31
Views

SEMNELE  SFARSITULUI   MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea.

,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi“

Semnele saptamanii  15 Ianuarie 2009

Etiopia un conflict aproape uitat. Opinia publica internationala este ocupata cu razboiul care opune Israelul si Hamasul, si cu conflictul privitor la gazul rusesc care tranziteaza prin Ucraina ca sa ajunga in Europa, datorita caruia o buna parte din Europa de est, in special Romania si Bulgaria ingheata de frig, etc.

In acest timp, fara mare publicitate, trupele somaliene se retrag din Etiopia dupa o prezenta de 2 ani, lasand astfel camp liber islamistilor, care revin astfel la putere. Au ramas in urma 8 baze militare vacante, dintre care numai 2 au fost preluate de trupele loiale guvernului, alte 6 au cazut in mana rebelilor islamisti. De fapt insasi idea de guvern legitim este mai mult decat indoielnica, deoarece luna trecuta presedintele Abdullahi Yusuf si-a dat demisia, iar primul ministru Meles Zenawi, nu pare ca are mare influenta, putere nici atat.

Orientul Mijlociu, un conflict in plina escaladare. Conflictul Israelo-Palestinian a intrat in cea de-a 20-a zi, fara ca sa se intrevada o adevarata solutie militara sau diplomatica. Armata israeliana isi continua activitatea de distrugere si exterminare a unor teroristi despre care nimeni nu stie cu exactitate cati sunt, de unde vin, cum se inarmeaza, etc. Numarul mortilor se ridica, se pare ca a ajuns la 1.100, dintre care 355 de copii si 100 de femei. In ce priveste numarul ranitilor, ei se ridica la peste 5.000, fara a considera pe membri Hamasului care se pare ca nu folosesc totdeauna spitalele de stat.

Din cauza situatiei confuze si a pericolelor de tot felul, cea mai mare parte a organizatiilor internationale si-au oprit activitatea. In ce priveste Hamasul, el participa la convorbirile de pace indirect, mediate de Egipt, dar nu toti conducatorii lui sunt de aceeasi parere; unii ar dori sa opreasca ostilitatile in anumite conditii inacceptabile pentru Israel, altii vor sa lupte pana la ultima suflare, fiind convinsi ca Alah va face in cele din urma o minune si ei vor invinge.

Secretarul ONU este scandalizat, face apeluri vehemente pentru oprirea ostilitatilor, care se intensifica de la ora la ora. Venezuela si Peru au rupt relatiile diplomatice cu Israelul, presedintele Palestinian a sugerat ca tarile producatoare de petrol sa nu mai livreze petrol Israelului. Regele Marocului, Mohamed al VI-lea a declarat ca ,,situatia din regiune a atins un stadiu de degradare fara precedent in istoria natiunilor arabe”, si ca el refuza in aceste conditii sa participe la orice reuniune la nivel inalt ce ar putea fi organizata.

Acesta ar fi in cateva linii un rezumat mai mult decat telegrafic al unuia dintre cele mai dramatice conflicte pe care Orientul Mijlociu le-a trait in epoca moderna.

Unitate in diversitate. Saptamana viitoare vor incepe ceremoniile inaugurarii presedintelui Statelor Unite, Barac Obama. Pentru prima data in istoria tarii presedintele va fi un barbat de culoare, care a luptat cu darzenie sa obtina votul concetatenilor lui, albi si negri deopotriva.

Ceremoniile se anunta fastuoase, unele din cele mai elaborate si mai scumpe din istorie. In afara ceremoniei propriuzise, vor avea loc tot felul de spectacole, unde isi vor da concursul artisti de renume. In cadrul acestor festivitati fastuoase care vor avea loc in jurul monumentului presedintelui Lincoln, vor da citire unor pasaje selectionate, cei mai renumiti actori de culoare, cat si Martin Luther King III, o ruda a pastorului de culoare, un precursor al luptei pentru drepturile sociale in Statele Unite.

In acest sir de ceremonii orchestrate pana in cele mai mici detalii, cronometrate la secunda, am retinut doua nume, care au o rezonanta speciala si demonstreaza ca noua administratie vrea sa multumeasca toate orientarile societatii contemporane. Asa se face ca rugaciunea de consacrare a noului presedinte va fi rostita de catre pastorul Rick Warren, un conservator renumit pentru atitudinea sa de condamnare a homosexualitatii.

Ca sa contracareze revolta homosexualilor, care au votat in masa pentru Obama, a fost ales pentru rugaciunea de la deschiderea festivitatilor care va avea loc duminica, bisopul anglican Gene Robinson, primul bishop anglican care este un homosexual declarat.

