31
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24
Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.
,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“
Semnele saptamanii  5 Februarie 2009
Sa stiti ca in zilele din urma vor fi vremuri grele. 2 Timotei 3,1
Firma Eastman Kodak concediaza 4.500 de angajati in statul New York, o cincime din colaboratorii sai, fabricantul de avioane Cessna 4.000 de angajati in statul Kansas, Okosh, fabricantul de masini de pompieri 1.000 de angajati, Caterpillar 20.000, Starbucks 6.000 si Microsoft 5.000 de angajati. Potrivit statisticilor, un loc de munca in America, este ravnit de patru someri. Aceasta este situatia la ora actuala pe piata muncii din Statele Unite, si aceasta este si principala tema a televiziunilor de dincolo de ocean.

S-a intamplat la Davos. Conferinta internationala care are loc in fiecare an in statiunea de ski elvetiana Davos, are in primul rand un caracter economic. Personaliati ale lumii economice dar si politice, isi dau intalnire pentru dezbateri si intalniri oficiale, dar si pentru tratative discrete si contacte mai putin vizibile. In cadrul intalnirilor din acest an, conflictul din Orientul Mijlociu a fost un subiect inevitabil.
David Ignatius, un ziarist de la Washington Post a fost animatorul (daca mai era nevoie de un animator) unei discutii despre acest conflict. In cursul dezbateriilor foarte incinse, primul ministru turk Recep Tayyip Erdogan, a condamnat pe un ton foarte vehement atacul israelian in Gaza.  El l-a acuzat pe presedintele israelian Shimon Peres, de a fi la originea civililor morti in cadrul acestor lupte. Fara sa se lase mai prejos, Shimon Peres, a spus ca el gaseste aceste atacuri justificate, si l-a intrebat pe primul ministru turk, ce ar face el daca in fiecare noapte Istambulul ar fi atacat cu rachete. La aceasta replica, sala a izbucnit in aplauze. Extrem de enervat de situatie, Erdogan a vrut sa raspunda, animatorul i-a spus ca timpul afectat dezbaterii s-a terminat, el nu a vrut sa se opreasca, a continuat acuzatiile, apoi a plecat spunand ca nu va mai reveni la Davos niciodata.
Citind aceste informatii mi-am adus aminte ca de fapt presedintele Israelului ar fi trebuit sa spuna ca aceasta situatie nu este deloc ipotetica; anul trecut deranjati de actiunile minoritatii kurde, guvernul turc a bombardat regiuni din Irak, unde se adaposteau luptatori ai rezistentei kurde.

Orientul Mijlociu si noua administratie americana. Noua administratie americana are planuri foarte precise pentru Orientul Mijlociu. Inca inainte ca presedintele Obama sa fie instalat, iar secretarul de stat Hilary Clinton, votata de catre congres, s-a stiut ca va fi un mediator american pentru acest conflict. Un diplomat cu indelunga experienta, George Mitchell, de origine libaneza, el insusi isi facea deja bagajele ca sa reprezinte noua administratie in regiune.
Imediat dupa festivitatile de inaugurare, el a pornit sa faca turul capitalelor din regiune. Desi Mitchell doreste sa fie optimist, desi are o experienta indelungata si multe succese la activul sau, el s-a declarat foarte pesimist cat priveste o solutie rapida a conflictului.
Dupa primele intrevederi, el a notat ca se asteapta la multe incidente si piedici in calea misiunii sale. De fapt urmand traditia diplomatiei americane, nu s-a intalnit cu reprezentantii Hamasului, care este considerata organizatie terorista. La randul sau Hamasul, contesta absolut totul: existenta statului Israel, conducerea Palestiniana, mostenirea politica a lui Yasser Arafat o adevarata icoana a liberarii Palestinei, ei cer noi alegeri, ei sunt impotriva tuturor si vor ca totul sa se schimbe si ei sa aiba control asupra la orice se misca in regiune.
Pornind de la aceste premize, este de inteles de ce George Mitchell, poate sa fie sigur ca misiunea lui va dura multa vreme, foarte multa vreme, probabil ca nu va avea niciodata sfarsit.

