20
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

                  

                   Semnele saptamanii 17 Septembrie 2009

Impresii de calatorie. Muzeul Henri Ford din Detroit.  Am trait in ultimii 9 ani in vecinatatea unuia dintre cele mai interesante muzee din toate cate am vazut, un muzeu initiat si dedicat in mare masura istoriei automobilului, si implicit familiei Ford.

Intr-o incinta impresionanta am putut vedea expuse: trasuri cu cai, biciclete, primul automobil construit de Ford, si practic mii de alte mijloace de transport. Am fost impresionat de ceea ce mintea omeneasca a putut concepe in asa de scurt timp. In imediata vecinatate se afla un sat numit Greenfield Village. Se pot vedea acolo in original, casa in care a trait familia Ford, atelierul fratilor Wright care au construit din bucati de lemn, piese si spite de bicicleta, si primul avion care a zburat. Ca apoi la numai 65 de ani interval sa se realizeze primul zbor lunar.

Am fost insa impresionat in mod cu totul special de laboratoarele lui Edison. Intr-o cladire simpla el a adunat cele mai iscusite minti ale vremii sale, si le-a pus la lucru, a colectionat zeci si sute de substante si a incercat sa vada la ce ar putea fi folosite.

In acest laborator se afla un scaun cu o istorie fascinanta. Era in 21 octombrie 1929, Thomas Edison participa la dedicarea Institutului care ii purta numele, in prezenta presedintelui Herbert Hoover, a prietenului sau Henri Ford, si a altor 260 de personalitati cu nume bine cunoscute ca: Marie Curie, George Eastman, John Rockfeler, Orville Wright. In cadrul acestei festivitati difuzate in direct la radio, Edison a demonstrat functionarea becului electric inventat de el inainte cu 50 de ani. Fiind in varsta, el a stat pe scaun in timpul acestei demonstratii. In semn de respect, Ford a batut in cuie acest scaun pe care nu a mai stat de atunci nimeni, si care in ciuda renovarilor, este si acum tintuit in podeaua originala.

Ford si-a pretuit prietenul, si a dorit sa marcheze acest eveniment prin acest semn. Ani de-a randul, mii si mii de vizitatori au defilat prin fata acestui scaun imobilizat pe podea, au inteles prin acest simbol ca avem o datorie fata de istorie, fata de evenimentele care ne-au schimbat viata.

Ma gandeam privind acest scaun lipsit de valoare artistica; este un scaun absolut obisnuit, care facea parte din inventarul laboratorului, ca noi avem un prieten in cer, pe Isus care si-a dat viata pentru noi, si avem o datorie de memorie in ce Il priveste. Din pacate multi ignora aceasta datorie, altii se simt in libertate de a ,,adapta”, de a ,,moderniza” aceasta mostenire si cuvantul Sau. Ce frumos ar fi daca si noi asemenea lui Ford am fixa solid in podeaua sufletului nostru aceasta amintire, si am face tot posibilul ca ea sa ramana vie pentru generatiile viitoare.

Un best seller revizuit. In mod incontestabil Biblia este un best seller. Inca de la inventarea tiparului, Biblia a cunoscut un succes continuu in ce priveste numarul de exemplare vandute. Cu toate acestea the New International Version, Biblia preferata a evanghelicilor se pregateste sa publice prima revizuire din ultimii 25 de ani. De aceasta data revizuirea se anunta a fi mult mai substantiala, ea va reflecta schimbarile din engleza contemporana, dar si cele din teologia zilelor noastre.

Keith Danby, presedintele si CEO societatii Biblice cu sediul in Colorado Springs, Colorado, societatea care are drepturile copyright pentru aceasta editie declara: ,,Dorim ca sa atingem pe toti care vorbesc engleza, oriunde s-ar afla ei, ca aceasta Biblie sa fie corecta si accesibila”. Aceasta revizuire va fi gata anul viitor si va fi publicata in 2011.

Una din preocuparile acestei traduceri va fi sa foloseasca un limbaj ,,sex inclusiv”, adica sa inlocuiasca expresii cum ar fi ,,fiii lui Dumnezeu” cu copiii lui Dumnezeu. Opiniile asupra acestor revizuiri sunt impartite, the Southern Baptist Convention a afirmat ca ,,s-au depasit limitele acceptabile ale traducerii”. Danby unul din traducatorii cu prestigiu a asigurat ca 90% din NIV va ramane neschimbata. Ce facem cu restul de 10%?

