33
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                             Semnele saptamanii 17 Decembrie 2009

Identitatea nationala. In ultimile saptamani, disputa starnita de votul elvetian relativ la minarete, se extinde pe zi ce trece. In lumea araba tari care interzic religiile crestine, care nu accepta nici pentru vizitatori sa aiba o Biblie, care de fapt incalca cele mai elementare reguli ale democratiei, cum ar fi Iranul, Libia, etc. s-au revoltat la auzul acestui rezultat. In Europa acolo unde islamismul si sectarismul in general cunosc o dezvoltare deosebit de accelerata, aceasta a starnit discutii aprinse despre ceea ce se chiama identitatea nationala. De fapt aceasta inseamna ca in general o tara este identificata prin limba pe care o vorbesc locuitorii ei, prin religia lor, si prin caracteristicile rasiale si culturale pe care acestia le poseda.

Dar iata ca in ultimii ani aceste tari au fost luate cu asalt de populatii care au diferite culturi, limbi, si religii, si care in loc sa se acomodeze, incearca sa transforme civilizatia care i-a primit, dupa chipul si asemanarea lor. Asa se face ca aceasta discutie s-a mutat de la taramul filozofic si intelectualo-teoretic, la cel practic si politic. In acest context deputatii francezi studiaza un text de lege, care va interzice afisarea steagurilor straine la cununiile civile de la primarie.

Aceasta lege a fost propusa de 103 deputati, si stipuleaza ca in cadrul cununiilor civile care au loc in localul primariilor, este interzis sa se abordeze alte steaguri decat cel francez si al Uniunii Europene.

Citind aceasta stire, nu am putut sa nu ma gandesc la usurinta cu care crestinii in general accepta in cadrul servicilor de cult semne religioase care nu le sunt caracteristice. De cate ori un ,,obicei nevinovat“ este acceptat doar ca o exceptie, ca apoi sa devina practica curenta si sa altereze esenta crestina a inchinarii.

Cantarea cantarilor 2,15. Prindeti-ne vulpile, vulpile cele mici, care strica viile; caci viile noastre sunt in floare.

Din nefericire ingraditura sufletului nostru are ochiurile prea mari, si toate aceste vulpi mici trec fara probleme. Ce ar fi daca am lua exemplu de la politicienii francezi, si ne-am stradui sa ne aparam propria noastra identitate crestina.

Merci sunt bine unde sunt. In mod surprinzator, acesta este raspunsul pe care multi dintre noi il dau atunci cand primesc o oferta despre care nu au o parere prea buna.

Carla-Bruni Sarkozy, este sotia presedintelui Frantei. In ciuda faptului ca este sotia presedintelui tarii, ca ea insasi este foarte bogata, un fost manechin si o cantareata de renume international, a ramas o persoana cu o inima buna. In mod surprinzator pentru societatea de astazi, ea isi face timp sa se opreasca adesea, si sa faca conversatie cu un om care traieste pe strada.

Acest om pe nume Denis, declara intr-un interviu, ca sotia presedintelui ii face onoarea sa-l viziteze la coltul unde ,,isi are domiciliu“ si ca discuta adesea despre muzica, literatura, etc. El a continuat precizand ca doamna Carla i-a propus sa-i inchirieze o camera la hotel, unde sa poata dormi peste iarna, dar el a refuzat. Raspunsul lui a fost cel de care aminteam: ,,merci sunt bine unde sunt“, la hotel am sa ma plictisesc, ce sa fac eu intre patru pereti?

In adevar straniu, fiecare dintre noi isi doreste patru pereti, eventual chiar mai multi, unii dintre noi cat mai multi, dar acest om considera aceasta plictisitor, el nu vrea sa-si duca existenta ca noi ceilalti.

De cate ori Tatal ceresc nu ne face oferta: am pregatit pentru tine un loc in ceruri, si ce raspundem noi? Merci sunt bine unde sunt, aici la coltul meu de strada unde cersesc batut de vant si ploaie, ma simt cel mai bine.

Din nou despre securitatea sefilor de state. Scriam saptamana trecuta despre securitatea, sau mai bine zis despre lacunele securitatii sefilor de state, despre cat de vulnerabili sunt cei care conduc destinele acestei lumi.