Inaugurarea presedintelui american, si Dumnezeu. Michael Newdow este un veteran al luptei pentru a elimina pe Dumnezeu din viata publica americana. El a dat in judecata pe John Roberts, judecatorul sef de la Curtea Suprema, pentru ca va administra juramantul noului presedinte Obama, juramant la sfarsitul caruia se va rosti formula consacrata ,,Asa sa-mi ajute Dumnezeu”.

Un alt parat este pastorul Rick Warren, si reverendul Joe Lowery, care vor rosti rugaciunea de consacrare a noului presedinte. Michael Newdow, este un veteran al actiunilor de acest fel, el a depus aceeasi plangere cu ocazia ultimelor doua inaugurari.

De asemenea anul acesta el a dat in judecata, incercand sa scoata de pe dolarul american formula ,,In God We Trust”, in Dumnezeu noi credem, si sa interzica the Pledge of Allegiance, (juramantul pe steagul american) din scoli, deoarece in aceasta formula se rosteste ,,Under God”, sub Dumnezeu.

Biserica contemporana si Dumnezeu. In ultimii ani, societatea contemporana este ocupata cu ,,acomodarea” limbajului contemporan la exigentele societatii contemporane. Asa de exemplu, se retiparesc certificatele de casatorie care aveau cuvinte ,,invechite”, cum ar fi sot si sotie. In aceeasi ordine de idei, se rescriu cartile de educatie civica in care copiii de gradinita sunt invatati despre valorile familiei, si sunt acum invatati ca familia inseamna mama si tata, doua mame sau doi tati, etc.

In acelas efort de a perverti spiritele umane, biserici din Statele Unite sunt ocupate ca sa renumeasca Dumnezeirea. Un Dumnezeu de genul masculin compus din Tatal, Fiul si Duhul Sfant nu mai satisface cerintele lor, asa dar, cuvantul Lord, incepe sa fie evitat. Anul trecut biserica presbiteriana a rescris liturghia inlocuind trinitatea cu expresii cum ar fi: Soare, Lumina si Raza Arzatoare, sau Foc care Mistuie, Sabie care Desparte, Furtuna care Topeste Muntii, etc.

O alta varianta este aceea a unei Trinitati la genul feminin, ca de exemplu: Mama Iubitoare, Fiu Preaiubit si Pantec Datator de Viata. In Arizona biserica episcopala St. Philip’s in the Hills, aproape a scos din limbajul curent idea de Dumnezeu sau El. Thomas Lindell unul din diaconii numitei biserici declara ,,am facut tot posibilul ca in serviciile noastre divine sa evitam imaginea traditionala a unui Dumnezeu gata sa intervina in afacerile noastre pamantesti. Incercam sa evitam orice referire la faptul ca exista o ierarhie, si ca exista o putere ca atare”. Concluzia care se impune este aceea ca nu mai exista prea mult Dumnezeu in multe biserici care se numesc crestine.

Criza economica si localurile de lux. Sunt localitati si institutii care au devenit legendare, si despre care aproape oricine are cunostinta. Asa este cu faimoasa universitate Yale si cu legendarul club Mory’s. De-a lungul anilor personalitati faimoase i-au fost membri, printre ei se numara, presedintii Bush tatal si fiul, actorii Al Pacino, Paul Newman, Dan Aykroyd, Tom Hanks si Jodie Foster. Dar iata ca situatia economica se face simtita si la Yale, de aceea clubul a trebuit sa-si inchida portile, cel putin temporar. Semnele de distinctie si sensul istoriei pe care il afiseaza peretii decorati de fotografiile cu autograf ale personalitatilor care si-au petrecut lungi ore in discutii filozofice in saloanele clubului nu mai sunt suficiente sa atraga studentii si profesorii saraciti si ingrijorati de ziua de maine. Mory’s a fost fondat in 1863 de un grup de studenti, si se mandreste cu faptul ca este cel mai mare club privat din lume cu 14.000 de membri, printre ei numarandu-se Bill Clinton, Gerald Ford, William Howard Taft, Senatorul John Kerry si Joe Lieberman.

Onoare de hot. Se pare ca exista un cod de onoare in orice profesie, chiar si in cea de hot. Asa se face ca zilele acestea in orasul Canadian St Cathrine, din provincia Ontario, un hot care a gasit usile unei masini descuiate, s-a servit cu ce a gasit inauntru. Printre obiectele furate se afla o urna de aur cu cenusa tatalui proprietarului masinii. Barbatul promisese tatalui sau ca va varsa cenusa in Republica Dominicana, pe plaja unde ei obisnuiau sa-si petreaca vacanta. Va dati seama ce necajit a fost el, cand a constatat ca urna cu cenusa tatalui a fost furata si deci nu-si mai poate indeplini promisiunea. In urma anunturilor facute in presa locala, la radio si televiziune, hotul a avut remuscari, si s-a hotarat sa dea inapoi urna. El a telefonat de la o cabina publica si l-a invitat pe fiu sa vina intr-un parc public unde el a lasat urna continand cenusa tatalui.

