7
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 8 Octombrie 2009

Pace pace, si nu este pace. Pe pamant va fi stramtorare printre neamuri, care nu vor sti ce sa faca la auzul urletului marii si al valurilor… Luca 21,25-26.

Lumea noastra este bolnava, razvratirea clocoteste peste tot. Cancerul pacatului a cuprins intreaga tesatura sociala. Viciile si coruptia sunt mai presus de lege. Doctrine politice si religioase false, otravesc izvoarele vietii. Aerul este contaminat cu intoleranta si ura. Intreaga lume pare a fi pe marginea prapastiei.

Dupa primul razboi mondial a urmat al doilea care a fost si mai rau. A luat fiinta Organizatia Natiunilor Unite, ca o incercare disperata de a opri o a treia nenorocire, incercand sa interzica inarmarile. Astazi marile puteri dispun de arme capabile sa faca pamantul pustiu si gol, sau mai rau. Prea putini mai cred ca omenirea mai poate supravietui unui Armaghedon. Ultima solutie este Isus Hristos, pentru ca El vine curand si va intemeia o Imparatie care va dura vesnic. 

Dar in vremea acestor imparati, Dumnezeul cerurilor va ridica o imparatie, care nu va fi nimicita niciodata, si care nu va trece sub stapanirea unui alt popor. Daniel 2, 44

Coreea de Nord detine arme chimice si bacteriologice. Coreea de Nord ar dispune de 13 feluri de virusuri si bacterii care pot fi utilizate pentru arme bacteriologice si detine deja pana la 5.000 de tone de arme chimice, a anuntat luni Ministerul sud-coreean al Apararii. Holera, frigurile galbene, febra tifoida, dizenteria sau tifosul, ar putea fi folosite de statul nord-coreean in cadrul razboiului bacteriologic, a adaugat ministerul de la Seul. Acuzatiile potrivit carora Phenianul ar dispune, pe langa programul nuclear, de un arsenal chimic si biologic, nu sunt noi, dar informatiile ministerului sud-coreean sunt mai detaliate decat de obicei. In iunie, International Crisis Group a avertizat ca Phenianul nu prezinta numai un pericol nuclear, ci detine si un stoc important de arme chimice si bacteriologice. Centrul de reflectie de la Bruxelles a avertizat ca aceste arme pot fi adaptate pentru a fi instalate pe rachete. Potrivit organizatiei, Coreea de Nord dispune si de gaz sarin, iperita, fosgen si alti agenti neurotoxici care pot fi lansati din avion, cu ajutorul rachetelor sau a tirurilor de artilerie.

Pierderi grele pentru NATO in Afganistan. NATO a suferit sambata in Afganistan cea mai grea pierdere in materie de vieti umane, de mai bine de un an, odata cu moartea in lupte violente a opt soldati americani, insa consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Obama, James Jones, considera imposibila o intoarcere la putere a talibanilor. Luptele au avut loc in provincia Nuristan, din estul Afganistanului, la granita cu zonele tribale pakistaneze unde se ascund elemente ale retelei al Qaida si talibani. In afara de cei opt soldati americani, in confruntari si-au mai pierdut viata doi soldati si un politist afgani, iar 15 persoane au fost luate ostatice de talibani. Dintre ostatici, 13 sunt politisti afgani, inclusiv seful politiei districtului Kamdesh, unde au avut loc ciocnirile, iar doi sunt jurnalisti afgani care lucrau pentru un post local de radio infiintat de americani. Talibanii au lansat atacuri impotriva fortelor internationale si afgane, luandu-si drept baze o moschee si un sat din Nuristan. Soldatii au cerut sprijin aerian si au fost mobilizate toate mijloacele disponibile. Luptele au durat toata ziua si s-au prelungit in cursul noptii. Talibanii, in jur de 700, venisera din Swat si Dir, din Pakistan, sustine vicecomandantul politiei provinciei. Sunt cele mai grele pierderi pentru NATO incepand din august 2008, cand zece soldati francezi au fost ucisi in apropiere de Kabul, in incidentul cel mai grav pentru ISAF de la descinderea sa in Afganistan, la sfarsitul anului 2001. Vineri, alti cinci soldati americani isi pierdusera viata in sudul si estul tarii.

Demararea unei mari ofensive contra extremistilor in Irak. In urma unei mari ofensive a fortelor de securitate irakiene contra rebelilor din nordul tarii au fost arestati peste 150 de prezumtivi extremisti. Potrivit ministerului irakian al apararii, printre rebeli s-ar afla si membri ai retelei teroriste al Qaeda, precum si ai partidului interzis Baath, al fostului dictator Saddam Hussein. Raziile operate de fortele irakiene, care au inceput miercuri, continua. Premierul irakian Nuri al-Maliki l-a demis din functie pe seful serviciului secret, Suhair al-Gharbawi, acuzat de coruptie.