Iata ca incidentul survenit duminica in Italia, vine sa confirme aceasta. La sfarsitul unul miting politic, primul ministru italian Silvio Berlusconi, a fost atacat in timp ce strangea mana suporterilor veniti sa il asculte. Inconjurat de admiratori, si aparent pazit de garzile de corp, Berlusconi, in varsta de 73 de ani, a fost lovit in plina fata cu o statuie miniatura suvenir a Domului din Milano, simbolul orasului, cea pe care turistii o cumpara atunci cand viziteaza orasul. Obiectul este greu, are o baza de metal, si are o suprafata foarte ascutita deoarece reproduce fidel turnurile si decoratiile vestitului monument gotic.

Primul ministru a fost spitalizat de urgenta la spital cu rani sangerande pe fata, cu fractura osului nasal, si cu doi dinti rupti, de asemenea el are dureri mari si a pierdut mult sange. Alberto Zangrillo medicul personal al lui Berlusconi a declarat intr-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera, ca privindu-si manile insangerate, primul ministru i-a spus: in climatul de ura care domneste acum in tara, ma asteptam ca aceasta sa se intample”.        

Esti sigur unde te duce trenul in care te-ai urcat? S-a intamplat in Canada, in orasul Edmonton, din provincia Alberta. Un barbat de 29 de ani cu ,,chef”, se intorcea acasa de la o petrecere. El a considerat ca avand in vedere temperatura scazuta -26 de grade Celsius, nu i-ar prinde rau daca ar lua un tren care tocmai trecea prin oras, si care parea ca il va duce acasa la el. Deoarece circula cu viteza redusa, omului nostru i-a fost usor sa sara in el din mers. Numai ca la scurta vreme, in loc sa-si continue drumul la pas, trenul de marfa a luat viteza si curajosul calator a realizat ca nu mai poate sari din tren. Situatia era foarte dificila, ger, vant, el agatat intre tampoane intr-un tren care se ducea intr-o directie necunoscuta si care probabil nu avea sa se opresca inainte de cateva ore.

Spre sansa lui, telefonul sau mobil mai functiona, asa ca a putut telefona la politie. Dupa investigatii complicate, politia a reusit sa localizeze trenul in care calatorul de ocazie se afla, si atunci cand acesta abia mai respira, gata sa inghete, au reusit sa-l recupereze la 70 de km distanta de casa.

Este un fapt divers, anodin ca atatea in aceasta lume, dar ganditiva de cate ori in viata nu ne hazardam sa o luam in directii necunoscute, sa ne ,,incercam norocul” cu tot felul de tovarasii si distractii dubioase, sperand ca va iesi bine.

Este oare aceasta o victorie? Sambata seara orasul Huston din statul Texas, era in mare sarbatoare, cel de al patrulea oras american ca marime, si-a ales un nou primar.

Este vorba de o femeie pe nume Annise Parker, pana aici nimic iesit din comun, numai ca noua primarita este lesbiana si nu se sfieste sa o recunoasca, ba chiar sa se si mandresca cu aceasta.

Cu ocazia primei sale declaratii publice, ea spuea ca aceasta victorie marcheaza o schimbare in lumea homosexualilor. Concurentul invins in aceasta alegere, fostul procuror general Gene Locke, declara ca aceasta este ceea ce are nevoie orasul, ca fiecare trebuie sa uite trecutul, si sa-si uneasca eforturile sub conducerea noii administratii.

Celebritati si suporteri. Am fost dintodeauna surprins de entuziasmul si devotiunea pe care o dovedesc suporterii echipelor de sport, admiratorii cantaretilor celebrii, etc. Ei sunt gata sa stea toata noaptea in fata casei de bilete ca sa cumpere locuri la un concert, sunt gata sa parcurga mii de km sa-si suporte echipa favorita, sau sa vada pe vedeta iubita. Se imbraca la fel ca idolul lor, isi aranjeaza parul ca ea sau el, nu se mai satura ascultandu-i discurile, etc.

Mi-am adus aminte de aceasta, zilele trecute, cand am vazut cat de afectati erau admiratorii cantaretului francez Johny Holiday, pentru faptul ca el este bolnav, si internat in spital ca sa fie reoperat.

Ascultam cu stupefactie cum un admirator care isi taiase si vopsise parul la fel ca idolul sau, care avea acelasi fel de barba, purta haine cu numele lui, si traia             intr-o casa tapisata cu fotografiile lui Johny, ascultand fara incetare cantecele pe care le stia de acum pe dinafara, plangea la gandul ca idolul adorat ar putea muri.

Printre suspine el declara ca viata sa nu ar mai avea nici un sens daca Johny ar muri, ca el este steaua calauzitoare a vietii sale, sensul sau in viata.