Veniti asa cum sunteti si puteti sa ramaneti la fel. Cowboy Church of Ellis County, din Waxahachie, Texas, este o biserica pe care o poate invidia orice alta biserica din Nord America. In ultimii 9 ani, ea a crescut de la 300 de membri la peste 2.200 membri. Aceasta situatie nu este unica pentru acest tip de biserica numita ,,cowboy”, care isi recruteaza membri in special din biserica Baptista. Veche de circa 40 de ani, aceasta traditie a cunoscut o mare dezvoltare incepand cu anul 2.000. In prezent exista numeroase biserici cowboy in 12 state americane si in Canada. Daca ne referim la datele furnizate de The Baptist General Convention of Texas, numai ei au infiintat 140 de asemenea biserici, si totalizeaza 10% din totalul botezurilor facute in cele 5.700 de biserici Baptiste din statul Texas. Chris Maddox, unul din membri, explica dece acest tip de biserica este asa de poplar printre cowboy: ,,putem sa venim asa cum suntem, nu ne judeca nimeni pentru cum suntem inbracati, cum vorbim sau cum aratam”.

Cred ca aveti deja o idee despre cum arata o asemenea biserica, serviciile religioase au loc in biserici, in grajduri, baruri, etc. Membri poarta hainele traditionale cowboylor, de fapt se si boteaza in acelas costum, canta cantece caracteristice lor, si participa la rodeo si alte activitati caracteristice. De fapt conducerea bisericii recunoaste ca succesul acestor biserici se datoreaza faptului ca predicile sunt extrem de scurte, nimeni nu iti cere bani, nici macar nu iti cere sa-L primesti pe Isus. In concluzie mesajul acestor biserici este fara echivoc: Veniti asa cum sunteti si puteti sa ramaneti la fel, totul este OK.

Tot ce dorea, era sa fie imbratisat. In sudul Chinei, un student care vizita gradina zoologica, a simtit nevoia sa fie imbratisat. Privind imprejur a gasit ca un urs panda pe nume Yang Yang, arata prietenos, si ca ar fi o buna ideie sa intre in ingraditura lui si sa-l imbratiseze. Numai ca ursul nu a apreciat aceasta initiativa, si a reactionat foarte violent, muscandu-l de mana si de picior. Aceasta ar trebui poate sa fie invatatura de minte pentru multi dintre noi care, se aventureaza de atatea ori pe teritoriul interzis al satanei, sperand ca o sa fie bine, dorind doar sa fie imbratisati. Nu va inselati, imbratisarea lui este totdeauna periculoasa, chiar mortala, nu ignorati semnele care va avertizeaza sa nu intrati.

Sofia. Demonstratii anti-guvernamentale. La Sofia, sute de persoane s-au ciocnit cu fortele de ordine, dupa ce un protest antiguvernamental s-a transformat in revolta. Unii protestatari au spart vitrine si geamuri de masini, iar politia a arestat cateva zeci de persoane. Politistii au anuntat ca au confiscat grenade, bate si lanturi. Reuters a relatat ca au fost raniti 12 politisti si 20 de demonstranti.

Mitingul a fost organizat de studenti, fermieri si ecologisti, care protestau impotriva coruptiei si a saraciei.

Doi lideri al Qaida ucisi in Afganistan. Seful operatiunilor al Qaeda din Pakistan, si un alt lider al organizatiei teroriste, au fost ucisi. Usama al-Kini si locotenentul sau, Ahmed Salim Swedan, au fost ucisi recent, afirma oficiali din domeniul anti-terorist. Despre Kini se sustine ca s-ar fi aflat in spatele atacului din septembrie 2008 de la hotelul Marriott din Islamabad, cand 55 de persoane au fost ucise in urma exploziei unui camion incarcat cu dinamita. Cei doi lideri al Qaeda au fost ucisi in regiunea Waziristan, de la granita cu Afganistanul.

Cat de ucigator poate fi un glonte. Prea adesea armele de foc sunt lasate la voia intamplarii, tinerii sau chiar copiii se obisnuiesc cu ele si le folosesc fara sa se gandeasca la consecinte. Daca nu exista nici un dubiu asupra faptului ca armele de foc pot ucide, exista totusi incertitudini cat de lungi pot fi efectele gloantelor. Stim despre persoane care au ramas infirme pe viata in urma unei impuscaturi, care au stat in coma vreme indelungata, etc. Dar iata ca un nou fapt divers, cu totul iesit din comun, arata ca nu este de glumit, si ca un glont poate fi extrem de periculos.