Emil Boc s-a intalnit cu papa Benedict al XVI-lea. Premierul roman Emil Boc, a fost primit in audienta la Vatican, de Papa Benedict al XVI-lea. Intalnirea a avut loc la marginea audientei generale de miercuri a papei. Oficiul de presa a Vaticanului nu a comunicat detalii despre cele discutate. Este vorba despre prima intalnire a premierului Emil Boc, investit in fruntea guvernului de la Bucuresti in decembrie trecut, cu papa.

Artist chinez agresat de politie, operat la München. Artistul chinez Ai Weiwei, renumit pe plan international, a fost operat la München, in urma unei hemoragii cerebrale. Se pare ca aceasta a fost cauzata de agresarea artistului de catre politistii din provincia Sichuan. Informatia este publicata de cotidianul german, ,,Süddeutsche Zeitung“. Ai Weiwei a fost batut de fortele de ordine, dupa ce a incercat sa afle, in pofida autoritatilor, cati copii au murit in regiunea chineza respectiva, in urma cutremurului devastator, care a distrus, printre altele, numeroase scoli prost construite. Ai Weiwei intentioneaza sa deschida o expozitie la München, pe 11 octombrie si sa participe, luna viitoare, la Targul International de Carte de la Frankfurt.

Un terorist ucis. Fortele speciale americane l-au ucis luni, 14 septembrie, in Somalia, pe unul din cei mai periculosi teroristi din reteaua al Aaida, Saleh Ali Saleh Nabhan. Sangeroasa cariera a unuia din cei mai periculosi teroristi islamisti ai al Qaidei s-a incheiat in Somalia, intr-un automobil atacat si lovit in plin de cateva elicoptere americane.

Cu nenumarate victime la activ, intre altele in urma atentatelor sale teroriste antiisraeliene comise in 2002 in Kenya, Saleh Ali Saleh Nabhan conducea detasat lista FBI continand numele celor mai asiduu cautati teroristi ai al Qaidei din rasaritul continentului negru. Operatiunea fortelor speciale americane care s-a incheiat luni cu uciderea lui Saleh, un islamist de origine kenyana, fusese aprobata cu zece zile inainte de presedintele Statelor Unite, Barack Obama. Odata cu Saleh si-au pierdut viata si alti cativa complici.

Succesul serviciilor secrete americane este cu atat mai notabil cu cat Somalia reprezinta o regiune extem de vulnerabila din punctul de vedere al administratiei Obama. Americanii considera ca Somalia, un stat aflat de multa vreme pe punctul de a incapea integral sub controlul uneia din cele mai radicale grupari teroriste, ar putea ajunge sa exporte terorismul in Statele Unite.

Israelul respinge cererea SUA de a opri colonizarea Cisiordaniei. Premierul israelian, Beniamin Netaniahu, a declarat ca va continua extinderea coloniilor evreiesti din Cisiordania, in pofida presiunilor americane de a ingheta acest proces. Inaintea intalnirii de marti cu emisarul special american in Orientul Mijlociu, George Mitchell, Netaniahu s-a declarat dispus doar sa suspende activitatile de constructie pentru o perioada limitata. 3.000 de locuinte noi vor fi ridicate insa fara discutie, iar in Ierusalimul de Est nu vor fi impuse deloc restrictii, a spus seful guvernului israelian. Washingtonul a cerut Ierusalimului oprirea colonizarii, pentru a da o sansa de resuscitare procesului de pace israeliano-palestinian.

Jurnalistul irakian si pantofii. Jurnalistul irakian, Muntaser el Saidi, devenit celebru dupa ce a aruncat cu o pereche de pantofi in fostul presedinte american, George W. Bush, a fost eliberat din inchisoare. Anuntul a fost facut marti de familia sa. Reporterul de televiziune a fost condamnat initial la trei ani de inchisoare pentru gestul sau, dar instanta i-a redus pedeapsa in urma apelului. Incidentul a avut loc anul trecut, la ultima vizita efectuata de George Bush la Bagdad in calitate de presedinte al Statelor Unite.