Pacific. Cutremure. Trei cutremure puternice, de 7,8, 7,7, si 7,1 grade, s-au produs joi dimineata intre arhipelagurile Vanuatu si Salomon, declansand o alerta de tsunami, ridicata ulterior, a anuntat Institutul american de Geofizica (USGS) citat de AFP. Primul cutremur, de 7,8, grade a avut loc la 294 de km distanta de una dintre insulele arhipelagului Vanuatu, Espiritu Santo, la o adancime de 35 de km. O alerta de tsunami a fost emisa dupa acest prim cutremur de Centrul de Alerta pentru Tsunami din Pacific. Insula Espiritu Santo se afla la circa 500 de km nord de capitala Port-Villa, din arhipelagul Vanuatu. Acest prim cutremur a fost urmat dupa 15 minute de un al doilea, de 7,7 grade produs la 330 de km de aceeasi insula. Zona a fost afectata si de un al treilea de 7,1 grade.

Cand te joci cu ,,tigrul”. S-a intamplat in orasul Canadian Calgary. Doi barbati de 27 de ani, probabil sub influenta alcoolului, au avut ideia sa sara la miezul noptii gardul gradinii zoologice. Dupa aceea au escaladat cu succes un gard inalt de circa 3 metrii, au prins curaj si au mai sarit peste al doilea care era de fapt ingraditura de protectie de la cusca tigrilor. Inainte de a avea timp sa reactioneze, un tigru i-a prins bratul unuia printre gratii si l-a ranit grav.

Un fapt divers ca atatea altele, s-a intamplat nu demult la gradina zoologica din San Francisco, si sigur se vor mai intampla altele.

Ma gandeam ca in ciuda aparentelor, de nenumarate ori ne expunem si noi in fata pericolelor, ne asezam in fata ispitelor crezand ca vom fi mai rapizi decat tigrul din fata noastra, ca vom putea scapa nevatamati. Ar trebui sa ne aducem aminte, ca mai devreme sau mai tarziu ii vom cadea victima, ca singura cale de a supravietui este sa stam departe, sa stam cat se poate mai departe de teritoriul lui.

Simboluri nationale. In mod categoric, in zilele noastre simbolurile sunt extrem de importante. In relatiile internationale sunt tratative si realitati concrete, si sunt simboluri.

Ceea ce era de neimaginat cu doar cativa ani in urma, s-a intamplat zilele acestea cu doua din natiunile de frunte ale lumii occidentale. ,,Adevaratii patrioti” francezi au fost profund socati sa vada Turnul Eiffel simbolul cel mai cunoscut al Frantei, iluminat in rosu si alb, culorile drapelului Turc. Intre 6 si 11 octombrie, Turnul Eiffel, va onora inceputul sezonului Turciei in Franta. Pentru prima data in istoria sa, turnul va onora Turcia, o natiune care este dupa opinia lumii occidentale departe de a fi democratica si laica.

Ca sa nu ramana mai prejos, americanii au marcat cea de a 60-a aniversare a revolutiei comuniste in China, iluminand in galben, The Empire State Building, unul din monumentele cele mai reprezentative pentru New York. Iarasi adevaratii patrioti au fost socati sa vada ca interesele economice si diplomatia au luat locul simtamintelor patriotice si a mandriei nationale.

Herta Mueller a castigat premiul Nobel pentru Literatura. Herta Mueller, scriitoare nascuta in 1953 intr-un sat din Banat, a castigat Premiul Nobel pentru Literatura. Herta Mueller a emigrat in Germania in 1987 si in prezent locuieste la Berlin. Juriul si-a motivat decizia prin ,,densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezmostenitilor“. Premiul in valoare de 970.000 de euro va fi acordat pe 10 decembrie la Stockholm, in cadrul unei ceremonii. Herta Mueller este laureata a numeroase premii internationale: ,,Impac Dublin Literary Award“, premiul ,,Kleist“, premiul ,,Franz Kafka“, premiul european de literatura Aristeion, premiul literar al Fundatiei Konrad Adenauer, premiul orasului Berlin, iar din 1999 figureaza aproape in fiecare an printre numele potentialilor castigatori ai Premiului Nobel pentru literatura.

