase. Copii prescolari care au implinit varsta de 7 ani au fost inscrisi la diferite scoli de stat din oras, integrarea lor facandu-se fara probleme, aspect comunicat de catre parintii acestora si prin legatura pe care personalul de conducere al gradinitei il stabileste cu scoala. Mentionam ca de la data de1 noiembrie 2008 este angajata pe post de educatoare Corin Russza. Toate cele trei cadre didactice au studii superioare in domeniul psihologiei, asistentei sociale si pedagogiei. In cadrul ofertei educationale se evidentiaza activitatile realizate in conformitate cu prevederile planului de invatamant si a programei scolare nationale. La noi in gradinita se organizeaza si activitati extrascolare: cercuri de pictura si modelaj,instrument muzical, vizite si excursii si serbari scolare. In ultimii patru ani scolari gradinita noastra a avut relatii de colaborare cu diferite gradinite de stat si particulare din oras. De asemenea a colaborat cu un cabinet medical pentru a asigura serviciul de asistenta medicala copiilor. La solicitarea personalului de conducere al gradinitei asistenta medicala este oferita in mod voluntar de catre medicul Engelhardt Doina.

Gradinita noastra are anumite valori si principii pe care le promoveaza,printre acestea amintim:iubire fata de Dumnezeu, copil si semen, respect si dragoste fata de semen, copilul are acces la educatie si el este clientul si beneficiarul serviciilor educationale. Gradinita noastra isi propune sa puna in valoare potentialul fiecarui copil si sa creeze un climat socio-afectiv si educativ optim dezvoltarii armonioase si depline a acestuia.

Prin joc, copiii vor cunoaste mediul in care traiesc, invataturi biblice promovate de biserica adeventista, vor dobandi cunostinte, priceperi,deprinderi si abilitati care le vor permite integrarea optima in activitatea scolara sau in diferite grupuri sociale.

Ne rugam ca Dumnezeu sa sprijine toate actiunile noastre astfel incat sa ducem la cresterea prestigiului institutiei noastre si a bisericii pe care o reprezentam.

In data de 18 iunie 2008 s-a depus la Ministerul Educatiei dosarul pentru acreditarea gradinitei-aceasta fiind ultima faza prin care trebuie sa treaca o institutie de invatamant. Incepand cu 15 septembrie 2008 pana in 6 noiembrie 2008 programul gradinitei a fost controlat de mai multe comisii pentru evaluarea calitatii procesului educational. In data de 6 noiembrie 2008 a avut loc inspectia finala din partea comisiei Ministerului Invatamantului.

Ne rugam ca Dumnezeu sa binecuvinteze aceasta lucrare si numarul copiilor si parintilor care vor sa il cunoasca pe Dumnezeu prin educatia adventista sa se mareasca.

 

 

Simona Dragos

Gradinita “Betania” Timisoara

 

 

 

 

 

Conform cu scrierile sorei Ellen White, dorim sa punem un mare accent pe misiunea prin educatie. Pentru ca aceasta gradinita sa faca fata noilor provocari ale societatii, crizei financiare care se pare ca bate la usile Romaniei si ale cerintelor care se impun unei gradinite, avem mai multe nevoi care trebuiesc indeplinite si pentru care ne rugam Domnului ca sa scoata in cale frati care au pe inima o astfel de lucrare misionara, la fel de importante ca si toate celelalte.
Este nevoie de a sprijini masa pentru copii care acum se serveste in regim de catering asa este cerinta sanepidului si care trebuie pregatita intr-un regim special si care atrage dupa sine costuri destul de mari. E vorba de aproximativ 8 RON  pe zi pentru fiecare din cei 15-20 copii care sunt inscrisi ce ar trebui sponsorizati din cei 12 Ron care se platesc din taxele ce se aduna.

 

Apoi e nevoie de a sprijini cu 1000 Ron lunar plata unei educatoare.

 
Deasemenea este nevoie de trei seturi de cearceafuri, paturi si fete de perna pentru fiecare copil, de 5 mese pentru sala de mese si scaunele aferente, un DVD si un televizor impreuna cu o masuta pe care sa fie asezate pentru procesul educational asta fiind cerute in mod expres de Minister.

Si un ultim lucru: lingurite, furculite si farfurii adanci si intinse unifolosibile care bineinteles sunt necesare in 15 seturi in fiecare zi.
Gabriel Dragos, Dir. Dep. Scoala de Sabat si Lucrarea Personala, email: sogardl@yahoo.com sau tel: 0744 608 548

Misiune prin educatie

| Generale |
About The Author
-