45
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                               Semnele saptamanii 26 Noiembrie 2009

Uniunea Europeana are un nou presedinte. Dupa saptamani de incertitudine si tratative, toate statele membre ale Uniunii Europene, au semnat tratatul de la Lisabona, ceea ce a permis sa se procedeze la alegerea presedintelui si a unui ministru de externe. Inainte de alegeri se vehiculau diverse nume ale unor politicieni bine cunoscuti, cu veleitati de star de cinema si infuenta in lumea contemporana.

Spre surpriza generala, presedintii celor 27 de tari membre au ales fara mare ezitare, in aceste posturi de raspundere, doua persoane aproape necunoscute.

Pentru postul de presedinte a fost ales primul ministru Belgian, Herman van Rompuy, un expert in probleme economice, poet, etc., dar un om foarte retras, despre care nu se stie prea mult, si care nu are un nume in viata internationala. El este cunoscut pentru un singur lucru, opozitia sa la integrarea Turciei in Uniunea Europeana.

Numirea ministrului de externe a fost si mai surprinzatoare, baroneasa engleza  Catherine Ashton, fiind o persoana care nu a fost aleasa niciodata in vreo functie publica, absolut necunoscuta in Anglia.

Ca urmare a acestor numiri, comentatorii politici intrevad faptul ca Europa nu va reusi sa se impuna pe arena internationala asa cum se spera atunci cand a fost initiata aceasta uniune. Se crede ca acesti noi demnitari nu au charismul si autoritatea sa se impuna in fata interlocutorilor americani sau asiatici, ca nu vor reusi sa promoveze interesele Europei asa cum se spera.

Alti comentatori vad in aceste numiri intentia marilor puteri Europene de a-si mentine influenta in calitate de natiuni. Se crede ca ei nu au dorit o administratie Europeana puternica, care sa-si impuna punctul de vedere, care sa le dicteze conduita asa cum se intampla din punct de vedere economic cu birocratia de la Bruxel.

Iata inca odata cum uriasul European se arata a fi un bloc fara coeziune si handicapat de diviziuni si interese nationale.

Asistam la implinirea profetiei din Daniel 2,42-44. Si dupa cum degetele de la picioare erau parte de fier si parte de lut, tot asa si imparatia aceasta va fi in parte tare si in parte plapanda. Daca ai vazut fierul amestecat cu lutul, inseamna ca se vor amesteca prin legaturi omenesti de casatorie, dar nu vor fi lipiti unul de altul, dupa cum fierul nu se poate uni cu lutul.

Dar in vremea acestor imparati, Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie, care nu va fi nimicita niciodata, si care nu va trece sub stapanirea unui alt popor. 

Elvetia cu sau fara minarete. La apelul unui partid de dreapta, in Elvetia se va vota prin referendum, daca se vor accepta sau nu, minaretele ca accesorii la moschee.

Totul a inceput in 2006, cand moscheia din oraselul Langenthal, in cantonul Berna, a cerut si obtinut autorizatia sa inpodobeasca moscheia cu un minaret. A urmat miscarea de protest a locuitorilor, care s-a extins, si iata ca de la un orasel de 15.000 de locuitori, toata tara a fost contaminata.

Potrivit uzantelor elvetice, daca o initiativa este sustinuta de cel putin 100.000 de semnaturi poate sa faca obiectul unui referendum popular. Se pare ca populatia elvetica este preocupata de faptul ca incet incet, refugiatii musulmani din balcani, la inceput timizi, au inceput sa se extinda: restaurante kebab, raioane halal in magazinele alimentare, femeile cu voal, si acum arhitectura orientala. Se pare ca este prea mult pentru elvetianul de rand cat si pentru politicieni.

Desigur ca reprezentantii comunitatii musulmane incearca sa argumenteze ca este vorba doar de un ornament, ca de fapt Elvetia numara numai 300.000 de musulmani pentru o populatie de 7.5 milioane, si ca nu exista in toata tara decat 4 moschei cu minaret.

Suporterii acestei propuneri citeaza declaratiile primului ministru turc Recep Tayyip Erdogan, care afirma in 1997, ca ,,moscheele sunt cazarmele noastre, minaretele baionetele noastre, cupolele castile, iar credinciosii soldatii nostri”.

In cadrul pregatirilor pentru votul de duminica, suporterii acestei legislatii restrictive au lansat un joc video in care intr-un peisaj muntos idilic, demn de o carte postala de vacanta, in spatele unei biserici se ridica un minaret, apoi cu o viteza acelerata apar alte minarete. Oricat de experimentat ar fi jucatorul, aceasta proliferare a minaretelor nu poate fi stavilita, apoi fondul de muzica traditionala suava ca apele unui izvor de munte, este acoperita de chemarea monotona a muezinului, care anunta ca a venit vremea rugaciunii.