Premiul Nobel pentru Chimie, castigat de doi americani si o israeliana. Premiul Nobel pentru Chimie a fost castigat anul acesta de cercetatorii americani, Venkatraman Ramakrishnan si Thomas Steitz, impreuna cu israeliana Ada Yonath. Anuntul a fost facut de Comitetul Nobel din cadrul Academiei Suedeze de Stiinta. Ei au primit aceasta distinctie pentru activitatea lor in descoperirea structurii si functionarii la nivel molecular a ribozomilor, asa-numitele uzine de proteine din celule. Cercetarile lor au implicatii importante pentru dezvoltarea de noi antibiotice, a aratat Comitetul Nobel pentru Chimie. Premiul valoreaza 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 1,4 milioane de dolari.

Presiune asupra presedintelui american privind misiunea din Afganistan. Opozitia republicana cere presedintelui american, Barack Obama, sa ia o decizie cat mai rapid posibil cu privire la cererea comandantului trupelor din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, de a spori cu pana la 40.000 de militari efectivele internationale din aceasta tara. Solicitarea a fost formulata de senatorul John McCain, la o intalnire la Casa Alba intre seful statului si o delegatie din Congres. Obama a subliniat ca analizeaza in prezent care ar fi cea mai potrivita strategie de lupta impotriva talibanilor, in conditiile intaririi rezistentei acestora in Afganistan. Misiunea din aceasta tara nu trebuie sa devina insa exclusiv o vanatoare de teroristi, a precizat seful de la Casa Alba. Statele Unite au 60.000 de soldati in Afganistan, dupa opt ani de prezenta militara in aceasta tara. Celelalte state membre ale NATO au furnizat alti 35.000 de soldati, dintre care 4.000 sunt germani.

Razie anti-terorista la Berlin. Politia din Berlin a inceput miercuri razii de mare amploare impotriva unor persoane suspectate ca ar apartine unor organizatii teroriste islamiste. Au fost perchezitionate mai multe locuinte din capitala germana, a anuntat un purtator de cuvant al politiei. Actiunile fortelor de ordine survin amenintarilor recente, postate pe Internet, cu atentate teroriste impotriva Germaniei.

Franta si Rusia vor imbogati uraniu pentru Iran. Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat ca unele tari s-au oferit sa furnizeze Iranului uraniu imbogatit pana la 20%, pentru a fi folosit pe post de combustibil nuclear. El a spus ca tara sa este interesata de aceste oferte si ca expertii de la Teheran vor incepe in curand discutiile cu tarile care vor sa vanda Iranului uraniul imbogatit. Diplomatii occidentali au anuntat ca Iranul s-a declarat de acord in principiu, la recentele negocieri de la Geneva privind programul sau nuclear, sa trimita 80% din cantitatea sa de uraniu slab imbogatit pentru prelucrare in Rusia si Franta. Acolo, uraniul va fi rafinat, dupa care va fi retrimis in Iran, pentru a fi utilizat in scopul alimentarii unui reactor care produce izotopi, folositi in tratarea cancerului.

Violente in Turcia. Politia din Istanbul a folosit pentru a doua zi consecutiv, miercuri, tunuri cu apa, gaze lacrimogene si vehicule blindate pentru a dispersa manifestantii care protestau fata de FMI si Banca Mondiala, relateaza AFP. Scutierii au intervenit in forta impotriva a aproape 300 de tineri, care se stransesera in cartierul Pangalti, pe malul european al metropolei. Ei scandau ,,Pleaca FMI, aceasta lume ne apartine“ si incercau sa se indrepte spre centrul de congrese unde avea loc reuniunea FMI-Banca Mondiala. Protestatarii, majoritatea mascati, au aruncat cu pietre si cu bile de metal. Politia a facut mai multe arestari. Marti, politia turca a intervenit in forta impotriva a circa 2.000 de manifestanti, arestand aproape 80 dintre ei. Un barbat in varsta de 55 de ani, care se afla in zona protestelor, a murit in urma unor probleme cardiace.

Polonia. Rachetele Patriot. Statele Unite vor instala rachete Patriot in Polonia, a declarat o delegatie poloneza care s-a intors recent de la Washington, transmite RIA Novosti. Anterior, ministrul adjunct al apararii de la Varsovia a declarat ca rachetele de aparare aeriana Patriot, si peste 100 de militari americani vor fi desfasurati pe teritoriul polonez pana la sfarsitul anului, in pofida obiectiilor Rusiei. Seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, a spus in februarie ca o baterie Patriot va fi instalata pe teritoriul fostei republici comuniste, indiferent de planurile americane privind scutul antiracheta. Administratia Bush si-a luat angajamentul sa modernizeze apararea antiaeriana poloneza cu o baterie de rachete Patriot, in cadrul unui acord privind instalarea de rachete de interceptare in aceasta tara. Insa presedintele Barack Obama a renuntat la planul de a mai desfasura rachetele de interceptare din Polonia, si un radar care urma sa fie instalat in Cehia.