Asa cum spuneam, am fost stupefiat de atata devotiune, si m-am intrebat, ce n-as da sa pot avea si eu asemenea devotiune. M-am intrebat cum ar arata biserica mea daca macar cativa din membri ei ar fi la fel. Cum ar fi daca ne-am scula dis-de-dimineata cu grija de a nu intarzia la biserica, daca am fi gata sa facem cativa km in plus ca sa ajutam cauza lui Dumnezeu, etc.

Sunt convins ca biserica mea, biserica dvs, toate bisericile de pe acest pamant indiferent de confesiunea lor, ar arata cu totul diferit daca ar avea cativa adevarati suporteri, cativa adevarati admiratori ai lui Isus.

Atacuri sangeroase impotriva politiei afgane. In cursul a doua atacuri asupra unor posturi de politie, insurgenti afgani au ucis cel putin 16 politisti autohtoni. Potrivit Ministerului de Interne de la Kabul, rebelii au luat cu asalt un post din provincia Helmand din sud, ucigand opt politisti. In nordul tarii, in provincia Baghlan, un alt atac asupra unui post de politie s-a soldat cu moartea a opt ofiteri si subofiteri. Atacul din nord a fost revendicat de militiile Hezb Islami, conduse de Gulbuddin Hekmatiar, un aliat al talibanilor.

Liderul suprem iranian avertizeaza liderii opozitiei. Liderul suprem iranian ayatollahul Ali Khamenei a avertizat liderii opozitiei sa se distanteze de protestatarii pe care ii acuza ca actioneaza contra regimului islamic fondat de ayatollahul Khomeini. Liderii opozitiei Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi s-au vazut supusi unor presiuni crescande de pe 7 decembrie cand au fost organizate demonstratii antiguvernamentale in care au fost distruse postere ale liderului revolutiei islamice ayatollah Ruhollah Khomeini. Reprezentanti ai studentilor au negat ca ar fi distrus, sau incendiat fotografii ale ayatollahului.

Doi romani sunt pe lista celor mai periculosi zece infractori straini care se ascund in M. Britanie. Autoritatile britanice au publicat o lista cu cei mai periculosi zece infractori straini care se ascund in Marea Britanie, printre ei figurand doi romani. Cei zece, suspectati de crime, violuri sau tortura in tarile lor, sunt originari din Europa de Est si America, potrivit Daily Mail. Politia le-a publicat fotografiile pentru facilitarea capturarii lor. Multe dintre aceste persoane sunt considerate periculoase si nu trebuie abordate.

Armata pakistaneza ataca extremistii. Armata pakistaneza a patruns in regiunea Kurram de la granita cu Afganistan, unde a ucis cel putin 22 de extremisti talibani, potrivit unor surse din ministerul apararii de la Islamabad, citate de Reuters. Luptele cu talibanii s-au soldat cu moartea cinci soldati din armata pakistaneza. Premierul Yusuf Raza Gilani a mentionat posibilitatea ca armata sa mai efectueze si alte ofensive in aceste regiuni de granita, dominate de talibani, care sunt in acelasi timp un centru al retelei teroriste al Qaida. Seria de ofensive anti-talibane a inceput in octombrie cu un atac al armatei pakistaneze in regiunea Waziristanul de Sud. 

Atentat intr-o piata aglomerata din Pakistan. Cel putin 20 de persoane au fost ucise si numeroase altele ranite in timpul unui atentat executat in provincia pakistaneza Punjab. Potrivit fortelor de securitate este foarte posibil ca atacul sa fi fost executat cu un automobil-capcana. Resedinta unui ministru regional din orasul Dera Ghazi Khan, precum si mai multe cladiri din apropierea unei piete au fost avariate de explozie.

Trei explozii in centrul Bagdadului. In urma exploziei a trei automobile-capcana in capitala Irakului, Bagdad, cel putin patru persoane si-au pierdut viata, alte peste 15 fiind ranite. Atacurile au vizat tinte aflate in imediata apropiere a zonei verzi din Bagdad, unde se afla intre altele Parlamentul si ambasada SUA. Doua automobile-capcana au explodat in apropiere de Ministerul de Externe si Migratie, a treia in apropiere de reprezentanta diplomatica a Iranului.

Deflagratie de mare putere in cartierul guvernamental din Kabul. Cartierul guvernamental din capitala Afganistanului a fost zguduit de explozia unei bombe de mare putere. In urma deflagratiei au fost ucise cel putin opt persoane, alte peste 40 fiind ranite. Un atentator sinucigas, a detonat bomba in apropierea unui hotel la bordul unui automobil incarcat cu explozibil. Explozia a avariat grav mai multe cladiri, intre care casa fostului vicepresedinte Ahmad Sia Massud. Fortele de securitate banuiesc ca atacul il viza pe acest politician. In cartierul Wazir Akbar Khan, din Kabul, se afla mai multe ambasade, sedii guvernamentale, precum si cartierele generale ale ONU si ale misiunii ISAF.