Epidemii, trist bilant.  Epidemie de holera in Zimbabwe. Zimbabwe este in ultimile luni prada unei situatii fara precedent in istoria moderna. Pe langa criza politica, extrem de grava, tara odata bogata si infloritoare, este decimata de o epidemie de holera de proprtii catastrofice. OMS, estimeaza ca cel putin 60.000 de locuitori i-au cazut victima, dintre care peste 3.200 si-au pierdut viata.
Expertii in epidemiologie sunt contrariati de virulenta si persistenta acestei epidemii, care aminteste de vremea Evului Mediu, cand nu se stia nimic despre transmiterea sau tratamentul acestei boli.

David Heymann, director general adjunt la OMS, arata ca procentajul de morti, circa 5% este extrem de ridicat, se estimeaza ca in alte zone din Africa aceasta proportie nu depaseste 0.5%. El se intreaba cat de eronate sunt aceste statistici oficiale; cu siguranta mult sub cifrele reale, deoarece pe de o parte autoritatile vor sa minimizeze situatia, iar pe de alta nu mai exista infrastructura medicala care sa inregistreze acesti bolnavi si sa le acorde primul ajutor.
Epidemie de holera in Nigeria. In Nigeria the National Emergency Management Agency, a anuntat ca urmare a epidemiei de holera din tarile vecine, cateva state din Nigeria, cum ar fi: Ebonyi, Niger, Nassarawa si Benue, a fost declarata epidemia de holera.
Gripa aviara in Canada. Canadian Food Inspection Agency, a anuntat ca a fost depistata o epidemie de gripa aviara in provincia canadiana British Columbia. Supectata de cateva saptamani, epidemia a fost identificata ca fiind cu virusul H5N2. Desi nu este asa de virulent ca virusul H5N1, identificat in Asia, Orientul Mijlociu si Africa, acest virus produce moartea pasarilor si este motiv de ingrijorare. Ca urmare, peste 60.000 de curci au fost exterminate ca masura de prevedere. Acelas virus a fost semnalat in 2005, cand a produs exterminarea a 62.000 de pasari.
Gripa aviara in China. Autoritatile sanitare din China au inregistrat cel de-al optulea caz de transmitere a virusului gripei aviare catre om, de la inceputul anului. Persoana afectata este o agricultoare in varsta de 21 de ani, din provincia Hunan din centrul tarii. In probele de sange prelevate s-a putut constata prezenta virusului H5N1, periculos pentru om. Incepand din anul 2003, 254 de persoane au decedat in intreaga lume din cauza gripei aviare, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. 25 de victime au fost inregistrate in China.
Epidemie de meningita in Uganda. Ministrul Sanatatii din Uganda,  Stephen Mallinga, anunta ca in regiunile vestice ale tarii se inregistreaza o importanta epidemie de meningita.
Epidemie de tuse convulsiva in Noua Zeelanda. Noua Zeelanda inregistreaza o extindere a epidemiei de tuse convulsiva. Daca in 2007 s-au inregistrat numai 17 cazuri, in 2008 acestea s-au ridicat la 66. Autoritatile medicale sunt ingrijorate de posibilitatea unei amplificari a acestei situatii.
Atentat sinucigas in Afganistan. 21 de morti este noul bilant al atentatului terorist din Afganistan. Atacul, revendicat de talibani, a avut loc intr-un centru de antrenament al politiei, din sudul Afganistanului. Victimele sunt politisti. Alti 20 de ofiteri au fost raniti in explozie. Un purtator de cuvant al talibanilor, Yousuf Ahmadi, a revendicat telefonic atentatul de la centrul de antrenament Tirin Kot.
Eruptie vulcanica in Japonia. Un vulcan din Japonia a erupt, trimitand in aer coloane de fum la o inaltime de 2 km, iar cenusa vulcanica a ajuns in zone ale capitalei Tokyo. Vulcanul Asama, care este unul dintre cele peste 100 de vulcane active din Japonia, se afla intr-o regiune populata si este situat la aproximativ 150 km nord-vest de Tokyo. Vulcanul Asama a erupt ultima data in anul 2004.
Critici interpalestiniene. Abbas acuza miscarea Hamas. Presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat duminica, la Cairo, miscarea islamista Hamas, ca a riscat viata si destinele palestinienilor, relateaza AFP. ,,Acesti oameni risca viata poporului, risca sangele poporului, destinul poporului, risca visele si sperantele acestui popor de a avea un stat palestinian independent”, a afirmat el, in cadrul unei conferinte de presa organizata in capitala egipteana.