Afganistan. Situatie critica pentru fermierii de opium. Nu, nu este nici o eroare, aceasta este in esenta subiectul unor articole din presa internationala care deplang faptul ca scaderea pretului la opium, combinata cu masurile restrictive ale guvernului afgan, a obligat pe unii fermieri sa renunte la cultura opiului. Nimeni nu isi face iluzii ca se va ajunge la o ,,criza a opiului” pe piata internationala deoarece numai in provincia Helmand, se produce destul opium ca sa satisfaca consumul intregii planete.

Observatorii ONU au observat ca pretul opiumului  a scazut in Afganistan, de la aproape $100 kg anul trecut, la $36 anul acesta. Datorita acestul fapt cultura macului pentru opium care reprezenta in 2002  27% din economia Afganistanului, nu reprezinta anul acesta decat 4%. Asa se face ca in locul lanurilor viu colorate de florile macului, au aparut altele verzi cu cereale.

Una din problemele majore, este ca traficantii de drog reprezinta pentru guvern o categorie de afaceristi bogati, care le platesc impozite si le dau mita, iar pentru talibani acelasi lucru, o sursa de venituri.

In ciuda acestei ,,crize” numerosi fermieri si traficanti sunt decisi sa-si continue banoasa activitate si sa produca otrava care va distruge atatea vieti si familii intregi.

Israel si Iranul. Ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a declarat ca Iranul nu constituie o amenintare pentru existenta Israelului. Analistii califica drept neobisnuita declaratia pentru un oficial israelian, relateaza AFP. ,,Israelul este puternic si nimeni nu reprezinta o amenintare pentru existenta noastra“, a spus el, pentru un cotidian israelian. ,,Totusi, cred ca Iranul constituie o problema pentru Israel si restul lumii“, a adaugat Barak. Presa din Israel subliniaza ca este prima data cand Barak spune ca Iranul nu este o amenintare pentru existenta Israelului, si considera ca aceste declaratii au legatura cu faptul ca America exclude deocamdata o interventie militara impotriva Teheranului. Oficialul israelian a explicat ca lumea trebuie de asemenea sa fie ferma cu Coreea de Nord, pentru a face alte state, mai ales Iranul, sa-i urmeze exemplul in domeniul nuclear. ,,Coreea de Nord incalca flagrant Tratatul de neproliferare nucleara si dezvolta rachete ce pot atinge Europa si America. Am spus administratiei americane ca iranienii urmaresc cu atentie ce se intampla cu Coreea de Nord. Daca nu rezolvati aceasta problema, iranienii vor trage concluzii“, a explicat Barak.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Depresia si alimentatia. Depresia psihica a devenit in ultimi ani o problema serioasa pentru intreaga lume, dar mai ales pentru tarile dezvoltate economic. Un recent studiu publicat saptamana aceasta in revista Archives of General Psychiatry, dezvaluie o descoperire interesanta.

Cercetatorii spanioli au ajuns la concluzia ca persoanele care consuma o dieta bogata in fructe, legume, grane si peste, au cu 30% mai putine sanse sa dezvolte depresie psihica. Oamenii de stiinta de la University of Las Palmas si University of Navarra din Spania, au studiat 10.094 de persoane, si au observat ca cei care au consumat o dieta Mediteraneana, au avut mai putine incidente de depresie in comparatie cu persoanele care nu au consumat o astfel de dieta. Asa numita dieta Mediteraneana, contine 136 de alimente, si este bogata in: fructe, vegetale, nuci, grane integrale, ulei de masline si peste.

Participatii la acest studiu au completat periodic mai multe chestionare incepand cu anul 1999, in care au inregistrat cate din aceste 136 de alimente au consumat cu regularitate. S-a observat ca persoanele care au inclus in dieta lor cele mai multe din aceste 136 de alimente, au avut sansele cele mai reduse de depresie. Cercetatorii au declarat ca nu au o explicatie stiintifica pentru aceste rezultate, dar banuiesc ca dieta Mediteraneana, inbunatateste circulatia sangvina, reduce inflamatia si repara celulele degradate din organism, iar in felul acesta sansele de depresie sunt reduse. Rezultatele acestui studiu se adauga la alte descoperiri mai vechi care sugereaza ca dieta Mediteraneana reduce riscul de cancer, maladii cardiovasculare, asthma si diabet.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Frica de Domnul este curata, si tine pe vecie; judecatile Domnului sunt adevarate, toate sunt drepte“. Psalmul 19,9

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora profetica 39/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-