38
Views

SEMNELE  SFARSITULUI          MATEI  24

Christosi mincinosi. Razboaie. Cutremure de pamant. Foamete si ciumi. Persecutii. Inmultirea faradelegii. Evanghelia propovaduita in toata lumea. 

       ,,Cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul Omului este aproape, este chiar la usi”

                   Semnele saptamanii 5 August 2010

Fenomene meteorologice iesite din comun. Pentru orice observator al stirilor, oricat de distrat sau optimist ar fi, nu poate scapa faptul ca aceasta saptamana a fost marcata de fenomene meteorologice cu totul iesite din comun.

Pakistan. In primul rand Pakistanul, care cunoaste cele mai catastrofale inundatii din istoria sa. Nordul tarii este sub ape, soselele care fac legatura cu restul tarii au fost avariate, podurile luate de ape, populatia sta in noroi, sub ploaia care continua sa cada, fara mancare sau medicamente. O estimare inca provizorie cifreaza numarul mortilor la peste 1.500 iar a persoanele afectate, la peste 3 milioane. Mai grav, autoritatile vad cu ingrijorare cum acest fenoemen se extinde acum si in sudul tarii in provincia Sindh. Apele fluviului Indus, au atins 1 milion cubic feet pe secunda, de 10 ori mai mult decat sunt de obicei. In aceste conditii recolta de pe milioane de hectare este distrusa, expunand tara la o criza alimentara extrem de grava. Mii de angajati ai serviciilor de salvare au fost trimisi in nord-vestul Pakistanului de teama izbucnirii unor epidemii de holera. Mai multe cazuri de holera au fost inregistrate deja. Drumurile distruse de ape nu permit ca localnicii sa primeasca ajutorul medical atat de necesar. Apele se retrag in nord-vestul tarii, fiind amenintate in prezent doar regiunile sudice. Potrivit executivului de la Islamabad, au fost salvati 28.000 de oameni si distribuite alimente de baza. Armata a trimis 30.000 de militari si zeci de elicoptere. Uniunea Europeana va aloca suma de 30 de milioane de euro pentru victimele inundatiilor. Comisia Europeana a anuntat ca banii vor fi folositi pentru amenajarea de corturi ambulante pentru cei ramasi fara locuinte, construirea de toalete, si pentru achizitionarea de paturi si alte bunuri necesare sinistratilor.

China. Inundatii cataclismice continua sa faca ravagii, numarul mortilor a ajuns la 1.072, iar al disparutilor la 600. Au fost afectate 28 de provincii si 140 de milioane de locuitori, ale caror case au fost avariate, recoltele distruse, fabricile si soselele distruse. Milioane de oameni au fost evacuati din cauza inundatiilor. Acelasi lucru se intampla si in Korea de Nord, dar nu exista date oficiale, deoarece regimul comunist nu vrea sa se stie ce se intampla in tara.