Spania si Portugalia. Cutremur. Un cutremur de 6,3 grade a zguduit Portugalia si Spania. Afectate au fost regiunile din sudul acestor tari. Seismul a fost resimtit indeosebi in orasele Sevilla, Huelva si Cordoba din provincia Andaluzia. Coasta marocana a fost afectata. Nu exista informatii privind eventuale victime sau pagube materiale. Epicentrul cutremurului a fost localizat in Oceanul Atlantic, la 100 de km de coasta de sud a Portugaliei, la o adancime de 58 de km.

Jurnalistii si medicii, in greva in Grecia. Jurnalistii si medicii din Grecia au intrat in greva, in semn de protest fata de masurile de austeritate bugetara anuntate de guvernul de la Atena. In spitale sunt tratate doar cazurile grave si urgentele. Jurnalele de stiri lipsesc la posturile de radio si televiziune. Cu o zi inainte, si profesorii au intrat in greva. O actiune similara a angajatilor porturilor a fost declarata insa ilegala. Executivul socialist condus de premierul Giorgos Papandreou, vrea sa impiedice prin masuri dure de austeritate intrarea statului grec in faliment. Grecia a acumulat datorii de 300 de miliarde de euro in urma crizei economice.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Alimente care trebuie evitate. Mai multi specialisti sunt de parere ca in ciuda eforturilor guvernului american de a preveni distributia si consumul de alimente contaminate, multe alimente vandute in magazinele si restaurantele americane, au un nivel ridicat de toxine daunatoare sanatatii.

Fredrick vom Saal, PhD, endocrinologist la University of Missouri, sustine ca rosiile sau bulionul de rosii conservat in cutii de metal, reprezinta un pericol.  Cutiile de conserve pentru a rezista procesului de coroziune, sunt poleite cu un material plastic care contine bisphenol-A (BPA), o substanta care are proprietati similare cu hormonul sintetic estrogen. Aciditatea din rosii face ca BPA sa se amestece cu continutul conservelor. In studii pe animale, s-a observat ca BPA contribuie la dezvoltarea de maladii cardiovasculare, diabet si dereglari hormonale. ,,Dintr-un litru de rosii conservate, se pot obtine 50 de mcg de BPA, o cantitate suficieta pentru a produce probleme de sanatate, mai ales copiilor“, a declarat Dr. vom Saal. Pentru a evita acest pericol, el sfatuieste consumul rosiilor in cutii de carton, sau borcane de sticla.

Olga Naidenko, PhD, cercetator pentru organizatia Environmental Working Group, este de parere ca floricelele de porumb din pungile de hartie pentru microwave, trebuie evitate. Pungile de hartie sunt tratate cu o substanta numita perfluorooctanoic acid (PFOA), care cand este supusa la temperaturi ridicate se transforma in vapori, care se depun pe floricele. In studii de laborator PFOA, a produs la animale cancer testicular, de ficat si pancreatic. PFOA se depoziteaza in organism, si cu timpul poate ajunge la un nivel toxic pentru organismul uman. Compania DuPont, care produce cele mai multe pungi cu PFOA, a promis ca vor elimina productia lor pana in anul 2015.

David Carpenter, MD, director la Institute for Health and the Environment de la  University of Albany, NY, a publicat in anul 2004 in revista Science, rezultatele unui studiu despre contaminarea pestelui de pe piata americana si in mod special contaminarea salmonului. In momentul de fata salmonul nu mai este pescuit in apele oceanice liber, decat in Alaska. In nordul europei, de unde majoritatea pestelui este importat pentru piata americana, salmonul provine din crescatorii, unde este hranit cu deseuri alimentare, soia si gainat de pasare.

Ca rezultat, pestele este sarac in vitamina D, si bogat in toxine si pesticide, care produc cancer. Dr. Carpenter recomanda consumul numai a pestelui care are pe eticheta mentiunea ,,wild-caught Alaska salmon“, daca pe eticheta scrie ,,Fresh Atlantic“, mai mult ca sigur ca provine dintr-o crescatorie.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,De ce-Mi ziceti: Doamne, Doamne, si nu faceti ce spun Eu?“ Luca 6,46

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 49/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-