Desigur ca este doar un joc video, imaginatie sau cosmar, fictiune sau sumbra prezicere, numai viitorul o poate confirma. Pana atunci, duminica fiecare votant va avea dreptul sa se pronunte.

Fenomene naturale fara precedent. In ultima saptamana s-au inregistrat fenomene meteorologice fara precedent in istoria recenta.

In provincia canadiana British Columbia, s-au inregistrat ploi torentiale extrem de violente. Ca urmare sute de locuinte au fost evacuate in orasul Duncan, la 60 km nord de Victoria. Datorita ploilor torentiale, raurile Cowichan si Koksilah, si-au iesit din matca producand pagube importante. Autoritatile mentioneaza ca aceste inundatii au fost de o intensitate deosebita fara precedent in ultimii 500 de ani.

O situatie similara a avut loc in nordul Angliei, unde raurile din regiunea Cumbria, au inundat o mare parte din teritoriu, si au dus cu ele poduri si sosele. Locuitorii au fost nevoiti sa se evacueze in plina noapte, multi dintre ei au parasit casele iesind pe ferestrele de la etaj deoarece apa i-a surprins in case dormind. Un politist care dirija circulatia pe un pod amenitat de ape, si-a pierdut viata atunci cand a fost luat de curent odata cu podul care s-a prabusit.

Intalnire cordiala? Asa caracterizeaza comunicatul oficial intalnirea care a avut loc saptamana trecuta intre papa Benedict al XVI-lea si archiepiscopul de Canterbury, Dr Rowan Williams. Acesta din urma nu a digerat inca initiativele Vaticanului, de a accepta fara rezerve si conditii pe preotii si membri bisericii anglicane, care vor sa revina la catolicism. Dr Rowan Williams a fost mai ales afectat ca nu a fost informat de intentiile Vaticanului decat cu doua saptamani inainte de publicarea de catre Vatican a Constitutiei Apostolice, care ii invita pe anglicani sa revina la biserica mama. In fapt liderii bisericii anglicane acuza Vaticanul de atitudine lipsita de curtoazie si loialitate, in incercarea de a atrage anglicanii care sunt nemultumiti de liberalismul manifestat in ultimii ani in sanul bisericii anglicane.

Prezicerile apocaliptice, intre fictiune si realitate. In ultima vreme se pare ca exista o proliferare accelerata a ideii unui sfarsit de tip apocaliptic in viitorul apropiat. Profitand de aceasta moda producatorii filmului Apocalips, isi freaca mainile de satisfactie; numai in prima zi de la lansarea lui in Franta, filmul a fost vizionat de o jumatate de milion de spectatori. In ciuda caracterului fantastic, filmul reprezinta transpunerea in imagini a unei vechi legende maia, in care calendarul se opreste la anul 2012, de unde speculatia ca atunci va avea loc un cataclism urias care va produce sfarsitul lumii.

Dar dincolo de aspectul fantastic al unor minti bolnave in cautare de profit, institutii financiare serioase, cum ar fi banca franceza Societe Generale, a publicat un raport de 68 de pagini, care este plin de preziceri sumbre.

Expertii bancii arata ca datoria publica a Japoniei poate atinge in urmatorii 2 ani 270% din GDP (productia nationala bruta), in timp ce Statele Unite afiseaza o datorie publica de 350% din GPD, si 125% in zona Euro, etc.

In acest document, Daniel Fermon, unul din expertii bancii isi indruma clientii cum sa faca ca sa supravietuiasca in cazul unei crize de dimensiuni planetare, ca cea pe care o prevede pentru anii viitori.

Oamenii de afaceri, bancheri sau cetatenii de rand, sunt extrem de interesati sa afle de la experti ca dl Fermon, ce sa faca cand pamantul le va fugi de sub picioare. Din nefericire stim deja ca atunci cand aceasta se va intampla, nu este mare lucru de facut, falimentul va fi general.

Biserica de scientologie in declin? In ultima vreme, bisericii scientologice nu ii merge prea bine. A fost intai procesul de la Paris, in care a fost condamnata pentru frauda. Doi fosti membri au dat-o in judecata pentru ca au fost fortati sa cumpere tratamente si tot felul de remedii miraculoase.

De fapt biserica se poate considera norocoasa deoarece fara o schimbare de ultima ora a legislatiei, propusa de suporterii ei infiltrati in locurile inalte ale puterii, inclusiv la presedintia statului, biserica ar fi riscat sa fie dizolvata.