Rusia. Incendiile care devasteaza Rusia Centrala reprezinta una din cele mai grave catastrofe naturale din aceasta tara in ultimele decenii. Aceasta se intampla la numai 70 km est de Moscova, ceea ce face ca aerul in oras sa fie de 10 ori mai poluat ca de obicei, deci foarte greu de respirat si daunator sanatatii. Sate intregi au ars in intregime, mii de familii si-au pierdut casele, focul se intinde in 14 regiuni. Marti flacarile au distrus baza navala de la Kolomna, la 100 km sud-est de Moscova, distrugand birouri, depozite si echipament militar. Presedintele Rus Medvedev si-a intrerupt vacanta si a venit sa constate care este situatia; de asemenea el a sanctionat pe amiralul Vladimir Vysotsky, si pe adjunctul sau  Alexander Tatarinov, si a dat afara pe inalti ofiteri din conducerea marinei si a aviatiei.  Miercuri dimineata mai ardeau 520 de focuri, pe o arie de 188,525 ha. In ultimele 24 de ore, ministru situatilor de urgenta a raportat ca s-a stins 293 de focuri, si s-au declarat alte 403 noi. De fapt situatia este asa de dramatica pentru ca este vorba de incendii de tundra in care focul se propaga la 1 metru sub pamant in stratul de turba, si atunci cand apare la suprafata arde copaci, case, tot ce ii sta in cale. In predica sa de miercuri de la catedrala Sfantul Petru, papa Benedict  si-a exprimat solidaritatea cu cei afectati, si s-a rugat pentru ei. 48 de oameni si-au pierdut viata in flacari, potrivit Ministerului Situatiilor de Urgenta, iar sfarsitul crizei nu se intrevede deocamdata. 10.000 de soldati au fost desfasurati pentru a ajuta in lupta cu focul. Fumul este prezent deasupra capitalei ruse, iar aeroportul din Nijnii Novgorod, la 400 de km de Moscova, a fost inchis din cauza ca vizibilitatea a fost puternic redusa de fum. In regiune se afla si complexul nuclear Sarov, unde situatia este critica.  Premierul Vladimir Putin, care a vizitat regiunea zilele trecute, criticase sever administratia locala pentru proasta gestionare a situatiei si ceruse demisia celor responsabili.

Franta. In Franta s-a decretat starea de urgenta din cauza secetei, in 46 de departamente.

Grecia. Insula Samos este devastata de un incendiu care a facut autoritatile sa evacueze hotelurile din vestul insulei.

Portugalia. Nordul si centrul tarii sunt devastate de incendii catastrofice, numai marti s-au inregistrat 459 de incendii.

Ucraina. Temperaturile ridicate au provocat numeroase incendii de padure si in Ucraina, unde presedintele Viktor Ianukovici si-a intrerupt concediul de odihna si a convocat o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitate si aparare nationala. In ultimele 24 de ore, au izbucnit 425 de incendii in Ucraina. Ianukovici i-a chemat din vacanta pe toti sefii administratiilor regionale si pe conducatorii organelor centrale ale puterii executive. Ministerul ucrainean pentru Situatii de Urgenta spune ca cel mai mare incendiu este la ocolul silvic din Novomoskovski, in centrul tarii. Meteorologii avertizeaza ca riscul de incendii va persista, pentru ca Ucraina se confrunta de miercuri cu un val de caldura, iar temperaturile au ajuns chiar la 40 – 42 de grade in estul tarii.

America. Cea mai mare parte a Statelor Unite este afectata de un val de caldura cu totul neobisnuit. Sute de case din statul California au fost evacuate, pentru a doua oara, din cauza unor puternice incendii. Elicopterele si avioanele speciale ale pompierilor se lupta cu flacarile care au cuprins micul oras Palmdale. Pana vineri seara, nici macar un sfert din flacarile devastatoare nu au putut fi stinse. Incendiul a inceput joi si a nimicit deja 50 de km patrati. Totusi acestea par fapte obisnuite care nu mai socheaza pe nimeni.

Atentat esuat asupra presedintelui iranian. Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a scapat nevatamat dintr-un atentat. Potrivit unui reprezentant al biroului prezidential de la Teheran, atacatorul a aruncat o grenada de mana asupra convoiului in care se afla seful statului, in localitatea Hamedan, in vestul Iranului. O persoana a fost arestata in urma incidentului si mai multi insotitori ai presedintelui au fost raniti. Convoiul in care se afla Ahmadinejad se deplasa de la aeroportul din oras spre o arena sportiva, unde presedintele iranian a tinut un discurs televizat, la scurt timp dupa incident.

Lupte violente la granita dintre Israel si Liban. Lupte grele si schimburi intense de focuri au fost inregistrate la granita dintre Israel si Liban. Trei soldati libanezi si-au pierdut viata, iar doi militari israelieni au fost raniti. Conform unei relatari a unui post de televiziune libanez, controlat de miscarea radicala Hezbollah, unul din cei doi raniti israelieni a decedat intre timp. Fortele israeliene au instituit cenzura totala cu privire la numarul victimelor din propriile randuri.