Violente in Pakistan. Conform unor informatii provenite din nordul Pakistanului, fortele armate au ucis cel putin 20 de persoane, intr-o confruntare cu talibanii, in Valea Swat, informeza BBC, citat de Rador. Oficiali locali afirma ca printre morti se afla femei si copii, loviti de proiectilele de artilerie lansate de trupele guvernamentale.
Un purtator de cuvant al armatei a confirmat schimbul de focuri, afirmand ca nici un civil nu a fost ucis, ci doar au fost raniti doi. In schimb, patru militanti si-au pierdut viata in lupte, si alti sase au fost capturati.
Rapire. Un angajat american al agentiei ONU pentru refugiati a fost rapit in sudul Pakistanului de un grup de barbati inarmati. John Solecki, seful Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati din Auetta, a fost rapit in drum spre locul de munca, iar soferul sau a fost ucis.
Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati, Antonio Guterres, a condamnat atacul din provincia Baluchistan. Nimeni nu si-a revendicat responsabilitatea pentru rapire.
Vandalizarea unei sinagogi din Caracas. Presedintele Venezuelei Hugo Chavez a condamnat o actiune de vandalism asupra unei sinagogi din Caracas. Incidentul  s-a petrecut vineri noaptea, cand indivizi inarmati au patruns in locasul de cult, au distrus obiecte religioase si au mazgalit cu sprayuri peretii.
Relatiile dintre Venezuela si Israel trec printr-o perioada de tensiune, dupa ce presedintele de la Caracas a luat ferm partea palestinienilor in recentele ciocniri armate din Gaza.
Descoperire in Canalul Manecii. Scafandrii americani au gasit epava unei celebre nave de razboi britanice care s-a scufundat in Canalul Manecii in urma cu 260 de ani. Echipa de cercetatori din Florida ar urma sa anunte la Londra ca ramasitele sunt ale vasului „Victory”, cu o lungime de 53 de metri si inarmat cu o suta de tunuri.
Expertii spun ca tunurile, dar mai ales monedele care ar putea fi gasite pe vas, au o valoare de multe milioane de dolari. Epava se afla in ape internationale, dar potrivit legii, fiind nava militara, orice se va gasi la bordul ei, apartine statului britanic.
Progres din puctul de vedere al secolului 21. Un reporter al revistei saptamanale Paris Match, avea un interviu cu o personalitate politica foarte apropiata de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. In cursul interviului s-a ridicat inevitabil intrebarea in legatura cu faptul ca personalitatea respectiva, Roger Karoutchi, este homosexual. Fara ocolisuri, el a declarat ca nu a facut niciodata un secret din acest fapt, ca toata lumea stie, si ca de multe ori a fost invitat la ocazii speciale cu partenerul sau.
Mai departe reporterul l-a intrebat ce ar spune fondatorul partidului, generalul de Gaulle, despre situatia de astazi. UMP, partidul din care face parte Roger Karoutchi inpreuna cu presedintele tarii, a fost fondat de generalul de Gaulle, un om cu o tinuta morala deosebit de stricta, un catolic foarte pios, care in tot cursul vietii sale a aratat un standard de moralitate extrem de ridicat.
Reporterul a descris un tablou al starii morale a partidului in 2009: Roger Karoutchi homosexual, Rachida Dati, ministra justitiei provenind dintr-o familie musulmana, a nascut luna trecuta o fetita, desi la varsta de  43 de ani este  celibatara, si a declarat ca nu este treaba nimanui sa stie cine este tatal copilului. Cat despre Xavier Bertrand, un alt ministru, nu se fereste de loc sa recunoasca ca este francmason.
Roger Karoutchi a raspuns ca generalul aprecia cel mai mult competenta, si ca deci, daca ei sunt competenti, aceasta conteaza, restul nu are importanta. In ce ma priveste cred ca generalul de Gaulle s-ar intoarce in mormant de necaz daca ar putea vedea cine sunt cei care conduc astazi partidul sau, cine sunt cei care conduc astazi tara.