A urmat apoi demisia bine cunoscutului regizor Canadian, Paul Haggi, membru al bisericii de peste 35 de ani, el a fost suparat pentru ca biserica condamna casatoria homosexualilor. Pe lista celor care se pregatesc sa paraseasca biserica se numara si actorul John Travolta. O agentie de pariuri irlandeza a pus deja pariuri pe aceasta, si sansele ca el sa paraseasca biserica sunt 9 la 4.

Dupa un inceput promitator, biserica scientologiei fondata in 1950 de scriitorul Ron Hubbard, pare sa cunoasca un declin constant in ultima vreme. In ciuda unei ,,teologii” asa de tentante: nemurire, capacitatea de a se reabilita prin examinare, definirea omului ca o fiinta spirituala, si mai ales declaratia ca biserica nu cere membrilor ,,sa accepte vreo credinta sau convingere”. 

Chiar daca aceasta este poate adevarat, ceea ce  este clar este faptul ca biserica este foarte interesata de averea membrilor ei, si ca multi dintre conducatorii ei au fost acuzati de abuzuri si excrocherie.

Condamnat la inchisoare. Fostul vicepresedinte reformator al Iranului, Mohammad Ali Abtahi, a fost condamnat la sase ani de inchisoare, pentru implicarea sa in protestele izbucnite dupa realegerea presedintelui Mahmud Ahmadinejad, in iunie anul acesta. Potrivit unui ziar iranian, lui Abtahi i s-a reprosat ca a contribuit la atatarea protestatarilor anti-guvernamentali. Abtahi a detinut a doua functie politica in republica islamica in perioada 1997-2005. El a participat la demonstratiile impotriva lui Ahmadinejad, in timpul carora 4.000 de opozanti ai guvernului au fost arestati. Cinci dintre acestia au fost condamnati ulterior la moarte.

Indonezia. Un feribot s-a scufundat. Un feribot indonezian cu peste 220 de persoane la bord s-a scufundat in zona insulei Sumatra, probabil din cauza ploii torentiale si a valurilor mari. Dumai Express a naufragiat in zona insulei Karimun, a spus un responsabil al politiei. Nu se stie deocamdata nimic despre posibile victime. Naufragiile sunt frecvente in Indonezia, un arhipelag cu 234 de milioane de locuitori si peste 17.000 de insule. Feriboturile, mijloace importante de transport, sunt in general vechi si circula supraincarcate. 335 de persoane au murit in ianuarie in naufragiul unui feribot in zona insulei Sulawesi, iar in decembrie 2006 peste 500 de persoane au murit in aceleasi conditii in zona insulei Java.

Australia. Incendii. Incendiile de vegetatie, atatate de rafale de vant, temperaturi neobisnuit de ridicate si o seceta indelungata, ameninta sute de locuinte la nord-vest de Sydney. Aceste incendii au izbucnit din cauza secetei care se inregistreaza de luni de zile in statul News South Wales si din cauza unui val de caldura care a inceput in noiembrie, inainte de debutul verii in emisfera sudica. In februarie, incendiile s-au soldat cu 173 de morti si mii de case distruse in statul invecinat Victoria, cea mai mare catastrofa naturala din istoria recenta a Australiei. In Sydney, unde termometrul arata duminica 40 de grade, localnicii s-au dus in numar mare la plaja, in timp ce o mie de pompieri incercau sa stinga 100 de incendii in New South Wales. Unul dintre ele a devastat deja 1.200 de hectare in apropiere de Rylstone si Kandos. Incendiul ramane foarte activ in apropierea locuintelor, au spus pompierii. O casa a fost distrusa, iar alte 40 sunt amenintate.

Filipine. Masacru. 21 de ostatici rapiti de persoane inarmate au fost gasiti morti in sudul statului Filipine. Potrivit generalului Afredo Cayton, armata ii cauta pe ceilalti ostatici si pe atacatori. pentru a-i gasi pe ceilalti ostatici, a spus el. Anterior, un purtator de cuvant al armatei a declarat ca persoane inarmate, cu legaturi cu un puternic politician local, au luat ostatici 40 de persoane, printre care unii dintre rivalii politici ai acestuia si 20 de jurnalisti locali. Printre ostatici mai figureaza sotia unui primar din provincia Maguindanao, Esmael Mangundadatu, asistentii sai si unii dintre sustinatori. Jurnalistii il insoteau pe Mangundadatu, care urma sa devina candidat la functia de guvernator al provinciei, cu majoritate musulmana, la alegerile din mai.