Un nou raid aerian israelian in Gaza. Avioane israeliene de lupta au atacat in noaptea de sambata spre duminica tinte din Fasia Gaza. La sud de teritoriile palestiniene, doi speculanti de bunuri de larg consum au fost impuscati, a anuntat un purtator de cuvant al armatei israeliene. Cu cateva ore inainte de raid, orasul israelian Sderot fusese vizat de o racheta trasa din Fasia Gaza. Nimeni nu a fost ranit.

Lider Hamas, ucis de raidurile aeriene israeliene. Un important lider al organizatiei radical-islamice Hamas a fost ucis in urma mai multor raiduri aeriene ale armatei israeliene in Fasia Gaza, informeaza ziarul israelian Haaretz, citand surse palestiniene. De asemenea, opt palestinieni au fost raniti. Raidurile armatei israeliane au fost declansate in reactie la rachetele trase spre orasul Askelon, actiune soldata doar cu pagube materiale.

O noua serie de atentate in Afganistan. Cel putin noua persoane si-au pierdut viata in urma unor serii de atentate petrecute in Afganistan. La Kandahar, in sudul tarii, sase civili au murit dupa ce autovehiculul cu care se deplasau a trecut peste un dispozitiv exploziv amplasat langa sosea. In Kunduz, un atentator sinucigas a ucis trei oameni in timpul unei partide de fotbal.

Soldatul american rapit de talibani a fost ucis. In estul Afganistanului a fost gasit trupul neinsufletit al celui de-al doilea soldat american dat disparut. <tirea a fost confirmata de un purtator de cuvant al pentagonului. In provincia afgana Logar au disparut vinerea trecuta doi militari americani, cadavrul unuia dintre ei fiind gasit duminica. Talibanii anuntasera in aceeasi zi ca au ucis un militar in timpul unui schimb de focuri si ca l-au luat ostatic pe cel de-al doilea.

Atac asupra postului tv Al Arabiia. Un atentator sinucigas s-a aruncat in aer intr-un birou din Bagdad al postului de televiziune Al Arabiia. Potrivit responsabililor postului, in atac au fost ucisi trei paznici si o femeie de serviciu, alte cateva persoane fiind ranite. Corespondentii canalului de stiri, care se aflau si ei in cladire in momentul atacului, au scapat nevatamati. Teroristii ucid periodic cu premeditare jurnalisti in Irak, de la invazia americana care a debutat cu sapte ani in urma.

Venezuela ameninta SUA cu sistarea livrarilor de petrol. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a amenintat SUA ca va intrerupe livrarile de petrol in cazul in care tara sa va fi atacata de Columbia. Tensiunile dintre cele doua tari latinoamericane vecine s-au amplificat, dupa ce guvernul de la Bogota a declarat ca dispune de dovezi privind azilul acordat de Venezuela unor lideri ai gruparii rebele FARC. In reactie la aceste acuzatii, Chavez a intrerupt legaturile diplomatice cu Columbia si si-a plasat trupele in stare de maxima alerta. SUA sunt principala piata de desfacere pentru petrolul venezuelean. La randul ei, Columbia este un aliat apropiat al SUA, inclusiv in domeniul militar. Potrivit ziarului ,,El Comercio”, uniunea de state sudamericane Unasur, a convocat pentru joi, in Ecuador, o reuniune de criza, consacrata acestui conflict.

Congresul american suplimenteaza cu 33 de miliarde suma cheltuita in razboiul din Afanistan. Cu ajutorul senatorilor republicani, presedintele american Barack Obama a reusit sa obtina suplimentarea sumei cu care va fi finantat pe viitor razboiul din Afganistan. Camera Reprezentantilor a decis cu 308 voturi pentru si 114 impotriva acordarea altor 33 de miliarde de dolari pentru finantarea razboiului de pe frontul afgan. Peste o suta de senatori din tabara democrata a lui Obama, au votat impotriva.