Londra. Condamnati pentru terorism. Trei britanici musulmani au fost condamnati pentru comploturi care vizau aruncarea in aer a unor avioane transatlantice folosind explozibili lichizi.  Unul din acuzati a conspirat si la comitere de atrocitati in timpul atentatelor din septembrie 2001. Este vorba de Abdulla Ahmed Ali, de 28 de ani, care va petrece cel putin 40 de ani dupa gratii. Ceilalti doi barbati gasiti vinovati in acest caz au fost condamnati saptamana trecuta la 32, respectiv 36 de ani de inchisoare. Complotul dateaza din anul 2006 si potrivit probelor din dosar, teroristii intentionau sa foloseasca bombe artizanale cu incarcatura lichida, pe care urmau sa le incarce in sapte avioane transatlantice. Arestarea celor trei barbati, in 2006, a provocat haos in industria aeronautica mondiala si introducerea unor restrictii in ce priveste cantitatea de lichide pe care pasagerii o pot lua cu ei in avion.

 Nivelul oceanelor in continua crestere. Nimeni nu se mai mira, a devenit un fapt recunoscut si oarecum acceptat, ca incalzirea planetei are ca efect topirea ghetei de la poli, si deci ridicare nivelului oceanelor.

Revista Nature Geoscience a publicat in iulie un studiu efectuat de un grup interguvernamental, care arata ca de acum pana in anul 2100, exista sanse ca nivelul oceanelor planetare sa se ridice cu 7 la 82 de centrimetri. Un raport publicat in 2007 prevedea cresteri de 18 la 59 de centimetri, iata ca odata cu trecerea vremii aceste previziuni devin tot mai pesimiste. Un alt element important este ca repercursiunile acestei cresteri de nivel a oceanelor, in special pentru regiunile de delta, are urmari care dureaza vreme de secole.

Cercetatorii arata ca efectele incalzirii palnetei intre 1.1 pana la 6.4 grade, de acum pana in 2100, produce ridicarea nivelului marii nu numai pentru ca ghetarii se topesc, dar si pentru ca apa oceanelor se dilata odata cu cresterea temperaturii.

Folosind metode cu totul diferite, o alta echipa condusa de Mark Siddall de la universitatea britanica Bristol, a ajuns la aceleasi concluzii.

Aceste studii arata ca regiuni intregi vor fi inundate, ca insule vor dispare de pe harta si ca va apare o noua categorie de emigranti ,,sinistratii ecologici”.

Germania. Atac armat la o scoala. Zece persoane, elevi si profesori, au fost ranite intr-un atac armat la un liceu din localitatea Ansbach, in landul Bavaria. Trei dintre victime se afla in stare grava. Politia l-a arestat pe autor chiar in incinta scolii. Este vorba de un tanar de 19 ani, fost elev la respectiva institutie de invatamant. Potrivit purtatorului de cuvant al fortelor de ordine, atacatorul a intrat in cladire inarmat cu un topor si mai multe dispozitive explozive. Autorul agresiunii a fost ranit in momentul arestarii.

Kabul. Atac sinucigas. <ase soldati italieni din fortele NATO desfasurate in Afganistan, au fost ucisi intr-un atac sinucigas. Alti trei soldati au fost raniti. Informatia a fost furnizata agentiei Reuters de catre o sursa din ministerul apararii de la Roma, citata sub protectia anonimatului. Un purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice a confirmat ulterior bilantul victimelor. Potrivit autoritatilor afgane, in atentat au fost ucisi si zece civili afgani, in timp ce alti 52 au fost raniti. Explozia a lovit doua vehicule de escorta de tip Lince, care veneau de la aeroportul din Kabul, si se indreptau spre baza lor din capitala afgana. Talibanii au revendicat atacul asupra convoiului NATO.

Steinmeier prezinta un plan de retragere din Afganistan. Candidatul social-democrat la functia de cancelar al Germaniei, actualul ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier, a anuntat in premiera un eventual calendar de retragere a contingentului german din Afganistan. Potrivit saptamanalului Spiegel, Steinmeier a prezentat un plan in zece puncte, care prevede incheierea misiunii germane din Afganistan pana in 2013. Documentul arata ca, pana in 2011, ar trebui sa existe forte afgane de politie solide in toate cele 122 de districte din nordul Afganistanului, controlat in prezent de militarii germani. In provincia Kunduz, in care violentele au crescut in intensitate in ultimele luni, ar trebui antrenati inca 1.500 de politisti, pe langa efectivele existente in prezent. Steinmeier a cerut ca Germania sa nu mai accepte concepte vagi privind strategia din Afganistan la viitoarea conferinta pentru aceasta tara, pe care cancelarul Angela Merkel o doreste organizata pana la sfarsitul acestui an.