Iranul din nou in actualitate. Dupa ce a lansat prima sa racheta in august anul trecut, Iranul a anuntat ca a lansat acum primul satelit. Numit Omid (speranta) satelitul este descris de catre iranieni ca avand obiective pacifiste. Desigur satelitul nu este prea sofisticat din punct de vedere tehnic, dar este dovada ca Iranul poseda tehnologia, si mai ales determinarea politica sa devina un actor important pe scena internationala. Desi Iranul declara ca programul sau nuclear este destinat scopurilor civile, refuza orice control international. Se estimeaza ca acest satelit poate fi folosit pentru dirijarea misilelor balistice. In acest context, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat American, Robert Wood, a declarat ca Statele Unite sunt extrem de ingrijorate. La randul sau ministrul Afacerilor Externe Britanic, Bill Rammell, spunea ca aceasta lansare demonstreaza de ce westul este ingrijorat cu pozitia Iranului in afacerile internationale.
Premiera mondiala in Islanda. Saptamana trecuta, primul ministru al Islandei, Geir Haarde, a demisionat din cauza dezastrului economic care a afectat tara sa. Noile alegeri parlamentare vor avea loc in aprilie. Pana atunci tara are un nou prim ministru, o femeie pe nume Johanna Sigurdardottir. Pana aici nimic deosebit, numai ca aceasta femeie de 66 de ani, fosta stewardeza, mama a doi copii din prima casatorie, este lesbiana, si aceasta este o premiera mondiala. In Islanda casatoria homosexualilor nu este inca oficializata, dar este recunscuta, si ei primesc aceleasi drepturi ca si familiile casatorite. Noua prim ministru a Islandei, este ,,casatorita“ din 1966 cu partenera ei Jonina Leosdottir, o scriitoare si dramaturga in vasta de 54 de ani.
Seful politiei armene a fost asasinat. Seful adjunct al politiei nationale armene, fost consilier al presedintelui armean Serge Sarkisian, a fost ucis marti seara la Erevan, informeaza AFP. In varsta de 34 de ani, Gevork Mherian a fost atacat langa locuinta sa, si a murit inainte de sosirea ambulantei, arata surse din politie. Mherian a fost consilier al presedintelui Serge Sarkisian, inainte de a fi numit adjunct al sefului politiei armene sn iulie 2008.
Militancii Hamas din Fasia Gaza lanseaza o racheta Grad asupra orasului Ashkelon. O racheta Grad de productie ruseasca, lansat de militantii Hamas din Fasia Gaza, a produs pagube materiale in orasul Ashkelon din sudul Israelului. Nu s-au inregistrat raniti.
Autoritatile israeliene au facut cunoscut ca este prima racheta de acest fel lansata dupa armistitiul incheiat cu gruparea Hamas, care a pus capat acum 2 saptamani ofensivei israeliene de 22 de zile in Fasia Gaza.
Minte sanatoasa in corp sanatos. Calitatea aerului. Un recent studiu arata o directa corelatie intre nivelul de particule de poluanti din aer si durata vieti. O reducere de 10 micrograme de particule fine de poluanti pe metru cubic de aer, poate adauga in medie, sapte luni la viata unei persoane, sunt de parere cercetatorii americani.  Durata sperantei de viata a populatiei din 51 de metropole americane, din anii 1970 si 1980, a fost comparata cu anii 1990 si 2000, pentru a afla daca poluarea aerului are vreo legatura cu durata de viata. Durata de viata a crescut in medie cu 3 ani pe perioada studiului, iar cercetatorii sunt de parere ca inbunatatirea calitatii aerului a fost raspunzatoare pentru 15% din acesti 3 ani, in majoritatea oraselor americane. Rezultatele sunt controversate si considerate de unii chiar politice. In 2007 o comisie de oameni de stiinta a recomandat calitatea aerului sa fie monitorizata si mentinuta la cel mult 14 micrograme de poluanti pe metru cubic de aer.  In  schimb, U.S. Environmental Protection Agency (EPA), a stabilit ca acceptabil un nivel de 15 micrograme de poluanti pe metru cubic de aer. ,,Nu avem nici o indoiala ca aerul poluat scurteaza viata, si studiul nostru arata ca atunci cand poluantii din aer sunt redusi, viata este prelungita,“ a declarat Arden Pope, profesor la Brigham Young University, statul Utah.  Rezultatele acestui studiu au fost publicate luna trecuta in New England Journal of Medicine.
O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi; chemati-L cata vreme este aproape“. Isaia 55, 6

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica nr. 6/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-