Danemarca, Belgia, Germania – alte tari care pregatesc expulzarea a sute de romi. Orasul Copenhaga a cerut asistenta din partea guvernului danez pentru a deporta pana la 400 de romi. In Belgia o caravana de 700 de romi a fost alungata din Flandra, iar Germania se pregateste sa repatrieze mii de copii si adolescenti romi din Kosovo, scrie The Guardian. Cotidianul britanic spune ca organizatiile de aparare a drepturilor omului acuza UE ca inchide ochii la discriminarea etniei rome. Criticile, aminteste publicatia, au venit dupa decizia Frantei de a expulza imigranti ilegali romi si de a distruge sute de tabere. Organizatiile de aparare a drepturilor omului reproseaza UE ca nu a atacat adevaratele probleme care determina cea mai mare minoritate din Europa sa emigreze, iar pe de alta parte ca nu a sanctionat tarile membre pentru tratamentul aplicat tiganilor, prin care aceste tari isi incalca propria legislatie, dar si pe cea europeana.

Rusia. Embargo. Iran. Rusia ar putea pierde pana la 13 miliarde de dolari in urma unui embargo asupra armelor impus Iranului, a declarat un expert rus in comertul cu arme. Suma include livrarile, in baza contractelor semnate, si potentiale venituri de la alte proiecte, a declarat Igor Korocenko, seful unui centru de reflectie de la Moscova, care se ocupa cu achizitiile internationale de arme. Potrivit centrului rus, Iranul implementeaza din 2001 un program de modernizare a armamentului, pe parcursul a 25 de ani. Programul, in valoare de 25 de miliarde de dolari, este orientat in special spre achizitiile de arme ruse. Industria rusa ar putea primi cel putin jumatate din aceasta suma in perioada 2010-2025, a explicat Korocenko. In 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o noua runda de sanctiuni impotriva Iranului in dosarul nuclear, ce include controale financiare mai stricte si extinderea embargoului vizand armele.

Poate o femeie sa uite copilul pe care-l alapteaza, si sa n-aiba mila de rodul pantecelui ei? Dar chiar daca l-ar uita, totusi Eu nu te voi uita cu nici un chip. Isaia 49,15

Vecina era un mostru, ucigasi de bebelusi. Saptamana trecuta, Villers-au-Tertre un sat cu 600 de locuitori, situat in nordul Frantei, la granita cu Belgia, a devenit subiect de discutie si indignare. Dintr-odata satucul a trecut de la cel mai perfect anonimat, la simbol de oroare. Realitatea a depasit orice scenariu de groaza. Imaginati-va stupoarea noilor proprietari, care dupa ce au cumparat o casa in sat, si au inceput sa sape in gradina, au descoperit oase de nou nascuti. Politia a aparut la fata locului, a contactat fostii proprietari, si a aflat cu stupoare ca fosta proprietareasa Domini|ue Cottrez, o asistenta medicala in varsta de 45 de ani, si-a ucis cu sange rece 8 nou nascuti. Dupa ce a dat nastere la 2 fete, acum majore, incepand cu anul 1988 aceasta femeie a sugrumat metodic cei 8 copii pe care i-a nascut, si i-a ingropat in gradina casei. Sotul ei Pierre-Marie, in varsta de 47 de ani, nu a avut nici cea mai mica idee despre ce se intampla, nici ca ea a fost de 8 ori gravida, nici ca a nascut acasa si cu atat mai putin ca si-a ucis bebelusii. Vecinii si locuitorii satului sunt consternati. Sotul era consilier municipal, bine cunoscut si respectat de toata lumea, sotia era considerata o persoana onorabila care isi facea cu constiinciozitate meseria ingrijind bolnavii. Acest fapt, din nefericire din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, pune in lumina cateva aspecte dramatice ale societatii contemporane. Primul ar fi ca familia nu mai este ce ar fi trebuit sa fie, ca sotii isi duc viata independent si nimeni in casa lor nu stie ce fac. Al doilea aspect surprinzator, este ca oamenii reusesc sa duca o viata secreta si sa-si insele familia, vecinii, colegii de munca, si sub aspectul unor oameni onorabili, se poate ascunde un adevarat monstru.