Un terorist din Asia a fost ucis. Malaysianul Noordon Top, considerat liderul unei grupari teroriste din Asia de Sud-Est, ce are legaturi cu al Qaida, a fost probabil ucis intr-un raid al politiei indoneziene, relateaza AFP. Noordon Top ar face parte dintre cele patru persoane ucise intr-o casa de pe insula Java, luata cu asalt de politie in cadrul unei anchete asupra atentatelor ce au vizat doua hoteluri de lux din Jakarta in luna iulie. Considerat cel mai cautat om din Indonezia, Nordoon Top, in varsta de 41 de ani, este suspectat ca a organizat mai multe atentate atribuite retelei Jemaah Islamiyah, ce au vizat Indonezia la inceputul deceniului, printre care cel din Bali, soldat cu 202 morti. El era cautat intens de la atentatele sinucigase soldate cu noua morti, si comise la 17 iulie in hotelurile Marriott si Ritz Carlton din Jakarta.

Zeci de morti intr-un incendiu in Kazahstan. In jur de 40 de persoane si-au pierdut viata intr-un incendiu izbucnit la o clinica pentru depenedentii de droguri in Kazahstan. Echipele de interventie au reusit sa salveze 40 de oameni din cladirea cuprinsa de flacari, in orasul Taldikorgan, din sudul Kazahstanului.

Busculada soldata cu 20 de morti in Pakistan. In jur de 20 de femei si copii si-au pierdut viata in Pakistan, intr-o busculada creata in timpul distribuirii unor ajutoare alimentare gratuite. Potrivit politiei, victimele stateau la coada pentru a primi faina si alte provizii donate de o organizatie de caritate. Multi musulmani ofera mancare celor saraci in luna de post a Ramadanului, care se va incheia saptamana viitoare.

Atac al armatei americane in Pakistan. Cel putin patru extremisti au fost ucisi in urma unui prezumtiv atac american cu racheta comis in nord-vestul Pakistanului. Racheta a lovit in regiunea tribala de la granita cu Afganistanul, o masina la bordul careia se deplasau patru luptatori talibani. Regiunea tribala este perceputa drept bastion al talibanilor islamisti. Pakistanul critica atacurile americane pe teritoriul national, vazandu-si incalcata suveranitatea.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Sarea in bucate. Daca americanii ar reduce sarea din alimentatie la un nivel normal, cazurile de hipertensiune arteriala, precum si alte maladii cronice ar putea fi reduse in mod dramatic, este concluzia unui nou studiu publicat recent in revista American Journal of Health Promotion. Pe langa suferinta umana, miliarde de dolari cheltuiti pe ingrijirea medicala ar putea fi economisiti ca rezultat al reduceri cantitatii de sare din dieta.  Din cauza faptului ca abuzul de sare contribuie la hipertensiune, boli de rinichi si maladii cardiovasculare, medicii recomanda un maxim de 2.300 de mg de sare pe zi in dieta.  Dieta americana contine in medie 3.300 de mg de sare, aproximativ 1.000 mg mai mult decat este recomandat. Organizatia non-profit RAND din California, a analizat rezultatele mai multor date colectate de la populatia americana intre anii 1999 si 2004.  Cercetatorii sunt de parere ca daca dieta americana ar contine numai 2.300 mg de sare pe zi, 11 milioane de persoane nu ar suferi de hipertensiune si $18 miliarde ar fi economisite in fiecare an. In momentul de fata aproximativ 70 de milioane de americani sufera de hipertensiune arteriala. O reducere a consumului de sare la 1.500 mg pe zi ar putea economisi $26 miliarde in tratamente medicale. Cu toate ca reducerea sarii din alimentatie pare a fi usor de obtinut, in realitate este foarte greu, deoarece majoritatea sarii consumate zilnic provine din mancarea consumata in restaurante, precum si alimentele cumparate in magazine. Pentru a se obtine o reducere din sarea consumata zilnic, restaurantele si producatorii de alimente trebuie implicati in acest proces, este sugestia cercetatorilor.

De exemplu, alimentele care sunt clasificate ca Health Foods, pentru ca au un continut scazut de zahar, grasimi sau calorii, contin totusi cantitati mari de sodium, adica sare de bucatarie. Medicii si dieticienii sfatuiesc populatia sa citeasca cu atentie eticheta fiecarui produs cumparat, ca sa vada care este cantitatea de sare pe care o contine fiecare aliment.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Cum se indura un tata de copiii lui asa Se indura Domnul de cei ce se tem de El“. Psalmul 103, 13

 

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica 36/2009

| Buletin Saptamanal, Generale, Ora Profetica |
About The Author
-