Principalul suspect al masacrului a fost arestat. Guvernul filipinez a anuntat joi ca principalul suspect din masacrul soldat cu cel putin 57 de morti luni in sudul tarii a fost arestat si transferat la Manilla pentru a fi interogat. O ancheta a fost deschisa impotriva tuturor functionarilor politiei dintr-o zona aflata sub controlul principalului suspect, fiul guvernatorului regional. Masacrul ar fi fost comis de persoane aflate sub controlul lui Andal Ampatuan Junior, fiul guvernatorului apropiat de presedintele Gloria Arroyo si suspectat ca a comandat masacrul.

Tentativa de act terorist in Marea Britanie. Patru persoane au fost arestate pentru tentativa de act terorist in Marea Britanie, sau pentru complicitate si vor fi deferite luni instantei, a anuntat politia britanica. Israr Malik, de 21 de ani, a fost inculpat pentru tentativa de acte de terorism in numele jihadului, comise intre iunie 2008 si 17 noiembrie 2009. Matthew Newton, 27 ani, Munir Faroo|i, 52 ani, si Haris Faroo|i, 26 ani, sunt acuzati de complicitate in vederea unor acte teroriste, intre octombrie 2008 si 17 noiembrie 2009. Cei patru au fost arestati dupa o operatiune efectuata de unitatea antiterorism din nord-vest la 16 noiembrie, potrivit politiei. Un al cincilea barbat a fost eliberat fara nici o acuzatie, dupa sapte zile de interogare. Unul dintre barbatii arestati a fost retinut intr-un hotel de langa aeroportul Heathrow, in urma unei anchete de 15 luni asupra unor amenintari teroriste externe. Ceilalti au fost arestati in zona Manchester.

Atac armat la o universitate din Ungaria. Un student de 23 de ani a deschis focul asupra unor colegi la Institutul de Cercetari Biofizice al Universitatii din Pecs, in sudul Ungariei. Purtatorul de cuvant al Universitatii a declarat ca tanarul care a deschis focul, inscris la farmacologie, a ucis un alt student. Alte trei persoane au fost grav ranite. Este vorba de un alt student, un profesor si un angajat al serviciului administrativ. Toate victimele sunt de nationalitate ungara.

Venezuela si Iran au incheiat un parteneriat strategic. Presedintii Venezuelei, Hugo Chavez, si Iranului, Mahmud Ahmadinejad, au anuntat ca tarile lor au incheiat un parteneriat strategic. Cu ocazia unei intrevederi la nivel inalt, desfasurata la Caracas, Ahmadinejad a declarat ca rolul jucat de seful statului venezuelan in tarile Americii Latine este ,,vrednic de admiratie“. De partea cealalta, Chavez a declarat despre oaspetele sau, ca este un ,,gladiator al luptei antiimperialiste“. Iran si Venezuela se numara printre adversarii cei mai inversunati ai SUA si ai Israelului. Venezuela este ultima etapa a vizitei lui Ahmadinejad in America Latina. Anterior, el a fost oaspetele Braziliei si Boliviei.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Supararile. Supararile la serviciu, sau sentimentul ca esti tratat nedrept, poate sa te omoare, este concluzia unui studiu Suedez. Stress Research Institute of Stockholm University, a urmarit intre anii 1992 si 2003, barbati, un numar de 2.755 care nu aveau o istorie de boli cardiovasculare diagnosticate de un medic. La sfarsitul studiului s-a descoperit ca 47 dintre participanti au suferit atacuri cardiace, sau au murit in urma bolilor cardiovasculare. Dintre acesti 47, majoritate au avut probleme la locul de munca. Autorii studiului au declarat ca au descoperit o stransa legatura intre maladiile cardiovasculare si probleme de la locul de munca, care creeaza un stress suplimentar in viata unei persoane. Fiecare dintre noi avem stress la locul de munca, insa cum reusim sa combatem tensiunea creeata de problemele de la servciu devine o problema de viata si moarte; au adaugat cercetatorii Suedezi.  Rezultatele acestui studiu arata ca persoanele care nu stiu cum sa se comporte in situatii stresante, au de 5 ori mai multe sanse de a dezvolta maladii cardiovasculare, decat cei care reusesc sa-si pastreze calmul si sa nu se ingrijoreze peste masura. Conflictele nerezolvate de la locul de munca pot creea situatii stresante si ingrijorari care urmaresc persoana mult dupa ce au plecat acasa si in final pot duce la atacuri cardiace si chiar deces. Rezultatele acestui studiu au fost publicate recent in revista Journal of Epidemiology and Community Health.

 O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,In Tine Doamne imi caut scaparea, sa nu raman de rusine niciodata“. Psalmul 71,1

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 46/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-