Militarii olandezi parasesc Fortele Internationale de Asistenta pentru Securitate, ISAF. Dupa o misiune care a durat patru ani, aproximativ 2.000 de soldati olandezi se pregatesc sa se retraga din provincia afgana Uruzgan. Angajamentele militare ale Olandei in Hindukus, au declansat o apriga controversa in aceasta tara, soldata cu ruperea coalitiei de guvernamant in luna februarie a acestui an.

Minte sanatoasa in corp sanatos. Cancerul si fructoza. Asa cum am mai scris si in trecut, fructoza a devenit un component important al alimentatie noastre, si este prezenta in aproape toate produsele alimentare de pe piata americana. In USA, intre anii 1970 si 1990, consumul de sirop de porumb numit High Fructose Corn Syrup (HFCS), a crescut cu 1000%. In America, o persoana consuma in medie peste 20 litri de sirop de porumb, adica in medie 22 de lingurite pe an. Saptamana trecuta, cercetatorii de la University of California Los Angeles, au publicat in revista Cancer Research, rezultatele unui studiu care arata influenta daunatoare a alimentelor si bauturilor indulcite cu HFCS. Cercetatorii americani au descoperit ca tumorile pancreatice folosesc fructoza la proliferarea si divizarea celulelor canceroase. Astfel se explica de ce un consum ridicat de HFCS este asociat cu un numar tot mai mare de incidente de cancer pancreatic. ,,Aceste rezultate arata ca celulele canceroase pot metaboliza cu usurinta fructoza pentru a se prolifera” a declarat Dr. Anthony Heaney of UCLA Jonsson Cancer Center. Dr. Heaney este de parere ca o dieta saraca in HFCS, poate incetini procesul de multiplicare a celulelor canceroase. Este o mare diferenta intre fructoza care se gaseste in mod natural in fructe, si fructoza care provine din rafinarea porumbului numita High Fructose Corn Syrup. In ultimii 10 ani, HFCS, a inlocuit zaharul din produsele alimentare de pe piata americana, pentru simplul motiv ca este usor de produs si mult mai ieftin. Americanii consuma cantitati mari de dulciuri si bauturi racoritoare indulcite cu HFCS, lucru care nu numai ca duce la obezitate, diabet si maladii cardiovasculare, dar si la cancer. Statul New York si California, percep taxe suplimentare la bauturile racoritoare numite generic soft drinks, cu scopul de a descuraja consumul lor. The American Beverage Association, organizatie care reprezinta producatori de soft drinks, se opun acestor taxe si argumenteaza ca nu este nici o diferenta intre zahar si HFCS. Cercetatorii americani sunt insa de alta parere. Dr. Heaney, impreuna cu colegii lui, au hranit in laborator celule pancreatice canceroase cu glucoza si fructoza si au observat ca atat glucoza cat si fructoza ajuta dezvoltarea celulelor canceroase, insa numai fructoza este folosita de celula la multiplicare. Rezultatele acestea sunt extrem de importante pentru educarea publicului fata de alimentele care trebuie evitate, dar si pentru cercetatori in a descoperi noi medicamente care sa blocheze celulele canceroase in asimilarea fructozei. 

O fagaduinta pentru saptamana care ne sta in fata. ,,Iata ca te-am sapat pe mainile Mele, si zidurile tale sunt totdeauna inaintea ochilor Mei”. Isaia 49,16

Petre si Paul Gheorghe

 

Ora Profetica 31/2010

About The Author
-