Cu 35 de ani in urma, Craig era un tanar de 19 ani, care ca multi dintre prietenii lui, ducea o viata tumultuoasa. Intr-o zi, o partida de carti a degenerat si unul din tovarasii sai l-a impuscat. Tanar si in plinatatea fortelor, el s-a dus singur la spital, unde a primit ingrijiri medicale, de asemenea a informat politia despre incident. Dar cum viata lui nu parea in pericol, calificarea juridica a fost cea a unui incident minor, dosarul a fost inchis, pus in arhiva si apoi pierdut cine stie unde.

Dar iata ca la sfarsitul lui decembrie, Craig, acum om la casa lui, casatorit, sofer de camion, s-a simtit rau, s-a dus la spital, unde in ciuda ingrijirilor primite a murit. Doctorii au precizat ca el a murit din cauza ranii de acum 35 de ani. Numai ca arhivele au disparut, nimeni nu mai stie unde se afla omul cu pricina, si nu se crede ca exista o sansa ca el sa fie vreodata gasit si condamnat. De fapt ei s-au intalnit cu cativa ani in urma, si faptasul era foarte incurcat, dar Craig l-a asigurat ca nu a fost mare lucru, nici nu se mai gandeste la acel incident. Uitate de mult, ignorate si ingropate in trupul sau, urmele glontului si-au continuat pe tacute opera de distrugere, si cand nimeni nu se mai astepta, l-au ucis pe bietul om. Tot asa si noi suntem adesea raniti de pacate, de dusmani sau prieteni, cicatrici uitate si ignorate raman in corpul si mintea noastra si intr-o buna zi, atunci cand nimeni nu se mai asteapta, ies la iveala si ne ataca mortal.

Nu crede chiar tot ce vezi. Adesea suntem sfatuiti sa fim circumspecti, deoarece cu mijloacele tehnice moderne, multe lucruri sunt posibile, unele dintre ele sunt bune, altele pot produce confuzie. Iata ca la 28 de ani de la moartea sa, John Lennon fostul membru al formatiei Beatles, a ,,inviat“ ca sa devina eroul unui spot publicitar, pentru o opera de caritate. Imagini de sinteza avand la baza o inregistrare datand din 1971, au fost folosite pentru o publicitate care promoveaza o campanie care colecteaza fonduri pentru ,,One Laptop per Child”, un computer pentru fiecare copil.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Usturoiul. Din cele mai vechi timpuri, usturoiul a fost creditat cu multe beneficii terapeutice: de la rezistenta impotriva virusurilor si cancerului, pana la reducerea de colesterol si a tensiunii arteriale. Luna aceasta un grup de cercetatori condusi de Dr. Oran Kwon de la Ewha Women’s University din Seoul, South Korea, a publicat in revista The American Journal of Clinical Nutrition, rezultatele unui studiu care face putina lumina asupra acestui subiect. Oamenii de stiinta coreeni au analizat rezultatele a 19 studii stiintifice despre usturoi, si au ajuns la concluzia ca multe din calitatile terapeutice ale usturoiului sunt exagerate. Rezultatele au aratat ca consumul de usturoi nu a avut nici o influenta in prevenirea cancerului gastric, de san, plamani, si endometrial. De asemenea, au descoperit evidente foarte limitate in cancerul de colon, prostata, esophageal, laryngeal, oral, ovarian si renal. Cercetatorii au facut un apel la producatorii de alimente, sa modifice reclamele prin care sugereaza ca usturoiul poate preveni sau vindeca cancerul. ,,Concluzia este ca nu avem informatii definitive care sa indice ca usturoiul ar avea asemnea calitati”, a declarat Colleen Doyle, director de nutritie la American Cancer Society din Atlanta. Sfatul ei este, ca daca iti place usturoiul, consuma-l cu placere, dar este foarte putin probabil ca va avea vreo influenta in prevenirea sau de vindecarea cancerului. ,,Noi stim ca cei care consuma o dieta echilibrata cu multe vegetale si fructe, au o rata mai scazuta de cancer”, a adaugat in incheiere Dr, Doyle.

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Adevarat, adevarat va spun, ca cine asculta cuvintele Mele, si crede in Cel ce M-a trimis, are viata vesnica, si nu vine la judecata, ci a trecut din moarte la viata“. Ioan  5,24

Petre si Paul Gheorghe

Ora Profetica nr. 3/2009

About The Author
-